INDUSTRIA E QUMESHTIT - Vazhdon:
JOGURTI - KOSI
Jogurti - Kosi = një superushqim për zemrën dhe kundër kilogramëve
E shpikur për mollën, kjo thënie por vlen edhe për kosin, i cili forcon shëndetin dhe ndihmon në dobësimin, sipas një studimi të ri nga shkencëtarët amerikanë në Universitetin e Wisconsin.
Ata vëzhguan një grup grash që hanin një kos në mëngjes para se të ngopeshin veten me një mëngjes të ushqyeshëm - hotdog dhe patate me gjalpë. Rezulton se gra të tilla kanë dy here më pak acide dhe sëmundje nga ata që nuk hëngrën kos para mëngjesit dhe sheqeri në gjak i pjesëmarrësve zbret.
Shkencëtarët thonë se qumështi i fermentuar formon një shtresë në zorrë që parandalon që toksinat nga ushqimi të hyjnë në qarkullimin e gjakut.
"Jogurti është një mënyrë e thjeshtë për të përmirësuar tretjen tonë dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe metabolizmit të dë-mtuar", tha një nga shkencëtarët e përfshirë në eksperiment.
Ky super ushqim ndihmon kundër një game të gjerë sëmundjesh lehtëson simptomat e etheve, forcon kockat, vepron si anti-inflamator dhe çon në humbje peshe.
Sipas profesorit të gastroenterologjisë në Manchester Peter Horwell, të gjithë duhet të hanë dy gota me 150g kos në ditë. Kjo sasi ka një efekt të dob-ishëm në bakteret e zorrëve, i njohur si mikrobiomi, i cili infekton metabolizmin, sistemin imunitar, gjendjen shpirtërore, stresin. Eshtë më mirë sesa probiotikët e kapsulës dhe furnizon trupin me proteina dhe kalcium, i cili është i shijshëm, shton profesori Horwell. 250g kos në ditë zvogëlon rrezikun e zhvillimit të diabetit tip 2 me 20 %.
Qumështi përmban laktotripeptide, një substancë e ngjashme me proteina që është një nënprodukt i fermentimit. Hulumtimi i ri sugjeron që laktotri-peptidet ulin presionin e lartë të gjakut dhe mbrojnë nga goditja.
Kosi është veçanërisht i dobishëm për gratë në menopauzë dhe rrezikun e osteoporozës, si dhe për vajzat e reja dhe gratë shtatzëna. Eshtë një burim i pasur me lëndë ushqyese që mungojnë, burim per jodin shum i nevojshem për prodhimin e hormoneve tiroide. Disa gra kanë mungesë jodi pikërisht sep-se shmangin produktet e qumështit, nga frika se mund të shendoshen, shkruan Daily Mail. 150 gram kos me yndyrë të plotë jep 1/3 e dozës suaj ditore të jodit - kalciumit dhe fosforit që forcon kockat, 15 përqind të proteinave që ju nevojiten, 20% të sasisë së kërkuar të vitaminës B12 dhe kaliumit.
Një ekip nga Universiteti i Navarra i udhëhequr nga profesori spanjoll i ushqimit Miguel Angel Martinez-Gonzalez kreu një eksperiment shtate -vjeçar midis 9,000 spanjollëve dhe zbuloi se ata që hanë të paktën një filxhan kos në ditë nuk fitojnë peshë, por humbin në mënyrë të qëndrueshme dhe munden te mburren me një zemër më të fortë dhe shëndet të përgjithshëm por me një kusht – Jogurti kosi duhet të konsumohet vazhdimisht.
Për studimin u zgjodhën njerëz të dobët, të cilët fillimisht përfunduan një studim në lidhje me stilin e jetës dhe dietën e tyre, duke përfshirë edhe sa here hanë kos. Në fund të studimit, mbi një e pesta e tyre kishin fituar aq shumë peshë të tepërt sa u identifikuan si shum obez. Analiza tregoi se konsumatorët e kosit çdo dite kanë 20 përqind më pak të ngjarë të shëndoshen sesa ata që e konsumojnë atë më pak se 2 herë në javë. Një shpjegim, sipas shkencëtarëve, është se ata përdorin kosin si një ëmbëlsirë, kështu që ata kanë më pak të ngjarë të konsumojne ëmbëlsira të tjera. E dyta është që bakteri në jogurt – kos i njohur si lactobacillus bulgaricus, heq ato mikroorganizma stomakut që sekretojnë toksinat që promovojnë mbipeshin.
Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus janë të përfshirë në procesin e fermentimit të kosit. Ata janë në një marrëdhënie simbiotike, mbijetojnë dhe janë të dobishëm vetëm kur janë bashkë. Nën veprimin e tyre ndodhin ndryshime në sheqerin e qumështit, proteinën dhe yndyrën e kosit dhe formohet shija dhe aroma e tij. Metabolitët e marrë gjatë fermentimit kanë një efekt të dobishëm në trup dhe kanë një numër efektesh shëndetësore. Jogurti – kosi është organik mjet për te luftuar helmimet, antitumor dhe këto efekte arrihen edhe kur eshte me yndyre. Prof. Martinez-Gonzalez nuk e konsideron kosin natyral si të dëmshëm për obezitetin, sepse yndyra në të nuk është e lartë dhe njerëzit nuk e hanë atë në sasi të më-dha. Ai paralajmëron se jogurti dietik permban më shum karbohidrate se sa normali.
Në epokën e teknologjisë moderne të ushqyerjes, një nga synimet e sigurisë dhe cilësisë së ushqimit është të eliminojë ose zvogëlojë numrin e mik-roorganizmave në ushqim. Tani kjo mund të ndryshojë. Në veçanti, rëndësia e mikroorganizmave të gjalla si përbërës të dobishëm të ushqimit tani është duke u njohur më hollesisht. Mikroorganizmat e pranishme në ushqim që kontribuojnë në dietën njerëzore përfshijnë jo vetëm bakteret e mundshme por edhe metabolitëve dhe komponentëve bioaktive. Kosi është një nga ushqimet më biologjikisht aktive të konsumuara nga njerëzit. Është një burim i shkëlqyer i proteinave, vitaminave dhe mineraleve. Përveç kësaj, vlera ushqyese është veçanërisht e lartë në raport me koston. Përfitimet e mundshme ushqyese shoqërohen gjithashtu me marrjen e baktereve që janë zakonisht të pranishme në kohën e konsumimit. Kështu, kosi shërben si një burim kry-esor i baktereve të gjalla në dietën njerëzore, si dhe një mjet për shpërndarjen e baktereve probiotike shtesë. Kosi mund të sigurojë një zgjidhje të thjeshtë dhe të përballueshme për rritjen e vlerës ushqyese të dietës, duke përfshirë futjen e baktereve të gjalla dhe metabolitëve të tyre. Një për-fitim i mëtejshëm mund të merret kur kosi - përdoret si një bartës për baktere probiotike specifike dhe / ose komponimet prebiotike. Këta faktorë sugjerojnë që kosi mund të ketë një rol më të dukshëm në udhëzimet ushqi-more me bazë ushqimore.
- 1.png (468.94 KiB) Viewed 9817 times
PS!
Me qene se studjuesit kane pranuar se JOGURTI eshte njelloj si: KOSI , KISELO MLJAKO atehere kjo harte ka mangësi sepse nuk paraqitet konsumi per frymë ne Rajonin e Ballkanit.të KOSIT – KISELO MLJAKO i thone bullgaret ka lindur ne kete rajon, nuk ka liber teknik per Industrine e qumeshtit qe të mos permendet LAKTOBAKTERIUM BULGARIKUM i zbuluar ne fshatin TRËN te Bullgarise me inisjativen e djaloshit bullgar STAMEN GRIGOROV dhe ekipit shkencor te kryesor nga mikrobiologu i madh rus Ilija MEÇNIKOV ne Institutin e PASTERIT ne PARIS, Laktobakterium bulgaricum eshte simboli qe person-ifikon-Bullgarine, po keshtu KOSI ne Shqiperi, Greqi, Serbi ben pjese ne produktet acidolaktike më te prdorura ne keto vende dhe në mbare Rajonin e Ballkanit. Sipas te dhenave tona qofte edhe me njerezit e aferm, miq dhe te njohur ne nuk e mbyllim 24 oreshin pa konsumuar nje filxhan – 150 ml kos kjo do te thote dyfishi i sasise vjetore te popullsise ne Finlande qe paraqitet ne harte !!!!!
- fig. 1.png (245.72 KiB) Viewed 9817 times
Komponentët ushqyese të kosit përfshijnë vitamina dhe mine-rale në një formë të lehtësisht të asimilueshme, karbohidratet me bazë laktoze, proteinat bioaktive, lipidet dhe baktere të gjalla. Siguria dhe qëndrueshmëria e kosit është punë e kulturave që përmbajnë baktere acido laktike (LAB) që ulin pH duke prodhuar acid laktik dhe acide të tjera organike. Për shkak të konsumimit të laktozës nga mikroorganizmat që ne fillim, kosi ka nivel më të ulët të laktozës sesa qumështi, keshtu behet edhe më i përshtateshem për individë laktoze - intolerant. Për shkak të këtyre atributeve, kosi është përmendur në shumicën e udhëzimeve dietike ushqimore. Përveç kësaj, qëndrueshmëria është inkorporuar në disa udhëzime ushqimore me bazë ushqimore. Për të qenë të qëndrueshëm, ushqimet duhet të jenë të pasura me lëndë ushqyese, modelet e tyre të konsumit duhet të jenë të përshtatshme për kulturën e veçantë dhe ushqimi duhet të jetë i qëndrueshëm ndaj mjedisit për të kursyer burimet natyrore.
Qëllimi i këtij rishikimi është përmbledhja e rolit të dobishëm të kosit në dietë, të ushqyerit dhe shëndetin, hapja e debatit për përfshirjen e kosit në udhëzimet ushqimore bazohet në dë-shmi.
PËRKUFIZIME TË JOGURTIT
Codex Alimentarius përkufizon qumështin e fermentuar si më poshtë:
Një produkt qumështi i marrë nga fermentimi i qumështit ... nen veprimin e mikroorganizmave të përshtatshëme (BAKTERE TE MIRA) dhe që rezulton në uljen e pH me ose pa koagulim (qe do te thote kos me mase te mpiksur siç eshte kosi i jone ose i lenget kos qe pihet). Këto mikroorganizma duhet të jenë, aktive dhe të bollshme në produkt deri në datën e konsumimit te kosit. Nëse produkti trajtohet me nxehtësi pas fermentimit, kërkesa për mik-roorganizmat e zbatueshëm nuk zbatohet.
ROLI I BAKTEREVE TË JOGURTIT: FOKUSI I RI PËR POLITIKAT E USHQIMIT
Më shumë se 3500 ushqime të fermentuara tradicionale gjenden në mbarë botën, 22 jane me lloje të ndryshme të fermentimi të qumështit: fermentimi acidoi – laktik, me maja – kerpudha. Këto fermentime të ndryshme sipas llojit të qumeshtit ndikojnë në vetitë ushqyese të produktit përfundimtar. Mikroorganizmat që kryejnë procesin e fermentimit mund të prodhojnë metabolitë përfituese në varësi të matricave ushqimore (efekti biogenik) ose mund të bashkëveprojnë me hostin në mënyrë pozitive (efekti probiotik)
Në rastin e kosit, mikroorganizmat e kulturës janë L. bulgari-cus dhe S. thermophilus do të arrijnë në duodenumin. Megjithatë, një studim i mëparshëm e izoloi L delbrueckii subsp. bulgaricus specie, e cila është rezistente ndaj lengut biliare dhe aciditetit të lartë. Ndryshimet cilësore dhe sasiore në mikrobiotën e zorrëve u raportuan pas marrjes së kosit shtëpiak që përmbante këtë lloj, dhe studimi tregoi se diversiteti normal në llojet e jogurtit – kosit mund të ketë një përfitim shëndetësor, në varësi të burimit.
Nga një perspektivë evolucionare, ekspozimi ndaj baktereve është zvogëluar në mënyrë dramatike për shkak të përmirësimit të teknikave të reja të ruajtjes së ushqimit dhe zhvillimit të antimikrobikave. Një amerikan mesatarisht merr rreth 106 baktere të mundshme nepermjet furnizimin dhe kon-sumit me ushqime industriale dhe me komoditet., ky konsum mund të rritet me një mijë fish vetëm duke konsumuar 1 filxhan kos .kete rekomandon USDA. Prandaj, jogurti - kosi i përgatitur sipas standardit të Kodeksit dhe udhëzimeve evropiane plotëson boshllëkun e mikroflores.
Bakteret që kalojnë përgjatë traktit gastrointestinal mund të ndërveprojnë me mikrobotën mikpritëse dhe rezidente dhe të ushtrojnë një efekt pozitiv. Ndërsa kalojnë nëpër zorrë, bakte-ret e kosit ndërveprojnë me qelizat imune dhe epiteliale, dhe mikrobet që jetojnë në zorrë. Ndryshimet mund të jenë të vo-gla, por këtu përfitimet jane te medha.
Nga na tjeter bakteret e acidit laktik në lëngjet e fermentuara kanë treguar të pengojnë mbijetesën dhe rritjen e patogjenëve si; Escherichia coli dhe enteriditi Salmonella, me një efekt kryesisht të lidhur me acidifikimin. Është një efekt interesant që duhet të merret parasysh për politikat ushqyese në zhvillimin rajonal.
Mungesa e folatit dhe vitaminës B12 konsiderohet si problem në mbarë botën por 67,68% mund të zbutet me konsumin e rregullt të kosit dhe qumesh-trave te fermentuara që përmbajnë LAB të aftë për të sintetizuar ato, Streptococcus thermophilus dhe bifidobakteret janë prodhuesit e folatit, dhe përmb-ajtja e folatit mund të ndryshojë shumë në 4-19 μg / 100 g, varësisht nga shtamet bakteriale të përdorura. Kulturat e jog-urtit përmirësojnë profilin e vitaminës B tek të rriturit, siç dëshmohet nga rritja e nivelit të plazmazolit të tiamines dhe riboflavinës. Bakteret e gjalla që përmban kosi gjithashtu janë rapor-tuar të rrisin thithjen e kalciumit 72,73% dhe të kenë një efekt pozitiv në shëndetin e kockave.
- 3.png (769.21 KiB) Viewed 9817 times
Kosi dhe produkte e fermentuara të qumështit: përtej vetive ushqyese
Shumë studime miratojne një konsumim të lartë të kosit dhe produkteve të fermentuara te qumështit per një diete me cilësi më të mire, këto produkte janë gjithashtu komponentë të zakonshëm të dietës mesdhetare. Megjithatë, roli i kosit dhe produkteve të qumështit te fermentuara në këtë dietë specifike shkon përtej vlerave të tyre ushqyese. Dëshmitë e bollshme nënkuptojnë se speciet specifike bakteriale të përdorura për fermentimin e pro-dukteve të qumështit kanë veti anti-patogj-ene dhe antiinflamatore. Produktet e qumështit ku vendin kryesore e zë jogurti – kosi janë raportuar të kenë një efekt pozitiv në sistemin digjestiv të njeriut dhe gjithashtu janë të lidhura me kolesterolin e keq ne gjak (LDL) . Disa studime kanë treguar se kosi dhe qumështi i fermentuar kanë një efekt pozitiv në tranzitin e zorrëve dhe shëndetin e sistemit të tretjes, parandalimin dhe reduktimin e kohëzgjatjes së sëmundj-eve infektive gastrointestinal, diarre që lidhen me perdorimin antibiotikeve.
Rrjedhimisht, kosi dhe qumështi i fermentuar aktualisht përbë-jnë mjetin kryesor ushqimor për administrimin e probiotikëve tek njerzit.
Studimet tek njerëzit kanë treguar se konsumi ditor i produkteve të qumështit të fermentuar me probiotikë të shtuar krijon ndryshime pozitive në kol-esterolin ne gjak por kjo varet edhe nga lloji i baktereve. Për shembull, kosi i fermentuar me S. thermophilus dhe Enterococcus faecium është treguar të ulë nivelin e kolesterolit në një popullsi të shëndetshme, ndërsa kosi i prodhuar me S. thermophilus dhe llojet e ndryshme të Lactobacillus acido-philus ose Lactobacillus rhamnosus nuk kanë shfaqur të njëjtin efekt.
Studimet e deritanishme shoqërojnë konsumin e përditshëm të kosit me një rrezik të reduktuar të diabetit të tipit 2, ndërsa ushqimet e tjera të qu-mështit dhe konsumi i përgjithshëm i qu-mështit duket të mos jenë të lidhur.
Konsumi i jogurtit - kosit është shoqëruar me një rënie të sëmundjeve alergjike, por ky fenomen shpesh lidhet me kulturat specifike probiotike.
Ushqime të shijshme dhe të freskëta në udhëzimet dietetike; disa shtete anëtare të BE-së kanë udhëzime dietike ose rekomandime që sugjerojnë jogurtin - kosin si një burim i mirë i ushqyesve; 14 vendet anëtare të BE-së përmendin kosin si një pjesë e rekomanduar e dietës lokale të ushqyerit. Vetëm 5 nga këto deklarojnë qartë probiotiket si një burim i efekteve të dobishme.
Autorët identifikuan xhensen si një tjetër kandidat i mirë për plotësimin e produkteve të qumështit. Xhenseni i kuq është një ilaç popullor për shënd-etin, i përdorur tradicionalisht për të rifreskuar dhe rritur mirëqenien.
Është bërë nga avullimi i rrënjës së bimës, një proces që rrit përmbajtjen e tij të një kimike të quajtur saponin që ka anti-kancer, anti-diabet dhe efe-kte anti-hypertensive. Gjithashtu duket se mbron duhanpirësit nga dëmtimi oksidativ dhe ul rrezikun e kancerit të lidhur me pirjen e duhanit, thonë autorët.
Ata kane hetuar, nëse ne produktet e qumështit shtohet xhensen të kuq mund të japin efekte më të mëdha antioksiduese dhe mbrojtje potencialisht më të madhe kundër kancerit sesa prodhimet e qumështit pa xhensen.(xhinxhifil)
Ata shtuan ekstrakt të kuq të xhensenit në qumësht dhe kos dhe analizuan përzierjet duke përdorur disa analiza antioksi-duese. Ata gjithashtu përdorën një teknikë për gjetjen e dëmtimit të ADN-së, si një masë e aftësisë së produktit të qumështit për të luftuar efektet gjenotoksike - ato të shkaktuara nga kimi-katet që dëmtojnë informacionin gjenetik të qelizave duke shkaktuar mutacione, të cilat mund të çojnë në semundje,
Kosi me xhensen kishte përmbajtjen më të lartë antioksiduese resultatet e tyre zbuluan se produktet e qumështit të plotës-uara me xhensen e kuqe përmbanin më shumë fenole sesa prodhimet e qumështit të papërpunuara. Sasia më e lartë e polifenoleve u gjetën në kos të plotësuar, ndërsa qumështi pa xhensen e shtuar kishte përmbajtjen më të ulët të polifenoleve. Qumështi i plotësuar përmbante më shumë flavonoid, një tjetër antioksidant i fuq-ishëm.
Kos dhe qumësht me xhensen shtuar treguan rritje të aktivitetit antio-ksidues
Rezultatet gjithashtu sugjerojnë se kosi dhe qumështi i shtuar kishin efekte më të larta antioksiduese se kosi i rregullt dhe qumështi që nuk përmbanin xhensen, dhe këto efekte janë parë në të gjitha përqëndrimet e testuara. Kjo është në për-puthje me hulumtimet e mëparshme që sugjerojnë se kosi bimor ka aktivitet më të lartë antioksidues sesa kosi i thjeshtë.
- 2.png (687.02 KiB) Viewed 9817 times
Mbrojtja nga dëmtimi i ADN-së tonë
Autorët gjetën gjithashtu një efekt mbrojtës të mundshëm të shtesë të xhensenit kundër dëmtimit të ADN-së të shkaktuar në testin e tyre - ka pasur më pak dëme të ADN-së në kos të plotesuar me xhensen sesa në kos të rregullt, edhe pse nuk shihet dallim i dukshëm midis qumështit të plotësuar dhe të rregullt.
Autorët konkludojnë se pasurimi i produkteve të qumështit me xhensen të kuq ka premtimin për sigurimin e përfitimeve shë-ndetësore për shkak të aktivitetit të lartë antioksidues.
Kështu, produktet e qumështit të plotësuara me xhensen të kuq mund të jenë një burim premtues natyror i antioksidantëve dhe mund të përdoren për zhvillimin e produkteve me vlerë të shtuar, siç janë produktet funksionale të qumështit. "- Park H et al, 2018.
Burimi: Park H, Lee M, Kim KT et al. Efekti antioksidues dhe antigen--otoksik i produkteve të qumështit të plotësuar me ekstrakt të kuq të xhensenit. J Dairy Sci. 2018 tetor; 101 (10): 8702-8710.
VO!
Bakterja e “ Argjende”e Jogurtit (Kosit) vret viruset.
Shkencetaret belg shfrytezuan Lactobacillin qe ndodhet ne Jogurt (Kos) i prodhuar me teknologji te re per asgjesimin e e viruseve dhe kurimin e gripit, konfirmojne studjuesit ne Britanine e Madhe, mund t`i bashkangjiten grimca te imta argjendi baktereve te dobishme duke i kthyer ato ne vrases te viruseve. Eshte zbuluar ndikimi i “baktereve te argjenta” mbi Norovirus qe perhapet nga mungesa e higjenes dhe behet shkak i 90% te rasteve te gas-troenteriteve ne te gjithe boten, eshte konfirmuar se eleminon plotesisht, sipas studjuesve e njejta teknologji mund te perdoret edhe per te luftuar viruset e tjere, te gripit, dhe semundjeve te tjera qe kane si shkak ftohjen.
Sipas Prof. Vili Ferstrat ne Universitetin e, ne filtrate Gentit – Belgjike, keta baktere mund te perdoren si sprait ne hunde, ne filtrate e ujit, ose per dezinfektimin e duareve duke nde-rprere perhapjen e mikrobeve te demeshme.
Studjuesit zbuluan se kur bakteret trajtohen ne solucion qe permban jone argjendi ata shperndajne grimca te imta argj-endi 10000 here me te vogla se trashesia e qimes se flokut te njeriut qe mbulojne pjesen e jashtme te qelizes por edhe ngjiten ne siperfaqet e filtrave te ujit etj. keto nuk duhet te takojne ne trupin e njeriut dhe kjo realizohet sepse ata ngjiten me qelizen e mikrobit.
VO! Mjekja Monik Tello nga Harvardi ka zgjedhur mengjezin me te shendeteshem qe permban perbersat me te rendesishem per organizmin e njeriut: proteinat dhe fibrat keta ndodhen ne kete ushqim i cili eshte krijuar nga: fruta pylli + kos + fara.
VO!
Modifikimi i KMB (Kosit bullgar), arme e re ne luften kunder kancerit.
Siç dihet KMB eshte produkt absolut i dobishem, behet e ditur se shkencetaret e kane modifikuar Lactobakterium bulgarikum në ate menyre qe te arrijne të zbulojne qelizat kanceroze dhe te behet diagnostikimi i semundjes shum shpejt dhe lehte aq sa e krahasojne me testin e shtatëzanise.
Shkencetaret e Institutit te Teknologjise ne Masaçust (MIT) i kane bere ndryshime gjenetike kosit qe perfaqeson ne veht-vehte vendosjen e molekulave sintetike kunder qelizave kanceroze, ky ekip studjues ka perpunuar Testin – lakmus i ngjashem me ate te shtatezanise qe arrin te identifikoje keta mol-ekula ne urinen e njeriut, ne fakt do te thote te diagnostikoje semundjet tumorale shpejt dhe sakte. Deri tani eshte eksperimentuar ne laborator dhe rezultatet jane pozitive per identifikimin e kancerit ne zorren e trashe dhe melçi, planet afat gjata ne te ardhmen kane si qellim te zevendesojne kol-onoskopine e cila eshte metode e gjate dhe e bezdise pacientin.