Latest post of the previous page:
INDUSTRIA E QUMESHTITTRAJTIMI I QUMESHTIT TË GOMARICES.
Trajtimi behet me metoda te ndryshme, por duhet të zgjedhim ate që na siguron te pa cënuara lendet biologjike qe permban ky qumesht;
Qumesht i fresket. - Qumësht ORGANIK gomarice i freskët që filtrohet dhe pasterizohet nga bujqësia ORGANIKE. Mbas këtyre operacioneve, qumështi ambalazhohet në shishe PET të sterilizuara dhe ruhet në një ambient frigoriferik deri në shitje.
Mënyra e ruajtjes: qumështi duhet të ruhet gjithmonë në një temperaturë ndërmjet 0 ° C dhe + 4 ° C, deri në përdorim, i cili duhet të bëhet brenda datës së skadencës të shënuar në shishe.
Mënyra e konsumimit: Qumështi ynë është gati për konsum dhe mund të pihet i ftohtë ose i vakët, sigurisht nuk rekomandohet ngrohja e tij në temp-eraturë mbi 72°C sepse qumështi mund të humbasë disa nga karakteristikat e tij thonë prodhuesit (por mendoj) se duhet të theksohet sa kohe mund te ruhet sepse kur behet fjale per keta lende biologjike qe lidhen me imunitetin, rendesi kane edhe oret!!!.
Tharje në ngrirje. Qumështi i gomarices mund të thahet në ngrirje për të ruajtur cilësinë biologjike të qumështit dhe për të ruajtur në këtë mënyrë vetitë e tij ushqyese, funksionale dhe kozmetike. Kjo është e mundur sepse gjatë tharjes në ngrirje, qumështi ngrin dhe përcillet nën vakum në tem-peratura të ulëta. Gjatë këtij procesi, uji largohet me sublimim. Rezultati është rreth dhjetë për qind e lëndës së thatë, e cila quhet qumësht gomarice i tharë në ngrirje. Ky pluhur rikuperohet lehtë. Produkti i liofilizuar duhet të jetë i paketuar pa oksigjen. Afati i ruajtjes është dy vjet.
Si përfundim, trajtimi me tharje në ngrirje (tharje me ngrirje) i qumështit të gomarices është treguar se ruan ngjyrën natyrale, shijen, lëndët ushqyese dhe substancat biologjikisht aktive të qumështit të freskët të gomarices.
. Në vend të kësaj, tjeter menyre eshte me metodën e tharjes me (me nxehje) pulverizim me spërkatje, një metodë tjetër e tharjes, në kete rast qumështi nxehet, duke shkaktuar humbjen e vitaminave dhe substancave të tjera të rëndësishme biologjikisht aktive.
Për më tepër, tharja në ngrirje nuk kërkon konservues kimikë dhe mund të konsumohet drejtpërdrejt ose lehtë të rihidratohet. Megjithatë, kjo metodë praktikohet vetëm nga disa kompani për shkak të kostos së lartë, por kjo eshte zgjidhja perfekte kete duhet t`a dijne jo vetem prodhuesit por edhe konsumatoret, keta te fundit t`i hapin syte kater kur lexojne etiketen sepse kompanite serioze i shenojne te gjitha te dhenat. Ky produkt është lehtë për t'u gjetur në Itali, ku është hedhur për herë të parë në treg, por mund të jetë i vështirë jashtë Evropës.
Ka eksperienca te ndryshme;
Informacion praktik mbi përdorimin e qumështit të tharë në ngrirje
Qumështi i gomarices përmban mesatarisht 80 deri në 90 g lëndë të thatë për litër qumësht të freskët. Për të rindërtuar (Ribëre) një litër qumësht, përdoren midis 80 dhe 90 g qumësht pluhur i tharë në ngrirje. Fabrikat e sapunit zakonisht përdorin 5-10% qumësht në peshën totale të sapunit. Tek kremrat kemi edhe efekte të mira në 10%, por mund të shkojmë deri në 50%. Megjithatë, në këtë përqindje, aroma karakteristike e qumështit të lio-filizuar është shumë e pranishme. Për prodhimin e sapunëve me sapunifikimin e ftohtë, është thelbësore të shmangni temperaturat tepër të larta.
Proteinat e qumështit do të denatyroheshin, gjë që çon në një humbje të pjesshme të vetive dhe një nuancë karakteristike kafe.
Çmimet: Qumësht i pastër i ngrirë: 25 dollarë për litër, minimumi 2 litra. Filtrohet dhe ngrin menjëherë pas mjeljes. Paketuar në qese Ziploc prej 500 ml secila, pothuajse nën vakum dhe të sheshtë. E disponueshme vetëm në fermë (kur e bleni duhet të siguroni një ftohës për udhëtimin deri në shtëpinë tuaj).
Qumësht i pastër i tharë në ngrirje: 52 $/100 g ekuivalente me 1 litër të rindërtuar me 500 dollarë.!
Shitja e qumështit të gomarices. Ofrohen shitje te qumështit të gomarices i prodhuar në fermë, nga kafshët që mbarështohen nga familjar që resp-ektojnë nevojat dhe natyrën e gomarëve. Ky qumësht nuk është i destinuar për konsum njerëzor, por ai grumbullohet dhe ruhet në mënyrë të tillë që të arrijë standardet më të larta të cilësisë në industrinë e kozmetikës.
Format e ofruara Shitet qumësht gomarice në dy forma: i ngrirë ose i tharë në ngrirje. Qumështi i ngrirë shitet vetëm në fermë, në dyqane gjatë sezonit turistik dhe me termin jashtë sezonit. Qumështi i tharë në ngrirje është lënda e thatë e qumështit. I tharë nga temperatura e ulet, qumështi ruan të gjitha vetitë e tij. Shitja e qumështit të gomarit u drejtohet po aq individëve që praktikojnë prodhimin e sapunit për kënaqësi, sa edhe fab-rikave artizanale të sapunit të interesuara për të zhvilluar produkte të reja. Ai synon gjithashtu industrinë e kozmetikës dhe shitësit me shumicë të lëndëve të para të sapunit, shitet në sasi të vogla ose të mëdha.
Prodhuesi duhet të jete në gjendje të ofrojë një certifikatë analizash në lidhje me qumështin e tharë në ngrirje, të prodhuar sipas kërkesës në një la-borator tjetër të pavarur.
Udhëzime për përdorim: shpërndani 10 g në 120 ml ujë ose pije tjetër. Përzieni tretësirën derisa pluhuri të tretet plotësisht. 100 gr produkt i tretur është i barabartë me 1200 ml qumësht gomari të paprekur. Mënyrat e ruajtjes: ruajeni në një vend të freskët dhe të thatë. Qumështi që rezulton mund të ruhet në frigorifer për 24 orë, por nuk mund të ngrij.
PAJISJE PRODHIMI – Tip - PILOT PER LABORATOR
Me qenë se pervoja për trajtimin e qumeshtit tek ne eshte ne nivelin zero por edhe ne shume vende te tjera perfshi edhe Europen sepse jemi ne fillim te vleresimeve, vone i kemi kuptuar cilesite e veçanta ne dobi te shendetit tone, mire do të ishte “jo me vrull” por të jemi shum te matur kur t`i hyjme kesaj pune, prandaj le te fillohet me pajisje bashkekohore te kapacitetve te vogla = Linja – Pilot.
Përshkrimi: Si rezultat i zhvillimit të shpejtë të industrisë së qumështit dhe nevojës për të eksperimentuar produktet në rrugen industriale, shum kompani kane krijuar pajisje laboratorike dhe linja te vogla – pilot për prodhimin e produkteve të qumështit.
Karakteristikat: Pajisjet janë të dizajnuara për kryerjen e eksperimenteve për zbatimin teknologjive të reja, për qëllime trajnimi dhe demonstrimi, si dhe për prodhimin e vëllimeve - sasive të vogla ose serive të një produkti.
E tillë eshte edhe Kompania - Stabilinzhenering-Alfa Ltd. ka pajisjet laboratorike të mëposhtme dhe linjat pilot:
. Bioreaktor laboratorik për fermentimin anaerob;
. Moduli ultrafiltrues për përqendrimin dhe pastrimin bakterial të lëngjeve, tip pilot;
. Pasterizues i vëllimit laboratorik;
. Shkrirës laboratorik, i projektuar për prodhimin e djathrave të përpunuar sipas recetave të ndryshme - duke shkrirë një përzierje të djathrave natyralë, gjizë, djathë të kripur, gjalpë dhe më shumë.
. Prodhues laboratorik djathi me një vëllim prej 30 L për prodhimin e djathrave të fortë;
. Banja për prodhimin e djathrave gjysmë të fortë me një vëllim prej 10 dhe 20 L dhe mjete prerëse për to
Të gjitha pjesët në kontakt me produktin janë bërë prej çeliku inox, të lejuara për kontakt me ushqimin.
VO!
Linjat – pajisjet dhe makineritë e perpunimit te qumeshtit te gom-arices jane njësoj si të qumeshtit – Kulloshtres dhe Hirres
Shiko dosjet perkatese.
SI PËRFUNDIM.
Mendoj:
. Sipas përvojes se vendeve europiane, prodhimi dhe konsumimi i qumeshtit te gomarices, vleresohet nga shteti dhe me kete pune merren deri tek instancat më te larta, keshtu p.sh Parlamenti Italjan eshte gati të ndermarrë veprime konkrete per të vendosë çmime reale me qëllim të rritet konsumimi i tij nga popullata.
. Kam pa neper dyqane qumesht gomarice por edhe konsumatorë krejt indiferent, meqenese njihen tashma dobitë e ketij qumeshti per shendetin e njeriut, eshte e nevojshme të motivohet konsumimi i tij, në cilat raste perdoret si ilaç patjeter duhet mendimi i mjekut, nuk mjafton fjala “më bën mire” !!! nuk e justifikon qellimin e perdorimit si dhe çmimin' ky eshte realtet.
. Të sensibilizohen konsumatorët per ato veti të dobishme dhe te konfirmuara shkencerisht që ka ky produkt.
. Sipas studjuesve, audienca e synuar do të jenë kryesisht femijet e lindur para kohe ose nën peshe.
. Të rritet perdorimi i tij në kozmetike.
. Në 5 vitet e ardhëshme shtrohet si detyre perdorimi i qumeshtit te gomarices në sektorin ushqimor.
. Masat e sugjeruara perfshijne; Lehtësim tatimor per prodhuesit, moni-torim i vazhdueshem i tregut kjo mase eshte e rendesishme per siguri-në si dhe zbatimin e standarteve, organizimi i takimeve me menaxhuesit per realizimin e zinxhirit te furnizimit.
Të miratohet nga ekspertë të afte proçedura teknologjike që duhet te zbatohet me rigorozitet nga te gjithe perpunuesit sepse keshtu garantohet ru-ajtja e cilesive fillestare ( Diçka e ngjashme siç veprohet kudo ne bote per trajtimine kulloshtres ose hirres se djatherave)
. Të percaktohen kriteret per blerjen e qumeshtit direk mbas mjeljes në fermë sepse jo të gjithe i plotesojne kushtet.
. Të studjohet mundesia e prodhimit në gjendje te thate, e ngrire e ambalazhuar në kapsula dhe do te jete akoma më mire te tregetohet ne farmaci.
. Në shum vende te Europes ekspertët jane në një mendje, se kete produkt te mrekullueshem (kur eshte trajtuar sipas procedures teknologjike të miratuar) nuk do t`a gjeni në supermarket, Duke mësuar nga pervoja franceze por edhe te vendeve te tjera, kane ngritur ferma të vogla të zhvilluara të çertifikuara dhe te perkushtuara per mbareshtimin e gomarëve, ftojnë konsumatoret të vizitojne dhe te shikojne ne vend për t`u bindur per blerjen direkt ne mjelje.
. Le të jete e qarte për të gjithe, kemi te bëjme me një produkt vlera e të cilit qendron ne vetitë biologjike, ne lendet që kane te bejne me forcimin e sistemit imunitar ku çdo trajtim termik ne temperature te larte i dobeson ose i shkatërron plotesisht, studjuesit e vertete kete kanë theksuar vazhd-imisht;
RUAJTJA behet ne temperature – 18 grade C, para se te perdoret qendron ne 4 grade C per 24 ore per t`u shkri ne kete ambjent qendron maksimumi 3 dite mbas hapjes.
. Perpunuesit e qumeshtit te gomarices duhet te jene teknolog – qumeshti me experience dhe të njohin mire proçedurat teknologjike, pajisjet – ma-kinerite dhe linjat e perpunimit te qumeshtit.
. Un gjykoj se në qofte se dikush merr inisjative per prodhimin – perpunimin por edhe importimin e qumeshtit te gomarices, ky materjal do t`a ndih-moje në shum drejtime perfshi edhe kur diskutoni me Firmat e huaja, kurrë nuk duhen anashkaluar linjat - pilot sidomos per fermat e vogla.
--------------------------------------------------------------------------