Latest post of the previous page:
Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te ShendetitV A Z H D I M I T E M Ë S. . . . . . . .
A ja vlen të rriturit të përfshijnë në dietën tyre qumështin?
Shumica e rekomandimeve tregon nevojën e përfshirjes se qumështit dhe produkteve te qumështit në dietën e shëndetshëme
(Sipas (FAO), Organizata e Kombeve të Bashkuara)
.
PRFITIMET E SHENDETIT NGA QUMESHTI
• Qumështi dhe pesha trupore. Shkencëtarët morën një seri provash që konfirmojne se qumështi dhe produktet e qumështit kontribuojnë në humbje peshe në njerëz të të gjitha moshave e sidomos duke zvogluar marrjen e kalorive nga burime të tjera. Po ashtu vetitë e dobishme të njohura të kal-ciumit dhe proteinave, në li-dhje me forcimin e struktures së kockave dhe masën e muskujve e bën qumeshtin veçanërisht një pjesë e rëndësishme e një diete për të reduktuar mbipeshën trupore.
• Qumështi dhe parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare. Megjithë se thuhet se ka disa mite, fakti i ekzistencës së një marëdhënie midis qumështit dhe sëmundjeve të zemrës nuk konfirmohet: përkundrazi, në disa raste qumështi, pavarësisht përmbajtjes se yndyrës, ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve te sistemit kardiovaskular.
• Qumështi dhe presioni i gjakut. Kur jane me pak yndyre (afërsisht tre vakte në ditë) janë një përbërës ne dieten për të ndaluar hypertensionin, DASH – dieta mesdhetare), e cila reklamohet gjerësisht në Sh.B.A. me qëllim parandalimin dhe trajtimin e tensionit të lartë, hulumtimet shoqërojnë efektin e uljes së presionit arterieve me pe-ptide bioaktive që krijohen gjatë tretjes se qumështit, si dhe me vitaminën B (riboflavin) dhe mineralet që gjenden në qumësht, duket se këto efekte kanë shumë të ngjarë të jenë rezultat i ndërveprimit ndërmjet perberesave ushqyese të një matricë qumështi.
Një numër studimesh kanë treguar se qumështi dhe sidomos pro-duktet acido-laktike ndihmojnë në uljen e rrezikut të zhvillimit të diabeti tip II. Ende nuk është e qartë se cilat lëndë ushqyese janë përgjegjëse për këtë, por kalciumi, magnezi, proteinat e hirrës, pe-ptide bioaktive, acidet yndyrore dhe vitaminë K mund të luajnë një rol pozitiv, e njëjta vlen edhe për bashkëveprimin midis tyre.
“Qumështi është i pasur me kalcium, dhe përdorimi i tij i rregullt është padyshim i dobishëm për kockat. Programi “ Qumeshti në shkolla) në Kinë dha efekt të dukshëm në rritjen dhe forcimin e kockave tek vajzat 10 vjeçare, gjë që e vërteton se rritja e konsumit të qumështit dhe produkteve te tij ndihmojnë në forcimin e eshtrave në fëmijërinë, veçanërisht në vendet me konsum të ulet të kalciumit dhe vitaminës D ”.
Profesor Guangshing Ma,
MD, Instituti i Shëndetësisë
në Universitetin Peking
Proteina, një përbërës natyral i matricës së qumështit, vitet e fundit është bërë një element popullor i ushqimit dietë, qumështi përmban proteinë me cilësi të lartë (kazeinë 80% dhe proteinat e hirres - serum 20%), që i siguron trupit aminoacidet thelbësore të nevojshme për sintezën e muskujve dhe shërim, proteina e qumështit gjith-ashtu mund të ndihmojë në mirëmbajtjen e mases muskulore tek të moshuarit: ka prova sipas të cilave personat e moshuar që konsu-mojnë sasira qumështi të konsiderueshme kanë forcë dhe lëvizshm-ëri më të madhe.
Qumësht pa laktozë
Ekzistojne kompani qe aplikojne teknologji te patentuar hidrolizë të laktozës (LHT), që do te thote lejohet të zvogëlojë përmbajtjen e LAKTOZES deri 95% dhe të krijohet një shije të butë të ëmbël.
Studime të freskëta që konfirmojnë se qumështi i pijshëm është i shëndetshëm
Dita e qumështit u iniciua nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara në 2001 dhe festohet çdo vit në 1 Qershor. Siç duket ek-spertët shikojne një lidhje të forte dhe të pa shkeputur midis QUMESHTIT dhe NJERIUT që fillon që ditet e para te jetes prandaj dhe eshte caktuar 1 QERSHORI FESTA E FËMIJEVE, teknologet e mirefillte qe ndjekin te rejat ne kete sektor duhet t`a dijnë kete date ndersa konsumatoret le t`a mesojne dhe t`a vleresojne.
Qëllimi i kësaj feste është popullarizimi i qumështit dhe programi social "Tre produkte qumështi në ditë" do t'ju tregojë për hulumtimet më të rënd-ësishme mbi përfitimet e produkteve të qumështit.
1. Një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Navara në Pamplona (Spanjë) ka identifikuar një numër përfitimesh të pamohueshme të konsumit të kosit për sindromën metabolike dhe mbipeshen.
Konkluzioni i shkencëtarëve: Përdorimi i kosit lidhet anasjelltas me shtimin e peshës dhe zhvillimin e sindromës metabolike.
2. Një grup studiuesish nga Danimarka, Hollanda dhe Britania e Madhe te udhëhequr nga Profesorët Ian Givens & Arne Astrup japin përfundimet e mëposhtme:
• Konsumi i rregullt i qumështit dhe produkteve të qumështit në sasi të mjaftueshme gjithmone ne menyre te moderuar (shqip = pa e tepruar) ka një efekt pozitiv në shëndet dhe mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit sëmundjeve të rënda kronike.
• Çdo rekomandim për të zvogëluar konsumin e produkteve të qumështit (me kusht që ato të tolerohen mirë) është jo-produktiv për shëndetin.
• Është e gabuar të këshillosh njerëzit që nuk janë alergjikë ndaj proteinave të qumështit ose që nuk jane intolerantë ndaj laktozës që të shkurtojnë ose eliminojnë produktet e qumështit krejtësisht, kryesisht sepse produktet e qumështit janë burimi kryesor i kalciumit.
• Ka një mungesë të hulumtimeve të besueshme shkencore për të treguar se zëvendësimi i qumështit dhe produkteve të qumështit me produkte bimore dhe pije përmirëson shëndetin.
3. Ekspertët e Fondacionit Amerikan të Kërkimeve të Qumështit në California kanë vërtetuar se konsumi i produkteve të qumështit (të tilla si qumështi, kosi, Kefiri, djathi, etj.) kane një efekt pozitiv në glukozën në gjak dhe zvogëlon rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.
4. Një grup shkencëtarësh amerikanë dhe zviceranë të udhëhequr nga Dr. James O'Keeffe (Saint Luke's Mid America Heart Institute, Kansas City, Missouri, USA) ka përcaktuar strategjinë optimale ushqyese për ruajtjen e kockave të forta gjatë gjithë jetës. Ekspertët kanë arritur në përfundimin se kalciumi, një element kryesor për shëndetin e kockave, merret më mirë të merret nga ushqimi sesa nga pilulat. Shkencëtarët i quajnë produktet e qumështit dhe produktet qe permbajne PROBIOTIKE si një nga burimet kryesore të kalciumit.
5. Një grup shkencëtarësh nga Spitali Universitar i Gjenevës, i udhëhequr nga MD Emmanuel Beaver, prezantuan rezultatet e studimeve në Takimin Vjetor të Shoqatës Amerikane për Studimin e Kockave dhe Shkëmbimin e mineraleve, sipas të cilave gratë në menopauzë që konsumojnë rregullisht kos janë më pak të ndjeshëme ndaj humbjes së kockave.
Tre produkte të qumështit në ditë është një program informues dhe edukativ i Bashkimit Kombëtar të Prodhuesve të Qumështit, në shum vende te Europes.
PS!
Sejcili e nxjerre vet konkluzionin por un per vehten time dhe te afermit e mij e konsiderojme te domosdoshme:
Konsumimin e 150 ml qumesht me gjyse yndyre ne mengjez, + 150 ml PROBIOTIK (Kos ose Kefir ,Aktivia apo Aktimel etj,) ne darke dhe 70 gr djathe me gjyse yndyre. ku patjeter ben pjese ne menyre te alternuar djathi me myk.
V A Z H D O N . . . . . . . . . . . . . . .