TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 284
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 16 Nov 2024, 14:38

Latest post of the previous page:

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

VAZHDON PEROKSIDAZA
PS!
Kush kerkon te mesoj me shum ta studjoj mire kete materjal

Vështrimi i përgjithshëm.
Ky diskutim teknik u organizua bashkërisht nga Prodhuesit e qumeshtit dhe Shërbimet e Standardeve dhe Cilësisë së Ushqimit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), në bashkëpunim me Departamentin e Sigurisë Ushqimore, Zoonozave dhe Sëmundjeve të transmetuara nga Ushqimi, Organizatës Botërore të Shëndetësisë. OBSH) për të marrë këshillat më të mira shkencore të disponueshme për çështjet që lidhen me si-stemin e laktoperoksidazës (LP-s).
LP-të konsistojnë në shtimin e tiocianatit të natriumit dhe peroksidit të hidrogjenit për të riaktivizuar enzimën ekzistuese të laktoperoksidazës në qu-mësht e cila ruan cilësinë fillestare të qumështit pa perdor ftohjen në frigorifer deri sa qumështi të mund të përpunohet ose pasterizohet.
FAO dhe OBSH njohin rolin e rëndësishëm që luajnë prodhuesit (fermerët) e vegjël të qumështit në furnizimin me qumësht dhe produktet e qumështit në tregjet në vendet në zhvillim. Pjesëmarrja e tyre e vazhdueshme në këto tregje inkurajohet. Qumështi është një produkt i rëndësishëm që kontribuon në ushqimin dhe shëndetin e familjes dhe gjith-ashtu mund të sigurojë të ardhura.

KONKLUZIONE te disa studimeve të institucioneve serioze shkencore ne disa vendee te botes:
Lactoperoxidase (LP) ka aplikime të gjera në për qumështin e papërpunuar në situata ku ftohja e shpejtë është e vështirë, dhe veçanërisht në vendet në zhvillim. Laktoperoksidaza sistemi (LPS), duke përfshirë peroksidin e hidrogjenit (H2O2) dhe tiocianat (SCN–), është i njohur për të zgjatur jeten e qumështit. Kjo mund të çojë në një rritje të sasisë të qumështit që mund të jetë i disponueshëm për marketing me përfitime si për prodhuesit ashtu edhe për konsumatorët e qumështit. Vetitë natyrore antimikrobike të LPS perbëjnë një alternativë premtuese për ruajtjen dhe përpunimin industrial të qumështit, veçanërisht kur merret parasysh standardi aktual i cilësisë që kërkohet nga tregu.

PS!!!
Vende ku mund të aplikohet:
Sektori i qumështit në Etiopi përbëhet kryesisht nga prodhues të vegjël qumështi. Prodhimi dhe cilësia e qumështit shpesh rrezikohen për shkak të praktikave të trajtimit, logjistikës së grumbullimit, temperaturave të larta të ambientit tropikal dhe vëllimeve të ulëta të prodhimit. Përpunuesit e qumështit përballen me sfida lidhur me furnizimin me qumësht të cilësisë më të ulët. Megjithatë, kërkesa për qumësht dhe produkte qumështi të cilësisë së lartë është në rritje dhe konstante. Krijimi i një lidhjeje midis prodhuesve të vegjël të qumështit dhe përpunuesve të qumështit nëpërmjet ofrimit të inputeve me cilësi të lartë është me rëndësi të madhe. Prandaj, ky studim synoi të vlerësonte potencialin e ruajtjes dhe frenimin mikrobi-ologjik të qumështit të lopës i papërpunuar përmes aktivizimit të sistemit të laktoperoksidazes.
Efekti frenues i trajtimit varet nga temperatura në të cilën qumështi ruhet; eksperimente të kryera në vende të ndryshme, si në laborator ashtu edhe në terren, me qumësht të papërpunuar me cilësi të kën-aqshme bakteriologjike, kanë rezultuar:
Temperatura, në 0C Koha në orë
30 7 – 8
25 11 – 12
20 16 – 17
15 24 – 26
Përdorimi i metodës së laktoperoksidazës nuk e shmang:
. Nevojën për pasterizim të qumështit para konsumimit nga konumatorët.
. Ruajtjen e higjenes në prodhimin dhe trajtimin e qumeshtit mbas mjeljes.

KONTROLLI I PËRDORIMIT
. Përdorimi i sistemit të laktoperoksidazës për të siguruar ruajtjen e qumështit të papërpunuar duhet të kontrollohet nga fabrika e qumështit që merr qumështin. Ky kontroll duhet të përbëhet nga një grup testesh pranimi të kryera në mënyrë rutine, siç është testi aciditeti i titrueshëm, testet blu metilen, analizat e rezaurinës, analiza e gjakut qelizat totale të qëndrueshme, si dhe analizat e përqendrimit të tiocianatit në qumësht.
. Duke qenë se tiocianati nuk konsumohet gjatë reaksionit, qumështi i përpunuar që arrin në fabrikën e qumështit duhet të përmbajë afërsisht, për litër, 10 mg tiocianat më shumë se sasia e gjetur nat-yrshëm.
. Kontrollet duhet të jenë kryer në menyre sistematike.
. Nëse përqendrimi i tiocianatit rezulton të jetë shumë (ose shumë i vogël) i lartë, është e nevojshme të hetohen arsyet se përse ndodhet ky përqendrim jashtë kufijve të përcaktuar.
. Është gjithashtu përgjegjësi e fabrikës së qumështit të kryejë kontrollin e kimikateve të destinuara për përdorim në qendrat e grumbullimit për të siguruar aktivizimin e sistemit të laktoperoksidazës.
. Është gjithashtu e përshtatshme të analizohet cilësia bakteriologjike e qumështit (në me anë të testeve me blu metilen, resazurin, me numërimin total në Pjata Petri), në mënyrë që të sigurohet se janë respekt-uar rregullat e duhura të higjienës është vëzhguar. Meqenëse efektet e sistemit janë kryesisht bakteriostatik, testet në fjalë mund të zbulojnë gjithmonë praninë në qumësht, fillimisht, një popullatë e lartë bakteriale
Kufizimet e aplikimit të metodës së ruajtjes së qumështit të papërpunuar duke përdorur sistemin e laktoperoksidazës në Afrikën Perëndimore
Ky studim analizoi arsyet pse adoptimi i metodës së ruajtjes së qumështit të papërpunuar nga sistemi i laktoperoksidazës (s-LP) nga vendet afrikane ka dhënë rezultate të përziera, pavarësisht interesit që ngjalli.
Gjithesesi, sistemi s-LP ende nuk përdoret gjerësisht në nën-rajone, zhvillimi i metodës së ruajtjes së qumështit të papërpunuar duke aktivizuar sist-emin e laktoperoksidazës (5, 6) nuk ka arritur objekt-ivat e pritura të cilat parashikonin miratimin dhe përhapjen e meto-dës në shumicën dërrmuese të vendeve në jug pas fazës së demonstrimit (13). Këto rezultate nuk mund të arriheshin pavarësisht an-ëtarësimit në programin global të laktoperoksi-dazës së më shumë se 80 vendeve anëtare të FAO-s dhe demonstrimeve të kryera në më shumë se 40 vende në Afrikë, Azinë Juglindore, Amerikën Qendrore dhe Amerikën Latine. Afrika Perëndimore nuk bën përjasht-im nga rregulli, pavarësisht shfaqjes së fundit të strukturave të vogla dhe të mesme të cilat janë të organizuara rreth aktivitetit të qu-mështit dhe përdorin qumështin vendas në shkallë të ndryshme.
Megjithatë, metoda s-LP duket të jetë një zgjidhje alternative dhe/ose plotësuese ndaj ftohjes; ai mund të paraqesë avantazhe të rëndësishme duke pritur që vendet në fjalë të pajisen me infrastr-ukturë të organizuar të qumështit dhe duke plotësuar nevojat e prodhuesve ruralë, përpunuesve dhe konsumatorëve urbanë.

V A Z H D O N. . . . . .

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 284
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 25 Nov 2024, 20:14

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

VAZHDIMI.......

.■ DISKUTIM DHE PROPOZIME Paqartësia në legjislacion: një pengesë për miratimin e s-LP

Udhëzuesi për përdorimin e një metode alternative per ruajtjen e qumështit e bazuar në një kompleks antibakterial të enzimës së qumështit u miratua nga Komiteti i Ekspertëve të FAO dhe OBSH për aditivët në 1989, dhe nga Komisioni Codex Alimentarius në 1991, duke përcaktuar se kjo metodë ishte e saktë dhe e sigurt për t'u përdorur .
Në vitet që pasuan, nga viti 1995 deri në 2002, u shfaqën kufizime nëpërmjet komisioneve të ndryshme të Codex Alimentarius në lidhje me tregtimin në nivel ndërkombëtar të produkteve të qumështit, qumështi i të cilave fillimisht i ishte nënshtruar trajtimit s-LP. Kjo konsiderohet logjikisht nga disa ve-nde si një kufizim i rëndësishëm që ngadalëson miratimin e metodës.
Në fund të vitit 2005, u organizua një rishikim me ekspert nga FAO dhe OBSH mbi përfitimet dhe rreziqet e sistemit të laktoperoksidazës ; Në veçanti, ajo rekomandoi heqjen e kufizimit në tregtinë ndërkombëtare. Komisioni Codex Alimentarius, megjithatë, nuk e ndoqi këtë rekomandim. Prandaj, deri më sot, nuk ka asnjë ndryshim në legjislacionin në lidhje me produktet e qumështit të cilat fillimisht i janë nënshtruar trajtimit s-LP edhe në Afrikën Lindore. Është e vështirë të shpjegohen meritat e këtij kufizimi, përveçse duke marrë parasysh lidhjen e tij me çështje të rëndësishme ekonomike.
Sistemet e organizimit të fermerëve të përgatitur dobët për të pranuar metodën s-LP Në vendet me një industri të avancuar të qumështit, ftohja mbron cilësinë bakteriale të qumështit të papërpunuar dhe parandalon përkeqësimin. Megjithatë, ftohja është rrallë një teknikë konservimi e zbatueshme për prodhuesit në shkallë të vo-gël në zonat prodhuese të qumështit të vendeve në zhvillim për shkak të mungesës së një sistemi të besueshëm të furnizimit me energji elektrike ose për shkak të kufizimeve ekonomike.
Sipas hipotezave të LdB-së, metoda mund të bënte të mundur rritjen e perimetrit të zonave të grumbullimit të qumështit dhe kështu hapjen e baseneve të prodhimit të qumështit larg qendrave urbane. Zonat e prodhimit të vendosura në zonat periurbane ose brenda-urbane, megjithatë, nuk kanë nevojë domosdoshmërisht të përdorin këtë metodë.
Mungesa e organizimit të sistemeve të qumështit të Afrikës Perë-ndimore nuk lejon gjithmonë përdorimin racional të s-LP në përputhje me direktivat aktuale. Aktualisht është e vështirë të ident-ifikohen kompanitë industriale ose kooperativat e qumështit në shkallë kombëtare ose rajonale të afta të përpunojnë vëllime të konsiderueshme të qumështit vendas, të zhvillojnë një sistem të organizuar grumbullimi dhe më pas ta tregtojnë këtë qumësht.
Marketingu i komplikuar i aktivizuesve s-LP Aplikimi i s-LP është teorikisht i lirë.
Për të mundësuar shpërndarjen e tij, FAO, në marrëveshje me fur-nizuesit e ndryshëm të aktivizuesve, vlerësoi koston e këtij trajtimi të qumështit të papërpunuar në afërsisht 0,01 USD për litër qum-ësht, pa taksa. Megjithatë, kjo kosto nuk merr parasysh taksat dog-anore që vende të caktuara mund të vendosin të aplikojnë si dhe kostot e transportit të aktivizuesve. Përveç kësaj, ky lloj produkti mund të shpërndahet ose nga një kooperativë ose një kompani qumështi, ose nga kompani private farmaceutike dhe veterinare të cilat natyrisht marrin një diferencë shtesë në shitje.
Rëndësia ekonomike dhe racionaliteti i përdorimit të një metode që synohej të ishte shumë e lirë vihen në pikëpyetje, dhe më pas mund të duket shumë e rrezikshme për prodhuesit për të cilët shitja e qumështit nuk është e sigurtë.

KONKLUZION
Organizimi i tregjeve të reja të qumështit në Afrikën Perëndimore si dhe vende te ngjashme në kontinenetet e tjere kërkon mobilizimin e burimeve njerëzore, forcimin e kapaciteteve të palëve të interesuara dhe transferimin e teknologjive të përshtatura me kontekstin. Risitë teknologjike janë të nevojshme për të garantuar cilësi më të mirë higjienike të produkteve, duke u bere adapte dhe sa më të thjeshta në zgjedhjen e pajisjeve. Megjithatë, ky organizim kërkon edhe një përmirësim në sistemet e prodhimit, të cilat duhet të shkojnë paralelisht me risitë teknologjike në këtë sektor. Për mba-rështuesit, masat për përmirësimin e prodhimit duhet të jenë fitimprurëse dhe të ofrojnë siguri përballë rreziqeve të investimit. Kështu, ndërsa për-dorimi i metodës s-LP dukej se ishte në gjendje t'i përgjigjej kufizimeve specifike të ruajtjes për një produkt aq delikat si qumështi, LdB nuk lejoi shpërndarjen e shpejtë të metodës në Afrikën Perëndimore.
Janë identifikuar kufizimet për zbatimin e kësaj teknike. Vështirësia kryesore në adoptimin e metodës është për shkak të mungesës së organizimit në sektorë dhe mungesës së interesit nga vendimmarr-ësit për të mbështetur sektorët vendorë të qumështit në kohën e projektit.

F U N D.

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest