TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 21 May 2020, 13:39

Latest post of the previous page:

INDUSTRIA E QUMESHTIT

DISA RASTE KORJA (LËVORJA) E DJATHIT ËSHTE E NGRENËSHME - ZBULONI SE ÇFARË MUND TË HANI:

Djathi në Evropë por edhe ne vendet e tjera është bërë duke u bazuar në tradita shumë të vjetra që praktikohen edhe sot. Lëvorja (koreja) zhvillohet gjatë procesit të maturimit (pjekjes) dhe mbron djathin nga tharja dhe myku i padëshiruar, gjithashtu i jep secilit djathë një shije dhe erë specifike.
Koreja fillon të krijohet që ne vendosjen e djathit ne kallep – presimi dhe gjate kriposjes me shellire ose kriposjes së thate, kripa hyn në sipërfaqen e djathit dhe tërheq ujin, gjë që e bën sipërfaqen e jashtme të djathit të ashper, te thate, gjate maturimit ne depon e stazhionimit (djatherat e forte) qendrojne per kohe te gjate ne kushte specifike sipërfaqja e djathit thahet më shumë dhe bëhet edhe më e vështirë. Gjatë kësaj kohe, djathi trajtohet; rrotullohet rregullisht, fshihet dhe lahet një mjeshter i djatherave te forte e ka krahasuar trajtimin si një “ bebe”.
Myqet natyrore dhe bakteret gjithashtu rriten dhe zhvillohen në sipërfaqe, gjë që ndihmon në parandalimin e prishjes së djathit dhe i jep djathit edhe më shumë aromë. Korja e fortë e formuar sipas kesaje procedurë, pa ndonjë trajtim tjetër, është e përshtatshme për konsum.

Një vërejtje; gratë shtatzëna, të moshuarit dhe njerëzit me sistem të dobët imunitar nuk duhet të hanë, pasi bakteret e dëmëshme Listeria ka gjasa të jenë të pranishme, nuk jemi te sigurte..

Jo çdo djathë që blini ka një paketim plotësisht natyral.

Ndonjëherë djathi mbeshtillet me një cipë plastikë ushqimore para se të maturohet (piqet) dhe nuk ka lëkurë. Mos hani kore me paketimin plastik.
Disa djathera ngjyrosen me boje ushqimore megjithëse boja nuk është e dëmshme për njerëzit.
Disa djathëra stazhionojne me mikroflore acidolaktike plus myk marrin aromat e tyre të veçanta nga myku penicilium dhe bakteret që krijon një lëkurë të bardhë dhe një erë të freskët në formë kërpudhe. Këto kore(lëvore) të djathit janë zakonisht të ngrënshëme.
Djathërat e tjerë (europian) trajtohen me baktere speciale gjatë pjekjes (maturimit) dhe si pasojë formohen njolla në lëkurë. Pika e kuqe (Brevi-bacterium linens) shfaqet në dja-thërat Münster, Romadur dhe Limbur-ger. Ekziston edhe një njollë e bardhë, e cila eshte e dukeshme më së miri në "Weißlacker" - një djathë i bërë në Bavari. Brumi i të gjitha këtyre pikave të djathit është i ngrënshëm.

Veshje sekondare
Disa djathra te forte dhe gjysëm të fortë si Emmental ose Gouda ndonjëherë mbulohen me parafinë, dylli, vaj liri ose cipë e hplle plastikë pasi janë (pjekur) kjo parandalon demtimin e djathit gjate transportimit dhe tregetimit, veshje dyt-ësore nuk është e përshtatshme për konsum dhe duhet të largohet.

Paralajmërimet e Natamycin

Shtesa e aditivit E235 - Megjithëse ky aditiv anti – kërpudha( per më shum informacion Lexo Librin – 2) nuk ka toksicitet akut te njerëzit, korja e djathit e trajtuar me natamycin për të parandaluar rritjen e padëshiruar të majave – myqeve nuk duhet të hahet, por duhet prerë madje në një thellësi prej rreth një centimetër. Nëse djathi nuk ka lëkurë (kore), por është përpunuar, hiqeni rreth sipërfaqes së jashtme rreth të njëjtën sasi.
Djathrat e kontaminuar nga Natamycin të shitur në Gjermani mbajnë një paralajmërim kundër ngrënies së lëkurës. "Biokäse", ose djathë organik në Gjermani, nuk përmban Natamycin.
Un mendoj se vertete te gjitheve na acaron ajo heqja në thellesi e kores se djatherave te forte (kjo per shum aresye) megjithate duhet zgjedhur një rruge me kompromis; Mos e lini pa heqe POR te pritet sa më holle.

1.png
1.png (164.59 KiB) Viewed 2980 times


2.png
2.png (196.51 KiB) Viewed 2980 times


3.png
3.png (452.24 KiB) Viewed 2980 times


3.png
3.png (452.24 KiB) Viewed 2980 times
3.png
3.png (452.24 KiB) Viewed 2980 times

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 27 Jun 2020, 14:18

INDUSTRIA E QUMESHTIT

HIRRA E DJATHIT.
Që në kohërat e lashta, hirra ka qenë e njohur për cilësitë e saj të dobishme. Produkti është në gjendje të frenojë shumë sëmundje, përdoret gjerësisht edhe si një produkt kozmetik. Në botën moderne, pak njerëz dinë për vetitë e serumit, prandaj shumë prej tyre janë të interesuar për të mesuar se sa efektiv është ky nenprodukt qumeshti për trupin e njeriut.
Hirra është një serum i qumështit natyral = nenprodukt që fitohet gjate prodhimit te djatherave, ështe produkt dytesore sa herë qe qumeshti koagulon nen veprimin e majase se djathit (enzima) ose nen veprimin e acideve gjethenje do te formohet; djathi, kosi etj. dhe gjithmone krijohet HIRRA. Me interes te veçante eshte hirra e djathit, prandaj eshte objekt i kesaje teme.

Përberja e hirrës.

Përbëhet rreth 93.7% ujë, dhe 6.3% janë lende te thata ku përfshihen të gjitha të mirat që janë në qumësht. Pjesa kryesore e lëndës së thatë të hirrës është laktoza (sheqeri i qumështit), përmban gjithashtu proteina të plota që përmbajnë aminoacide thelbësore. Vlera biologjike e proteinave të hirrës është shumë e lartë.
Hirra përmban një sasi të vogël të yndyrës së qumështit kjo varet edhe nga lloji i djathit nga i cili fitohet, ne pergjithesi dja-therat e forte te tipit kasher = me çederizim që ne vendin tone teknologet e mirëfillte e njohin-“KASHERIN” qe do te thote djathe me çederizim dhe pervëlim, permban më shume yndyre, ne nuk mund t`a pengojme kete kalim yndyre, ajo që mund te bejme eshte t`a minimizojme dhe më e rendesishmja eshte t`a kalojme hirren ne separator pë t`a skremuar, një teknolog i afte nuk lejon mbi 0.1% yndyre. Kjo do të thote kur ne prodhojmë RIKOTEN E VERTETË që eshte e shendeteshme per çdo moshe të mos permbaje sasi te larte yndyre, mirepo si mund te realizohet jë gje e tille kur ka qëndra perpunimi qumështi PA SKREMATRIÇE!!!!!!! = Ështe njesoj sikur një salle operacioni PA BISTURI, nga ana tjeter rikoten që prodhojnë ose e importojne ka aq shum yndyre sa që ajo kthehet e rrezikshme per shendetin e atyre që nuk e dijne se kujt i thone LDL!!! E dini pse ndodhe kjo? sepse konsumatoret as nuk duan t`ia dinë per kolesterolin mjafton te knaqin kerkesat e tyre organoleptike dhe mjafton të mjete prodhuar ne nje vend te Europes!!!!!
Proteinat e hirrës - lakto albumina dhe laktoglobulinat, janë midis 8 dhe 10% (të lëndës së thatë). Për dallim nga kazeina, ato kanë zinxhirë të shkurtër dhe degradohen lehtësisht në aminoacidet thelbësore që përmbajnë.
Hirra përmban një seri të plotë të vitaminave të grupit B, vitaminave A dhe E, kolinës, acidit nikotinik, është gjithashtu e pasur me baktere probiotike, mikroelement; magnez dhe ka-lcium.
Proteina përmban sasinë e kërkuar të aminoacideve. Ata janë aktivisht të përfshira në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, gjithashtu, hirra i përket ushqimeve me pak kalori (deri në 20 Kcal për 100 g.) ka makro-elemente si klori, fosfori, natriumi dhe kaliumi. Vitaminat e grupit B, C, A, E, PP.
Në përbërjen e hirrës së qumështit, shkencëtarët zbuluan elementë të tjerë të rëndësishëm:

Biotin. Substanca është e përfshirë në mënyrë aktive në për-punimin e pothuajse të gjitha substancave biologjike dhe aci-deve. Biotin mbështet bukurinë dhe shëndetin e lëkurës, flokëve dhe thonjve. Substanca normalizon sheqerin në gjak dhe rikuperon sistemin nervor.

Laktoze. Substanca i përket karbohidrateve të duhura, të cilat nuk formojnë yndyrë në qeliza.

Acidi nikotinik Një element pa të cilin ushqimi i furnizuar në trupin tone nuk mund të shndërrohet në energji.

Niacina zvogëlon kolestrolin, përshpejton metabolizmin naty-ror, largon toksinat, gjithashtu përpunon karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat.

Choline. Ky është një element i domosdoshëm i gjurmës që rregullon punën e koordinuar të sistemit nervor qendror. Kolina formon një shtresë mbrojtëse për nervat dhe është në gjendje të parandalojë shkatërrimin e tyre. Elementi gjurmë rikthen qelizat e mëlçisë pas ndikimit të alkoolit, viruseve dhe ilaçeve.
Kolina normalizon sintezën e insulinës dhe rrahjen e zemrës.

Laktoferrina, një proteinë unike multifunksionale e pranishme në qumështin e nënes dhe gjitarët e tjerë, ka veti premtuese biokimike: antibakteriale, antivirale, antifungale, antikarcinogj-ene, anti-inflamatore, imuno-moduluese, antioksiduese dhe rigjeneruese. Kjo proteinë është e kërkuar në pro-dhimin e adi-tivëve biologjikisht aktiv, në pergatitjen e ushqimeve per femije te vegjel dhe në ndertimin e dietave, në produktet farmaceutike dhe parfumeri si dhe kozmetike. Nevojat globale për laktoferrinë arrin 90 ton në vit, dhe kostoja e një grami proteine rekombinante njerëzore është rreth 900 dollarë amerikanë.pra më e shtrejte se floriri.
Përpjekjet e përbashkëta të shkencëtarëve në shum vende të botes u perqendruan sidomos tek dhitë, u krijuan kopetë e dhi-ve transgjenike që pro-dhojnë laktoferrinë njerëzore rekombin-ante për herë të parë në botë, zhvilluan teknologji për prodhimin e proteinës së synuar shumë të pastruar dhe studiuan vetitë e saj biologjike. Vënia në punë e një lokacioni eksperimentues laboratorik për izolimin, pastrimin dhe liofilizimin e laktoferrinës njerëzore rekombinante nga qumështi i dhive është një vazhdim logjik i punës në këtë drejtim. Në fazën fil-lestare, është planifikuar të prodhohet proteina e synuar në një sasi prej të paktën 5 kg në vit, e cila do t'u sigurojë rreth 2000 personave me aditivë ushqimorë, biologjikisht aktivë që përmbajnë laktoferrinë.

PËRBERJA E HIRRES

Në vartesi me menyren e koagulimit te qumeshtit per prodhimin e djatherave hirra eshte dy lloje;
Hirre e embel - nga mpiksja e qumeshtit me ferment djathi.
Hirre e aciduar- nga koagulimi " me acide.

Pothuajse të gjitha kripërat dhe elementët gjurmë që permban qumështi, si dhe kripërat e futura gjatë procesit te prodhimit të produktit kryesor, kaloj-në në serum. Përmbajtja absolute (në%) e elementëve kryesorë të hirit në serum është si më poshtë: kaliumi - 0.09 – 0,19, magnezi 0.009 – 0.02, kalciu-mi 0,04 – 0,11, natriumi 0.03 – 0.05, fosfori 0.04 – 0.10, klor 0,08 – 0.11.
Në prodhimin e llojeve të caktuara të djathit rreth 30% e hirrës është e kripur. Përmbajtja e kripës në hirrën e djathit të kripur është 0,5–4,0%.
Hirra përmban të gjitha aminoacidet thelbësore, përmbajtja e përgjithëshme e aminoacideve të lira në serum (në mg / l): djathë - 132.7. Karbohidratet në hirre përfaqësohen kryesisht nga laktoza (90%), u zbuluan gjithashtu edhe monosaharide glukozë dhe galaktozë përmban 0,05-0,45% yndyrë, ose më teper kjo varet nga lloji i djathit qe pergatitet, ne praktike hirra skremohet kur permban mbi 0.5% yndyra në hirrë shpërndah-et më shumë se sa në qumësht.
Laktoalbuminat dhe laktoglobulinat nuk mpiksen, nuk atakoh-en nën veprimin e fermentit te djathit kimozinës dhe pothu-ajse plotësisht kalojnë në hirrë.
Hirra nuk duhet të përmbajë kazeinë dhe duhen berë te gjitha perpjekjet per t`a larguar nga hirra, nuk ka kripë në hirrë, dhe yndyra e qumështit dhe leçitinat janë të ulëta. Në prodhimin e djathit, proteina kryesore e qumështit, kazeina, koagulon nën veprimin e enzimave rennet, duke mbajtur shumicën e yndy-rës së qumështit dhe disa prej kripërave minerale, si dhe pak nga laktoza, procesi kryhet në pH 6.5. Hirra e përftuar në këtë mënyrë referohet si "e ëmbël". Lloji tjetër i hirrës është "i thar-të". Aciditeti i sajë i lartë (pH <5) është për shkak të fermentimit të acido-laktik ose trajtimit të qumështit me acide organike ose kripera minerale. Në këtë mënyrë, merret djathi i freskët.

Edhe; HIRRA (Serumi) i gjizës, kur pergatitet gjiza, lëngun që rrjedh nga sita, (marleja). në asnjë rast nuk duhet të derdhet sepse edhe ajo ka vleren e vet dhe perben nje reserve per prodhuesin.

* Janë dhënë vlerat mesatare të të dhënave mbi vlerën ushqy-ese të hirrës së gjizës, në varësi të origjinës së produktit, treg-uesit mund të ndry-shojnë nga ato aktuale.
Hirra e gjizes është një lëndë sekondare që formohet gjate përpunimit te qumështit d.m.th del nga perpunimi i hirres se djathit ne gjize, përbërja e së cilës përfaqësohet kryesisht nga sheqeri i qumështit (laktoza), proteinat e hirrës, yndyra e mbe-tur dhe kripërat. Komponenti kryesor në hirrë është laktoza.
Për shkak të fermentimit të laktozës në acid laktik, hirra e gji-zës përmban më pak laktozë sesa ajo e djathit, e cila ndikon në aciditetin e hirrës - hirra e gjizës quhet acide per konsumatorin, për shijen dalluese dhe parametrat e konsumatorit.

Në vazhdim te zgjidhjes se ketij problemi qe do te thote HI-RRA E DJATHIT te shkoje deri tek tavolina e konsumatorit ashtu e fresket e paster me te gjithe treguesit që do te vend-osin specialistet që marrin vesh nga kjo fushe, ajo qe dua të them eshte respektimi i procedures teknologjike dhe trajtimi ne rrjetin e tregetise.
Duhet te jete e qarte se eshte produkt delikat, duhet konsider-uar si “KOSI I GJYSHES” laktoza e cila eshte me shumicë ne hirren e djathit eshte e “pashpirte” sa here qe gjen rastin ajo zberthehet deri ne acid laktik duke e bere të pavlere hirren zberthehet brenda disa oreve duke e thartuar prandaj edhe duhet trajtuar me kujdes.
Numrohen disa dhjetra ferma te vogla por edhe te medha qe mbareshtrojne dhitë, duke u nisur nga fakti se hirra e djatherave te prodhuar nga qumeshti i dhise permban sasi te konsiderueshme LAKTOFERINE do të ishte mire t`a tregetonin dir-ekt fermat duke vepruar sipas rregullave siç vepron gjithe bota me pergjegjesi dhe nje nga menyrat efikase qe ka dhene rezu-ltate te knaqeshme eshte shitja nepermjet automateve ashtu siç veprohet me qumeshtin e fresket:

V A Z H D O N . . . . . . . . . .


1.png
1.png (255.46 KiB) Viewed 1058 times


2.png
2.png (60.53 KiB) Viewed 1058 times


3.png
3.png (194.01 KiB) Viewed 1058 times


4.png
4.png (133.29 KiB) Viewed 1058 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 02 Jul 2020, 10:34

INDUSTRIA E QUMESHTIT

VETITË DHE PËRFITIMET NGA HIRRA E DJATHIT.

Është jashtëzakonisht e vlefshme për shëndetin. Ndihmon në shumë sëmundje të sistemit tretës, ngadalëson formimin e gazravei dhe proceset putr-efaktive, normalizon mikrofloren e zorrëve. Për shkak të sasisë së lartë të vitaminave të grupit B, hirra mund të shërbejë si një pije qetësuese, pijet bazë të hirrës kanë një efekt pozitiv në gjendjen emocionale, përmban shumë vitamina të tretë-shme në ujë, që do të thotë se mund të mbrojë trupin nga mang-ësitë e fshehura të vitaminave, gjë që është jashtëzakonisht e rënd-ësishme gjatë periudhave të mungesës në tryezen e frutave dhe perime-ve.
Hirra gjithashtu ka një rol të rëndësishëm si ushqim kurues, veçanarisht për të moshuarit, kur dihet se me kalimin e moshes rritet sekretimi i lengjeve ne aparatin tretes, konsumi i hirrës para ngrënies mund të zvogëlojë sekretimin e acidit të stomakut.
Proteinat e hirrës përdoren në përgatitjen e ushqimeve për foshnje sepse përbërja e tyre është më afër me atë të qumështit të gjirit. Rekomandohet gjithashtu për njerëzit me probleme në peshë, për-doret për të zvogëluar mbipeshën dhe për parandalimin e saje.
Nutricionistët rekomandojnë një gotë hirrë për të filluar ditën. Kjo forcon imunitetin dhe ndihmon për rinovimin e trupit, dhe sekreti natyrisht qëndron në përbërjen e saje unike.
Hirra ndihmon në një fare menyre për të kapërcyer dëshirën për ushqime që permbajnë sheqer, dhe përdorimi i rregullt i saj rrit ser-otoninën, perm-irëson qarkullimin e gjakut dhe forcon sistemin nervor, rekomandohetpër reumatizëm, hipertension, anginë, arte-riosklerozë, sëmundje koronare të zemrës dhe më shumë.
Hirra jo vetëm që ruan shëndetin, por gjithashtu ka një efekt shu-më të mirë në lëkurë dhe flokë, në kozmetikë po hyn gjithnjë e më shumë proteinat me peshë të vogël molekulare janë gjetur në hirrë që rregullojnë rritjen e qelizave dhe proceset e rikuperimit. Gjithashtu ka aktivitet anti-oksidues që ngadalëson procesin e plak-jes, karakteristikat e saj rigjeneruese e bëjnë hirrën një produkt me të vërtetë të vlefshëm kozmetik.
Në ditët e gjata të errëta të dimrit, hirra mund të përmirësojë gjendjen shiprtërore pasi konsumi i saj promovon prodhimin e sero-toninës, hormonit të lumturisë.
Nuk është aspak rastësi që fermat në Zvicër gjate stines të ftohtë e ka-në shndërruar këtë produkt në një markë tregtare për shekuj, dhe prefer-jnë "Rivela" në vend të pijeve të buta të ëmbëlsuara dhe me ngjyrues kimik. Ky është një burim tradicional i dritës së pijeve të gazuara me bazë hirrën për këtë vend, vitet e fundit ka edhe variante me ekstraktin e çajit jeshil.
Në Rajonin tone të Ballkanit, (thone mjeket dhe studjuesit) hirra është përdorur me shekuj.
Shëruesi i madh bullgar Peter Dimov rekomandon që ajo të pihet për probleme të mëlçisë dhe biliare, hirra është një mënyrë e mirë për të shtypur dëshirën e pijeve me sheqer. Një gotë e saj në mbrë-mje të jep gjumë dhe një natë të mirë për shkak të shumë vitami-nave të grupit B. Në mëngjes, shkalla e peshores do të zbresë dhe veshja jonë do të jetë pak e gjerë. Nuk do të ishte një ndjenjë e këndshme nëse do të kishim ngrënë një çokollatë ose një copë tortë përpara se të shkoni në shtrat. Nuk është rastësi që Paavo Airola thekson se Lactobacillus Bulgaricus është çe-lësi i bullgarëve në librin e tij "Sekretet e rinovimit nga e gjithë bota", dhe për Suedinë e tij të lindjes kjo është hirra. “Të mos e ndajmë hirrën nga kosi bullgar dhe të përfitojmë nga efektet në shëndet, humor dhe bukuri”.
Karakteristika kryesore e hirrës është se ajo përfshin një përbërje të vlefshme të vitaminave dhe elementeve. Produkti forcon në mënyrë të përkryer sistemin imunitar, pengon zhvillimin e baktereve infek-tive dhe virale.
Eshtë vërtetuar se përmirëson gjendjen fizike dhe psiko-emocionale të trupit të njeriut serumi ndihmon për të hequr qafe disa kg shtesë.
5 efekte të proteinës së hirrës për humbjen e peshës
. Redukton urinë: Proteina e hirrës për humbje peshe
. Proteina e hirrës krijon ngopje dhe ju ndihmon të humbni peshë më shpejt.
. Ulja e sasisë së kalorive të konsumuara kontribuon në humbjen e ynd-yrës së tepërt të trupit, por në shumë raste është shumë më e lehtë të thuhet se-sa të bëhet sepse zvogëlimi i kalorive rrit urinë për të ngrënë vazhdimisht. Nëse disa njerëz arrijnë t'i rezistojnë kësaj ndjenje të urisë për disa javë, të tjerët mund të qëndrojnë vetëm për disa ditë. Prandaj, regjimet drastike nuk janë të zbatu-eshme. Ju nuk duhet të keni uri!
. Humbja e zgjatur e yndyrës është e mundur vetëm nëse kur ulni në më-nyrë graduale kaloritë!
. Kalimi në një dietë që përmban proteina ju ndihmon të arrini qëllimin tuaj. Kështu, konsumimi i proteinave siguron një ndjenjë të ngopjes që do të kufizojë marrjen e përditshme të kalorive.
Nëse përdorni rregullisht hirrë, atëherë së shpejti mikroflora juaj e zorrë-ve do të normalizohet. Produkti ka një efekt të dobishëm në veprimtarinë e mëlçisë, stomakut dhe veshkave, serumi pengon inflamacionin e këty-re organeve.
Produkti i përpunimit të qumështit trajton mirë celulitin, lodhjen, pavem-endjen dhe shpërqendrimin. Gjithashtu, serumi normalizon presionin e gjak-ut, parandalon zhvillimin e hipertensionit. Komponentët ndihmojnë për të përballuar sëmundjet e kërpudhave eshtë e mjaftueshme për të filluar ma-rrjen e serumit brenda dhe njëkohësisht të aplikoni produktin në zonën e prekur, mbas disa seancave, do të vini re një përmirësim të ndjeshëm.
Serumi largon lagështinën e tepërt nga trupi, për shumicën e njerëzve që vuajnë nga ënjtja, produkti është shpëtimi, prandaj, për gra-të shtatzëna shpesh rekomandohet të marrin hirrë.
Për shkak të përmbajtjes së proteinave me peshë të ulët molekulare, produkti ngadalëson procesin e plakjes së qelizave, eshtë vërte-tuar se produkti ka një efekt rigjenerues dhe veti antioksiduese, për të marrë dozën e nevojshme të vitaminave, nuk është e nevojshme të përdorni gjithmonë hi-rrë në formën e tij të pastër. Ju mund të shtoni fruta dhe manaferra të freskëta në produkt.
Konsumoni hirrë për rininë dhe jetëgjatësinë
Rekordin për burrin më të vjetër në botë e mban fermeri anglez Thomas Parr (154 vjeç). Sekreti për rininë dhe jetëgjatësinë e tij qëndron në konsumin e hirrës.
Pjesa më e mirë është që hirra të ketë një përmbajtj e të ulët kal-ori: 100 gramë produkt mundesisht të përmbajë rreth 2 kalori.
Konsumoni hirrë kundër sëmundjes së mëlçisë
Mëlçia është një nga organet më të rëndësishme në trup, dhe hirra është një pije që ndihmon në pastrimin e saj. Nëse vuani nga sëm-undja e mëlçisë, filloni të merrni hirrë çdo ditë. Ajo përmban beta-laktoglobulinë, e cila furnizon trupin me aminoacide që përmirës-ojnë cilësinë e jetës tek njerëzit që diagnostikohen me cirrozë.
Eliminoni yndyrën e tepërt të trupit
Nëse ju pëlqen të ushtrohuni, nëse po përpiqeni të humbni peshë ose nëse jeni të stresuar, atëherë duhet ta shtoni këtë pije në dietën tuaj ditore. Eshtë e pasur me elektrolite që e mbajnë trupin të hidr-a-tuar dhe i sigurojnë atij sasinë e energjisë që i nevojitet. Hirra është një përbërës kryesor në prodhimin e proteinave, dhe atletët përdorin proteina si një shtesë që ndihmon në shërimin më të shpejtë dhe forcimin e muskujve. Eshtë gjithashtu e përshtatshëme për nervat pasi ndihmon në uljen e sheqerit në gjak dhe presionit të lartë të gjakut.
Përmirësoni tretjen
Hirra e djathit zvogëlon sasinë e baktereve në zorrë dhe rregullon nivelin e pH në stomak. Rekomandohet në raste të fryrjes, ngërç-eve dhe pez-matimeve të zorrëve. Ky ilaç mund të ndihmojë kundër stresit, rraskapit-jes, overeating, candida dhe toksinave në trup.
Sipas studimeve shkencore ka edhe cilesi te tjera por fatkeqësisht, neve na lejohet të japim informacion të kufizuar në lidhje me shtesat, për shkak të rregullave të rrepta evropiane. Vetëm pretendimet e aprovuara që permenden në bazën e të dhënave të miratuara nga BE lejohen të përmenden.
Këtu janë dy studime që konfirmojnë këtë:
Studimi i parë:
Studiuesit e Shkollës së Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit ekzaminuan 19 individ, duke u kërkuar atyre që të ndjekin tre dieta të njëpasnjëshme.
1) Ndiqni një dietë mirëmbajtjeje të përbërë nga 15% proteina dhe 35% yndyrë, 50% karbohidrate për dy javë.
2) Për dy javët e ardhshme, ata gjithashtu ndoqën një dietë mirëmbajtj-eje të përbërë nga 30% proteina, 20% yndyrë dhe 50% karbohidrate.
Rezultatet tregojnë se niveli i ngopjes rritet në rastin e dytë, kur permbajtja e proteinave është më e lartë. Subjektet reduktuan dietën e tyre me 441 kalori në 1 javë dhe humbën 0.5 kg në 2 javë, përfshirë 0.4 kg yndyrë.
Ky studim është shumë interesant sepse tregon se proteinat e hirrës janë efektive për humbjen e peshës
Studimi i dytë:
Studimet kanë treguar se disa proteina, përfshirë proteinat e hirrës, zvogëlojnë urinë tuaj. Në fakt, një konsum i tillë i proteinave midis proteinës së hirrës dhe proteinës së sojës bën të mundur mbajtjen e 1 ore tjetër urie në rastin e parë. Disa forma të proteinave të hirrës përmbajnë një nivel të lartë të peptidit, i njohur si glukakropep-tidi (GMP), i cili ka një efekt shtyp-ës të oreksit. PMP mund të jetë shumë i lartë dhe i dëmshëm në planin afa-tgjatë). Ky peptid pro-movon lirimin e kolecisto-kininës (CCK), një hormon natyral i lësh-uar nga trupi juaj që kontrollon urinë tuaj. Humbja e peshës së pro-teinave nga hirra (GMP) rrit lëshimin e CCK me 415%. Proteinat e hirrës për humbje peshe gjithashtu zvogëlojnë urinë tuaj.
Shmangë ruajtjen e dhjamit: Merrni proteinat e hirres për të humb-ur peshë dhe shmangni ruajtjen e yndyrës
Studimet kanë treguar gjithashtu se hirra stimulon humbjen e yndy-rës në trup, duke shtypur fenomenin e ruajtjes.
Një studim francez zbuloi se nga proteinat e hirrës mund të perfi-tohet humbje peshe deri në 30% më shumë peshë në 42 ditë sesa duke aplikuar një dietë konvencionale me proteina të lartë. Këta studiuesë be-sojnë se fenomeni i ruajtjes është i kufizuar për shkak të përqendrimit të lartë të amino-acideve të degëzuara (BCAA) që përmbahen në hirrë.
Hirra është një proteinë e qumështit dhe një numër studimesh kanë treg-uar që rritja e konsumit të produkteve të qumështit ka një efe-kt të dobishëm në e njeriut. Një nga studimet e bëra në Univer-sitetin e Tenesi për 34 persona obezë që ndjekin një dietë të ekuili-bruar dhe ulin kaloritë në 12 javë. Gjysma e këtij grupi konsumon një sasi të vogël të produkteve të qumështit dhe gjysma tjetër merr 3 servione kos me pak yndyrë në ditë. Grupi që konsumon produkte qumështi ka humbur rreth 22% më shumë se-sa grupi tjetër, 66% e të cilit është yndyra e trupit.
Per çfare arsye?
Shkencëtarët ende po përpiqen të kuptojnë se si produktet e qu-mështit stimulojnë humbjen e yndyrës gjatë ngrënies, por besojnë se kalciumi luan një rol jetësor në kete proces. Kalciumi është një lojtar kryesor në oksidimin e yndyrave dhe ndihmon për të shmangur fenomenin e ruajtjes së yndyrës duke rritur djegien e tyre të dhjamit kur konsumohen në më-nyrë të arësyeshme në 1200 mg në ditë. Sigurisht, nuk keni nevojë të konsumoni proteinat e hirrës për të marrë kalcium!
Hirra ndikon në ndjeshmërinë ndaj insulinës: Një konsum pak më të lartë të proteinave të hirres do të zvogëlojë sekretimin e insulinës gjatë vaktit tuaj. Kështu, kjo pikë lidhet me pikën e mëparshme, e cila thotë se marrja e proteinave bën të mundur shmangien e ruajtjes së mëtejshme të yndyrës. Kjo është gjithashtu për shkak të një ulje të insulinës, e cila mund të bëjë që yndyra të ruhet kur stimul-ohen tepër pas ngrënies. Ju gjithashtu mund të zvogëloni sekret-imin e insulinës duke rritur marrjen tuaj të fibrave dietike.
Nëse jeni duke konsumuar proteina të hirrës për të humbur peshë para stërvitjes, kjo do të ndihmojë në djegien e yndyrës. Duhet të theksohet se përbërja e dietës suaj para trajnimit fizik do të përf-shijë përcaktimin se si do të përdoret energjia juaj gjatë ushtrimit.
PS!
Me keto njohuri që kam deri tani, un mendoj; Ky është një produkt i shëndetshëm që mund të pini në sasi të kufizuar - shumë i shijshëm! Ju mund dhe duhet t`a perfshini ne diten tuaj.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 20 Oct 2020, 13:28

HIRRA E DJATHERAVE
PS!
Me keto njohuri që kam deri tani, un mendoj; Ky është një produkt i shëndetshëm që mund t`a pini në sasi të kufizuar - shumë i shijshëm! Ju mundet dhe duhet t`a perfshini ne dieten tuaj.

Në qofte se bindeni një dite te tregetoni hirren e djatherav midis te tjerave ju sugjeroj:

.1 Së pari te ndertoni nje kusht teknik me keta tergues fiziko-kimik:PËRBERJA E HIRRËS Gram/Lt

Parametrat Hirre e ëmbel g/l Hirre e tharte g/l
Lende e thate 63 – 70 63 – 70
Laktozë 46 – 52 44 – 46
Proteina 6 – 10 6 – 8
Yndyre < 5 < 1
Kalçium 0.4 – 0.6 1.2 – 1.6
Fosfor 1 - 3 2 – 4.5
Acid laktik 2 6.4
Kloride 1.1 1.1
Ph-shi 6.10 4.60

Sipas menyres se koagulimit te qumeshtit.


. Me mpiksje = Djathëra që prodhohen nepermjet koagulimit te qumeshtit (mpiksjes) me ferment – enzime.
. Me acide = “ “ “ “ “ me acide.


P e r b e r e s i t në % Me mpiksje Me acide
Ingredent % %
Lënde e thate 6.0 6.4
Ujë 94 93.6
Yndyre 0.05 0.05
Proteina 0.60 0.60

Lende azotike – jo proteinike
0.20
0.20
Laktozë 4.5 4.6
Lënde minerale 0.5 0.8
Kalcium 0.035 0.12
Fosfor 0.040 0.065
Natrium 0.045 0.050
Kalium 0.14 0.16
Kloride 0.09 0.11
Acid laktik 0.05 0.05
Kcalori në 100 gr 27 27

. 2 LARGIMI I GRIMCAVE TË KAZEINES DHE NDARJA E YNDYRES.

. Grimcat e kazeinës janë gjithmonë të pranishme në serum. Ato ndikojnë negativisht në ndarjen e yndyrës, kështu që duhet të hiqen nga serumi (hirra) në radhë të parë. Për këtë, mund të përdoren lloje të ndryshme të pajisjeve të ndarjes (psh. Ciklonet, ndarësit centrifugale ose filtrat vibrues / rrotullues)
Yndyra ndahet nga hirra në seperatorin e hirres.
Grimcat e vogla të grumbulluara shpesh ngjeshen mire – presohen si djathi, pas së cilës ato mund të përdoren në prodhimin e djathit ose ne gatime.
Përmbajtja e yndyrës në kremin e hirres se djathit është kryesisht 25-30%, dhe mund të ripërdoret për të normalizuar yndyren e qumeshtit para mpiks-jes në prodhimin e djathit, si dhe për prodhimin e ushqimeve speciale me një permbajtje të lartë yndyre. Kjo zakonisht funksionon mirë në rastin e djathërave me një periudhë të shkurtër staxhionimi, siç është mozarela, dhe mbani në mend se me një periudhë më të gjatë, rreziku i një shije të hidhur rritet. Eshtë e rëndësishme të shmangni riciklimin në mënyrë që të shmanget akumulimi i acideve yndyrore të lira dhe substancave të tjera të padëshiruara që nuk vonohen nga matrica e gjizës.

PASTERIZIMI DHE FTOHJA.
Serumi, i cili supozohet të ruhet para përpunimit, duhet të jetë ose i ftohur, ose të pasterizohet dhe ftohet menjëherë pas ndarjes së yndyrnave dhe fraksioneve të imëta. Për ruajtje afatshkurtër (<8 orë), zakonisht është e mjaftueshme për të zvogëluar aktivitetin e baktereve temperatura nën <5 ° C. Për ruajtje për kohe më të gjatë të hirrës si dhe në pergatitjen e produkteve me cilësi të lartë për fëmijë dhe ushqim per sportistet, është e nev-ojshme të pasterizohet hirra menjëherë pas heqjes së yndyrës dhe fraksioneve të imëta, zakonisht kjo metodë rekomandohet të plotësojë kërkesa gjithnjë e më të rrepta për cilësinë e produktit.
. Zbatoni kete procedure sipas kesaje skeme teknologjike:

Skema teknologjike – 1

Hirra
Grimca
Krema
Agjenti ngrohës

FUNKSIONIMI:
Menjehere mbas kullimit të djathit, hirra kalon ne rezervuarin e depozitimit - 1, inoksidabel, me trazuese mekanike pastaj dërgohet në pajisjen e past-rimit - 2 në rezervuarin e fraksionit të imet - 3, hirra vazhdon rru-gen deri në separatorin – 4, ku ndahet krema e cila kalon më tej në past-erizatorin me pllaka – 4 për perpunim termik dhe depozitohet ne rezervu-arin - 6, ndersa hirra tashma e pastruar dhe pa yndyre kalon ne ambala-zhim per t`u derguar në treg ose do te perpunohet ne fabrike.

PS! Kjo skemë duhet te ekzistoje ne çdo fabrike djathi.

. 3 Trajtimi në treg ka rolin e vet në ruajtjen e cilesise së hirrës se djatherave, nuk duhet të zhgenjehemi edhe pse nuk eshte thartuar, edhe pse konsu-matori mund t`a pelqejë, patjeter duhet te tregetohet ne kushte te pershtateshme higjeno – sanitare dhe ne temperature nën 50C dhe per kohe te shkurte deri 6 ore, eshte delikat, harrojeni thonë studjuesit se mund te qendroje me dite JO, (thonë studjuesit) nuk duhet harruar se hirra e djatherave permban nje kompleks lendesh te cilat edhe ne kete temperature per kohe te gjate psojne ndyshime, denatyrohen duke ulur vleren ushqyese edhe pse ne nuk e vrejme.
Një menyre efikase eshte nepermjet automateve të ngjashem me ato qe sherbejne per shitjen e qumeshtit do të siguronin kushtet e nevojsheme, mendoj se nuk duhet të mungoje edhe reklama per t`a njohur më në hollesi kete produkt, teknologet duhet te bejne punen e tyre edhe ne treg dhe jo t`a shesin ata qe nuk din të japin asnje sqarim!!!!.

Varianti i dyte; konsumatori mund të perdorë edhe shishen e vet.

Në qender te vemendjes per studjuesit gjethënje ka qene koncentrimi i hirres se djatherave nepermjet heqjes te pjeseshme te ujit qe do te thote te mbah-en ato perberes qe janë ne dobi te shendetit te njeriut, dhe bashke me ujin te largohen jo të nevojshmet dhe gjethënje pa demtuar pjeset perberse, duke krijuar një produkt te koncentruar, me volum më te vogel por me vlera te shumëfishuara. Njihen disa metoda per te arritur në kete produkt; eshte avu-llimi ne aparatet e vakumit ne temperature jo të larte dhe deri ne tharjen me anen e sprucimit në thareset speciale. POR shkenca ka arritur rezultate te admirueshme nepermjet FILTRIMIT ME MEMBRANA. Ku realizohen me sukses; pastrimi, ndarja e grimcave te kazeines, yndyres, fraks ionimi i proteinave si dhe prodhimi i isolateve.

1.png
1.png (335.99 KiB) Viewed 979 times


2.png
2.png (302.59 KiB) Viewed 979 times


3.png
3.png (204.38 KiB) Viewed 979 times


4.png
4.png (257.16 KiB) Viewed 979 times


5.png
5.png (608.99 KiB) Viewed 979 times


6.png
6.png (656.51 KiB) Viewed 979 times


7.png
7.png (491.66 KiB) Viewed 979 times


8.png
8.png (270.5 KiB) Viewed 979 times9.png
9.png (20.06 KiB) Viewed 979 times

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 07 Nov 2020, 09:50

LAKTOZA DHE KAZEINA NË DJATHE
Një teknolog qumeshti i vertete çuditet disi per kete titull te ketij shkrimi, por meqene se në internet shkruhet me bollek dhe nga persona shpesh here jo kompetent, si dhe muhabetet neper kafene, lokale dhe ne rruge, të cilet ndikojne aq teper tek njerezit, sa që arrijne ne konkluzione te gabuara dhe ekstreme, keshtu ka ndodhe edhe me mikun tim, i cili me tha; nuk do te konsumoj më djathe sepse ai permban kazeine!!!!!! Po ne kemi rrite shtatin me kete produkt i u pergjegja si ka mundesi te jemi kaq mosmirenjohes!!???
Kemi te bejme me njohurite baze te perpunimit te qumeshtit ne djathe dhe keta merren ne shkollat perkatese të cilat tek ne nuk funksionojne, por mendoj t`a spjegoj ne menyre te hollesishme dhe do të arriune t`a perceptojne vetem ata qe perpiqen te mesojne.
Djathi është produkt ushqimor i qëndrueshëm që fitohet nga pjesët përbërëse kryesore të qumështit, duke u mpiksur me maja djathi (kimozinë), i largohet hirra, kriposet dhe mbasi ka kaluar plotësisht procesin e stazhionimit. Ky eshte perkufizimi teknik.
Gjate maturimit te djathit si rezultat i fermentimit te vrullshem acido laktik gjate çederizmit (per djatherat me çederizim), laktoza eshte zberthyer tërësisht brenda 2 - 3 ditëve të para. Shpejtësia e lartë e fermentimit laktik dhe kriposja e pjeseshme ndikon në procesin e mëtejshëm të maturimit, shijen dhe cilësine e djathit.
Në djatherat me çederizim dhe pervëlim si; (djathi kasher - çeder, mozzarela) maturimi i djathit zhvillohet nën veprimin e mikorflorës se mbetur pas pervëlimit në shellire te nxehtë (72-74 ° C dhe një përqe-ndrim kripë të 12 - 14%). Kështu, duke ndjekur permbajtjen e amino-acideve qe po formohen nga zberthimi i proteinave (kazeines qe i tre-mbet miku i im ), ne fillim te procesit ka; 42.9 mg. / 100g; Në diten e 30 të - 651.9mg / 100g. Në ditën 60, 1010.9 mg / 100 g. Në diten e 120 të - 2011,2мг.100г. ne diten e 180 te - 2904,6 mg / 100 g.
Është periudha pas kriposjes me shellire por edhe gjate maturimit që vazhdon kriposja e thate per disa lloje djatherash, derisa djathi të ketë fituar karakteristikat e tij sipas llojit, faza e maturimit – stazhionimit të djathit mund të kerkojë nga disa ditë deri në dy vjet ose më shumë (të tillë si Parmigiano Reggiano).
Në rrjedhën e maturimit janë transformimet që dodhin nga veprimi i enzimave të qumështit (sidomos në djathrave të qumështit të paper-punuar) dhe veprimtaria e fermentit te mullëzes (rennin), e baktereve (acido laktik) dhe bakteret propionike tashmë të pranishme në qum-ësht ose myqeve te dobishem qe shtohen gjate procedures teknologj-ike gjithmone ne vartesi te llojit te djathit. Pikërisht sipas llojit te kul-tures bakteriale behen transformimet e pjeseve perberese dhe krijoh-en cilesi organoleptike qe i dallon djatherat nge njeri lloj ne tjetrin, zhvillimi i metejshem varet nga aktiviteti i ketyre mikroorganizmave. Transformimet e ndryshme kanë të bëjnë kryesisht me përmbajtjen e ujit, lipideve, glukozës dhe proteinave.
Attachments
3. Produktet e qumeshtit.png
3. Produktet e qumeshtit.png (79.7 KiB) Viewed 928 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 07 Nov 2020, 09:57

LAKTOZA DHE KAZEINA NË DJATHE
Një teknolog qumeshti i vertete çuditet disi per kete titull te ketij shkrimi, por meqene se në internet shkruhet me bollek dhe nga persona shpesh here jo kompetent, si dhe muhabetet neper kafene, lokale dhe ne rruge, të cilet ndikojne aq teper tek njerezit, sa që arrijne ne konkluzione te gabuara dhe ekstreme, keshtu ka ndodhe edhe me mikun tim, i cili me tha; nuk do te konsumoj më djathe sepse ai permban kazeine!!!!!! Po ne kemi rrite shtatin me kete produkt i u pergjegja si ka mundesi te jemi kaq mosmirenjohes!!???
Kemi te bejme me njohurite baze te perpunimit te qumeshtit ne djathe dhe keta merren ne shkollat perkatese të cilat tek ne nuk funksionojne, por mendoj t`a spjegoj ne menyre te hollesishme dhe do të arriune t`a perceptojne vetem ata qe perpiqen te mesojne.
Djathi është produkt ushqimor i qëndrueshëm që fitohet nga pjesët përbërëse kryesore të qumështit, duke u mpiksur me maja djathi (kimozinë), i largohet hirra, kriposet dhe mbasi ka kaluar plotësisht procesin e stazhionimit. Ky eshte perkufizimi teknik.
Gjate maturimit te djathit si rezultat i fermentimit te vrullshem acido laktik gjate çederizmit (per djatherat me çederizim), laktoza eshte zberthyer tërësisht brenda 2 - 3 ditëve të para. Shpejtësia e lartë e fermentimit laktik dhe kriposja e pjeseshme ndikon në procesin e mëtejshëm të maturimit, shijen dhe cilësine e djathit.
Në djatherat me çederizim dhe pervëlim si; (djathi kasher - çeder, mozzarela) maturimi i djathit zhvillohet nën veprimin e mikorflorës se mbetur pas pervëlimit në shellire te nxehtë (72-74 ° C dhe një përqe-ndrim kripë të 12 - 14%). Kështu, duke ndjekur permbajtjen e amino-acideve qe po formohen nga zberthimi i proteinave (kazeines qe i tre-mbet miku i im ), ne fillim te procesit ka; 42.9 mg. / 100g; Në diten e 30 të - 651.9mg / 100g. Në ditën 60, 1010.9 mg / 100 g. Në diten e 120 të - 2011,2мг.100г. ne diten e 180 te - 2904,6 mg / 100 g.
Është periudha pas kriposjes me shellire por edhe gjate maturimit që vazhdon kriposja e thate per disa lloje djatherash, derisa djathi të ketë fituar karakteristikat e tij sipas llojit, faza e maturimit – stazhionimit të djathit mund të kerkojë nga disa ditë deri në dy vjet ose më shumë (të tillë si Parmigiano Reggiano).
Në rrjedhën e maturimit janë transformimet që dodhin nga veprimi i enzimave të qumështit (sidomos në djathrave të qumështit të paper-punuar) dhe veprimtaria e fermentit te mullëzes (rennin), e baktereve (acido laktik) dhe bakteret propionike tashmë të pranishme në qum-ësht ose myqeve te dobishem qe shtohen gjate procedures teknologj-ike gjithmone ne vartesi te llojit te djathit. Pikërisht sipas llojit te kul-tures bakteriale behen transformimet e pjeseve perberese dhe krijoh-en cilesi organoleptike qe i dallon djatherat nge njeri lloj ne tjetrin, zhvillimi i metejshem varet nga aktiviteti i ketyre mikroorganizmave. Transformimet e ndryshme kanë të bëjnë kryesisht me përmbajtjen e ujit, lipideve, glukozës dhe proteinave.

5. Djathi ROKFORT.png
5. Djathi ROKFORT.png (660.15 KiB) Viewed 928 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 07 Nov 2020, 10:32

LAKTOZA DHE KAZEINA NË DJATHE
Një teknolog qumeshti i vertete çuditet disi per kete titull te ketij shkrimi, por meqene se në internet shkruhet me bollek dhe nga persona shpesh here jo kompetent, si dhe muhabetet neper kafene, lokale dhe ne rruge, të cilet ndikojne aq teper tek njerezit, sa që arrijne ne konkluzione te gabuara dhe ekstreme, keshtu ka ndodhe edhe me mikun tim, i cili me tha; nuk do te konsumoj më djathe sepse ai permban kazeine!!!!!! Po ne kemi rrite shtatin me kete produkt i u pergjegja si ka mundesi te jemi kaq mosmirenjohes!!???
Kemi te bejme me njohurite baze te perpunimit te qumeshtit ne djathe dhe keta merren ne shkollat perkatese të cilat tek ne nuk funksionojne, por mendoj t`a spjegoj ne menyre te hollesishme dhe do të arriune t`a perceptojne vetem ata qe perpiqen te mesojne.
Djathi është produkt ushqimor i qëndrueshëm që fitohet nga pjesët përbërëse kryesore të qumështit, duke u mpiksur me maja djathi (kimozinë), i largohet hirra, kriposet dhe mbasi ka kaluar plotësisht procesin e stazhionimit. Ky eshte perkufizimi teknik.
Gjate maturimit te djathit si rezultat i fermentimit te vrullshem acido laktik gjate çederizmit (per djatherat me çederizim), laktoza eshte zberthyer tërësisht brenda 2 - 3 ditëve të para. Shpejtësia e lartë e fermentimit laktik dhe kriposja e pjeseshme ndikon në procesin e mëtejshëm të maturimit, shijen dhe cilësine e djathit.
Në djatherat me çederizim dhe pervëlim si; (djathi kasher - çeder, mozzarela) maturimi i djathit zhvillohet nën veprimin e mikorflorës se mbetur pas pervëlimit në shellire te nxehtë (72-74 ° C dhe një përqe-ndrim kripë të 12 - 14%). Kështu, duke ndjekur permbajtjen e amino-acideve qe po formohen nga zberthimi i proteinave (kazeines qe i tre-mbet miku i im ), ne fillim te procesit ka; 42.9 mg. / 100g; Në diten e 30 të - 651.9mg / 100g. Në ditën 60, 1010.9 mg / 100 g. Në diten e 120 të - 2011,2мг.100г. ne diten e 180 te - 2904,6 mg / 100 g.
Është periudha pas kriposjes me shellire por edhe gjate maturimit që vazhdon kriposja e thate per disa lloje djatherash, derisa djathi të ketë fituar karakteristikat e tij sipas llojit, faza e maturimit – stazhionimit të djathit mund të kerkojë nga disa ditë deri në dy vjet ose më shumë (të tillë si Parmigiano Reggiano).
Në rrjedhën e maturimit janë transformimet që dodhin nga veprimi i enzimave të qumështit (sidomos në djathrave të qumështit të paper-punuar) dhe veprimtaria e fermentit te mullëzes (rennin), e baktereve (acido laktik) dhe bakteret propionike tashmë të pranishme në qum-ësht ose myqeve te dobishem qe shtohen gjate procedures teknologj-ike gjithmone ne vartesi te llojit te djathit. Pikërisht sipas llojit te kultures bakteriale behen transformimet e pjeseve perberese dhe krijohen cilesi organoleptike qe i dallon djatherat nge njeri lloj ne tjetrin, zhvillimi i metejshem varet nga aktiviteti i ketyre mikroorganizmave. Transformimet e ndryshme kanë të bëjnë kryesisht me përmbajtjen e ujit, lipideve, glukozës dhe proteinave.

TRANSFORMIMET E PROTEINAVE
Transformimet kryesore konsistojne ne zberthimin – degradimin e kazeinatit qe shoqerohet me zbutjen e brumit dhe ndryshimin e ngjyres dhe si pamje, Për më tepër, mbas formimit të lendeve të reja, fitohet aroma tipike e djathit. Zakonisht, aktiviteti proteolitik i enzimeve të pranishme nga bakteret fillestare e bën brumin edhe më të butë, por pa e degraduar atë; një proteolizë e thelle deri ne krijimin e aminoacideve e perfundon maturimin.
Gjatë periudhës së pjekjes bakteret e fermentojnë laktozën në acid laktik; ky i fundit fillon të heqë kalciumin nga parakazeinati i dikalçiumit; në një moment të parë është duke formuar monokalcium parakazeinat i cili zberthehet me vone. Në përgjithësi, për secilën djathë përcaktohet një parametër që karakterizon proteolizën, i quajtur INDEKSI OSE (COEFFICIENT OF MATURATION (C.M):

C. M. = (Azotit i tretshëm / total i azotit) x 100

Koeficienti i maturimi rritet me proteolizën, sepse fraksioni i tretëshem përbëhet nga produktet e degradimit të KAZEINES. Bazuar në këtë parametër mund të dallohen djathrat me indeks të pjekjes:
- shumë të ulët, më pak se 15, djathë të papjekur ose të freskët
- të ulët, midis 15 dhe 30, djathrave të forte që stazhionojne (maturohen) per kohe te gjate.
- e lartë, midis 30 dhe 50, djathrave të buta me pak veprime të mykut
- shumë e lartë, midis 50 dhe 80, djathrave të buta me rritje të lartë të mykut.

PRODHIMI I ANTIBIOTIKËVE
Bakteret e acidit laktik kanë aftësinë për të prodhuar substanca anti-mikrobike (antibiotikë natyrorë ose antibiotike) për të parandaluar aktivitetin jetesorë te baktereve te tjera në të njëjtin mjedis dhe të peng-ojne ushqyerjen e tyre. Këto substanca, ndër të cilat qëndron NISINA e prodhuar nga disa lloje të S. lactis dhe aktive kundër GRAM pozitive, janë veçanërisht të dobishme për të parandaluar rënien cilësore edhe nga ana higjienike e produktit gjatë ruajtjes.

.L A K T A Z A Eshte enzim dhe ndodhet ne zorret e holla zberthen LAKTOZEN (sheqeri i qumeshtit), si shtese ushqimore LAKTAZA keshillohet per njerzit qe kane Intolerance ndaj LAKTOZES se qumeshtit si dhe produkteve te qumeshtit.

Defiçiti i LAKTAZES
Vetem 1/3 e popullsise ne bote e ruan aftesine per te zberthyer LAKTOZEN mbasi ka kaluar moshen e femijërise shumica e popullsise ne Azi, Afrike dhe komplet autoktonet e Amerikes jane Intolerante ndaj LAKTOZES gjithashtu gjysa e popullsise se Amerikes Latine dhe 20%, ajo e races se bardhe mbasi kane kaluar femijerine nuk e tolerojne LAKTOZEN.
LAKTAZA prodhohet ne organizmin e njeriut.
A shkakton efekte anësore?
LAKTAZA nuk eshte e rrzikeshme dhe nuk shkakton asnje efekt anesore.
Disa studime thone se njerezit qe jane Intolerant ndaj LAKTOZES, e absorbojne më pak Kalçiumin?
Nuk jane te njohura deri tani bashkeveprime midis Kalçiumit dhe medikamenteve.
Dozat qe rekomandohen dhe keshillat per marrjen e LAKTAZES:
Në treg ofrohen qumeshtra per konsum me permbajtje te ulet LAKTOZE te cilet mund te konsumohen ne te njejten sasi sikurse qumeshti normal. Disa pika LAKTAZE mund t`i hidhet qumeshtit normal 24 ore para se te konsumohet, me qellim qe te ulet niveli i LAKTOZES ne qu-meshtin normal, doza eshte individuale sepse shkalla e Intolerances eshte e ndryshme, pikat e LAKTAZES ose tableta mund te merren edhe para se konsumohet produkti qe permban LAKTOZE.

Gastroenterologisti Nicolas Mathieu, thote:

Kini kujdes, të mos ngatërroni tretjen e keqe të ushqimit dhe intoler-ancën e vërtetë - "Hypolactasia fillore" apo "mangësi laktaze", nuk është një sëmundje, por një "rënie të programuar" Për dy të tretat e popullsisë së botës, për të cilën qumështi nuk është i dashur. Frekuenca e fenomenit ndryshon në varësi të rajonit dhe menyrs së jetesës dhe duke prekur rreth 20% e të rriturve në veri të Francës kundër 50% në jug. "Megjithatë, perseri duhet jemi të kujdesshëm për të mos ngatërruar tretjen e dobët dhe intolerancën vërtetë," këmbëngul Profesor Philippe Marteau, kreu i departamentit Gastroenterologji në hépatogastro- Spit-alin Lariboisière në Paris dhe ekspert për Danone. "Në Francë, 30 deri 50% e të rriturve kanë aktivitet të ulët të zorrëve per prodhimin e LAKTAZES , qe çon ne zberthimi jo të plotë të la-ktozës, por zakonisht asimptomatike, thotë ai. Dhe vetëm 20% e këty-re" "kishin shenja të intolerancës (dhimbje, diarre, etj) në qoftë se ata do të konsumojnë 12 g të laktozës një herë në ditë, që eshte e barabartë me një të katërtën e një litër qumësht. " e perkthyer ne gjuhen e konsumatorit te konsumohet pak ne menyre te moderuar

Në pergjithesi njerezit mendojne se kane alergji sa here qe u rrjedhin hundet, skuqen syte dhe mendojne se u eshte shkaktuar nga poleni!!!
ALERGENT mund te konsiderohet çdo lende qe ne konsumojme, pijme, nuhasim, apo prekim dhe na shkakton reaksion alergjik duke u perse-ritur, te tille jane: Poleni, pluhuri shtepise, shtrojet e bagetive, pickim-et e insekteve, disa ilaçe, farat e ndryshme, ushqime deti, çokollata, veze, etj.
Tendenca per reaksione alergjike quhet; gjendje – atopie e cila perveç qe shka-kton simptoma te pakendeshme si ethe, ekzeme, astme, sinu-zit, infeksion ne veshe etj, dhe kete mund t`a shkaktoje çdo perberes i produktit uhqimore, aler-gjite perfshijne rreth 40% te popullsise por jo vetem kaq sistemi Imunitar eshte aktiv ne te gjithe trupin nga koka deri te gishtat e kembeve, alergjite mund te shkaktojne edhe problem ne lekure deri edhe ne problem me stomakun dhe zorret.
Eshte mire te dihet nga te gjithe se ku ndryshon termat: “Intolerance ushqimore” me “Alergji ushqimore” dikush mendon se eshte e njejta gje JO sepse Intoleranca ushqimore nuk ka lidhje me Sistemin Imunitar

PS!
Studjuesit kane arritur ne perfundimin se disa djathera midis tyre ROKFORTI – I prodhuar ne fshatin Rokfort – France ka veti anti – inflamatore, mbron nga semundjet kardiovaskulare dhe pranohet nga francezet se ka ndikuar ne uljen e ketyre semundje ne France. Sipas te dhenave shkencore ne qofte se konsumoni 55 gr djathe ne dite keni ulur rriskun per diabet ne masen 12%.

Jane disa lloje djatherash me stazhionim te gjate si Asiago,Parmegianno, djathe me myk qe mund te kosumohen edhe nga ata qe kane Intolerance ndaj LAKTOZES sepse keta nuk permbajne LAKTOZE.
Mjekësia, ndryshe nga "armiqtë e sektit të qumështit" , sillet në mënyrë korrekte, pa shtrembëruar faktet dhe duke mos fshehur efektet negative të qumështit. Për shembull, dihet që kaq shumë njerëz nuk e tolerojnë laktozën – (sheqerin e qumështit). Një problem tjetër është alergjia ndaj prot-einave të qumështit. Të gjitha këto janë të vërteta, por defekti eshte tek njerezit dhe është më mirë që keta individ të refuzojnë qumështin dhe një numër të produkteve të qumështit.

Sheqeri përsëri?
Shkencëtarët shpjegojnë efektet negative të qumështit me praninë e galaktozës. Ky është një nga sheqernat më të dëmshëm. Në eksperiment, u tregua se edhe një sasi jo shumë e madhe galaktoze përshpejtoi plakjen e kafshëve. Dihet që një tepricë jo vetëm e qumështit, por edhe e produkteve të tjera të pasura me galaktozë, rrit incidencën e semundjeve.
Galaktoza fitohet nga zberthimi i sheqerit të qumështit (laktozë). Por ështe rregulluar dhe zgjidhur aq mirë sa që kur prodhohen produktet e fermen-tuara te qumeshtit, djathi, gjiza, shumica e laktozës dhe galaktozës, përkatësisht, shkatërrohen. Janë këto sheqerna me të cilat ushqehen bakteret e acidit laktik, ose kur prodhohet gjiza, sheqernat kalojne ne hirre dhe largohen bashke me te, pra gjiza është përgjithësisht një superfood për gratë: ka shumë kalcium dhe vitaminë D në të, më shumë sesa në qumësht
Un personalisht “do të heqja dore” nga konsumimi i rregullt i djathit me të cilin kemi rritur shtatin ne qofte se dikush, qofte edhe njeri i shkences të më thiote se cili ushqim qe ndodhet ne kete Planet permban kete shumellojshmeri te AMINOACIDEVE:

1 Amino-acidet ne djathin e bardhe ne shellire nga queshti ilopes.png
1 Amino-acidet ne djathin e bardhe ne shellire nga queshti ilopes.png (138.68 KiB) Viewed 927 times


2. Amino-acidet ne djathin e bardhe ne shellire(Nga qumeshti i deles).png
2. Amino-acidet ne djathin e bardhe ne shellire(Nga qumeshti i deles).png (137.52 KiB) Viewed 927 times


Në veçanti, konsumi prej 55 g / ditë djathi dhe kosi u shoqërua me një rënie prej 12% në incidencën e diabetit të tipit 2, një studim i kohëve të fundit nga Mozaffarian të kryer në 2617 të rritur të regjistruar në Studimin Multi Ethnic të Atherosclerosis (MESA), konfirmoi një incid-encë më të ulët (-20%) të diabetit të tipit 2 lidhur me përdorimin e produkteve të qumështit.
KUJDES!
Eliminimi i qumështit dhe produkteve të qumështit nga dieta nuk është e nevojshme, nëse konsumi është i moderuar dhe ju nuk jeni laktoze intolerant. Udhëzimet italiane, në përputhje me udhëzimet ndërkomb-ëtare, rekomandojnë një konsum të qumështit dhe kosit në popullatën e rritur prej 2-3 porcionesh në ditë: të barabartë me 250-375 mililitra ( më pak se dy gota). Për këto shtohen tri pjesë javore të djathit: 50 ose 100 gram, në varësi të faktit nëse është i maturuar ose i freskët.
Djathi: Kur mund te perfshihet djathi në një dietë të uljes së kolesterolit?
Duhet të theksohet se jo të gjitha djathrat përmbajnë të njëjtën sasi të yndyrës. Për shembull, nëse 40 gramë djathe Emental permban rreth 11 gram yndyrë, në të njëjtën sasi por e prodhuar nga qumeshti i dhise i standartizuar permban vetëm 2.4 gram, ndërsa një pjesë e kamembertit te fermës është me rreth 30 g./100gr djathe.
Si duhet kuptuar qumesht me yndyre te standartizuar? Eshte pikerisht qumeshti ne kazan para se te mpikset ne djathe, ekzistojne udhezime, proçedura, un kam shkruar hollesisht ne librat e fundit se si veprohet; ulet permbajtja e yndyres ne qumesht ne vartesi te perqindjes se yndyres ne djathe sipas deshires se konsumatoreve, ne qofte se i kthehemi tani anes praktike se si realizohet do te thote se jemi shum mbrapa në nivelin e mesjetes. Mirepo disa prodhues (perjashtim bejne fabrikat e qumeshtit) nuk kane separator = pajisja e domosdoshme dhe kane dale me disa fjale qe nuk kane kuptim; djathe fshati, djathe bio etj, duke e mpiksur qumeshtin ashtu siç vjen nga kafshet qumesht dhenese = me yndyre shum te larte pa perfillur kerkesat jetike te konsumatorit ne nje fare menyre duke rrezikuar shendetin nga kolesteroli i tepert!!!! Askush nuk i kontrollon dhe penalizon dhe kjo do te vazhdoje per aq kohe deri sa nuk do t`a kuptojne njerezit.
Nuk ka qenë gjithmonë e lehtë të mësosh përmbajtjen e vërtetë të yndyrës së djathrave të ndryshëm. Në të vërtetë, deri sot, etiketa ka treguar përqindjen e yndyrës e llogaritur në lëndën e thatë te djathit, një teknolog i mirefillte e din se çfare perfaqeson p.sh. 40%, kjo spjegohet keshtu: Ne qofte se djathi ka 50% lende te thata atehere me pak matematike i bie qe djathi te kete 20% yndyre = ne 100 gr djathe jane 20 gr yndyre, mirepo konsumatori nuk ka per t`a kuptuar asnjehere kete llogaritje prandaj me shum vonese më ne fund edhe Europa e korigjoi, Një dekret që hyri në fuqi në vitin 2007 e bën të kuptohet lehtë nga te gjithe. Prodhuesit duhet të tregojnë përmbajtjen aktuale të yndyrës, të llogaritur në produktin e përfunduar (dhe jo në produktin nga i cili ësh-të larguar lagështina), që është shumë më kuptimplotë për ne si konsumatorë.
Nëse djathi nuk është formalisht i përjashtuar nga dietat e kolesterolit, konsumi i tij duhet të kontrollohet. Në rast të kolesterolit të tepërt, shpesh është mjeku i cili, sipas preferencave ushqimore të secilit, vendos kufijtë e konsumit. Në fakt, produktet e qumështit, edhe nëse përmbajnë yndyrna të ngopura, sigurojnë ushqyes të domosdoshëm dhe të pazëvendësueshëm.

Djathi: një burim i rëndësishëm i kalciumit
Përveç yndyrës, ka një numër ushqyese të tjerë në djathë: kalcium, fosfor, magnez, kalium, natrium, vitamina B9 (folate), B12 ... Natyrisht, përqindja ndryshon nga djathi gjithashtu mund të ndikohet nga procesi i prodhimit.
Sidoqoftë, djathi mbetet burimi kryesor i kalciumit në të rriturit francezë
1. Ky kalcium është thelbësor për shumë nga funksionet e trupit, kryesisht mineralizimi i kockave. Por jo vetëm, thotë Dr. Francois Paillard, një kardiolog në Spitalin Universitar të Rennes Ponch-aillou: "Produktet e qumështit janë të pasura me kalcium dhe ka-ne një efekt të favorshëm mbi presionin e gjakut, duke e ditur se hipertensioni është një faktor i rëndësishëm i rrezikut.
2. Përfundimisht, produktet e qumështit kanë një efekt pozitiv në metabolizmin, përmes mekanizmave që ende nuk janë identifik-uar (sidomos tek njerëzit që kanë mundësi të zhvillojnë diabetin e tipit 2).

Yndyrnat me origjine shtazore jane kryesisht acide yndyrore te ngopura. Disa nga këto acide yndyrore të ngopura, të konsumuara me tepri, mund të kontribojnë në rritjen e sasise së kolesterolit të keq. Kjo është arsyeja pse disa produkte nganjëherë mbahen nën vëzhgim në rastet e hiperkolester-olemisë.
Në moshë madhore, kalciumi ka si detyre mirëmbajtjen dhe përtëritjen e kockave: ai rimodelon gjithë skeletin e njeriut 4 deri në 5 herë në jetë. Marrja e kalciumit mbetet një nga mënyrat më efektive për të luftuar osteoporozën. Kjo sëmundje e karakterizuar nga humbja e kockave, e cila prek njerëzit më rrallë dhe më vonë, sidomos godet gratë me vështirësi në menopauzë.
Të gjithe ata qe dine te ushqehen shendeteshem e kane te qarte se, nevojat për një të rritur jane 900 mg deri në 1200 mg për gratë mbi 55 vjeç. Por djathi është furnizuesi më i madh i kalciumit: nëse 100 g jogurt siguron rreth 120 mg kalcium, shumica e djathrave tejkalojnë 500 mg për 100 g. Disa lloje djathi arrijne të sigurojnë 600 dhe 640 mg për 100 g dhe të tjerët, si; djathi, Edam, më shumë se 800 mg për 100 g. (Miku im keta fakte dhe te tjere qe vijne me poshte duhet t`i kesh parasyshe dhe mos u tremb se djathi shkaktoka semundje fatale!!!!

Ideale do të jetë të shijoni pasurinë e madhe të djathit ( kalciumin si dhe amino-acidet) por duke i kushtuar vëmendje kolesterolit të tij. Një inisjative e disa prodhueseve te djathit, duke zëvendësuar yndyrnat shtazore me një përzierje vajra bimore, ( Un mbaj ne mend se kjo para disa dekadave ka gjete mbeshtetje shkencore), mirepo më mire eshte te pranojme se nuk eshte veprim ne dobi te shendetit por vetem rrite prodhimin se sa këto pre-parate te arrijne deri atje sa humbin emrin e "djathit", por nga na tjeter bëhen një aleat i frikshëm i shëndetit tone!!!

Vini re: Ne dobi te shendetit është; të diversifikoni djathrat për një ekuilibër të mirë ushqimor dhe një maksimum kënaqësie.1 Amino-acidet ne djathin e bardhe ne shellire nga queshti ilopes.png
1 Amino-acidet ne djathin e bardhe ne shellire nga queshti ilopes.png (138.68 KiB) Viewed 927 times


6. Stazhionimi origjinal.png
6. Stazhionimi origjinal.png (553.31 KiB) Viewed 927 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 08 Nov 2020, 16:40

VAZHDONE TEMA: LAKTOZA DHE KAZEINA NE DJATHE

Ka dy lloje proteina në qumësht. 80% e proteinave në qumësht është kazeina e cila ndodhet ne forme kripe, zberthimi i një lloji të veçantë të kazeinës është akuzuar per efekt anësor, i cili mund të jetë problematik për njerëzit dhe kafshët. Ka argumente te forta që kazeina dhe derivatet e saje lidhen me sëmundjet e zemrës, çrregullime mendore - autizmit dhe skizofrenia, diabeti tip 1, dhe shumë sëmundje të tjera autoimune. Këto probleme me proteinën e qumështit për të cilën po flasim janë provuar në disa studime shkencore! Për fat të mirë, janë gjetur mënyra të thjeshta për të shmangur këto rreziqe.

A1 Beta Kazeinë dhe opiate problematike

Shumëllojshmëria problematike e kazeinës që gjendet në qumësht quhet A1 kazeinë beta, është shfaqur si pasojë e një mutacioni gjenetik në bagëti, të cilat besohet të ketë origjinën rreth 8000 vjet më parë në Evropë. Kazeina beta A1 ndodhet vetëm në qumështin e disa racave të bagëtive. A1 beta kazeinë është një grup i 209 aminoacideve e cila është shumë e ngjashme me llojet e tjera të proteinave të qumështit, të quajtur A2 beta kazeinë. I vetmi ndryshim midis kazeinëve A1 dhe A2 beta është vetëm një aminoacid i vetëm. Forma problematike e proteinave të qumështit perfshin histidine amino acid në pozicionin 67 në vend të prolinës amino acid. A1 beta kazeinë ndikon për zhvillimin e sëmundjeve autoimmune, sëmundje zemre.

Për shkak të keqkuptimeve rreth kolesterolit në qumësht, u fajësua gabimisht nga shumica e njerëzve për sëmundjet e zemrës. Megjithatë, A1 beta kazeinë ka provuar të ketë më shumë gjasa faktor për probleme të tilla.

Cila është lidhja midis reaksioneve alergjike dhe sëmundjeve të tjera A 1 beta kazeine?

Marrëdhënia në mes kazeinës A1 beta dhe disa sëmundjeve serioze është provuar të jetë e disponueshme dhe mbështetet nga prova bindëse. Por ajo gjithashtu mund të lidhet me llojet e tjera të problemeve shëndetësore.

Çfarë mund të bëni për të mbrojtur vehten?
A1 kazeina beta gjindet vetëm ne qumeshtin e disa lloje te gjedheve që i përkasin specieve Bors Taurus. Kafshët e tilla ekzistojnë kryesisht në hem-isferën perëndimore. Breed Guernsey prodhon rreth 10% A1 beta kazeinë race Dzhersey prodhon rreth 35% dhe Ayrshire, Holstein prodhojnë Frisiyan edhe më shumë se 50%.
Dhitë nuk prodhojne A1 kazeinë beta, duke e bërë qumështin dhe produktet e qumështit një alternativë të shkëlqyeshme. Si djathi i buallices ashtu edhe qumështi i deleve përjashtojnë gjithashtu prezencën e kazeinës së dëmshme. Këto kafshë të qumështit janë të nënshtruar rrallë ndaj antibio-tikëve dhe hormoneve, ndryshe nga lopët që zënë 90% të prodhimit të produkteve të qumështit në mbarë botën. Në produktet e tjera të qumështit - dhi, dele ose qumësht buallice janë me cilësi shumë më të mire. Gjithashtu në qumështin e dhise permban 3 herë më shumë omega acide yndyrore, dhe komponenti i quajtur CLA (acid lin-oleik), e cila kontribuon në humbjen e yndyrës nënlëkurë dhe për rrit-jen e mases muskulore.
I shenova keto te dhena i nisur edhe nga fakti se nje miku i im me tha; Inxhinjer! kam marre vendim te mos fus ne goje qumesht per shkak te per-mbajtjes se Beta A1 Kazeine. . . . .
Një nga mënyrat më të lehta për të shmangur toksikiraneto me A1 beta kazeinë është e bazuar ne dietën natyrore me drithërat dhe mish. Duke përmirësuar shëndetin e tretjes, zorrët tuaja do të jenë të për-gatitura për të luftuar peptidet e BCM7 dhe substanca të tjera të padëshirueshme. Kështu, ata nuk do të arrijnë lehtësisht në gjak, ku mund të shkaktojnë reaksione imune dhe të shkaktojnë dëme të indeve.
Për shtesat - Shmangni kazeinën, proteinat e qumështit, shufrat e proteinave, proteinat e matricës dhe produktet e tjera të kazeines. Unë mendoj se ata nuk do t'ju ndihmojnë të përmirësoni formën tuaj. Shtesat moderne ofrojnë shumë alternativa të tilla si: hirrë, vezë, kërp, oriz, bizele etj.
Zgjidhni alternativa dhe për të siguruar një shëndet të mirë dhe jetë-gjatësi nepërmjet sportit dhe menyres se jetesës duke i ofruar vehtes vetem një gotë qumësht.
Amerikanet tashma e kane ndarë mendjen; Djathi është padyshim një nga ushqimet tona të preferuara. Në vitin 2015 popullsia e SHBA konsumoin ekuivalentin e 37, 1 kile djathë/vit për person që do te thotë mbi 100 gram çdo dite, zgjedhjet më të njohura janë djathi Cheddar dhe mozarela.

DJATHE NGA QUMESHTIT I DHISE
Një numër i njerëzve e kane mallkuar djathin e dhise si të rëndë, me erë të keqe dhe të pakëndëshme, ndërsa të tjerët rregullisht e konsumojnë atë për shkak të shijes dhe të cilësive në dobi te shendetit, historiku - origjina eshte qe ne kohet e lashta 8000 vjet perpara në ve-ndet e Azise Qendrore dhe vendet e Lindjes se Mesme
Sipas njoftimeve të gjetura në një varr egjiptian, djathi i parë u shfaq rreth 2000 para Krishtit. dhe me siguri që kishte një strukturë katerke-ndeshi si ajo e djathit ne Rajonin e Ballkanit sot. Por ndryshe prodhoh-et në Lindjen e Mesme - nga ajo që pergatitet ne Europe, ku klima është e freskët, që kërkon më pak kripë për ruajtjen dhe bëhet një mjedis i përshtatshëm për mikroorganizmave të dobishme.
Përbërja dhe Përfitimet Shëndetësore
* Djathi i dhisë është shumë i pasur me baktere të dobishme acidolak-tike dhe ky tregues është shumë më i lartë se shumica e produkteve të qumështit te kafsheve te tjera qumeshtdhenese, kjo është për shkak se zakonisht ajo ka pretendime ne zgjedhjen e ushqimit ajo ha gjethet më të freskëta dhe të reja, twigs, fruta dhe lule që i japin shijen karak-teristike qumështit te dhise.
* Bakteret e qumështit në djathin e dhise pengojnë zhvillimin e mikro-organizmave patogjene. Kur ne i japim djathë dhie fëmijëve te vegjël, kujdes; është mirë që të mbani në mend se është një alergjent i fortë, edhe pse qumështi i dhisë është thënë të jetë shum më afër me qumështin e nënës si përbërje.
* Djathi i dhisë është i pasur me proteina, kripëra kobalti, kalcium dhe shumë vitamina. Promovon trajtim më të shpejtë të sëmundjeve të mushkërive, forcon sistemin imunitar dhe nervor, trajtimin e stomakut të ndjeshëm, ndihmon me artrit, reumatizma, diabeti, zemrën dhe problemet e veshkave.
* Disa shkencëtarë e quajnë atë një "antibiotik natyral" sepse na mbron nga një numër sëmundjesh. Avantazhi i tij i madh është se tretet në stomak për 20 minuta, ndërsa ai i lopes kërkon gjashtë herë më shumë kohe.
* Djathë dhie është vlerësuar dhe si dietë, sepse ka 40% më pak kalo-ri se djathi nga qumështi i lopes.
Rebelimi teknologjik ka sjelle telashe ne vendet e Europes sepse po e largon ndjeshem konsumatorin mireinformuar nga qumeshti dhe produktet e tij, edhe pse nuk jane te gjithe njesoj sepse ka kompani – firma, qendra perpunimi dhe baxho që me cilesi te mire sipas standartit kane siguruar tregun sepse jane te qendrueshem dhe fitojne me shum.
Mirepo ne treg marrin pjese te gjithe, kjo i ka detyruar organet perkatese ne vitin 2016 te bejne nje kontroll serioz diku ne Europe, gjendja ka rezultuar alarmante:
Nga 36 marka djathi te kontrolluara 6 prej tyre kane rezultuar me permbajtje yndyrna bimore.
.Të pa stazhionuar konkretisht me shkalle maturimi më pak se 12.6% nga 14% (eshte njesia matese e stazhionimit – maturimit te djathit) qe duhet te jete sipas standartit, kjo u vrejt ne 26 marka djathi.
. Permbajtje e larte uji mbi standartin konkretisht 59.4% nga 54% qe pranon standarti, ne 19 marka djathi. Ndersa 3 marka djathi ka rezu-ltuar me mbi 65%!!!!!!
. Permbajtje e ulet e proteinave (treguesi me i rendesishem per djathin) rezultoi nen 12% nga 15.6% sipas standartit.
. Në 27 marka djathi u konfirmua; djathe i pastazhionuar por eshte per-dorë nje metode me anen e enzimit TRANSGLUTAMINAZE i cili demton proteinat e djathit dhe keshtu e forcon para kohe, studjuesit jane te një mendje se ne kete rast eshte paksuar sasia e qumeshtit si lende e pare – Kjo metode nuk eshte miratuar shkencerisht prandaj nuk lejohet ne bote, e keqja eshte se mungon analiza per zbulimin e saje ne produkt. Por eshte konstatuar se vitet e fundit po importohet nga vende te ndryshme edhe ne Europe.
. Edhe per djatherat e forte – kaçkavallin eshte e njejta tabllo,
• Glycomacropeptide (GMP) eshte peptid nxirret nga zberthimi i kaz-eines ne djathë, eshte anti-mikrobike dhe anti-virusale ka veti te pe-rmiresoje sistemin e tretjes dhe asimilimit ne organizmin e njeriut permireson pervehtesimin e kalciumit dhe sistemin imunitar.

SHPERBËRJET E PJESEVE GJATË STAZHIONIMIT TË DJATHIT
Mbasi është fituar pasta e djathit, ashtu e freskët ajo nuk ka shije as aromën që dëshirojmë dhe me vështirësi përvetësohet nga organizmi i njeriut. Për të formuar treguesit organoshqisorë dhe të bëhet i përshtatëshëm për konsum duhet të piqet apo të stazhionohet (ku përjashtim bën djathi i njomë i freskët). Në djathë gjatë stazhionimit kryhen procese me karakter mikrobiologjik dhe biokimik. Këto ndryshime prekin laktozën, proteinat gjithashtu në një grup djathërash prekin edhe yndy-rën sidomos për ato djathera që stazhionojnë me myk.

SHPËRBËRJA E LAKTOZËS Metodat dhe teknikat që kemi përshkruar për prodhimin e djathërave gjithmonë synojnë drejtimin dhe zhvillimin e vepri-mtarisë së baktereve acido-laktike. Ky zhvillim në përgjithësi drejtohet, në atë mënyrë që zbërthimi i laktozës të bëhet gjatë presimit dhe më vonë në javën e parë ose edhe javën e dytë të stazhionimit. Ndërsa proçesi i çederizimit për djathëra të veçantë që është fermentimi i laktozës ndodhë para se të vendoset masa e djathit në kallëp. Zbërthimi i laktozës kryhet nga enzima LAKTAZA edhe është procesi mikrobiologjik bazë që ndodh gjatë stazhio-nimit për të gjithë djathërat. Ndryshimi qëndron në mënyrën se si zhvillohet, përjashtim bë-jnë vetëm djathërat që stazhionojnë me myk. Pra ajo mik-roflorë që i hidhet në formën e kulturave bakteriale ajo bën stazhionimin e djathërave, teknologjia ka si detyrë të krijojë kushtet e përshtatshme. Në fazën e parë, acidi laktik është në sasi të madhe në djathë, më vonë shpenzohet sepse lidhet me pjesët e tjera duke formuar laktate prandaj dhe vjen duke u pakësuar, për këtë arsye në fund të stazhionimit aciditeti është më i ulët dhe shija e thartë zhduket. Acidi laktik luan edhe një rol tjetër të rë-ndësishëm sepse duke krijuar ambient acid ndërpret veprimtarinë e mikroflorës kalbëzuese.

SHPËRBËRJA E PROTEINAVE. Shkalla e shpërbërjes së proteinave ndikon në një masë të madhe në cilësinë e djathit sidomos në konsistencën dhe shijen e tij, dhe na bind ne te gjitheve perfshi ketu edhe pseu-dospecialistet qe te mos kemi frike se kazeina ne djathe na shkakton semundje fatale sepse ajo eshte transformuar, shpërbërja e proteinave shkaktohet, nga sistemet e enzimave të:
• Majasë së djathit me bazë enzime
• Nga mikrogjallesat (kulturat bakteriale)
• Nga veprimi i një enzime PLAZMINA Proteinat shpërbëhen në disa faza dhe gradualisht. Fillimisht parakazeinati zbërthehet deri në proteina më të thjeshta që quhen ALBUMOZE dhe PEPTONE. Në fazën e dytë vazhdon shpërbërja e albumozeve dhe peptoneve, deri në polypeptide dhe në dipeptide më tej në AMINO ACIDe. Pikërisht këto janë ato që i krijojnë shijen dhe aromën e këndshme djathit. Nëqoftëse shpërbërja vazhdon më tej d.m.th. TEJSTAZHIONIM atëherë formohen lëndë të padëshirueshme dhe djathi fiton shije therëse, erë të keqe etj. Prandaj mbasi ka përfunduar stazhionimi, gjë që teknologu e përcakton me kontrollin e treguesve organo-shqisorë gjithashtu orjentohet nga koha që duhet të qëndrojë në stazhionim çdo lloj djathi, ndërpritet ky zbërthim duke e vendosur djathin në depon e ruajtjes (frigorifer), në temperatu-rë më të ulët, ku nuk mund të zhvillohen më bakteret.

ÇFARË NDODH ME YNDYRËN; Në përgjithësi gjatë stazhionimit të djathërave yndyra nuk ndryshon, madje po të zbërthehet është me pasoja negative. POR përjashtim bëjnë vetëm ato djathëra që stazhionojnë me myk (mykun ne e shtojme në formën e kulturave të pastra). Është pikërisht myku i cili zbërthen yndyrën, deri në acide yndyrore që i japin këtyre djathëra shije të pazakontë – karakteristike pak djegëse që shu-më konsumatorë e pëlqejnë.
Gjithashtu masa e djathit gjatë stazhioni-mit nga pikapamja fizike pës-on ndryshime të mëdha, sapo del nga presimi është një masë kompak-te, elastike dhe ngjitëse. Duke vepruar acidi laktik, djathi humbet elasticitetin dhe bëhet më i shkrifët, por në qoftë se aciditeti rritet së tepërmi djathi thërmohet dhe copëtohet.
Mbasi ka stazhionuar plotësisht në kushte normale, djathi është i tretshëm, përtypet me lehtësi dhe në gojë shkrihet mirë. Zbërthimi i pjesëve për-bërëse bëhet aty ku është përqëndruar mikroflora. Në djathërat e butë, numri i mikrogjallesave në sipërfaqe të formës së djathit është më i madh sepse ka lagështirë më shumë se sa në qendër, për këtë ar-ësye stzhionimi fillon nga sipërfaqja në brendësi, ndërsa te djathërat e fortë ndodh e kund-ërta, fillon nga brendësia deri në sipërfaqe, ky fakt duhet të kihet parasysh kur merret mostra te perfshije djathin nga periferia deri ne qender te formes gjatë kontrollit organo-shqisor. Gjatë stazhionimit të djathit si rezultat i proceseve mikrobiologjike formohen edhe gazra: CO2, NH3, H2 etj., pjesën më të madhe të tyre deri në 90% e përbën dioksidi i karbonit. Gjatë stazhionimit formohen bira që janë karakteristike për llojin e djathit DALLOHEN: Vrima të rrumbullakta të vogla që krijohen menjëherë gjatë formimit nga boshllëqe që vijnë midis kokrrizave të djathit, këto quhen vrima fizike. Ndërsa të tjerat në formë të rrumbullakët ose si bajame, formohen nga zbërthimi i protei-nave si rezultat i gazrave. Por gjatë stazhionimit krijohen edhe bira që e dëmtojne djathin, ato krijohen nga proceset mikrobiologjike të dëmë-shme, formohen me shumicë gazra duke krijuar atë që quhet “FRYRJE E HERËSHME”si rrjedhim i veprimit të mikroflorës gazoformuese bakteret Coli, që krijojnë siç është thënë në literaturen teknike, vrima shu-më të vogla, të shpeshta djathi duket si sfungjer, ose mikrogjallesa të grupit Clostridium që shkaktojnë “FRYRJE E VONËSHME”. ( ku per fat te keq disa prodhues kete pamje e reklamojne per djathe me cilesi te mire!! Kjo tregon mungese njohje – teknike!!!!!!.
Ngjyra e verdhë e djathit të stazhionuar sidomos për djathërat e fortë varet kryesisht nga lëndët ngjyruese KAROTINA qe permban qumeshti si dhe nga gjendja fizike e proteinave të cilat pësojnë ndryshime sido-mos gjatë përpunimit, pjekjes së kokrrizave në kazan si dhe gjatë stazhionimit.
Kushtet – parametrat që kanë rëndësi gjatë stazhionimit janë: temperatura në depo, lagështira relative e ajrit, si dhe lëvizja e ajrit. Djathërat e butë (Fetë – teleme) stazhionojnë në voza ahu të mbushura me shellirë ose kuti teneqe – plastmasi të përmasave të ndryshme, kohet e fundit po përdoren edhe voza plastike (nga halli) por prodhuesit duhet t`a njohin pergjegjesine qe kane, vozat plastike duhet të jene te miratuara prandaj ata kane nje shenje, ne rast te kundert gabojne rende!!!. Djathërat e fortë këshillohet të mbështillen me shtresë të hollë plastike(ushqimore) ose parafinosen (mbasi kanë marrë kripën) me që-llim që të pengohet largimi i tepërt i lagështirës si dhe për ta mbrojtur sipërfaqen nga ndotjet dhe infektimet.
Për të mbajtur parametrat kushtet e nevojshëm, lagështirën dhe temperaturën në depot e stazhionimit është i nevojshëm një sistem i plotë ajri të kondicionuar dhe që kondicionet (kushtet) i siguron vetëm atëherë kur punon kështu:
Ajri që vjen nga jashtë pastrohet, ftohet, i rregullohet lagështira dhe dërgohet në çdo skaj të depos, eshte e gabuar ne qofte se dikush merr guximin dhe perdore kondicioneret qe perdoren ne shtepi!!!!. Shërbimet që i bëhen djathit gjatë stazhionimit janë në teknologjinë e veçantë për secilin djathë, këtu e thonë fjalën e tyre mjeshtrat me përvojë të gjatë. e rëndësishme është respektimi i distancës midis partive të djathit si dhe të ketë koridore. Për djathërat e butë, vozat vendosen njëra mbi tjetrën sistem alternativ ndërsa djathërat e fortë dhe djathër-at e butë të amballazhuar në kuti ten-eqeje ose plastike, në rafte që mund të jenë edhe të lëvizshëm. Ka disa firma prodhuese që janë të specializuar për këtë sistem.

Menaxhimi i proceseve mikrobiologjike në prodhimin e djathit

Formimi i çdo lloj djathi përcaktohet nga përbërja cilësore dhe sasiore e mikroflorës. Enzimat e streptokokut laktik dhe laktobacileve, si dhe bakteret e aci-dit propionik, marrin pjesë në formimin e djathrave të forta. Këta mikr-oorganizma kanë veti proteolitike dhe lipolike.
Bakteret e acidit laktik, për shkak të formimit të acidit laktik, zberthimit të ngadalshem dhe të kufizuar të proteinave, si dhe ndarjes minimale të yndyrës, ndikojnë ndjeshëm në cilësi, shije dhe erën e djathit. që janë si rrjedhim i pranisë së acideve yndyrore të lira, acidit laktik, diacetil, ketonet metil, aldehidet, amoniakut etj.
Bakteret e acidit propionik formojnë vitaminë B12, acid propionik, pro-pionate të kalciumit dhe prolin, gjë që ndihmon në përmirësimin e shijes së djathit.
Në sipërfaqen e disa djathrave të butë, disa prej tyre që prodhohen dhe stazhionojne me myk, si djathi Rokfort, stilton, gorgonzola, myku kultivohet posaçërisht në kore ose ne brendesi te djathit dhe zhvillojne zberthime disi ndryshe nga te tjeret sepse myku atakon edhe yndyren e djathit dhe e zberthen ate, per kete aresye keto djathera kane shije te veçante pak pikante.
Mikroorganizmat teknikisht të dëmeshme në prodhimin e djathit janë bakteret e acidit butirik, bacilet e zorrëve dhe ato fluoreshente, si dhe mik-roorganizmat putrifikuese aktive.
Cilësia e djathit përcaktohet nga përbërja mikrobiologjike e qumështit dhe sa i kemi krijuar ne kushtet per te bere punen e tyre, pasi formimi i shijes ndikohet jo vetëm nga mikroflora e shtuar, por edhe nga mikroo-rganizmat e huaja. Enzimat e këtyre baktereve shpesh i rezistojnë regjimeve të pas-terizimit dhe ndikojnë më tej ne formimin e cilesive te djathit. Në këtë drejtim, është e pamundur për të marrë djathë me cilë-si të lartë, nëse numri i baktereve në qumështin origjinal tejkalon sasine/cm3 qe pranon standarti.
Miku i im keta njohuri jane specifike dhe merren vetem ne shkollat profesionale dhe fakultetin qe pergatite inxhiniere teknolog te qumeshtit, ata mund t`i zbatojne dhe jo siç kam pa ne disa qendra ku u eshte caktuar te kryejne kete pune kushurijve te pa afte!!!

Duhet ditur se :
Ekzistojne mënyra për të përshpejtuar procesin e maturimit të djathrave
Maturimi i djathrave është një proces që kerkon shumë kohe, si i tille rriten shpenzimet prandaj kohëzgjatja kerkohet te pakesohet, eshte e vertete qe mund të reduktohet me metoda të ndryshme: Shumë prodhues kerkojne menyra jo te drejta që per fat te keq ekzistojne por keta ndikojne negativisht ne cilesine e djathit si dhe shendetin e konsuma-toreve ose e nxjerrin djathin ne treg pa stashionuar dhe ajo që të çudi-te eshte fakti se disa konsum-atore pajtohen me kete produkt te PAPJEKUR qe eshte njelloj sikur te hash nje frut papjekur qe perveç shijes krejt te pazakonte nuk mungojne edhe pasojat negative per organizmin e njeriut.
Teknologjia na meson menyra te tjera te pranueshme nga te gjithe; duke rritur dozën e kultures bakteriale, aktivizimi i kulturës starter të baktereve; përzgjedhja e llojeve më aktive të baktereve të acidit laktik; përdorimi i mikroorganizmave simbiotikë.
Rritja e dozës fillestare në qumësht mund të përshpejtojë pjekjen e djathrave. Megjithatë, përdorimi i dozave të mëdha të fermentimit mund të çojë në një rritje të mprehtë të aciditetit të qumështit dhe shfaqjes së difekteve në djathë.
Rritja e dozës fillestare të baktereve të acidit laktik përdoret në pro-dhimin e djathrave që maturohen me shpejtësi, të cilat janë më tej subjekt i shkr-irjes. Në këtë rast, përveç kulturës fillestare, është e nev-ojshme që të shtohet fosfati dinatriak, i cili neutralizon sasinë e tepërt të acidit laktik në masën e formuar, duke kontribuar në zhvillimin e mëtejshëm të mikroorganizmave të acidit laktik.
Aktivizimi i kulturës fillestare të baktereve konsiston në faktin që, për-para futjes së saj në qumështin e destinuar për prodhimin e djathit, in-iciatori bakterial përzihet me një sasi të dyfishtë qumështi dhe mbah-en për 1 orë në një temperaturë prej 24-26 ° C. Bakteret acidolaktike në maja janë në prani të acidit laktik. Në këtë drejtim, pas hollimit me qumësht, aciditeti zvogëlohet dhe bakteret fillojnë të shumohen shumë shpejt. Përzgjedhja e llojeve më aktive të baktereve të acidit laktik qëndron në faktin që shtamet me aktivitet proteolitik më intensiv hidrolizojnë proteinat e djathit, të cilat ndikojnë pozitivisht në zhvillimin e mikroorganizmave të tjera.
Përdorimi i preparateve enzimë stimulon aktivitetin biokimik të bakt-ereve të acidit laktik të iniciatorit, sidomos streptokoket aromatike.
Ndjekja e vazhdueshme e vleres se PH-shit, matja me:

PH-meter portativ professional per kontrollin e djatherave - HI98165

Përdorimi i mikroorganizmave simbiotikë është një nga mënyrat e mundëshme për të përshpejtuar pjekjen e djathit dhe për të përmirësuar cilësinë e tij. Për këtë qëllim, ju mund të përdorni disa lloje të majave, që nuk jane të afta të zhvillojne fermentim alkoolik. Maja kulture bakteriale e kom-binuar me bakteret acido laktike i siguron ato me ushqim nitrik dhe vitamina. Ata konsumojnë acid laktik, duke reduktuar kështu efektin pengues të këtyre të fundit në bakteret acido laktike.
Ju mund të përdorni kombinime të tjera të mikroorganizmave që stim-ulojnë procesin e acidit laktik, kjo realizohet duke mbajtur lidhje te vazhd-ueshme me laboratoret dhe institucione kerkimore shkencore kudo qofshin ata sepse ata merren seriozisht me keta kombinime, i bie qe ju te dini çfare te zgjidhni, keta realizohen vetem ne qoft se keni njoh-urite e duhura per mikrobiologjine dhe sidomos MIKROBIOLOGJI-NE E QUMESHTIT
Përdorimi i mikroelementëve përshpejton ndjeshëm procesin e pje-kjes së djathit, që ndodh nën ndikimin e enzimeve, aktiviteti i të cilit shpesh varet nga prania e një atomi metalik në to. Elementet kryesore katalitike janë: bakër, mangan, kobalt, magnez, nikel, jod, moli-bden
Për zhvillimin e mikroorganizmave dhe për të stimuluar veprimin e tyre, ato nuk përdoren si mikroelemente të veçantë të gjurmës, por si përzierje të tyre.
Zhvillimi i proceseve mikrobiologjike dhe biokimike në djathë ndikohet dukshëm nga menyra se si stazhionon sejcili djathe, kujdesi për djathin, aftesite e teknologut i cili duhet te jete ne gjendje te beje sherbim-et e duhura, te konstatoje qe ne fillim çfaqjen e te metave dhe te dije t`i menjanoje, gjatë procesit të maturimit eshte e domosdoshme sigu-rimi i kushteve të nevojshme; të temperaturës dhe lagështisë dhe levizjes se ajrit, duke ruajtur sip-ërfaqen e djathit, duke marrë masa që synojnë reduktimin e humbjeve të produktit gjatë kësaj periudhe.
Nga njëra anë, është e nevojshme që lagështia të mos hiqet shumë shpejt nga djathi, pasi është e nevojshme për zhvillimin e baktereve dhe veprimin e enzimeve që sigurojnë procesin e maturimit. Nga ana tjetër, shkalla e dehidrimit duhet të jetë e mjaftueshme për të formuar koren dhe për të para-ndaluar zhvillimin e mikroflorës sipërfaqësore.
Pra mund të përcaktohen objektivat e maturimit:
. Përshpejtimi i formimit të një kore mbrojtëse në sipërfaqen e djathit;
. Parandalimi i zhvillimit të mykut;
. Reduktohen humbjet e djathit;
. Stimulimi i proceseve enzimatike.
Duhet të mbahet mend se shmangja e humbjeve te lagështisë për gjate maturimit nuk do të ketë sukses, ky fenomen është i natyrshëm për rrjedhën normale të procesit dhe si rezultat mundëson marrjen e një produkti me cilësi të lartë.
Kthimi i formave te djathit te forte gjate maturimit eshte nje nga vepri-met kryesore per te shmange demtimin e kores se djathit, frekuenca e kthimit varet nga gjendja e brumit të djathit, temperatures dhe lagë-shtirës në dhomë por edhe e veçante sipas llojit te djathit, kjo sheno-het ne teknologjine perkatese per sejcilin djathe, librat teknike duhet t`i kene keta te dhena, autore te librave qe nuk i kane shenuar do te thote se nuk kane haber nga praktika.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 09 Dec 2020, 10:08

INDUSTRIA E QUMESHTIT

A MUND TË KONTROLLOHET CILËSIA E QUMESHTIT DHE PRODUKTEVE TË TIJ NË SHTEPI NGA KONSUMATORËT.

Nuk ka siklet më të madh per ne teknologet që gjithe jeten kemi punuar pa pasur në mendje, shtesat e palejuara apo mosrespektimin e standarteve për çdo produkt qumeshti sepse standarti ka qene busulla në ate kohe, më thote miku – kolegu im ne nje nga vendet e Europes. Dyshimet dhe ne disa raste mosbesimi per cilesine edhe në vendin e tij, i ka shtyre te sensibilizojne konsumatoret se si mund t`i kontrollojne sa do pak keta produkte.
Duke u nisur nga fakti se ky problem patjeter eshte edhe ne vendin tone dhe shum nga ndjekesit e kesaje faqe facebookut kane kerkuar se çfare mund te bejne konsumatoret per te ulur disi pasojat e ketij fenomeni dua t`i njohe ato bashke edhe me opinjonin tim.

Qumështi.
Kontrolli i cilësisë se qumështit në shtëpi.
Si të përcaktohet nëse soda apo papastërtitë e tjera kimike janë shtuar në qumësht.

Çdo produkt i katërt i qumështit në stendat në një kryeqytet të Europes ka rezultuar se eshtë i falsifikuar. Këto janë të dhënat nga kontrolli i fundit i shoqatave aktive te konsumatoreve, si rregull, tregtarët e paskrupullt nuk preferojnë të zbulojnë "recetat" e fshehta të produkteve të tyre të dyshimtë, sot, dihet se konsumi i yndyrnave me origjine shtazore kur konsumohen pa masë, çon automatikisht në mbipesha dhe arterosklerozë. Por dihet gjith-ashtu se konsumi i moderuar i yndyrnave shtazore është thelbësor për organizmin e njeriut por e gjithë kjo vlen për yndyrnat natyrore – cilësore.
Sot është shumë e vështirë për konsumatorin të një metropoli të kuptojë bollëkun e produkteve të paraqitura në raftet e dyqaneve. Gjithnjë e më shumë përbërës natyralë në produkte po zëvendësohen nga prodhuesit me analog më të lirë, të kalitur me një numër të madh të përmirësuesve, ëmb-ëlsuesve dhe konservantëve.
Ngjyra e një qumështi natyral zakonisht nuk jep nuancë të kaltër gjithashtu nëse qumështi i tillë qëndron në një vend të ftohtë, në shtresën e sipërme formohet kremë, kurse në një dhomë të ngrohtë acidohet.
Ështe e drejta e konsumatorit para se të blejë qumështin në treg, te kerkojë per te kontrolluar dokumentet nga shitësi. Ai duhet të ketë një dokument të datuar në datën e sotme për çdo parti, nëse nuk ka trajtim higjienik, nuk duhet të merret qumësht i tillë.
. Provoni qumështin para se t'ia jepni fëmijës tuaj, nëse ka erë të dyshimtë, ose një shije të çuditshme, apo keni ndonjë dyshim, mbaje atë larg.

QUMESHTI NE TREG (per konsum)
Qumështi në pako
Shumë njerëz mendojnë se qumështi në qese – kuti kartoni nuk do të thartohet, që do të thotë se mund të mbahen të hapura dhe nuk do të ketë asgjë për të, ky është teper i dyshimtë, një tjetër mit i qumështit.
Qumështi në pako me të vërtetë nuk është i thartë, por kjo nuk do të thotë se mbas një kohe nuk thartohet, jeta maksimale e qumështit pas hapjes së paketës është tri ditë duke qendruar ne ftohje – frigorifer, pas kësaj, do të ndryshojë ngjyrën, shijen dhe erën, nuk duhet te konsumohet, produkti fillon të përkeqësohet, bakteret e rrezikshme shfaqen në të.
Kërkesat e cilësisë: Si duhet të jetë një produkt natyral? Standarti Shteteror përcakton kushtet për natyralitetin e qumështit: që nga mjelja; i pastruar nga papastërtitë mekanike; i ftohur në 4 °C. Qumështi që plotëson të gjithë parametrat e renditur quhet qumësht i plotë. Sidoqoftë, të mendosh se ve-tëm qumësht i fallsifikuar shitet në dyqan nuk ia vlen, ka produkte cilësore, për qumeshtin dhe produktet e tij para se të dergohen ne rrjetin e trege-tise, prodhuesit i normalizojnë ato paraprakisht - standartizojne permbajtjen e yndyrës duke shtuar qumësht të plotë ose krem në qumështin e skre-muar, sipas procedures teknologjike.
Shtesat e palejuara ne qumësht janë realiteti i pakëndshëm i tregut të sotëm të qumështit. Ndjekja e fitimit nuk do të thotë të anashkalohet siguria e shëndetit te konsumatorit. Kjo gjendje në fakt e detyron blerësin të bëj çfare eshte e mundur për te percaktuar vete cilësinë e produktit. Shtesat moderne janë shumë të ndryshme. Në parim, qëllimi i tyre është të ruajnë freskinë e produktit, të zgjatin afatin e konsumimit për aq kohë sa të jetë e mundur, të rrisin vëllimin, të japin një përmbajtje më të lartë yndyre. Në shtëpi, nuk eshte edhe aq e veshtire të identifikohen falsifikimet bruto, megjithëse disa metoda do të kërkojnë reagente kimikë që mund të blihen në dyqane të specializuara dhe farmaci.
A është i holluar qumështi? Truku më i zakonshëm i krijuar për të rritur vëllimin e qumështit është hollimi i tij me ujë, manipulimet e thjeshta do t'ju ndihmojnë të kuptoni në-se produkti është i holluar apo jo.
Ne disa vende përdorin alkool ose vodka me cilësi të lartë; Përzieni dy pjesë të alkoolit (vodka) me një pjesë të qumështit, tundni mirë për 1 minutë. Pastaj shpejt derdhni "koktejin" në një pjatë, prisni pak – 5 - 6 sekonda. Nëse formohen luspa në lëng gjatë kësaj periudhe, atëherë nuk ka ujë në qumësht, ndarja më e ngadaltë i përzierjes alkool-qumësht tregon se prodhuesi ka shtuar ujë në produkt. Në varësi të kohës, përcaktohet një shkallë e përafërt e hollimit:
. 1 minutë - 20% ujë;
. 15–35 minuta - 40% ujë;
. 40 dhe më shumë - 50% ujë;
Metoda nuk është e përshtatshme për të provuar qumështin e dhisë.

1.png
1.png (310.31 KiB) Viewed 824 times


Provojmë me ujë të nxehtë. Në një gotë me ujë të ngrohtë hidhni një rrjedhë të hollë qumështi. Produkti i paholluar nuk do të përzihet menjëherë me lëngun, por do të ngrihet lart në majë. Qumështi i holluar mund të shpërndahet lehtësisht në ujë të ngrohtë.
. A ka shtuar prodhuesi shkumës, gips ose sode? Mbushni një gjyse gote me qumësht, pastaj shtoni gjysmë lugë çaji uthull ose lëng limoni - flluskat tregojnë praninë e shkumës, suva ose sode.
. Metoda e ngjyrosjes. Një sasi e vogël e qumështit hidhet ne epruvete , pastaj me kujdes, pa e tundur enën me lëng, shtoni 7-8 pika të indikatorit tintures përgjatë murit. Nëse ka sode në qumështit, lëngu do të bëhet jeshil i errët.
A ka ndonjë antibiotik në produkt? Ilaçet antibakteriale pengojnë rritjen e mikroorganizmave, gjë që rrit jetën e produkteve të qumështit. Në një gotë pije, shtoni një lugë çaji salcë kosi – kos ose kefir dhe lëreni në temperaturë dhome për një ditë. produkti natyral do të pritet. nëse qumështi nuk re-agon ndaj baktereve majave, zhvillimi i tyre frenohet nga antibiotikët.
A ka qumeshti aspirinë ose acid borik? Aspirina në qumësht është një mashtrim për të zgjatur freskinë e produktit, i cili është një kërcënim serioz për shëndetin e njeriut me intolerancën ndaj aspirinës. Aditivët në formën e salicilikut, acetilsalicilikut dhe acidit borik zbulohen lehtësisht me anen e le-trës lakmusit. Ngjyra e treguesit ndryshon në të kuqe pas zhytjes në qumësht me përbërësit e treguar.
. Në shtëpi, kontrolloni cilësinë e qumeshtit duke përdorur jod ose alkool. Nëse hidhni disa pika jod në qumësht dhe bëhet blu, kjo do të thotë që niseshteja është shtuar për të përmirësuar qëndrueshmërinë - strukturen e qumështit.
Së dyti për të zbuluar qumështin me cilësi të ulët: merrni një pjesë të qumështit, shtoni dy pjesë alkool në të dhe përzieni për një minutë. Qumështi me cilësi të lartë do të behet me shtresa menjëherë ndersa nëse mban strukturen e tij pas një minute, do të thotë që qumështi është i holluar me ujë.
Duhet të jete e qarte se;
Së pari; vet "qumështi" normal pa stabilizues dhe konservantë nuk mund të jetë gjithmonë me të njëjtën cilësi. Përbërja dhe vetite e tij fillestare varen nga shum faktorë; stina, moti, cilësia e ushqimit, kullota barit, zona në të cilën jeton kafsha – qumesht-dhenese etj kush kerkon te mesojë me shum lexo ( LIBRIN – 1 )
Së dyti; kushtojini vëmendje çmimit dhe përbërjes ... Mos ndiqni çmimin e lirë! Produktet natyrore të qumështit nuk mund të jenë të lira, përkundër dëshirës së prodhuesve. Vetëm përbërësit jo-qumështorë të tillë si yndyra bimore, pluhur qumështi (i skaduar), niseshte dhe të tjerët, ata mund ta bëjnë produktin më të lirë, dhe ato nuk tregohen gjithmonë në etikete.
Së treti; afati i ruajtjes ... Ështe në vartesi me perpunimin termik, le te jete e qarte se vetem qumeshti i sterilizuar dhe i ambalazhuar ne ambalazh steril dhe ne kushte sterile mund te qendroj ne ambjent te zakoshem deri disa muaj.
Le të shikojmë etiketën. Nën emrin ka një nga tre mbishkrimet - pasterizuar, sterilizuar ose ultra-pasterizuar. Çfarë qumështi është më mirë për të blerë?

Duhet ditur se;
Qumeshti eshte i sigurte nga ana bakteriale, atehere kur nuk permban asnje MIKROB. Me qene se mikroorganizmat kane qendrueshmeri te ndryshme ndaj temperatures se larte edhe trajtimi termik behet ne ate menyre qe te shkatërroje te gjitha mikrobet. Kjo realizohet ne menyra te ndryshme;
Ne qofte se keni ble qumesht te pasterizuar, gjatë perpunimit termik (pasterizimit) qe ka bere perpunuesi jane shkaterruar 99.99% e mikrobeve që permban, ne dukje eshte i sigurte sikur eshte zgjidhur çdo gjë, por jo edhe aq, sepse varet nga ngarkesa fillestare mikrobike e qumeshtit para perp-unimit, Europa thote qumeshti qe grumbullohet duhet te kete ngarkese mikrobike < 400000/ml por “ te pabindurit” e tejkalojne shum kete shifer > 5000000/ml !!!! bejeni vete llogarine!!!! Dikush mund te thote ky qumesht a duhet vluar? JO sepse rreziku nepermjet pasterizimit eshte pakesuar ne minimum mikroflora.
POR ne qofte se bleni qumesht nga fermeret, sa do që t`i besoni ky qumesht qe ne fillim eshte teper i ngarkuar me mikrobe; per t`u bindur mendoni këte skenë; bagetite te shtrira gjithe naten ne ate stalle me balte e lageshtine (ne shumicen e rasteve) gjiri ne toke kanalet e thithkave jane si aut-ostrada per depertimin e mikrobeve ne rezervuarin e gjirit plus edhe papastertine e eneve kështu krijohen kushte për shumezimin e mikroorganizm-ave në menyre te paparashikuar!! dhe koha deri sa te arrije ne tavolinen tuaj pa asnje dyshim qumeshti i tille do te permbaje miljarda mikrobe, per ata qe nuk heqin dore nga kjo menyre disi jo bashkekohore (mesjetare) kane vetem nje zgjidhje: Të vlohet qumeshti menjehere duke a mbajte ne kete temperature per 15 – 20 min. dhe te trazohet por te jeni te bindur se pjeset perberse te qumeshtit jane demtuar dhe ulet vlera e tij.
Qumesht UHT: Askujt nuk i lejohet te mose dije: eshte trajtim termik ne temperature shume te larte rreth 140 gradeC per 2 – 3 sek. Për mendimin tim eshte më i sigurti por edhe më i shtrejti. Në qofte se ndonje prodhues ka perdore konservues dhe nuk ka bere sterilizimin si dhe i ka shpetuar kontrollit atehere ky qumesht vertete nuk acidohet por konsumatori ne shtepi do t`a kuptoje sepse nuk behet kos, ose duke e lene ne temperature te zakonshme nuk thartohet.
Vendosni vete se çfare qumeshti preferoni.

PS!
Ekspertet: Konsumatori nuk mund të përcaktojë përmbajtjen e vajit të palmes në qumësht
Nga ana tjeter: Ata që mashtrojne e kane pohuar se në qumeshtin per treg, kefir dhe kremen e fermentuat (Smetana) vaj palme shtohet shumë rrallë sepse per te zbatuar nje procedure te tille ne prodhim është e vështirë dhe jo-fimprurëse, përveç kësaj, ka shumë mënyra të tjera për të ulur koston e qumështit. Për të përcaktuar në shtëpi permbajtjen e vajit të palmës në qumësht është e pamundur edhe kur rekomandohen nuk ka bazë shkencore. Në shtëpi, ju nuk mund ta definoni atë. Vetëm në laboratorë percaktohet dhe këto analiza janë shumë komplekse dhe shumë të shtrenjta - dhe jo çdo laborator mund t'i kryejë ato.

Qumesht pluhur natyral Me gjithate ka disa situata kur konsumatori mund t`i shmanget blerjes se qumeshtit pluhur; p.sh. ne qofte se ne etikete shkruan: Qumesht i Ribere apo Qumesht i normalizuar do te thote se ky qumesht nuk eshte direkt nga qumeshti i porsa mjele por ka shtesa dhe qe te jemi plotesisht te qarte nuk ka asnje shkelje sepse lejohet dhe nuk demton aspak shendetin, e kam fjalen kur perdoret qumeshti pluhur sipas standartit, por konsumatori duhet t`a dije dhe ben zgjedhjen e tij.

Qumësht i kondensuar
"Deri në 70% të prodhuesve të qumështit të kondensuar e prodhojnë me yndyrna vegjetale, dhe është e pamundur të përcaktohet me shije për shkak të sasisë së madhe të sheqerit", thotë Roman GAYDASHOV, eksperte për produktet ushqimore në Shoqaten për Mbrojtjen e të Drejtave të Konsumatorit. "Blej vetëm në ato raste ku, përveç sheqerit dhe qumështit, asgjë nuk është përfshirë në përbërjen e tij, sepse në qumështin e kondensuar, zëvendësimi i yndyrës shum shpesh arrin - deri në masen 95%.!!!
Ne qumeshtin e kondensuar prania e vajit te palmes diktohet se me shtimn e perqindjes rritet hidherimi i produktit.
Kohet e fundit po u behet thirrje ekspertëve shkencorë të komentojnë mbi praktikën e përdorimit të vajrave bimore tropikale në vend të yndyres se qumeshtit dhe efekti negativ i një zëvendësimi të tillë në shëndetin e konsumatorit.
Doktor i Shkencave Veterinare, Prof. Olga Yakubchak, Udhëheqëse e Departamentit të Ekspertizës Veterinare dhe Sanitare të Universitetit Kombëtar të Jetës dhe Shkencave të Mjedisit të Ukrainës:
Shumica e produkteve të qumështit që ne blejme në dyqane përmbajnë vaj palme. Kjo nuk është një sekret dhe nuk është e ndaluar në Ukrainë. Një tjetër gjë është se për një kohë të gjatë etiketimi i mallrave ishte jashtëzakonisht i kufizuar - të dhënat mbi përbërësit janë shkruar diku më poshtë, me shkronja të vogla dhe nuk kanë dhënë informacion të mjaftueshëm dhe të plotë.
Eshte thene dhe sterthënë; Vetë vajrat vegjetale nuk janë të rrezikshëm, por eshte fakt se jo vetëm vajra bimore janë shtuar, por edhe transizomerët. Këto janë pasojat e manipulimeve që ndodhin me vaj gjatë procesit të transportit - në veçanti, me anë të teknologjive të veçanta, ai kondensohet dhe pastaj transformohet edhe njëherë kur përdoret në prodhim. Ka dëshmi se në sasi të tepërta transizomerët mund të shkaktojnë patologji të mëlçisë, madje edhe onkologji. Problemi është se ka vende ku askush nuk kryen hulumtime se si produkte të sigurta të tilla mund te jenë të rregullta për kon-sum. Duhet të bëhen studime që në mënyrë të qartë specialistet do të thonë se konsumi është i parrezikshem, i sigurtë, për shembull me kete doze dhe jo më shumë se tre herë në javë.

. SI TA NJOHIM KOSIN E VERTETE: Pervoje e huaj
Lexoje me kujdes etiketen në gotën plastike;
Edhe ne mund të krenohemi me kete produkt qe do te thote KOSI i vertete të gjithe ata mbi moshen 35 vjeç duhet t`a kujtojne dhe te bejne krahasimin ne qofte se ka ndonje ndryshim, ky produkt ushqimore eshte unikal dhe eshte tradicional per popullin tone, cilesite e tij nuk mund te imitohen jashte kufijve dhe kjo eshte spjeguar shkencerisht me rolin e pazevendesueshem te kulturave bakteriale specifike; Lactobacterium bulgaricum, ku rol te rend-esishem luan edhe klima e vendit, jashte ky bakter TRANSFORMOHET!! E kane studjuar mire për hesapin e vet studjuesit e vendeve te Rajonit te Ballk-anit dhe pa asnje dyshim vlen edhe per kosin tone sepse jane te njejtat mikroorganizma dhe kushtet klimaterike te përaferta.
Kohet e fundit edhe tek ne tregetohet jo rralle kos me nji shije shume larg asaj qe njohim ne qysh ne femijërine tone, me nji shije tjeter dhe qe rez-iston teper ne frigorifer kjo i habite te gjithe?! E si kudo fillojne akuzat e panumurta si; Në qumesht eshte hedhur niseshte, konservante etj. Por kjo nuk eshte taman keshtu, mire eshte te jemi të matur.
Sot duhet të pranojme se në nje pjese te qendrave te perpunimit te qumeshtit zbatohet më mire higjena ne prodhim por ajo që dua te theksoj ështe fakti sepse nuk po vleresohet roli i kulturave te pasterta bakteriale e cila ka rolin kryesor, teknologjia e renditë ne vend te pare rolin e tyre në cilesine e kosit dhe afatin e perdorimit;
Duhet pak shkence: Kur perbehet nga Laktobakterium Bulgaricum dhe Streptokokus Thermofilus, e thene thjeshte qe te kuptohet nga konsumatoret e para zberthen sheqerin e qumeshtit (Laktozen) dhe formohet sasi e madhe acidi laktik i cili me tej e tharton, e dyta Str. Thermofilus eshte ëndra e prodhuesit = “shpetimtarja” sepse kesaj i dedikohet shija e embel dhe qendrueshmeria e kosit.
Mendoj:
Duhet te jemi te kujdeseshem ne akuzat sepse e orjentojme gabim prodhuesin dhe konsumatoret, vetem me analiza behet akuza.
Në vazhdim te spjegimit, Rajoni i jone i Ballkanit ka terheqe vemendjen e specialisteve ne mbare boten per cilesine e veçante te KOSIT deri sa u analizu ne mikroskop dhe u pa se keta dy baktere qendronin ne raport 2 : 1 dhe kur rritet raporti ne favor te Laktobakterium bulgarikum kosi eshte më i tharte me afat më të shkurte konsumimi POR me vlera ushqyese shum më te medha dhe e kunderta më i embel por qe ruhet per kohe me te gjate, ketu man-ovrohet!!!
Mos harroni një kos që qendron per kohe te gjate d.m.th. disa dite në ambjent me temperature dhome dhe nuk thartohet – largohu prej tij!!!
Miti i hedhjes se NISESHTES !!!. Shija e bute dhe mjafte e embel siç u tha më lart i dedikohet zgjedhjes se kulturave bakteriale, sa me pak Lakto-bakterium bulgaricum te permbaje aq më shije te embel ka. Nuk ka asnje kuptim të hidhet niseshte ne qumeshtin per kos ?!!! POR ajo qe lejohet eshte hedhja e qumeshtit pluhur, sidomos gjate veres, kur lopet kullosin bar te njome qe ka lageshtine dhe japin qumesht pak me te holle. Sidoqofte lejohet t`i shtohet qumesht pluhur sipas standartit deri 20% dhe kjo patjeter duhet te shenohet ne etikete, eshte konsumatori ai qe ben zgjedhjen.

A duhet t`a vlersojme hirrën e kosit?
- Hirra është një produkt që fitohet në procesin e prodhimit të djathit, dhe kosit. Ky serum natyral i qumështit ka shumë veti të dobishme, të stud-juara në detaje. Ndër përparësitë më të rëndësishme të tij është se nuk përmban kazeinë - molekula më e madhe e proteinave në qumësht / përqindja më e madhe - në qumështin e lopës /.. Proteinat e hirrës - laktoalbuminat dhe laktoglobulinat, janë ndërmjet 8 dhe 10% / në lëndën e thatë /. Ndryshe nga kazeina, ato kanë zinxhirë të shkurtër dhe ndahen lehtësisht në ami-noacidet thelbësore që përmbajnë. Me këtë strukturë, hirra është e ngjashme në cilësi me qumështin e gjirit. Prandaj, rekomandohet në përgatitjen e ushqimit për fëmijë, në sëmundjet e stomakut, pankreasit, për të forcuar sistemin imunitar. Hirra është treguar se shtyp proceset kalbëzuse sepse bakteret kalbëzuese shumohen shpejt kur ka sasi të mëdha të proteinave jo-aminoacide, kazeinë nga produktet e qumështit ose proteina të mishit, kur arrijnë në zorrën e trashë. Kërkimet shkencore vërtetojnë se proceset kalb-ëzuse në zorrën e trashë janë shkaku i kancerit - si në të, ashtu edhe në mëlçi dhe organe të tjera. Është gjithashtu e rëndësishme se laktoza e përf-shire në hirrë / sheqer qumështi / - 70-72% / e lëndës së thatë / është ushqimi më i nevojshëm për bakteret e mira të zorrëve - substancat sekretuese që vrasin bakteret e këqija - ato të kalbjes dhe fermentimit.
Në ditët e gjata të zymta të dimrit, hirra mund të përmirësojë gjendjen tonë shpirtërore, pasi konsumi i sajë nxit formimin e serotoninës - hormonit të lumturisë. Vështirë se është rastësi që fermat në Zvicrën e ftohtë e kanë kthyer këtë produkt në një markë tregëtare për shekuj me radhë dhe prefer-ojnë "rivella" në vend të pijeve të ëmbla dhe me ngjyrues kimike. Kjo është tradicionalisht për këtë vend një pije e gazuar e lehtë e bazuar në hirrë, vitet e fundit ka edhe mundësi me ekstrakt çaji jeshil. Dhe në vendin tonë hirra është përdorur me shekuj. Shëruesi i madh bullgar Petar Dimkov e rek-omandoi atë për të pirë në rast të problemeve të mëlçisë dhe tëmthit. Për ata që janë të varur nga ushqimet e ëmbla, hirra është një mënyrë e mirë për të shtypur këtë dëshirë. Një gotë e saj jep gjumë të mirë në mbrëmje për shkak të permbajtjes së shumë vitaminave B, në mëngjes shigjeta në peshore do të drejtohet poshtë dhe rrobat tona do të jenë paksa të gjera. Ndjenja e këndshme nuk do të merrej nëse gëlltisim një çokollatë ose një copë tortë para se të shkojmë në shtrat. Nuk është rastësi që Paavo Airola në librin e tij "Sekretet e përtëritjes nga e gjithë bota" thekson Lactobacillus Bulgaricus është çelësi për Bullgarët, kurse për Suedezët e tij të lindjes është hirra. Kështu që të mos e ndajmë hirrën nga kosi i jone dhe akoma më mire hirra e fresket e djathit dhe të përfitojmë nga efektet në shëndet, humor dhe bukuri.

Krema (Ajka) e qumeshtit dhe gjiza
Vetëm me ndihmën e konsrvanteve mund të rritet nga disa muaj në një vit. Si të kontrolloni cilësinë e kremit; Disa prodhues shtojnë niseshte patate në krem për ta bërë atë të duket më i trashë.
Si të kontrolloni cilësinë e gjizës. Prania e niseshtesë në gjizë mund të kontrollohet në të njëjtën mënyrë si në kremë dhe qumësht, duke përdorur jod. Nëse gjiza bëhet blu nga një pikë jod, atëherë është me cilësi të dobët, duhet të marrë nuanca të kuqërremë. Shumë prodhues shtojnë yndyrna bimore në gjizë. Nëse një moster gjizë që përmban vaj palme qëndron gjatë gjithë natës në tempe-raturën e dhomës, do te formohet një kore e verdhë në të deri në mëngjes.
Si të kontrolloni cilësinë e kremes së fermentuar (Smetana): Zbatimi i teknologjive moderne bën të mundur prodhimin e një produkti me yndyrna bimore, proteina soje dhe sta-bilizues, që sjellin ndryshime ne krahasim me kosin natyral, por kjo nuk është salcë ko-si.
Ndërkohë, kontrolli mund të behet edhe në shtëpi. Gjëja e parë që duhet t'i kushtoni vë-mendje kur bleni kremen fermentuar, shikoni daten e skadimit. sa më gjate të jetë, aq më pak përfitim do t'i sjellë ky produkt trupit tuaj. Nëse paketimi thotë se salca e kosit mund të ruhet për disa muaj, atëherë ka shumë të ngjarë që prodhuesi t`a ketë nënshtr-uar atë në një trajtim me temperaturë të lartë në të cilin bakteret e acidit laktik vdesin në produkt, kjo esht teper neg-ative.
Për të kuptuar se cili produkt është para nesh, duhet të kryejmë dy veprime;.
Së pari, vendosni një shtresë të hollë të produktit në gotë dhe shikoni se çfarë ndodh kur krema të thahet, ne qoftese eshte normale. formon një shtresë të bardhë, ndersa ajo me cilësi te dobët do të japë njolla që janë lehtësisht të dukshme në dritë.
Një mënyrë tjetër për të provuar cilësinë e kremes se fermentuar (smetana) është shpërndarja me një lugë çaji të produktit në një gotë me ujë të nxehtë. Testi bazohet në faktin se yndyra e qumështit shkrihet në temperaturën e trupit, ndërsa vaji i palmës - në 40+ gradë.
Mbas ngrënies së këtyre produkteve të qumështit qe permbajne yndyrë bimore për nje kohe relativisht te gjate qendron ne goje nje pete e holle yndyre.
Niseshtja dhe karagenani perdoren per permiresimin e konsistences dhe pikerisht rrite densistetin (trashet) e kremes se fermentuar.
Ne qofte se yndyra e qumeshtit zevendesohet me yndyre bimore ne kremen e ferment-uar (Smetana), ne siperfaqe formohet nje pete karakteristike e holle e tejdukeshme si film.
Yndyrnat e qumeshtit dihet se shkrijne ne temperature eshte 28–32 ° С. prandaj në qofte se ne goje gjuha ndjen një pete te holle (si film) kur hani nje luge supe gjize ose kreme te fermentuar do te thote se ka shtese vaj palme.
Në qofte se e lini gjizen ne nji pjate ne temperature dhome dhe mbulohet me nje shtrese – kore te holle të verdhe, pa ndryshuar shije as ngjyre ate-here ajo permban vaj palme. Natyralja do te filloje te thartohet.
V A Z H D O N ........

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 19 Dec 2020, 12:53

INDUSTRIA E QUMESHTIT
Vazhdon tema........

GJALPI
Vaji i Palmes është një parazit i vërtetë i kohës që po jetojme, ngadalë por me siguri, duke e helmuar trupin tonë. Yndyrnat bimore mund të shtohen në djathë, gjalpë, krem, gjizë, kos, qumësht të kondensuar, akullore, është gjetur edhe në pothuajse të gjitha pastiçerite.
Është e vështirë për të luftuar shtesen e vajit të palmes në ushqim, ekspertiza është e shtrenjtë, dhe ne tregun e shitjes, në raftet e dyqaneve ka aq shumë produkte, por ju mund të mësoni për të përcaktuar afersisht nëse kjo apo ajo pako përmban këtë yndyrë të dëmëshme kur abuzohet.
Ashtu si në rastin e gjizës, gjalpi me vajra bimore do të rrije i ngjitur te dhëmbët, duke lënë një depozitë të yndyrshme në gjuhë, në temperaturë dhome, gjalpi natyral do të zbutet, gjalpi me shtesa yndyre bimore do të mbetet i fortë.
Provoni një cope gjalpe ne tiganin e ngrohte: masa do te shkrije ndersa petat – luspat e holla dalin ne siperfaqe dhe kur shkrijne yndyrnat bimore kthehen ne leng transparent.
Së fundi specialistet këshillojnë: lexoni me kujdes etiketën, duhet të jete shenja e STASH, e treguar në pako, sepse keshtu në 95% të rasteve garanton mungesën e aditivëve të padëshiruar.

Qëndroni të shëndetshëm duke zgjedhur vetëm produkte cilësore për veten dhe familjen tuaj!
Prodhimi me vaj palme praktikisht nuk ndryshon pamjen e tij dhe nuk shkrihet njëqind për qind edhe në pëllëmbën e dorës, duke lënë copa të forta.

Vaji i palmes ne gjalpe; për të kontrolluar cilësinë e gjalpit, vendosni një pjesë të vogël në pëllëmbën tuaj. Një shenjë e natyralitetit do të jetë një shkrirje graduale dhe e plotë me formimin e një filmi të bardhë në sipërfaqe. Gjalpi me vaj palme praktikisht nuk ndryshon pamjen e tij dhe nuk shkrihet plotësisht edhe në pëllëmbën e dorës, duke lënë copa të ngurta. Në fund të fundit, temperatura e shkrirjes së tij është pak më e lartë.


1.png
1.png (300.24 KiB) Viewed 800 times

Pse prodhuesi shton vaj palme në gjalpë?
Shtimi i yndyrave vegjetale në gjalpë është i ndaluar me ligj. Gjalpi është një produkt me një përmbajtje yndyre prej 50-82.5%, ( 50%, 61.5%. 72.5% 82.5% ) që prodhoht nga krema e qumështit me yndyre te plotë pa aditivë - shtesa. Ky përkufizim është përcaktuar në Rregulloren Teknike të Bashkimit Doganor "Për sigurinë e qumështit dhe produkteve të qumështit"
Produkti që quhet gjalpë, por përmban vaj palme, ështe i falsifikuar. Qëllimi kryesor i prodhuesit është të kursehen para.
Për të marrë një kilogram gjalpë me cilësi të lartë, duhet të përpunohen rreth 20 kg qumësht me yndyre të plotë. Kosto e larte prodhon, çmim të lartë të produktit, shtimi i vajit të palmes mund të reduktojë ndjeshëm koston dhe të rrisë fitimet duke shitur margarinë nën maskën e gjalpit.
Kohët e fundit, arsyet për falsifikim të gjalpit janë bërë edhe më të mëdha. Lëndët e para të qumështit po bëhen më të shtrenjta dhe vëllimi i furniz-imeve të tij zvogëlohet si rezultat i rënies së importeve për shkak të sanksioneve.
Baza e gjalpit = kreme pastër ose qumësht. Në varësi të markës së produktit, por gjithashtu mund të përmbajë kripë, karotene, koncentrate të bak-tereve të acidit laktik dhe përbërës të tjerë të lejuar me standart, por jo zëvendësues të tjerë të yndyrës se qumështit.

. Mos blini gjalpë me një çmim të dyshimtë të ulët. gjalpë, i bërë nga krema natyrale, nuk mund të jetë i lirë.!!!

Në përgjigje të ankesave të shpeshta të konsumatorëve që kanë blerë në mënyrë të përsëritur pako me mbishkrimin "gjalpë", ekspertët ne Europe kane porositur konsumatoret se si ta kontrollojnë gjalpin e blere në shtëpi.

. Si të dallojmë gjalpë me cilësi të lartë:
. Vlerësoni karakteristikat organoleptike: pamjen, shijen dhe ngjyrën. Gjalpë me cilësi të lartë duhet të ketë një konsistence (strukture) te qëndr-ueshme, të dendur uniforme, ngjyrë të verdhë ose në të verdhë, një erë delikate dhe një shije karakteristike pa asnjë aromë dhe shije të huaj, shkrihet në gojë, duke mos lënë asnjë gjurme të yndyrshme në gjuhë dhe shije. Ngjyra e ndritshme e verdhë ose portokalli, si dhe erë shumë e fortë, duke dep-ërtuar përmes pak-etimit, tregojnë falsifikim.
. Ngroheni në një tigan: gjalpi normal menjëherë do të spërkatë, shkrine, duke formuar një shkumë të lehtë dhe duke përhapur një aromë të kend-eshme, shijshme, ndersa kur ka vaj palme do të shkrihet dhe do të përhapet.
. Vendosni pak gjalpe në ujë të nxehtë: produkti i qumështit do të shkrihet në sipërfaqe, duke formuar një mase jo-uniforme gjyse e tejdukshme, ne qofte se ka margarine do të shpërbëhet thjesht në grimca të vogla, duke e lënë ujin të qartë.
. Gjalpi nuk mund të pritet pas ngrirjes, ai coptohet, ndërsa përhapja në feten e bukës është e lehtë.
. Zhyt gjalpë në vodka: do të kthehet në një ngjyrë të verdhë nga ngjyruesit e shtuar ketu kemi te bejme me fallsifikim.
. Sipas ekspertëve, gjalpi është i falsifikuar më shpesh sesa produktet e tjera të qumështit, eshte vertetuar në shum mostra që nuk kane fare yndyrna të qumështit por përbëhen tërësisht nga zëvendësuesit e sidomos yndyrna bimore, me aditivë aromatizues dhe ngjyrues.

Por qëndrimi i vëmendshëm i konsumatorëve dhe refuzimi për të paguar për një mall qe nuk ka vlere, mund të kthejë situaten.

Si mund te percaktohet vaji i palmes ne gjalpe?
. Ngrohet ne temperaturen 37 0 C dhe ndiqet ndryshimi qe pson; gjalpi normal shkrine plotesisht dhe ne siperfaqe krijon shkume, ndersa gjalpi me yndyre bimore ne kete temperature nuk shkrine plotesisht por mbeten kokrriza yndyre, kur hahet ngjitet ne dhembe dhe mbetet ne gjuhe.
. Kur ka qendruar ne frigorifer dhe kalon ne temperature dhome, gjalpi normal eshte i bute ndersa tjetri qe permban edhe yndyre me origjine bimore mbetet solid – i forte kur pritet me thike prishet struktura – shkermoqet dhe dallohet qe permban vaj palme.
Vaj palme në produktet ushqimore kohët e fundit nuk është e pazakontë. Sipas Rosstat, importet e vajit të palmes në shume vende te botes janë va-zhdimisht në rritje, shpesh here prodhuesit e përdorin atë me lehtësi për të zvogëluar koston e prodhimit, përfshirë qumështin dhe sidomos produktet e qumeshtit. Për blerësin është problematike të ndjejë shijen e një "peme palme" dhe ky informacion nuk tregohet gjithmonë në një paketë qumështi, gjizë apo gjalpë!!!!.
Lufta kunder vajit palmes në ushqime në nivel legjislativ filloi vetëm në vitet e fundit. Problemi është se në vendin tonë nuk ka standarde strikte për përdorimin e tij - kushtet e transportit nuk tregohen, për shembull, se ky vaj duhet të transportohet në kontejnerë të veçantë të mbyllur sepse kjo ndikon drejtpërdrejt në cilësinë, ajo qe nuk duhet te mungoje ne çdo vend eshte; përdorimi i yndyrnave jo-qumështore të behet i miratuar, të rreg-ullohet në mënyrë të qartë dhe te zbatohet me rigorozitet.
Nëse shtesa nuk është treguar në paketim (etikete), atëherë produkti mund të konsiderohet i falsifikuar.
Sipas ligjit, shtimi i vajit të palmes në ushqim nuk është i ndaluar. Kërkesa kryesore për prodhuesit është se ata i shesin prodhimet e tyre nën maskën e natyrshme, pa specifikuar përbërjen e vërtetë, kane pohuar specialistet e kontrollit ne vendet e BE.
"Konsumatori, duke mos parë dallimin në përbërje, nuk kupton se çfarë duhet të paguajë më shumë, dhe prodhuesit e produkteve natyrore nuk mund të konkurojnë me prodhuesit e produkteve me çmim të lirë ose edhe ata do të fillojnë të shtojnë yndyrna bimo-re.!!!!

2.png
2.png (481.88 KiB) Viewed 800 times

Këshilla të dobishme kur bleni gjalpin:
Gjatë blerjes ose përdorimit të gjalpit duhet të mbani një sy në:
• Era e gjalpit duhet të jetë e këndshëme pa ere te huaj, nëse është i lagësht ose aroma është e rëndë, mos e konsumoni atë, kjo vrehet kur gelltitet ose i marrim ere me hunde mund të nënkuptojë se ka shtese yndyrë në vaj (p.sh. margarinë) ose gjalpi është bërë nga kreme e vjetër.
• Ngjyra e gjalpit duhet të jetë e zbehtë, edhe pse mund të ndrysh-ojë për llojet dhe stinët e ndryshme por ngjyra duhet të jetë uniforme.
• Nëse gjalpi ka një strukturë kokrrizore apo ndonjë ndotje, kjo nënkupton mungesën e kontrollit të cilësisë dhe mospërputhjen me standardet sanitare dhe higjenike.
. Gjeni ne etiketë përqindjen e përmbajtjes së yndyrës në pako. Nëse është të paktën >50%, atëherë po mbani gjalpë real në duart tuaja. Çdo gjë tjetër është jo gjalpe ose margarinë.
Këshillë: Ka një mënyrë të thjeshtë për të kuptuar atë që keni blerë: Vendosni një pako gjalpi brenda natës në frigorifer dhe në mëngjes përpiquni ta preni me thikë, thyhet ne copa kjo tregon se nuk ka yndyre bimore.
Afati i ruajtjes gjithashtu mund të tregojë natyralitetin e gjalpit - nuk duhet të kalojë 15 - 20 ditë në frigorifer.

3.png
3.png (335.08 KiB) Viewed 800 times


4.png
4.png (404.66 KiB) Viewed 800 times
5.png
5.png (520.9 KiB) Viewed 800 times

Gjalpi i vërtetë nuk mund të kushtojë lire.


DJATHI

SHKELJE TEKNOLOGJIKE NE PRODHIMIN E DJATHERAVE
Me keto njohuri që kam në kete sektor kam krijuar bindjen se krahas njohurive te reja dhe persosjes së teknologjise së perpunimit te qumeshtit edhe shkeljet dhe mashtrimet kane ecë me po ate rritem mirepo sa here qe dobesohet kontrolli fiton e keqja, keshtu ka ndodhe edhe ne nje vend te BE. POR duhet pase parasyshe se publikimi i ketyre rasteve nuk do te thote se nuk luftohen keta veprime, perkundrazi eshte më keq kur mendon se je ne rre-gull!

5.png
5.png (520.9 KiB) Viewed 800 times

Qumesht pluhur dhe Vaj Palme në 9 marka djathrash!!
Industria ushqimore ka arritur një zhvillim të tillë që lehtë zgjidh problemin e kursimit të produkteve dhe përdorimin e tyre optimal. Por në të njëjtën kohë, kjo medalje për arritjet shkencore ka një dobësi: jo të gjitha produktet industriale janë aq të dobishme dhe të sigurta për shëndetin si ato na-tyrore. Përdorimi i komponentëve të rinj, kombinimet e tyre komplekse bëjnë që ushqimi nga paketimi të jetë më tërheqës, më i përshtatshëm, dhe ajo që ka më shume rëndësi – kushton më lirë se sa produktet e përgatitura sipas recetave tradicionale. Por një qasje e tillë racionale shpesh çon në efe-ktin dëmtues të ushqimit të modifikuar.
Një nga mënyrat më fitimprurëse për të ulur koston e prodhimit të produkteve ushqimore është zëvendësimi i vajrave natyrore me vajra bimore.
Deshiroj te theksoj se disa dekada më pare un jam dëshmitar se ky veprim kur behej për qumështin në menyre te matur dhe të studjuar qe do te thote brenda normave te lejuara aq sa te mos behet i demeshem per shendetin e konsumatoreve u konsiderua = arritje pozitive , keshtu edhe ua kemi spje-guar studenteve ne ate kohe dhe a e dini PSE?

Sepse duke hequr nje pjese te yndyres nga qumeshti dhe zevendesimi i saj me yndyrna bimore, pranohet nga mjekesia si nje veprim ne dobi te she-ndetit sepse evitohet ne mase te konsiderueshme marrja e acideve yndyrore te ngopur = kolesteroli, por e keqja qendron diku tjeter, sepse abuzohet ne sasi gje qe e ben produktin jo te kendeshem dhe te rrezikshem, nuk zbatohen rregullat; shtesat duhet te behen ne masen e miratuar nga autoritetet shkencore dhe jo nga ata qe nuk kane haber, te prodhohen veç dhe te shenohet ne etikete, lloji dhe perqindja e vajit bimore.

Si të kontrolloni në shtëpi nëse ka vaj palme në djathë?
Shija dhe pamja:
"Yndyra jeshile e perimeve (palmë, kokosit) ndihet me një film të yndyrshëm në gjuhë pasi të keni ngrënë një lugë gjizë ose salcë kosi. Në fund të fundit, pika e saj e shkrirjes është >39 ° C, ajo nuk shpërndahet në gojë deri në fund, si yndyra e qumështit, që shkrihet tashmë në 28-32 ° C ", thotë Larisa ABDULLAEVA , sekretare ekzekutive e Industrise se Qumeshtit të Rusisë. Kryerja e një eksperimenti: lëreni një pjatë me djathe në temperaturë dhome nëse ajo është bërë copë e çarë, duke u mbuluar me një kore të verdhë, ka një shije si sapun, shum elastike mund të kete vaj palmë, ndersa kur e ruan ngjyren dhe fillon te acidohet, produkti eshte natyral.
. Djathi natyral në diell bëhet i butë dhe humbet elasticitetin e tij, kur permban vajra bimore, eshtë më i dendur (ngjeshur), pika të mëdha yndyrore shfaqen në sipërfaqen e tij.
Djathi i fortë kur i shtohen yndyrna bimore merr lehtë shijen karakteristike të sapunit. Ndërse copa e djathit është shumë elastike, si gome ose an-asjelltas kur përtypet, shkërmoqet në ajër të hapur, del ne pah shpejt fallsifikim dhe çarje ne siperfaqe.
Edhe djathrat e shkrirë që përmbajnë vaj palme kanë një shije pak të embel dhe jane të butë, pa i vendose ne frigorifer, djathi i tillë është me plasaritje.
Nëse djathi i forte kur shtypet në dorë, si plastike, madje edhe bëhet si një top, atëherë ky permban yndyrë bimore (vaj palme) Nëse keni një shije delikate, ju mund të kapni shënja te shijes sapuni në djathë me përmbajtje vaji palme.
Djathi që permban yndyrna bimore duke e prere me një thikë ngjitet djathi ne thike, ose prishet dhe shkërmoqet. Megjithatë, ky difekt ka edhe shkaqe te tjere te moszbatimit te teknologjise se prodhimit pra ky nuk është një tregues i garantuar.
Nëse vendosni një fetë djathi nën rrezet e diellit, atëherë pas disa minutash ajo do të bëhet e butë, do të humbasë elasticitetin. Të falsifikuarit, përkundrazi, do të bëhen më të dendura dhe pika të vajit do të shfaqet në sipërfaqen e saj.
. Vendosni një fete djathe ne temperature dhome (6 – 8 ore), ne qofte se mbulohet me pika te vogla te tejdukshme = eshte i fall-sifikuar e kunderta djathi normal thahet.

Si percaktohet vaji i palmes ne djatherat gjyse te forte me shellire ?
Eshte krijuar frike midis konsumatoreve lidhur me permbajtjen e vajit te palmes ne djathe, prandaj njerezit vrapojne te sigurojne produktin pa kete komponente, flitet shum nga njerez kompetente por edhe jo kompetente, sidoqofte duhet kujdes ka ardhe koha të behet e qarte situata; ekspertet ku perfshihen nutricientet – teknologet dhe mjeket te percaktojne normat e lejuara qe nuk demtojne shendetin e konsumatoreve dhe te zbatohen porosite e BE ku perfshihet edhe shkrimi ne etikete: p.sh. “ PRODUKT DJATHI” aty te shenohet perqindja e lejuar e vajit te palmes ndryshe konsumatori nuk do t`a kuptoje!!! Kete nuk e them un keshtu po vepron bota.
Disa prodhues shtojnë niseshte për ta bërë kremen e fermentuar më të trashë dhe kështu rrisin peshën e produktit. Ashtu si në rastin e gjizës, pikojeni jod në salcë kosi. Kontrollohet njelloj si per qumeshtin, nëse ka niseshte, ajo do të marrë një nuancë kaltërosh. Sot nuk do të habitet askush per shti-min e lendeve te ndryshme qe perveç te tjerave rrisin afatin e skadences, gjithkush vendos vet.
Rreziku kryesor kur blini djathë - gjizë është të hasni një produkt në të cilin yndyra e qumështit zëvendësohet me yndyrë nga palma dhe vaji i kokosit (është shumë i lirë), dhe shija e dëshiruar arrihet me ndihmën e aromatizuesve dhe aditivëve.

7.png
7.png (62.67 KiB) Viewed 800 times

Çfarë është e gabuar me një veprim të tillë? Pika e shkrirjes së yndyrnave bimore(vaji i palmes) është më e lartë se temperatura e trupit të një personi të shëndetshëm. Kjo do të thotë që yndyrnat mbeten në trup, ngjiten në stomak, ndikojnë negativisht në enët e gjakut dhe gjendjen e përgjithshme. kjo është arsyeja pse është e rrezikshme të konsumoni produkte të tillë.
Por ju mund të mbani mend tiparet dalluese të gjizës natyrore dhe t'i mbani mend gjithmonë kur zgjidhni çdo produkt. Gjiza e vërtetë duhet të jetë e bardhë. është e butë, e yndyrshme ose e shkrifët, në varësi të teknologjisë së prodhimit. era është karakteristikë e ac-idit laktik.
Gjiza nga qumështi pluhur ka një erë jo shumë të theksuar dhe akoma më shumë shije. gjiza nuk duhet të ketë një shije të hidhur. lagështia e tepert por edhe thatësia e gjizës është një tregues i ndryshueshëm, nga një seri në tjetrën, produkti mund të jetë më i thatë ose më i lagësht: kjo varet nga mënyra se si eshte bere pre-simi. Hirra mund të shi-het edhe në gjizë, por nuk duhet të notojë në të.
. Djathi qe permban vaj palme kur pritet ngjitet ne tehun e thikes coptohet dhe shperndahet.
. Ne qofte se nje cope djathi qendron per nje kohe ne tavoline ne temperature dhome dhe mbulohet ne siperfaqe me vaj, do te thote se nuk eshte produkt qumeshti.
. Djathi qe permban yndyrna bimore ka ngjyre te bardhe te theksuar si shkumësi dhe strukture te lireshme – jo e ngjeshur ndryshe nga normalja, djathi i bardhe me shellire normalisht mund te pritet ne feta te holla 3 – 5 mm dhe nuk coptohet, mund të kapet me piru ndersa kur permban vaj palme kjo eshte e pamundur sapo e prek pak me gisht prishet struktura, ne djathin normal brijet dhe kendet e copes se djathit jane te lemuara ndersa ne djathin me yndyrna bimore keta jane te mprehta.
Edhe djathi kaçkavall njihet gjithashtu me prekje, nuk eshte elastik si origjinali, eshte teper i bute sepse ka edhe nje aresye plus eshte shkurtuar ndjeshem koha e stazhionimit, kete pohojne mjeshtrat e prodhimit te djathit me pervoje te gjate pune.
Djathi normal ka ngjyre te verdhe gjate prerjes konsistenca eshte e plote dhe shije specifike te djathit te forte me çederizim ndersa djathi me vaj palme eshte me ngjyre te bardhe deri ne kreme dhe shije pak te hidhur.
Merret nje cope djathe kaçkavall dhe shtypet në dore, duke e mbledhe grusht veprohet disa here - behet brumosje, Ne qofte se formohet brum i rrumbullakosur = permban sasi te madhe vaj palme.
Sipas teknologeve djathi kaçkavall qe permban vaj palme dallohet nga normali edhe kur pritet me thike te ftohur paraprakisht kjo spjegohet me faktin se yndyrnat bimore ngjiten ne pjesen e mpre-hte te thikes ne temperature te ulet ndersa yndyra e qumeshtit – JO por gjithsesi kerkon kujdes dhe pervoje ne praktike sepse nuk eshte e lehte te konkludohet sepse ka raste edhe djathi nga qumeshti kur stazhionon mund te ngjitet!!. Kur perdoret vaji i palmes ne prodhi-min e djathit kaçkavall behet ai që quhet HIDROGJENIZIM qe do te thote kthimi i acideve yndyrore nga te pangpur ne te ngopur = gabimi më i madh = efekti m% negativ!!!! Keshtu rritet temperatura e shkrirjes dhe ne sistemin e qarkullimit te gjakut qendrojne si ba-lte, nga ana tjeter ne kete proces krijohen transyndyrnat qe kons-iderohet më te demshmet sepse arrijne te shkaktojne semundje te zemres.
Menyra me e sakte dhe e sigurte per te percaktuar pranine e yndyrnave bimore ne djathin kaçkavall eshte analiza laboratorike me anen e metodes speciale per kete ka laboratore te akredituar qe kur konstatojne pranine e vajit te palmes ne DJATHIN KAÇKAVALL dhe produktet e tjere marrin masat
perkatese.
E rendesishme eshte si merret prova? Ne perputhje me rregullat qe ka percaktuar BE, ne prani te paleve duhet te kryhet te pakten ne dy laboratore te besuara gjithashtu mbahet ne ruajtje prova e ana-lizes per te verifikuar saktesine e rezultatit, ne qofte se ne produkt konstatohet vaji i palmes por ne etikete nuk eshte shenuar, ne ve-ndet e BE nuk kursehen per masat e renda ndaj prodhuesit un kam pa shifra maramendese ne Euro si denim, ose mbyllje aktiviteti shpesh here ne keto vende konsiderohet si pune kriminale.
Eshte nje lajm i mire ne shkalle boterore sepse vaji i palmes qe imp-ortohet sidomos nga Indonezia per ne vendet e Europes eshte shtrejtuar dhe sipas disa llogarive ka arrite te mos kete leverdi eko-nomike me i hy kesaje pune, ishalla po fillon te ndergjegjesohet popullsia e ketij Globi!!!!
Ne qofte se ka qendruar gjate ne frigorifer një pjate me djathe natyral fillon dhe acidohet dhe zverdhet kur nuk ka shellire, por ne qofte se mban ngjyren e vet dhe nuk ndryshon shije dhe ere t`a dini se ka vaj palme. Shikoni treguesit e standartit per te gjykuar me sakte
. Në se keni mundesi, perpiquni t`a shtypni djathin me dore, kur permban vaj palme mbeten gishtat – gjurmet dhe lengu del ne forme pikash.
. Djatherat e shkrire kane shije pak te ëmbel dhe kur qendrojne ne frigorifer forcohen.
. Djatherat qe permbajne vaj palme kane një reklam “të lemuar”
. Sipas standartit Europian, ne etikete garantohet mungesa 100% e vajrave bimore.

AKULLORE.
Akullorja reale dhe qumështi i kondensuar në kohën tonë është mjaft e vështirë të blihet, vaji i palmes ne keto dy produkte e ndjen vehten mire .
Dikur ne programet televizive italjane (vend-lindja e akullores) jepte kete reklamë: Partneri pershkonte distancen e reres nga dyqani deri tek deti dhe ia jepte te dashures në pikun e të nxehtit akulloren të pa shkrire kjo konsiderohej me të drejtë arritje e madhe sepse ishte zbatuar KALITJA ne proc-eduren teknologjike gjate prodhimit te akullores, sot mund të pershkosh edhe detin dhe akullorja nuk shkrin!!!!
Në qofte se dikush më pyet, e kam thene edhe here te tjera prodhimi i akullores dhe kasatave e kane vendin ne fabriken e qumeshtit.

8.png
8.png (151.91 KiB) Viewed 800 times


Si mund te bindeni per cilesine: Fërkoni pak akullore në pëllëmbët tuaja: nëse ka një ndjenjë të filmit (pete te holle) në duart tuaja, kjo tregon praninë e vajit të palmes, akullorja natyrale kur shkrihet bë-het si shkumë duke ruajtur formën e tij, dhe e kunderta kur zgjate shume kohe dhe behet leng transparent???? Cilësia e akullores përcaktohet nga Standarti perkates = eshte nje marreveshtje qe duhet zbatuar detyrimisht.
Për hir te eksperimentit do te sakrifikoni një akullore lereni ne pjate, produkti natyral do te zbutet duke e ruajtur formen e vet siç tregon fotoja po-shte, do te shkrije ndersa kur permban vaj palme shkrirja zgjatë shum kohe dhe ne fund kthehet ne nje leng gjyse transparent.
Për të kuptuar nëse ka yndyrë me origjine bimore në akullore, duhet të merrni një pjesë të vogël të kësaj ëmbëlsire, ta vendosni në një pëllëmbë dhe ta ferkoni me doren tjetër ndjenja në duart e vajit, filmi i dendur nënkupton praninë e vajit të palme.
Akullore me vaj perimesh.
Në qofte se prodhohet akullore sipas procedures teknologjike dhe standartit eshte perjashtuar shtesa e yndyrnave bimore, mos harroni kjo eshte aku-llorja e vertete!!! Prania e vajit te palmes, kokosit apo ndonje vaji tjeter me origjine bimore atehere ju keni perpara akullore me cilesi te dobet.
Organet e kontrollit ne disa vende te botes kane arritur ne konkluzionin se 1/3 e akullores nuk permban asnje pike qumesht!!!!
Prodhohet nga proteina bimore dhe lende aromatike, eshte vertetuar kur formohet një shtresë shumë e trashë me çokollate, kjo do të thotë se yndyra e qumështit në të është zëvendësuar me vaj bimor.
Kuptohet nuk ka pse te shqetesoheni, nuk do te helmoheni pastaj vete e keni zgjedhur POR ky produkt nuk mund te quhet akullore! Yndyra dhe qumeshti ne akullore duhet te jete vetem nga qumeshti i kafsheve dhe jo nga soja.

Si percaktohe vaji i palmes ne akullore?
Merret nje luge e vogel me akullore dhe ferkohet midis duareve, ne qofte se krijohet ndjesi rreshqitese si e filmit – akullorja ka adi-tive – shtesa.
Kur qendron per t`u shkri, akullorja normale e prodhuar nga qum-eshti behet e bute por e ruan formen e saje, (duket ne figure) nde-rsa kur permban vaj palme shkrin per kohe te gjate dhe ne fund behet nje leng i kthjellet.
SI MUND TË VËRTETOJMË PRANINE E VAJIT TE PALMES NË PRODUKTET E QUMESHTIT.
Këto janë rrugët e vërteta për të gjetur yndyrën e palmës në ushqim:
1. Shumica e prodhuesve e tregojnë drejtpërdrejt përmbajtjen e vajit të palmes në etiketë, kjo është arsyeja e plote për ta vendosur mallin përsëri në raft, nëse nuk ju tërhoqi me çmimin e tij, ju nuk e bleni.
2. Përmbajtja e yndyrnave vegjetale (bimore) në përbërjen e prod-uktit duhet te këtë shenjë paralakmeruese por gjithashtu duhet të përfshihet logjika dhe të mendosh nëse vaji vegjetal mund të për-fshihet në një produkt te tille.
3. Vaji i palmes rrit qendrueshmerine e produktit ushqimore (afatin e konsumimit) por ky nuk është një tregues 100% i sigurte.
4. Çmimi i lirë tregon qartë praninë e yndyrës së palmës. Në fund të fundit, materialet e papërpunuara natyrore nuk mund të jenë të lira. Por, për fat të keq, një produkt i shtrenjtë gjithashtu nuk garanton mungesën e tij.
5. Emri i produktit duhet të pasqyrojë qartë thelbin e tij. Produkti i qumështit, djathi, krema, gjiza, qumështi i kondensuar, gjithmonë blini qumësht dhe produktet e tij atje ku jeni te bindur se ka kon-troll të rreptë për të gjitha produktet.
Për fat të mirë, ka gjithmonë një zgjedhje: ju mund të bëni djathë në shtëpi! dhe është mjaft e thjeshtë.
Ndryshe nga djathi apo gjiza, akullorja e qumështit nuk është aq e lehtë për tu bërë në shtëpi, duke u perpjekur ne menyre maksimale mos mendoni se keni prodhuar akullore!!!!!
9.png
9.png (709.05 KiB) Viewed 800 times
Attachments
6.png
6.png (349.1 KiB) Viewed 800 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 01 Feb 2021, 14:24

INDUSTRIA E QUMESHTIT

1.png
1.png (203.33 KiB) Viewed 563 times


K U L L O S H T R A – ( Colostrum – молозиво )

Në biseda të lira me miq dhe shokë por edhe me ata qe merren me trajtimin dhe perpunimin e qumeshtit pak ose aspak e njohin Kulloshtren (Colost-rum), kjo ka spjegimin e vet por edhe mungesa e informacionit teknik ndikon për kete gjendje, prandaj e ndjej si de-tyre te transmetoj ato çfarë di dhe kujt i intereson le t`a lexojë kete materjal te hollësishem qe ben fjale per një SUPER-USHQIM.

Perbehet nga këto kapituj:

I – ÇFARË ËSHTE KULLOSHTRA (Colostrum) = SUPER USHQIM
II - PËRBËRJA E KULLOSHTRES
III - VETITË E KULLOSHTRËS NË DOBI TË SHENDETIT
IV - PËRDORIMI I KULLOSHTRES
V - LLOJET E KULLOSHTRES.
VI - KONTROLLI I CILESISE SE KULLOSHTRES:
VII- PRODHIMI I KULLOSHTRES PA NDERPRERJE GJATE GJITHË
VITIT – GJITHMONË - PRODUKT I FRESKËT.
VIII - RUAJTJA DHE TRAJTIMI I KULLOSHTRËS DHE QUMESHTIT TE NENES.
IX – PËRPUNIMI I KULLOSHTRES – PAJISJET DHE MAKINERITË.

I – ÇFARË ËSHTE KULLOSHTRA (Colostrum) = SUPER USHQIM
Kur ndodhem jashte vendit, un nuk jam indiferent por e gjej kohen për të hyre ne nje farmaci ku patjeter do te gjindet një shishe apo kapsula, tablet ku shkruan COLOSTRUM dhe duke komunikuar me farmacistin që në pergjithesi eshte kompetent marr informacion te bollëshem dhe zgjedh ate që dua.
Po e filloj kapitullin e parë ku nepermjet pyetjeve dhe pergjigjeve të arrihet ajo, çfarë u intereson të dijnë konsumatoret.
1. Çfarë është saktësisht colostrum?
- Colostrum është "qumështi i parë" që nënat prodhojnë menjëherë mbas lindjes. Është një përzierje specifike, shumë e pasur me lëndë ushqyese: një kombinim unikal i një lloji të proteinave jetësore, ant-itrupave, antioksidantëve, imunoglobulinave, faktorëve të rritjes, vitaminave, mineraleve, enzimeve dhe aminoacideve - kolostrumi është fjalë për fjalë super - ushqimi i parë, i qëndrueshëm për jetën. Colostrum i përpunuar në mënyrë korrekte përmban mbi 37 faktorë të fuqishëm imunitar. Përveç kësaj, ai përmban 8 faktorë të rritjes që ndihmojnë në rinovimin dhe rivendosjen e trupit duke mbështe-tur prodhimin e hormonit njerëzore rritjes (hGH). Kulloshtra ne fakt eshte SUPER-USHQIMI qe siguron jeten e te porsalindurit, duke vazhduar te mbrohet edhe mbasi del në jete e shoqeron me nje “armate gladiatoresh” = faktorë te fuqishem IMUNË qe nuk e lej-ojne te semuret, kjo vazhdon disa dite, eshte dhurate e pa çmuar. Mbaj në mend ne periudhen e femijerise e kemi konsumuar mbasi e trajtonim termikisht = POR - Jo deri në vlim, kete e dinin edhe nanat tona.
2. A është me të vërtetë efektive kolostrumi nga lopët qumësht-dhenese tek njerëzit?
Po. Studimet e kryera në qendrat e mëdha mjekësore dhe universitetet kanë provuar edhe një herë se suplementet cilësore të ko-lostrumit janë shumë efektive tek njerëzit. Kjo për faktin se struktu-ra molekulare nuk është specifike për speciet e saj. Colostrum është ideal për njerëzit dhe të gjithë gjitarët e ulët.
3. Cilat vitamina dhe minerale përmbahen në kolostrum?
- Vitamina B6, vitamina B12, vitamina E, vitamina A (karotina), vitami-na C, tiamina (vitamina B1), acidi folik (vitamina B9), acidi pantotenik (vitamina B5), riboflavina (vitamina B2), beta-karotina, Acid retinoik, Kalcium, Krom, Hekur, Magnez, Fosfor, Kalium, Natrium, Zink.
4. A ka ndonjë ndryshim midis llojeve të ndryshme të shtesave të kolo-strumit të disponueshëm në treg?
- Dallimi është mjaft i madh dhe ka të bëjë me cilësinë për sa i pë-rket disa karakteristikave shumë të rendësishme: Për të siguruar pastërti dhe forcë maksimale, kolostrum duhet të përmbajë 100% vetem colostrum të pastër, premium të çertifikuar të marrë nga lopë të shëndetshme qumësht-dhenese nga fermat e mëdha të qumështit ku klima është vazhdimisht e butë dhe viçat lindin vazhdimisht dhe jo sezonale që do te thote colostrum është në dispozicion gjatë gjithë vitit, jo vetëm sezonal. Çdo sasi e grum-bulluar ekzaminohet plotësisht dhe vërtetohet se nuk përmban ndonjë ndotës kimik, por eshte ashtu siç e ka krijuar natyra. Përveç kësaj, colostrum standardizohet dhe përpunohet me shumë kujdes në orët e para pasi të plotësohen nevojat e viçit të porsalindur. Kjo është një kërkesë jashtëzakonisht e rëndësishme për të siguruar që secila pako, kapsulë individuale të përmbajë sasinë maksimale të imunoglobulinave aktive . Kapsulat janë të paketuara në paketa të errëta për të ruajtur fuqinë e plotë dhe aktive. Midis llojeve te ndry-shme kam krijuar bindjen se Colostrum të AquaSource eshte e vle-resuar nga ekspertet ne bote, inxhinierët – teknologët e qumështit kane apli-kuar procedure teknologjike me qëllimin e vetëm për të prodhuar colostrum (kulloshter) me cilësi më të lartë dhe me frak-sione. Në shumë pjesë të botës, ku prodhimi i kolostrumit është i kufizuar në pjellje sezonale, ferma të mëdha përdoren për ta përpu-nuar atë, studjuesit e din mire se mund të ndodhin problemet e ndikimit te temperatures se larte gjatë pasterizimit, dikush më pyeti; a mund të zihet kulloshtra???!!! Eshte gabim, si pasojë do të ndryshojnë vetitë natyrore të proteinave të kolostrumit dhe do të zvogëlojë efikasitetin e produktit përfundimtar.
Colostrum vetëm nga mjelja e pare eshte me vlera te pa imagjinu-ara, pikërisht ketu jane perqendruar kompanite dinjitoze qe perp-unojne kulloshtren si; në rastin e colostrumit AquaSource (Sh.B.A.) grumbullohet colostrum vetëm nga mjelja e parë brenda 16 orëve të para pas lindjes. Atëherë është më i pasur me imunoglobulina, polipeptide proline (PRP) dhe faktorë të rritjes. Shumë prodhues të tjerë të kolostrumit e grumbullojnë atë nga mjelja e tretë !!, e kat-ërt!! dhe e mëpasëshme!!, kur përqendrimi i substancave bioaktive është shumë më i ulët, pra keto shenohen ne etikete që te mireinf-ormohet konsumatori.
Me rendesi eshte përpunimi e sidomos tharja kur pergatitet e thatë – pluhur. Colostrum AquaSource ka zhvilluar një teknologji të përp-aruar dhe unike duke përdorë pasterizimin me temperaturë të ulët Flash dhe një metodë tharje me presion të ulët me avull indirekt për të siguruar aktivitetin maksimal biologjik dhe qëndrueshmërinë e të gjitha substancave të vlefshme në colostrum.
Për pasterizimin me blic në temperaturë të ulët fabrika e përpunim-it të kolostrumit e AquaSource ka një aparaturë të veçantë me te-mperaturë të lartë por me qendrim të shkurtër (HTST), që plotëson të gjitha kërkesat e rregulloreve për pasterizimin komercial të Departamentit të Bujqësisë të SHBA. Duke përdorur pasterizimin Flash (72 ° C për 15 –sekonda), të gjithë patogjenët potencialisht të dëmshëm shkaterrohen, ndërsa imunoglobulinat dhe proteinat e tjera të rëndësishme biologjike ruajnë bioaktivitetin e tyre maksimal. Shumica e prodhuesve të kolostrumit përdorin temperatura të larta pasterizimi dhe tharje që mund të ndryshojnë vetitë e imunoglobu-linave dhe proteinave të tjera në kolostrum. Metoda e pasterizimit, siç vep-rohet me qumështin per treg mund të vrasë deri në 58% të faktorit të rritjes së kolostrumit si insulinë.
Trajtimi me temperaturë ultra të lartë (UHT) ose sterilizimi i kolos-trumit siç bëhet në përgatitjen e formulës për foshnje, asgjëson të gjithë faktorët e rritjes si insulinë dhe proteinat e tjera aktive. Temperatura dhe koha janë të rëndësishme për mbajtjen e faktor-ëve aktivë të rritjes si insulinë në kolostrum. Sa më e lartë të jetë temperatura, aq më e shkurtër është koha e nevojshme për një ndryshim të plotë në vetitë e faktorit të rritjes të ngjashme me ins-ulinën.
Metoda e tharjes indirekte me presion të ulët .Mbas pasterizimit Flash, kolostrum AquaSource thahet me avull indirekt dhe temper-atura nën 63 ° C për të marrë një pluhur me cilësi të lartë duke rua-jtur proteinat në kolostrum. Kompania e prodhimit të kolostrumit të AquaSource përdorë një metodë (unike) indirekte për tharjen e kolostrumit me avull, e cila eleminon kimikatet e rrezikshme dhe oksidet e azotit që prodhohen nga tharja direkte. Inxhinierët e fa-brikes që pergatite kolostrum AquaSource kanë aplikuar një thar-ëse të lartë llak që prodhon një rrje-dhje ajrore laminare, duke ele-minuar kështu çdo përbërje me ngjyre ose të djegur në produktin përfundimtar të pluhurit (Testet e sedimenteve të Klasës A).
Fabrika ka teknologji për grimcimin ose tretjen e pluhurit të colos-trum. Colostrum me nivele të larta peptidesh të pasura me prolinë.
Ultra-filtrimi nuk përdoret në prodhimin e kolostrumit pluhur dhe kështu ruhen deri në 4.5% të peptideve të pasura me prolinë. Duke përdorur teknologjinë ultra-filtruese, shumica e prodhuesve të kol-ostrumit pluhur heqin fraksionet e polipeptidit të protinës, laktozës, mineraleve dhe ujit për të rritur trupat e ngurtë, imunoglobulinat dhe proteinat, mirëpo heqja e peptideve të pasura me prolinë, të cilat janë përbërësit më të rëndësishëm aktiv në kolostrum, zvogëlon shumë efektivitetin e kolos-trumit pluhur.
PS!
E shoh me vend të qartesohen keto njohuri teknike dhe arritje shken-core që nuk pretendoj se perceptohen nga te gjithe por per teknologet eshte detyrim sepse nuk i dihet; mund të vij dita dhe dikush të marre inisjativen e të industrializohet kulloshtra ne vendin tone, nuk eshte e pa arritëshme! POR edhe konsumatoret perfshi ketu sportistet, kur t`u mbushet mendja që mbasi te pake-sojne disa ushqime te tjera jo aq te shendeteshme, të kuj-tohen edhe per kete dhurate qe na ka dhene KRIJUESI, të mesojne diçka më shum, të kene haber (njohuri) dhe të dine çfare te zgjedhin, sepse sejcili kujdeset dhe pergjigjet per shendetin e vet.
5. A është colostrum i sigurt për fëmijët dhe si t'u jepet atyre?
Colostrum është plotësisht i sigurt dhe jashtëzakonisht i dobishëm për të gjitha moshat. Është një “superushqim” mjaft i përqendruar pavarësisht nga sasia, është e padëmshme dhe nuk keni nevojë të shqetësoheni për efektet anësore ose ndërveprimet negative të ilaçeve. Në foshnjet dhe fëmijët e vegjël që nuk mund të marrin kapsulat, ato mund të perdorin kolostrum pluhur që përzihet me qumësht lëng, ose thjesht të tretet në ujë. Është e rëndësishme t`i jepet me stomakun bosh,mbas së cilës fëmija duhet të pijë sa më shumë ujë të jetë e mundur. Fëmijët e vegjël nuk kanë enzime sto-maku aq agresive sa të rriturit, dhe në to kolostrum kalon në një masë më të madhe në zorrë. Sidoqoftë, pasi fëmija të jetë në gje-ndje të gëlltisë kapsulat, atyre duhet t'u jepen kapsula.
6. Cilat foshnje; është më mirë të mos marrin colostrum dhe pse?
- Për sa kohë që fëmijët ushqehen vetëm me gji, nuk ka nevojë të marrë colostrum nga lopët për gjashtë muajt e pare thonë eksp-ertet. Sado e dobishme të jetë, kolostrumi i lopës është një proteinë e huaj, kështu që në raste të rralla mund të çojë në alergji. Nëse pas muajit të gjashtë foshnja zhvillohet normalisht, vazhdon të ushqehet me gji dhe nuk sëmuret, nuk keni nevojë t’i jepni colo-strum derisa të bëhet një vjeç. Ka studime që pretendojnë se qum-ështi i lopës dhe proteinat e kolostrumit mund të shkaktojnë pro-cese autoimune që çojnë në shkatërrimin e qelizave beta në pan-kreas (ato që prodhojnë insulinë) dhe kështu çojnë në diabet të tipit 1. megjithatë, për ato familje me diabet tip 2, shkaqet janë krejt të ndryshme. Prandaj, foshnjeve të lindura në familje me diab-et tip 1 gjithashtu nuk duhet të jepet colostrum dhe qumësht lope, ketu patjeter duhet keshilla e mjekut, mund t'i jepet qumësht lope dhe kolostrum mbas moshës 16-18 muajsh, dhe deri atëherë vetëm t'i jepni qumësht gjiri.
7. Kur duhet të fillojmë t'u japim fëmijëve colostrum?
Nëse fëmija juaj është duke ushqyer artificialisht ose në menyre të kombinuar, mund të jetë e këshillueshme t'i jepni Col-Active-3 (kulloshter) që nga ditët e para të jetës së tij, madje shtohet edhe bifidus. Kështu, sistemi i tretjes së foshnjës do të forcohet dhe mbrohet, dhe imuniteti i tij do të rritet. Nga dita që një fëmijë fillon të marrë qumështin e lopës, ai mund dhe duhet të fillojë të marrë ColActive3. Nëse jeni nga një familje me diabet tip 1, është më mirë të konsultoheni me mjekun. Si mjet i fundit, përdorni formula të ve-çanta pa qumësht lope.
8. Si merret kolostrum?
- Ekspertët keshillojnë të merren 2 kapsula çdo ditë në stomak bosh (mundësisht në mëngjes), me një gotë ujë mineral, 20-30 minuta para ngrënies. Për fëmijët, doza ditore profilaktike është 1-2 kapsula. Llogaritjet e sakta nuk kërkohen sepse ColActive është një produkt na-tyral dhe nuk mund të mbidozohet. Në përgjithësi, është mirë që doza të jetë në përputhje me peshën e trupit dhe karakteristikat individuale të secilit. Nëse ndieni se jeni të kërcënuar nga rrjedhja e hundës ose ndjeheni të tensionuar pas ushtrimeve fizike, si dhe në-se përjetoni një mënyrë jetese jo të shëndetshme, është mirë të rritet doza të pak-tën dy herë. Nëse merrni më shumë se 2 kapsula në ditë, shpërndajini ato në mënyrë të barabartë gjatë gjithë ditës ndërmjet vakteve, gjithm-onë me stomak bosh sepse eshtë e pakuptimtë të marrësh kolostrum nëse stomaku është plot, sepse do të shkatërrohet nga lëngjet e sto-makut, keshillohet te merret kapsula me shumë ujë, sepse kapsula e mbron atë prej tyre, dhe uji lehtëson kalimin e saj në zorrë, ku është veprimi i saj kryesor. Përjashtim është nëse qëllimi është të luftosh infeksionet në nazofa-ringë - atëherë kolostrum përtypet ose derdhet në forme pluhuri në gojë mjaft shpesh, ose bëj pika hundës me colostrum, ujë dhe kripë Hi-malaje (për të qenë i kripur këndshëm, si uji i detit). Përjashtimi tjetër është për ulçerat e stomakut - atëherë kolostrum tretet në pak ujë ose kos i fresket dhe pihet me stomak bosh me aq ujë sa të nevojitet për t’u gëlltitur. Qëllimi është të qëndrojë më gjatë në stomak për të ndihmuar në shërimin e ulçerës dhe shkatërrimin e Helicobacter pylori që e shkakton atë.
- Për përdorim të jashtëm për prerje, gërvishtje ose lëkurë të irri-tuar, përzieni pluhurin me kripë për të përgatitur një "pastë" për ta aplikuar në zonën e prekur 2 - 3 herë në ditë (nëse është e nevoj-shme, vendosni garzë ose fashë) deri në shërimin e plotë të vendit. Për dhëmbë të ndjeshëm pas ndërhyrjes dentare dhe për parand-alimin dhe trajtimin e gingivitit, vendoseni direkt në mishrat e dhë-mbëve para gjumit ose kur është e nevojshme.
9. Kam intolerancë ndaj laktozës, a mund të përdor colostrum?
ColActive dhe ColActive 3 nuk do t'ju shkaktojë ndonjë problem pohojne specialistet e prodhimit. Në përbërjen e tij është më afër gjakut sesa qumështit.

2.png
2.png (777.97 KiB) Viewed 563 times

10. Sa kohë duhet për të vërejtur rezultatet?
- Në përgjithësi, përfitimet e përdorimit të kolostrumit të lopës me cil-ësi të lartë grumbullohen, janë te lidhura me perdorimin, që do të thotë se sa më shumë dhe më shpesh përdorni colostrum, aq më të mëdha janë përfitimet. Disa njerëz, në varësi të nivelit të tyre të përgjithshëm të shëndetit, mund të vërejnë përmirësime jashtë-zakonisht shpejt, ndërsa të tjerët do t'i ndiejnë permirësimet më ngadalë, por me siguri edhe për një kohë të gjatë. Praktika jonë tregon se marrja e vazhdue-shme e 4 - 8 kapsulave çdo ditë për 8 javë çon në përfitime të theksu-ara pozitive në shumë zona për shumicën e përdoruesve. Për të arritur rezultate të mira, doza mund të përgjysmohet.
11. Pse të rriturit kanë nevojë për kolostrum?
- Pas kalimit të pubertetit, trupi fillon dhe pson ndryshime; gjë që shprehet me prodhimin e më pak të faktorëve imunë dhe të rritjes që ndihmojnë në luftimin e sëmundjeve dhe riparimin e indeve të dëmtuara në trup. Colostrum rrit prodhimin e kërcit (mendoni sa demtohen kercet ne unazat – vertebrat dhe artikulacionet) ndihmon në zbutjen e lëvizjeve të kyçeve në mënyrë që të mund të lëvizim më lirshëm dhe me më pak dhimbje.
12. A është i përshtatshëm për atletët aktivë?
- Po, kolostrum është një superushqim shumë i vlerësuar në botën e sporteve dhe përdoret në doza të mëdha. Disa studime kanë the-ksuar se si kolostrum ndihmon në riparimin e indeve të dëmtuara të nyjeve dhe përshpejton kohën e rimëkëmbjes së vrapuesve dhe çiklistëve - atletë me veshin më të gjurit. Bodybuilders të cilët gar-ojnë në gara, ekipet kombëtare të regbit dhe modelet gjithashtu përdorin colostrum për të mbajtur veten të dobët dhe në formë.
Un kam njohur një ekip te sporteve te renda në nje nga shtetet e Europes “që u merziten duke marre medalje ari”!!!!
Ekipi Olimpik Australian e përdori atë për Lojërat 2012, kur u pre-
zantua në mënyrën më të suksesëshme në historinë e saj.
13. A janë të mundshme efektet anësore me marrjen fillestare të kol-ostrumit?
- Njerëzit që po konsumojnë kolostrum për herë të parë mund të përjetojnë disa simptoma që i ngjajnë një forme të butë të gripit (të quajtur reagimet e Herxheimerit), diarresë së butë të përkoh-shme ose kapsllëkut. Kjo është normale dhe nuk është një arsye për të ndaluar marrjen e kolostrumit. Në këtë rast, është e përshtatsh-me të zvogëlohet doza në sasinë minimale të një kapsule në ditë derisa trupi të rregullohet, dhe më pas të rritet për të arritur rez-ultate optimale. AquaSource ofron kolostrum në formën e dy produkteve: ColActive – kolostrum i pastër ColActive 3 - kolostrum me Lactoferrin dhe Acido-philus të shtuar
AkvaSors ofron kulloshter ne dy forma:
ColActiv - Kulloshter e paster
ColActiv 3 – Kulloshter te ciles i eshte shtuar Laktoferine dhe Acidofilus.
14. A ia vlen të konsumohet Colostrum nga Now Foods dhe në çfarë forme duhet marrë?
Gjithnjë e më shumë pyetje interesante rreth kolostrumit shtesë ushqimor, për të cilat do të flasim më poshtë. Tani colostrum Foods është një stimulues i fuqishëm imunitar
Për çfarë shërben colostrum? Lëngu i parë që gjëndrat e qumështit të një lope fillojnë të prodhojnë pas lindjes së viçit quhet colost-rum. Ky është një qumësht jashtëzakonisht ushqyes që përmban veti specifike të mahnitshme, i cil i lirohet në 3-4 ditët e para pas shfaqjes së viçit. Qëllimi i tij është të sigurojë stimuluesit thelbësorë imunë natyralë dhe ushqyesve të nevojshëm për shëndetin dhe rrit-jen. Në sport, colostrum merret për të rritur masën e muskujve të trupit. Kjo arrihet përmes faktorit Colostrum të pasur me IGF-1 të insulinës nga Now Foods përmirë-son ndjeshëm efektin anabolic, në menyre te persosur, eshte jashtëza-konisht e ngjashme me nje-riun dhe kjo është arësyeja pse atletët shpesh preferojnë të marrin colostrum lope për të përmirësuar performancën e tyre atletike. Kërkimet e fundit të pavarura kanë treguar që Colostrum eliminon ose të paktën minimizon prishjen e proteinave duke ndihmuar në pasurimin e muskujve me glukozë. Kjo do të thotë se ato zhvillohen më plotësisht dhe në mënyrë më efektive. Këtu janë disa veti më të dobishme të Colostrum: Mbron trupin nga bakteret dhe depërtimi i mikroorganizmave të dëmshëm; Forcon strukturën e kockave dhe i bën kockat më të forta dhe më elastike; Rrit ndjeshëm forcën dhe efikasitetin e njeriut; Ndihmon në sistemin mendore dhe përmirës-on gjendjen shpirtërore; forcon dhe stimulon sistemin imunitar. Colostrum është nga Now Foods dhe ka ndihmuar mijëra atletë në të gjithë botën për të fituar muskulin e dëshiruar, si dhe për të ma-rrë maksimumin nga stërvitjet e tyre.
15. Në çfarë forme është në dispozicion në treg? Colostrum mund të gjendet në formën e kapsulave në paketime të ndryshme, gjë që e bën marrjen nga njëra anë më efektive dhe me dozë të saktë, dhe nga ana tjetër më të këndshme për t`u konsumuar.
K U L L O S H T R A INFORMACION UNIKAL
NGA Dr. DANIEL KLARK ( Ne Librin e tij thote):
“ KULLOSHTRA - USHQIM I PARE NË JETE “

Dr. Daniel Clarke is a radiation oncologist in Silver Spring, Maryland and is affiliated with multiple hospitals in the area, including Doctors Community Hospital and Holy Cross Hospital. He received his medical degree from Medical College of Georgia School of Medicine and has been in practice for more than 20 years. Dr. Clarke accepts several types of health insurance, listed below. He is one of 7 doctors at Doctors Community Hospital and one of 12 at Holy Cross Hospital who specialize in Radiation Oncology.
Shkaku i vdekjes të shumices se njerezve eshte nga semundjet anti-imune, një infeksion si dhe dobesimi i sistemit imunitar mund te shkaktoje semundjet deri edhe ata fatale, POR ne qofte se sist-emi i yne imunitar funksionon normalisht eshte e mundur te shero-het çdo lloj semundje, por kur behet fjale se duhet te forcohet sis-temi imunitar atehere te jeni te bindur thote doktori se nuk ka gjë tjeter ne Rruzullin Toksore t`i afrohet qofte edhe nje hap aftesive sheruese qe ka KULLOSHTRA.
Po çfare eshte Kulloshtra? Eshte nje leng viskoz i verdhe qe form-ohet gjate shtatezanise dhe eshte ushqimi i pare në jete, krejt i ko-mpletuar per te porsalindurin dhe le te jete e qarte se eshte ushqimi me i rendesishem ne jeten tone, aq i rendesishem eshte sa që do te vdisnin shumica e qenieve te gjalla sikur te mungonte.
Sipas te dhenave historike KULLOSHTRA eshte shfrytezuar qysh ne kohra te lashta nga popujt me kulture te ndryshme.
Mjeket ajurvedike ( të koheve te lashta) si dhe sheruesit e shenjte ne Hindi, mijera vjet me pare kane perdore Kulloshtren per kurimin fizik dhe shpirterore, nje praktike e perdorur prej tyre eshte: Hidhet kullo-shtra ne uje te vluar dhe formohen topa oval te cilet sheqer-osen.
Në Europen Veriore banoret dikur kane pergatitur buding special; Kulloshter + Mjalte kur festojshin per shendetin e viçit te porsali-ndur!.
Me qenë se permban:
. Të gjitha yndyrnat kryesore
. Te gjithe amino – acidet kryesore konsiderohet produkti ushqimor më i pasur qe ekziston.
. Permban te gjithe faktoret e rritjes qe njihen deri tani te cilet shpejtojne procesin e kurimit ne te gjithe indet e trupit, ata kurojne muskujt, kockat, nervat ndihmojne gjithashtu te porsalindurin te sherohet shpejt.
. Kulloshtra permban gjithashtu te gjithe faktoret imune qe njihen deri sot, te cilet fuqimisht rregullojne sistemin tone imunitar dhe na mbro-jne nga bakteret, viruset si dhe mikroorganizmat e tjera te demeshme.
Deri sot jane kryer 5000 studime shkencore – mjeksore qe verte-tojne cilesite e dobishme te kulloshtres per shendetin tone e sidomos per kurimin e semundjeve te sistemit imunitar, qe ndihmojne indet te rigj-enerohen plus sa e sa veti te tjera qe nuk numrohen.
Kulloshtra permban gjithashtu te gjithe PROBIOTIKET – bakteret te cilat qe ne barkun e nenes sherbejne per te rikuperuar muret e zo-rreve dhe eshte konfirmuar se ne qofte se aplikim I PROBIOTIKEVE eshte nje instrument muzikor ne orkester, KULLOSHTRA eshte nje simfoni.
Shkencetaret jane te nje mendje se faktoret e rritjes dhe faktoret imune te kulloshtres se lopes jane te njejte sipas formules se stru-ktures me të njeriut, eshte konsideruar surprizë që lopa dhe asnje kafshe tje ter qumesht-dhenese eshte e afte t`i kaloje keta lende kuruese deri tek njeriu si dhe tek te gjithe te porsalindurit. Lopet jane “ DHURUESE UNIVERSALE” kulloshtra e tyre shfrytezohet edhe ne veterinari eshte vertetetuar se sheron semundje te ndry-shme tek kafshet, madje me ef-ikasitet me te larte se tek njerzit, deri edhe semundje qe shkaktohen nga mikrobe dhe baktere qe me veshtiresi asgjesohen, sepse kane fituar imunitet ndaj antibiotikeve.
Praktikisht mikroorganizmat qe shkaktojne keta semundje nuk i nensh-trohen kurimit me antibiotike si më pare mirepo kulloshtra permban lende te tilla qe kane efikasitet te plote mbi ta edhe më të mire se ant-ibiotiket qe shiten sot. Koha e antibiotikeve po kalon thote Dr. DANIEL, ne vend te tyre duhet te punohet per forcimin e sistemit imunitar duke kapercyer keshtu efektet anesore qe kane shkaktuar antibiotiket vite me radhe, askush nuk mnud t`a kryeje kete funksion më mire se kullo-shtra.
Eshte vepruar keshtu me pacientet me GRIP: paralel u eshte dhene njerezve kulloshter dhe vaksina e gripit eshte vrejte se kulloshtra eshte 3 here më efikase per te parandaluar gripin se sa vete va-ksina. Në rast epidemie asgje ska per t`u mbrojtë aq mire sa kull-oshtra, ajo eshte produkt ushqimore unikal e cila mund te shkate-rroje viruset kur asnje produkt ushqimore tjeter apo ilaç nuk e arrin kete rezultat.
Kanceri eshte semundje qe lidhet me pamjaftueshmerine imune, qelizat kanceroze zhvillohen ne trupin e njeriut POR eshte detyra e sist-emit imunitar t`i vrase ato para se te avancoje semundja dhe ne qofte se zhvillohet kanceri, kjo tregon se sistemi imunitar nuk eshte i afte te luftoje qelizat e keqija qe shtohen vazhdimisht mir-epo veprimi i forte imunitar i kulloshtres e ben zgjidhjen më te mire te mundeshme prand-aj kulloshtra ka rendesi jetesore per njeriun, duke forcuar sistemin im-unitar ben qe gtgrupi i njeriut te behet i afte te luftoje kete semundje. Nga ana tjeter ne konkluzionet e stu-dimit thuhet se kulloshtra asgjes-on faktoret qe kriojne dhe favo-rizojne zhvillimin e kancerit si dhe tok-sinat qe depertojne ne trupin e njeriut nga ambjenti rrethues. Në rastet e infeksioneve te dhem-beve dhe mishit te dhembeve mund te apliko-het direkt kulloshtra e cila jep rezultate te çuditeshme.
Kulloshtra u ka ardhe ne ndihme edhe sportisteve - sidomos atl-eteve, keshtu studimet ne Australi konfirmojne 20% rritje force dhe reziste-nce si dhe shkur-tim te kohes qe nevojitet per t`u rikuperuar futbollisti etj
Faktoret e rritjes qe permban kulloshtra rrisin masen muskulore si dhe djegien e yndyrnave forcon kockat dhe ndihmon ne rikuper-imin e shpejte te demtimeve apo plagosjeve në stervitje.
Hormonet e rritjes IGF1, IGF2 ne kulloshtren e lopes jane te njejtë me ato te te njeriut por koncentrimi ne kulloshtren e lopes eshte i madh dhe ka versionin e IGF1 i shkurtuar që eshte 10 here më i fuqishem se IGF1 i thjeshte.
Colostrum nuk është vetëm një ushqim funksional shumë i pasur por është gjithashtu një product që përmban shumë substanca mbështe-tëse të jetës dhe shëndetit. kuptimi i Colostrum ilustrohet më së miri nga fakti se shumica e kafshëve kërkojnë Colostrum ve-tëm pas lindjes për të mbijetuar. disa nga këto substanca mbështe-tëse të jetës dhe nxitjes së rritjes janë si më poshtë: antitrupat, fa-ktorët imunë, faktorët e rritjes, faktorët e lidhjes, citokinat, oligosaharidet, acidet yndyrore thelbësore dhe fosfidet. Gjëja e jashtëzako-nshme për Colostrum është se të gjitha këto substanca veprojnë në mënyrë të tillë që të rrisin ef-ektin e përgjithshëm të secilit kompo-nent individual.
Nga grumbullimi e deri tek trajtimi i kolostrumit, ka dallime të më-dha në cilësi. Njohuri të thella profesionale janë të nevojshme për një tra-jtim të tillë të kujdesëshem të produktit në mënyrën e duhur për të si-guruar ruajtjen e qëndrueshmërisë së kolostrumit. Furnizimi ka rendesi dominuese duhet bëre nga ferma të çertifikuara, ekskluzivisht nga rajone të njohura, grumbullimi realizohet nep-ermjet qendrave të pajisu-ra me impjantin e ngrirjes. Dikush ka vendosur te perdorë vetem kulloshtren e mjele 12 oret e para mbas pjelljes = Zgjedhje e shkelqyer.
Në kete rast aplikohet procedurë specifike e zhvilluar dhe patent-uar, e bën plotësisht pa ngrohje substancat bioaktive ruhen 100% duke përdorur teknologjitë më të fundit dhe më të ëmbla ⇒ me trajtim të veçantë, përmban enzimën natyrale telomerazë! në produktin përfundimtar! Në përpunimin e ftohtë, siç përdoret në fabrikat e vendeve te BE, të gjithë përbërësit i mbijetojnë përpunimit. për këtë arsye mund të garantojnë se është cilësia më e mirë e disponueshme në treg.

3.png
3.png (197.66 KiB) Viewed 563 times


V A Z H D O N . . . . . .

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 06 Feb 2021, 11:05

INDUSTRIA E QUMESHTIT
V A Z H D O N : K U L L O S H T R A

II - PËRBËRJA E KULLOSHTRES:

. Imunoglobulinat (Antitrupa) – Antitrupa me spekter te gjere qe e mbrojne organizmin nga bakteret, majate, myqet, viruset dhe alergjite e ndryshme sepse kane veti kunder infeksioneve.
Njihen 5 grupe Imunoglobulina: IgA, IgD, IgE, IgG, dhe IgM Kulloshtra e lopes permban te gjitha keto pese lloje. Keshtu ndersa IgG ne kulloshtren e NENES eshte vetem 2%, ne ate te lopes eshte 8-25%.

1.png
1.png (87.63 KiB) Viewed 546 times


. Antitrupa. Qe luftojne rreth njezet mikrobe semundje-prurese ne kete numur perfshihen: Rotavirus, Helicobacter pylori, Cryptosp-oridium, Salm-onella, Candida, Streptococcus, Staphylococcus и E. coli.
. Vitamina dhe minerale: Ne kulloshter ata jane ne balancim natyral dhe ne sasi te madhe.
. Laktoferine- Nji perberes jashtezakonisht i fuqishem antibakterial dhe anti-virusal qe ndihmon ne sherimin e semundjeve si ; kancerin, SIDA, herpes, sindroma e lodhjes kronike, Candida albicans dhe infeksione te tjera.
. Citokinet- Forcojne sistemin imunitar dhe rregullojne vazhdimin e reaksionit imun. Kane rendesi per transmetimin e informacionit nga njera qelize imune ne tjetren, rrisin aktivitetit e T-limfociteve, stimulojne prodhimin e imunoglobulines, lehtesojne dhimbjet, dhe kane veprim kunder lodhjes dhe infeksioneve. Disa nga citokinetg jane; Interlevkine 1, 6 dhe 10, Gama-Interferon, Limfokinet.
. Oligosaharidet dhe glikokoniugantet- Nuk lejojne qe mikrobet e deme-shme te hyjne ne muret e stomakut.
. Polipeptide, e pasur me proline (PRP)- rregullon funksionimin e gjend-res timjus ( shume e rendesishme per imunitetin) jo vetem e stimulon imunitetin por edhe balancon rastin e nji reaksioni te forte imunitar sidomos ne semundjet anti – imune.
. Gliko proteinat (Proteazat dhe inhibitoret tripsinov); Mbrojne faktoret immune dhe te rritjes qe ka kulloshtra nga lengjet agresive te stomakut dhe zorreve.
. Laktoalbuminat: Mund te jene shume efikase kunder disa viruseve dhe tumoreve. Tek disa njerez permiresojne humorin dhe largojne stresin, kjo arrihet duke rritur prodhimin e serotonins dhe ne te njejten ko-he pakesojne nivelin e kortizonit.
. Lizozimet; Jane antibiotike natyral te cilat ne kontakt me bakteret i shkaterrojne ata.
• Faktoret e rritjes: Ne praktike jane identike me ato te njeriut, stimulojne nji rritje normale, ndihmojne ne rigjenerimin dhe shpejtojne ripertritjen e muskujve te demtuar ose te vjeteruar, lekuren, kockat, dhe nervat. Rregullojne nivelin e sheqerit, stimulojne trupin te djege dhjamrat ne vend te proteinave gjate dietes per dobesim dhe te ndertojne masen e brishte muskulore, perdoren edhe per sherimin e dje-gieve lokale dhe kurimin e plageve e çikatriçeve dhe ne kozmetike. Faktori i rritjes se indit epitelial (ЕGF) – Ruan lekuren dhe sidomos pamjen e mire te saje, ndihmon ne sherimin e ulçerave dhe forcon mukozat e sistemit te frymemarrjes, tretjes etj. keshtu lufton disa semundje si; ulçera, gastritin, sindromen e tranparences se zorreve, kolitin, pilonefritin, cistit, astma, sinozitet etj.
• Faktori insulin i rritjes (IGF-1): Sasia e tij ne kulloshter eshte e madhe , rregullon kolesterolin dhe sheqerin ne gjak, merr pjese ne metabolizmin e proteinave, karbohidrateve, dhe yndyrnave ne organizem, ndihmon per formimin e muskujve cilesore, dhe rigj-enerimin e DNK dhe PHK te gjitha keto kontribojne per largimin e plakjes se njeriut.
• Faktoret transformues te rritjes (ТGF А & B): Stimulojne nda-rjen e qelizes ne indet dhe kontribojne ne formimin e lendeve kockore si dhe mukozat e zorreve.
• Faktori trombocit i rritjes (PDGF): Gjithashtu ndihmojne ne indet, mu-skulature,dhe fibrat kuptohet qe eshte jetike per rigjenerimin e qeli-zave nervore.Hormoni i rritjes (GН): Ka rendesi shume te madhe ne rritjen normale te femijve per te arritur pot-encial gjenetik maksimal, per rigjenerimin e te gjithe indeve, per te ruajtur rinine dhe bukurine dhe per te ngadales-uar plakjen tek te moshuarit. Kater faktoret e fundit jane te rendesishem ne rritjen qe ndihmojne ne ndertimin e sis-temit te kockave, muskujve, nervat dhe indet, gjithashtu rregullojne sheqerin ne gjak.
Antitrupat SlgA lidhen me mikrobet dhe nuk i lejojne ata te ngjiten dhe te infektojne qelizat e zorreve. Ata gjithashtu arrijne deri tek hundadhe goja duke siguruar keshtu mbrojtjen e foshnjes nga mik-robet qe vijne nepermjet ajrit.
Ndersa antitrupat jane te drejtuar posaçarisht kunder nji patogjeni te caktuar, proteina kryesore e qumeshtit LAKTOFERINA, vepron më gjer-esisht, mund te vrase direkt bakteret, viruset dhe majate dhe ka vepr-im antipezmatues duke ulur dhembjet, ejtjet, dhe temper-ature e larte qe lidhen me semundjen. Me qene se Laktoferina eshte goxha e pazberthyeshme ajo kalon ne urine e pandryshuar dhe keshtu vazhdon te kontriboje kunder infeksioneve ne sistemin urinar. Laktoferina gjithashtu ndihmon ne rritjen dhe zhvillimin e baktereve mike ne zorret e bebes, kjo proteinë ndodhet ne sasi te konsiderueshme ne qumeshtin e nenes dhe ndyshon nga ajo e qumeshtrave te tjere.
Studjuesi Deivid Nuberk thote: “ Mendimi i im per qumeshtin ndryshoi totalisht: Më përpara kam menduar se eshte burimi me i mire ushqimore, POR e shoh se roli i vertete i tij eshte MBROJTES “
Sistemi imunitar i brishte i bebes ne ditet e para te jetes mbeshtetet seriozisht ne Qumesht – kulloshter e cila permban sasi te medha nga keto lende pastaj vjen duke u forcuar mbas 1 dhe 2 viteve por plote-sisht forcohet ne moshen 6 vjeç.
• Laktoferina; Proteine e serumit, e afte per t`u lidhur me Hekurin qe permireson absorbimin dhe transportimin, ndikon dhe ka efekt poz-itiv ne sistemin imunitar gjithashtu ka veti anti-mikrobike, antiviru-s-ale si dhe veti antikanceroze, laktoferina mund te frenoje organi-zma te ndryshem ku perfshihen: bakteret, majate, kerpudhat, paraz-itet, E.coli, HIV, herpes, hepatitn C nga ana tjeter ka edhe vetite e e PREBIOTIKUT qe do te thote stimulon rritjen e bakterev te dobish-me ne gtraktin e zorreve ne organizmin e njeriut. I shtohet ushqim-eve per foshnjet duke i u afruar qumeshtit te NENES.
Antitrupat SlgA lidhen me mikrobet dhe nuk i lejojne ata te ngjiten dhe te infektojne qelizat e zorreve. Ata gjithashtu arrijne deri tek hundadhe goja duke siguruar keshtu mbrojtjen e foshnjes nga mikrobet qe vijne nepermjet ajrit.
Ndersa antitrupat jane te drejtuar posaçarisht kunder nji patogjeni te caktuar, proteina kryesore e qumeshtit LAKTOFERINA, vepron më gjer-esisht, mund te vrase direkt bakteret, viruset dhe majate dhe ka vepr-im antipezmatues duke ulur dhembjet, ejtjet, dhe temperature e larte qe lidhen me semundjen. Me qene se Laktoferina eshte goxha e pazbe-rthyeshme ajo kalon ne urine e pandryshuar dhe keshtu vazhdon te ko-ntriboje kunder infeksioneve ne sistemin urinar. Laktoferina gjithashtu ndihmon ne rritjen dhe zhvillimin e baktereve mike ne zorret e bebes, kjo proteinë ndodhet ne sasi te konsiderueshme ne qumeshtin e nenes dhe ndyshon nga ajo e qumeshtrave te tjere.
Studjuesi Deivid Nuberk thote: “ Mendimi i im per qumeshtin ndryshoi totalisht: Më përpara kam menduar se eshte burimi me i mire ushqim-ore, POR e shoh se roli i vertete i tij eshte MBROJTES “
Sistemi imunitar i brishte i bebes ne ditet e para te jetes mbeshtetet seriozisht ne Qumesht – kulloshter e cila permban sasi te medha nga keto lende pastaj vjen duke u forcuar mbas 1 dhe 2 viteve por plotesisht forcohet ne moshen 6 vjeç.

2.png
2.png (24.81 KiB) Viewed 546 times3.png
3.png (248.35 KiB) Viewed 546 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 11 Feb 2021, 11:42

NDUSTRIA E QUMESHTIT
III - VETITË E KULLOSHTRËS NË DOBI TË SHENDETIT
PS!
K U L L O S H T R A BËN ÇUDIRA !!!!!
Po perdoret per KURIM si per te rriturit ashtu edhe per femijët e vegjel. Çfare eshte KULLOSHTRA? Te gjithe kemi degjuar per vetite e saj te pabesu-eshme!!! ne fakt eshte sekrecioni pare i gjendres se qumeshtit dhe perben ushqimin e pare dhe krejt te kompletuar per te porsalindurin, procesi i formimit te kulloshtres fillon gjate shtate-zanise, dihet se i porsalinduri nga ambjenti steril kalon në ambjent me mikrobe midis tyre edhe patogjene. Pjesa kryesore e kulloshtres eshte proteina albumina e cila e ndihmon beben te adaptohet pa problem me ambjentin e jashtëm.
Kulloshtra eshte leng viskoz, ngjites me ngjyre qe lekundet nga e verdhe deri gjyse e tejdukshme, intensiteti i ngjyres ndryshon me afrimin e lindjes.
Bolleku ne proteine – albumina eshte perparesia më e madha e ku-lloshtres, permban me pak yndyre dhe laktoze, kjo e ben më te preferuar se qumeshti gjithashtu nuk ka rrezik per alergji. Permban te gjitha vitaminat, plus ate qe quhet “Faktori rrites”, antitoksinat, dhe imunoglobulinat e bejne teper te çmuar per shendetin. Nga ana tjeter deri tani nuk eshte zbuluar ndonje efekte demtues. Kulloshtra sheron disa semundje, si per femijet e vegjel ashtu edhe per te rriturit, qeteson shqetesimet nga demtimi i mukozes se sto-makut, gastritin dhe ulçeren, ndihmon ne rikuperimin ne rastin e herpes, gripit etj. Ndihmon ne funksionimin e organeve te brendeshme e sidomos kur lidhen me diabetin, eshte fakt i pamohueshem per kulloshtren se forcon sistemin imunitar, jane te mjaftueshme 1500 mg ne dite per te siguruar sistemin e mbrojtjes. Mjeket po keshillojne gjethenje e me shum nenat e reja te uhqejne bebet me kulloshter per te forcuar sistemin imunitar.
Faktori rrites si dhe forcimi i sistemit imunitar jep shprese per t`a perdorë ne luften kunder kancerit, mendohet se nderpret rritjen dhe përhapjen e qelizave e keqija ne trupin e njeiut. Eshte vertetuar se redukton demet dhe shqetesimet qe vijne nga rrezatimi dhe kimioterapia.
Ndihmon ne zhdukjen e puçrave dhe pastrimin e fytyres prandaj edhe eshte aq e perdorshme ne kozmetike. Vendos per 20 minuta pak kulloshter te tretur ne uje ne fytyre se nuk do te pendohesh!!! Kulloshtra po perdoret si lehtesuese ne shqetesimet nga menopauza sepse rregullon problemet hormonale, rrite densitetin e koc-kave duke reduktuar riskun nga osteoporoza, stimulon formimi dhe rritjen e qelizave te indeve kockore, rregullon yndyrnat, depr-esionin, sheqerin ne gjak dhe kolesterolin e krahasojne me nje ngadalsuese te plakjes se njeriut.
Ne qofte se keni mundesi të siguroni kulloshter te vertete pavar-sisht nga lloji i kafshes, merreni vendoseni ne ngrirje dhe e perdorni kur ju duhet.
Më e kerkuara ne treg eshte kulloshtra e lopes sepse eshte me e dobishme.

Jane qindra studime qe konfirmojne dobite e kulloshtres:

. Forcon sistemin imunitar.
. Rrite rezistencen ndaj infeksioneve.
. Ndihmon ne rritjen e foshnjeve te vogla.
. Forcon kockat.
. Ndihmon ne formimin dhe forcimin e muskujve.
. Rrite forcen fizike, aftesine per pune dhe rezistencen.
. Shpejton sherimin e plageve dhe djegieve.
. Permireson elasticitetin e lekures.
. Pakeson rrudhat dhe rifreskon lekuren.
. Rigjeneron sistemin nervore dhe organet e brendeshme.
. Permireson tonin emocional dhe gjendjen shpirterore.
. Ngadaleson plakjen dhe zgjate jeten.
. Ndikon ne rinimin e gjithe organizmin.
Mijera vjet me radhe kulloshtra si ushqimi i pare per te porsali-ndurit ( perfshi ketu edhe njeriun) jep rezistencë dhe mbrojtje gjatë ditëve të para të jetës së foshnjeve kur ajo është më delikate, nepermjet antitrupave dhe trashigemise.

ROLI I KULLOSHTRES NE TRAJTIMIN E SMUNDJEVE ANTIIMUNE.
Nje nga funksionet kryesore te Sistemit Imunitar eshte; prodhimi i ANTIKORPEVE qe te luftojne çdo virus apo baktere te demeshme qe ndodhet ne organizmin tone, kur Sistemi imunitar “Gabon”, dhe ne vend qe të drejtohet kunder “armikut” lufton qelizat e veta atehere ne kete rast shkakton një delokalizim te prodhimit te antitrupave ky proces quhet ANTIIMUN qe do te thote ky sistem kthehet kunder trupit te vet, dhe vete semundja quhet Antiimune jane mja-fte shqetesusese, mjekesia i zbulon me veshtiresi por edhe luftimi i tyre eshte i nderlikuar!!! Kulloshtra ka nje histori te gjate per trajti-min e semundjeve Anti-Imune, Kulloshtra e lopes ofron një menyre efikase te vertetuar tashma per te lehtesuar simptomat si dhe frenimin e semundjes. Megjithëse shkaqet e drejtpërdrejta të sëmundj-eve autoimune ende nuk njihen, prania e tyre pothuajse gjithmonë lidhet me sindroma te ndryshme, nje gje eshte e sigurte se shërimi i suksesshëm i sëmundjeve autoimune duhet të fillojë me riparimin e traktit të tretjes, kulloshtra ka dhënë rezultate të mira në arritjen e ketij qellimi.
Komponenti në kolostrum që është më i dobishëm në rregullimin e përgjigjes imune në pacientët me sëmundje autoimune është pol-ipeptidi i pasur me prolin (PRP). Zbuluar në vitin 1983, PRP është një proteinë e gjetur në KULLOSHTER eshte nje zinxhir i vogël që ka të njëjtën aftësi për të rregulluar sistemin imunitar si hormonet e gjëndrës thymus. Komponenti (Colostrum i PRP) ka treguar efek-tivitet ne reduktimin e dhimbjes, inflamacionit dhe ënjtjes te shka-ktuara nga shumë sëmundje autoimune, duke përfshirë sklerozën multiple, artriti rheumatoid, lupus dhe miastenia e rëndë. Studimi i mëtejshëm i PRP në trajtimin e sëmundjeve autoimune ka zbuluar gjithashtu se ai ka aftësinë për të rregulluar një përgjigje tepër aktive imunitare dhe për të zvogëluar dëmtimin e indeve të trupit.
Ndërsa faktori PRP ndihmon në rregullimin e sistemit imunitar të pacientëve me sëmundje autoimune, faktorët e rritjes dhe komp-onentët e imun-oglobulinave ndihmojnë më tej në shërimin e tyre së pari duke riparuar indet e dëmtuara, pastaj rivendosin papër-shkueshmërinë e mukozës ndaj parazitëve dhe toksinave.qe te mos kalojne ne gjak, gjithashtu zvogëlojne dhimbjet nga ënjtjet në pje-së të tjera të trupit duke stimuluar riparimin e indeve nervore, indet e lëkurës dhe indeve te tjere lidhës.
Në një shënim thuhet; Imunoglobulinat e klasës M (IgM) zakonisht prodhohen nga trupi menjëherë pas pushtimit të patogjen⌂ve por ato zhduken herët nga gjaku, prandaj IgM konsiderohet shënjues i infeksionit akut (ose shenjë e përkeqësimit të infeksionit kronik). Fillojnë immunoglobulinat e klasës G (IgG) sintetizohen nga trupi shumë më vonë, por ato prodhohen gjithashtu për një kohë shumë të gjatë (ato janë përgjegjëse për imunitetin afatgjatë). Zbulimi i antitrupave specifikë për çdo patogjen IgG konsiderohet si një she-një se trupi tashmë e ka hasur këtë infeksion. Prandaj, zbulimi i një-kohshëm i IgG dhe IgM është një shenjë e përkeqësimit të një infe-ksioni kronik. IgG është një antitrup klasik që është i pranishëm në sasi të mëdha në serumin e të gjithë gjitarëve dhe shpendëve dhe sintetizohet në imunitetin sekondar përgjigje IgG gjendet në gjak, si dhe në lëngjet indore, që kur mund të kalojë nëpër muret e kap-ilarëve. IgM - është imunoglobulina kryesore qe, sintetizohet në fazat e hershme të përgjigjes imune. IgM ka lo-kalizim kryesisht intravaskular, një sasi e vogël gjendet në lëngjet indore me futjen e një antigjeni, me IgM fillon sinteza e antitrupave, e cila shfaqet në gjak pas 2-4 ditësh.
Përmbajtja e IgM në gjak është 2-6%. IgM është klasa e parë e imu-noglobulinave që shfaqet pas imunizimit, më vone fillon formimi më intensiv dhe i zgjatur i IgG dhe imunogl-obulinave të tjera.
Përqendrimi i IgA në gjak mund të arrijë 13% (nga të gjithë) Ig). IgA parandalon depërtimin e mikrobeve në indet, duke parandaluar ngjitjen e tyre (ngjitjen) në qelizat e mukozës.
Sipas studimeve:
Ushqyerja e vonuar me kolostrum lejon që mikrobet të fiksohen më shpejt në muret e hollë te zorrëve te viçit, pikërisht kur i porsalind-uri nuk ka marrë 1 racion kolostrum për 1,5-2 orë.


1.png
1.png (304.81 KiB) Viewed 524 times


2.png
2.png (393.16 KiB) Viewed 524 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 17 Feb 2021, 13:00

INDUSTRIA E QUMESHTIT

IV - PËRDORIMI I KULLOSHTRES

Ështe një SUPER – USHQIM per te gjithe gjitaret ashtu edhe per njerëzit në çfaredo moshe por sidomos per të porsalindurit.

PS!
Gjatë kohes prej disa dekadash që kam ushtruar kete profesion si inxhinjer ne industrine e perpunimit te qumeshtit, e kam pare vehten midis dy sek-toreve; blegtorise dhe teknologjise së ftohjes per ruajtjen e produkteve te qumeshtit; keto tre sektor jane te lidhur ne menyre te pashmngeshme me njeri tjetrin. Kete lidhje e kam vene re që ne programet mesimore në Universitetin ku kam studjuar dhe sidomos gjate praktikes.
Nga ana tjeter, kohet e fundit po kane sukses; Fermat familjare + Minifabrika per perpunimin e qumeshtit kjo e forcon edhe më tej kete lidhje që kthe-het ne bashkepunm per te njohur kerkesat e sejcilit.
Prandaj un e shoh me vend të jepen njohuri edhe si veprohet konkretisht me të porsalindurit e kafsheve qumesht – dhenese për të krijuar më vone nëna te shendeteshme që japin kulloshter cilesore, qumesht me cilesi te mire dhe me rendiment te larte.

Kur keshillohet te merret kulloshtra?

Të trija format; Colostrum Direct (e lenget), Colostrum Compact (kap-sula – pluhur) dhe Colostrum Pearls (perla) nga permbajtja jane identike por i jane nenshtruar temperaturave te ndryshme – te ulta gjate perpunimit, ka perparesi forma e lenget sepse vepron shum shpejt

Sa kulloshtër në vartesi me cilesine duhet të marrë viçi i porsalindur per të siguruar sasine e domosdoshme të antitrupave.

Vlera Brix C i l ë s ia Sasia e kulloshtres
< 20 Shumë keq > 3 lt – më mire te mos perdoret
20 – 22 Keq Minimum 2.5 – 3.0 l
22 – 25 Mirë 2,0 – 2.5 l
> 25 Shumë mire. Min. 2 lt


1.png
1.png (77.64 KiB) Viewed 483 times


SI USHQEHEN VIÇAT ME KULLOSHTER


2.png
2.png (440.97 KiB) Viewed 483 times


3.png
3.png (633.77 KiB) Viewed 483 times


4.png
4.png (517.54 KiB) Viewed 483 times


5.png
5.png (743.7 KiB) Viewed 483 times


6.png
6.png (434.12 KiB) Viewed 483 times


7.png
7.png (241.3 KiB) Viewed 483 times


Pajisja për kontrollimin, ruajtjen, përgatitjen dhe ushqimin e kolostrumit.
8.png
8.png (151.09 KiB) Viewed 483 times

Kujdesuni sot - për lopët e ardhshme ! Zbulimet shkencore kanë konfirmuar - në lindje, viçave u mungon imuniteti - viça që marrin rreth 4 litra kol-ostrum në orët e para pas pjelljes, sëmuren më pak dhe prodhojnë më shumë qumësht kur arrijne në një moshën produktive. Sidoqoftë, nuk është e mjaftueshme për të pirë colostrum - cilësia e tij duhet të jetë në rastin më të mirë! Studimet e fundit në fushën e blegtorisë kanë treguar se 50-60% e kolostrumit të ushq-yer nuk ka cilësitë aq të nevojshme për viçat!

KULLOSHTRA NGADALSON PLAKJEN
Mbas moshes 20 vjeç trupi i yne fillon te pakesoje prodhimin e hormonit te rritjes që ketu fillon VJETRIMI, dobesohet sistemi imunitar dhe kur arrine moshen 60 vjeç trupi i yne nderpret po-thuajse plotesisht prodhimin e faktoreve te rritjes dhe jane me fat ata qe vazhdojne te prodhojne sa do pak!!!!!!
Kulloshtra frenon – ngadalson PLAKJEN nepermjet furnizimit me rezerva te reja te faktoreve imun dhe te rritjes, ajo gjithashtu lar-gon lendet e dem-eshme nga trupi i njeriut duke filluar qe nga aparati i tretjes dhe asimilimit duke nxjerre jashte trupit tone RADIKALET E LIRA si dhe lendet metabolike te panevojshme, produktet e tjera qe jane ne favor te PLAKJES.
Ajo rrite elasticitetin e lekures dhe e mban te shendeteshme dhe te fresket, perveç kesaje ndikon ne uljen e çfaqjes se puçrave. Kulloshtra forcon koc-kat dhe shpejton rikuperimin e tyre mbas demtimeve – plagosjeve, shpesh here PLAKJA lidhet me uljen e veprimtarise se trurit, Doktori ka vleresuar pa mase se zbulimi I IGF1 ne kulloshter shoqerohet me rritjen e veprimtarise dhe funksionimit mendor.
IGF1 dhe faktoret e rritjes jane grimcat me permasa më te vogla qe ka njohur shkenca deri sot, si te tilla ato mund te kalojne edhe barieren ne sistemin e trurit dhe te lidhen me te duke rritur aktivitetin e trurit.
Dr. DANIEL KLARK ka pranuar se faktoret e rritjes si; GONADOTROL qe eshte hormon qe çlirohet i shoqeruar me peptide (jane proteina te zberthyera) stimulojne deshiren seksuale.
Edhe kerkimet shkencore te Dr. Benxhamin Frank te bera lidhur me PLAKJEN e njeriut konkluduan se IGF1 qe eshte gjetur ne kulloshter eshte e vetmja lende qe njihet deri sot e cila stimulon rritjen dhe rikuperimin e DNK dhe PNK. Terapia per zevendesimin e hormonit te rritjes eshte konsideruar një njo-ftim i mrekullueshem shkencor = si një metode per ngadalsimin e PLAKJES te njeriut.
Klinikat speciale ne bote qe i kane shpalle lufte PLAKJES (Vjeterimit te njeriut) kane izoluar disa nga hormone e rritjes duke krijuar nje terapi kunder PLAKJES dhe kete e kane gjetur tek KULLOSHTRA.
Në shum prova dhe eksperimente te kryera ne klinikat e vendeve te zhvilluara lidhur me PLAKJEN, eshte vrejte se kulloshtra e rrite nive-lin e IGF1 deri ne nivelin qe eshte tek adoleshentet kjo eshte arritje e madhe sidomos per rritjen forces dhe mases muskulore tek te moshuarit.
Kulloshtra permban me pak LAKTOZE kjo eshte ne favor te atyre persona qe jane intolerant ndaj saje, kjo do te thote se nuk do te kene probleme edhe kur e konsumojne ne forme uhqimi dhe sa do qe të hane nuk kane efekte anesore.
Proteinat e hirrës, kazeina, proteinat e vezës ose sojës, të gjitha këto proteina janë mjaft të njohura për praktikuesit. Sportisti në përgjithësi duhet të dijë se cila do të jetë më e përshtatëshmja për dietën e tij, e cila do t'i japë mbështetjen më të mirë për rritjen e muskujve, sejcili ka veçorinë e tij të vogël. Midis të gjitha këtyre proteinave, ekziston edhe colostrums (kulloshtra) që prodhohet nga qumështi i lopës në fund të shtatëzanisë, e njohur se përmban hormone anabolike.
Sidoqoftë, ne e dimë që ky hormon ka veti anabolike, shumë të dobish-me për rritjen e muskujve. Por, emri colostrum përcakton gjithashtu një proteinë pluhur që merret nga ky leng shumë i ve-çantë, që vjen nga lopa. Meqenëse është shumë i pasur me yndyrë dhe përmban disa karbohidrate, duhet të perpunohet në mënyrë që të hiqet maksimumi i këtyre elementeve dhe të merret një produkt i përqendruar në protei-na, shtesa që rezulton është disi e ngjashme me hirrën por JO sejcila ka vleren e vet por përmban deri në 200 herë më shumë hormone IGF-1, përveç kësaj, çmimi i tij është më i lartë ne mrahasim me hirren sep-se ky leng me fuqi te mbi-natyrshme prodhohet ne gjirin e qumeshtit vetëm për një periudhë të shum te shkurte rreth li-ndjes së viçit.
Cilat janë përfitimet e kolostrumit? Edhe pse është me çmim më të lartë se hirra, dikush do të preferonte pa u kursyer një proteinë që përmban një hormon anabolik dhe me efekt kaq te madh, për këtë arsye, inv-estimi do të ishte i vlefshëm sepse të çon në një fitim të konsiderue-shëm të masës muskulore = mendoj se kjo eshte end-rra e çdo te riut.
Sidoqoftë, studimet per colostrumin leng te tajtuar mire si dhe të industrializuar deri ne gjendje pluhuri kanë dhënë rezultate të ndryshme, disa hulumtime tregojnë një rritje të hormonit iGF-1 në gjakun e konsumatorëve, por studime të tjera nuk janë aq premt-uese per disa individ. Shumica e hulumtimeve tregojnë se nuk do të kishte ndryshim aq të dukëshem midis konsumimit të hirrës dhe kolostrumit.
PS! Per kete pike deshiroj te jem transparent, sipas mendimit te eksperteve:
Një sportist – atlet – notar etj, kur ndodhet para dy varianteve COLOSTRUM dhe HIRRA E KONCENTRUAR, zgjedhja më inteligj-ente do te ishte HIRRA E DJATHERAVE.

KULLOSHTRA PER ZHVILLIMIN E MUSKUJVE
Cilat doza duhet të përdoren? Meqenëse kolostrum nuk duket se sjell ndonjë efekt shtesë në atë të hirrës, konsumi i tij nuk vlereso-het veçanërisht duke pasur parasysh çmimin e tij, më të lartë se ai i proteinave të tjera. Sidoqoftë, nëse akoma dëshironi ta provoni këtë produkt, rekomandohet të merret një dozë prej 20g pas stërvitjes thonë ekspertet. Cilat janë efektet anësore të mundshme? Në radhë të parë, efektet e kolostrumit mund të jenë të ngjashme me ato të proteinave të tjera të qumështit, dmth dhimbje stomaku, diarre, fryrje të stomakut. Kjo zakonisht ka të bëjë me njerëzit që nuk e tolerojnë mirë laktozën ose proteinën e qumështit. Padyshim, asgjë nuk ju pengon të bëni një provë për vehten tuaj duke blerë colostrum sepse eshte shum individuale.

MENDIMI I IM
Nuk behet fjale që te bej vlersimin e ketij materjali shkencor sepse nuk jam un ai qe duhet t`a bej por mendime mund te japë çdo specialist që ndjek zhvillimet e reja ne kete fushe.
Të gjithe do te perfitojne nga KULLOSHTRA; bebet, femijet e vegjel, te rriturit madje edhe kafshet shtepijake qe argetoheni me to.
. Se pari sado që te lundrosh ne Internet nuk arrin te marresh ate qe te ofron LIBRI, kjo ka ndodhe edhe ne rastin mbas leximit te Librit ku jepen ma-terjale teper te vlefshme per kete teme “KULLOSHTRA”.
. Un shenova lart konkluzionet shkencore te ketij studimi dhe per-veç te tjerave shoh te argumentuar shkencerisht se si hidhen poshte disa akuza që i behen qumeshtit, aq te renda dhe pa baza nga disa pseudo - specialiste, të cilet tregojne mosmirenjohje ndaj ketij ushqimi HYJNOR pa te cilin siç tho-te autori i ketij studimi “ Shumë qenie te gjalla nuk do te ishin ne gjendje te vazhdonin jeten po te mungonte ky produkt.
. Fermeret, perpunuesit e qumeshtit duhet të gjejne menyra dhe forma lehtesuese por të sigurta – tregetimi per t`a derguar kulloshtren sa me afer kon-sumatorit, pervoja boterore verteton se ka kerkesa kur konsumatoret jane te bindur se eshte e fresket dhe e ciles-ise se mire.
Bolleku ne proteine – albumina eshte perparesia më e madha e ku-lloshtres, permban më pak yndyre dhe laktoze, kjo e ben më te preferuar se qumeshti gjithashtu nuk ka rrezik per alergji. Permban te gjitha vitaminat, plus ate qe quhet “Faktori rrites”, antitoksinat, dhe imunoglobulinat e bejne teper te çmuar per shendetin. Nga ana tjeter deri tani nuk eshte zbuluar ndonje efekte demtues. Kulloshtra sheron disa semundje, si per femijet e vegjel ashtu edhe per te rriturit, qeteson shqetesimet nga demtimi i mukozes se sto-makut, gastritin dhe ulçeren, ndihmon ne rikuperimin ne rastin e herpes, gripit etj. Ndihmon ne funksionimin e organeve te brend-eshme e sidomos kur lidhen me diabetin, eshte fakt i pamohueshem per kulloshtren se forcon siste-min imunitar, jane te mjaftueshme 1500 mg ne dite per te siguruar sistemin e mbrojtjes. Mjeket po keshillojne gjethenje e me shum nenat e reja te uhqejne bebet me kulloshter per te forcuar sistemin imunitar.
Faktori rrites si dhe forcimi i sistemit imunitar jep shprese per t`a perdor ne luften kunder kancerit, mendohet se nderpret rritjen dhe perhapjen e qelizave e keqija ne trupin e njeiut. Eshte vertetuar se redukton demet dhe shqetesimet qe vijne nga rrezatimi dhe kimioterapia.
Ndihmon ne zhdukjen e puçrave dhe pastrimin e fytyres prandaj edhe eshte aq e perdorshme ne kozmetike. Vendosni per 20 minuta pak kulloshter te tretur ne uje ne fytyre se nuk do te pendohesh!!! Kulloshtra po perdoret si lehtesuese ne shqetesimet nga menopa-uza sepse rregullon problemet hormonale, rrite densitetin e kock-ave duke reduktuar riskun nga osteoporoza, stimulon formimin dhe rritjen e qelizave te indeve kockore, rregullon yndyrnat, depresionin, sheqerin ne gjak dhe ko-lesterolin e krahasojne me nje ngadalsuese te plakjes se njeriut.
Ne qofte se keni mundesi t`a siguroni kulloshter te vertete pav-arsisht nga lloji i kafshes, merreni vendoseni ne ngrirje dhe e per-dorni kur ju duhet.
Më e kerkuara ne treg eshte kulloshtra e lopes sepse eshte me e dobishme.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 22 Feb 2021, 12:31

INDUSTRIA E QUMESHTIT

V - LLOJET E KULLOSHTRES.

Perveç sipas llojit te kafshes qumesht - dhenese, kulloshtra klasifikohet edhe sipas kohes qe nxirret mbas lindjes (mjelja), më cilesore eshte ajo qe ka ngjyre intensive qe milet menjehere mbas aktit te lindjes, Qumeshti me ngjyre te verdhe klasifikohet si kulloshter e dyte e cila nxirret mbasi ka pirë per here te pare i porsalinduri, edhe kjo vleresohet e cilesise te mire, dhe se fundi vjen kulloshtra e bar-dhe e cila fitohet rreth 10 dite mbas lindjes, e pershtateshme per pergatitjen e gjizes se shijshme.
Në treg pothuajse ne të gjitha vendet kam pare te tregetohet COLOSTRUM e te gjitha llojeve, ajo që më terheq eshte blerja ne farmaci, per mendimin tim jane më te sigurta dhe te prodhuara sipas procedures teknologjike dhe qe i permbahet kerkesave te standartit, disa prej tyre po u a kujtoj miqeve te mij qe te mos i anashkalojne kur kane mundesi per t`i siguruar pa u trembur nga çmimi qofte edhe duke sakrifikuar diçka tjeter.

Përshkrimi

Colostrum Direct - Kolastra 100% e pastër;
Metoda me cilësi të lartë për prodhimin ne gjendje te lenget - pelte; Pa yndyre dhe kazeinë;
Doza e pranueshme: 8 ml në ditë 125 ml.
Colostrum Noni = Mbrojtja e zorrëve
Gjithashtu përfshin plotësimin e duhur të ushqimit. Një ndihmë për shëndetin e traktit gastrointestinal siç dëshmohet nga studimi i fundit, i kryer nga Departamenti i Shkencave Biomjekësore të Univ-ersitetit të Milanos dhe botuar në një revistë shkencore Colostrum Noni është një shtesë ushqimore, përbërësit kryesorë të të cilit janë; 200 mg Noni (Morinda citrifolia L., fruta) lëng pluhur etj. Teknologjia e veçantë farmaceutike e Colostro Noni e ka ruajtur produktin nga proceset potencialisht agresive mekanike dhe ter-mike, duke mbajtur të pandryshuara aktivitetet e rëndësishme të përbërësve aktivë.
Efektiviteti i dy përbërësve aktivë do të thotë është efektiv në mbrojtjen e mukozës së zorrëve, si nga pikëpamja strukturore ashtu edhe nga ajo funksionale
Detajet Guna Colostro Noni - Shtojcë për Traktin Gastrointestinal Colostrum Noni, bazuar në kolostrumin e liofilizuar të lopes është një formulim inovator, me veprim të shpejtë ose i tretshëm, për-bërësit aktivë të së cilës janë shumë të biodisponueshëm për tru-pin, me efektivitet të treguar si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët, si një ndihmës natyral:
• në parandalimin dhe trajtimin e patologjive të gripit dhe parag--ripit, veçanërisht në ato forma të karakterizuara nga çrregullime gastroin-testinale (diarre, të vjella, dhimbje barku dhe ngërçe) të shoqëruara me lodhje të përgjithshme, kaq tipike për epidemitë e gripit të viteve të fundit;
• në rastet e funksionit të ulet zorrëve ose të dëmtuara, për shkak të infeksioneve (gastroenteritit) me origjinë bakteriale dhe virale, të cilat mani-festohen me: diarre, humbje të oreksit, dhimbje barku;
• në rastet e disbiozës së zorrëve dytësore pas përdorimit të zgjatur të antibiotikëve, dietës së dobët, sëmundjeve infektive, stresit psikologjik, mënyrave të jetës të parregullta, etj, sepse ka aktivitet të fortë mbrojtës dhe ribalancues të strukturës së mukozës.
Në Colostrum Noni ka 100% colostrum të pastër të lopes pa aditivë dhe me një përmbajtje të ulët yndyre, në Colostrum Noni ka një përmbajtje të lartë të antitrupave (IgA, IgG, imunoglobulinave IgM), pro-teinave (në veçanti lactoferrina) dhe peptideve, me veprim ant-imikro-bik ose kufizues të rritjes bakteriale. Për më tepër, antitru-pat mbështesin funksionin e shtameve bakteriale lokale me veprim të dobishëm, të cilat kolonizojnë traktin e zorrëve, duke e mbrojtur atë nga agresioni i baktereve të dëmshëm siç është Helicobacter pylori.
> Hormonet dhe faktorët e rritjes: androgjenet, estrogjenet dhe hormonet e metabolizmit të kalciumit të Colostrum Noni, së bashku me faktorët e rri-tjes, janë të rëndësishëm pasi ato koordinojnë zhvillimin dhe riparimin e qelizave të zorrëve, të cilat për shkak të funksionit të tyre i nënshtrohen një ndryshim i shpejtë
> Aminoacidet: të gjitha aminoacidet, (madje edhe ato thelbëso-re): Alanina, Arginina, acidi Aspar-tik, Beta-alanina, acidi Betaam-inoisobutirik, Cit-rulina, Cistina, Gluta-mina, acidi Gluta-mik, Glicina, Histid-ina, Isoleucina, Leucina, Lizina, Metionina, Ornitina, Fenilal-anina, Fosfo etanolamina, Fos-foserina, Prolina, Serina, Taurina, Threonina, Triptofani, Tirosina, Valina, përfa-qësohen në sasi të larta dhe janë të rëndësishme për rigjenerimin dhe zëvendësimin e ind-eve të traktit gastrointestinal. Veçanërisht e rendësishme është për-mbajtja e acidit glutamik, e taurinës thelbësore për funksio-nimin korrekt të tëmthit dhe të prolinës, jashtëzakonisht e dobishme për rindërtimin e enëve të gjakut.
> Vitamina dhe substanca të tjera me aktivitet antioksidues: përmban Vitaminë A, Vitamina C, D dhe E, me një veprim të fortë antioksidant thelbësor për mbrojtjen e traktit gastro-intestinal nga stresi oksidativ i shkaktuar nga proceset e tretjes së ushqimit, si dhe Cobalamin dhe acid folik, Koenzima Q10 dhe grupi i Vitaminave B.
> Minerale: prania e kripërave minerale si: natriumi, kaliumi, kalci-umi, magnezi, hekuri, acidi fosforik dhe klori, është i rëndësishëm, madje edhe për ato metale, zink, selen, bakër dhe krom, të cilat ja-në thelbësore për aktivitetin antioksidant.
Formulimi i Colostrum Noni kompletohet nga prania e: Morinda citrifolia (e njohur më mirë me emrin Noni): bimë e përdorur ndër shekuj nga popullatat e Paqësorit Jugor dhe e vlerësuar shumë për vetitë e saj fitoterapeutike; në veçanti lëngu i pranishëm në përqe-ndrim të lartë, ruan karakteristikat e fitokompleksit origjinal të pa-ndryshuar me vetitë anti-inflamatore dhe stimulimin e mbrojtjes imune të trupit. Për më tepër, përbërës të ndryshëm natyrorë (p.sh. xeronina) janë izoluar në lëng, të cilët ndihmojnë në forcimin dhe mbështetjen e të gjithë organizmit, duke siguruar një aktivitet më të shpejtë të rikuperimit psiko-fizik dhe një ndjenjë të plotë të mir-ëqenies së përgjithshme.
KULLOSHTRA E DHISË eshte nje gje e rralle – absolute
(Fuqia - nga Alpet)
♦ Produkt biologjik i çertifikuar
♦ I garantuar origjina Zvicerane.
♦ Pasterizuar ne 63 0 C
♦ liofilizuar
♦ Brenda 18 oreve te para.
♦ Pa laktoze
♦ Mbushje ne shishe pa karikues.
Eshte e pershtateshme edhe per femijet e vegjel. Colostrum i dhisë është i pasur me përbërës të vlefshëm ashtu si edhe colostrum i lo-pes vetëm përqendrimet individuale ndryshojnë, kështu që asnjëri nuk mund të preferohet më shumë se tjetri.
Krahasimisht, colostrum i dhisë përmban më pak yndyrë dhe më shumë laktozë. Si rezultat, ngjyra e pluhurit është e verdhë më e zbehtë se kolostrumi i lopës QuraDea. Meqenëse proteina e dhisë është shumë më e vogël se ajo e lopës, qumështi i dhisë tolerohet mirë nga shumica e njerëzve me alergji ndaj proteinave të qumë-shtit të lopës. Ngjyrosja e QuraDea të dhisë është veçanërisht e përshtatshme për njerëzit që kanë vështirësi në tretjen e proteinave të qumështit të lopës. Falë kësaj veçorie hipoalergjike, qumështi i parë i dhisë është gjithashtu i përshtatshëm për të porsalindurir dhe vitin e parë të jetës.
Kulloshtra e lopes.
. Produkt biologjik i çertifikuar
♦ I garantuar origjina Zvicerane.
♦ Jo pasterizuar
. Jo mikrofiltrim
. Liofilizuar
. Brenda 12 oreve te para
. Pa laktoze
. Mbushje ne shishe pa karikues.

Screenshot_1.png
Screenshot_1.png (138.49 KiB) Viewed 465 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 138
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 28 Feb 2021, 12:22

INDUSTRIA E QUMESHTIT

VI - KONTROLLI I CILESISE SE KULLOSHTRES:

Kulloshtra eshte me cilesi më te larte, kur merret nga lopet e moshuara dhe te shendeteshme qe jane ushqyer në kullota ne kushte te mira dhe te va-ksinuara sipas rregullave. Në qofte se ushqimi i lopeve gjate shtatezanise eshte i varfer ne Vitamine A dhe E kjo ndikon edhe ne kulloshter. Eshte mire te perdoren ene te veçanta per depozitimin dhe ruajtjen e kulloshtres ne gjendje te ngrire, sa-po grumbullohet duhet te ftohet qe te mos lejohet shtimi i baktereve, ne kete menyre nuk humbe cilesite dhe permbajtjen e antitrupave per kohe te gjate deri ne muaj, kete nuk duhet t`a harrojne ata që me-rren me trajtimin e kulloshtres por edhe konsumatoret para se te perdoret kulloshtra duhet te ngrohet paraprakisht gradualisht ne banjo me uje te ngrohte me temperature rreth 38 – 40 grade C dhe asnjehere te mos perdoret mikrovala.
Sipas fermerve dhe perpunuesve te qumeshtit ne Irlande, kulloshtra ruhet mire ne frigorifer sepse aty ruhen cilesite dhe bakteret qe permban. Eshte e rendesishme per shkrirjen, ngandonjehere eshte e nevojshme më shum se 1 ore, varet edhe nga madhesia e enes, po te veprohet ndryshe ulet cilesia e saje, mire eshte te mbahet ne ene te mbyllura dhe mbasi nxirren nga frigoriferi zhyten ne uje te ngrohte por jo i nxehte!!!
Çdo gjë shkon në rregull ne temperaturen e dhomes thone ferme-ret dhe mbahet deri sa te shkrije plotesisht.

Si kontrollohet cilesia e kulloshtres.

Do të ishte e pafalshme sikur të konsumohet ashtu e fresket e cila sa-po ka dale nga gjiri!!!! Kurrë mos harroni se eshte thike me dy presa, vertetë ka te gjitha vetitë dhe perbersit e kulloshtres POR të jeni te sigurte se permban ngarkese te larte bakteriale ku përveç baktereve jo te demeshme ka edhe patogjene, pasojat i llogaritni vet.
Po përpiqem të pershkruaj metodat e koheve te fundit që rrisin shpejtësinë dhe saktësinë e analizës, nga ana tjetër të jenë sa më te thjeshta të mund-ëshme per t`u zbatuar që kane të bëjnë me sektorin e blegtorisë, përkatësisht me mjekësinë veterinare.


Një analizë e thjeshte:

Në 10 ml colostrum, futet 0,1 - 0,14 g pluhur i acidit askorbik, për-caktohet cilësi e mirë e kolostrumit në qofte se mungojne ndryshime të dukëshme.
Përqindja më e madhe e vdekjes së viçave të porsalindur eshtë në moshën profilaktike - 15 ditët e para pas lindjes dhe një nga arësyet është cilësia e dobët e kolostrumit. Transferimi pasiv i imunitetit nga nena deri tek i porsalinduri me anen e kolostrumit është teper i rëndësishëm sepse në ditët e para të jetës nuk ka sintezë të imuno-globulinave të tyre. Në lidhje me sa më sipër, është shumë e rëndë-sishme të ushqeni të porsalindurit me kolo-strum me cilësi të lartë në të gjitha aspektet, d.m.th. colostrum duhet marrë nga lopët e shëndetëshme. Pirja e kolostrumit dhe qumështit të lopëve me ma-stit dhe acidozë, nga te porsalindurit çon në dispepsi dhe shum shpesh në vdekje në 15 ditët e para të jetës. Nuk është gjithmonë e mundur të identifikohen të gjitha lopët me acidozë metabolike në kohë, pasi këto verifikime -shpesh kryhen në mënyrë selektive, dhe një numër i madh i kafshëve me patologji dhe çrregullime metab-olike mbeten të pa zbuluara.
Përcaktimi i cilësisë së kolostrumit shpesh kërkon kushte laboratorike dhe kryerje sistematike të këtyre analiza gjë që nuk është gjith-monë e mundur në ferma për arsye të ndryshme.
Të gjithë këta faktorë kanë nxitur ekspertet të kërkojnë metoda të shpejta dhe efektive për vlerësimin e cilësisë së kolostrumit që do të përdoret për të ushqyer viçat e porsalindur.
. Metoda e njohur, e cila konsiston në përdorimin e testeve të mastitit – siç eshte testi i mastitit në Kaliforni (KMT), e propozuar që në 1957 nga shke-ncëtarët amerikanë.
Kjo provë konsiston në përzierjen e vëllimeve të barabarta të qum-ështit (kulloshtres) dhe solucionit të reagentit (3-5%), e ndjekur nga përzierja e tyre në pllaka kur mbas 5-10 sekonda formohet një masë e ngjashme me pelte tregon një përmbajtje të shtuar të qelizave në te.
Detyra është të përmirësojmë saktësinë e analizës, të zvogëlojmë kohën për përcaktimin e cilësisë së kolostrumit dhe refuzimin e kolostrumit me cilësi të ulët.
. Metoda tjeter e thjeshte është si më poshtë. Pas mjeljes, 10 ml ko-lostrum hidhen ne në një epruvete, pastaj shtohet sasia e duhur e acidit askorbik. Acidi askorbik (vitamina C) shtohet në formë pluhuri. Kur kolostrumi "ështe i shëndetshëm", nuk pëson ndonjë ndryshim të dukshëm. Në të njëjtën kohë, kur shtoni acid Askorbik në colostrum me "acidosis" dhe lopët me mastit, colostrum pëson shpejt ndryshime = (koagulon proteina).
. Testet laboratorike kanë treguar se colostrum "acid" ka një aciditet të lartë, kjo në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rezistencën e molekulave të proteinave (imunoglobulinat, kazeina, etj.) ndaj faktorëve të koagulimit, në veçanti ndaj acideve, e cila shoqërohet me afrimin e vlerave të pH të kol-ostrumit "acid" në "pikën izoelektrike" karakteristike e këtyre proteina.
Shtimi i 0,08 g pluhur të acidit askorbik në 10 ml kolostrum nga lo-pët e sëmura çon në shfaqjen e shenjave vizuale të mpiksjes së proteinave (zierjes). Optimale është futja e 0,1-0,14 g pluhur të ac-idit askorbik për 10 ml kolostrum, ndërsa vërehet koagulimi i prot-einave (zierja). Futja e një sasie më të madhe të pluhurit të acidit askorbik në kolostrum me cilësi të dobët është jopraktike, pasi efekti nuk është i shtuar. Metoda për përcaktimin e cilësisë së dobët të kolostrumit duke përdorur pluhurin e acidit askorbik është e shpejtë, e saktë, ajo mund të kryhet direkt në vendin e punës dhe zvogëlon përqindjen e vdekjes së viçave, veçanërisht në 15 ditët e para të jetës.
. Metoda për përcaktimin e cilësisë së dobët të kolostrumit është e lehtë për tu zbatuar në praktike – edhe ne stallë.
Matja e densitetit te kulloshtres
Përqendrimi i antitrupave (imunoglobulinave) në kolostrum është e një rëndësie jetësore për një fillim të mbarë të jetes se viçave por edhe per te gji-the te porsalindurit. Prandaj, kolostrumi duhet të kontrollohet rregullisht me një refraktometër Brix. Matja është hapi i parë në menaxhimin e sukse-sshëm të kolostrumit. Në këtë mëny-rë, ju do t`i garantoni viçave tuaj mbrojtje të shkëlqyer imune, ndih-moni në parandalimin e problemeve në mushkëri dhe diarresë dhe zvogëlimin e vdekshmërisë. Para çdo gjëje tjetër, është fillimi i mirë që ndikon pozitivisht në performancën gjatë gjithë jetës.
Qumështi i parë i prodhuar nga lopa pas lindjes quhet colostrum. Colostrum ka për qëllim transferimin e antitrupave të rëndësishëm nga lopa deri tek viçi. Që ky transferim të jetë i suksesshëm varet nga një numër faktorësh. Një faktor shumë i rëndësishëm është cilësia e kolostrumit.
Çfarë nënkuptojmë kur flasim për colostrum me cilësi të mirë? Para së gjithash, cilësia higjienike. Colostrum duhet të të merret nga mjelje në kushte të pastra, nuk duhet të përmbajë papastërti, nuk duhet të ndotet nga pluhuri ose insektet, përveç kësaj, përmbajtja e antitrupave në kolostrum është tepër e rëndësishme.
Ky materjal përqendrohet pikërisht në mënyrën se si funksionon, si ndiqet cilesia që nga momenti i pjelljes sepse me orë ndryshon, i bie vlera, nga ana tjeter pasojat e mundëshme nga trajtimi i pakujdeseshem dhe mundësinë tuaj të ndërhyrjes.
PS!!!! Lënda e thatë = cilësi
Cilësia e kolostrumit lidhet drejtpërdrejt me përmbajtjen e eleme-nteve fikse në të, e quajtur edhe lëndë e thatë. Sa më shumë lëndë e thatë të ketë, aq më e mirë është cilësia. Qumështi normal i lopës përmban 12.5% lëndë të thatë kurse colostrumi i freskët më shumë se 25%. Ka disa mënyra për të matur përmbajtjen e lëndës së thatë: dërgimi i mostrës në laborator - zgjat shumë, prandaj mund te përdorni:
. një kolostrometër = instrument qelqi delikat.
. një refraktometër (Brix) = instrument preciz dhe praktik.
Për zbulimin e shpejtë të përmbajtjes së lëndës së thatë rekoma-ndohet Refraktometër Brix.
Si punon?
REFRAKTOMETER PER PERCAKTIMIN E CILESISE SE KULLOSHTRES
Përshkrimi
• pajisje për përcaktimin e shpejtë dhe të saktë të cilësisë së kull-oshtres;
• me vetëm një vështrim përmes lenteve, mund të vendoset cilësia e kulloshtres;
• për të studiuar kulloshtren e lopëve dhe kuajve.
Si veprohet:
Me një refraktometër Brix, thyerja e dritës matet përmes një tret-ësire. shkalla e thyerjes lidhet me sasinë e lëndës së thatë të pranishme në tretësirë. Sa më e madhe të jetë lënda e thatë, aq më e lartë është vlera e Brix, raporti i Brix me lëndën e thatë është rreth 1: 1. Kjo do të thotë që, për shem-bull, 15% e Brix është ekuivalente me rreth 15% të lëndës së thatë. Për më tepër, një përmbajtje e lë-ndës së thatë në kulloshter mbi 19% është e lidhur me sasinë e ant-itr-upave (IgG).
Lidhja Brix - lëndë e thatë – IgG e bën të lehtë përcaktimin e cilës-isë së kolostrumit duke përdorur refraktometrin Brix.
Colostrum mund të ketë një vlerë shumë të ulët Brix (12-16%), në këtë rast, lopa ka humbur shumë kulloshter para se të lindë, kështu që qumështi pas lindjes në të vërtetë nuk është më colostrum i vër-tetë por më e varfer. Colostrum me një vlerë Brix prej 17-22% nuk është aq i preferuar dhe nuk kesh-illohet t'u jepet viçave. Nëse vlera e Brix është shpesh shumë e ulët, diçka nuk shkon mire, analizoni regjimin gjatë periudhës së tharjes dhe atë gjatë periudhës së lind-jes së bashku me zooteknikun – këshilltarin e ushqimit. Nëse është e nevojshme, racioni duhet të ndryshohet.
Një kolostrum (kulloshter) mbi 23% konsiderohet i mirë, ndersa kur permban mbi 26% eshte i shkëlqyeshëm. Në prani të një kolostrumi prej më shumë se 26%, një bollëk antitrupash i sigurohet viçit me një litër dhe më pak. Në përmbledhje: sa më e lartë të jetë vlera Brix, aq më e mirë është cilësia e kolostrumit.
Pse duhet të matet? Me pak fjalë: të matësh është të dish. Nuk është e mundur të përcaktohet cilësia e kolostrumit me sy, pse është e verdhë nuk do të thotë domosdoshmërisht se cilësia është më e mirë. Matja e rregullt ju lejon të keni një pasqyrë të plotë të variacioneve të mundëshme për sasinë e an-titrupave në bagëtite qe mbarështroni. Duke e ditur këtë, ju mund të merrni masa ose të keni konfirmim se qasja juaj është e saktë. Për shumë ferm-erë, matja është hapi i parë drejt optimizimit të menaxhimit të kolostrumit, duke rezultuar në rritjen më të mirë të viçit.

Faktorët që duhet të merren parasysh:
Në pjelljen e pare vlera e Brix është shpesh më e ulët, më vonë në rastin e lopëve në lindjen e dytë dhe të tretë, vlera e Brix përmirë-sohet vazhdimisht Në prani të një prodhimi të lartë të qumështit pas lindjes, vlera e Brix shpesh është më e ulët, humbja e qumështit para lindjes zvogëlon vlerën e Brix, një mjelje e vonuar (pas 6 or-ësh) ul vlerën e Brix, vaksinimet gjatë shtatëzënësisë nuk ndikojnë në vlerën e Brix Ushqimi në periudhën e thatë nuk ndikon veçanë-risht në vlerën e Brix
Për te siguruar cilesi te mire është i rëndësishëm densiteti– (dend-ësia) kolostrumit i cili matet me një kolostrometër. Mos përdorni kolostrum as nga lopët e sëmura dhe as nga primatët, ku përqend-rimi i antitrupave është vetëm 70% i permbajtjes normale. Për këtë qëllim, veçanërisht në fermat e vogla dhe të mesme, është e nevoj-shme të krijohet një bazë për ngrirjen e colostrumit që mund të pë-rdoret për 6 muajt e ardhshëm, ruhet në një temperaturë prej -18 grade C.

Edhe në rastin e menaxhimit të mirë të kolostrumit, pasterizimi çon në përmirësimin e mëtejshëm të shëndetit.
Sistemi imunitar i viçave para se të hiqen nga gjiri varet drejtpërdr-ejt nga sasia dhe cilësia e kolostrumit të marrë gjatë orëve të para të jetës. Viçave duhet t'u jepet kolostrum sa më shpejt të jetë e mundur pas lindjes, me të paktën 4-6 litra të gëlltitura brenda 8 orëve të para. Nëse transferimi pasiv i imunitetit dështon, numri i sëmu-ndjeve të aparatit të frymëmarrjes dhe traktit digjestiv mund të rrit-et, ashtu si edhe vdekshmëria.

Pikat kryesore të hulumtimit. Pasterizimi i kolostrumit ose qumështit zvogëlon ngarkesën bakteriale pa ndikuar negativisht në cilësinë ushqyerja me kolostrum të pasterizuar dhe qumësht ka-limtar përmirëson shëndetin dhe zvogëlon vdekshmërinë e viçit në 3 javët e para të jetës gjithashtu paste-rizimi përmirëson cilësinë e kolostrumi, menaxhimi i kujdesshëm i praktikave higjienike në administrimin e kolostrumit ësh-të jetik për të forcuar shë-ndetin, kur ruhet dhe administrohet higjenikisht, si kolostrumi ashtu edhe qumështi menjanohet përmbajtja e baktereve dhe patogjenëve të tjerë që mund të ndikojnë seriozisht në shëndetin e te porsalindu-rit. Pasterizimi i kolostrumit dhe qumështit ul ndjeshëm ngarkesën bakteriale duke ruajtur cilësine e lartë dhe pa ndryshuar faktorët ushqyes. Pasterizimi i kolostrumit zvogëlon sëmundjet neonatale dhe vdekshmërinë e viçave.
Në hulumtimin e titulluar "Colostrum dhe pasterizimi i qumështit “ konfirmohet përmirësimi i gjendjes shëndetësore dhe ulet vdekshmëria në viçat neonatalë që marrin sasine e duhur të kolostru-mit.
" Armengol dhe Fraile paraqesin një studim që përfshin 587 viça Holstein të porsalindur, ku vlerësohet me të dhena studimore, pasterizimi në fermë i colostrum mund të përmirësojë statusin shënde-tësor, të zvogëlojë numrin e sëmundjeve neonatale dhe të zvogël-ojë vdekshmërinë gjatë 3 javëve të para të jetës së viçave që marrin sasi të përshtatshme të colostrum. Rezultatet u krahasuan me viçat që marrin sasi të ngjashme të colostrum të pa-pasterizuar dhe qum-ësht me cilësi të ngjashme.
. Matja e cilësisë së kolostrumit me një refraktometër Brix është një metodë praktike për të siguruar kolostrum me cilësi të mirë IgG shihet si treguesi më i besueshëm për verifikimin e transferimit të imunitetit pasiv tek viçat e porsalindur. Nëse arrijnë një nivel IgG në serum ≥ 10 g / L në një mostër të marrë ndërmjet 1 dhe 7 ditëve pas lindjes, transferimi konsiderohet i suksesshëm. Për të arritur kë-të nivel të imunitetit pasiv, p.sh. per viçat duhet të ushqehen të pa-ktën 3-4 litra kolostrum me cilësi të mirë brenda 6 orëve nga lindja. Duke supozuar që ata duhet të marrin 100 deri 200 g IgG që të sigurohet imunitet i mirë, një përqendrim i IgG në kolostrumin e lopës prej 50 g / L konsiderohet si një vlerë e prerë në vlerësimin e cilësisë së kolo-strumit.
Një studim amerikan i 827 mostrave në 67 ferma tregoi se gati 30% e mostrave të kolostrumit kishin një përqendrim IgG <50 g / L.
Një studim më i fundit i kryer në Holandë tregoi rezultate të ngja-shme: 65% e mostrave të kolostrumit të testuar ishin me cilësi të mirë, 18% të moderuar dhe 17% ishin me cilësi të dobët. Prandaj është e rëndësishme që fermerët të matin cilësinë e kolostrumit. Testi radial i imunodifuzionit (RID) konsiderohet si metoda stand-arde për matjen e anti-trupave kolostralë Matja e peshës specifike është propozuar si një mënyrë për të vlerësuar cil-ësinë e kolostr-umit, por disavantazhi kryesor është brishtësia e kolostrimetrit dhe nevoja për ta pastruar shpesh midis dy matjeve. Vlerësimi i ngjyrave provoi të mos jetë mjaft i besueshëm
Një matës portativ Brix mund të përdoret për të matur përqendrimin e sheqerit në disa pika të colostrum. Indeksi i përthyerjes, i konvertuar në një shkallë Brix, mund të përdoret për të dalluar cilësinë e mirë (IgG ≥ 50 g / L) nga colostrum me cilësi të dobët (IgG <50 g / L)
Matja e cilësisë së kolostrumit me një refraktometër Brix është një metodë praktike për matjen e niveleve të antitrupave kolostral Duhet të përdoret kolostrum me vlerë Brix ≥ 22% Colostrum me një vlerë Brix <18% duhet të hidhet poshtë Nëse kolostrumi ka një vlerë Brix ≥ 18% por <22%, duhet të konsiderohet e pranueshme, duke shfrytezuar informacionet nga hulumtimet e bera nga studju-esit, është propozuar që të përdoret një vlerë e prerë prej 22% për të zgjedhur colostrum me cilësi të mirë dhe e perhtateshme edhe per ngrirje.
Eshte konkludua se matja e vlerës së Brix me një refraktometër është një metodë praktike për testimin e cilësisë së kolostrumit në fermë.

A e dini se; Një studim Hollandez, vetëm 65% e mostrave të kolostrumit të testuar ishin të një cilësie të mire.!!!!!!!! Mendoni se çfare ndodhe ne vendet e tjera!!???

1.png
1.png (505.65 KiB) Viewed 870 times


2.png
2.png (475.86 KiB) Viewed 870 times


3.png
3.png (243.96 KiB) Viewed 870 times


4.png
4.png (235.95 KiB) Viewed 870 times

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests