TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 112
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 21 May 2020, 13:39

Latest post of the previous page:

INDUSTRIA E QUMESHTIT

DISA RASTE KORJA (LËVORJA) E DJATHIT ËSHTE E NGRENËSHME - ZBULONI SE ÇFARË MUND TË HANI:

Djathi në Evropë por edhe ne vendet e tjera është bërë duke u bazuar në tradita shumë të vjetra që praktikohen edhe sot. Lëvorja (koreja) zhvillohet gjatë procesit të maturimit (pjekjes) dhe mbron djathin nga tharja dhe myku i padëshiruar, gjithashtu i jep secilit djathë një shije dhe erë specifike.
Koreja fillon të krijohet që ne vendosjen e djathit ne kallep – presimi dhe gjate kriposjes me shellire ose kriposjes së thate, kripa hyn në sipërfaqen e djathit dhe tërheq ujin, gjë që e bën sipërfaqen e jashtme të djathit të ashper, te thate, gjate maturimit ne depon e stazhionimit (djatherat e forte) qendrojne per kohe te gjate ne kushte specifike sipërfaqja e djathit thahet më shumë dhe bëhet edhe më e vështirë. Gjatë kësaj kohe, djathi trajtohet; rrotullohet rregullisht, fshihet dhe lahet një mjeshter i djatherave te forte e ka krahasuar trajtimin si një “ bebe”.
Myqet natyrore dhe bakteret gjithashtu rriten dhe zhvillohen në sipërfaqe, gjë që ndihmon në parandalimin e prishjes së djathit dhe i jep djathit edhe më shumë aromë. Korja e fortë e formuar sipas kesaje procedurë, pa ndonjë trajtim tjetër, është e përshtatshme për konsum.

Një vërejtje; gratë shtatzëna, të moshuarit dhe njerëzit me sistem të dobët imunitar nuk duhet të hanë, pasi bakteret e dëmëshme Listeria ka gjasa të jenë të pranishme, nuk jemi te sigurte..

Jo çdo djathë që blini ka një paketim plotësisht natyral.

Ndonjëherë djathi mbeshtillet me një cipë plastikë ushqimore para se të maturohet (piqet) dhe nuk ka lëkurë. Mos hani kore me paketimin plastik.
Disa djathera ngjyrosen me boje ushqimore megjithëse boja nuk është e dëmshme për njerëzit.
Disa djathëra stazhionojne me mikroflore acidolaktike plus myk marrin aromat e tyre të veçanta nga myku penicilium dhe bakteret që krijon një lëkurë të bardhë dhe një erë të freskët në formë kërpudhe. Këto kore(lëvore) të djathit janë zakonisht të ngrënshëme.
Djathërat e tjerë (europian) trajtohen me baktere speciale gjatë pjekjes (maturimit) dhe si pasojë formohen njolla në lëkurë. Pika e kuqe (Brevi-bacterium linens) shfaqet në dja-thërat Münster, Romadur dhe Limbur-ger. Ekziston edhe një njollë e bardhë, e cila eshte e dukeshme më së miri në "Weißlacker" - një djathë i bërë në Bavari. Brumi i të gjitha këtyre pikave të djathit është i ngrënshëm.

Veshje sekondare
Disa djathra te forte dhe gjysëm të fortë si Emmental ose Gouda ndonjëherë mbulohen me parafinë, dylli, vaj liri ose cipë e hplle plastikë pasi janë (pjekur) kjo parandalon demtimin e djathit gjate transportimit dhe tregetimit, veshje dyt-ësore nuk është e përshtatshme për konsum dhe duhet të largohet.

Paralajmërimet e Natamycin

Shtesa e aditivit E235 - Megjithëse ky aditiv anti – kërpudha( per më shum informacion Lexo Librin – 2) nuk ka toksicitet akut te njerëzit, korja e djathit e trajtuar me natamycin për të parandaluar rritjen e padëshiruar të majave – myqeve nuk duhet të hahet, por duhet prerë madje në një thellësi prej rreth një centimetër. Nëse djathi nuk ka lëkurë (kore), por është përpunuar, hiqeni rreth sipërfaqes së jashtme rreth të njëjtën sasi.
Djathrat e kontaminuar nga Natamycin të shitur në Gjermani mbajnë një paralajmërim kundër ngrënies së lëkurës. "Biokäse", ose djathë organik në Gjermani, nuk përmban Natamycin.
Un mendoj se vertete te gjitheve na acaron ajo heqja në thellesi e kores se djatherave te forte (kjo per shum aresye) megjithate duhet zgjedhur një rruge me kompromis; Mos e lini pa heqe POR te pritet sa më holle.

1.png
1.png (164.59 KiB) Viewed 716 times


2.png
2.png (196.51 KiB) Viewed 716 times


3.png
3.png (452.24 KiB) Viewed 716 times


3.png
3.png (452.24 KiB) Viewed 716 times
3.png
3.png (452.24 KiB) Viewed 716 times

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 112
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 27 Jun 2020, 14:18

INDUSTRIA E QUMESHTIT

HIRRA E DJATHIT.
Që në kohërat e lashta, hirra ka qenë e njohur për cilësitë e saj të dobishme. Produkti është në gjendje të frenojë shumë sëmundje, përdoret gjerësisht edhe si një produkt kozmetik. Në botën moderne, pak njerëz dinë për vetitë e serumit, prandaj shumë prej tyre janë të interesuar për të mesuar se sa efektiv është ky nenprodukt qumeshti për trupin e njeriut.
Hirra është një serum i qumështit natyral = nenprodukt që fitohet gjate prodhimit te djatherave, ështe produkt dytesore sa herë qe qumeshti koagulon nen veprimin e majase se djathit (enzima) ose nen veprimin e acideve gjethenje do te formohet; djathi, kosi etj. dhe gjithmone krijohet HIRRA. Me interes te veçante eshte hirra e djathit, prandaj eshte objekt i kesaje teme.

Përberja e hirrës.

Përbëhet rreth 93.7% ujë, dhe 6.3% janë lende te thata ku përfshihen të gjitha të mirat që janë në qumësht. Pjesa kryesore e lëndës së thatë të hirrës është laktoza (sheqeri i qumështit), përmban gjithashtu proteina të plota që përmbajnë aminoacide thelbësore. Vlera biologjike e proteinave të hirrës është shumë e lartë.
Hirra përmban një sasi të vogël të yndyrës së qumështit kjo varet edhe nga lloji i djathit nga i cili fitohet, ne pergjithesi dja-therat e forte te tipit kasher = me çederizim që ne vendin tone teknologet e mirëfillte e njohin-“KASHERIN” qe do te thote djathe me çederizim dhe pervëlim, permban më shume yndyre, ne nuk mund t`a pengojme kete kalim yndyre, ajo që mund te bejme eshte t`a minimizojme dhe më e rendesishmja eshte t`a kalojme hirren ne separator pë t`a skremuar, një teknolog i afte nuk lejon mbi 0.1% yndyre. Kjo do të thote kur ne prodhojmë RIKOTEN E VERTETË që eshte e shendeteshme per çdo moshe të mos permbaje sasi te larte yndyre, mirepo si mund te realizohet jë gje e tille kur ka qëndra perpunimi qumështi PA SKREMATRIÇE!!!!!!! = Ështe njesoj sikur një salle operacioni PA BISTURI, nga ana tjeter rikoten që prodhojnë ose e importojne ka aq shum yndyre sa që ajo kthehet e rrezikshme per shendetin e atyre që nuk e dijne se kujt i thone LDL!!! E dini pse ndodhe kjo? sepse konsumatoret as nuk duan t`ia dinë per kolesterolin mjafton te knaqin kerkesat e tyre organoleptike dhe mjafton të mjete prodhuar ne nje vend te Europes!!!!!
Proteinat e hirrës - lakto albumina dhe laktoglobulinat, janë midis 8 dhe 10% (të lëndës së thatë). Për dallim nga kazeina, ato kanë zinxhirë të shkurtër dhe degradohen lehtësisht në aminoacidet thelbësore që përmbajnë.
Hirra përmban një seri të plotë të vitaminave të grupit B, vitaminave A dhe E, kolinës, acidit nikotinik, është gjithashtu e pasur me baktere probiotike, mikroelement; magnez dhe ka-lcium.
Proteina përmban sasinë e kërkuar të aminoacideve. Ata janë aktivisht të përfshira në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, gjithashtu, hirra i përket ushqimeve me pak kalori (deri në 20 Kcal për 100 g.) ka makro-elemente si klori, fosfori, natriumi dhe kaliumi. Vitaminat e grupit B, C, A, E, PP.
Në përbërjen e hirrës së qumështit, shkencëtarët zbuluan elementë të tjerë të rëndësishëm:

Biotin. Substanca është e përfshirë në mënyrë aktive në për-punimin e pothuajse të gjitha substancave biologjike dhe aci-deve. Biotin mbështet bukurinë dhe shëndetin e lëkurës, flokëve dhe thonjve. Substanca normalizon sheqerin në gjak dhe rikuperon sistemin nervor.

Laktoze. Substanca i përket karbohidrateve të duhura, të cilat nuk formojnë yndyrë në qeliza.

Acidi nikotinik Një element pa të cilin ushqimi i furnizuar në trupin tone nuk mund të shndërrohet në energji.

Niacina zvogëlon kolestrolin, përshpejton metabolizmin naty-ror, largon toksinat, gjithashtu përpunon karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat.

Choline. Ky është një element i domosdoshëm i gjurmës që rregullon punën e koordinuar të sistemit nervor qendror. Kolina formon një shtresë mbrojtëse për nervat dhe është në gjendje të parandalojë shkatërrimin e tyre. Elementi gjurmë rikthen qelizat e mëlçisë pas ndikimit të alkoolit, viruseve dhe ilaçeve.
Kolina normalizon sintezën e insulinës dhe rrahjen e zemrës.

Laktoferrina, një proteinë unike multifunksionale e pranishme në qumështin e nënes dhe gjitarët e tjerë, ka veti premtuese biokimike: antibakteriale, antivirale, antifungale, antikarcinogj-ene, anti-inflamatore, imuno-moduluese, antioksiduese dhe rigjeneruese. Kjo proteinë është e kërkuar në pro-dhimin e adi-tivëve biologjikisht aktiv, në pergatitjen e ushqimeve per femije te vegjel dhe në ndertimin e dietave, në produktet farmaceutike dhe parfumeri si dhe kozmetike. Nevojat globale për laktoferrinë arrin 90 ton në vit, dhe kostoja e një grami proteine rekombinante njerëzore është rreth 900 dollarë amerikanë.pra më e shtrejte se floriri.
Përpjekjet e përbashkëta të shkencëtarëve në shum vende të botes u perqendruan sidomos tek dhitë, u krijuan kopetë e dhi-ve transgjenike që pro-dhojnë laktoferrinë njerëzore rekombin-ante për herë të parë në botë, zhvilluan teknologji për prodhimin e proteinës së synuar shumë të pastruar dhe studiuan vetitë e saj biologjike. Vënia në punë e një lokacioni eksperimentues laboratorik për izolimin, pastrimin dhe liofilizimin e laktoferrinës njerëzore rekombinante nga qumështi i dhive është një vazhdim logjik i punës në këtë drejtim. Në fazën fil-lestare, është planifikuar të prodhohet proteina e synuar në një sasi prej të paktën 5 kg në vit, e cila do t'u sigurojë rreth 2000 personave me aditivë ushqimorë, biologjikisht aktivë që përmbajnë laktoferrinë.

PËRBERJA E HIRRES

Në vartesi me menyren e koagulimit te qumeshtit per prodhimin e djatherave hirra eshte dy lloje;
Hirre e embel - nga mpiksja e qumeshtit me ferment djathi.
Hirre e aciduar- nga koagulimi " me acide.

Pothuajse të gjitha kripërat dhe elementët gjurmë që permban qumështi, si dhe kripërat e futura gjatë procesit te prodhimit të produktit kryesor, kaloj-në në serum. Përmbajtja absolute (në%) e elementëve kryesorë të hirit në serum është si më poshtë: kaliumi - 0.09 – 0,19, magnezi 0.009 – 0.02, kalciu-mi 0,04 – 0,11, natriumi 0.03 – 0.05, fosfori 0.04 – 0.10, klor 0,08 – 0.11.
Në prodhimin e llojeve të caktuara të djathit rreth 30% e hirrës është e kripur. Përmbajtja e kripës në hirrën e djathit të kripur është 0,5–4,0%.
Hirra përmban të gjitha aminoacidet thelbësore, përmbajtja e përgjithëshme e aminoacideve të lira në serum (në mg / l): djathë - 132.7. Karbohidratet në hirre përfaqësohen kryesisht nga laktoza (90%), u zbuluan gjithashtu edhe monosaharide glukozë dhe galaktozë përmban 0,05-0,45% yndyrë, ose më teper kjo varet nga lloji i djathit qe pergatitet, ne praktike hirra skremohet kur permban mbi 0.5% yndyra në hirrë shpërndah-et më shumë se sa në qumësht.
Laktoalbuminat dhe laktoglobulinat nuk mpiksen, nuk atakoh-en nën veprimin e fermentit te djathit kimozinës dhe pothu-ajse plotësisht kalojnë në hirrë.
Hirra nuk duhet të përmbajë kazeinë dhe duhen berë te gjitha perpjekjet per t`a larguar nga hirra, nuk ka kripë në hirrë, dhe yndyra e qumështit dhe leçitinat janë të ulëta. Në prodhimin e djathit, proteina kryesore e qumështit, kazeina, koagulon nën veprimin e enzimave rennet, duke mbajtur shumicën e yndy-rës së qumështit dhe disa prej kripërave minerale, si dhe pak nga laktoza, procesi kryhet në pH 6.5. Hirra e përftuar në këtë mënyrë referohet si "e ëmbël". Lloji tjetër i hirrës është "i thar-të". Aciditeti i sajë i lartë (pH <5) është për shkak të fermentimit të acido-laktik ose trajtimit të qumështit me acide organike ose kripera minerale. Në këtë mënyrë, merret djathi i freskët.

Edhe; HIRRA (Serumi) i gjizës, kur pergatitet gjiza, lëngun që rrjedh nga sita, (marleja). në asnjë rast nuk duhet të derdhet sepse edhe ajo ka vleren e vet dhe perben nje reserve per prodhuesin.

* Janë dhënë vlerat mesatare të të dhënave mbi vlerën ushqy-ese të hirrës së gjizës, në varësi të origjinës së produktit, treg-uesit mund të ndry-shojnë nga ato aktuale.
Hirra e gjizes është një lëndë sekondare që formohet gjate përpunimit te qumështit d.m.th del nga perpunimi i hirres se djathit ne gjize, përbërja e së cilës përfaqësohet kryesisht nga sheqeri i qumështit (laktoza), proteinat e hirrës, yndyra e mbe-tur dhe kripërat. Komponenti kryesor në hirrë është laktoza.
Për shkak të fermentimit të laktozës në acid laktik, hirra e gji-zës përmban më pak laktozë sesa ajo e djathit, e cila ndikon në aciditetin e hirrës - hirra e gjizës quhet acide per konsumatorin, për shijen dalluese dhe parametrat e konsumatorit.

Në vazhdim te zgjidhjes se ketij problemi qe do te thote HI-RRA E DJATHIT te shkoje deri tek tavolina e konsumatorit ashtu e fresket e paster me te gjithe treguesit që do te vend-osin specialistet që marrin vesh nga kjo fushe, ajo qe dua të them eshte respektimi i procedures teknologjike dhe trajtimi ne rrjetin e tregetise.
Duhet te jete e qarte se eshte produkt delikat, duhet konsider-uar si “KOSI I GJYSHES” laktoza e cila eshte me shumicë ne hirren e djathit eshte e “pashpirte” sa here qe gjen rastin ajo zberthehet deri ne acid laktik duke e bere të pavlere hirren zberthehet brenda disa oreve duke e thartuar prandaj edhe duhet trajtuar me kujdes.
Numrohen disa dhjetra ferma te vogla por edhe te medha qe mbareshtrojne dhitë, duke u nisur nga fakti se hirra e djatherave te prodhuar nga qumeshti i dhise permban sasi te konsiderueshme LAKTOFERINE do të ishte mire t`a tregetonin dir-ekt fermat duke vepruar sipas rregullave siç vepron gjithe bota me pergjegjesi dhe nje nga menyrat efikase qe ka dhene rezu-ltate te knaqeshme eshte shitja nepermjet automateve ashtu siç veprohet me qumeshtin e fresket:

V A Z H D O N . . . . . . . . . .


1.png
1.png (255.46 KiB) Viewed 85 times


2.png
2.png (60.53 KiB) Viewed 85 times


3.png
3.png (194.01 KiB) Viewed 85 times


4.png
4.png (133.29 KiB) Viewed 85 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 112
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 02 Jul 2020, 10:34

INDUSTRIA E QUMESHTIT

VETITË DHE PËRFITIMET NGA HIRRA E DJATHIT.

Është jashtëzakonisht e vlefshme për shëndetin. Ndihmon në shumë sëmundje të sistemit tretës, ngadalëson formimin e gazravei dhe proceset putr-efaktive, normalizon mikrofloren e zorrëve. Për shkak të sasisë së lartë të vitaminave të grupit B, hirra mund të shërbejë si një pije qetësuese, pijet bazë të hirrës kanë një efekt pozitiv në gjendjen emocionale, përmban shumë vitamina të tretë-shme në ujë, që do të thotë se mund të mbrojë trupin nga mang-ësitë e fshehura të vitaminave, gjë që është jashtëzakonisht e rënd-ësishme gjatë periudhave të mungesës në tryezen e frutave dhe perime-ve.
Hirra gjithashtu ka një rol të rëndësishëm si ushqim kurues, veçanarisht për të moshuarit, kur dihet se me kalimin e moshes rritet sekretimi i lengjeve ne aparatin tretes, konsumi i hirrës para ngrënies mund të zvogëlojë sekretimin e acidit të stomakut.
Proteinat e hirrës përdoren në përgatitjen e ushqimeve për foshnje sepse përbërja e tyre është më afër me atë të qumështit të gjirit. Rekomandohet gjithashtu për njerëzit me probleme në peshë, për-doret për të zvogëluar mbipeshën dhe për parandalimin e saje.
Nutricionistët rekomandojnë një gotë hirrë për të filluar ditën. Kjo forcon imunitetin dhe ndihmon për rinovimin e trupit, dhe sekreti natyrisht qëndron në përbërjen e saje unike.
Hirra ndihmon në një fare menyre për të kapërcyer dëshirën për ushqime që permbajnë sheqer, dhe përdorimi i rregullt i saj rrit ser-otoninën, perm-irëson qarkullimin e gjakut dhe forcon sistemin nervor, rekomandohetpër reumatizëm, hipertension, anginë, arte-riosklerozë, sëmundje koronare të zemrës dhe më shumë.
Hirra jo vetëm që ruan shëndetin, por gjithashtu ka një efekt shu-më të mirë në lëkurë dhe flokë, në kozmetikë po hyn gjithnjë e më shumë proteinat me peshë të vogël molekulare janë gjetur në hirrë që rregullojnë rritjen e qelizave dhe proceset e rikuperimit. Gjithashtu ka aktivitet anti-oksidues që ngadalëson procesin e plak-jes, karakteristikat e saj rigjeneruese e bëjnë hirrën një produkt me të vërtetë të vlefshëm kozmetik.
Në ditët e gjata të errëta të dimrit, hirra mund të përmirësojë gjendjen shiprtërore pasi konsumi i saj promovon prodhimin e sero-toninës, hormonit të lumturisë.
Nuk është aspak rastësi që fermat në Zvicër gjate stines të ftohtë e ka-në shndërruar këtë produkt në një markë tregtare për shekuj, dhe prefer-jnë "Rivela" në vend të pijeve të buta të ëmbëlsuara dhe me ngjyrues kimik. Ky është një burim tradicional i dritës së pijeve të gazuara me bazë hirrën për këtë vend, vitet e fundit ka edhe variante me ekstraktin e çajit jeshil.
Në Rajonin tone të Ballkanit, (thone mjeket dhe studjuesit) hirra është përdorur me shekuj.
Shëruesi i madh bullgar Peter Dimov rekomandon që ajo të pihet për probleme të mëlçisë dhe biliare, hirra është një mënyrë e mirë për të shtypur dëshirën e pijeve me sheqer. Një gotë e saj në mbrë-mje të jep gjumë dhe një natë të mirë për shkak të shumë vitami-nave të grupit B. Në mëngjes, shkalla e peshores do të zbresë dhe veshja jonë do të jetë pak e gjerë. Nuk do të ishte një ndjenjë e këndshme nëse do të kishim ngrënë një çokollatë ose një copë tortë përpara se të shkoni në shtrat. Nuk është rastësi që Paavo Airola thekson se Lactobacillus Bulgaricus është çe-lësi i bullgarëve në librin e tij "Sekretet e rinovimit nga e gjithë bota", dhe për Suedinë e tij të lindjes kjo është hirra. “Të mos e ndajmë hirrën nga kosi bullgar dhe të përfitojmë nga efektet në shëndet, humor dhe bukuri”.
Karakteristika kryesore e hirrës është se ajo përfshin një përbërje të vlefshme të vitaminave dhe elementeve. Produkti forcon në mënyrë të përkryer sistemin imunitar, pengon zhvillimin e baktereve infek-tive dhe virale.
Eshtë vërtetuar se përmirëson gjendjen fizike dhe psiko-emocionale të trupit të njeriut serumi ndihmon për të hequr qafe disa kg shtesë.
5 efekte të proteinës së hirrës për humbjen e peshës
. Redukton urinë: Proteina e hirrës për humbje peshe
. Proteina e hirrës krijon ngopje dhe ju ndihmon të humbni peshë më shpejt.
. Ulja e sasisë së kalorive të konsumuara kontribuon në humbjen e ynd-yrës së tepërt të trupit, por në shumë raste është shumë më e lehtë të thuhet se-sa të bëhet sepse zvogëlimi i kalorive rrit urinë për të ngrënë vazhdimisht. Nëse disa njerëz arrijnë t'i rezistojnë kësaj ndjenje të urisë për disa javë, të tjerët mund të qëndrojnë vetëm për disa ditë. Prandaj, regjimet drastike nuk janë të zbatu-eshme. Ju nuk duhet të keni uri!
. Humbja e zgjatur e yndyrës është e mundur vetëm nëse kur ulni në më-nyrë graduale kaloritë!
. Kalimi në një dietë që përmban proteina ju ndihmon të arrini qëllimin tuaj. Kështu, konsumimi i proteinave siguron një ndjenjë të ngopjes që do të kufizojë marrjen e përditshme të kalorive.
Nëse përdorni rregullisht hirrë, atëherë së shpejti mikroflora juaj e zorrë-ve do të normalizohet. Produkti ka një efekt të dobishëm në veprimtarinë e mëlçisë, stomakut dhe veshkave, serumi pengon inflamacionin e këty-re organeve.
Produkti i përpunimit të qumështit trajton mirë celulitin, lodhjen, pavem-endjen dhe shpërqendrimin. Gjithashtu, serumi normalizon presionin e gjak-ut, parandalon zhvillimin e hipertensionit. Komponentët ndihmojnë për të përballuar sëmundjet e kërpudhave eshtë e mjaftueshme për të filluar ma-rrjen e serumit brenda dhe njëkohësisht të aplikoni produktin në zonën e prekur, mbas disa seancave, do të vini re një përmirësim të ndjeshëm.
Serumi largon lagështinën e tepërt nga trupi, për shumicën e njerëzve që vuajnë nga ënjtja, produkti është shpëtimi, prandaj, për gra-të shtatzëna shpesh rekomandohet të marrin hirrë.
Për shkak të përmbajtjes së proteinave me peshë të ulët molekulare, produkti ngadalëson procesin e plakjes së qelizave, eshtë vërte-tuar se produkti ka një efekt rigjenerues dhe veti antioksiduese, për të marrë dozën e nevojshme të vitaminave, nuk është e nevojshme të përdorni gjithmonë hi-rrë në formën e tij të pastër. Ju mund të shtoni fruta dhe manaferra të freskëta në produkt.
Konsumoni hirrë për rininë dhe jetëgjatësinë
Rekordin për burrin më të vjetër në botë e mban fermeri anglez Thomas Parr (154 vjeç). Sekreti për rininë dhe jetëgjatësinë e tij qëndron në konsumin e hirrës.
Pjesa më e mirë është që hirra të ketë një përmbajtj e të ulët kal-ori: 100 gramë produkt mundesisht të përmbajë rreth 2 kalori.
Konsumoni hirrë kundër sëmundjes së mëlçisë
Mëlçia është një nga organet më të rëndësishme në trup, dhe hirra është një pije që ndihmon në pastrimin e saj. Nëse vuani nga sëm-undja e mëlçisë, filloni të merrni hirrë çdo ditë. Ajo përmban beta-laktoglobulinë, e cila furnizon trupin me aminoacide që përmirës-ojnë cilësinë e jetës tek njerëzit që diagnostikohen me cirrozë.
Eliminoni yndyrën e tepërt të trupit
Nëse ju pëlqen të ushtrohuni, nëse po përpiqeni të humbni peshë ose nëse jeni të stresuar, atëherë duhet ta shtoni këtë pije në dietën tuaj ditore. Eshtë e pasur me elektrolite që e mbajnë trupin të hidr-a-tuar dhe i sigurojnë atij sasinë e energjisë që i nevojitet. Hirra është një përbërës kryesor në prodhimin e proteinave, dhe atletët përdorin proteina si një shtesë që ndihmon në shërimin më të shpejtë dhe forcimin e muskujve. Eshtë gjithashtu e përshtatshëme për nervat pasi ndihmon në uljen e sheqerit në gjak dhe presionit të lartë të gjakut.
Përmirësoni tretjen
Hirra e djathit zvogëlon sasinë e baktereve në zorrë dhe rregullon nivelin e pH në stomak. Rekomandohet në raste të fryrjes, ngërç-eve dhe pez-matimeve të zorrëve. Ky ilaç mund të ndihmojë kundër stresit, rraskapit-jes, overeating, candida dhe toksinave në trup.
Sipas studimeve shkencore ka edhe cilesi te tjera por fatkeqësisht, neve na lejohet të japim informacion të kufizuar në lidhje me shtesat, për shkak të rregullave të rrepta evropiane. Vetëm pretendimet e aprovuara që permenden në bazën e të dhënave të miratuara nga BE lejohen të përmenden.
Këtu janë dy studime që konfirmojnë këtë:
Studimi i parë:
Studiuesit e Shkollës së Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit ekzaminuan 19 individ, duke u kërkuar atyre që të ndjekin tre dieta të njëpasnjëshme.
1) Ndiqni një dietë mirëmbajtjeje të përbërë nga 15% proteina dhe 35% yndyrë, 50% karbohidrate për dy javë.
2) Për dy javët e ardhshme, ata gjithashtu ndoqën një dietë mirëmbajtj-eje të përbërë nga 30% proteina, 20% yndyrë dhe 50% karbohidrate.
Rezultatet tregojnë se niveli i ngopjes rritet në rastin e dytë, kur permbajtja e proteinave është më e lartë. Subjektet reduktuan dietën e tyre me 441 kalori në 1 javë dhe humbën 0.5 kg në 2 javë, përfshirë 0.4 kg yndyrë.
Ky studim është shumë interesant sepse tregon se proteinat e hirrës janë efektive për humbjen e peshës
Studimi i dytë:
Studimet kanë treguar se disa proteina, përfshirë proteinat e hirrës, zvogëlojnë urinë tuaj. Në fakt, një konsum i tillë i proteinave midis proteinës së hirrës dhe proteinës së sojës bën të mundur mbajtjen e 1 ore tjetër urie në rastin e parë. Disa forma të proteinave të hirrës përmbajnë një nivel të lartë të peptidit, i njohur si glukakropep-tidi (GMP), i cili ka një efekt shtyp-ës të oreksit. PMP mund të jetë shumë i lartë dhe i dëmshëm në planin afa-tgjatë). Ky peptid pro-movon lirimin e kolecisto-kininës (CCK), një hormon natyral i lësh-uar nga trupi juaj që kontrollon urinë tuaj. Humbja e peshës së pro-teinave nga hirra (GMP) rrit lëshimin e CCK me 415%. Proteinat e hirrës për humbje peshe gjithashtu zvogëlojnë urinë tuaj.
Shmangë ruajtjen e dhjamit: Merrni proteinat e hirres për të humb-ur peshë dhe shmangni ruajtjen e yndyrës
Studimet kanë treguar gjithashtu se hirra stimulon humbjen e yndy-rës në trup, duke shtypur fenomenin e ruajtjes.
Një studim francez zbuloi se nga proteinat e hirrës mund të perfi-tohet humbje peshe deri në 30% më shumë peshë në 42 ditë sesa duke aplikuar një dietë konvencionale me proteina të lartë. Këta studiuesë be-sojnë se fenomeni i ruajtjes është i kufizuar për shkak të përqendrimit të lartë të amino-acideve të degëzuara (BCAA) që përmbahen në hirrë.
Hirra është një proteinë e qumështit dhe një numër studimesh kanë treg-uar që rritja e konsumit të produkteve të qumështit ka një efe-kt të dobishëm në e njeriut. Një nga studimet e bëra në Univer-sitetin e Tenesi për 34 persona obezë që ndjekin një dietë të ekuili-bruar dhe ulin kaloritë në 12 javë. Gjysma e këtij grupi konsumon një sasi të vogël të produkteve të qumështit dhe gjysma tjetër merr 3 servione kos me pak yndyrë në ditë. Grupi që konsumon produkte qumështi ka humbur rreth 22% më shumë se-sa grupi tjetër, 66% e të cilit është yndyra e trupit.
Per çfare arsye?
Shkencëtarët ende po përpiqen të kuptojnë se si produktet e qu-mështit stimulojnë humbjen e yndyrës gjatë ngrënies, por besojnë se kalciumi luan një rol jetësor në kete proces. Kalciumi është një lojtar kryesor në oksidimin e yndyrave dhe ndihmon për të shmangur fenomenin e ruajtjes së yndyrës duke rritur djegien e tyre të dhjamit kur konsumohen në më-nyrë të arësyeshme në 1200 mg në ditë. Sigurisht, nuk keni nevojë të konsumoni proteinat e hirrës për të marrë kalcium!
Hirra ndikon në ndjeshmërinë ndaj insulinës: Një konsum pak më të lartë të proteinave të hirres do të zvogëlojë sekretimin e insulinës gjatë vaktit tuaj. Kështu, kjo pikë lidhet me pikën e mëparshme, e cila thotë se marrja e proteinave bën të mundur shmangien e ruajtjes së mëtejshme të yndyrës. Kjo është gjithashtu për shkak të një ulje të insulinës, e cila mund të bëjë që yndyra të ruhet kur stimul-ohen tepër pas ngrënies. Ju gjithashtu mund të zvogëloni sekret-imin e insulinës duke rritur marrjen tuaj të fibrave dietike.
Nëse jeni duke konsumuar proteina të hirrës për të humbur peshë para stërvitjes, kjo do të ndihmojë në djegien e yndyrës. Duhet të theksohet se përbërja e dietës suaj para trajnimit fizik do të përf-shijë përcaktimin se si do të përdoret energjia juaj gjatë ushtrimit.
PS!
Me keto njohuri që kam deri tani, un mendoj; Ky është një produkt i shëndetshëm që mund të pini në sasi të kufizuar - shumë i shijshëm! Ju mund dhe duhet t`a perfshini ne diten tuaj.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 112
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 20 Oct 2020, 13:28

HIRRA E DJATHERAVE
PS!
Me keto njohuri që kam deri tani, un mendoj; Ky është një produkt i shëndetshëm që mund t`a pini në sasi të kufizuar - shumë i shijshëm! Ju mundet dhe duhet t`a perfshini ne dieten tuaj.

Në qofte se bindeni një dite te tregetoni hirren e djatherav midis te tjerave ju sugjeroj:

.1 Së pari te ndertoni nje kusht teknik me keta tergues fiziko-kimik:PËRBERJA E HIRRËS Gram/Lt

Parametrat Hirre e ëmbel g/l Hirre e tharte g/l
Lende e thate 63 – 70 63 – 70
Laktozë 46 – 52 44 – 46
Proteina 6 – 10 6 – 8
Yndyre < 5 < 1
Kalçium 0.4 – 0.6 1.2 – 1.6
Fosfor 1 - 3 2 – 4.5
Acid laktik 2 6.4
Kloride 1.1 1.1
Ph-shi 6.10 4.60

Sipas menyres se koagulimit te qumeshtit.


. Me mpiksje = Djathëra që prodhohen nepermjet koagulimit te qumeshtit (mpiksjes) me ferment – enzime.
. Me acide = “ “ “ “ “ me acide.


P e r b e r e s i t në % Me mpiksje Me acide
Ingredent % %
Lënde e thate 6.0 6.4
Ujë 94 93.6
Yndyre 0.05 0.05
Proteina 0.60 0.60

Lende azotike – jo proteinike
0.20
0.20
Laktozë 4.5 4.6
Lënde minerale 0.5 0.8
Kalcium 0.035 0.12
Fosfor 0.040 0.065
Natrium 0.045 0.050
Kalium 0.14 0.16
Kloride 0.09 0.11
Acid laktik 0.05 0.05
Kcalori në 100 gr 27 27

. 2 LARGIMI I GRIMCAVE TË KAZEINES DHE NDARJA E YNDYRES.

. Grimcat e kazeinës janë gjithmonë të pranishme në serum. Ato ndikojnë negativisht në ndarjen e yndyrës, kështu që duhet të hiqen nga serumi (hirra) në radhë të parë. Për këtë, mund të përdoren lloje të ndryshme të pajisjeve të ndarjes (psh. Ciklonet, ndarësit centrifugale ose filtrat vibrues / rrotullues)
Yndyra ndahet nga hirra në seperatorin e hirres.
Grimcat e vogla të grumbulluara shpesh ngjeshen mire – presohen si djathi, pas së cilës ato mund të përdoren në prodhimin e djathit ose ne gatime.
Përmbajtja e yndyrës në kremin e hirres se djathit është kryesisht 25-30%, dhe mund të ripërdoret për të normalizuar yndyren e qumeshtit para mpiks-jes në prodhimin e djathit, si dhe për prodhimin e ushqimeve speciale me një permbajtje të lartë yndyre. Kjo zakonisht funksionon mirë në rastin e djathërave me një periudhë të shkurtër staxhionimi, siç është mozarela, dhe mbani në mend se me një periudhë më të gjatë, rreziku i një shije të hidhur rritet. Eshtë e rëndësishme të shmangni riciklimin në mënyrë që të shmanget akumulimi i acideve yndyrore të lira dhe substancave të tjera të padëshiruara që nuk vonohen nga matrica e gjizës.

PASTERIZIMI DHE FTOHJA.
Serumi, i cili supozohet të ruhet para përpunimit, duhet të jetë ose i ftohur, ose të pasterizohet dhe ftohet menjëherë pas ndarjes së yndyrnave dhe fraksioneve të imëta. Për ruajtje afatshkurtër (<8 orë), zakonisht është e mjaftueshme për të zvogëluar aktivitetin e baktereve temperatura nën <5 ° C. Për ruajtje për kohe më të gjatë të hirrës si dhe në pergatitjen e produkteve me cilësi të lartë për fëmijë dhe ushqim per sportistet, është e nev-ojshme të pasterizohet hirra menjëherë pas heqjes së yndyrës dhe fraksioneve të imëta, zakonisht kjo metodë rekomandohet të plotësojë kërkesa gjithnjë e më të rrepta për cilësinë e produktit.
. Zbatoni kete procedure sipas kesaje skeme teknologjike:

Skema teknologjike – 1

Hirra
Grimca
Krema
Agjenti ngrohës

FUNKSIONIMI:
Menjehere mbas kullimit të djathit, hirra kalon ne rezervuarin e depozitimit - 1, inoksidabel, me trazuese mekanike pastaj dërgohet në pajisjen e past-rimit - 2 në rezervuarin e fraksionit të imet - 3, hirra vazhdon rru-gen deri në separatorin – 4, ku ndahet krema e cila kalon më tej në past-erizatorin me pllaka – 4 për perpunim termik dhe depozitohet ne rezervu-arin - 6, ndersa hirra tashma e pastruar dhe pa yndyre kalon ne ambala-zhim per t`u derguar në treg ose do te perpunohet ne fabrike.

PS! Kjo skemë duhet te ekzistoje ne çdo fabrike djathi.

. 3 Trajtimi në treg ka rolin e vet në ruajtjen e cilesise së hirrës se djatherave, nuk duhet të zhgenjehemi edhe pse nuk eshte thartuar, edhe pse konsu-matori mund t`a pelqejë, patjeter duhet te tregetohet ne kushte te pershtateshme higjeno – sanitare dhe ne temperature nën 50C dhe per kohe te shkurte deri 6 ore, eshte delikat, harrojeni thonë studjuesit se mund te qendroje me dite JO, (thonë studjuesit) nuk duhet harruar se hirra e djatherave permban nje kompleks lendesh te cilat edhe ne kete temperature per kohe te gjate psojne ndyshime, denatyrohen duke ulur vleren ushqyese edhe pse ne nuk e vrejme.
Një menyre efikase eshte nepermjet automateve të ngjashem me ato qe sherbejne per shitjen e qumeshtit do të siguronin kushtet e nevojsheme, mendoj se nuk duhet të mungoje edhe reklama per t`a njohur më në hollesi kete produkt, teknologet duhet te bejne punen e tyre edhe ne treg dhe jo t`a shesin ata qe nuk din të japin asnje sqarim!!!!.

Varianti i dyte; konsumatori mund të perdorë edhe shishen e vet.

Në qender te vemendjes per studjuesit gjethënje ka qene koncentrimi i hirres se djatherave nepermjet heqjes te pjeseshme te ujit qe do te thote te mbah-en ato perberes qe janë ne dobi te shendetit te njeriut, dhe bashke me ujin te largohen jo të nevojshmet dhe gjethënje pa demtuar pjeset perberse, duke krijuar një produkt te koncentruar, me volum më te vogel por me vlera te shumëfishuara. Njihen disa metoda per te arritur në kete produkt; eshte avu-llimi ne aparatet e vakumit ne temperature jo të larte dhe deri ne tharjen me anen e sprucimit në thareset speciale. POR shkenca ka arritur rezultate te admirueshme nepermjet FILTRIMIT ME MEMBRANA. Ku realizohen me sukses; pastrimi, ndarja e grimcave te kazeines, yndyres, fraks ionimi i proteinave si dhe prodhimi i isolateve.

1.png
1.png (335.99 KiB) Viewed 6 times


2.png
2.png (302.59 KiB) Viewed 6 times


3.png
3.png (204.38 KiB) Viewed 6 times


4.png
4.png (257.16 KiB) Viewed 6 times


5.png
5.png (608.99 KiB) Viewed 6 times


6.png
6.png (656.51 KiB) Viewed 6 times


7.png
7.png (491.66 KiB) Viewed 6 times


8.png
8.png (270.5 KiB) Viewed 6 times9.png
9.png (20.06 KiB) Viewed 6 times

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests