Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit
INTOLERANCA NDAJ LAKTOZES Vazhdim ......
PS!
Eshte mire t`a dijnë konsumatoret se qumeshti dhe produktet e tij permbajne sasi te ndryshme LAKTOZE:
Qumeshti = 4.67% Jogurti – Kosi = 2.63% Djathi Camambert = 1-2% Gjalpi = 0.6%
PERMB. LAKTOZES
P R O D U K T I LAKTOZE në gram
Një gote QUMESHT I FRESKET (200 ml) 10
Një fixhan me KOS (200 gr) 5 – 6
Një filxhan me gjize (150 gr) 3
Një cope djathe (50 gr) 1
Akullore (mesatare) 12
Gjalpe -
NGA DANONE
10 MAJ 2017 Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com
Sa shpesh mund të konsumohet kosi nga personat qe kane lactose maldigesters dhe qe kane Intolerance ?
Lactose maldigesters-intolerants
Organizatat kombëtare dhe ndërkombëtare si Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara rekomandojnë konsumin e përditshëm të produkteve të qumështit pa yndyrë dhe me yndyrë të ulët (1%) si; produktet acido laktke - kosi. Madje disa organizata kombëtare të ushqyerit siç janë Udhëzimet Ushqimore Amerikane për Amerikanët dhe Programi Kombëtar për Ushqimin dhe Shëndetin në Francë (Program National Nutrition Santé) rek-omandojnë që të rriturit të konsumojnë çdo ditë tre vakte produkte qumështi.
Këto rekomandime zbatohen edhe për maldigesters laktoze dhe intolerants lactose gjithashtu. Maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës mund të konsumojnë laktozë, në sasi modeste, deri në 12g në një marrje ose deri në 24g, mundësisht në sasi të vogla gjatë di-tës, gjatë ngrënies, pa përjetuar simptoma.
Dozat qe rekomandohen dhe keshillat per marrjen e LAKTAZES:
Në treg ofrohen qumeshtra per konsum me permbajtje te ulet LA-KTOZE te cilet mund te konsumohen ne te njejten sasi sikurse qum-eshti normal.
Disa pika LAKTAZE mund t`i hidhet qumeshtit normal 24 ore para se te konsumohet, me qellim qe te ulet niveli i LAKTOZES ne qum-eshtin normal, doza eshte individuale sepse shkalla e Intolerances eshte e ndryshme, pikat e LAKTAZES ose tableta mund te merren edhe para se konsumohet produkti qe permban LAKTOZE.
A mund të konsumohet kosi nga maldigesters lactose dhe into-lerants? Lactose maldigesters-WGO-kos?
Po. Kosi është një lloj ushqimi i paracaktuar që përmban sheqerna proteina dhe yndyre, të kthyera në forma të thjeshta. Maldigestuesit e laktozës dhe intolerantët e laktozës mund të kon-sumojnë kos, edhe per një aresye tjeter sepse laktoza në kos është tretur në mënyrë më efikase se çdo produkt tjetër qumështi. Pse? Kos-Jogurti është një formë e qumështit të fermentuar që përmban bakteret e gjalla, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus, të paktën 10.8 (miljona) mikroorga-nizma të gjalla për gram kos. (larg qofte!! ne qofte se nuk jane te gjalla dhe ne kete sasi!!!!! Sipas mendimit te 1400 studjueseve te DANONES ne mbare boten ky produkt nuk do te kishte vlere). Këto baktere prodhojnë acidin laktik duke zberthyer Laktozen qe ndo-dhet ne Kos - Jogurt. Kulturat e gjalla në kos përmirësojnë tretjen e laktozës për sejcilin individ. Kjo kërkesë, për më tepër, miratohet nga Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore. Prandaj, për maldig-esters laktoze dhe intolerants, kosi është një mënyrë e lehtë për të konsumuar produktet e qumështit.
A ka kuptim që per shkak te Intolerances ndaj Laktozës të shma-ngen produktet e qumështit?!
2017/04/20
Për intolerantët e laktozës dhe maldigesters, shmangia e qumështit dhe produkteve të qumështit mund të ketë pasoja shëndetësore. Të gjitha organizatat mjekësore rekomandojnë që maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës të mos shmangin produktet e qumështit në mënyrë që të parandalojnë mangësitë e ushqyesve. Maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës duhet të përshtatin dietën e tyre.
Sasi të vogla të laktozës ende mund të konsumohen pa shkaktuar ndonjë simptomë. Konsumi i kosit, i cili përmban baktere të gjalla që ndihmojnë në tretjen e laktozës, edhe djathrat që përmbajnë laktozë sasi të ulët ose jo, është e mundur dhe madje inkurajohen (cheddar – tip kaçkavalli me ferm-entim ne brumin e djathit, prov-olone, mozzarella, etj.).
SHPËRBËRJA E LAKTOZËS Metodat dhe teknikat që kemi përshkr-uar për prodhimin e djathërave gjithmonë synojnë drejtimin dhe zhvillimin e veprim-tarisë së baktereve acido-laktike. Ky zhvillim në përgjithësi drejtohet, në atë mënyrë që zbërthimi i laktozës të bë-het gjatë presimit dhe më vonë në javën e parë ose edhe javën e dytë të stazhionimit. Ndërsa proçesi i çederizimit për djathëra të veçantë që është fermentimi i laktozës ndodhë para se të vendoset masa e djathit në kallëp. Zbërthimi i laktozës kryhet nga enzima LAKTAZA edhe është procesi mikrobiologjik bazë që ndodh gjatë stazhio-nimit për të gjithë djathërat. Ndryshimi qëndron në mënyrën se si zhvillohet, përjashtim bëjnë vetëm djathërat që stazhionojnë me myk. Pra ajo mikr-që i hidhet në formën e kulturave bakt-eriale ajo bën stazhionimin e djathërave, teknologjia ka si detyrë të krijojë kushtet e përshtatshme. Në fazën e parë, acidi laktik ësoflorë htë në sasi të madhe në djathë, më vonë shpenzohet sepse lidhet me pjes-ët e tjera duke formuar laktate prandaj dhe vjen duke u pakësuar, për këtë arsye në fund të stazhionimit aciditeti është më i ulët dhe shija e thartë zhduket. Acidi laktik luan edhe një rol tjetër të rënd-ësishëm sepse duke krijuar ambient acid ndërpret veprimtarinë e mikroflorës kalbëzuese.
Si mund të siguroheni se jeni Intolerant ndaj Laktozes
doagnose-lactose-jotolerate-simptomat ?
Nuk është e mundur që të vetë-diagnostikoni intolerancën e lak-tozes, mund të gjesh teste në internet, por këto teste nuk janë vërtetuar shkencërisht.
Për të qenë i sigurtë, diagnoza e intolerancës ndaj laktozes kryhet vetëm nën një kontroll të rreptë mjekësor me një test ad hoc të hidrogjenit. Ky test përfshin një sfidë me gojë me një dozë standa-rde të laktozës (zakonisht 20 deri në 50 g) e ndjekur nga zbulimi, në ajrin e nxjerrë, nga hidrogjeni i pro-dhuar nga mikroflora e zorrëve dhe nga prania e një ose disa simptomave të mëposhtme : Bloating, diarre, dhe fryrje.
Shpesh, intoleranca e laktozës diagnostikohet vetë nga individët të cilët përjetojnë siklet intestinale pas konsumimit të produkteve të qumështit. Kur i nënshtrohen diagnozës së duhur mjekësore, vetëm 50% e individëve me intolerancë laktozë të vetëdjagnostikuar e shohin gjendjen e tyre reale të kon-firmuar. Ashpërsia e simptomave në përgjithësi është mbi-raportuar me vetë-diagnostikuar.
. A ka pasoja per shendetin Intoleranca ndaj LAKTOZES?
Intoleranca ndaj LAKTOZES mund te demtoje cilesine e jetes, por nuk ka asnje pasoje drejte per drejte me shendetin e vetmja pasoje eshte se do te kufizohen produktet e qumeshtit gje qe cenon sa-sine e kalciumit por kjo duhet kompensuar me ushqime te tjera qe permbajne kalcium ketu perfshihet edhe Jogurti – Kosi.
Zbuloni se si funksionojnë probiotikët dhe cilet probiotike janë më të mirë për ju!
Kate Watson – Specialiste ne kete fushe, eshte shprehur se ne je-tojme ne kete toke prej vitesh dhe kemi mesuar se studimet e shu-meta sugjerojne se PROBIOTIKET keto mrekulli mikroskopike ndik-ojne ne lehtesimin e disa shqetesimeve ne zorre, stomak, si dhe fo-rmimin e gazrave por edhe per sem-undjet shume serioze si ; IBS, Crohn, kolitis
ulcerative dhe diarre.
Por a e dini se studimet e reja sugjerojnë që probiotikët mund të ndihmojnë me gjëra të tilla si humbja e peshës, alergjitë, presioni i gjakut dhe aknet?
Megjithëse kërkohen më shumë studime, konsensusi i përgjithshëm është që probiotiket duket të jenë efektive në trajtimin / ose para-ndalimin e një sërë sëmundjesh.
Ky është lajmi i mirë?
Pra, si i shfrytëzoni të gjitha këto për të përmirësuar shëndetin tuaj?
Bota e probiotikëve mund të jetë disi e paqarte dhe hutuese njere-zit interesohen dhe gezohen më shum se çfare frutash permbajne kur i blejnë në supermarket dhe të rrallë jane ata që mbasi kanë marre njohuritë perkatese per PROBIOTIKET por edhe duke u kon-sultuar me mjekun ose farmacistin mund të bejne zgjedhjen e du-hur, ata vijnë në formën e kapsulave, tabletave, pluhurave, lëngjeve, kanë emra dhe përbërës konfuze si Bifidobacte-rium bifidum dhe etiketat e tyre kanë fraza të çuditshme si "njësitë formuese të kolonisë".etj. qe nuk kupt-ohen lehte nga konsumatori i thjeshte. Nëse kjo shkruhet në etikete, atëherë do të jeni vërtet të lumtur që keni gjetur produktin e duhur. Un perpiqem te beje zgjedhjen duke u konsultuar me LIBRIN.
Nepermjet ekspertëve tanë (DANONES) ne do t'ju tregojmë se cilet janë ato gjëra që ne dëshirojmë ju t`i shmangni.
Me pak fjalë thote Zj. Kate Watson ne do t'ju tregojmë gjithçka që ju duhet të dini për të marrë një vendim të informuar rreth probiotikëve dhe shtesave që i përmbajnë ato!
Pra, vazhdoni të lexoni nëse doni të mësoni më shumë rreth pro-biotikëve u drejtohet konsumatoreve ndersa teknologet ne qofte se nuk do t`i per-vehtesojne keta njohuri dhe nuk do t`i zbatojne me ri-gorozitet atëhere supermarketet tona do te jene te mbushur me PROBIOTIKE IMPORTI, kjo nuk eshte diçka pozitive sepse ne kemi mikrofloren tone te Rajonit te Ballkanit eshte thene edhe here te tjera me vlera te papara dhe qe lakmohet nga vende me Iindustri Qumeshti te zhvilluar.
Cilët janë probiotikët dhe përse të gjithë i marrin?
Në vitin 2001, Organizata Botërore e Shëndetësisë përcaktoi pro-biotikët si, "Mikroorganizma te gjalla të cilat, kur administrohen në sasi të mjaf-tueshme, japin një përfitim shëndetësor ".
Edhe Shoqata Amerikane e Gastroenterologjisë i definon ato si "organizma mikroskopikë të gjalla, ose mikroorganizma, që kërk-imet shkencore kanë vertetuar se ka perfitime per shëndetin tuaj".
Në thelb, probiotiket janë bakteret "miqësore" ose "të mira" dhe maja që banojnë në traktin tuaj të tretjes. Probiotikët gjenden në trupin tuaj tani, në ushqime të caktuara dhe në shtesat probiotike.
"Këto mikroorganizma ( probiotikë ) mund të ndihmojnë në tretje dhe të ofrojnë mbrojtje nga bakteret e dëmshme, ashtu siç bëjnë tashmë bakteret ekzistuese" në trupin tuaj." -Mayo Clinic
Ata luajnë rol në shumë procese të ndryshme brenda trupit tuaj, por kryesore, sipas mendimit tonë, është aftësia e tyre për të ruajtur BAL-ANCEN MIKROBIKE.
“ KURRË NUK DUHET HARRUAR SE PAVARËSISHT SE KUSH JE NË TRUPIN TËND KE MIKROORGANIZMA = DHJETËFISHIN E NUMRIT TË QELIZAVE “ që do te thotë disa TRILJON të demeshme dhe te dobishme.
Ju shikoni, përveç baktereve miqësore, trupi juaj është gjithashtu një mikpritës dhe vazhdimisht është i pushtuar nga bakteret "e këqija". Pra, probi-otiket janë shumë të rëndësishem në kolonizimin e trupit tuaj dhe mbajtjen e këtyre baktereve të këqija nën kontroll.
Kur kjo balancë ruhet, mund të ketë përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore për sistemin tuaj të tretjes dhe sistemin imunitar. Por në qofte se ky "ekuilibër" del jashtë kontrollit dhe kalon në favor te bakterev te këqija, atehere filloni të përjetoni një numër shqetesimesh shëndetësore, duke filluar nga ato te bezdiseshme deri në kërcënimin për jetën.
"Një numër i madh i të dhënave shkencore sugjeron që ju mund të trajtoni dhe madje të parandaloni disa sëmundje me ushqime dhe shtesa që përmb-ajnë lloje të caktuara të baktereve të gjalla". -Harvard Medical School
Ok. Kështu që tani të gjithë e dimë se sa mund të jenë te dobishem PROBIOTIKET për shëndetin tuaj, mirepo ne cilat drejtime mund të ndihmojnë ata?
Për t'iu përgjigjur kësaj, ajo që duhet të njohim mire, të gjitha stu-dimet që janë bërë gjatë dekadave të fundit, te cilët jane te gjithe-aneshëm sepse eshte vertetuar se ajo që mund të funksionojë për një person mundet të mos sherbeje për një tjetër.
Deri në Organizaten Boterore te Gastrenterogjise ka arritur disk-utimi i Intolerances dhe Maldigestionit te LAKTOZES.
Ekziston ndryshim midids ketyre dy situatave. E perbashketa eshte se në te dy rastete LAKTOZA nuk tretet nuk zberthehet plotesisht dhe ashtu jo e tretur hyn ne zorre deri ne zorren e trashe, tek disa individe si pasoje e fermentimit acido laktik ne kolon (zorre e trashe) krijon shqetesime si diare, fryerje etj, kjo quhet Intolerance ndaj LAKTOZES.
Per intolerantet ndaj LAKTOZES dhe maldigesteret shmangia e konsu-mimit te qumeshtit dhe produkteve te tij duhet te kete pasoja per shendetin studjuesit rekomandojne te mos i shmangin por të adaptohen me keta ushqime, eshte vertetuar se sasi te vogla LAKTOZE organizmi i tyre eshte ne gjendje t`i trese pa krijuar asnje lloj pasoje dhe shqe-tesimi.
Jogurti Kosi i jone eshte produkt me vlere ushqimore dhe i domos-doshem per organizmin e njeriut sepse permban karbohidrate, pro-teina dhe yndyre te kthyera ne te thjeshta. Eshte theksuar edhe he-re te tjera Maldigestuesit dhe intolerantet ndaj LAKTOZES mund te konsumojne Jogurtin – Kosin sepse LAKTOZA ne kete produkt eshte e zberthyer me teper se ne çdo produkt tjeter qumeshti dhe duhet te jete e qarte se veprimi i baktereve te dobishme Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, të paktën 108 mikroorganizma të gjalla për gram kos.
Sa shpesh mund te konsumohet Jogurti Kosi nga maldigestet dhe intolerantet e LAKTOZES?
Organizatat kombetare dhe nderkombetare te Ushqimit dhe te Bujqesise te Kombeve te Bashkuara rekomandojne konsumimin e perditeshem te pro-dukteve te qumeshtit POR me yndyre te ULET qe do te thote nen 1%, disa organizata si: Amerikane, Franceze (Program National Nutrition Santé) rekomandojne madje të rriturit te konsumojne 3 here ne dite sasi modeste deri 12 - 24 gr LAKTOZE ne një vakt.
Cilat jane perfitimet nga konsumimi i Jogurtit – Kosit?
Së pari, Jogurti – Kosi eshte një lloj qumeshti i fermentuar qe permbante gjitha lendet ushqyese per organizmin e njeriut, eshte burim per kalciumin, mineralet si; magnezi, kaliumi, zinku etj. nga ana tje-ter permban pak natrium, por sasi te mjaftueshme te Vitaminave te grupit B (B1, B2, B3, B6, B9 dhe B12), A dhe E. por ajo qe i rrite vleren eshte mikroflora e dobishme qe ndodhet e gjalle dhe ne sasi te madhe.
- 2g.png (367.02 KiB) Viewed 4372 times
- 3.png (383.97 KiB) Viewed 4372 times
- 4.png (425.49 KiB) Viewed 4372 times