INDUSTRIA E QUMESHTIT DHE NJOHURI NE DOBI TE SHENDETIT
Sipas të dhenave shkencore duke përfshirë edhe një studim të botuar kohet e fundit në Journal of Food Science and Technology në Universitetin McGill. Sipas këtij studimi, më i ushqyeshem dhe më i pasur në lëndë ushqyese (pas qumështit të lopës) është qumështi i sojes!
Whitney English Tabaie është një nutritionist popullor në Shtetet e Bashkuara. Ajo tha se: "Soymilk kishte fituar një reputacion të keq për shkak të akuzave të vjetëruara dhe të diskredituara të sojes Ajo që tashmë dihet dhe eshte e qartë se soja jo vetem që nuk është e dëmshme për shëndetin e njeriut, por është e dobishme për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve kronike dhe te renda, të tilla si kanceri i gjirit, kanceri i prostatës, sëmundja kardiovaskulare, sindromi metabolik dhe diabeti. "
Studimi krahason vlerat ushqyese të katër pijeve të konsumuara më shpesh të qumështit me origjinë bimore (qumësht bajame, qumësht, kokosit, qumësht orizi, dhe qumësht sojë) me ato të qumështit të lopës. Gjetjet sugjerojnë se soja nuk është e pasur vetëm me proteina, por edhe ofron shumë isoflavones (phytochemicals me veti te provuara anticancer).
"Soymilk përmban një profil të mrekullueshem të macronutrients. Një filxhan përmban rreth 7 gram të proteinave, 2 g fibra, 4 gram yndyrna unsaturated," thotë Whitney Tabaie. Ajo gjithashtu i ndan eksperimentet e saj shkencore në disa seri për të thyer mitin që shkakton soja: kanceri, problemet e pjellorisë, aknet e rritur dhe hipotiroidizmi.
Soja ka qenë e konsumuar për mijëra vjet dhe problemi nuk është ndoshta për shkak të vete bimes, por në procesin e përpunimit dhe modifikimin e produktit që vënë ne dyshim përfitimet e saj shëndetësore
.Soja e papërpunuar kërkon më shumë kohë për t'u përgatitur, por konsumi i qumështit të tofu ose të sojeve është shumë më i lehtë..
Tofu mund të zëvendësojë mishin ose peshkun, dhe soja e freskët ne kos ështe zëvendësues i shëndetshëm për analogët e qumështit.
Ushqime per uljen e kolesterolit.
Ne qofte se e kontrolloni rregullisht kolesterolin ne gjak keni bere punen me te mire per te ditur se ku jeni POR ne qofte se mesoni dhe i konsumoni ushqimet te cilat ulin kolesterolin ne kete rast keni vepruar ne dobi te shendetit tuaj.
- Hani më shumë ushqim duke ndihmuar për të rritur nivelin e kolesterolit të mirë (HDL) si yndyrë nga peshku, hudhër, fruta dhe perime, fibra (fibra), drithërat.
- Rritja e konsumit të vajrave te peshkut (skumbri, salmon, harengë dhe ton), sepse ato përmbajnë omega-3 acide yndyrore, të cilat parandalojnë grumbullmin e depozitave yndyrore në arteriet.
- Përfshirja e hudhër në dietën tuaj, sepse ai mbron enët e gjakut nga kolesterolit i keq (LDL).
- Sigurohuni që ushqimi që ju merrni është e pasur me antioksidantë dhe ushqyese - duke përfshirë vitaminë C, beta-carotene (vitaminë A), vitaminë E dhe selen. Ata janë gjetur në sasi më të madhe të prunes dhe fruta të tjera të thata, si dhe fruta të freskëta dhe perime. Ata të parandaluar reshje e kolesterolit të keq në enët e gjakut.
- Pini 2-3 litra ujë në ditë për shkak të ujit kontribon në rritjen e fibrave në dietë. fibrave që stimulojne prodhimin e kolesterolit të mirë, dhe përveç kësaj, trupi absorbon yndyrnat shpejtë.
- Mos hani yndyrna të ngopura, për shkak se ata të përshpejtojë procesin e prodhimit të kolesterolit. Jo domosdoshmërisht përjashtojnë ato plotësisht nga dietën tuaj, por të kufizojë sasinë e tyre dhe gjithmonë t'i zhduk me fibra dhe ujë (për shembull djathi me bukë gruri dhe një gotë ujë).
- Rritja e konsumit të yndyrave të pangopura, për shkak se një dietë e pasur me këto përbërës të mbron kundër sëmundjeve kardiovaskulare, semundje fatale, dhe është një parakusht për jetë të gjatë. vaj, bajame, vaj ulliri dhe arra janë veçanërisht të dobishme.
Ngrënia e ushqimeve të pasura në sojë (qumësht soje, etj) sepse ajo mbron nga sëmundjet kardiovaskulare, uljen e presionit të gjakut dhe kolesterolit të keq.
E shikoni kete kafshe? Edhe kjo kerkon te kontriboje ne luften kunder mikrobeve!!!!
A do të shpëtojë kjo proteinë së shpejti jetë njerëzore? Ky zbulim është më i kënaqshëm për kërkuesit, pasi antibiotikët e rinj janë të pakët dhe bakteret janë bërë rezistente ndaj shumë llojeve. "Antibiotikët e fundit që kemi zhvilluar apo përmirësuar datojnë që në vitet 1990", thotë shkencëtari. "Dhe bakteret janë shumë më efikase. Ata kanë zhvilluar mekanizmat e rezistencës ndaj antibiotikëve tona dhe janë në gjendje të mbijetojne. Shkencëtarët tani shpresojnë të studjojnë në laboratore proteinat e gjetura në platypus. Por operacioni është kompleks, paralajmëron Ignacio Bravo. "Nëse rezulton se kjo proteinë është një antimikrobikë që mund t'i përdorim tek njerëzit, qasja e parë do të ishte sintetizimi i kësaj proteine për të prodhuar një trajtim të përsosur.
VO!
Diabeti: 3 zbulime të reja për të parandaluar ose kontrolluar sëmundjen
Produktet e qumështit për të parandaluar rrezikun e diabetit
Perveç studimeve te panumurta qe kane bere studjuesit e Kompanise gjigante te Qumeshtit " DANONE" lidhur me kete prob lem, edhe një studim në Mbretërinë e Bashkuar që përfshin 12.000 persona të moshës 30-65, sugjeron një lidhje mes konsumit të qumështit e sidomos kosit - jogurtit dhe uljes se riskut nga Diabeti tip - 2.
Një substancë anti-kancer në qumështin e nënës
E enjte, 28/09/2017 - 06: 250 komenteKryej policinëPërpunoni policinëPrintVersion PDF
Një substancë anti-kancer në breastmilkzoom
Hulumtuesit në Universitetin Lund në Suedi kanë gjetur se një proteinë në qumështin e nënës ka aftësinë për të vrarë qelizat e kancerit. Ky zbulim premtues mund të çojë në trajtime të reja kundër kancerit.
I quajtur "Hamlet" (Alpha Lactalbumin në Qelizat Tumore), kjo proteinë ka qenë e njohur për më shumë se 20 vjet në botën shkencore. Por profesorja Catharina Svanborg, një imunolog në Universitetin e Lundit, tha se kishte zbuluar prova të reja në lidhje me këtë proteinë nga qumështi i gjirit gjatë punës që fillimisht u përqëndrua në veprimin e tij antibiotik.
Substanca u injektua në pacientë me kancer të fshikëzës. Rezultati: ata do të kishin nxjerrë qelizat tumorale nëpërmjet urinës së tyre brenda pak ditësh. Ky zbulim i befasishëm është edhe më interesant sepse ndryshe nga kimioterapia, qelizat e shëndetshme nuk u sulmuan nga Hamlet.
Mbetet për të zhvilluar një trajtim efektiv të bazuar në këtë substancë, e cila ende do të kërkojë vite të hulumtimit, shkencëtarët shpresojnë një gjykim i ri që krahason Hamlet me placebo është planifikuar së shpejti për të provuar këtë hipotezë.
- 2.png (286.62 KiB) Viewed 28392 times
- 3.png (490.56 KiB) Viewed 28392 times
- 4.png (639.14 KiB) Viewed 28392 times
- 5.png (625.89 KiB) Viewed 28392 times
NDUSTRIA E QUMESHTIT
DISA PRODUKTE SPECIFIKE QE PERGATITEN NGA QUMESHTI I DHISE.
A e dini se si e thërrasin një fermer profesionist për mbareshtrimin e dhive? Në Wallonia,(France) = "prodhues-përpunues" do të thotë një fermer i cili perveç qe prodhon qumesht ne fermen e tij, gjithashtu prodhon djathë dhe, zakonisht, i është dhene e drejta për shitje të drejtpërdrejtë nëpërmjet tregjeve, dyqanit te fermës.
• Në vitin 2015, Vallonia kishte 16,364 dhi, nga të cilët ≈ 8,700 dhi ishin të rritur të prodhuar nga qumështi.
• Për një fermer normale eshte: ≈ 400 dhi.
Përbërja e përgjithshme e qumështit të dhisë është mjaft e ngjashme me atë të qumështit të lopës. Nga ana tjetër, kjo përbërje e mirë. përmban, për shembull, yndyrna dhe proteina të veçanta, të cilat i japin karakteristikat e veçanta ushqyese.
Gjithashtu, përbërja e qumështit do të ndryshojë në varësi të sezonit, periudhës së laktacionit dhe ushqimit.
Shënim: A e dini? me sy, është e lehtë të dallosh qumështin e dhisë nga qumeshtrat e tjere në sajë të ngjyrës së tij të bardhë. Kjo është për shkak të faktit se qumështi i dhisë nuk përmban karotine. Ky dallim i ngjyrës pasqyrohet gjithashtu ne djathë.
Shënim :! Vitamina D (dhe vitamina të tjera yndyrore) janë të pranishme në yndyrnat e qumështit. Pra, nuk ka vitaminë D në qumësht të skremuar, por në qumësht të plotë.eshte e pranishme.
Qumeshti i dhise, çfarë duhet të mbani mend?
Eshtë lehtësisht i tretshëm ka një shije tipike sepse në yndyren e tij specifike permban(acidet yndyrore me zinxhir te shkurte dhe rruazat e vogla yndyrë) që asimilohen lehte nga organizmi i njeriut.
Po, eshte e vertete se qumështi i dhise mund të zëvendësojë qumështin e lopes në ushqyerjen e njeriut.
Po, qumështi i dhise është një produkt me vlera të larta biologjike dhe ushqyese kjo eshte provuar per "përfitime shëndetësore" për njerëzit dhe mund të konsiderohet ushqim funksional ose nutraceutical në saje te:
• Tretshmëria e lartë e yndyrnave.
• Tretshmëri dhe / ose bioavailability i lartë i proteinave, kalcium, fosfor, magnez, hekur, baker, zink, selen dhe vitaminave të tretshme.
• Përmbajtja interesante e selenit, një antioksidant i rëndësishëm.
• Më pak depoziim yndyre ne trupin e njeriut.
• Uljen e kolesterolit per efekt ( te kolesterolit te ulet).
Po, qumështi i dhisë ka provuar interesat terapeutike:
• "Bioavailability mineral" dhe veçanërisht hekuri që është i dobishëm për njerëzit anemike.
• Veçoria e saj "yndyrë qe tretet lehte" në fakt e ben një ushqim shumë interesante për njerëzit që vuajnë nga malabsorption - heqje post-kirurgjikale zorrë ... - ose çrregullime të zorrëve.
• Eshte vertetuar për pacientët kardiovaskulare, njerëzit me kequshqyerja, mbipeshë, etj
. Jo, mund t`i thone qumështit te dhise vetem njerëzit alergjike ndaj qumeshtit.
. Jo, qumështi i dhise nuk mund të zëvendësojë qumeshtin e NENES për fëmijët nën një vit, ndryshe nga qumështi special i pergatitur nga qumësht dhie. Ashtu si të gjithë qumështrat (të kafshëve ose vegjetale), qumështi i dhise mund të konsumohet nga një foshnje me moshe më pak se një vit, me kushtin e vetëm duke u pasuruar me elemente të domosdoshme për rritjen psh, acid folik.
. Anabolic: Produkt ushqimore në të cilën perbersit e tij janë konsideruar të natyrshem e veçanërisht të dobishme për shëndetin.
Deri në vitin 2013, tregu dhe rregulloret evropiane kane ofruar vetëm formulë per bebet duke u bazuar në proteinat e qumështit te sojes ose proteina hidrolizate te lopës. Por tani versioni per qumeshtin e bebes pasurimi me qumeshtin e dhise e ka gjetur vendin e vet në raftet e supermarketeve dhe dyqane të specializuara me produkte të njohura të tilla si Capricare®, Kabrita ™ ose Prémichèvre®.
Prodhimi i qumështit të dhisë
• Belgjika prodhon vetëm 58% e qumështit të dhisë që konsumon.
• Në Francë prodhimi i qumeshtit te dhise gjate vitit 2015 9.1 litra qumësht dhie për frymë në Holandë 15.9 l (2015).
• Një dhi prodhon 800 dhe 900 litra qumësht në vit dhe po te krahasohet me një lopë Walloon me prodhimtari rreth 9.000 litra qumësht në vit.!!!!
• A e dini se laktacionit dhise pikun zakonisht e ka në pranverë? Kjo është arsyeja pse në këtë kohë fermerët ofrojne djathë nga qumeshti i dhise.
• Kulmi i Laktacionit në pranverë, sepse eshte sezonale megjithatë, disa teknika blegtorale tani kohet e fundit po bëjnë të mundur për të prodhuar qumësht gjatë gjithë vitit.
• Shtatzënia e dhisë zgjat pesë muaj; lindjet janë të përqendruara në shkurt. Në fund të shtatzënisë, nëna nuk trajtohet më. Kjo është arsyeja pse oferta fermerët djathë dhie është i kufizuar nga fundi i dhjetorit deri në mes të shkurtit. Në shumë kopetë, mjelja e dhive po rifillon në shkurt.
Djathrat nga qumeshti i dhise.
• Si rreze normalisht duhen rreth 8 litra qumësht për të bërë një kg djathe por kjo varet nga lloji i djathit.
• Në shumë ferma, prodhimi i djathit vazhdon pas janarit.
• Më shpesh, fermerët e prodhojne djathin nga qumeshti mbas mjeljes duke ruajtur cilësinë e veçantë të shijes që i shoqëron.
Djathi:
Kur mund te perfshihet djathi në një dietë të uljes së kolesterolit?
Duhet të theksohet se jo të gjitha djathrat përmbajnë të njëjtën sasi të yndyrës. Për shembull, nëse 40 gramë djathe Emental permban rreth 11 gram yndyrë, në të njëjtën sasi por e prodhuar nga qumeshti i dhise i standartizuar permban vetëm 2.4 gram, ndërsa një pjesë e kamembertit te fermës është me rreth 30 g./100gr djathe.
Nuk ka qenë gjithmonë e lehtë të dish përmbajtjen e vërtetë të yndyrës së djathrave të ndryshëm. Në të vërtetë, deri sot, etiketa ka treguar përqindjen e yndyrës e llogaritur në lëndën e thatë te djathit, një teknolog i mirefillte e din se çfare perfaqeson p.sh. 40%,(kjo shifer e tremb konsumatorin) kjo spjegohet keshtu: Ne qofte se djathi ka 50% lende te thata atehere me pak matematike i bie qe djathi te kete 20% yndyre = ne 100 gr djathe jane 20 gr yndyre, mirepo konsumatori nuk ka per t`a kuptuar asnjehere kete llogaritje prandaj me shum vonese më ne fund edhe Europa e korigjoi, Një dekret që hyri në fuqi në vitin 2007 e bën të kuptohet lehtë nga te gjithe. Prodhuesit duhet të tregojnë përmbajtjen aktuale të yndyrës, të llogaritur në produktin e përfunduar (dhe jo në produktin nga i cili është larguar lagështina), që është shumë më kuptimplotë për ne si konsumatorë.
Nëse djathi nuk është formalisht i përjashtuar nga dietat e kolesterolit, konsumi i tij duhet të kontrollohet. Në rast të kolesterolit të tepërt, shpesh është mjeku i cili, sipas preferencave ushqimore të secilit, vendos kufijtë e konsumit. Në fakt, produktet e qumështit, edhe nëse përmbajnë yndyrna të ngopura, sigurojnë ushqyes të domosdoshëm dhe të pazëvendësueshëm.
Djathi: një burim i rëndësishëm i kalciumit
Përveç yndyrës, ka një numër ushqyese të tjerë në djathë: kalcium, fosfor, magnez, kalium, natrium, vitamina B9 (folate), B12 ... Natyrisht, përqindja e njëri-tjetrit ndryshojnë nga djathi për njëri-tjetrin dhe gjithashtu mund të ndikohet nga procesi i prodhimit.
Sidoqoftë, djathi mbetet burimi kryesor i kalciumit në të rriturit francezë
1. Ky kalcium është thelbësor për shumë nga funksionet e trupit, kryesisht mineralizimi i kockave. Por jo vetëm, thotë Dr. Francois Paillard, një kardiolog në Spitalin Universitar të Rennes Ponchaillou: "Produktet e qumështit janë të pasura me kalcium dhe kane një efekt të favorshëm mbi presionin e gjakut, duke e ditur se hipertensioni është një faktor i rëndësishëm i rrezikut.
2. Përfundimisht, produktet e qumështit kanë një efekt pozitiv në metabolizmin, përmes mekanizmave që ende nuk janë identifikuar (sidomos tek njerëzit që kanë mundësi të zhvillojnë diabetin e tipit 2)
Shkruar nga:
Hélène Huret
Mis à jour le 20 juin 2017
- 4.png (928.19 KiB) Viewed 28368 times
- 2.png (18.64 KiB) Viewed 28368 times
- 3.png (649.46 KiB) Viewed 28368 times
INDUSTRIA E QUMESHTIT
Djathi Rokfort – sekreti i jetegjatesise franceze.
Ne supermarketet tona gjen shum lloje djatherash, eshte bere nje pune e mire, mirepo nje specialist ne qofte se do te diskutoje diçka teknike me shitesen STOP! nuk mund te komunikosh per mungese njohurishe teknike nga njera pale, a e dini se dikur shitese bulmeti mund te beheshe vetem mbasi kishe kryer kursin 2/mujor, thone se Europa vazhdon me kete "zakon"
Le te vazhdojme me tej, per djatherat me myk; pak haber kane njerezit perfshi edhe ata qe bejne porosine nga jashte!!!!!
A ka mundesi te importohet perveç Gorgonzoles - Stilton edhe djathi R O K F O R T?
Sepse:
Shkencetaret kane konfirmuar se djathi qe stazhionon me mykun jeshil zotron cilesi unikale kunder inflamacionit dhe pezmatimeve kjo mund te ndihmoje per te zbuluar “Paaradoksin Francez” pse njerezit qe jetojne ne kete vend kane shendet per t`u pase zili pavaresisht nga permbajtja e larte e yndyres.Jane te shumtë studjuesit qe mbrojne idene se djathi Rokfort plotesisht i stazhionuar mund te shfrytezohet per te luftuar semundjet e zemres dhe te eneve te gjakut gjithashtu si kremë anti – plakjes
Francezet i duan djatherat, kremen, buken e bardhe dhe veren, dikur mendohej se jetegjesia i dedikohej sidomos konsumimit te veres se kuqe ne menyre modeste, megjithate studjuesit dyshojne se ka ende komponent të fshehte ne dieten Franceze qe shpjegon se populli i ketij vendi ka shum pak te ngjare te vdesin nga semundjet kardiovaskulare.
Dobite e djathit me myk;
Disa fakte per djathin Rokfort:
.1 Myku Rokfort eshte perdore per te trajtuar gangrenen dhe kjo ka vazhduar per kohe te gjate deri sa Aleksander Feming izoloi Penicilinen.
2. Sipas legjendës, Roquefort u zbulua nga një bari i cili harroi buken me djathe ne nje shpelle dhe u largua..kur u kthye te nesermen, djathi ishte mbuluar me myk ngjyre blu.
3. Myku Penicilium Rokfort eshte ai qe ben ato transformime unike ne djathe.
4. Sipas ligjit evropian, vetëm djathi qe prodhohet dhe stazhionohet ne shpellat natyrore Rokfort mund të mbajë emrin Roquefort.
5 Rreth tre milionë forma djathi janë prodhuar çdo vit, peshon një total prej rreth 19,000 ton
6. Popullsia e Roquefort-sur-Soulzon është e afte nga ana profesionale per te prodhuar kete djathe.
7. Rokfort më shume pergatitet nga qumeshti i deles
8. Një forme (rrote) tipike e Roquefortit peshon midis 2.5 dhe 3 kilogramë dhe është rreth 10cm e trasha.(lartesia)
Deri në 27 milionë njerëz në Amerikën e Veriut janë alergjik ndajë ilaçeve me penicilinë, e cila është përgjegjëse për rreth 5.440 raste të anaphylaxis fatal në vit. ** Duket se ata që reagojnë ndaj djathit blu janë alergjik ndaj Mykut Penicillium ose shumë reagues ndaj penicilinës.POR siç pohojne studjuesit jane shume njerez qe reagojne ndaj Mykut Penicilium por jo ndaj ilaçit dhe e kunderta reagojne ndaj ilaçit por jo ndaj Mykut Penicilium.
Nëse jeni alergjik ndaj Penicilines apo të ketë ndonjë arsye tjetër që ndjeheni të shqetësuar, ju lutemi të vazhdoni me kujdes, ne konsumimin e djathit blu, keshilla më e mire do të ishte ajo e alergistit te afte. Pyeteni allergistin tuaj për të provuar ne se ju reagoni ndaj
Mykut Penicilium. Sepse eshte e mundur që ju nuk jeni alergjik vetëm për ilaçet, por ju jeni alergjik edhe ndaj Mykut Penicillium kjo sjelle shqetesime.
Aleksander Cohen keshillon te konsumohet Djathi Rokfort sidomos nga ata qe kane efekte negative te shkaktuara nga droga (Iatrogenesis droges) qe do te thote lidhet me rezistencen ndaj antibiotikeve atehere Penicilium Rokfort ndihmon për te luftuar infeksionet bakteriale kuptohet eshte e domosdoshme konsulta me mjekun.
- 2.png (172.87 KiB) Viewed 28295 times
- 3.png (536.26 KiB) Viewed 28295 times
- 4.png (162.7 KiB) Viewed 28295 times
INDUSTRIA E QUMESHTIT
Miku i im nje dite me tha : Nga na doli ky produkt ?!!!!!
M`u kujtua koha kur fitova te drejten e studimit per " Inxhinjer teknolog ne Industrine e Qumeshtit" per momentin mendova se çfare do te mesoj? mirepo Universiteti dhe pasioni qe kam per te fituar sa me shume njohuri e sidomos bashkepunimi me koleget e mij,me kane bindur se "paska materjal per dy fakultete"
K U L L O S H T R A
1. Çfare eshte Kulloshtra?
- Kulloshtra eshte “Qumeshti i pare” qe del nga gjiri menjehere mbas aktit te lindjes, perfaqeson nji perzjerje lendesh ushqimore specifike si; proteina, antioksidante, imunoglobuline, faktori i rritjes, vitamina, minerale, enzime,
dhe amino acide. Kulloshtra ne fakt eshte SUPER USHQIMI qe siguron jeten e te porsalindurit, duke vazhduar te mbrohet edhe mbasi del në jete e shoqeron me nje “armate gladiatoresh” = faktorë te fuqishem IMUNË qe nuk e lejojne te semuret, kjo vazhdon disa dite, eshte dhurate e pa çmuar. Mbaj në mend ne periudhen e femijerise e kemi konsumuar mbasi e trajtonim termikisht = Jo deri në vlim.
Kulloshtra permban mbi 37 faktore te fuqishem imune, si dhe 8 faktore te rritjes qe sherbejne per rinimin dhe rikuperimin e organizmit duke u ndihmuar edhe nga hormoni i rritjes qe prodhohet nga organizmi.
2. Kulloshtra, qe fitohet nga lopet qumesht – dhenese a eshte efikase per njerzit?
PO, Studimet te kryera ne qendrat mjekesore dhe universitete vite me radhe, kane vertetuar se shtesat ushqimore me cilesi te mire qe permbajne kulloshter jane shume efikase per njerezit, kjo i dedikohet faktit se struktura molekulare nuk eshte specifike vetem per llojin, kulloshtra eshte ideale per njerezit dhe gjithe gjitaret.
3. Çfare vitaminash dhe minerale permban kulloshtra?
- Vitamine B6, Vitamine B12, Vitamine E, Vitamine A, Vitamine C, Tiamine (Vitamine B1), Acid Folik ( Vitamine B9), Vitamine B5, Riboflavine (Vitamine B2), Beta-karotine, acid retionik, Kalcium, Krom, Hekur, Magnez, Fosfor, Kalium, Natrium, Zing.
4. A ka ndryshim midis llojeve te shtesave ushqimore qe permbajne kulloshter te cilat tregetohen sot?
Ndryshimi eshte mjafte i madh dhe konsiston ne raport me disa karakteristika: Te jete krejt e paster, dhe nga lope te shendeteshme, e fituar nga mjelja e 16 oreve te para. Tharja behet ne temperature te ulet dhe presion te ulet. Pasterizimi ne USA behet ne 75 0C per 15 sek.
Shumica e prodhueseve te kulloshtres shfrytezojne temperature te larte dhe tharje qe mund te ndryshojne vetite e proteinave imunoglobuline dhe proteinave te tjera te kulloshtres. Nji perpunim termik i tille ashtu sikurse edhe në rastin e qumeshtit, mund te shkakterroje deri ne 58 % faktorin – insulin ose faktorin e rritjes. Perpunimi ne temperature shume te larte sipas regjimit UHT apo sterilizimi i kulloshtres, siç veprohet ne pergatitjen e ushqimeve per bebet, shkaterron totalisht faktorin e rritjes dhe proteina te tjera aktive.
Metoda e tharjes me avull indirekt me presion te ulet, mbas pasterizimit te shpejte p.sh. AquaSource thahet me avull indirekt ne temperature nen 63 0 C deri sa fitohet nje lende ne forme pluhuri dhe me cilesi te larte, ku jane ruajtur proteinat ne kulloshter. Pra ndryshe me prodhuesit e tjere AquaSource perdore metode ngrohje indirekte gjate tharjes se kulloshtres, duke eleminuar kimikate te rrezikeshem dhe oksidet e azotit qe formohen gjate ne tharjes direkte me gaz natyral!!! Inxhineret e kesaje kompanie kane arritur te realizojne tharjen ne nji korrent ajri te nxehte duke eleminuar çdo komponim me ngjyra kafe ose te djegur, kjo firme gjithashtu disponon teknologjine per grimëcimin ose tretjen e kulloshtres.
Kur prodhohet kulloshter me nivel te larte Peptide ( Proteina me te thjeshta) dhe Prolin , nuk aplikohet Ultrafiltrimi sepse largohet ky fraksion qe eshte perberesi me aktiv dhe i dobishem
5. A eshte e rrezikeshme per femijet? Kulloshtra nuk eshte aspak e rrezikeshme per femjet perkundrazi absolutisht e dobishme per femijet e te gjtha moshave. Ajo eshte nji Suer – ushqim i koncentruar qe na e ka dhuruar Nena Natyre “jane shprehur studjuesit”. Pavaresisht nga sasia, eshte krejt e parrezikeshme dhe ska pse te sikletosemi per efektet anesore apo bashkeveprimet negative me ilaçet.
Këshillohen 1 – 3 kapsula 2 here ne dite me nji gote uje midis vakteve. Te femijet me te vegjel te cilet nuk mund t`i marrin kapsulat, atehere mund te hapen dhe kulloshtra qe eshte pluhur te perziehen me leng frutash ose qumesht.
. Per perdorim te jashtem.- Ne rastet e demtimit te lekures, prerje, iritim etj. perziehet pluhuri me solucion fiziologjik dhe formohet nji “paste” e cila vendoset ne lekuren e demtuar, kjo behet dy tre here ne dite. ( Ne qofte se eshte e nevojshme vendoset marle ose garze) deri sa te sherohet plotesisht pjesa e demtuar.
.Persona me Intolerance 100% ndaj Laktozes a mund te perdorin Kulloshter? Te jeni te sigurte se kullolshtra Colactiv 3 nuk ka per t`u shkaktuar asnje problem, persa i perket perberjes eshte me afer me gjakun se sa me qumeshtitn
. Sa dite duhet te kalojne, qe te shikohet rezultati? Eshte e konfirmuar se dobite nga perdorimi i kulloshtres se lopes akumulohen qe do te thote se sa me shume dhe me shpesh te konsumohet, aq me te medha jane dobite.
Disa persona me gjendje alergjike te percaktuar, mund te vrejne permiresime shum shpejt dhe te tjere me ngadale. Por e sigurte se ne nji te ardhme te shpejte do te kene permiresime. Pervoja e jone thone studjuesit, se marrja e vazhdimisht e 4 – 8 kapsula ne dite per 8 jave, ka dhene rezultate positive ne shumicen e konsumatoreve dhe per te pase rezultate edhe me te mira doza mund te pergjysmohet.
VAZHDON.......
K U L L O S H T R A
KULLOSHTRA PERMBAN:
. Të gjitha yndyrnat kryesore
. Te gjithe amino – acidet kryesore konsiderohet produkti ushqimor më i pasur qe ekziston.
. Permban te gjithe faktoret e rritjes qe njihen deri tani te cilet shpejtojne procesin e kurimit ne te gjithe indet e trupit, ata kurojne muskujt, kockat, nervat ndihmojne gjithashtu te porsalindurin te sherohet shpejt.
. Kulloshtra permban gjithashtu te gjithe faktoret imune qe njihen deri sot, te cilet fuqimisht rregullojne sistemin tone imunitar dhe na mbrojne nga bakteret, viruset si dhe mikroorganizmat e tjera te demeshme.
Deri sot jane kryer 5000 studime shkencore – mjeksore qe vertetetojne cilesite e dobishme te kulloshtres per shendetin tone e sidomos per kurimin e semundjeve te sistemit imunitar, qe ndihmojne indet te rigjenerohen plus sa e sa veti te tjera qe nuk numrohen.
Kulloshtra permban gjithashtu te gjithe PROBIOTIKET – bakteret te cilat qe ne barkun e nenes sherbejne per te rikuperuar muret e zorreve dhe eshte konfirmuar se ne qofte se aplikim I PROBIOTIKEVE eshte nje instrument muzikor ne një orkester, KULLOSHTRA eshte nje simfoni.
Shkencetaret jane te nje mendje se faktoret e rritjes dhe faktoret imune te kulloshtres se lopes jane te njejte sipas formules se struktures me te njeriut, eshte konsideruar surprise që lopa dhe asnje kafshe tjeter qumeshtdhenese eshte e afte t`i kaloje keta lende kuruese deri tek njeriu si dhe tek te gjithe te porsalindurit. Lopet jane “ DHURUESE UNIVERSALE” kulloshtra e tyre shfrytezohet edhe ne veterinari eshte vertetetuar se sheron semundje te ndryshme tek kafshet, madje me efikasitet me te larte se tek njerzit, deri edhe semundje qe shkaktohen nga mikrobe dhe baktere qe me veshtiresi asgjesohen, sepse kane fituar imunitet ndaj antibiotikeve.
Praktikisht mikroorganizmat qe shkaktojne keta semundje nuk i nenshtrohen kurimit me antibiotike si më pare mirepo kulloshtra permban lende te tilla qe kane efikasitet te plote mbi ta edhe me mire se antibiotiket qe shiten sot. Koha e antibiotikeve po kalon thote Dr. DANIEL, ne vend te tyre duhet te punohet per forcimin e sistemit imunitar duke kapercyer keshtu efektet anesore qe kane shkaktuar antibiotiket vite me radhe, askush nuk mnud t`a kryeje kete funksion më mire se kulloshtra.
Eshte vepruar keshtu me pacientet me GRIP: paralel u eshte dhene njerezve kulloshter dhe vaksina e gripit eshte vrejte se kulloshtra eshte 3 here më efikase per te parandaluar gripin se sa vete vaksina. Në rast epidemie asgje ska per t`u mbrojtë aq mire sa kulloshtra, ajo eshte produkt ushqimore unikal e cila mund te shkaterroje viruset kur asnje produkt ushqimore tjeter apo ilaç nuk e arrin kete rezultat.
Kanceri eshte semundje qe lidhet me pamjaftueshmerine imune, qelizat kanceroze zhvillohen ne trupin e njeriut POR eshte detyra e sistemit imunitar t`i vrase ato para se te avancoje semundja dhe ne qofte se zhvillohet kanceri kjo tregon se sistemi imunitar nuk eshte i afte te luftoje qelizat e keqija qe shtohen vazhdimisht mirepo veprimi i forte imunitar i kulloshtres e ben zgjidhjen më te mire te mundeshme prandaj kulloshtra ka rendesi jetesore per njeriun, duke forcuar sistemin imunitar ben qe trupi i njeriut te behet i afte te luftoje kete semundje. Nga ana tjeter ne konkluzionet e studimit thuhet se kulloshtra asgjeson faktoret qe kriojne dhe favorizojne zhvillimin e kancerit si dhe toksinat qe depertojne ne trupin e njeriut nga ambjenti rrethues. Në rastet e infeksioneve te dhembeve dhe mishit te dhembeve mund te aplikohet direkt kulloshtra I cila jep rezultate te çuditeshme.
Kulloshtra u ka ardhe ne ndihme edhe sportisteve - sidomos atleteve, keshtu studimet ne Australi konfirmojne 20% rritje force dhe rezistence si dhe shkurtim te kohes qe nevojitet per t`u rikuperuar futbollisti. etj
Faktoret e rritjes qe permban kulloshtra rrisin masen muskulore si dhe djegien e yndyrnave forcon kockat dhe ndihmon ne rikuperimin e shpejte te demtimeve apo plagosjeve në stervitje.
Hormonet e rritjes IGF1, IGF2 ne kulloshtren e lopes jane te njejet me ato te njeriut por koncentrimi ne kulloshtren e lopes eshte i madh dhe ka versionin e IGF1 i shkurtuar që eshte 10 here më i fuqishem se IGF1 i thjeshte
Dr DANIEL SHON ne revesten “ NJERIU I HEKURT” ne vitin 1992 ka shkruar:
“ Nuk ekziston produkt tjeter deri sot ne UNIVERS qe mund t`u ndihmoje më mire se IGF1 as steroidet, as bioteknologjia me hormone gjenetike, as faktoret çlirues, as dieta me amino-acide dhe glikogjen, e thene me fjale te tjera I G F1 eshte më i rendesishmi.
Kulloshtra kur kombinohet me ushtrime fizike llogaritet më e fuqishme se steroidet qe lidhen me zmadhimin e mases muskulore, energjine dhe pergatitjen e një sportisti dhe ne permjet kulloshtres nuk ka asnje risk dhe efekt anesore, çdo gje eshte natyrale.
. Cila kulloshter eshte më e mira?
Sipas Doktorit kulloshtra e deles sepse ka bollek të lendeve ushqyese, por edhe ajo e dhise nuk eshte me pak, perveç vitaminave specifike, trupave imun, proteinave – globulines eshte teper e pasur me hormone, dhe ajo që ka më shum rendesi afrohet më teper me ate te njeriut, megjithese jane disa persona qe nuk e pranojne eren dhe shijen specifike.
Dr. DANIEL keshillon: Ne qofte se ju krijohet mundesia të siguroni kulloshter te vertete – origjinale, pavaresisht nga lloji i kafshes qumesht-dhenese, merreni; mund t`a ngrini ne temperature te ulet dhe e perdorni si ilaç. Eshte e vertete se kulloshtra e lopes kerkohet më shum por jo se eshte me e dobishme se te tjerat por sepse ka shije dhe ere me te kendeshme.
Llojet e kulloshtres:
Perveç sipas llojit te kafshes, kulloshtra klasifikohet edhe sipas kohes qe nxirret mbas lindjes, Më cilesore eshte ajo qe ka ngjyre intensive qe milet menjehere mbas aktit te lindjes, Qumeshti me ngjyre te verdhe klasifikohet si kulloshter e dyte e cila nxirret mbasi ka pirë per here te pare i porsalinduri, edhe kjo vleresohet e cilesise te mire, dhe se fundi vjen kulloshtra e bardhe e cila fitohet rreth 10 dite mbas lindjes, e pershtateshme per pergatitjen e gjizes se shijshme.
R U A J T J A E K U L L O S H T R E S.
Kulloshtra eshte me cilesi më te larte kur merret nga lopet e moshuara dhe te shendeteshme qe jane ushqye ne kullota ne kushte te mira dhe te vaksinuara sipas rregullave. Në qofte se ushqimi i lopeve gjate shtatezanise eshte i varfer ne Vitamine A dhe E kjo ndikon edhe ne kulloshter. Eshte mire te perdoren ene te veçanta per depozitimin dhe ruajtjen e kulloshtres ne gjendje te ngrire, sapo grumbullohet duhet te ftohet qe te mos lejohet shtimi i baktereve, ne kete menyre nuk humbe cilesite dhe permbajtjen e antitrupave per kohe te gjate deri ne muaj, para se te perdoret kulloshtra duhet te ngrohet paraprakisht gradulisht ne banjo me uje te ngrohte me temperature rreth 38 – 400 C dhe asnjehere te mos perdoret mikrovala.
Sipas fermerve dhe perpunuesve te qumeshtit ne Irlande, kulloshtra ruhet mire ne frigorifer ku ruhen cilesite dhe bakteret qe permban. Eshte e rendesishme per shkrirjen ngandonjehere eshte e nevojshme me shum se 1 ore varet edhe nga madhesia e enes, po te veprohet ndryshe ulet cilesia e saje, mkire eshte te mbahet ne ene te mbyllura dhe mbasi nxirren nga frigoriferi zhyten ne uje te ngrohte por jo i nxehte!!! Çdo gjeshkon në rregull ne temperaturen e dhomes thone fermeret dhe mbahet deri sa te shkrije plotesisht.
.
Perpunimi i Kulloshtres se (fresket).
Respektimi i cilesise oigjinale.
Qellimi i perpunimit eshte te zgjatet koha e ruajtjes, pa ndryshuar cilesite fillestare te kulloshtres, eshte e pshmangeshme renie te cilesise ne çdo faze te trajtimit por duhet bere çmos qe te jene ne minimum. Jane kater faza te perpunimit:
. Fraksionimi
. Sterilizimi
. Tharja
. Standartizimi
Fraksionimi i kulloshtres eshte një procedure qe diskutohet.
Yndyra ne kulloshter.
. Vitamnat e rendesishme te treteshme ne yndyre (A,D,E,K) ndodhen ne siperfaqen e globulave yndrore.
. Yndyra e kulloshtres permban shum acide yndyrore te pangopur.
. Hormonet natyrale steroidet (p.sh. IGF) kane karakteristikat e yndyres, si rezultat ata lidhen me yndyrnat e kulloshtres.
. Ne procesin e tretjes yndyra mbron organet nga acidet grryres.
. Studimi i fundit konfirmon se qumeshti i paperpunuar (fresket) dhe i pasterizuar ka efekt parandalues mbi alergjine dhe astmen nderkohe qe qumeshti i skremuar nuk e ka.
Kazeina ne kulloshter.
Kazeina lidh jonet e kalciumit dhe magnezit te kulloshtres, pra kazeina permban rreth 66% Ca, 53% Mg, 50% fosfor organik, dhe 10% citrate te sasise totale qe ka qumeshti.
Sterilizimi i kullloshtres
Ky operacion eshte per t`a bere te pademeshme kulloshtren dhe eshte i detyrueshem, kulloshtra eshte mjelja e pare e lopes mbas 2 muaj pushim te laktacionit dhe ka tendence te jete më e ndotur se qumeshti, prandaj rregullat, ligjet per ushqimin ne te gjitha vendet kerkojne trajtim te sigurte kunder mikroorganizmave, kjo zakonisht realizohet me ane te teknikave te ultrafiltrimit dhe pasterizimit te dy keta metoda jane me rezultat por kane parime te ndryshem.
Tharja duhet te jete delikate.
Liofilizimimi i kulloshtres se sterilizuar dhe konfeksionimi ne kapsula ose tableta kane si qellim t`a ruajne kulloshtren mundesisht me vite. Perdorimi i kulloshtres se lenget eshte gjithashtu i mundur me gjithese duhet kujdes sepse prishet shpejt mbas hapjes s pare (14 dite).
Standartizimi i kulloshtres eshte po aq i diskutueshem
Ne nivelin industrial ekzistojne produkte me baze kulloshtren qe jo vetem te fraksionuara por edhe te standartizuara, me shtesa, si: IgG ose PRP etj.
Furnizuesit i QuraDea me kulloshter lope, deles dhe te dhise behet nga te gjithe fermeret qe jane gjethenje ne kontroll per prodhim biologjik, prandaj ndalohet perdorimi i antibiotikeve ne periudhen e tharjes normalisht ata injektohen gjashte jave para lindjes per te parandaluar inflamacionin deri ne 50 dite.
Kulloshtra QuraDea eshte vetem nga lopa.
. Merret nga fermat zvicerane.
. Lopet te trajtuara biologjikisht
. Kane shendet te shkelqyeshem
. Nuk trajtohen me antibiotike ne periidhen e tharjes para laktacionit
Kulloshtra QuraDea eshte e mljeljes se I-re dhe te II-te dhe perfshihet brenda 12 oreve mbas lindjes.
Kulloshtra nuk eshte vetem çeshtje besimi por nuk duhet harruar se eshte produkt shum sensibël qe kerkon vemendje te veçante gjate procedures se trajtimit. Metoda a Liofilizimit per ruajten per kohe me te gjate eshte konsideruar e pershtateshme.
KURJOZITET:
Sapo dilnim nga nje ambjent dhe ne kend te bulevardit me shkuan syte tek nje automjet ku ishte vendose aparati per matjen e kulloshtres, eshte prodhim i fermes time (na tha pronari) dhe e tregetoj menjehere mbas mjeljes, na tregoi dokumentat qe organet perkatese te atij vendi e lejonin kete veprimtari.
- 2.png (283.39 KiB) Viewed 28094 times
INDUSTRIA E QUMESHTIT
PRODUKTET E QUMESHTIT " MIQET TANE PER JETEN" ?
Pasi u idealizua, qumështi dhe produktet e tij janë bërë një shqetësim. A promovojnë diabetin dhe semundjet e tjera?.
A mund të jetë qumështi një ilaç apo helm? A promovon sëmundje të caktuara dhe nëse po, në cilën dozë?
FRANK PERRY / AFP
A është vërtet qumësht një pije e shëndetshme? Në vitin 1954, ishte e qartë, duhet të konsumosh qumesht "të jesh i fortë, i zellshëm dhe i fuqishëm":
Pierre Mendès France, Presidenti i Këshillit, krijoi qumësht në shkollë, një ilaç kundër kequshqyerjes. Në vitet '80, prodhuesit këndonin "produktet e qumështit janë miqtë tanë për jetën" pa u kundërshtuar. Por disa dekada më vonë, imazhi i qumështit u trazua. Ai ka kritikët e tij në mesin e shkencëtarëve, mjekëve, naturopathëve, e sidomos gazetaret. Librat kanë zbuluar fjalimin e lobit të qumështit, i cili kryesisht financon kërkime publike, përfshirë INRA (1).
Forumet e internetit akuzojnë qumështin për shkaktimin e një sërë patologjish, nga infeksionet e veshit deri ne semundje fatale!. Disa vende e barazojnë atë me "pus, ngjitës, hormone".
Qumështi gjithmonë ka pasur një imazh të dyfishtë, midis njollës dhe pastërtisë, por për pesëmbëdhjetë vjet është bërë një çështje shqetësuese, kryesisht në mesin e njerëzve urbanë me fuqi të mirë blerëse dhe një nivel të caktuar sociokulturore ", vë në dukje sociologu i ushqimit, Jean-Pierre Corbeau, Universiteti François-Rabelais, Tours (2). "Që nga kriza e sëmundjes së lopes së çmendur, ne pyetje jane menyrat e mbareshtrimit te lopeve.,Transformimet e shkaktuara nga industrializimi kanë filluar te ndryshojne imazhin e një ushqimi të shëndetshëm dhe natyral ".
LAKTOZA pengon tretjen në gjysmën e të rriturve francezë
"Është e natyrshme që në disa të rritur, qumeshti ndikon keq ne tretjen e ushqimit sepse permban nje lloj sheqeri qe quhet LAKTOZE dhe per t`a zberthyer ate organizmi i yne prodhon nje lloj ENZIMI qe quhet LAKTAZE deri ketu çdo gje dihet , mirepo lind pyetja ku qendron ‘FAJI” i qumeshti pse keta njerez nuk e kane kete ENZIM ne sasine e duhur??
Gastroenterologisti Nicolas Mathieu, thote:
.Kini kujdes, të mos ngatërroni tretjen e keqe dhe intolerancën e vërtetë - "Hypolactasia fillore" apo "mangësi laktaze", nuk është një sëmundje, por një "rënie të programuar" Për dy të tretat e popullsisë së botës, për të cilën qumështi nuk është i dashur. Frekuenca e fenomenit ndryshon në varësi të jetesës dhe rajonit, duke prekur rreth 20% e të rriturve në veri të Francës kundër 50% në jug. "Megjithatë, perseri duhet jemi të kujdesshëm për të mos ngatërruar tretje të dobët dhe intolerancën vërtetë," këmbëngul Profesor Philippe Marteau, kreu i departamentit Gastroenterologji në hépatogastro- Spitalin Lariboisière në Paris dhe ekspert për Danone. "Në Francë, 30 deri 50% e të rriturve kanë aktivitet të ulët të zorrëve LAKTAZE , me tretje jo të plotë të laktozës, por zakonisht asimptomatike, thotë ai. dhe vetëm 20% e këtyre" "kishin shenja të intolerancës (dhimbje, diarre, etj) në qoftë se ata do të konsumojnë 12 g të laktozës një herë në ditë, që eshte e barabartë me një të katërtën e një litër qumësht. " e perkthyer ne gjuhen e konsumatorit te konsumohet më pak qe do te thote ne menyre te moderuar.
.
DIAGNOSTIKIMI.
Shifrat që bashkohen me ato të EFSA, Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore. të çojne ne konkluzionin se rreth 6 deri në 10% e të rriturve francezë mund të kenë një intolerancë ndaj kësaj doze", thotë
Dr. Philippe Marteau. Por në mes të keqes-tretjes, malabsorbimit dhe intolerances ndaj LAKTOZES ka ndryshime te medha dhe duhet kujdes ne percaktimin e diagnoses.
Eshte mire te dihet nga konsumatoret se qumeshti dhe produktet e tij permbajne sasi te ndryshme LAKTOZE:
Qumeshti = 4.67%
Jogurti – Kosi = 2.63%
Djathi Camambert = 1-2%
Gjalpi = 0.6%
Proteinat e qumeshtit mund të shkaktojnë alergji serioze
Alergji të qumështit të lopës, nuk duhet të ngatërrohet me intolerance ndaj LAKTOZES , është krejt tjeter gje; për shkak të pranisë së KAZEINES ALERGJIKE beta-laktoglobulines ne perberjen e proteinave. Nga 1 deri në 3% e foshnjave = 8,000 deri 24,000 të sapolindur në Francë çdo vit - janë të ndjeshëm. Ajo në këtë mënyrë përfaqëson alergji sikurse per disa ushqime te tjera si; (vezë, kikirikë dhe peshk) dhe zhduket me kalimin e moshes 6 deri në 10 vjet në 80 në 90% të rasteve . "Simptomat janë dhimbje barku dhe diarre, kongjestion i hundës, kollë dhe astma.
Qumështi nuk është burimi i vetëm i KALCIUM-it
A është qumësht një ushqim thelbësor, përfshirë edhe për të rriturit? Për shumë nutriticiente, francezët nuk mund të bëjnë pa prodhime qumështi - kalciumin (Ca) e marrin kryesisht nga qumeshti dhe produktet e tij sidomos ata qe konsumojne më pak fruta – perime por ka edhe burime te tjera per Kalciumin
Roli i tij në parandalimin e OSTEOPOROZES është modest
Kjo është e vetmja kundërthënie e vërtetë shkencore rreth qumështit. Studimet epidemiologjike kanë vënë në dukje së pari që perëndimorët kanë më shumë demtime - thyerje kockash se sa aziatikët, marrja e kalciumit e të cilëve është megjithatë e ulët. Në vitin 2000, dy meta-analiza gjetën rezultate të kundërta. Më i fundit (2005) u përqendrua në 37 nga studimet më serioze të fëmijëve dhe adoleshentëve dhe zbuloi se një efekt i moderuar pozitiv i kockave u zbulua vetëm në nëntë studime klinike. Në anën tjetër, një ekip nga Universiteti i Harvardit (SHBA), i udhëhequr nga një shkencëtar kryesor i të ushqyerit, Walter Willett, shumëfishon studimet që sfidojnë vlerën e kalciumit të qumështit për shëndetin e kockave dhe osteoporozën.
Reumatologji.
Më i fundit, i botuar në Jama Pediatrics në 2013 dhe që mbulon 96,000 subjekte, tregon se qumështi i konsumuar gjatë adoleshencës nuk ul rrezikun e frakturave kur arrijne në moshën e rritur në femra dhe, më keq, 'do të rriteshin me 9% në mesin e meshkujve. Studiuesit sugjerojnë se qumështi, duke nxitur një rritje të shpejtë, do të jepte eshtra të gjata dhe më të brishta ... Këto rezultate ishin shumë të dëmtuara, sepse subjektet e studimit, të rriturit, u pyetën në mënyrë retrospektive mbi konsumin e tyre të qumështit midis 13 dhe 18 vjet. "Është e vështirë të lidhen shprehitë dietetike (ose faktorë të tjerë) gjatë adoleshencës dhe një ngjarje që do të ndodhë tridhjetë e tridhjetë e pesë vjet më vonë", thotë profesor Bernard Cortet, reumatolog në Spitalin Universitar të Lille dhe Sekretar i Përgjithshëm i Grio (Grupi i Kërkimit dhe Informacionit mbi Osteoporozën).Nuk eshte plotesisht e qarte.
Konsumi i thjeshtë i kalciumit nuk përbën një trajtim parandalues ose kurativ për osteoporozës - Bernard Cortet
Në këtë rast, a nuk është e vështirë të argumentohet se është e dobishme të konsumohet qumështi në rininë e fëmijës për të shmangur frakturat dhe osteoporozën në mbrëmjen e jetës? Prova është në të vërtetë pak, por "disa studime të ndërhyrjes tregojnë se për të pasur një efekt maksimal mbi kockën, optimizimi i futjes së kalciumit duhet të bëhet para pubertetit në vajzat e reja", thotë Bernard Cortet . Dhe përfundojnë: "Futja e papërshtatshme e kalciumit behet fjale per sasi te medha është një faktor rreziku për thyerje të brishtësisë, por futja e thjeshtë e kalciumit nuk është një trajtim parandalues ose kurativ për osteoporozën".
Promovon DIABETIN Tip-1 por mbron nga tipi 2
Gëlltitja e proteinave të qumështit të lopës në moshë të hershme duket se favorizon diabetin e tipit 1 - i ashtuquajturi i varur nga insulina - tek subjektet në rrezik, tregoi në vitin 2011 rezultatet e para të studimit ndërkombëtar TRIGR. "Fëmijët e predispozuar gjenetikisht të ushqyer në qumështin e hidrolizuar - dmth., në të cilin proteinat e
qumështit të lopës janë copëtuar në copa shumë të vogla për
të stimuluar sistemin imunitar - janë në rrezik 50% të zhvillimit të sëmundjes. krahasuar me ata që marrin një formulë konvencionale ", thotë profesor Mikael Knip, nga Universiteti i Helsinkit (Finlandë), i cili botoi gjetjet e tij në American Journal of Nutrition.
Prova e Kontrolluar e Randomizuar filloi në vitin 2002 në Finlandë, konsumatori kryesor i qumështit të lopës së botës dhe mbajtësi i rekordeve botërore të kësaj sëmundjeje autoimune. Mirepo nga ana tjeter konsmimi i qumeshtit ka efekte pozitive per t`u mbrojte nga DIABET Tipi-2 ka rezultuar 1.1 herë më pak në mesin e atyre që konsumojnë 400 g produkte qumështi të të gjitha llojeve në ditë dhe pothuajse 1.3 herë më pak në ata që konsumojnë 200 g kos në ditë. Pra:, është më mirë të hahet një kos se sa një tortë me çokollatë për ëmbëlsirë.
Produktet e freskëta të qumështit mbrojnë nga sëmundjet e zemrës
Në Lille, Strasburg dhe Toulouse, konsumatoret më të mëdhenj të qumështit, kosit dhe gjizës kanë një vdekshmëri totale të zvogëluar me rreth gjysmën 50% më pak. Ky është përfundimi i studimit MONA LISA-NUT (Monitorimi kombëtar i ushqimit të rrezikut arterial) që përfshin 3078 burra dhe gra francezë të moshës 35-64 vjeç. Paraqitur si një vrojtim në janar në Ditët Evropiane të Shoqërisë Franceze të Kardiologjisë, ajo tregon një renie te rrezikut të vdekshmërisë kardiovaskulare në dhjetë vjet deri në 30% në mesin e konsumatorëve më të mëdhenj të produkteve të qumështit të freskët në krahasim me ato më të vogla. "Ky reduktim kryesisht i atribohet një kolesteroli LDL (Keq )më të ulët tha kardiologu Jean Ferrieres, Inserm.
Në mënyrë të kundërta, konsumi i lartë i djathit rrit HDL-kolesterolin e mire - Jean Ferrières
Konsumi i djathit ka një efekt neutral në faktorët e rrezikut në këtë studim dhe në kolesterolin LDL ", por, anasjelltas, konsumi i lartë i djathit (me më shumë se 60 g / d) rrit HDL-kolesterolinën (E Mire)", thotë studiuesi. Në përgjithësi, vdekshmëria reduktohet me 59% gjatë pesëmbëdhjetë viteve të ndjekjes në lëndët që konsumojnë shumicën
e produkteve të qumështit, por gjithashtu edhe bukë dhe perime frutore. Për shkak se studimi tregon se konsumatorët e produkteve të qumështit kanë një dietë shumë më të balancuar. Këto rezultate i mbështesin ato të studimit MONICA (Monitorimi i tendencave dhe determinantëve të sëmundjeve kardiovaskulare), të kryera në të njëjtat rajone franceze që nga viti 1985 dhe që përfshijnë 976 meshkuj 45-65 vjeç. Në fund të 15 viteve të ndjekjes, vdekshmëria me të gjitha shkaqet u reduktua me 39% për USHQIMET PROBIOTIKE te qumështit, me 51% për kos dhe përdoruesit e djathit (mendoj se behet fjale per djathin Francez – myk PENICILIUM ROKFORT.
VO!
Kontradiktat shkencore mbi përfitimet nga qumështi.
Qumështi dhe produktet e qumështit janë konsideruar prej kohësh thelbësore për një dietë të ekuilibruar. Por sot ata janë subjekt i marrjes në pyetje nga një numër në rritje i shkencëtarëve dhe mjekëve. Çfarë dimë me të vërtetë për efektet e vërteta shëndetësore të produkteve të qumështit? A duhet të konsumojmë me të vërtetë deri në katër ditë?Janë produktet e qumështit me të vërtetë "miq për jetën", siç pretendohet nga reklamat? Po, eshte përgjigjgjeja e autoriteteve shëndetësore. Kështu, Shëndeti dhe të ushqyerit Plani Kombëtar (PNNS), zhvilluar nga Agjencia Kombëtare e Sigurimit Shëndetësor (Anses), rekomandohet të konsumojnë 3 deri 4 në ditë për të siguruar një futje të mjaftueshme të kalciumit (1G).
Qumështi dhe prodhimet e qumështit të lopës . me pak fjalë, me përjashtim për njerëzit alergjike ndaj proteinave të qumështit dhe laktoze intolerantet, per te tjeret sjellë përfitime për të gjitha moshat", thotë Qendra për Kërkimeore dhe informacion - ushqyese (Cerin), e cila qëndron si "departamenti i shëndetësisë e ndërlidhjes së produkteve të qumështit ".
Çfarë dimë me të vërtetë për efektet e vërteta shëndetësore të produkteve të qumështit? A duhet të konsumojmë me të vërtetë deri në katër ditë?Janë produktet e qumështit me të vërtetë "miq për jetën", siç pretendohet nga reklamat? Po, eshte përgjigjgjeja e autoriteteve shëndetësore. Kështu, Shëndeti dhe të ushqyerit Plani
Kombëtar (PNNS), zhvilluar nga Agjencia Kombëtare e Sigurimit Shëndetësor (Anses), rekomandohet të konsumojnë 3 deri 4 në ditë për të siguruar një futje të mjaftueshme të kalciumit (1G).
Qumështi dhe prodhimet e qumështit të lopës . me pak fjalë, me përjashtim për njerëzit alergjike ndaj proteinave të qumështit dhe laktoze intolerantet, per te tjeret sjellë përfitime për të gjitha moshat", thotë Qendra për Kërkimeore dhe informacion - ushqyese (Cerin), e cila qëndron si "departamenti i shëndetësisë e ndërlidhjes së produkteve të qumështit ".
- 3.png (64.96 KiB) Viewed 27990 times
- 2.png (92.63 KiB) Viewed 27990 times