Latest post of the previous page:
Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te ShendetitVAZHDON PEROKSIDAZA
PS!
Kush kerkon te mesoj me shum ta studjoj mire kete materjal
Vështrimi i përgjithshëm.
Ky diskutim teknik u organizua bashkërisht nga Prodhuesit e qumeshtit dhe Shërbimet e Standardeve dhe Cilësisë së Ushqimit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), në bashkëpunim me Departamentin e Sigurisë Ushqimore, Zoonozave dhe Sëmundjeve të transmetuara nga Ushqimi, Organizatës Botërore të Shëndetësisë. OBSH) për të marrë këshillat më të mira shkencore të disponueshme për çështjet që lidhen me si-stemin e laktoperoksidazës (LP-s).
LP-të konsistojnë në shtimin e tiocianatit të natriumit dhe peroksidit të hidrogjenit për të riaktivizuar enzimën ekzistuese të laktoperoksidazës në qu-mësht e cila ruan cilësinë fillestare të qumështit pa perdor ftohjen në frigorifer deri sa qumështi të mund të përpunohet ose pasterizohet.
FAO dhe OBSH njohin rolin e rëndësishëm që luajnë prodhuesit (fermerët) e vegjël të qumështit në furnizimin me qumësht dhe produktet e qumështit në tregjet në vendet në zhvillim. Pjesëmarrja e tyre e vazhdueshme në këto tregje inkurajohet. Qumështi është një produkt i rëndësishëm që kontribuon në ushqimin dhe shëndetin e familjes dhe gjith-ashtu mund të sigurojë të ardhura.
KONKLUZIONE te disa studimeve të institucioneve serioze shkencore ne disa vendee te botes:
Lactoperoxidase (LP) ka aplikime të gjera në për qumështin e papërpunuar në situata ku ftohja e shpejtë është e vështirë, dhe veçanërisht në vendet në zhvillim. Laktoperoksidaza sistemi (LPS), duke përfshirë peroksidin e hidrogjenit (H2O2) dhe tiocianat (SCN–), është i njohur për të zgjatur jeten e qumështit. Kjo mund të çojë në një rritje të sasisë të qumështit që mund të jetë i disponueshëm për marketing me përfitime si për prodhuesit ashtu edhe për konsumatorët e qumështit. Vetitë natyrore antimikrobike të LPS perbëjnë një alternativë premtuese për ruajtjen dhe përpunimin industrial të qumështit, veçanërisht kur merret parasysh standardi aktual i cilësisë që kërkohet nga tregu.
PS!!!
Vende ku mund të aplikohet:
Sektori i qumështit në Etiopi përbëhet kryesisht nga prodhues të vegjël qumështi. Prodhimi dhe cilësia e qumështit shpesh rrezikohen për shkak të praktikave të trajtimit, logjistikës së grumbullimit, temperaturave të larta të ambientit tropikal dhe vëllimeve të ulëta të prodhimit. Përpunuesit e qumështit përballen me sfida lidhur me furnizimin me qumësht të cilësisë më të ulët. Megjithatë, kërkesa për qumësht dhe produkte qumështi të cilësisë së lartë është në rritje dhe konstante. Krijimi i një lidhjeje midis prodhuesve të vegjël të qumështit dhe përpunuesve të qumështit nëpërmjet ofrimit të inputeve me cilësi të lartë është me rëndësi të madhe. Prandaj, ky studim synoi të vlerësonte potencialin e ruajtjes dhe frenimin mikrobi-ologjik të qumështit të lopës i papërpunuar përmes aktivizimit të sistemit të laktoperoksidazes.
Efekti frenues i trajtimit varet nga temperatura në të cilën qumështi ruhet; eksperimente të kryera në vende të ndryshme, si në laborator ashtu edhe në terren, me qumësht të papërpunuar me cilësi të kën-aqshme bakteriologjike, kanë rezultuar:
Temperatura, në 0C Koha në orë
30 7 – 8
25 11 – 12
20 16 – 17
15 24 – 26
Përdorimi i metodës së laktoperoksidazës nuk e shmang:
. Nevojën për pasterizim të qumështit para konsumimit nga konumatorët.
. Ruajtjen e higjenes në prodhimin dhe trajtimin e qumeshtit mbas mjeljes.
KONTROLLI I PËRDORIMIT
. Përdorimi i sistemit të laktoperoksidazës për të siguruar ruajtjen e qumështit të papërpunuar duhet të kontrollohet nga fabrika e qumështit që merr qumështin. Ky kontroll duhet të përbëhet nga një grup testesh pranimi të kryera në mënyrë rutine, siç është testi aciditeti i titrueshëm, testet blu metilen, analizat e rezaurinës, analiza e gjakut qelizat totale të qëndrueshme, si dhe analizat e përqendrimit të tiocianatit në qumësht.
. Duke qenë se tiocianati nuk konsumohet gjatë reaksionit, qumështi i përpunuar që arrin në fabrikën e qumështit duhet të përmbajë afërsisht, për litër, 10 mg tiocianat më shumë se sasia e gjetur nat-yrshëm.
. Kontrollet duhet të jenë kryer në menyre sistematike.
. Nëse përqendrimi i tiocianatit rezulton të jetë shumë (ose shumë i vogël) i lartë, është e nevojshme të hetohen arsyet se përse ndodhet ky përqendrim jashtë kufijve të përcaktuar.
. Është gjithashtu përgjegjësi e fabrikës së qumështit të kryejë kontrollin e kimikateve të destinuara për përdorim në qendrat e grumbullimit për të siguruar aktivizimin e sistemit të laktoperoksidazës.
. Është gjithashtu e përshtatshme të analizohet cilësia bakteriologjike e qumështit (në me anë të testeve me blu metilen, resazurin, me numërimin total në Pjata Petri), në mënyrë që të sigurohet se janë respekt-uar rregullat e duhura të higjienës është vëzhguar. Meqenëse efektet e sistemit janë kryesisht bakteriostatik, testet në fjalë mund të zbulojnë gjithmonë praninë në qumësht, fillimisht, një popullatë e lartë bakteriale
Kufizimet e aplikimit të metodës së ruajtjes së qumështit të papërpunuar duke përdorur sistemin e laktoperoksidazës në Afrikën Perëndimore
Ky studim analizoi arsyet pse adoptimi i metodës së ruajtjes së qumështit të papërpunuar nga sistemi i laktoperoksidazës (s-LP) nga vendet afrikane ka dhënë rezultate të përziera, pavarësisht interesit që ngjalli.
Gjithesesi, sistemi s-LP ende nuk përdoret gjerësisht në nën-rajone, zhvillimi i metodës së ruajtjes së qumështit të papërpunuar duke aktivizuar sist-emin e laktoperoksidazës (5, 6) nuk ka arritur objekt-ivat e pritura të cilat parashikonin miratimin dhe përhapjen e meto-dës në shumicën dërrmuese të vendeve në jug pas fazës së demonstrimit (13). Këto rezultate nuk mund të arriheshin pavarësisht an-ëtarësimit në programin global të laktoperoksi-dazës së më shumë se 80 vendeve anëtare të FAO-s dhe demonstrimeve të kryera në më shumë se 40 vende në Afrikë, Azinë Juglindore, Amerikën Qendrore dhe Amerikën Latine. Afrika Perëndimore nuk bën përjasht-im nga rregulli, pavarësisht shfaqjes së fundit të strukturave të vogla dhe të mesme të cilat janë të organizuara rreth aktivitetit të qu-mështit dhe përdorin qumështin vendas në shkallë të ndryshme.
Megjithatë, metoda s-LP duket të jetë një zgjidhje alternative dhe/ose plotësuese ndaj ftohjes; ai mund të paraqesë avantazhe të rëndësishme duke pritur që vendet në fjalë të pajisen me infrastr-ukturë të organizuar të qumështit dhe duke plotësuar nevojat e prodhuesve ruralë, përpunuesve dhe konsumatorëve urbanë.
V A Z H D O N. . . . . .