P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 29 Oct 2016, 14:57

P R O B I O T I K E T

Termi PROBIOTIK rrjedh nga fjalët greke pro dhe BIOS, që do të thotë “për jetën”.
Sipas përkufizimit, janë vete mikroorganizmat si dhe produktet qe permbajne mikroorganizma të dobishme per shëndetin e njeriut. Në trupin e njeriut, e sidomos ne zorrë ka miljona mikroorganizma, detyra e tyre është tretja e ushqimit, dhe me tej thithja e lendeve ushqyese, te parandalojne zhvillimin e mikrobeve patogjene, por ata gjithashtu ndihmojnë në forcimin e aftësive mbrojtëse të organizmit, sistemin imunitar dhe për të zvogëluar reagimet alergjike.
Ekspertët rekomandojnë përdorimin e përditshem te probiotikeve, veçanërisht ata që janë të ndjeshëm ndaj ushqimeve të caktuara, gratë shtatzëna dhe nënat ne gji, të cilat janë veçanërisht të ekspozuara ndaj alergenteve të ndryshem, fëmijët e vegjel dhe të gjithë ata që çdo ditë janë të ekspozuar ndaj stresit dhe dietës jo adekuate.
Stresi, të ushqyerit e dobët, ilaçe të ndryshme, e gjithë kjo mund të jetë arsye për shkatërrimin e bilancit natyrore të mikroflores ne organizmin e njeriut. Këto efekte mund të shkaktojne shumëzimin e mikroorganizmave patogjene, të cilat rrisin rrezikun e sëmundjeve të ndryshme. Pra,keto jane produkte qe sigurojne nji mbrojtje te besueshme kundër mikroorganizmave patogjene.
Ku janë gjetur?
Njerëzit shpesh ngatërrojnë termin PROBIOTIK me PREBIOTIK.
Ne nji studim te Prof. Marcel Roberfroid dhe Prof. Emeritus – Belgjike duke u ballafaquar me semundje kronike inflamatore te zorreve sipas provave eksperimentale ne klinika me Probiotike, Prebiotike dhe Synbiotike, e sidomos kur behen kombinime midis tyre, kane demonstruar efikasitet klinik ne kolite ulçerative, ne semundjen Crohn ne semundjen Inflamacion kronik Intestinal (MICI) si dhe Hemoragjite e koliteve (RCH)
• Prébiotiket jane quajtur si “jo-perberes” te ushqimeve qe stimulojne shumezimin e grupeve te baktereve te dobishme ne zorre, substancat si inulina, galaktooligosaharidet, laktuloza hyjne ne perberjen e ushqimeve dhe ndikojne ne zhvillimin e baktereve te “MIRA”
Midis prebiotikeve janë ushqimet e pasura me fibra, fruta të freskëta dhe perime apo drithërat integrale dhe të tjera dhe kombinimin e tyre me PROBIOTIKET e shikojme ne produktet qe na ofrohen ne supermarkete rendesi lka qe t`i njohim dhe te jemi te kujdeseshem në zgjedhjen e prebiotikeve.
Gjithashtu ne treg ka edhe PROBIOTIKE shumica e tyre jane te ashtuquajturat ushqime funksionale, te tilla si produkte qumeshti te fermentuara. Problemi kryesore eshte se probiotiket duhet të jenë rezistente ndaj acidit te stomakut, enzimeve dhe lengut biliare. Pra, duhet të arrijnë në një numër gjithnjë e më të madh ne zorret tona dhe të mbesin gjallë. Të gjitha këto kritere i përmbushin bakteret e acidio- laktike, ndër të cilat sidomos lactobacilet dhe bifidobakteret.
Bakteret acido- laktike zberthejne karbohidratet dhe formojne acidin laktik pa pranine e oksigjenite. Ky proces redukton pH e zorrëve, e si rjedhim pengohet rritja dhe zhvillimi i mikro-organizmave patogjene.
Probiotiket janë pra një faktor i rëndësishëm për të siguruar një florë të shëndetshme ne zorrë dhe një sistem të fortë imunitar. Numri i tyre në zorrë eshte i madh dhe mund të rritet duke zgjedhur ushqime të papërpunuara si fruta, perime dhe ushqime të pasura me fibra. Gjithashtu, mos harroni produktet e fermentuara te qumeshtit, e sidomos KEFIRIN.
Ka shume perkufizime per PROBIOTIKET por shumica e burimeve raportojne se ky term eshte percaktuar nga dy hulumtuesit amerikanë, Daniel M. Lilly dhe Rosalie H. Stillwell duke i quajtur si “substanca të sekretuara nga një organizëm, të cilat mund të stimulojnë rritjen e tjetrit.” Në fakt i pari qe ka përdorur këtë term ishte një shkencëtar gjerman, Werner Georg Kollath, në vitin 1953 ai vetë shkroi në artikullin e tij: “ vlera shtesë e ushqimit”. Një përkufizim tjetër erdhi pesëmbëdhjetë vjet më vonë nga Roy Fuller i cili thote: «probiotik është një mikroorganizëm i gjallë që ka një efekt pozitiv në shëndetin dhe forcon ekosistemet e zorrëve» Ky përkufizim është shumë afër me ate të FAO dhe WHO zyrtare që pranon se probiotike janë «organizma të gjalla të cilat, kur administrohen në sasi të mjaftueshme, sigurojnë një ambjent te shëndetshëm. Flora e zorrëve mund të dobësohet nga një sërë situatash (dietë e varfër, përdorimi i barnave antibiotik, stresi, përdorimi i pilulave, problemet e tretjes, etj.) dhe kështu ka nevoje per mbeshtetje dhe fuqizim. Në kete situate vijnë ne ndihme PROBIOTIKET


2. PROBIOTIKET KUNDER ALERGJISE
Probiotiket ndihmojne edhe ne rastin e Alergjise.
Bakteret Probotike mund te parandalojne alergjite dhe semundjet autoimmune, mbeshtetur ne nji studim publikuar kohet e fundit ne Revisten Shkencore nga nji grup shkencetaresh japoneze, te cilet kane testuar disa baktere Probiotike per stimulimin e prodhimit te LIMFOCITEVE T, nji grup rruazash te bardha qe mund te çfuqizoje disa alergji dhe semundje autoimune tek njerezit te cilat po behen mjafte kercenuese, keshtu thote Kenya Honda, immunolog ne Universitin e Tokios.
Njihet nga Mjekesia se Limfocitet T kane funksion rregullues te sistemit imunitar dhe te parandalojne jo vetem alergjite e thjeshta por edhe semundjet autoimmune te renda si; artriti reumatik apo semundja Crohn. Te njejtat rezultate konfirmohen edhe nga nji grup shkencetaresh te Institutit te Food Research te Norwich. Angli.
Probiotket laktike stimulojne sistemin imunitar duke reaguar pozitivisht edhe ne rastet e kontaktit me polenin dhe alergji te tjera.
Ne Rajonin tone italianet dallohen per nji numer te madh studimesh shkencore lidhur me Probiotiket, i tille eshte edhe studimi i Imunologut Klaudio Nikoletti, publikuar ne Clinical and Experimental Allergy.
Per kete u zgjodhen dy grupe njerezish, grupi i pare konsumoi per dy jave rrjesht qumesht qe permbante probiotike ne nji doze te mire, kurse grupi i dyte vetem qetesues te thjeshte. Ne grupin e pare u zbulua nji pakesim i antikorpeve IgE qe deshmojne pranine e alergjise dhe u vrejte nji rritje e IgG qe eshte faktor mbrojtes kunder alergjise.
Ne grupin e dyte nuk u vrejte asnje permiresim. Sipas Nikoletit, konsumimi çdo dite i Probiotikeve munde te modifikoje pergjigjen e sistemit imunitar te njeriut kunder alergjise qe shkaktohet nga poleni. Kunder alergjive stinore qe ndodhin shpesh tek disa persona, per çdo eventualitet eshte mire te merren disa masa paraprake, gjeja me e mire qe mund te bejme eshte te permiresojme kushtet ku banojme te mbajme paster ambjentin nga shkaktaret alergjike. Megjithe se nuk eshte e lehte madje disi e pamundur te evitohen plotesisht keto alergente por te pakten te reduktohet ekspozimi ndaj tyre duke permiresuar cilesine e jetes.
Eshte interesante me termin Probiotike, shume i sakte, duhet te jete i lashte me origjine nga greqishtja e vjeter “Pro” dhe “bios” qe do te thote ne favor te jetes dhe duke u krahasuar me antibiotiket qe ne i njohim dhe i perdorim kaq shume fjala tregon “ Anti “ “biotic” kunder jetes.
Ne momentin kur vendosim te blejme nji Probiotik (Aktivia, aktimel, jogurt etj) duhet te dijme llojin e mikroflores qe permban, te gjalla dhe sasine e tyre per çdo ml, pa tjeter duhet te jete e shenuar ne etikete dhe siç eshte theksuar edhe here te tjera, shumica perbehet nga dy lloje kryesore laktobacilet dhe bifidobakteret, të dy keto baktere kane aftesine te kalojne pengesen gastrite dhe t`i rezistojne sulmit te lengjeve gastrite dhe biljare dhe i japin mundesi organizmit tone te perfitoje te gjithe ato “benefice”.
Ne Japoni si probiotike me te studjuar qe kane dhene rezultate me te mira dhe qe po perdoren me shume nga ky poipull me jetegjatesi te madhe, jane: Laktobacillus casei, Laktobacillus acidophilus, Lactobacillus
delbrueckii bulgaricus, Streptococcus thermoplhilius, bifiobacterium lactis.
Midis avantazheve te tjera keto bejne permiresimin e tretjes se ushqimit dhe absorbimin e mikroelementeve per funksionimin sa me te mire te organeve intestinale qe konsiderohen organet me delikate nga te cilet varet shendeti i njeriut.
Keshillohet perdorimi i tyre veçanarisht ne mosfunksionimin intestinal madje edhe ne rast kapslleku kur organet demelosen dhe nuk vazhdojne te punojne normalisht, nga OMS vjen rekomandimi i perdorimit te Probotikeve kur merrren antibiotike me qellim qe te ristabilizohet ekuilibri intestinal.
Raste ideale te perdorimit te Probiotikeve (rekomandojne mjeket japonez) jane kolitet qe jane shume te perhapur, do te thote muret intestinale jane pjeserisht te infektuar, gjithashtu ne rastet e intolerances ndaj Laktozes, ne fakt ne Probiotike ashtu si ne te gjithe produktet e fermentuara te qumeshtit, laktoza eshte e
zberthyer, absorbohet dhe menjanohet fryerja e pakendeshme e barkut, stimulohet prodhimi i substancave antibiotike absolutisht natyrale qe ndihmojne ne absorbimin e kalçiumit, rritet aftesia mbrojtese e sistemit imunitar, lufton kolesterolin e keq LDL, krijon nji mburoje ndaj infeksioneve urinare, herpes gjenitare dhe vaginite te llojeve te ndryshme. Eshte arritur deri aty sa te parandalohen disa semundje grashe pa qene nevoja te perdoren ilaçe.
Historiku i shfrytezimit te Probiotikeve. Dikush me te drejte mund te pyes kush i shpiku? Jane popujt e lashte qe i kane perdore por ai qe u ineresua i pari ishte nji studjues Englez Fuller i cili nga fundi i vitit 1800 ne studimet e tij ka vrejte efektet plotesisht pozitive te ketyre mikroorganizmave ne organizmin e njeriut e sidomos ne organet intestinale, kjo perforcohet siç dihet nga Meçnikovi, mikut dhe kolegut të MADHIT - LUIS PASTEUR Studimet e “ Babait” te Probiotikeve kane paraqitur interes dhe pak nga pak u zgjeruan ne vende te tjera, si psh. ne Japoni ku eshte investuar energjikisht, ne te holla, studime dhe prova klinike per kete sektor.
Nga keto studime p.sh. ne Japoni eshte arritur te aplikohen edhe si kurative ne terapi te ndryshme e sidomos te shoqeruara me perdorimin e antibiotikeve. Më te goditur nga problemet intestinale jane sidomos femijet e vegjel dhe te moshuarit per shkak se jane me delikat, kur perdoren antibiotike per kurim per nji kohe mbi
10 dite çfaqet diare ja pse eshte e domosdoshme konsulta me mjekun para perdorimit te Probiotikeve.
Sa te sigurte jane Probiotiket? eshte nje pyetje qe behet dhe kerkon pergjigje, edhe pse keta produkte perdoren çdo dite pej shume vitesh madje miljona vjet, perseri konsumatoret duan te jene te qete dhe te sigurte. Ne pergjithesi kompanite prodhuese japin siguri te plote, e megjithate shume rralle mund te çfaqen çrregullime intestinale qe konsiderohet më shume si pergjigje e organizmit.
Realisht, testi i vertete per perberjen ose numrin e mikroorganizmave behet vetem ne laborator mikrobiolgjik dhe ne nje te tille nuk e kemi ne shtepite tona, por thjeshte ne mund te bejme diçka. Mbasi e kemi blere Probiotikun e preferuar e hedhim ne nji ene qe permban qumesht dhe e vendosim ne ate qe quhet Jogurteri
(Pergatites kosi), duke e lene ne temperature rreth 44 grade Celsius, ne qofte se permban baktere te gjalla, mbas 24 oreve do te formohet nji jogurt i ri sepse gjate kesaj kohe bakteret e gjalla jane shtuar dhe kane kryer punen e tyre.
Ne treg mund te gjinden lloje te ndryshem Probiotike, midis firmave më me fame qe njihen ne bote ju kujtojme:
Yakult kompani qe tregeton ne 32 vende te botes, pa pike dyshimi mund e thuhet se miljona konsumatore pijne produktet e saje çdo dite, Firme e njohur Japoneze qe ka mbi 70 vjet qe kryen studime ne kete sektor specifik, dhe prej vitesh, produktet e saje kane ardhe ne disa vende te Rajonit tone si Itali, Bullgari etj. Ka nji qender
Kerkimore Mikrobiologjike ne Japoni ne Kunitachi dhe nji tjeter ne Europe ne Belgjike ne Gent.
Yakult ka si themelues Dr. Minoru Shirota i cili per here e pare izoloi nji ferment laktik ne organizmin tone qe me vone per nder te tij u quajt, Lactobacillus Casei Shirota, edhe sot keshtu emertohet ne mikrobiolgji me emrin “Shirota Lcs”.
Danone: me te fameshmin Aktimel nji tjeter produkt qe siç quhet “ I pershtateshem per gjithe familjen” qe forcon sistemin imunitar dhe e ben me te forte organizmin sepse permban me shume se 1 miljard mikroorganizma Probiotike te gjalla dhe aktive te llojit Laktobacile Casei DN-114001 i seleksionuar nga DANONE dhe qe konsiderohet qe nga viti 1994 si më i afti per forcimin e sistemit imunitar gjithashtu i jep me shume energji organizmit te njeriut.
Eshte thene edhe here tjeter se ne sistemin tone te tretjes jane mbi 400 specie bakteresh qe jetojne aty, duke formuar nji ekosisteme te vertete dhe shendeti i kasaje mikroflore, jo vetem siguron funksionimin normal te sistemit te tretjes, por forcon mbrojtjen natyrale te organizmit nga sulmi i baktereve patogjene(semundjeprurese) prandaj duke konsumuar Probiotike me baktere “MIKE” eshte arritur nji menyre mbrojtje pa efekte anesore.
Probiotiket si: Bifidus, Lactobacillus Rhamnosus, Acidophilus e ne veçanti Acidophilus DDS-1S, qe konsiderohet më rezistenti, rigjenerojne me se miri floren bakteriale intestinale, rrisin tretjen e ushqimeve dhe permiresojne asimilimin, duke ndihmuar ne kete rast kapsllekun, fryerjen diarene etj.


3. DOBITE E PROBIOTIKEVE JANE PA KUFI.

Eshte e qarte se produktet ushqimore me baze “Baktere MIKE” prodhojne substanca qe vrasin mikrobet e demeshme dhe shkaterrojne toksinat (helmet) e tyre,
Bifidobacterium bifidus, p.sh. prodhon acid laktik dhe acid acetik dhe ulet pH ne aparatin e tretjes duke krijuar ambjent mbytes per bakteret patogjene. Shume mikrobe te demeshme duhet te ngjiten ne muret e intestinale per te jetuar por edhe Probiotiket kane aftesi qe te ngjiten aty duke i shkaterruar te parat i kana quajtur
“gladiatoret” qe mbrojne muret e zorreve. Siç dihet te gjitha qeniet e gjalla, perfshi ketu edhe bakteret kane nevoje te ushqehen, Probiotiket e pervehtesojne ushqimin e tyre duke i demtuar armiqet.
Ne vitet e fundit, studjuesit kane gjetur se laktobacilet që merren nga goja, mund te stimulojne aktivitetin e qelizave imunitare keshtu Acidophilus DDS-1 prodhon sasi te konsiderueshme Acidofiline qe eshte antibiotiku me i forte natyral.
Si zakonisht eshte bere edhe pyetja: Vertete jane te domosdoshem Probiotiket ? Ne qofte se do te jetonim ne kushte ideale, pergjigjeja do te ishte “JO” POR me qene se në shumicen e rasteve dieta e jone perbehet nga ushqime pa jete, jo bio si dhe shkaqe te tjere, mikroflora intestinale konsiderohet e shkaterruar jo vetem nga
dieta e papershtateshme por edhe nga faktore te tjere si; stresi, emocionet, lendet kimike, ndryshimet e ambjentit, infeksionet etj. dhe ne keto kushte Probiotiket jane nji ndihme me shume vlere per t`u mbajte ne forme. Ja disa PROBIOTIKE:

ACIDOPHILU S
Siç dihet, Lactobacillus Acidophilus eshte bakteria me e rendesisheme nga bakteret “MIKE” ne zorret tona, qe perveç rolit ne tretjen dhe asimilimin e ushqimve, studimet e bera tregojne se keto baktere kane edhe funksione te tjera. Eshte vertetuar se ne shume persona per fat te keq prania e baktereve “Mike” eshte shume e varfer ne aparatin intenstinal. Prandaj marrja e nji sasie suplementare e Acidophilus ne formen e produktit Probiotik me cilesi te mire çdo dite, jo vetem parandalon semundjet intestinale por edhe patologjite e tjera, zgjidhe shqetesimet e kostipacionit(Kapsllekut), furnizon organizmin me enzimin LAKTAZE qe tek shume
njerez mungon, ndihmon ne asimilimin produkteve te qumeshtit te pasur me kalcium.
Jogurtet qe prodhohen sipas procesit teknologjik permbajne baktere te gjalla por jo aq vitale qe te zhvillohen ne organet intestinale, ne pergjithesi ne nji porcion jogurt ka maksimumi pak miljon Laktobacile ndersa Acidofilet jane me shume dhe i rezistojne me teper ambjentit ne zorret tona. Lidhur me permbajtjen e Laktobacileve deshiroj te beje te qarte mendimin tim per KOSIN qe prodhojme ne, permban sasi te madhe laktobacilus bulgaricus prandaj ky produkt eshte me i ngjashem me Kiselo Mljako (Kosin Bullgar), jetojme ne nji rajon, prandaj edhe i afrohet si perberje bakteriale, kete une e kam vertetuar me anen e nji analize mikrobiologjike jashte vendit. Eshte detyre e specialisteve dhe organeve perkatese te ndjekin prodhimin me te dhena konkrete per perberjen bakteriale dhe raportin si qendrojne Laktobacilet me streptokoket ne kosin tone dhe te zgjedhim raportin me te mire ashtu siç veprojne vendet e tjera, jemi te vonuar e thene më qarte eshte keshtu: Ne Kosin tone kur vjen ne tavolinen e ngrenies permban mikroorganizma “MIKE” mirepo ato jo vetem qe duhet te jene te gjalla dhe per kete duhet te vertetohet me analize mikrobiologjike por te jene ne numur sa me te madh dhe te jene ne raportin më te pershtateshem Laktobacile/Streptokoke, atehere produkti ka shije dhe arome më te kendeshme dhe fjalen e fundit per kete e thote knsumatori.
Lb. Acidophilus nderhyn ne asimilimin e ushqimeve dhe prodhon vitaminen e grupit B.
Sipas Chaitow & Trenev (1990), nga te gjitha keto benefice asnjera nuk eshte aq e rendesishme sa fuqia e pabesueshme ANTIBIOTIKE – ANTIBAKTERIALE - ANTIVIRUSALE dhe ANTIMYK qe posedojne bakteret “Mike” midis tyre Acidophilus DDS-1. Qe jane te afta te prodhojne acidin laktik, peroksidin e hidrogjenit si dhe substanca antibiotike siç eshte Acidophilina qe sipas Prof. Shahani dhe koleget e tij, lufton me sukses disa mikrobe te demeshme si; Escherichia Coli, Proteus mirabilis, dhe disa lloje te Clostridium, Salmonella, Shigella e Staphilococcus.
Candida e herpes njihet si semundje qe shqeteson shume njerez, duke konsumuar Probiotike me permbajtje Lb. Acidophilus 2 miljard dhe Bifidus 2 miljard per 3 muaj, eshte ulur niveli i Candita nga 100 miljon ne 10 miljon njesi per gram feçe, ne perfundim nji autoritet tashma teper i njohur Dr. Shahani thote se Lb. Acidophilus
dhe mikroorganizma te tjera duhet te kurojne Kandias, dhe sidomos ne qofte se kombinohet edhe me alget Klamath.
Kandidoza e pranishme ne organizmin e njeriut, e pare ne mikroskop eshte vrejte se perhapja dhe shtimi i saje kontrollohet nga Probiotiket intestinal, por kur keto pakesohen per motive te ndryshme, ( kryesorja sepse nuk i njohim) atehere Candita shtohet, shperndahet dhe mund te penetroje ne muret e mukozes intestinale dhe te perhapet ne organet e tjera te trupit tone e bashke me ta edhe substancat toksike qe formohen gjate tretjes se ushqimit duke u derdhur ne gjak qe do te thote AUTOINTOKSIKACION. Ne kete rast infeksioni me candita mund te godase mukozen e gojes, lekures, qellzes, kembeve etj.
Kur infeksioni me Candita eshte i vazhdueshem, mund te manifestohet me reaksione alergjike, diare, kolite, plage ne lekure qe perhapen kudo ne trup, kuptohet se veprimi me me mend eshte kurimi me ilaçe nga ana tjeter sa me shpejt te fillohet te konsumohen Probiotike qe permbajne (Laktobakt. ACIDOPHYLUS, BIFIDOBACTERIUM e L. BULGARICUS) duke rritur mikrofloren e dobishme e cila te ndermarre dhe te perballoje sulmin kunder Candita.
- PATOLOGJI te LEKURES siç jane dermatitet (pezmatimet), alergjite, ekzema atopike deri edhe ne patologji komplekese si; psoriasi te cilat takohen me shpesh ne vendet e industrializuara jane pergjigjur pozitivisht tajtimit me Probiotike si:
LACTOBACILLUS GG, BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM dhe LACTOBACILLUS PLANTARUM. Madje ka dhene rezultat te mire ne pezmatimet e lekures, trajtimi me BIFIDOBACTERIUM qe ne muajet e pare te jetes tek femijet e vegjel.
Aknet qe takohen sidomos tek adoleshentet por shpesh prekin edhe te rriturit e sidomos seksin femerore, sipas mjekesise shkaqet jane nga çrregullimet hormonale, stresi emocional, ndjeshmeria, dhe keta kurohen me ilaçe por studime te shumeta tashma kane vertetuar se ndikon pozitivisht ne permiresimn e gjendjes perdorimi
i Probiotikeve me baze (ACIDOPHILUS E BULGARICUS); madje mjekë rus dhe bullgar ( Vendi ku u zbulua ky bakter MAGJIK) trajtojne me kete Probiotik. Stomatite Aftoza. Jane ulçera brenda zgavres se gojes me dhimbje te lehta, mbi gjuhe, ose ne anen e brendeshme te faqeve, buzeve qe mund te shkaktohen nga mungesa e higjenes se gojes, infeksionet virale, alergjite nga ushqimet, apo mungese ushqimi (sidomos ata qe dobesohen shpejt), stresi i tepert, si mase e shpejte keshillohet; higjena e gojes, nji diete me sa me pak sheqerna dhe te perdoren Probiotike qe permban Lb. Acidophilus.
Kolesteroli
Shume punime shkencore dhe prova ne kafshet kane treguar aftesine e Laktobacilus Acidophilus per te asimiliuar dhe pakesuar kolesterolin ne gjak, ne vitin 1979, u provua ne 54 vullnetare duke u dhene jogurt me numur te madh Laktobacilesh, kane pase nji ulje te kolesterolit deri ne masen 10% brenda javes, e si te mos vleresohet nji arritje kaq e madhe!!!
Veprim Anti-kancerogjen.
Bakteret “Mike” e sidomos Acidophilus e Bifidus, e ushtrojne veprimin anti-tumoral ne tri menyra:
• Eleminojne ose dizaktivizojne substancat kimike qe mund te transformoheshin ne substanca kancerogjene, te tilla si: nitrite qe jane perdore shpesh si konservante te produkteve ushqimore por kur hyjne ne organizem
transformohen ne NITROSAMINE.
• Dezaktivizojne enzimet e prodhuara nga bakteret patogjene te cilat transformojne substancat kimike ne substanca kancerogjene me pasoja fatale per jeten e njeriut sikurse eshte rasti i nitriteve qe transformohen
ne Nitrosamine dhe dezaktivizimi i ketyre enzimeve eshte konsideruar kontributi me i rendesishem anti-kancerogjen i baktereve “Mike”
• Sipas studjuesve bakteret ‘Mike” jane te afta te shtypin disa veprime tumorale. Keto efekte jane konfirmuar ne nji numer ta madh provash ne kafshe dhe ne njerez.
• Ndihmon funksionin e melçise.
• Ndihmojne ne zberthimin e laktozes
Nji numer i madh studimesh tregojne edhe cilesi te tjera, probiotiket prodhojne shume enzyme si: proteaza, amilaza, lipaza, celulaza etj. Vitaminat B1, B2, B6, B12 etj. Ato sintetizojne amino acidet ku perfshihen edhe ata që organizmi i njeriut nuk i prodhon dot. Deri me sot nuk disponohen mendime te kunderta apo veprime anesore dhe toksike per produktet probiotike.
Vaginite dhe Infeksionet urinare.
Tradicionalisht jogurti njihet qe jep efekt pozitiv kunder vaginiteve por perdorimi i kapsulave me Lb. Acidophilus duke u perhape ne keto organe, rrite rolin kurues. Gjithashtu siç veprojne keto baktere kunder Herpes, po ashtu kane treguar efekt pozitiv edhe kunder semundjeve te lekures, vlen te permendet ne kete rast, ne
Rusi eshte perdore me sukses nji “Paste me Acidophilus” duke e aplikuar direkt ne zonen e infektuar.
Per shume studjues amerikan, perdorimi i vazhdueshem i Probiotikut qe permban Lb. Acidophilus ne gjendje te gjalle dhe ne sasi normale, rrite aciditetin lokal duke kontribuar keshtu ne zgjidhjen e patologjive qe kane te bejne me infeksionet vaginale.
Infeksionet ne rruget urinare. Shume te zkonshme tek njerzit, dhe qe shoqerohen me urinim me dhimbje, temperature, diare, te vjella dhe gjethenje kurohen me antibiotike sipas keshillave te mjekut, mirepo ka raste qe perseri kthehen dhe infeksioni perhapet edhe me shume ne traktin urinar sepse eshte prishur ekuilibri i mikroflores intenstinale dhe e gjithe pergjegjesia bie mbi disa mikrobe te demeshme qe kane hyre ne organizmin tone ne rruge te ndryshme dhe kane arritur deri ne zorret, keto jane; Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterococcus, Klebsiella Pneumoniae. Krahas masave higjeno-sanitare, evitimi i larjes ne vaske, zgjedhja e te brendeshmeve(intime) kryesisht PAMBUK, studjuesit keshillojne te perdoren patjeter Probiotike me permbajtje L. ACIDOPHILUS se bashku me L. RHAMNOSUS, duke rritur aciditetin kontribojne ne zgjidhjen e kesaje patologjie.
Karie, helmime dhe radiacion
Shpesh here nji grup bakteresh patogjene jane te afta te formojne formacione me karie, helmime te ushqimeve dhe bakteret mund te parandalojne perhapjen e tyre.
Edhe per radiacionin jane bere disa eksperimente ne kavie duke i ushqyer me qumesht qe permban sasi te madhe Lb. Acidophilus dhe nuk jane vrejte zhvillime te metejshme negative.
Osteoporoza.
Kjo semundje varet nga shkalla e absorbimit te kalciumit dhe qe lidhet me prodhimin e estrogenit edhe ketu prania e baktereve “Mike” e sidomos Acidophilus dhe Bifidus, mund te jene te dobishme per te gjithe ata persona qe kane filluar degjenerim te struktures se kockave.
Ne semundjet anti-imune eshte vrejte se edhe vete rrobat e trupit kane shkaktuar shqetesim sepse keta kane simptomat dhe jane shume te ngjashme me disa baktere, ketu organizmi i njeriut GABON, sistemi mbrojtes (Imunitar) i pergjigjet, sulmon vehteveten. I nisur nga ky fakt Dr. Alan Ebringer, del King’s College Hospital i Londres, ka gjetur ne nji paciente qe vuante nga spondiloartrite anchilosa nji semundje anti-imune, nivel te larte te klebsielles (substance qe nxite sistemin imunitar) mbi normalen, sepse rrobat e trupit kishin karakteristika te ngjashme me klebsiellen normale, dhe sistemi imunitar reagonte, po ne Angli, ka edhe persona te tjere me artrit reumatoid shkaktuar nga rrobat-veshjet sepse jane te ngjashme me baktere proteus qe shkakton infeksione urinare.
-Artriti Reumatoid eshte semundje inflamatore kronike sidomos ne artikulacione (kyçe) qe e ka bazen ne ndryshimin e sistemit mbrojtes te organizmit tone, shkaqet e sakta te semundjes akoma nuk jane plotesisht te qarta por studimet e deritanishme supozojne se infeksionet intestinale dhe alergjite e demtojne mukozen intestinale duke rritur keshtu depertueshmerine qe ka si pasoje kalimin e substancave te padeshirueshme ne gjak dhe prej atje eshte e qarte se ku mnd te shkojne. Duke futur ne dieten e pacienteve me artrit reumatoid Probiotike si: L. GG, BIFIDOBACTERIUM, L. PLANTARUM dhe L. BULGARICUS kane permiresuar gjendjen e tyre
klinike.
KOSTIPACIONI (Kapslleku). Nuk eshte semundje por eshte nj simptome, qe provokohet nga nji anomali intestinale ne kalim, duke penguar jashteqitjen, ne qofte se kjoqendron pa dale per nji kohe me te gjate se 24 ore, mund te shkaktoje fenomenin e autotoksikacionit. Shkaqet e kostipacionit njihen, më kryesoret jane: Funksionim jo normal (Kolona Irritabile), qendrimi per kohe te gjate ne shtrat dhe perdorimi i disa ilaçeve si; antidepresive, qetesues dhe laksative, mungesa e ushqimeve me fibra, mungesa e ushtrimeve fizike, semundje gastro-intestinale dhe ulja e mikroflores intestinale. Ky shqetesim mund te shfaqet per kohe te shkurte si pasoje e ndonje nderhyrje kirurgjikale, semundje apo udhetim i gjate por mund te jete edhe nga demelosja e keij organi, probleme qe mund te kontrollohen dhe te ndryshohet stili i jetes. Ka edhe shkaqe te tjere siç eshte konstruksioni i zorres se trashe, etj.
E rendesishme eshte si kurohet (gjithmone nga mjeku) por edhe duke u ndihmuar nga nji regjim i rregullt te Probiotikut me baze L. ACIDOPHILUS, BIFIDUM dhe L. BULGARICUS shoqeruar me 200 ml qumesht ne dite luftojne kapsllekun. E sidomos pasojat e tij. Lidhur me aktivitetin antibiotik dhe antibakterial te Probiotikeve, me interes eshte edhe studimi e Dr. Ninkaya – Japoni per rolin e Bifidobakterit kunder baktereve patogjene te Shigeles qe arrine nji rezultat te shkelqyer duke e reduktuar nga 12% ne 1,6% e sidomos 2 ore perpara sulmit te baktereve shigela, ne kete interval kohe Bifidobakteret prodhojne nji substance antibiotike BIFIDINA qe
atakon bakteret patogjene. E qe te arrihen keta rezultate mahnitese duke perdore keta produkte qe edhe na knaqin, mua më duket se eshte nji dhurate e çmuar qe keto shkencetare i bejne njerezimit. Bakteri Yersinia enterokolitike prodhon nji substance qe sulmon gjendren Tiroide duke shkaktuar mbi prodhim të hormonit tiroidal, 80% e pacienteve preken nga nji semundje e tiroideve, gjithashtu pacientet me nivel te larte Yersinie ne trup, kane tendence per semundje anti-imune edhe ne kete rast trajtimi me Probiotike qe permban Bifidobakter, ka rendesine e vet.
Diabeti
Ka prova qe paciente diabetik me nivel normal te Insulines, por qe nuk arrine te kryeje funksionin e vet sepse pengohet nga nji depertim i nji mikroorganizme qe quhet Escherichia Coli. qe eshte shume e ngjashme me Insulinen dhe e bllokon ate, studjuesit kane provuar se duke ripopulluar ambjentin intestinal me Probiotike ose
nepermjet nji diete Bifidogenike, vihet nen kontroll zhvillimi i E.coli, dhe ristabilizohet funksioni normal i Insulines.
Probiotiket dhe femijet. Ne intestinen e femijve te vegjel predominojne llojet, BIFIDOBATERET:
B. INFANTIS, B. BIFIDUM, B. LONGUM, B. BREVIS.
Diaretë akute jane patologji qe takohen shpesh tek te vegjelit, dhe shkaku jane viruset por B. Bifidum dhe Laktobacillus GG jane midis baktereve më efikase per trajtimin e çrregullimeve intestinale tek femijet sepse kolonializimi nga ana e tyre ule mundesine e jeteses se baktereve te keqia. Prishja e ekuilibrit te mikroflores
intestinale behet shkak edhe per disa alergji tek femijet e vegjel dhe perdorimi i Probiotikeve (L. GG dhe B. BIFIDUM) perben nji terapi dietike me efekt qe ne te njejten kohe rrite edhe imunitetin tek te porsalindurit.
Dispioza dhe çrregullimet intestinale. Ushqimet me sasi te tepert yndyre dhe proteina mund te shkaktoje dizekuilibrim te mikroflores ne favor te baktereve putrifikuese duke krijuar rritje te gazrave ne bark, po ashtu dieta shume e pasur me sheqerna rrite fermenimet duke rritur gazrat.
Mungesa e fibrave ne diete, mbeten lendet te cilat ushtrojne presion ne muret e dobeta te kolonit i dobeson muret e zorres dhe krijon semundje qe quhet Divertikoloze, nji semundje qe shkakton dhembje, temperature dhe demton shendetin. Prandaj prania e rregullt e fibrave ne dieten ushqimore, parandalon kete patologji qe ne te njejten kohe provokon kapsllek që më shume takohet tek te moshuarit. Ripopullimi i Bifidobaktereve duke konsumuar Probiotike te cilesise se mire qe permban Bifidobaktere rezistente si dhe perime dhe bime te pershtateshme, ben te mundur funksionimin normal te organeve intestinale, sepse ka veprim laksativ, çbllokon, rivitalizon zorren e trashe e cila shpesh behet demele.
Perdorimi i antibiotikeve per nji kohe te gjate per te luftuar infeksionet, provokon gjithashtu ndryshimin e flores bakteriale intestinale, shpesh vrehet diare me feçe te lengeta qe shoqerohet me dhembje te lehta ne bark, ne keto kushte mjeket keshillojne perdorimn e Probiotikeve e sidomos qe permbajne keto baktere:
LACTOBACILLUS PLANTARUM, LACTOBACILLUS ACIDOPHYLUS
LACTOBACILLUS BULGARICUS, LACTOBACILLUS GG
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS, BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM
SACCHAROMYCES BOULARDII, BACILLUS CLAUSII
Fryerja e barkut.- Gazra intestinal jane gjethenje te pranishem sepse formohen gjate tretjes se ushqimeve por kur jane ne mase te tepruar, atehere krijon fryerje dhe shqetesime pra behet fjale per ate qe mjeket e quajne AEROFAGIA dhe METEORISMO.
Qe mund te parandalohet duke reduktuar/eleminuar perkohesisht disa ushqime qe mund te kontribojne ne formimin e gazrave si: Zarzavatet, soja, qepa, brokoli, lulelaker, kumbulla, molla banane etj. cerale, integralet, produktet e qumeshtit, djatherat, yndyrnat, pijet me gaz etj. Nderhyrja behet me ilaçe nga mjeku por ndikojne ne menyre te ndjeshme edhe konsumimi i Probiotikeve e sidomos, L. ACIDOPHYLUS, L. CASEI dhel L. GG, me doza qe keshillohen edhe nga mjeku dhe qe ndihmojne per parandalimin e METEORISMOS
Mëlçia.
Nji integrim i Bifidus ne organizmin e njeriut, vepron paralelisht per pastrimin dhe riforcimin e melçise duke bere reduktimin e lendeve toksike intestinale te cilat me vone depozitohen ne gjak dhe kercenojne melçine.
Nji kombinim me mikroalgën Klamath, rrite ne menyre te dukeshme veprimin e Bifodobakterit.

4. PROBIOTIKET DHE SHENDETI

Perdorimi i mikroorganizmave eshte i njohur qe ne kohra te lashta edhe ne disa libra fetare shkruhet se qumeshti i fermentuar apo kefiri jane perdore nga popujt e Azise Qendrore si kurues, pa qene njohur deri atehere mikroorganizmat. Ideja e nlashte se rregullimi i aparatit intenstinal mund te ndihmoje organizmin tone per t`i u pergjigjur disa semundjeve, sot shkenca e ka vertetuar rolin primar te ketij organi ne shendetin e njeriut.
Funksionet kryesore te intestinalit jane: Tretja e ushqimit, asimilimi i lendeve te nevojshme dhe eleminimi i substancave te panevojshme. Gjatesia e ketij organi tek
nji i rritur eshte rreth 10m. Per te kryer keto funksione duhet te jete gjethenje ne
levizje, muret e brendeshme perbehen nga lende tretese, kane muskulature mjafte
te zhvilluar dhe e gjithe veprimtaria drejtohet nga nji sistem nervore autonom qe
quhet “ Truri ENTERIK “ Mukoza intestinale vizitohet nga rreth 100 miljon neurone
te cilat bejne te mundur funksionimin e intestinos ne menyre te pavarur nga sistemi
nervor qendrore dhe ne fakt, nji cope e izoluar nga organizmi vazhdon te funksionoje.
Intestino sapo linde eshte steril por menjehere kolonizohet nga bakteret duke formuar ate qe quhet “ Flora Intenstinale “ qe perfshine rreth 500 specie nga te cilat 80% jane baktere te “ Mira “ qe provokojne fermentime keto jane Laktobacilet dhe Bifidobakteret dhe 20% baktere qe provokojne putrifikimin, ketu bejne pjese sidomos:
ESCHERICHIA COLI, BAKTEROIDES, EUBAKTERIA, KLOSTRIDIUM.
Si faktore me rendesi per te mbajtur ekuilibrin e flores intestinale duhet: Dieta, aktiviteti fizik, nji nxjerrje e rregullt e substancave te panevojshme dhe marrja e
rregullt e lengjeve

Karakteristikat e Probiotikeve.

Bakteret laktike zhvillojne fermentime duke prodhuar acide te ndryshem organike, e sidomos acidin laktik. Zhanret e baktereve laktike jane: Lactobacilllus, Lactococcus (ex streptococchi lattice gruppo N), Leuconostoc, Pediococcus e Bifidobacterium.
Mbas hipotezes te Meçnikovit ne vitet 20, disa studjues Amerikan kane demonstruar ndryshimin midis baktereve laktike per te prodhuar qumesht te fermentuar dhe atyre qe ndodhen ne aparatin e zorreve te njeriut. Te parat bejne pjese ne specien Lactobacillus bulgaricus (Sot identifikohen si Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) dhe Streptococcus thermophilus, dhe Lactobacillus acidophilus. L. Bulgaricus dhe S. thermophilus jane intolerant ndaj kriprave te lengut biliar dhe zhvillimi optimal i tyre behet mbi 40 Grade C, L. acidophilus eshte rezistente ndaj kriprave te lengut biliar dhe zhvillohet ne rreth 37 o C.
Jo te gjitha bakteret mund te jene probiotike, per te qene te tilla duhet:
• Te jene rezistente ndaj aciditetit te stomakut dhe lengut biliar.
• Mbi jetojne ne traktin gastrointestinal.
• Te jene tolerues perfekt.
• Te kene efekt te mire per shendetin te luftojne bakteret patogjene
duke prodhuar substance antimikrobike.
E RENDESISHME: Sipas ketyre autoreve, bacilet kryesore te Jogurtit; (Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus termophilus) nuk jane probiotike sepse nuk
tolerojne kriperat e lengut biliar dhe se zhvillohen ne temperature më te larte se
ajo e njeriut! Disa nga jogurtet ne treg nuk konsiderohen probiotike por kane karakteristika te tjera teper interesante thone autoret. Jane disa baktere te posaçme si
probiotike (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus casei dhe
Lactobacillus johnsonii etj) qe bejne pjese ne floren intestinale te njeriut dhe qe jane
te afta te jetojne ne stomak. Per njohjen e probiotikeve jane perfshire edhe kerkime
mjekesore qe veprojne ne fushen e produkteve ushqimore (Perfshi Jogurti).
Objektivi eshte te gjenden baktere te cilat te provuara shkencerisht te permiresojne shendetin e njeriut dhe asnjehere mbi bazen e observacionit.
Probiotiket ofrohen ne dy forma:
Probiotike Ushqimore dhe Probiotike Farmaceutike.
Probiotiket Ushqimore kane si qellim; te ushtrojne veprim pozitiv mbi mikrofloren intenstinale dhe te permiresojne vleren ushqyese.
Probiotiket Farmaceutike jane te destinuar per te trajtuar problem si: diarea, semundja
Crohn, gastritin, aciditetin,etj.
• Permireson floren intestinale e cila rritet rreth 10 here. eviton mikroorganizmat e padeshiruara ne aparatin intestinal nepermjet nji mekanizmi konkurues. Stimulon aktivitetin normal te qelizave duke ndikuar ne rritjen e imunitetit. Kultura e La1 ka efekt baktericid kunder’ Helicobacter pylori (Pergjegjes per patologjite gastrite si Ulçera gastrite). Eshte provuar klinikisht se duke konsumuar qumesht te fermentuar qe permban
La1 dhe duke u trajtuar me antibiotike me baze klaritromicina, ka dhene me
shume efekt se sa kur eshte trajtuar vetem me antibiotik ne pakesimin e H. Pylori Felley CP et al. 2001) Madje edhe pa perdore antibiotike por vetem Lactobacillus johnsonii LA1 (LC1) me qumesht te fermentuar eshte arritur rezultat i mire. Nji rritje te frekuences se prodhimi te gamma interferonit ule ne menyre te ndjeshme ashpersine e diarese virusale, po ashtu eshte e dobishme edhe kunder diarese qe shoqerohet me kolite e shkaktuar nga Clostridium difficile.
• Disa studjues mendojne se mund te perdoren edhe per kurimin e diverticolitit.
• Ekzistojne studime dhe eksperimente qe mund te pakesojne inflamacionet
intestinale, alergjite ndaj qumeshtit per foshnjet qe ushqehen me gji, japin
permiresime te dukeshme ne (dermatite atopica).
• Ka efekt antioksidues.
Pengon zhvillimin e tumoreve ne zorre.
• Lactobacillus acidophilus
• Ndikon ne pakesimin e kolesterolit dhe divertikolitin kronik.
• Keshillohet te perdoret per kurimin e semundjes vaginiti sepse pengon disa
baktere te demeshme.
• Shume studime ne kete fushe, tregojne se mund te inaktivizoje disa
kancerogjen.
Bifidobacterium
• Permireson dermatite atopica tek femijet me alergji ushqimore. Rrite
aktivitetin e fagociteve (Imuniteti) Ka aktivitet antioksidues.
• Ule ne menyre te ndjeshme ashpersine e diarese virusale.
Lactobacillus casei
• Eshte i afte te rrise nivelin e qarkullimit te immunoglobulines A (IgA).
• Ule ne menyre te ndjeshme ashpersine e diarese virusale.
• Eshte i afte te ule efektet e divertikolitit.
• Shume studime ne kete fushe tregojne se mund te inaktivizojne disa
kancerogjene.
Lactobacillus reuteri
• Ushtron efekt frenues kundrejt mikroorganizmave patogjene ne saje te kombinimit te mekanizmave te ndryshme midis tyre edhe prodhimi i acidit laktik, peroksidi i hidrogjenit, substanca antimikrobike dhe baktericide.
• Konverton glicerolin ne nji substance antimikrobike Reuterina, e cila eshte e afte te frenoje rritjen e disa mikroorganizmave patogjene
si: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Shigella sp, Campylobacter jejuni, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Clostridium perfrigens, Helicobacter pylori, Candida albicans ecc.). Reuterina sekretohet nga Lactobacillus reuteri ne ambjentet intestinale te njeriut.
• Ka efekt te shkelqyeshem ne trajtimin e kolikave tek latantet.
• Eshte nji modulator ne inflamacionet intestinale perdoret per trajtimin e
inflamacioneve.
Shumica e studjuesve – PROBIOTIK- konsiderojnë “ Mikroorganizmat e gjalla që
janë shtuar produkteve ushqimore të cilat ndikojne në shëndetin e njeriut duke
rregulluar bilancin e brëndëshëm mikrobik “ Me të dhënat shkencore të deritanishme
është e vështirë të spjegohet veprimi i baktereve probiotike kur kemi miljarda
mikroorganizma në ekosistemën e njeriut. Pamvarësisht nga kjo ndikimi i tyre
në fiziologjine e njeriut është i jashtëzakonshëm dhe mbetet objekt studimi për
fakte të reja. Është në qendër të vemendjes kjo ekosistemë “ E padukëshme “e cila
përcakton gjendjen e sëmurë apo të shëndoshë tek njerëzit si dhe qeniet e tjera
të gjalla. Sipas studjuesëve të njohur G.W.Tannock dhe H.W. Holzapfel, bakteret
probiotike veprojnë në organizëm duke e kolonizuar mukozen intenstinale të zorrëve
dhe duke prodhuar enzyme të gjalla dhe të rëndësishme si dhe bioprodukte qelizash. Studimet tregojnë se ky kolonializim vazhdon deri 10 – 15 ditë e më vonë pastrohet në rrugë natyrale.
Sipas UNIVERSITETIT MARYLAND MEDIKAL CENTER Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) është më i përdoruri nga bakteret probiotike ose “miqësore”
sidomos ne USA. Shumë baktere të shëndeteshme jetojnë në zorrët dhe vaginë, ku
ata mbrojnë kundër baktereve “të këqija”, që mund të shkaktojnë sëmundje. Ata e
bëjnë këtë në disa mënyra: për shembull, duke formuar, substanca (të tilla si acidi
laktik dhe peroksid hidrogjeni) që të krijojë një mjedis armiqësor për bakteret. Probiotiket janë sugjeruar shpesh si një shtojcë, kur ju keni marrë antibiotikë, ata vrasin
te gjitha bakteret, por nuk duhet të vriten ato të dobishmet, kështu që balanca
ndërmjet baktereve të mira dhe të këqija në zorrët mund të prishet. Eshtë menduar
se duke marrë probiotike ndihmon per të rivendosur ekuilibrin e baktereve të shëndetshme.(Kjo vertetohet edhe me faktin se mjeku i mire gjithenje porosite: Mbas perdorimit te antibiotikeve KONSUMO KOS!!)
Probiotike të tjere përfshijnë disa lloje Lactobacillus (spp.), të tilla si Bulgaricus
L. L. casei, dhe L. reuteri, GG Lactobacillus, longum Bifidobacterium, bifidum
Bifidobacterium, Streptococcus thermophilus, dhe boulardii Saccharaomyces
(një lloj majaje).
Probiotiket mund të përdoren për sa vijon:
Kunder Infeksioneve vaginale
• Disa studime klinike sugjerojnë se përdorimi i L. acidophilus suppositories
vaginale mund të ndihmojë per te trajtuar vaginosis bakteriale. Një numër
i vogël i studimeve klinike tregon se po të konsumohet kos(Jogurt) me kultura L acidophilus mund të ndihmojë gjithashtu. Disa njerëz përdorin L. acidophilus
për të trajtuar ose për të parandaluar infeksionet vaginale
Parandalimi i Diarese
• Dëshmi për përdorimin e Lactobacillus për të parandaluar diarenë është përzierja me laktobacile te tjera. Disa prova klinike sugjerojnë acidophilus Lactobacillus,mund të jetë efektive kur përdoret për të parandaluar diarenë (shkaktuar nga ushqim të kontaminuar). Studime të tjera kanë gjetur se Lactoabcillus GG ishte efektiv. Një përzierje e probiotics (Saccharomyces boulardii dhe një përzierje e Lactobacillus acidophilus dhe bifidum
Bifidobacterium) ndihmoi në trajtimin e diaresë që shkaktohet gjatë udhëtimit.
• Probiotiket, sidomos Lactobacillus GG, mund të ndihmojë per të parandaluar
ose trajtuar diarene infektive në fëmijët dhe të rriturit.
• Studime të tjera kanë nxjerre në pah se probiotiket, kur merren rregullisht,
mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve gastrointestinale në të rriturit.
• Disa studime sugjerojnë se probiotiket, sidomos Lactobacillus GG dhe S boulardi, mund të ndihmojë në parandalimin e diarese shkaktuar nga marrja e antibiotikëve. Antibiotiku që shkakton diare, mund të jetë serioz, kështu që ju duhet t`i tregoni mjekut tuaj për të.
Përdorime të tjera
• Lactobacillus dhe probiotike te tjere janë sugjeruar për një numër situatash
në aparatin tretës.
• Zëvendësimi i baktereve «miqësore» në zorrët e njeriut të cilat janë shkatërruar nga antibiotikët Ndihmohet tretja e ushqimeve.
Trajtimi i kapsllëkut kronik
• Trajtimi i sindromit te zorreve me origjine nervore, dhe sëmundje inflamatore te zorrëve (të tilla si sëmundja Crohn dhe kolit ulcerative)
• Përmirësimi i tolerancës - laktose në njerëz të cilët janë Intolerant ndaj laktozes.
• Rritjen e sistemit imunitar. Studimet kanë sugjeruar se kosi ose qumësht që
konsumojmë që përmban Lactobacillus ose edhe shtesa me lactobacillus ose
Bifidobacterium mund të përmirësojë imunitetin natyrorë të trupit të njeriut.
Një studim tregoi se përdorimi për nji kohë prej 6 muajë i probiotikëve ka dhënë rezultate me efekt për të reduktuar ethe, kollë, kohëzgjatjen e trajtimit me antibiotikë. Ulje rrezikut te alergjise ndaj polenit.
• Zvoglohet reziku i ekzemës tek fëmijët.
• Ndihmon për të trajtuar kolesterolin e lartë
Probiotikët që tregetohen janë shumë të ndryshëm disa produkte përmbajnë nji
numer te vogel mikroorganizma te dobishme, të tjerët përmbajnë mikrobe te
shumta dhe të dallueshme. Studime për të verifikuar përbërjen e probiotikëve kanë
gjetur ndryshime midis numrit të mikroorganizmave të deklaruara me ate që ka në
fakt çdo probiotik. Ketu qendron rendesia e kontrollit, te verifikohet numuri i tyre
i cili duhet te shenohet patjeter ne etikete.
Pediatri.
• Të porsalindurit dhe foshnjet (0 - 1 vit): Gjithmonë kontrollohen tek pediatri para se t`i jepet ushqim dietik shtesë, në se femija është duke marrë antibiotikë pyesni doktorin tuaj në se nji shtesë probiotiku mund të jetë e përshtatëshme.

Për të rriturit. Doza e rekomanduar e Laktob. Acidophilus. Ndryshon në varësi të gjendjes shëndetësore. Kontrolloni rekomandimet specifike, dozimet në etiketën e
produktit, udhëzimet për përdorim të zakonshem.
Për parandalimin ose trajtimin e diarresë: Merrni 1-2 000 000 000 njësi koloni
ose CFUs në ditë. Disa ofrues te kujdesit shëndetësor mund të rekomandojnë deri
në 10-15 000 000 000 qeliza në ditë.
Për infeksionet vaginale: Disa prodhues ofrojnë një probiotike për përdorime vaginale. Shumë specialistë rekomandojnë kapsula te rregullta probiotic vaginally.
Megjithatë, medikamente orale duhet të merren me gojë dhe ata që kërkojnë një aplikim vaginale duhet të shikoni udhëzimin dhe të konsultoheni me mjekun, asnjëhere
sipas mendjes tuaj
Për ruajtjen e shëndetit dhe që të mbahet situatë e shëndetëshme në zorrët, QENDRA
MJEKESORE MARYLAND keshillon te merren 1-15 000 000 000 CFUs çdo ditë per të rriturit, Nëse duhet të parandalohet diarea shkaktuar nga antibiotiket, rekomandohet të konsumohen probiotikët 2 – 3 orë mbas antibiotikut. Nëse vazhdon diarea, të ulet doza ose të ndalet marrja e produktit dhe të bisedoni
me ofruesin e kujdesit tuaj shëndetësor.
Kujdes.
Për shkak të ndonjë efekti anësore dhe ndërveprimet me medikamente, probiotikët
duhet të merren vetëm nën mbikëqyrjen e një ofruesi të kujdesit shëndetësor,
(Kur perdoren kunder semundjeve – percaktohet me sakte sasia)
Acidophilus Lactobacillus në përgjithësi konsiderohet i sigurt për shumicën e
njerëzve. Në ndonjë rast të rrallë tek disa njerëz, në stomak formohen gazra
ose diare kur marrin probiotik me mbi 1 – 2 000 000 000 L.qeliza çdo ditë.
Njerëzit me sistem të dobët imunitar (të tille si ato që bëjnë kimioterapi ose përdoruesit
e drogave që sistemet e tyre imunitare janë dobësuar) duhet të pyesin mjekun e tyre para se të marrin probiotik.
Njerëzit me valvulat e zemrës artificiale nuk duhet të marrin L. acidophilus për
shkak të fatit të rrallë të infeksionit bakterial.
Ndërveprimet e mundshme:
Nëse ju jeni duke u trajtuar me ndonjë nga këto medikamente, ju nuk duhet të
përdorni Lactobacillus probiotics pa folur me ofruesin e kujdesit tuaj shëndetësor.
Sulfasalazine - Një studim sugjeron se L. acidophilus përshpejton metabolizmin e
sulfasalazine, një ilaç përdoret për të trajtuar kolit ulcerative.
Antibiotikët - Antibiotikët mund të vrasin bakteret acidophilus, prandaj merret 2
orë para ose mbasi keni marrë ilaçin.
Bakteret rrezikshme fshihen brenda sistemit të tretjes, dhe bëjnë dëme të mëdha
në trup. Këto baktere të dëmshme shkaktojnë kramping te zorrëve dhe infeksione.
Bakteret e dobishme dhe te dëmshme normalisht bashkëjetojnë brenda një sistemi
të shëndoshë imun, por, stresi, ushqimi jo i shëndetëshëm si dhe sëmundjet, mund
të rëndojnë balancën.
Acidophilus Lactobacillus, Bulgaricus L. dhe Bifidobacterium, ose B. bifidus, janë të varieteteve të llojit që luftojnë bakteret e dëmëshme dhe na ofrojnë përfitim të konsiderueshëm shëndetësorë
Përdorimi i probiotikeve kontribon tek flora e shëndeteshme vëren US Pharmacopeia.
Probiotiket nxisin rritjen e baktereve të dobishme, dhe pengojnë rritjen e mikroorganizmave të rrezikshme. Antibiotikët mund të shkaktojnë pabarazitë bakteriale
në trup duke vrarë bakteret të mira dhe të këqija. Kombinimi natyral i baktereve të
mira, me shtesen L. dietetike delbrueckii, mund të reduktojë infeksionet, vëren Universiteti i Maryland Medical Center.
Mjeku Japonez Shirota për vite ka fokusuar kërkimin e tij në bakteret e zorrëve
dhe gjithë aparatin e tretjes si dhe ne përdorimin e shtameve të tilla në përgatitjen
e qumështit te fermentuar për përdorim në kliniken e tij. Këto produkte, të cilat
përmbajnë ne sasi te madhe Lactobacillus casei Shirota, më shumë janë ende në treg
me emrin YAKULT. Shkencëtarët dhe mjekët edhe pse kane bere shume studime
shkencore në lidhje me veprimin e dobishem të mikroorganizmave të caktuara
(P.sh. Bifidobacterium spp. Kultura kos) që mund të kolonizojnë traktin digjestiv të
njeriut dhe ndoshta edhe pengojnë aureus të prodhojnë toksina apo per efikasitetin
e bakterve acido-laktike qe jane te pranishme ne qumeshtin e fermentuar, deri ne
gjysmen e pare te shekullit te kaluar nuk dihej se MM. Acidophilus kolonizon kaq
shume traktin digjestiv te njeriut madje me teper se bakteret standart si (Lb. Delbruckii
subsp. Bulgaricus dhe Str. Thermophilus).
Një numër i studimeve kërkimore në këtë fushë, tregojnë për nji përfitim për shëndetin
e njerëzve nga konsumimi i qumështit të fermentuar dhe probiotikëve të tjerë, në shumë vende të botës deri sa eshte arritur tek ajo qe nuk imagjinohej, te perdoren me sukses ne trajtimin e semundjeve te ndryshme. Perkufizimin e fundit
te PROBIOTIKEVE e ka dhene Komiteti Europian i Eksperteve (Europian Eksperti Komitet) duke i emertuar: “ JETE DHENES” Përmirësimi i shëndetit qe vjen si rezultat i veprimit te shkaktuar nga bakteret probiotike duhet të përcaktohet shkencërisht me anen e studimeve klinike duke bere testime në njerëz, dhe ata duhet të kalojnë në disa ekipe të pavarura hulumtuese.
Mikroflora e sistemit gastrointestinal tek fëmijët dhe të rriturit është një kompleks dhe janë identifikuar një numër i madh të llojeve bakterore. Kolonizimi i sistemit të tretjes tek të porsalindurit fillon menjëherë pas lindjes dhe jane shume faktore qe ndikojne ne llojin e baktereve qe kolonizojne sistemin e tretjes, çdo person i vetem ka qindra specie bakteriale, me kombinime te caktuara te shtameve dominuese.
Perberja mikrobike INDIVIDUALE eshte e ndryshme per çdo individ. Në vende të ndryshme janë identifikuar mikroorganizma të ndryshme probiotike dhe jane prodhuar produkte probiotike, më poshtë jepen disa mikroorganizma që janë përdorë në produktet e qumështit. dhe që shiten në treg: Shtami bakterial – Kompania prodhuese – Shteti. Po i shenojme me qellim qe konsumatori kudo qe te ndodhet, kur te jete para ketij produkti te dije se çfare permban dhe se kemi te bejme me nji probiotik real.
Lactobacillus acidophilus NCFM Rhodia, Madison, USA
Lb. acidophilus DDS-1 Kulturat Nebraska, Lincoln, SHBA
Lb. rhamnosus GG Valio, Finlanda
Lb. reuteri SD2112 McNeil Konsumatorët, SHBA
Lb. casei Shirota YAKULT, Tokio, Japoni
Lb. casei DN114001 Dannon, Paris, Francë
Lb. johnsonii LA1 Nestle, Lausanne, Zvicër
Lb. acidophilus SBT-2062 Marka Snoë, Tokio, Japoni
Lb. acidophilus La-5 Chr. Hansen, Kopenhagë, Danimarkë
Lb. paracasei CRL 431 Chr. Hansen, Milëaukee, SHBA
Lb. plantarum 299V hetimin, Lund, Suedi
Lb. rhamnosus LB21 Essum, Umeå, Suedi
Lb. salivarius UCC118 University College Cork, Cork, Ireland
Bifidum Bifidobacterium Bb-12 Chr. Hansen, Kopenhagë, Danimarkë
B. longum BB536 Morinaga, Zama-City, Japan
B. longum Snoë SBT-2928 Brand, Tokio, Japoni
Lb. rhamnosus DR20 Zelanda e Re
Studimet edhe sot vazhdojne pa nderprerje per te arritur ate qe eshte më e shendeteshme per njeriun, jane bere prova edhe me qumeshtin e dhise i cili ka vlere
ushqyese dhe eshte i dobishem per shendetin, eshte i treteshem dhe anti-alergjik.
Gjate trajtimit me mikroflore te dobishme, raporti i Laktobacileve dhe streptokokeve
ka ndryshuar gjate fermentimit, streptokoket jane rritur me shume, pavaresisht
se eshte perdore qumesht i fresket apo pluhur dhe me proteina- hirre te koncentruar. Viskoziteti i Kosit ishte me i ulet ne krahasim me viskozitetin e Kosit te prodhuar nga qumeshti i lopes, mbijetesa e Laktobacilit ishte me e ulet ne krahasim me qumeshtin e lopes ndersa periudha e ruajtjes shenoi me mire ne krahasim me qumeshtin e lopes.
PD! Per njohuri me te hollesishme; Lexo Librin -2 ( Do te vije nji dite qe nje liber te tille t`a mbaje AFER sejcili nga ne spese Shkenca; Shendetin dhe jetegjatesine po e kerkon tek PROBIOTIKET)

1.png
1.png (452.8 KiB) Viewed 961483 times5. KISELO MLJAKO - KOSI BULLGAR

Eshte produkt qe fitohet si rezultat i fermentimit Acido – Laktik në qumësht. Dy janë mikroorganizmat bazë që marrin pjesë në procesin e Fermentimit: Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus. Ata janë në Simbiozë (Bashkejetese)
me njera tjetren. Nuk është i mundur fermentimi ne qofte se nuk është e pranishme njera nga këto baktere, sejcila prej tyre ka rolin e vet. Procesi i fermentimit vazhdon në qoftë se K.Mljako qëndron jashte frigoriferit per kohe dhe fiton shije dhe erë
thartire
Historiku.
Mungojnë të dhëna historike por thuhet se qysh me Trakët e lashtë është përdorë K.Mljako, mendohet se qëndron fakti që bullgarët e vjetër e kanë pasë produkt të tyre, flitet se Kiselo Mljako eshte perdore si ushqim kryesore ne ushtrine e Çingis Hanit.
Në Europen Prendimore K.Mljako u bë i njohur në saje të Mbretit të Francës Fransua I, i cili vuajti për kohë të gjatë nga nji Diare e pashërueshme. Ai kërkoi ndihmë nga Sulltani Sulejmani i Madherishem, i cili i dërgoi mjekun dhe me anën e K.Mljako
e shëroi plotësisht. Në shenjë mirënjohje Mbreti i Francës e bëri të njohur këte produkt në të gjithë Europen dhe kishte rezultate shëruese. LOUIS 11 dhe Kiselo Mljako Me kete portret i behet raklame Kiselo Mljako ne France po keshtu ne Europen Prendimore,dhe perseri ne France gjate vitit 1644. Pikerisht ne kete vit, nji armen nga Stambolli
kuroi Perandorin Louis XI nga nji semundje e pasherueshme me Kiselo Mljako.
Nuk dihet me siguri origjina e Kiselo Mljako Bullgar mendohet se vjen nga Trakija e Vjeter, me nji natyre te mrekullueshme, bimesi te zhvilluar dhe kullota pa kufi te pakten kjo konsiderohet se ka qene e sigurte. Ka te tjere qe mendojne
se e ka origjinen nga Kumisi, nji pije acido – laktike qe eshte perdoret nga Bullgaret e vjeter. Nuk ka shume rendesi origjina por nje gje eshte e sigurte, konsumimi i produkteve te tilla ne ate kohe dhe vazhdimisht edhe me vone, i ka bere njerezit te forte, larg semundjeve dhe jetegjate. Kiselo Mljako permendet me shkrim ne nji dokument te shkruar ne Shek. VIII.
Ne fillim te Shekulit XX në Institutin e njohur “ Lui Paster “ ne Paris, punonte Nobelisti Ilija Meçnikov i cili vertetoi se plakja eshte si te gjitha semundjet e tjera. Grumbulloi deshmi prej 36 faqe dhe deshmoi se me shume 100 vjeçare ka ne Bullgari
= 4 ne 1000 veta. Sipas tij kjo i dedikohet perdorimit te Kiselo Mljako, aq ishte i bindur per kete sa qe ne 10 vitet e fundi te jetes se tij, e konsumonte çdo dite.

SI U ZBULUA LA KTOBAKTERIUM BULGARIKUM?

Ne vitin 1905. Stamen Grigoroff nji student bullgar që studjonte per Mjekesi ne Zvicer, bëri zbulimin e shkelqyer duke percaktuar se kush e ben koagulimin e qumeshtit.
. Profesori i tij MASOL, menjehere i shkruan Profesorit Ilyja Mechnikoff ne Institutin “ PASTEUR “ne Paris:
”Asistenti i im, bullgari Stamen Grigorov, dallohet per kembenguljen e tij te madhe ne punen kerkimore – shkencore. Mbas
shume eksperimentesh te njepasenjeshme ne laboratorin tim, ai arriti te zbuloje me sukses dhe te izoloje shkaktarin e koagulimit te qumeshtit deri ne formimin e Kiselo Mljako.Per koagulim ai perdori vetem maja Bullgare. Në procesin kerkimor – shkencore, Stamen Grigorov zbuloi dy baktere:
- nje Laktobacil ne forme thupre te cilin une personalisht e pashe ne mikroskop dhe nji mikrokok – Streptococcus thermophilus. Se bashku me Laktobacilin ata jane ne simbioze natyrale. Ndoshta do te vije ne ndihme ky zbulim.
Populli i vet ne çdo kohe dhe ne çdo sistem e kujtoi Doktorin per punen e bere, keshtu ne vitin 2006 ne fshatin “ Burimi i Ftohte” vendlindja e tij, u ngrit Muzeumi per Mikrobiologjine e Kiselo Mljako, ku ruhen materjale dhe informacione me vlere Bullgarisht dhe Frengjisht qe nga viti 1905 dhe deri ne studimet shkencore te koheve te fundit te kryera nga Profesori Akijoshi Hosono ne Universitetin Shinshu JAPONI.

KUSH ESHTE MEÇNIKOVI - Ilia Mechnikov - Biografia
Ilya Mechnikov Ilyich ka lindur 16 maj 1845 në një fshat pranë Kharkoff në Rusi. Ai ishte bir i një oficeri të Gardës Imperiale, çifligar në stepat e Ukrainës. Mechnikov shkoi në shkollë në Kharkoff dhe ishte një fëmijë i dashuruar me natyren, mbasi kreu shkollën ai u regjistrua në Universitetin e Kharkoff ku studioi per shkencat natyrore, dhe u angazhua aq shume sa qe kreu kursin katër-vjeçar në vetëm dy vjet. I diplomuar në Kharkoff shkoi në Heligoland për një program studimore dhe më vonë në Universitetin e Giessen, ku ai ka punuar në laborator. Pra, ai ishte aktiv në Universitetin e Göttingen dhe në Akademinë e Monakos u angazhua kryesisht në laborator. Në vitin 1867 ai u kthye në Rusi, duke u emëruar profesor në Universitetin e ri të Odeses dhe shume shpejt ai pranoi një pozicion të ngjashëm në Universitetin e Shën Peterburgut. Por në
vitin 1870 ai u emërua profesor i Zoologjise në Universitetin e Odeses. Në Shën Petersburg, ai u takua me gruan e tij të parë, Ludmilla Feodoroviç, e cila vuante nga një formë e rende tuberkulozit aq sa duhej të transportohej në një karrige në kishë për ceremonine martesore. Për 5 vjet Mechnikovi bëri gjithçka që të shpëtojë jetën e saj, por gruaja e tij vdiq me 20 prill 1873. I shkatërruar nga kjo humbje dhe me probleme serioze per shendetin megjithese teper kembengules dhe i durueshem ne atë
kohë Mechnikovi ra në një depresion të rëndë, deri sa u perpoq të bëjë vetëvrasje por për fat të mirë për vehten e tij dhe për botën, shpetoi.
Dhe eshte viti 1875 kur Meçnikov lidhet me gruan e dyte Olga e cila mbas 5 vitesh semuret rende nga tifo-mortaje megjthese nuk vdiq por kjo gjendje Nobelistin e ardheshem e rendoi shume, plus shendeti i dobet dhe vendosi te sakrifikoje jeten e tij duke eksperimentuar ne trupin e vet qe i shkaktoi ethe teper te renda por jo vdekje-prurese. Me vone ai shkoi në Messina për të vazhduar punen në një laborator që e kishte ngritur me shpenzimet e tij. Në vitin 1883 ai botoi librin e tij të parë per fagocitozën përveç rëndësisë themelore në imunologji, zbulimi kishte influencë të jashtëzakonshme tek Mechnikovi, sepse i ndryshoi krejtësisht opinionin e tij mbi jetën, ai braktisi filozofinë e tij pesimiste dhe vendosi për të vazhduar kerkimet shkencore. Ne vitin 1888, ai u largua për në Paris, ku u mirëprit nga Mikrobiologu i njohur Francez Luis Paster i cili i dha atij një laborator dhe një pozicion në Institutin PASTEUR ne Paris, Meçnikovi mbeti këtu për pjesën tjetër të jetës së tij ku vazhdoi punen shkencore ne disa drejtime ku dallon Imuniteti qelizore ne semundjet infektive deri sa ne vitin 1908 se bashku me Paul Ehrlich u nderua me Çmimin NOBEL ne Mjekesi.
Ne punen e tij kerkimoe Meçnikovi ndermorri nji studim te plote mbi floren e zorreve te njeriut duke vertetuar se pleqeria shkaktohet nga substancat e demeshme qe prodhohen nga disa baktere qe ndodhen ne zorre dhe per te parandaluar shumezimin e ketyre baktereve propozoi nje diete me qumeshtra te fermentuar nga bacilet te cilat prodhojne sasi te medha acidi laktik, dha rezultate te mira dhe per nji periudhe kohe kjo diete u be gjeresisht popullore. Meçnikovi ka marre çmime
të shumta, duke përfshirë edhe një doktoratë nderi nga Universiteti i Kembrixhit, Medaljen e Shoqërisë Mbretërore ku ai ishte një anëtar i jashtëm i Akademisë nderit të Shoqatës së Mjekësisë në Paris, dhe Akademia e Shkencave dhe Mjekësisë St Petersburg. Përveç kësaj, ai ishte një anëtar i disa shoqërive të tjera shkencore dhe anëtar i jashtëm i Shoqërisë Mjekësore suedeze.
Nga viti 1913 e këtej Meçnikovi filloi të vuajë nga goditjet e zemrës, edhe pse do të përmirësohet për një periudhë të caktuar dhe të shërohet nga depresioni, për shkaqe te ndryshme perfshi edhe shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, vdiq më 16 korrik të vitit 1916.Duke vazhduar me zbulimin e LAKTOBCILIT TE KOSIT; Ne pergjigje te letres,- Profesori Meçnikov – Kolegu
i Mikrobiologut te madh Francez Lui Pasteur, menjehere i dergon ftese Stamen Grigorovit te vizitoje Institutin “ PASTEUR “ dhe ne nji salle te madhe, Grigorovi mbajti nji kumtese per punen e bere ne zbulimin e Laktobacilit. Dhe si deshmi per te vertetuar kete, mbante me vehte Kiselo Mljako Bullgar dhe mikroskopin.
Keshilli Shkencore i Institutit “ PASTEUR “ ngarkoi Prof. Meçnikov te konfirmoje kete zbulim te Stamen Grigorovit dhe per rezultatet te raportoje para Keshillit Shkencore te Institutit. Kjo ndodhi vone mbas tre vitesh si publikim shkencore: “Disa
fjale per Kiselo Mljako “ botuar ne Raportin e Akademise Franceze te Shkencave (C. r. Acad. Sci., 1908). Menjehere mbas kesaje, Koendi, Mikelson, Lursen dhe Koen, asistentet e Meçnikovit, zbulimin e Grigorovit e quajten = Bacillus bulgaricus (Grigoroff).
Në fillim të shekullit XX Instituti më i njohur në atë kohë, “PASTER”në Paris ku zhvillonte veprimtarinë shkencore Mikrobiologu i Madh Rus Ilija Meçnikov (1845 – 1916, vertetoi se në organizmin tonë, dekompozohen dhe formohen lëndë toksike të dëmëshme për njeriun. Ato absorbohen nga organizmi dhe shkaktojnë ndryshime në indet dhe muret arteriale si rezultat vjen vdekja e parakohëshme. Janë disa baktere kalbëzuese që bëjnë këto zbërthime që mund të parandalohen në prani të Lactobaccilus Bulgariccum. Në 10 vitet e fundit të jetës së tij, Meçnikovi konsumonte çdo ditë K.Mljako. Teoria e Meçnikovit per ndikimin e KMB mbi organizmin e njeriut,qarteson jetegjatesine e bullgareve. Sipas udhezimeve të INRAN ne Itali për ushqim të shëndetshëm gjatë ditës italianeve u rekomandohet një konsum prej 3 here ne dite qumësht ose kos (125
gramë secila). Këto ushqime janë burim i rëndësishëm i kalciumit, jo vetëm për shkak se ato përmbajnë sasi të mëdha, por edhe për faktin se ato e përmbajnë në formë të lehtë për t`u absorbuar dhe përdorur. Përdorni qumësht si një pije për sport, në veçanti për fazën e rimëkëmbjes, është veçanërisht e dobishme në promovimin e zhvillimit të trupit
• Kazeina dhe proteinat e hirres jane në një raport 03: 01. Kjo ndikon në një tretje të ngadaltë të proteinave dhe thithjen e ngadaltë te amino acideve. Nga ana tjetër, proteinat e hirrës përmbajnë një pjesë të madhe të aminoacideve që kanë një rol integral në metabolizmin e muskujve dhe sintezen e proteinave.
• Ka një përqendrim të lartë të elektroliteve, të cilat mund të rivendosin ekuilibrin e humbur nga djeresitja nga puna fizike ose gjatë ushtrimit.
Kuriozitet: Me gjithese po perseritet ky fakt shkencore disa here ne kete materjal, por tregon se eshte pranuar nga Autoritetet shkencore kudo ne bote, siç eshte edhe konkluzioni i Instituteve Kerkimore Shkencore ne Itali, per rolin e Laktobakterium bulgaricum ne K. Mljako dhe ne te gjithe ato produkte qumeshtit ku merr pjese ky bakter, pavaresisht nga emri.
Tashmë dihet se në kohët e lashta kosi u konsiderua si një “ilaç” ndoshta për shkak të shijes se tij, por edhe për efektet pozitive në trup, edhe atëherë te njohura. Bulgaricus, ky mbiemër është për faktin se mostra Kiselo Mljako, nga e cila ishte
i izoluar bacili, erdhi nga një popullsi bullgare qe jane te famshëm për konsum të lartë të Kosit bullgar dhe jetëgjatësi.
Meçhnikovi e kishte kuptuar se një konsum i rregullt i këtij ushqimi mund të veprojë si një detoksifikues kundër baktereve të dëmshme në zorrët, madje disa studente te Institutit PASTER ne PARIS ne ate kohe, qarkulluan fjale se ky produkt duke u perdore rregullisht krijon mundesine per te “ jetuar gjate deri 150 vjet”.

1.png
1.png (105.27 KiB) Viewed 959645 times


2.png
2.png (121.02 KiB) Viewed 959645 times


3.png
3.png (79.7 KiB) Viewed 959645 times
Last edited by Fatlum Dibra on 20 Dec 2016, 23:22, edited 1 time in total.

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 12 Dec 2016, 22:50

:x
Fatlum Dibra wrote:P R O B I O T I K E T

Termi PROBIOTIK rrjedh nga fjalët greke pro dhe BIOS, që do të thotë “për jetën”.
Sipas përkufizimit, janë vete mikroorganizmat si dhe produktet qe permbajne mikroorganizma të dobishme per shëndetin e njeriut. Në trupin e njeriut, e sidomos ne zorrë ka miljona mikroorganizma, detyra e tyre është tretja e ushqimit, dhe me tej thithja e lendeve ushqyese, te parandalojne zhvillimin e mikrobeve patogjene, por ata gjithashtu ndihmojnë në forcimin e aftësive mbrojtëse të organizmit, sistemin imunitar dhe për të zvogëluar reagimet alergjike.
Ekspertët rekomandojnë përdorimin e përditshem te probiotikeve, veçanërisht ata që janë të ndjeshëm ndaj ushqimeve të caktuara, gratë shtatzëna dhe nënat ne gji, të cilat janë veçanërisht të ekspozuara ndaj alergenteve të ndryshem, fëmijët e vegjel dhe të gjithë ata që çdo ditë janë të ekspozuar ndaj stresit dhe dietës jo adekuate.
Stresi, të ushqyerit e dobët, ilaçe të ndryshme, e gjithë kjo mund të jetë arsye për shkatërrimin e bilancit natyrore të mikroflores ne organizmin e njeriut. Këto efekte mund të shkaktojne shumëzimin e mikroorganizmave patogjene, të cilat rrisin rrezikun e sëmundjeve të ndryshme. Pra,keto jane produkte qe sigurojne nji mbrojtje te besueshme kundër mikroorganizmave patogjene.
Ku janë gjetur?
Njerëzit shpesh ngatërrojnë termin PROBIOTIK me PREBIOTIK.
Ne nji studim te Prof. Marcel Roberfroid dhe Prof. Emeritus – Belgjike duke u ballafaquar me semundje kronike inflamatore te zorreve sipas provave eksperimentale ne klinika me Probiotike, Prebiotike dhe Synbiotike, e sidomos kur behen kombinime midis tyre, kane demonstruar efikasitet klinik ne kolite ulçerative, ne semundjen Crohn ne semundjen Inflamacion kronik Intestinal (MICI) si dhe Hemoragjite e koliteve (RCH)
• Prébiotiket jane quajtur si “jo-perberes” te ushqimeve qe stimulojne shumezimin e grupeve te baktereve te dobishme ne zorre, substancat si inulina, galaktooligosaharidet, laktuloza hyjne ne perberjen e ushqimeve dhe ndikojne ne zhvillimin e baktereve te “MIRA”
Midis prebiotikeve janë ushqimet e pasura me fibra, fruta të freskëta dhe perime apo drithërat integrale dhe të tjera dhe kombinimin e tyre me PROBIOTIKET e shikojme ne produktet qe na ofrohen ne supermarkete rendesi lka qe t`i njohim dhe te jemi te kujdeseshem në zgjedhjen e prebiotikeve.
Gjithashtu ne treg ka edhe PROBIOTIKE shumica e tyre jane te ashtuquajturat ushqime funksionale, te tilla si produkte qumeshti te fermentuara. Problemi kryesore eshte se probiotiket duhet të jenë rezistente ndaj acidit te stomakut, enzimeve dhe lengut biliare. Pra, duhet të arrijnë në një numër gjithnjë e më të madh ne zorret tona dhe të mbesin gjallë. Të gjitha këto kritere i përmbushin bakteret e acidio- laktike, ndër të cilat sidomos lactobacilet dhe bifidobakteret.
Bakteret acido- laktike zberthejne karbohidratet dhe formojne acidin laktik pa pranine e oksigjenite. Ky proces redukton pH e zorrëve, e si rjedhim pengohet rritja dhe zhvillimi i mikro-organizmave patogjene.
Probiotiket janë pra një faktor i rëndësishëm për të siguruar një florë të shëndetshme ne zorrë dhe një sistem të fortë imunitar. Numri i tyre në zorrë eshte i madh dhe mund të rritet duke zgjedhur ushqime të papërpunuara si fruta, perime dhe ushqime të pasura me fibra. Gjithashtu, mos harroni produktet e fermentuara te qumeshtit, e sidomos KEFIRIN.
Ka shume perkufizime per PROBIOTIKET por shumica e burimeve raportojne se ky term eshte percaktuar nga dy hulumtuesit amerikanë, Daniel M. Lilly dhe Rosalie H. Stillwell duke i quajtur si “substanca të sekretuara nga një organizëm, të cilat mund të stimulojnë rritjen e tjetrit.” Në fakt i pari qe ka përdorur këtë term ishte një shkencëtar gjerman, Werner Georg Kollath, në vitin 1953 ai vetë shkroi në artikullin e tij: “ vlera shtesë e ushqimit”. Një përkufizim tjetër erdhi pesëmbëdhjetë vjet më vonë nga Roy Fuller i cili thote: «probiotik është një mikroorganizëm i gjallë që ka një efekt pozitiv në shëndetin dhe forcon ekosistemet e zorrëve» Ky përkufizim është shumë afër me ate të FAO dhe WHO zyrtare që pranon se probiotike janë «organizma të gjalla të cilat, kur administrohen në sasi të mjaftueshme, sigurojnë një ambjent te shëndetshëm. Flora e zorrëve mund të dobësohet nga një sërë situatash (dietë e varfër, përdorimi i barnave antibiotik, stresi, përdorimi i pilulave, problemet e tretjes, etj.) dhe kështu ka nevoje per mbeshtetje dhe fuqizim. Në kete situate vijnë ne ndihme PROBIOTIKET


2. PROBIOTIKET KUNDER ALERGJISE
Probiotiket ndihmojne edhe ne rastin e Alergjise.
Bakteret Probotike mund te parandalojne alergjite dhe semundjet autoimmune, mbeshtetur ne nji studim publikuar kohet e fundit ne Revisten Shkencore nga nji grup shkencetaresh japoneze, te cilet kane testuar disa baktere Probiotike per stimulimin e prodhimit te LIMFOCITEVE T, nji grup rruazash te bardha qe mund te çfuqizoje disa alergji dhe semundje autoimune tek njerezit te cilat po behen mjafte kercenuese, keshtu thote Kenya Honda, immunolog ne Universitin e Tokios.
Njihet nga Mjekesia se Limfocitet T kane funksion rregullues te sistemit imunitar dhe te parandalojne jo vetem alergjite e thjeshta por edhe semundjet autoimmune te renda si; artriti reumatik apo semundja Crohn. Te njejtat rezultate konfirmohen edhe nga nji grup shkencetaresh te Institutit te Food Research te Norwich. Angli.
Probiotket laktike stimulojne sistemin imunitar duke reaguar pozitivisht edhe ne rastet e kontaktit me polenin dhe alergji te tjera.
Ne Rajonin tone italianet dallohen per nji numer te madh studimesh shkencore lidhur me Probiotiket, i tille eshte edhe studimi i Imunologut Klaudio Nikoletti, publikuar ne Clinical and Experimental Allergy.
Per kete u zgjodhen dy grupe njerezish, grupi i pare konsumoi per dy jave rrjesht qumesht qe permbante probiotike ne nji doze te mire, kurse grupi i dyte vetem qetesues te thjeshte. Ne grupin e pare u zbulua nji pakesim i antikorpeve IgE qe deshmojne pranine e alergjise dhe u vrejte nji rritje e IgG qe eshte faktor mbrojtes kunder alergjise.
Ne grupin e dyte nuk u vrejte asnje permiresim. Sipas Nikoletit, konsumimi çdo dite i Probiotikeve munde te modifikoje pergjigjen e sistemit imunitar te njeriut kunder alergjise qe shkaktohet nga poleni. Kunder alergjive stinore qe ndodhin shpesh tek disa persona, per çdo eventualitet eshte mire te merren disa masa paraprake, gjeja me e mire qe mund te bejme eshte te permiresojme kushtet ku banojme te mbajme paster ambjentin nga shkaktaret alergjike. Megjithe se nuk eshte e lehte madje disi e pamundur te evitohen plotesisht keto alergente por te pakten te reduktohet ekspozimi ndaj tyre duke permiresuar cilesine e jetes.
Eshte interesante me termin Probiotike, shume i sakte, duhet te jete i lashte me origjine nga greqishtja e vjeter “Pro” dhe “bios” qe do te thote ne favor te jetes dhe duke u krahasuar me antibiotiket qe ne i njohim dhe i perdorim kaq shume fjala tregon “ Anti “ “biotic” kunder jetes.
Ne momentin kur vendosim te blejme nji Probiotik (Aktivia, aktimel, jogurt etj) duhet te dijme llojin e mikroflores qe permban, te gjalla dhe sasine e tyre per çdo ml, pa tjeter duhet te jete e shenuar ne etikete dhe siç eshte theksuar edhe here te tjera, shumica perbehet nga dy lloje kryesore laktobacilet dhe bifidobakteret, të dy keto baktere kane aftesine te kalojne pengesen gastrite dhe t`i rezistojne sulmit te lengjeve gastrite dhe biljare dhe i japin mundesi organizmit tone te perfitoje te gjithe ato “benefice”.
Ne Japoni si probiotike me te studjuar qe kane dhene rezultate me te mira dhe qe po perdoren me shume nga ky poipull me jetegjatesi te madhe, jane: Laktobacillus casei, Laktobacillus acidophilus, Lactobacillus
delbrueckii bulgaricus, Streptococcus thermoplhilius, bifiobacterium lactis.
Midis avantazheve te tjera keto bejne permiresimin e tretjes se ushqimit dhe absorbimin e mikroelementeve per funksionimin sa me te mire te organeve intestinale qe konsiderohen organet me delikate nga te cilet varet shendeti i njeriut.
Keshillohet perdorimi i tyre veçanarisht ne mosfunksionimin intestinal madje edhe ne rast kapslleku kur organet demelosen dhe nuk vazhdojne te punojne normalisht, nga OMS vjen rekomandimi i perdorimit te Probotikeve kur merrren antibiotike me qellim qe te ristabilizohet ekuilibri intestinal.
Raste ideale te perdorimit te Probiotikeve (rekomandojne mjeket japonez) jane kolitet qe jane shume te perhapur, do te thote muret intestinale jane pjeserisht te infektuar, gjithashtu ne rastet e intolerances ndaj Laktozes, ne fakt ne Probiotike ashtu si ne te gjithe produktet e fermentuara te qumeshtit, laktoza eshte e
zberthyer, absorbohet dhe menjanohet fryerja e pakendeshme e barkut, stimulohet prodhimi i substancave antibiotike absolutisht natyrale qe ndihmojne ne absorbimin e kalçiumit, rritet aftesia mbrojtese e sistemit imunitar, lufton kolesterolin e keq LDL, krijon nji mburoje ndaj infeksioneve urinare, herpes gjenitare dhe vaginite te llojeve te ndryshme. Eshte arritur deri aty sa te parandalohen disa semundje grashe pa qene nevoja te perdoren ilaçe.
Historiku i shfrytezimit te Probiotikeve. Dikush me te drejte mund te pyes kush i shpiku? Jane popujt e lashte qe i kane perdore por ai qe u ineresua i pari ishte nji studjues Englez Fuller i cili nga fundi i vitit 1800 ne studimet e tij ka vrejte efektet plotesisht pozitive te ketyre mikroorganizmave ne organizmin e njeriut e sidomos ne organet intestinale, kjo perforcohet siç dihet nga Meçnikovi, mikut dhe kolegut të MADHIT - LUIS PASTEUR Studimet e “ Babait” te Probiotikeve kane paraqitur interes dhe pak nga pak u zgjeruan ne vende te tjera, si psh. ne Japoni ku eshte investuar energjikisht, ne te holla, studime dhe prova klinike per kete sektor.
Nga keto studime p.sh. ne Japoni eshte arritur te aplikohen edhe si kurative ne terapi te ndryshme e sidomos te shoqeruara me perdorimin e antibiotikeve. Më te goditur nga problemet intestinale jane sidomos femijet e vegjel dhe te moshuarit per shkak se jane me delikat, kur perdoren antibiotike per kurim per nji kohe mbi
10 dite çfaqet diare ja pse eshte e domosdoshme konsulta me mjekun para perdorimit te Probiotikeve.
Sa te sigurte jane Probiotiket? eshte nje pyetje qe behet dhe kerkon pergjigje, edhe pse keta produkte perdoren çdo dite pej shume vitesh madje miljona vjet, perseri konsumatoret duan te jene te qete dhe te sigurte. Ne pergjithesi kompanite prodhuese japin siguri te plote, e megjithate shume rralle mund te çfaqen çrregullime intestinale qe konsiderohet më shume si pergjigje e organizmit.
Realisht, testi i vertete per perberjen ose numrin e mikroorganizmave behet vetem ne laborator mikrobiolgjik dhe ne nje te tille nuk e kemi ne shtepite tona, por thjeshte ne mund te bejme diçka. Mbasi e kemi blere Probiotikun e preferuar e hedhim ne nji ene qe permban qumesht dhe e vendosim ne ate qe quhet Jogurteri
(Pergatites kosi), duke e lene ne temperature rreth 44 grade Celsius, ne qofte se permban baktere te gjalla, mbas 24 oreve do te formohet nji jogurt i ri sepse gjate kesaj kohe bakteret e gjalla jane shtuar dhe kane kryer punen e tyre.
Ne treg mund te gjinden lloje te ndryshem Probiotike, midis firmave më me fame qe njihen ne bote ju kujtojme:
Yakult kompani qe tregeton ne 32 vende te botes, pa pike dyshimi mund e thuhet se miljona konsumatore pijne produktet e saje çdo dite, Firme e njohur Japoneze qe ka mbi 70 vjet qe kryen studime ne kete sektor specifik, dhe prej vitesh, produktet e saje kane ardhe ne disa vende te Rajonit tone si Itali, Bullgari etj. Ka nji qender
Kerkimore Mikrobiologjike ne Japoni ne Kunitachi dhe nji tjeter ne Europe ne Belgjike ne Gent.
Yakult ka si themelues Dr. Minoru Shirota i cili per here e pare izoloi nji ferment laktik ne organizmin tone qe me vone per nder te tij u quajt, Lactobacillus Casei Shirota, edhe sot keshtu emertohet ne mikrobiolgji me emrin “Shirota Lcs”.
Danone: me te fameshmin Aktimel nji tjeter produkt qe siç quhet “ I pershtateshem per gjithe familjen” qe forcon sistemin imunitar dhe e ben me te forte organizmin sepse permban me shume se 1 miljard mikroorganizma Probiotike te gjalla dhe aktive te llojit Laktobacile Casei DN-114001 i seleksionuar nga DANONE dhe qe konsiderohet qe nga viti 1994 si më i afti per forcimin e sistemit imunitar gjithashtu i jep me shume energji organizmit te njeriut.
Eshte thene edhe here tjeter se ne sistemin tone te tretjes jane mbi 400 specie bakteresh qe jetojne aty, duke formuar nji ekosisteme te vertete dhe shendeti i kasaje mikroflore, jo vetem siguron funksionimin normal te sistemit te tretjes, por forcon mbrojtjen natyrale te organizmit nga sulmi i baktereve patogjene(semundjeprurese) prandaj duke konsumuar Probiotike me baktere “MIKE” eshte arritur nji menyre mbrojtje pa efekte anesore.
Probiotiket si: Bifidus, Lactobacillus Rhamnosus, Acidophilus e ne veçanti Acidophilus DDS-1S, qe konsiderohet më rezistenti, rigjenerojne me se miri floren bakteriale intestinale, rrisin tretjen e ushqimeve dhe permiresojne asimilimin, duke ndihmuar ne kete rast kapsllekun, fryerjen diarene etj.


3. DOBITE E PROBIOTIKEVE JANE PA KUFI.

Eshte e qarte se produktet ushqimore me baze “Baktere MIKE” prodhojne substanca qe vrasin mikrobet e demeshme dhe shkaterrojne toksinat (helmet) e tyre,
Bifidobacterium bifidus, p.sh. prodhon acid laktik dhe acid acetik dhe ulet pH ne aparatin e tretjes duke krijuar ambjent mbytes per bakteret patogjene. Shume mikrobe te demeshme duhet te ngjiten ne muret e intestinale per te jetuar por edhe Probiotiket kane aftesi qe te ngjiten aty duke i shkaterruar te parat i kana quajtur
“gladiatoret” qe mbrojne muret e zorreve. Siç dihet te gjitha qeniet e gjalla, perfshi ketu edhe bakteret kane nevoje te ushqehen, Probiotiket e pervehtesojne ushqimin e tyre duke i demtuar armiqet.
Ne vitet e fundit, studjuesit kane gjetur se laktobacilet që merren nga goja, mund te stimulojne aktivitetin e qelizave imunitare keshtu Acidophilus DDS-1 prodhon sasi te konsiderueshme Acidofiline qe eshte antibiotiku me i forte natyral.
Si zakonisht eshte bere edhe pyetja: Vertete jane te domosdoshem Probiotiket ? Ne qofte se do te jetonim ne kushte ideale, pergjigjeja do te ishte “JO” POR me qene se në shumicen e rasteve dieta e jone perbehet nga ushqime pa jete, jo bio si dhe shkaqe te tjere, mikroflora intestinale konsiderohet e shkaterruar jo vetem nga
dieta e papershtateshme por edhe nga faktore te tjere si; stresi, emocionet, lendet kimike, ndryshimet e ambjentit, infeksionet etj. dhe ne keto kushte Probiotiket jane nji ndihme me shume vlere per t`u mbajte ne forme. Ja disa PROBIOTIKE:

ACIDOPHILU S
Siç dihet, Lactobacillus Acidophilus eshte bakteria me e rendesisheme nga bakteret “MIKE” ne zorret tona, qe perveç rolit ne tretjen dhe asimilimin e ushqimve, studimet e bera tregojne se keto baktere kane edhe funksione te tjera. Eshte vertetuar se ne shume persona per fat te keq prania e baktereve “Mike” eshte shume e varfer ne aparatin intenstinal. Prandaj marrja e nji sasie suplementare e Acidophilus ne formen e produktit Probiotik me cilesi te mire çdo dite, jo vetem parandalon semundjet intestinale por edhe patologjite e tjera, zgjidhe shqetesimet e kostipacionit(Kapsllekut), furnizon organizmin me enzimin LAKTAZE qe tek shume
njerez mungon, ndihmon ne asimilimin produkteve te qumeshtit te pasur me kalcium.
Jogurtet qe prodhohen sipas procesit teknologjik permbajne baktere te gjalla por jo aq vitale qe te zhvillohen ne organet intestinale, ne pergjithesi ne nji porcion jogurt ka maksimumi pak miljon Laktobacile ndersa Acidofilet jane me shume dhe i rezistojne me teper ambjentit ne zorret tona. Lidhur me permbajtjen e Laktobacileve deshiroj te beje te qarte mendimin tim per KOSIN qe prodhojme ne, permban sasi te madhe laktobacilus bulgaricus prandaj ky produkt eshte me i ngjashem me Kiselo Mljako (Kosin Bullgar), jetojme ne nji rajon, prandaj edhe i afrohet si perberje bakteriale, kete une e kam vertetuar me anen e nji analize mikrobiologjike jashte vendit. Eshte detyre e specialisteve dhe organeve perkatese te ndjekin prodhimin me te dhena konkrete per perberjen bakteriale dhe raportin si qendrojne Laktobacilet me streptokoket ne kosin tone dhe te zgjedhim raportin me te mire ashtu siç veprojne vendet e tjera, jemi te vonuar e thene më qarte eshte keshtu: Ne Kosin tone kur vjen ne tavolinen e ngrenies permban mikroorganizma “MIKE” mirepo ato jo vetem qe duhet te jene te gjalla dhe per kete duhet te vertetohet me analize mikrobiologjike por te jene ne numur sa me te madh dhe te jene ne raportin më te pershtateshem Laktobacile/Streptokoke, atehere produkti ka shije dhe arome më te kendeshme dhe fjalen e fundit per kete e thote knsumatori.
Lb. Acidophilus nderhyn ne asimilimin e ushqimeve dhe prodhon vitaminen e grupit B.
Sipas Chaitow & Trenev (1990), nga te gjitha keto benefice asnjera nuk eshte aq e rendesishme sa fuqia e pabesueshme ANTIBIOTIKE – ANTIBAKTERIALE - ANTIVIRUSALE dhe ANTIMYK qe posedojne bakteret “Mike” midis tyre Acidophilus DDS-1. Qe jane te afta te prodhojne acidin laktik, peroksidin e hidrogjenit si dhe substanca antibiotike siç eshte Acidophilina qe sipas Prof. Shahani dhe koleget e tij, lufton me sukses disa mikrobe te demeshme si; Escherichia Coli, Proteus mirabilis, dhe disa lloje te Clostridium, Salmonella, Shigella e Staphilococcus.
Candida e herpes njihet si semundje qe shqeteson shume njerez, duke konsumuar Probiotike me permbajtje Lb. Acidophilus 2 miljard dhe Bifidus 2 miljard per 3 muaj, eshte ulur niveli i Candita nga 100 miljon ne 10 miljon njesi per gram feçe, ne perfundim nji autoritet tashma teper i njohur Dr. Shahani thote se Lb. Acidophilus
dhe mikroorganizma te tjera duhet te kurojne Kandias, dhe sidomos ne qofte se kombinohet edhe me alget Klamath.
Kandidoza e pranishme ne organizmin e njeriut, e pare ne mikroskop eshte vrejte se perhapja dhe shtimi i saje kontrollohet nga Probiotiket intestinal, por kur keto pakesohen per motive te ndryshme, ( kryesorja sepse nuk i njohim) atehere Candita shtohet, shperndahet dhe mund te penetroje ne muret e mukozes intestinale dhe te perhapet ne organet e tjera te trupit tone e bashke me ta edhe substancat toksike qe formohen gjate tretjes se ushqimit duke u derdhur ne gjak qe do te thote AUTOINTOKSIKACION. Ne kete rast infeksioni me candita mund te godase mukozen e gojes, lekures, qellzes, kembeve etj.
Kur infeksioni me Candita eshte i vazhdueshem, mund te manifestohet me reaksione alergjike, diare, kolite, plage ne lekure qe perhapen kudo ne trup, kuptohet se veprimi me me mend eshte kurimi me ilaçe nga ana tjeter sa me shpejt te fillohet te konsumohen Probiotike qe permbajne (Laktobakt. ACIDOPHYLUS, BIFIDOBACTERIUM e L. BULGARICUS) duke rritur mikrofloren e dobishme e cila te ndermarre dhe te perballoje sulmin kunder Candita.
- PATOLOGJI te LEKURES siç jane dermatitet (pezmatimet), alergjite, ekzema atopike deri edhe ne patologji komplekese si; psoriasi te cilat takohen me shpesh ne vendet e industrializuara jane pergjigjur pozitivisht tajtimit me Probiotike si:
LACTOBACILLUS GG, BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM dhe LACTOBACILLUS PLANTARUM. Madje ka dhene rezultat te mire ne pezmatimet e lekures, trajtimi me BIFIDOBACTERIUM qe ne muajet e pare te jetes tek femijet e vegjel.
Aknet qe takohen sidomos tek adoleshentet por shpesh prekin edhe te rriturit e sidomos seksin femerore, sipas mjekesise shkaqet jane nga çrregullimet hormonale, stresi emocional, ndjeshmeria, dhe keta kurohen me ilaçe por studime te shumeta tashma kane vertetuar se ndikon pozitivisht ne permiresimn e gjendjes perdorimi
i Probiotikeve me baze (ACIDOPHILUS E BULGARICUS); madje mjekë rus dhe bullgar ( Vendi ku u zbulua ky bakter MAGJIK) trajtojne me kete Probiotik. Stomatite Aftoza. Jane ulçera brenda zgavres se gojes me dhimbje te lehta, mbi gjuhe, ose ne anen e brendeshme te faqeve, buzeve qe mund te shkaktohen nga mungesa e higjenes se gojes, infeksionet virale, alergjite nga ushqimet, apo mungese ushqimi (sidomos ata qe dobesohen shpejt), stresi i tepert, si mase e shpejte keshillohet; higjena e gojes, nji diete me sa me pak sheqerna dhe te perdoren Probiotike qe permban Lb. Acidophilus.
Kolesteroli
Shume punime shkencore dhe prova ne kafshet kane treguar aftesine e Laktobacilus Acidophilus per te asimiliuar dhe pakesuar kolesterolin ne gjak, ne vitin 1979, u provua ne 54 vullnetare duke u dhene jogurt me numur te madh Laktobacilesh, kane pase nji ulje te kolesterolit deri ne masen 10% brenda javes, e si te mos vleresohet nji arritje kaq e madhe!!!
Veprim Anti-kancerogjen.
Bakteret “Mike” e sidomos Acidophilus e Bifidus, e ushtrojne veprimin anti-tumoral ne tri menyra:
• Eleminojne ose dizaktivizojne substancat kimike qe mund te transformoheshin ne substanca kancerogjene, te tilla si: nitrite qe jane perdore shpesh si konservante te produkteve ushqimore por kur hyjne ne organizem
transformohen ne NITROSAMINE.
• Dezaktivizojne enzimet e prodhuara nga bakteret patogjene te cilat transformojne substancat kimike ne substanca kancerogjene me pasoja fatale per jeten e njeriut sikurse eshte rasti i nitriteve qe transformohen
ne Nitrosamine dhe dezaktivizimi i ketyre enzimeve eshte konsideruar kontributi me i rendesishem anti-kancerogjen i baktereve “Mike”
• Sipas studjuesve bakteret ‘Mike” jane te afta te shtypin disa veprime tumorale. Keto efekte jane konfirmuar ne nji numer ta madh provash ne kafshe dhe ne njerez.
• Ndihmon funksionin e melçise.
• Ndihmojne ne zberthimin e laktozes
Nji numer i madh studimesh tregojne edhe cilesi te tjera, probiotiket prodhojne shume enzyme si: proteaza, amilaza, lipaza, celulaza etj. Vitaminat B1, B2, B6, B12 etj. Ato sintetizojne amino acidet ku perfshihen edhe ata që organizmi i njeriut nuk i prodhon dot. Deri me sot nuk disponohen mendime te kunderta apo veprime anesore dhe toksike per produktet probiotike.
Vaginite dhe Infeksionet urinare.
Tradicionalisht jogurti njihet qe jep efekt pozitiv kunder vaginiteve por perdorimi i kapsulave me Lb. Acidophilus duke u perhape ne keto organe, rrite rolin kurues. Gjithashtu siç veprojne keto baktere kunder Herpes, po ashtu kane treguar efekt pozitiv edhe kunder semundjeve te lekures, vlen te permendet ne kete rast, ne
Rusi eshte perdore me sukses nji “Paste me Acidophilus” duke e aplikuar direkt ne zonen e infektuar.
Per shume studjues amerikan, perdorimi i vazhdueshem i Probiotikut qe permban Lb. Acidophilus ne gjendje te gjalle dhe ne sasi normale, rrite aciditetin lokal duke kontribuar keshtu ne zgjidhjen e patologjive qe kane te bejne me infeksionet vaginale.
Infeksionet ne rruget urinare. Shume te zkonshme tek njerzit, dhe qe shoqerohen me urinim me dhimbje, temperature, diare, te vjella dhe gjethenje kurohen me antibiotike sipas keshillave te mjekut, mirepo ka raste qe perseri kthehen dhe infeksioni perhapet edhe me shume ne traktin urinar sepse eshte prishur ekuilibri i mikroflores intenstinale dhe e gjithe pergjegjesia bie mbi disa mikrobe te demeshme qe kane hyre ne organizmin tone ne rruge te ndryshme dhe kane arritur deri ne zorret, keto jane; Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterococcus, Klebsiella Pneumoniae. Krahas masave higjeno-sanitare, evitimi i larjes ne vaske, zgjedhja e te brendeshmeve(intime) kryesisht PAMBUK, studjuesit keshillojne te perdoren patjeter Probiotike me permbajtje L. ACIDOPHILUS se bashku me L. RHAMNOSUS, duke rritur aciditetin kontribojne ne zgjidhjen e kesaje patologjie.
Karie, helmime dhe radiacion
Shpesh here nji grup bakteresh patogjene jane te afta te formojne formacione me karie, helmime te ushqimeve dhe bakteret mund te parandalojne perhapjen e tyre.
Edhe per radiacionin jane bere disa eksperimente ne kavie duke i ushqyer me qumesht qe permban sasi te madhe Lb. Acidophilus dhe nuk jane vrejte zhvillime te metejshme negative.
Osteoporoza.
Kjo semundje varet nga shkalla e absorbimit te kalciumit dhe qe lidhet me prodhimin e estrogenit edhe ketu prania e baktereve “Mike” e sidomos Acidophilus dhe Bifidus, mund te jene te dobishme per te gjithe ata persona qe kane filluar degjenerim te struktures se kockave.
Ne semundjet anti-imune eshte vrejte se edhe vete rrobat e trupit kane shkaktuar shqetesim sepse keta kane simptomat dhe jane shume te ngjashme me disa baktere, ketu organizmi i njeriut GABON, sistemi mbrojtes (Imunitar) i pergjigjet, sulmon vehteveten. I nisur nga ky fakt Dr. Alan Ebringer, del King’s College Hospital i Londres, ka gjetur ne nji paciente qe vuante nga spondiloartrite anchilosa nji semundje anti-imune, nivel te larte te klebsielles (substance qe nxite sistemin imunitar) mbi normalen, sepse rrobat e trupit kishin karakteristika te ngjashme me klebsiellen normale, dhe sistemi imunitar reagonte, po ne Angli, ka edhe persona te tjere me artrit reumatoid shkaktuar nga rrobat-veshjet sepse jane te ngjashme me baktere proteus qe shkakton infeksione urinare.
-Artriti Reumatoid eshte semundje inflamatore kronike sidomos ne artikulacione (kyçe) qe e ka bazen ne ndryshimin e sistemit mbrojtes te organizmit tone, shkaqet e sakta te semundjes akoma nuk jane plotesisht te qarta por studimet e deritanishme supozojne se infeksionet intestinale dhe alergjite e demtojne mukozen intestinale duke rritur keshtu depertueshmerine qe ka si pasoje kalimin e substancave te padeshirueshme ne gjak dhe prej atje eshte e qarte se ku mnd te shkojne. Duke futur ne dieten e pacienteve me artrit reumatoid Probiotike si: L. GG, BIFIDOBACTERIUM, L. PLANTARUM dhe L. BULGARICUS kane permiresuar gjendjen e tyre
klinike.
KOSTIPACIONI (Kapslleku). Nuk eshte semundje por eshte nj simptome, qe provokohet nga nji anomali intestinale ne kalim, duke penguar jashteqitjen, ne qofte se kjoqendron pa dale per nji kohe me te gjate se 24 ore, mund te shkaktoje fenomenin e autotoksikacionit. Shkaqet e kostipacionit njihen, më kryesoret jane: Funksionim jo normal (Kolona Irritabile), qendrimi per kohe te gjate ne shtrat dhe perdorimi i disa ilaçeve si; antidepresive, qetesues dhe laksative, mungesa e ushqimeve me fibra, mungesa e ushtrimeve fizike, semundje gastro-intestinale dhe ulja e mikroflores intestinale. Ky shqetesim mund te shfaqet per kohe te shkurte si pasoje e ndonje nderhyrje kirurgjikale, semundje apo udhetim i gjate por mund te jete edhe nga demelosja e keij organi, probleme qe mund te kontrollohen dhe te ndryshohet stili i jetes. Ka edhe shkaqe te tjere siç eshte konstruksioni i zorres se trashe, etj.
E rendesishme eshte si kurohet (gjithmone nga mjeku) por edhe duke u ndihmuar nga nji regjim i rregullt te Probiotikut me baze L. ACIDOPHILUS, BIFIDUM dhe L. BULGARICUS shoqeruar me 200 ml qumesht ne dite luftojne kapsllekun. E sidomos pasojat e tij. Lidhur me aktivitetin antibiotik dhe antibakterial te Probiotikeve, me interes eshte edhe studimi e Dr. Ninkaya – Japoni per rolin e Bifidobakterit kunder baktereve patogjene te Shigeles qe arrine nji rezultat te shkelqyer duke e reduktuar nga 12% ne 1,6% e sidomos 2 ore perpara sulmit te baktereve shigela, ne kete interval kohe Bifidobakteret prodhojne nji substance antibiotike BIFIDINA qe
atakon bakteret patogjene. E qe te arrihen keta rezultate mahnitese duke perdore keta produkte qe edhe na knaqin, mua më duket se eshte nji dhurate e çmuar qe keto shkencetare i bejne njerezimit. Bakteri Yersinia enterokolitike prodhon nji substance qe sulmon gjendren Tiroide duke shkaktuar mbi prodhim të hormonit tiroidal, 80% e pacienteve preken nga nji semundje e tiroideve, gjithashtu pacientet me nivel te larte Yersinie ne trup, kane tendence per semundje anti-imune edhe ne kete rast trajtimi me Probiotike qe permban Bifidobakter, ka rendesine e vet.
Diabeti
Ka prova qe paciente diabetik me nivel normal te Insulines, por qe nuk arrine te kryeje funksionin e vet sepse pengohet nga nji depertim i nji mikroorganizme qe quhet Escherichia Coli. qe eshte shume e ngjashme me Insulinen dhe e bllokon ate, studjuesit kane provuar se duke ripopulluar ambjentin intestinal me Probiotike ose
nepermjet nji diete Bifidogenike, vihet nen kontroll zhvillimi i E.coli, dhe ristabilizohet funksioni normal i Insulines.
Probiotiket dhe femijet. Ne intestinen e femijve te vegjel predominojne llojet, BIFIDOBATERET:
B. INFANTIS, B. BIFIDUM, B. LONGUM, B. BREVIS.
Diaretë akute jane patologji qe takohen shpesh tek te vegjelit, dhe shkaku jane viruset por B. Bifidum dhe Laktobacillus GG jane midis baktereve më efikase per trajtimin e çrregullimeve intestinale tek femijet sepse kolonializimi nga ana e tyre ule mundesine e jeteses se baktereve te keqia. Prishja e ekuilibrit te mikroflores
intestinale behet shkak edhe per disa alergji tek femijet e vegjel dhe perdorimi i Probiotikeve (L. GG dhe B. BIFIDUM) perben nji terapi dietike me efekt qe ne te njejten kohe rrite edhe imunitetin tek te porsalindurit.
Dispioza dhe çrregullimet intestinale. Ushqimet me sasi te tepert yndyre dhe proteina mund te shkaktoje dizekuilibrim te mikroflores ne favor te baktereve putrifikuese duke krijuar rritje te gazrave ne bark, po ashtu dieta shume e pasur me sheqerna rrite fermenimet duke rritur gazrat.
Mungesa e fibrave ne diete, mbeten lendet te cilat ushtrojne presion ne muret e dobeta te kolonit i dobeson muret e zorres dhe krijon semundje qe quhet Divertikoloze, nji semundje qe shkakton dhembje, temperature dhe demton shendetin. Prandaj prania e rregullt e fibrave ne dieten ushqimore, parandalon kete patologji qe ne te njejten kohe provokon kapsllek që më shume takohet tek te moshuarit. Ripopullimi i Bifidobaktereve duke konsumuar Probiotike te cilesise se mire qe permban Bifidobaktere rezistente si dhe perime dhe bime te pershtateshme, ben te mundur funksionimin normal te organeve intestinale, sepse ka veprim laksativ, çbllokon, rivitalizon zorren e trashe e cila shpesh behet demele.
Perdorimi i antibiotikeve per nji kohe te gjate per te luftuar infeksionet, provokon gjithashtu ndryshimin e flores bakteriale intestinale, shpesh vrehet diare me feçe te lengeta qe shoqerohet me dhembje te lehta ne bark, ne keto kushte mjeket keshillojne perdorimn e Probiotikeve e sidomos qe permbajne keto baktere:
LACTOBACILLUS PLANTARUM, LACTOBACILLUS ACIDOPHYLUS
LACTOBACILLUS BULGARICUS, LACTOBACILLUS GG
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS, BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM
SACCHAROMYCES BOULARDII, BACILLUS CLAUSII
Fryerja e barkut.- Gazra intestinal jane gjethenje te pranishem sepse formohen gjate tretjes se ushqimeve por kur jane ne mase te tepruar, atehere krijon fryerje dhe shqetesime pra behet fjale per ate qe mjeket e quajne AEROFAGIA dhe METEORISMO.
Qe mund te parandalohet duke reduktuar/eleminuar perkohesisht disa ushqime qe mund te kontribojne ne formimin e gazrave si: Zarzavatet, soja, qepa, brokoli, lulelaker, kumbulla, molla banane etj. cerale, integralet, produktet e qumeshtit, djatherat, yndyrnat, pijet me gaz etj. Nderhyrja behet me ilaçe nga mjeku por ndikojne ne menyre te ndjeshme edhe konsumimi i Probiotikeve e sidomos, L. ACIDOPHYLUS, L. CASEI dhel L. GG, me doza qe keshillohen edhe nga mjeku dhe qe ndihmojne per parandalimin e METEORISMOS
Mëlçia.
Nji integrim i Bifidus ne organizmin e njeriut, vepron paralelisht per pastrimin dhe riforcimin e melçise duke bere reduktimin e lendeve toksike intestinale te cilat me vone depozitohen ne gjak dhe kercenojne melçine.
Nji kombinim me mikroalgën Klamath, rrite ne menyre te dukeshme veprimin e Bifodobakterit.

4. PROBIOTIKET DHE SHENDETI

Perdorimi i mikroorganizmave eshte i njohur qe ne kohra te lashta edhe ne disa libra fetare shkruhet se qumeshti i fermentuar apo kefiri jane perdore nga popujt e Azise Qendrore si kurues, pa qene njohur deri atehere mikroorganizmat. Ideja e nlashte se rregullimi i aparatit intenstinal mund te ndihmoje organizmin tone per t`i u pergjigjur disa semundjeve, sot shkenca e ka vertetuar rolin primar te ketij organi ne shendetin e njeriut.
Funksionet kryesore te intestinalit jane: Tretja e ushqimit, asimilimi i lendeve te nevojshme dhe eleminimi i substancave te panevojshme. Gjatesia e ketij organi tek
nji i rritur eshte rreth 10m. Per te kryer keto funksione duhet te jete gjethenje ne
levizje, muret e brendeshme perbehen nga lende tretese, kane muskulature mjafte
te zhvilluar dhe e gjithe veprimtaria drejtohet nga nji sistem nervore autonom qe
quhet “ Truri ENTERIK “ Mukoza intestinale vizitohet nga rreth 100 miljon neurone
te cilat bejne te mundur funksionimin e intestinos ne menyre te pavarur nga sistemi
nervor qendrore dhe ne fakt, nji cope e izoluar nga organizmi vazhdon te funksionoje.
Intestino sapo linde eshte steril por menjehere kolonizohet nga bakteret duke formuar ate qe quhet “ Flora Intenstinale “ qe perfshine rreth 500 specie nga te cilat 80% jane baktere te “ Mira “ qe provokojne fermentime keto jane Laktobacilet dhe Bifidobakteret dhe 20% baktere qe provokojne putrifikimin, ketu bejne pjese sidomos:
ESCHERICHIA COLI, BAKTEROIDES, EUBAKTERIA, KLOSTRIDIUM.
Si faktore me rendesi per te mbajtur ekuilibrin e flores intestinale duhet: Dieta, aktiviteti fizik, nji nxjerrje e rregullt e substancave te panevojshme dhe marrja e
rregullt e lengjeve

Karakteristikat e Probiotikeve.

Bakteret laktike zhvillojne fermentime duke prodhuar acide te ndryshem organike, e sidomos acidin laktik. Zhanret e baktereve laktike jane: Lactobacilllus, Lactococcus (ex streptococchi lattice gruppo N), Leuconostoc, Pediococcus e Bifidobacterium.
Mbas hipotezes te Meçnikovit ne vitet 20, disa studjues Amerikan kane demonstruar ndryshimin midis baktereve laktike per te prodhuar qumesht te fermentuar dhe atyre qe ndodhen ne aparatin e zorreve te njeriut. Te parat bejne pjese ne specien Lactobacillus bulgaricus (Sot identifikohen si Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) dhe Streptococcus thermophilus, dhe Lactobacillus acidophilus. L. Bulgaricus dhe S. thermophilus jane intolerant ndaj kriprave te lengut biliar dhe zhvillimi optimal i tyre behet mbi 40 Grade C, L. acidophilus eshte rezistente ndaj kriprave te lengut biliar dhe zhvillohet ne rreth 37 o C.
Jo te gjitha bakteret mund te jene probiotike, per te qene te tilla duhet:
• Te jene rezistente ndaj aciditetit te stomakut dhe lengut biliar.
• Mbi jetojne ne traktin gastrointestinal.
• Te jene tolerues perfekt.
• Te kene efekt te mire per shendetin te luftojne bakteret patogjene
duke prodhuar substance antimikrobike.
E RENDESISHME: Sipas ketyre autoreve, bacilet kryesore te Jogurtit; (Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus termophilus) nuk jane probiotike sepse nuk
tolerojne kriperat e lengut biliar dhe se zhvillohen ne temperature më te larte se
ajo e njeriut! Disa nga jogurtet ne treg nuk konsiderohen probiotike por kane karakteristika te tjera teper interesante thone autoret. Jane disa baktere te posaçme si
probiotike (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus casei dhe
Lactobacillus johnsonii etj) qe bejne pjese ne floren intestinale te njeriut dhe qe jane
te afta te jetojne ne stomak. Per njohjen e probiotikeve jane perfshire edhe kerkime
mjekesore qe veprojne ne fushen e produkteve ushqimore (Perfshi Jogurti).
Objektivi eshte te gjenden baktere te cilat te provuara shkencerisht te permiresojne shendetin e njeriut dhe asnjehere mbi bazen e observacionit.
Probiotiket ofrohen ne dy forma:
Probiotike Ushqimore dhe Probiotike Farmaceutike.
Probiotiket Ushqimore kane si qellim; te ushtrojne veprim pozitiv mbi mikrofloren intenstinale dhe te permiresojne vleren ushqyese.
Probiotiket Farmaceutike jane te destinuar per te trajtuar problem si: diarea, semundja
Crohn, gastritin, aciditetin,etj.
• Permireson floren intestinale e cila rritet rreth 10 here. eviton mikroorganizmat e padeshiruara ne aparatin intestinal nepermjet nji mekanizmi konkurues. Stimulon aktivitetin normal te qelizave duke ndikuar ne rritjen e imunitetit. Kultura e La1 ka efekt baktericid kunder’ Helicobacter pylori (Pergjegjes per patologjite gastrite si Ulçera gastrite). Eshte provuar klinikisht se duke konsumuar qumesht te fermentuar qe permban
La1 dhe duke u trajtuar me antibiotike me baze klaritromicina, ka dhene me
shume efekt se sa kur eshte trajtuar vetem me antibiotik ne pakesimin e H. Pylori Felley CP et al. 2001) Madje edhe pa perdore antibiotike por vetem Lactobacillus johnsonii LA1 (LC1) me qumesht te fermentuar eshte arritur rezultat i mire. Nji rritje te frekuences se prodhimi te gamma interferonit ule ne menyre te ndjeshme ashpersine e diarese virusale, po ashtu eshte e dobishme edhe kunder diarese qe shoqerohet me kolite e shkaktuar nga Clostridium difficile.
• Disa studjues mendojne se mund te perdoren edhe per kurimin e diverticolitit.
• Ekzistojne studime dhe eksperimente qe mund te pakesojne inflamacionet
intestinale, alergjite ndaj qumeshtit per foshnjet qe ushqehen me gji, japin
permiresime te dukeshme ne (dermatite atopica).
• Ka efekt antioksidues.
Pengon zhvillimin e tumoreve ne zorre.
• Lactobacillus acidophilus
• Ndikon ne pakesimin e kolesterolit dhe divertikolitin kronik.
• Keshillohet te perdoret per kurimin e semundjes vaginiti sepse pengon disa
baktere te demeshme.
• Shume studime ne kete fushe, tregojne se mund te inaktivizoje disa
kancerogjen.
Bifidobacterium
• Permireson dermatite atopica tek femijet me alergji ushqimore. Rrite
aktivitetin e fagociteve (Imuniteti) Ka aktivitet antioksidues.
• Ule ne menyre te ndjeshme ashpersine e diarese virusale.
Lactobacillus casei
• Eshte i afte te rrise nivelin e qarkullimit te immunoglobulines A (IgA).
• Ule ne menyre te ndjeshme ashpersine e diarese virusale.
• Eshte i afte te ule efektet e divertikolitit.
• Shume studime ne kete fushe tregojne se mund te inaktivizojne disa
kancerogjene.
Lactobacillus reuteri
• Ushtron efekt frenues kundrejt mikroorganizmave patogjene ne saje te kombinimit te mekanizmave te ndryshme midis tyre edhe prodhimi i acidit laktik, peroksidi i hidrogjenit, substanca antimikrobike dhe baktericide.
• Konverton glicerolin ne nji substance antimikrobike Reuterina, e cila eshte e afte te frenoje rritjen e disa mikroorganizmave patogjene
si: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Shigella sp, Campylobacter jejuni, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Clostridium perfrigens, Helicobacter pylori, Candida albicans ecc.). Reuterina sekretohet nga Lactobacillus reuteri ne ambjentet intestinale te njeriut.
• Ka efekt te shkelqyeshem ne trajtimin e kolikave tek latantet.
• Eshte nji modulator ne inflamacionet intestinale perdoret per trajtimin e
inflamacioneve.
Shumica e studjuesve – PROBIOTIK- konsiderojnë “ Mikroorganizmat e gjalla që
janë shtuar produkteve ushqimore të cilat ndikojne në shëndetin e njeriut duke
rregulluar bilancin e brëndëshëm mikrobik “ Me të dhënat shkencore të deritanishme
është e vështirë të spjegohet veprimi i baktereve probiotike kur kemi miljarda
mikroorganizma në ekosistemën e njeriut. Pamvarësisht nga kjo ndikimi i tyre
në fiziologjine e njeriut është i jashtëzakonshëm dhe mbetet objekt studimi për
fakte të reja. Është në qendër të vemendjes kjo ekosistemë “ E padukëshme “e cila
përcakton gjendjen e sëmurë apo të shëndoshë tek njerëzit si dhe qeniet e tjera
të gjalla. Sipas studjuesëve të njohur G.W.Tannock dhe H.W. Holzapfel, bakteret
probiotike veprojnë në organizëm duke e kolonizuar mukozen intenstinale të zorrëve
dhe duke prodhuar enzyme të gjalla dhe të rëndësishme si dhe bioprodukte qelizash. Studimet tregojnë se ky kolonializim vazhdon deri 10 – 15 ditë e më vonë pastrohet në rrugë natyrale.
Sipas UNIVERSITETIT MARYLAND MEDIKAL CENTER Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) është më i përdoruri nga bakteret probiotike ose “miqësore”
sidomos ne USA. Shumë baktere të shëndeteshme jetojnë në zorrët dhe vaginë, ku
ata mbrojnë kundër baktereve “të këqija”, që mund të shkaktojnë sëmundje. Ata e
bëjnë këtë në disa mënyra: për shembull, duke formuar, substanca (të tilla si acidi
laktik dhe peroksid hidrogjeni) që të krijojë një mjedis armiqësor për bakteret. Probiotiket janë sugjeruar shpesh si një shtojcë, kur ju keni marrë antibiotikë, ata vrasin
te gjitha bakteret, por nuk duhet të vriten ato të dobishmet, kështu që balanca
ndërmjet baktereve të mira dhe të këqija në zorrët mund të prishet. Eshtë menduar
se duke marrë probiotike ndihmon per të rivendosur ekuilibrin e baktereve të shëndetshme.(Kjo vertetohet edhe me faktin se mjeku i mire gjithenje porosite: Mbas perdorimit te antibiotikeve KONSUMO KOS!!)
Probiotike të tjere përfshijnë disa lloje Lactobacillus (spp.), të tilla si Bulgaricus
L. L. casei, dhe L. reuteri, GG Lactobacillus, longum Bifidobacterium, bifidum
Bifidobacterium, Streptococcus thermophilus, dhe boulardii Saccharaomyces
(një lloj majaje).
Probiotiket mund të përdoren për sa vijon:
Kunder Infeksioneve vaginale
• Disa studime klinike sugjerojnë se përdorimi i L. acidophilus suppositories
vaginale mund të ndihmojë per te trajtuar vaginosis bakteriale. Një numër
i vogël i studimeve klinike tregon se po të konsumohet kos(Jogurt) me kultura L acidophilus mund të ndihmojë gjithashtu. Disa njerëz përdorin L. acidophilus
për të trajtuar ose për të parandaluar infeksionet vaginale
Parandalimi i Diarese
• Dëshmi për përdorimin e Lactobacillus për të parandaluar diarenë është përzierja me laktobacile te tjera. Disa prova klinike sugjerojnë acidophilus Lactobacillus,mund të jetë efektive kur përdoret për të parandaluar diarenë (shkaktuar nga ushqim të kontaminuar). Studime të tjera kanë gjetur se Lactoabcillus GG ishte efektiv. Një përzierje e probiotics (Saccharomyces boulardii dhe një përzierje e Lactobacillus acidophilus dhe bifidum
Bifidobacterium) ndihmoi në trajtimin e diaresë që shkaktohet gjatë udhëtimit.
• Probiotiket, sidomos Lactobacillus GG, mund të ndihmojë per të parandaluar
ose trajtuar diarene infektive në fëmijët dhe të rriturit.
• Studime të tjera kanë nxjerre në pah se probiotiket, kur merren rregullisht,
mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve gastrointestinale në të rriturit.
• Disa studime sugjerojnë se probiotiket, sidomos Lactobacillus GG dhe S boulardi, mund të ndihmojë në parandalimin e diarese shkaktuar nga marrja e antibiotikëve. Antibiotiku që shkakton diare, mund të jetë serioz, kështu që ju duhet t`i tregoni mjekut tuaj për të.
Përdorime të tjera
• Lactobacillus dhe probiotike te tjere janë sugjeruar për një numër situatash
në aparatin tretës.
• Zëvendësimi i baktereve «miqësore» në zorrët e njeriut të cilat janë shkatërruar nga antibiotikët Ndihmohet tretja e ushqimeve.
Trajtimi i kapsllëkut kronik
• Trajtimi i sindromit te zorreve me origjine nervore, dhe sëmundje inflamatore te zorrëve (të tilla si sëmundja Crohn dhe kolit ulcerative)
• Përmirësimi i tolerancës - laktose në njerëz të cilët janë Intolerant ndaj laktozes.
• Rritjen e sistemit imunitar. Studimet kanë sugjeruar se kosi ose qumësht që
konsumojmë që përmban Lactobacillus ose edhe shtesa me lactobacillus ose
Bifidobacterium mund të përmirësojë imunitetin natyrorë të trupit të njeriut.
Një studim tregoi se përdorimi për nji kohë prej 6 muajë i probiotikëve ka dhënë rezultate me efekt për të reduktuar ethe, kollë, kohëzgjatjen e trajtimit me antibiotikë. Ulje rrezikut te alergjise ndaj polenit.
• Zvoglohet reziku i ekzemës tek fëmijët.
• Ndihmon për të trajtuar kolesterolin e lartë
Probiotikët që tregetohen janë shumë të ndryshëm disa produkte përmbajnë nji
numer te vogel mikroorganizma te dobishme, të tjerët përmbajnë mikrobe te
shumta dhe të dallueshme. Studime për të verifikuar përbërjen e probiotikëve kanë
gjetur ndryshime midis numrit të mikroorganizmave të deklaruara me ate që ka në
fakt çdo probiotik. Ketu qendron rendesia e kontrollit, te verifikohet numuri i tyre
i cili duhet te shenohet patjeter ne etikete.
Pediatri.
• Të porsalindurit dhe foshnjet (0 - 1 vit): Gjithmonë kontrollohen tek pediatri para se t`i jepet ushqim dietik shtesë, në se femija është duke marrë antibiotikë pyesni doktorin tuaj në se nji shtesë probiotiku mund të jetë e përshtatëshme.

Për të rriturit. Doza e rekomanduar e Laktob. Acidophilus. Ndryshon në varësi të gjendjes shëndetësore. Kontrolloni rekomandimet specifike, dozimet në etiketën e
produktit, udhëzimet për përdorim të zakonshem.
Për parandalimin ose trajtimin e diarresë: Merrni 1-2 000 000 000 njësi koloni
ose CFUs në ditë. Disa ofrues te kujdesit shëndetësor mund të rekomandojnë deri
në 10-15 000 000 000 qeliza në ditë.
Për infeksionet vaginale: Disa prodhues ofrojnë një probiotike për përdorime vaginale. Shumë specialistë rekomandojnë kapsula te rregullta probiotic vaginally.
Megjithatë, medikamente orale duhet të merren me gojë dhe ata që kërkojnë një aplikim vaginale duhet të shikoni udhëzimin dhe të konsultoheni me mjekun, asnjëhere
sipas mendjes tuaj
Për ruajtjen e shëndetit dhe që të mbahet situatë e shëndetëshme në zorrët, QENDRA
MJEKESORE MARYLAND keshillon te merren 1-15 000 000 000 CFUs çdo ditë per të rriturit, Nëse duhet të parandalohet diarea shkaktuar nga antibiotiket, rekomandohet të konsumohen probiotikët 2 – 3 orë mbas antibiotikut. Nëse vazhdon diarea, të ulet doza ose të ndalet marrja e produktit dhe të bisedoni
me ofruesin e kujdesit tuaj shëndetësor.
Kujdes.
Për shkak të ndonjë efekti anësore dhe ndërveprimet me medikamente, probiotikët
duhet të merren vetëm nën mbikëqyrjen e një ofruesi të kujdesit shëndetësor,
(Kur perdoren kunder semundjeve – percaktohet me sakte sasia)
Acidophilus Lactobacillus në përgjithësi konsiderohet i sigurt për shumicën e
njerëzve. Në ndonjë rast të rrallë tek disa njerëz, në stomak formohen gazra
ose diare kur marrin probiotik me mbi 1 – 2 000 000 000 L.qeliza çdo ditë.
Njerëzit me sistem të dobët imunitar (të tille si ato që bëjnë kimioterapi ose përdoruesit
e drogave që sistemet e tyre imunitare janë dobësuar) duhet të pyesin mjekun e tyre para se të marrin probiotik.
Njerëzit me valvulat e zemrës artificiale nuk duhet të marrin L. acidophilus për
shkak të fatit të rrallë të infeksionit bakterial.
Ndërveprimet e mundshme:
Nëse ju jeni duke u trajtuar me ndonjë nga këto medikamente, ju nuk duhet të
përdorni Lactobacillus probiotics pa folur me ofruesin e kujdesit tuaj shëndetësor.
Sulfasalazine - Një studim sugjeron se L. acidophilus përshpejton metabolizmin e
sulfasalazine, një ilaç përdoret për të trajtuar kolit ulcerative.
Antibiotikët - Antibiotikët mund të vrasin bakteret acidophilus, prandaj merret 2
orë para ose mbasi keni marrë ilaçin.
Bakteret rrezikshme fshihen brenda sistemit të tretjes, dhe bëjnë dëme të mëdha
në trup. Këto baktere të dëmshme shkaktojnë kramping te zorrëve dhe infeksione.
Bakteret e dobishme dhe te dëmshme normalisht bashkëjetojnë brenda një sistemi
të shëndoshë imun, por, stresi, ushqimi jo i shëndetëshëm si dhe sëmundjet, mund
të rëndojnë balancën.
Acidophilus Lactobacillus, Bulgaricus L. dhe Bifidobacterium, ose B. bifidus, janë të varieteteve të llojit që luftojnë bakteret e dëmëshme dhe na ofrojnë përfitim të konsiderueshëm shëndetësorë
Përdorimi i probiotikeve kontribon tek flora e shëndeteshme vëren US Pharmacopeia.
Probiotiket nxisin rritjen e baktereve të dobishme, dhe pengojnë rritjen e mikroorganizmave të rrezikshme. Antibiotikët mund të shkaktojnë pabarazitë bakteriale
në trup duke vrarë bakteret të mira dhe të këqija. Kombinimi natyral i baktereve të
mira, me shtesen L. dietetike delbrueckii, mund të reduktojë infeksionet, vëren Universiteti i Maryland Medical Center.
Mjeku Japonez Shirota për vite ka fokusuar kërkimin e tij në bakteret e zorrëve
dhe gjithë aparatin e tretjes si dhe ne përdorimin e shtameve të tilla në përgatitjen
e qumështit te fermentuar për përdorim në kliniken e tij. Këto produkte, të cilat
përmbajnë ne sasi te madhe Lactobacillus casei Shirota, më shumë janë ende në treg
me emrin YAKULT. Shkencëtarët dhe mjekët edhe pse kane bere shume studime
shkencore në lidhje me veprimin e dobishem të mikroorganizmave të caktuara
(P.sh. Bifidobacterium spp. Kultura kos) që mund të kolonizojnë traktin digjestiv të
njeriut dhe ndoshta edhe pengojnë aureus të prodhojnë toksina apo per efikasitetin
e bakterve acido-laktike qe jane te pranishme ne qumeshtin e fermentuar, deri ne
gjysmen e pare te shekullit te kaluar nuk dihej se MM. Acidophilus kolonizon kaq
shume traktin digjestiv te njeriut madje me teper se bakteret standart si (Lb. Delbruckii
subsp. Bulgaricus dhe Str. Thermophilus).
Një numër i studimeve kërkimore në këtë fushë, tregojnë për nji përfitim për shëndetin
e njerëzve nga konsumimi i qumështit të fermentuar dhe probiotikëve të tjerë, në shumë vende të botës deri sa eshte arritur tek ajo qe nuk imagjinohej, te perdoren me sukses ne trajtimin e semundjeve te ndryshme. Perkufizimin e fundit
te PROBIOTIKEVE e ka dhene Komiteti Europian i Eksperteve (Europian Eksperti Komitet) duke i emertuar: “ JETE DHENES” Përmirësimi i shëndetit qe vjen si rezultat i veprimit te shkaktuar nga bakteret probiotike duhet të përcaktohet shkencërisht me anen e studimeve klinike duke bere testime në njerëz, dhe ata duhet të kalojnë në disa ekipe të pavarura hulumtuese.
Mikroflora e sistemit gastrointestinal tek fëmijët dhe të rriturit është një kompleks dhe janë identifikuar një numër i madh të llojeve bakterore. Kolonizimi i sistemit të tretjes tek të porsalindurit fillon menjëherë pas lindjes dhe jane shume faktore qe ndikojne ne llojin e baktereve qe kolonizojne sistemin e tretjes, çdo person i vetem ka qindra specie bakteriale, me kombinime te caktuara te shtameve dominuese.
Perberja mikrobike INDIVIDUALE eshte e ndryshme per çdo individ. Në vende të ndryshme janë identifikuar mikroorganizma të ndryshme probiotike dhe jane prodhuar produkte probiotike, më poshtë jepen disa mikroorganizma që janë përdorë në produktet e qumështit. dhe që shiten në treg: Shtami bakterial – Kompania prodhuese – Shteti. Po i shenojme me qellim qe konsumatori kudo qe te ndodhet, kur te jete para ketij produkti te dije se çfare permban dhe se kemi te bejme me nji probiotik real.
Lactobacillus acidophilus NCFM Rhodia, Madison, USA
Lb. acidophilus DDS-1 Kulturat Nebraska, Lincoln, SHBA
Lb. rhamnosus GG Valio, Finlanda
Lb. reuteri SD2112 McNeil Konsumatorët, SHBA
Lb. casei Shirota YAKULT, Tokio, Japoni
Lb. casei DN114001 Dannon, Paris, Francë
Lb. johnsonii LA1 Nestle, Lausanne, Zvicër
Lb. acidophilus SBT-2062 Marka Snoë, Tokio, Japoni
Lb. acidophilus La-5 Chr. Hansen, Kopenhagë, Danimarkë
Lb. paracasei CRL 431 Chr. Hansen, Milëaukee, SHBA
Lb. plantarum 299V hetimin, Lund, Suedi
Lb. rhamnosus LB21 Essum, Umeå, Suedi
Lb. salivarius UCC118 University College Cork, Cork, Ireland
Bifidum Bifidobacterium Bb-12 Chr. Hansen, Kopenhagë, Danimarkë
B. longum BB536 Morinaga, Zama-City, Japan
B. longum Snoë SBT-2928 Brand, Tokio, Japoni
Lb. rhamnosus DR20 Zelanda e Re
Studimet edhe sot vazhdojne pa nderprerje per te arritur ate qe eshte më e shendeteshme per njeriun, jane bere prova edhe me qumeshtin e dhise i cili ka vlere
ushqyese dhe eshte i dobishem per shendetin, eshte i treteshem dhe anti-alergjik.
Gjate trajtimit me mikroflore te dobishme, raporti i Laktobacileve dhe streptokokeve
ka ndryshuar gjate fermentimit, streptokoket jane rritur me shume, pavaresisht
se eshte perdore qumesht i fresket apo pluhur dhe me proteina- hirre te koncentruar. Viskoziteti i Kosit ishte me i ulet ne krahasim me viskozitetin e Kosit te prodhuar nga qumeshti i lopes, mbijetesa e Laktobacilit ishte me e ulet ne krahasim me qumeshtin e lopes ndersa periudha e ruajtjes shenoi me mire ne krahasim me qumeshtin e lopes.
PD! Per njohuri me te hollesishme; Lexo Librin -2 ( Do te vije nji dite qe nje liber te tille t`a mbaje AFER sejcili nga ne spese Shkenca; Shendetin dhe jetegjatesine po e kerkon tek PROBIOTIKET)

1.png

5. PROBIOTIKET NE KANADA

Duke paraqitur disa arritje ne disa vende te botes lidhur me Probiotiket, jam perpjekur te mos beje perseritje, por rezultatet studimore te njejta nga Laboratore dhe Institute Kerkimore te vendeve te ndryshme, me kane bere te besoj per vertetesine e tyre dhe kam gjykuar se kete bindje mire eshte t`a kene te gjithe ata qe
lexojne kete materjal.
Probiotiket nuk kane te gjithe te njejtin veprim ne funksionimin intestinal por sejcili lloj probiotik ka efektin specifik. Ne tubin digestiv ndodhen deri ne 100 miliard baktere.
Probiotiket ndahen kryesisht ne tre grupe:

1. Fermentet laktike. Mikroorganizma acido-laktike te afta te zberthejne laktozen deri ne acid laktik, jane ne forme Laktobacili (thuper e gjate) dhe koke (sferike).

Laktobacilet jane baktere Gram pozitive te palevizeshme, gjinden sidomos ne vagine dhe traktin gastro intestinal jane pjese e mikroflores se ketij aparati. Disa prej tyre perdoren per pergatitjen e produkteve Probiotike.
Koket jane enterokoke, baktere me forme sferike, anaerobe (zhvillohen ne mungese te oksigjenit), Gram-pozitive, dhe jane te lidhura me njera tjetren kur jane ne forme zinxhiri quhen Streptokoke.

2. Bifidobakteret Transformojne glucidet deri ne acid laktik dhe acetik, veprojne ne ambjent me vleren e Ph te barabarte me ate ne zorret tona prandaj zhvillohen mire. Ato predominojne deri ne masen 80% per moshen e femijerise dhe 25% tek te rriturit.

3. Majate e birres Të gjinise saccharomyces, aktive, te gjalla jane baraz me nji probiotik, nuk jane patogjene jane te afta te tresin sheqerin e ceraleve, perdoren ne Industrine ushqimore sidomos per prodhimin e birres.

Perse sherbejne Probiotiket?
• Ndihmojne ne asimilimin (pervehtesimin) e lendeve ushqyese(Vitaminat, mineralet, karbohidratet, yndyrnat etj)
• Ofrojne tretjen e ushqimit te paperpunuar ne zorren e holle.
• Ato kontribojne ne ripertritjen e qelizave te zorreve.
• Marrin pjese ne prodhimin e vitamins K dhe disa vitaminave te Grupit B
• Jane perdore per te aktivizuar phytoestrogens natyrore në trajtimin e menopauzës.
• Ata e mbrojne trupin nga shtamet patogjene duke parandaluar ngjitjen e tyre ne mukoze.
• Ata mbështesin sistemin imunitar dhe forcojne të gjitha mukozat.
• Eshte vertetuar se parandalojne kancerin e zorrës së trashë në mënyrë të tërthortë.
Nji problem konstatohet, bakteret qe gelltiten jane mjafte te brishta prandaj çeshtja kryesore teknolgjike eshte mbijetesa e tyre. Probiotiket ushqimore te konsumuar ne menyre tipike ne forme te lengeshme, nuk qendrojne ne stomak menjehere deportohen ne duoden, nji numur humbasin por te tjeret vazhdojne rrugen e
tyre deri ne zorre. Ata duhet te jene rezistente ndaj sulmit acid ne stomak si dhe lengut biliar, ajo qe i mbron eshte shpejtesia e levizjes se tyre nga ana tjeter, dihet se Probiotiket farmaceutike jane te mbrojtur me nje shtrese mbrojtese qe lejon udhetimin.
Sipas ekspertëve, ka jogurte qe nuk permbajne numrin e mjaftueshem te baktereve për të përmirësuar shëndetin dhe per te ndihmuar tretjen e ushqimit. PRANDAJ:
«Për të rritur numrin e probiotikeve në stomak, duhet të jetë përdorimi i rregullt dhe i vazhdueshëm», thotë Dr Richard Fedorak, profesor i gastroenterology në Universitetin e Alberta në Edmonton. «Bakteret probiotike zhduken në stomakun tonë, kur kemi nderprere konsumimin e Probiotikeve. Sipas studjuesit dietolog Doug Cook ne Toronto, Kanada studimet per efektet e kosit - jogurtit janë të bazuara në prova të shëndosha shkencore, por për sasinë e probiotikeve (numrin e baktereve te gjalla) të nevojshme për shëndetin e mirë të zorrëve, duhet të shumëzohet disa here ka sygjerime te arrihet ne nji doze ditore 30 deri 50 miliard. Rekomandime: Hulumtimet e fundit per disa kombinime bakteresh si; plantarum qe eshte nji baktere probiotike qe ndikon ne ekuilibrin e mikroflores ne zorre, e kombinuar me salivarius po jep rezultate te knaqeshme.
Kur duhen marre Probiotiket? Mund te mos jene te domosdoshem atehere kur eshte nji ushqyerje e ekuilibruar dhe qe jane konsumuar ushqime qe permbajne baktere laktike si (kosi, kefiri, qumeshti acidofil etj) qe mban dhe forcon vazhdimisht floren intestinale. Por ne qofte se nuk jemi te rregullt ne konsumimin e ketyre produkteve duhet te jemi te bindur se eshte prishe ekuilibri i mikroflores ne zorret tona. Ne qofte se do t`i perdorim si terapi duhet patjeter te konsultohemi me mjekun ose farmacistin sepse probiotiket kane efekte te ndryshme dhe do te merren ne vartesi te shqetesimeve qe kemi, jo se jane te demeshme por mjeku percakton llojin qe duhet ne rastin konkret, keshtu po veprohet ne bote. Me sukses eshte arritur te trajtohet p.sh. ne Kanada: Diarea infektive tek femijet e vegjel, tek te rriturit, parandalimi i diarese shkaktuar nga antibiotiket, parandalim i pushit (inflamacion i lekures), trajtim dhe parandalim i ekzemes atopike qe ne ndonje rast shkaktohet nga qumeshti i lopes, permiresim i sistemit mbrojtes –
imunitar.
Fillohet marrja shtese e probiotikeve qe ne fillim te marrjes se antibiotikeve dhe mund te vazhdohet me marre Probiotike per dy jave mbas perfundimit te antibiotikeve ne rast diareje duhet me u konsultue me mjekun.
Marrja e Probiotikut behet 2 ore mbrapa nga antibiotiku. Per trajtimin e diarese te shkaktuar nga virusi i gastroenteritit: Fillohet me Probiotike qe ne fillim te simptomave. Këshillohet te merren Probiotiket 30 minuta para ngrenies se mengjezit, ky eshte momenti qe Ph eshte me i larte.

Lista e Probiotikeve qe jane me te njohur:
Bifidobakterium adolescentis, l.animalis, bifidum (Bacillus bifidus) dhe longum,
l.acidophilus (L.acidophilus LB), amylovirus, l.bulgaricus, l.casei, l.fermentum, l.gasseri,
l.johnsonii, l.plantarum, rhamnosus (Lactobacillus GG), reuteri et salivarius, Streptococcus
thermophilus, Saccharomyces boulardii (maja) cerevisiae Hansen CBS 5926,
Enterococcus faecalis dhe streptococcus salivarius.

Lista e Prebiotikeve:
Prebiotiket mund te permiresojne shendetin gastrointestinal duke favorizuar absorbimin e kalciumit dhe ndihmojne ne popullimin me probiotik te sistemit intestinal. Prebiotike te ndryshem jane ne treg, në përgjithësi, ato janë të përfshire në ushqime tashmë qe përmbajnë probiotike. Inulina, një ekstrakt i rrënjës se çikores, është më e zakonshme. Prebiotiket janë gjetur edhe në ushqime të tilla si hudhër, qepë, asparagus, karçof, banane, grurë dhe thekër. Ka edhe ushqime që prebiotiket vetëm janë shtuar. Ky është rasti për shembull bukë «Good Morning prebiotik». Interesant, një përzierje e probiotik dhe prebiotik quhet simbiotik.

Konsumi i kosit në Kanada:
Nga 1986 në 2005, është rritur nga 2,69 litra në 7.23 litra për nji banor. Rritja ka qenë vazhdimisht e fortë për një dekadë. Tregu i jogurtit(kos) në Kanada është i dominuar nga tri kompani: Danone Kanada Inc, Ultima Foods Inc dhe Parmalat Kanada ltd. Së bashku, ata prodhojnë rreth 83% te jogurtit (kos) qe tregtohet në Kanada.
Për të sqaruar termat nutraceuticals / ushqime funksionale, të cilat mbeten mjaft të pa qarta per konsumatoret ne bote. Sipas Revistes Shendeti ne Kanada ka dy përkufizime:
Një produkt nutraceutical është ushqim, por shitet si tableta ose pluhura (potions) apo forma të tjera medicinale, zakonisht me ushqime dhe qe ka dhene prova të ketë një efekt pozitiv fiziologjik ose të ofrojë mbrojtje kundër sëmundjeve kronike.
Një ushqim funksional është i ngjashëm në pamje me ushqimet konvencionale, dhe ben pjese ne dietën normale me dobi fiziologjike te demonstruara duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve kronike. Fermentet aktive (mikroorganizmat) qe ndodhen p.sh. ne Kefir, me aktivitetin e tyre stimulojne mikrofloren ne aparatin intestinal. Behen “ barikade” per mikrobet patogjene dhe ato te rrezikshme.
• Stimulojne sistemin imunitar ne organizmin e njeriut.
• Kontrollojne proceset putrifikuese (te demeshme) dhe reduktojne kalimin e substancave toksike ne organizem.
• Sipas studjuesve Kanadeze, te mirat nuk mbarojne ketu, sepse me enzimet specifike qe çlirojne veprojne me perbersit e qumeshtit duke rritur tretjen dhe pervehtesimin e ushqimeve ne aparatin intestinal. Bakteret probiotike jane rezistente ndaj lengut gastrik dhe biljar dhe mund te depertojne deri ne qelizat epiteliale te aparatit tretes duke u bere pengese edhe fizike per patogenet. Çdo lloj ka cilesite e veta dhe jane tipike ne zonat


MEKANIZMI I VEPRIMIT TE PROBIOTIKEVE

Sipas Prof. Robert Clancy ne Universitetin Newcastle Australi rezultate te shkelqyera jep kombinimi:
• Produkt Probiotik me 1 Miljard baktere Probiotike.
• Mikrokapsula proteksioni
• Kombinim i specieve te ndryshme te baktereve.
• Synbiotik eshte konsideruar si nji produkt qe permban nji ose disa prebiotike dhe nji ose disa probiotike. Prania e prebiotikeve ushtron nji efekt te mire per stabilitetin e probiotikeve Disa perzjerje probiotikesh jane provuar ne kafshet dhe kane dhene rezultate te knaqeshme ne rastin e semundjes Crohn, ne inflamacionet, ne restaurimin e mukozes te zorrev kur jane demtuar. Gjithashtu përzierja e disa probiotikeve plus te kombinuara edhe me medikamente, janë vlerësuar si te shkelqyeshme në studimet e ndryshme eksperimentale dhe klinike tek njerezit e ndryshem.
Jane kryer prova klinike ne 18 paciente (të moshave 24 deri 67 vjeç) te ushqyer me synbiotike, dhe rezultatet tregojne nji permiresim te mukozes se zorreve dhe pakesim te shkaktareve te RCH (Terma mjekesore pak te veshtira per t`u kuptuar) por e rendesishme eshte se ne kete rast lehtesohet hemoragjia e kolitit tek te semuret.

1.png
1.png (441.18 KiB) Viewed 961404 times


2.png
2.png (302.28 KiB) Viewed 961404 times


3.png
3.png (120.48 KiB) Viewed 961404 times


4.png
4.png (125.76 KiB) Viewed 961404 times


5.png
5.png (21.27 KiB) Viewed 961404 times


6 A K T I V I A
2.png
2.png (140.34 KiB) Viewed 959040 times

Ne vitin 2009 Bashkimi Europian urdheroi prodhuesit kryesore te PROBIOTIKEVE, të sjellin prova te perseritura dhe te raportohet ne publik qe sipas tyre keta produkte - Probiotike kontribojne ne forcimin e mbrojtjes natyrale te organzmit te njeriut. Si kane evoluar Probiotiket: Aktivia, Aktimel, Danakol, Danaos Danone, Danette, Vitasnella, Danito.
Si orjentohemi per te zgjedhur nje Probiotik. Se pari duhet te beje pjese ne Probiotiket dhe te veprojne kunder mikroorganizmave te demeshme duke forcuar keshtu mbrojtjen e organizmit. Gjithashtu si do te reagojne mikroorganizmat probiotike veçanarisht: Si e perballojne ambjentin gastro-intestinal, dhe arritja e tyre te gjalla dhe aktive deri ne intestino (gastro-bile resistenza); Duhet te jene sa më rezistente ndaj antibiotikeve sidomos te mbijetojne gjate t
2.png
2.png (140.34 KiB) Viewed 959040 times
erapise me antibiotike.

Kushtet e ruajtjes: Disa produkte duhet te mbahen ne ambjent te ftohte, te tjere jo, mund te durojne ne udhetime/pushime ose disa produkte konsumohen nga femijet e vegjel – latante apo te pihen ose edhe per foshnje me biberon. Une gjethenje tentoj te zgjedhe disa lloje Probiotike, me qellim qe te krijohet mundesia per te futur ne organizem te gjitha llojet e baktereve.

Rregullat per Grand Prix te Vitit te Ri Programi Awards, paraqitur nga Këshilli pakicë i Kanadasë (RCC), njeh 26 ushqime. Ka pesë çmime të posaçme për inovacion më të mirë dhe origjinalitet, paketi inovativ, kerkohet nga konsumatoret, eshte ushqim i shendeteshem dhe produktet jane kanadeze. Fituesit Grand Prix u përzgjodhën nga një juri e përbërë nga 32-anëtarësh, konsumatorë, gazetarë dhe punonjes të industrisë ushqimore. Juria u kryesua nga Luc Boissy, Drejtor i Zhvillimit të Produktit. Në Montreal behet mbledhja për të vlerësuar produktet ushqimore te markave kombëtare, ka fituar AKTIVIA. Eshte produkt acido-laktik i ngjashem me kosin qe i perket Firmes DANONE dhe fillimin e ka ne vitin 1987 ne France – Belgjike me emrin BIO dhe me vone ne vitin 2005 ndryshohet emri per t`u bere AKTIVIA ne perputhje me Direktiven e BE.

1.png
1.png (130.54 KiB) Viewed 959040 times

HISTORIKU. Qe ne vitin 1899 Henry Tissier, mjek pediater dhe studjues ne Institutin PASTER ne Paris, identifikoi ne mikrofloren e zorreve tek nji foshnje e shendeteshme qe ushqehej me qumeshtin e nenes, nji forme Ý bakteri qe u njoh me emrin “ BIFIDUS “. Mjeku me vone vrejti se foshnjet me kete bakter vuajne me pak se te tjeret ne çrregullimet e zorreve, dhe qe ne ate kohe e rekomandoi kunder Diarese. Me vone siç dihet, eshte Ilija Meçnikov ne Institutin Paster dhe NOBELIST i vitit 1908, që verteton perfitimet e medha nga bakteret acido-laktike ne aparatin e tretjes te njeriut. Ne vitin 1919 Isaac Carasso, themeluesi i DANONES, i perfshine keto fermente laktike te Institutit Paster, per pergatitjen e produkteve e qumeshtit te cilat ne fillim me rekomandimin e mjekut jane shitur ne farmaci dhe me vone ne treg. Ne vitet 1980, studjuesit e DANONES jane teper te interesuar per Bifidus – bakter qe tradicionalisht eshte i pranishem ne Kos – Jogurt, ata vendosen t`a perfshijne ne BIFIDUS-PROBIOTIK, kjo sipas Organizates Boterore te Shendetesise sepse eshte nji bakter qe duke u marre ne sasi te mjaftueshme, ka efekt pozitiv tek kushdo qe e konsumon.
Ne vitin 1987 ne France dhe Belgjike u lançua BIOAKTIVIA (e modifikuar) qe me vone ne vitin 2002 u prodhua ne Rusi, Japoni dhe 25 shtete, me vone AKTIVIA behet prodhim masiv ne France, ne Fabriken BAILLEUL (Veri) nji Fabrike gjigante ku jane te nevojshme 210 miljon litra qumesht per te bere AKTIVIA dhe produkte te tjere ky qumesht merret nga 741 ferma ne kete rajon. Procesi teknologjik tashma eshte i njohur, njesoj si jogurti, ndryshimi qendron ne perberjen e kulturave bakteriale, kontrollohet mire lenda e pare (Qumeshti), merret ne dorëzim behet perpunimi fillestar - skremim - pasterizim, i shtohen lendet e ndryshme sipas llojit qe kerkohet dhe ambalazhohet pastaj kalon ne termostatim per 4 – 6 ore ku behet fermentimi dhe per t`a nderprere fermentimin kalon ne tunelet e ftohjes. Kohet e fundit AKTIVIA po prodhohet me qumesht lope plotesisht te skremuar 0,1% yndyre. Me shenjen e prodhimit Francez ekziston ne me shume se 70 vende qe e konsumojne rreth 2.345.000.000 njerez ne bote kurse ne vitin 2008 regjistroi 2.5 Miljard dhe per te arritur ne 2.9 Miljard ne vitin 2011. DANONE pati sukses sepse ka shtuar llojet e AKTIVIAS, duke perjetuar nji rritje me dy shifra ne Ameriken Latine, Japoni dhe Kine. Kjo Firme ka botuar 17 studime klinike te AKTIVIAS qe jane kryer ne bashkepunim me Universitetin e Vashingtonit, Institutin Paster dhe Institutin Kombetare te Kerkimeve Agronomike (INRA). DANONE e ushtron aktivitetin me Probiotiket duke operuar ne dy linja prodhimi AKTIVIA dhe AKTIMEL. Te mos harrojme se ne ndryshim me Jogurtin, produktet probiotike jane qumeshtra te fermentuar qe permbajne baktere LAKTIKE te cilet arrijne detyrimisht te gjalla ne aparatin tretes dhe qe i sjellin dobi organizmit te njeriut. Bakteret Probiotike qe perdoren ne linjen e AKTIVIAS jane; Bifidus Acti-Regularis qe ben pjese ne gjinine Bifidobacterium dhe eshte izoluar ne Qendren Kerkimore-Studimore te DANONES – Vitapole. Ndersa ne Linjen Aktimel jane; Lactobacillus Casei Imunitars nji tjeter Probiotik qe eshte izoluar nga DANONE. Te dy keto mikroorganizma “MIKE” ushtrojne funksione pozitive te ndryshme dhe per kete DANONE ka bere promovimin: AKTIVIA ben rregullimin e funksioneve intestinale. AKTIMEL forcon mbrojtjen imunitare te organizmit tone. Edhe nga pamja ndryshojne keta dy produkte; AKTIVIA eshte si jogurti me strukture më viskoze qe më teper hahet ndersa AKTIMELI eshte më likuid (leng) dhe pihet. Linja per prodhimin e AKTIVIAS eshte ne disa forma por dy nga keto jane me më interes dhe qe vleresohen mire, njera me qumesht me yndyre te plote dhe tjetra me qumesht te skremuar 0,1% dhe ne pergjithesi u shtohen deri ne 10% fruta te ndryshme.
Linja e prodhimit te AKTIMELIT funksionon si ajo e jogurtit qe pihet.


7. SI VEPRON D A N O N E NË VENDET E BE ?

A K T I V I A nga DaNONE ne Itali.

DANONE eshte gjigant operon kudo ku plotsoshen kushtet, ne pergjithesi mban lidhje korrekte me konsumatoret gjithemone e hapur dhe transparente. Për këtë arsye, Danone çdo ditë, për vite me rradhë, sjell per vizitë, në uzinën e saj në Crema Casale, Lombardisë, grupe të vogla vizitoresh, shkollat, familjet, qytetarët dhe gazetarët të kuptojnë se çfarë është prapa një filxhani kos të thjeshtë. Danone Italian Fabrika (UNI EN ISO 14001), që nga viti 2005, ka rritur volumin e prodhimit me 34%, dhe vazhdon akoma, në sajë të investimeve, ka reduktuar konsumin e energjisë ne 47% dhe konsumin e ujit me 31%, duke shkurtuar emetimet e CO2 nga 1.700 ton në vit. Ky synim, qe të mos jetë një deklaratë e zbrazët, në këtë rast, shkohet përmes veprimeve konkrete. Për këtë arsye, deri në fund të vitit, kompania do të shtrihet në të gjitha linjat e jogurtit, përdorimin e gotave plastike të thermoformit qe shënon nji hap perpara. Një teknologji që kompania ka përjetuar gjatë viteve të fundit dhe ka aplikuar tashmë per Vitasnella dhe Aktivia, markë flamurtare e Danones, e cila nuk është parë ndonjëherë, për vëllimet në tregun italian. Paketimi, permiresimi i vazhdueshem i tij duket se jane objektiva te DANONES Italiane, ne dhjete vitet e fundit eshte reduktuar trashesia e materjali per shishet e Aktimelit 30%, ndersa ne Gjermani po punohet per te vene ne perdorim nji materjal PPSH nji acid bioplastik Polylactic qe nxirret nga sheqernat, procedure mjafte e veshtire por e arriteshme.

DANONE FRANCE - ZViCER

Qendra Kerkimore DANONE DANIEL CARASSO . Tashma kane kaluar me shume se 90 vjet qe DANONE eshte sinonimi i nji ekperience kompetente per Kerkimet Shkencore mbi fermentet laktike. Fillimin e ka që ne vitin 1919 ne Barcelone kur themeluesi i DANONES Isaac Carasso perpiloi receten e pare per Jogurtin per femijet qe vuanin nga diarea per shkak te kushteve te papershtateshme higjeno-sanitare dhe klimaterike, Jogurti atehere shitej ne farmaci. “Qendra e Kerkimore e DANONES DANIEL CARASSO, aktualisht eshte ne PARIS dhe konsiderohet zemra e Kerkimeve te DANONES, e cila ben lidhjet e zbulimeve po ashtu garanton cilesine e produkteve si; AKTIVIA, AKTIMEL, DANONINO, dhe DANETTE qe kerkohen kudo ne bote. Nji ekip i perbere nga specialiste te disiplinave te ndryshme me rreth 750 punonjes te 25 vendeve, punon ne Qendren DANIEL CARASSO qe aktivizon edhe 1400 specialiste ne mbare boten. Temat baze ne Kerkimet e DANONES, jane te lidhura me te ardhmen e Probiotikeve, Prebiotikeve, Fermeneteve Bioaktive dhe ushqimet enterale klinike, ky mision kryhet duke ndjeke konkretisht produktet, duke bere permiresimin e vazhdueshem te recepturave ekzistuese dhe kjo realizohet me fonde kolosale te destinuara çdo vit per studime. Nji tjeter mision i kesaje Qendre gjigante Studimore – Kerkimore eshte të provoje shkencerisht dobite e ushqimeve FUNKSIONALE, DANONE kete e realizon nepermjet shkembimit te rregullt me studimet internacionale, per kete Ekipi i Kerkimeve & Zhvillimit te DANONES eshte ne kontakt te rregullt me rreth 500 ekspert te Shendetit dhe Ushqimit.
Un kam fatin e mire te jem midis atyre qe Instituti i DANONES më dergon çdo muaj studime te reja ne kete fushe. Ne qofte se nji produkt funksional provohet per dobite e tij, p.sh. nji ferment probiotik, projekti kalon ne fazen e zhvillimit dhe problemi kryesore eshte te arrihet te perfshihet ne produktet e qumeshtit dhe te plotesoje preferencat e konsumatoreve si per shijen ashtu edhe strukturen. Nji tjeter problem qe preokupon DANONEN eshte studimi i kerkesave dhe cila eshe situata ne pergjithesi e konsumatoreve, çfare kerkon knsumatori ne France - Zvicer? Si kane evoluar ushqimet funksionale ne funksion te stilit dhe menyres se jeteses. Dobite dhe te mirat e çdo podukti te DANONES gjithmone jane provuar me studime shkencore. Cilesia e produkteve eshte prioritet absolut jo vetem ne Zvicer por kudo ne te gjithe vendet e botes dhe ne te gjithe tregjet, madje cilesia eshte baza filozofike e suksesit. Se fundi per te bere te mundur garantimin e konsumatoreve çdo dite, DANONE zhvillon nji program kontrolli te bazuar ne tre parime kryesore •
. Transparence gjate gjithe zinxhirit te prodhimit.
. Kontroll permanent i cilesise.
. Dialog me knsumatoret.
Programi i kontrollit te cilesise i tejkalon kerkesat lidhur me prodhimin, mbrojtjen e ambjentit, higjenen dhe Legjislacionin lidhur me produktet ushqimore ne pershtatje me direktivat e BE.
Transparenca: DANONE siguron transparence per produktet e veta, qe nga lopa (mjelja) dhe deri ne dyqanin e shitjes. Kontrollet permanente, ne çdo hallke te rendesishme te zinxhirit te prodhimt, ekziston nji procedure standard tek DANONE. Siguria fillon me qumeshtin si lende e pare per produktet e DANONES sepse ka nji program: “ Cilesia dhe siguria e qumeshtit” Rreth 6000 kampione (mostra) çdo dite garantojne cilesine konstante te qumeshtit dhe me tej sistemin e shperndarjes deri ne supermarket. DANONE me efektivin qe ka pergjigjet per cilesine dhe sigurine kudo qe operon. Dialogu me konsumatoret: Besimi i fituar per cilesine dhe sigurine e produkteve, eshte kusht i domosdoshem edhe ne te ardhmen prandaj dialogut me konsumatoret i kushtohet vemendje e posaçme nga ana e DANONES, personalisht une e shikoj praktikisht vete, nepermjet vizitave ne disa fabrika jashte jo vetem si specialist por edhe bashke me grupin e vizitoreve qe ata organizojne çdo jave, nga ana tjeter me disa DANONE kam lidhje dhe sqaroj shume probleme teknike te paqarta per mua, deri sa bindem, shoh nji komunikim transparent dhe të perzemert. Kudo ku ka DANONE, funksionon nji sherbim i perkryer informacioni qe i pergjigjet me kompetence dhe korrektesi pyetjeve te konsumatoreve per produktet (24 ore/24, 7 dite/7)

Si percaktohet kufiri i ruajtjes?

Çfare eshte afati i konsumimit dhe si percaktohet? Prodhuesi mban pergjegjesi deri ne afatin e shenuar ne etikete mbas kesaje date nuk garanton. Si percaktohet ky afat: Kur pergatitet nji produkt i ri, ndiqet nji procedure strikte dhe specifike per te percaktuar “jetegjatesine”. Hartohet nji plan dhe merren disa mostra gjate pergatitjes se produktit, dhe vendosen ne TESTIM ku ndiqet evolimi duke bere ekzaminimin ne disa aspekte: cilesia, shija, era,dhe perberja. Per jogurtin matet “ Numri i baktereve te gjalla eshte nji obligim qe lejon te perdoret termi “JOGURT” te gjithe keta treguese deri sa jane normal percaktojne daten limit qe mund te perdoret.

FILIAL I DANONES (DANONE” SERDIK” Gjate vitit 2010, DANONE “SERDIK” ne Bullgari, ka vene ne funksionim linjen per prodhimin e Tetra Top. Danon “Serdik”, eshte dege e DANONE Grup, ështe lider per keta produkte ne vendine e vet dhe ushtron aktivitetin per 15 vjet duke prodhuar rreth 40 asortimente midis tyre Aktivia dhe Danonino ne 5 linja prodhimi. DANONE si kudo edhe ne kete vend, operon me proces plotesisht te automatizuar, duke filluar qe nga pranimi i lendes se pare (qumeshti), shfrytezohen parimet baze te ANP (Proces Automatik pa Nderprerje) me sistem te centralizuar komandimi. Procesi i prodhimit eshte i perbere nga tri zona; Para-procesi, procesi teknologjik dhe procesi i pastrimit (CIP) plotesisht i automatizuar dhe qe kontrollohet nga SIMENS te series S7 400. Midis zonave te ndara ka rrjete komunikimi dhe drejtimi te llojit Ethernet. Procesi i prodhimit kontrollohet dhe komandohet ne kohe reale nepermjet tri stacione komandimi te pajisur me SCADA Interfeis. Te gjitha komandat dhe parametrat ruhen ne qendren e te dhenave. Procesi eshte i mbrojtur dhe drejtohet ne nivele te ndryshme te hyrjes. Danone Serdik
Lidhur me pajisjet dhe makinerite, punohet sipas miratimit paraprak te furnizuesit DANONE-Grup. Çdo gje sipas standarteve. Cilesia e produkteve kontrollohet ne dy drejtime: Percaktohen treguesit fizikokimik dhe bakterial. Punohet me programe dhe projekte te ndryshme, duke marre parasyshe edhe porosite dhe gjethenje duke minimizuar humbjet. Vazhdimisht shfrytezohet eksperienca e DANONES- Grup. Venia ne pune e Tetra Top Format, e kompletuar me linjen e mbushjes e cila pergatite produktin Tetra Top Format me volum: 1lt, 0,75 lt, 0,5 lt, 0,33 lt, 0,25 lt, 0,2 lt. Procesi eshte ndertuar sipas teknologjise bashkekohore dhe kerkesave te sigurimit teknik qe vepron DANONE- Grup.


NJi DiSKutiM ME DaNONE “SERDiK”
A mund te perdoret K.Mljako (Maja kosi) per “DANONE”? Qumeshti i prodhuar nga DANONE mund te fermentohet por procesi varet nga kushtet e fermentimit, temperatura konstante, majaja të jete e pergatitur per prodhim industrial. Nga varet dendesia e produktit? Densiteti i produktit varet nga disa faktore: DANONE ekuilibron gjate gjithe vitit permbajtjen e proteinave pavaresisht nga variantet e lendes se pare e cila vjen me permbajtje te ndryshme per shume faktore qe specialistet i dine, dhe duke manovruar me permbajtjen e proteinave dhe yndyres ne qumeshtin si lende e pare qe do te thote te rregullohet permbajtja, si dhe duke zbatuar teknologji moderne me kultura bakteriale te prodhuara ne laboratore me shtame(baktere) te vendit prej nga e kane origjinen, DANONE Serdik arrine te prodhoje KMB me cilesi me te mire se kudo. Cili eshte afati i konsumimit? Kjo periudhe eshte e miratuar nga Organet e Kontrollit qe garantojne vlerat ushqimore te produktit dhe sigurine e tij. A permbajne konservante produktet e DANONES? JO Permbajtja e konservanteve nuk lejon te fermentoje qumeshtin dhe te kthehet ne K.Mljako, sepse ndalon zhvillimin e baktereve (Kulturave bakteriale). Produktet e DANONES i ruajne cilesite e tyre per kohe me te gjate, ne saje te pastertise ne te gjithe nivelet (Lenda e pare, paketimi, procesi i prodhimit) dhe zbatimi i zinxhirit te ftohjes. Sipas praktikes qe ndjek DANONE, ka nji perfaqesues te Organeve te Kontrollit qe ushtron kontroll çdo dite per produktet e prodhuara, pra suksesi qendron ne: Seleksionimin e qumeshtit si lende e pare, kontrolli per cilesine e kulturave te pasterta bakteriale, respektimi i higjenes ne prodhim, teknologjia moderne, nji numer i madh analizash qe kryhen çdo dite dhe ajo qe ka shume rendesi, zbatimi i zinxhirit te ftohjes nga ferma - fabrike deri ne dyqanin e shitjes. A ka baktere te gjalla ne produktet e DANONES? Ka. Prania e tyre kontrollohet ne laboratoret e DANONES dhe Laboratoret e Akredituara. Numri i baktereve te gjalla ne fund te afatit te konsumimit eshte 107 /gr Perse kaq i gjate afati i konsumimit? Afati i gjate i dedikohet:
• Qumeshti si lende e pare; seleksionohet.
• Pastertia dhe teknologji moderne.
• Mbajtje e temperatures se ulet qe nga pranimi i qumeshtit deri ne produktin e gateshem
• Sot ne treg pjesa me e madhe e produkteve kane afat knsumimi mbi 14 dite. Në ç`temperature duhet te ruhen produktet?
• Produktet e qumeshtit perfshi edhe ato te DANONES ruhen ne temperature midis 20 C dhe 60 C dhe siguron cilesine e tyre. A permban ndonjeri nga produktet; “Niseshte misri te MODIFIKUAR”? Pyetja nuk u be krejt e qarte prandaj specialistja e DANONES dha pergjigje edhe per Niseshten Geno- te Modifikuar GMO. Niseshtja e Modifikuar eshte niseshte natyrale e cila vetem eshte perpunuar termikisht (ngrohur) prandaj quhet e MODIFIKUAR dhe perdoret gjeresisht ne industrine ushqimore. Sipas Urdhereses per kerkesat e etiketimit dhe paraqitjes se produkteve ushqimore, si nji vend antar i BE, zbaton Legjislacionin Europian, “Niseshte e Modifikuar” eshte emertimi i niseshtes qe perdoret. Konsumatoret duhet t`a kene te qarte ndryshimin midis “NISESHTES SE MODIFIKUAR” dhe “ORGANIZEM TE MODIFIKUAR GJENETIKISHT” Ushqimet qe permbajne organizma gjenetikisht i perkasin Ligjeshmerise specifike qe ka te beje me Etiketimin qe sipas Ligjit fjalet: “Organizem Gjenetikisht Modifikuar” ose “Permban organizem Gjenetikisht te Modifikuar’ DETYRIMISHT duhet te shenohet qarte ne eikete.
Kushdo qe eshte pjese e DANONE- Grup, do te thote edhe DANONE SERDIK ka politike te qarte, e cila NDALON RREPTESISHT shfrytezimin apo shtesen e Organizmave Gjenetikish te Modifikuara ne produktet qe pergatite si dhe lendet e para qe perdore. Kete e vertetojne kontrollet e vazhdueshme te ushtruara per produktet qe pergatiten si dhe lendet e para qe ne asnje rast nuk kane konstatuar pranine e organizmave gjenetikisht te modifikuara. Per çdo pyetje qe u intereson konsumatoreve DANONE pergjigjet nepermjet Postes Elektronike brenda 24 oreve.
Attachments
1.png
1.png (130.54 KiB) Viewed 959040 times
3.png
3.png (120.48 KiB) Viewed 961404 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 23 Feb 2017, 11:49

A K T I M E L I


Ben pjese ne produktet e qumeshtit te tipit Jogurt Probiotik, prodhuar per here te pare nga Firma DANONE ne vitin 2004. Pergatitet nga qumesht lope pjeserisht i skremuar duke i shtuar 5% fruta te ndryshem, aromatike, dhe fermentimi behet duke perdore bakteret Probiotike. Laktobacillus bulgaricus, Streptococus termophilus dhe Lactobacillus casei IMUNITASS, i shtohet gjithashtu destrose dhe sheqer i lenget. Ne 100 gr. Permban: Proteina = 2,8 Karbohidrate = 14,3 Yndyre = 1,6 dhe Vlera kalorike = 83kkal Ne SH.B.A. Aktimeli njihet me emrin (DanAktive) eshte nje Jogurt Probiotik prodhuar fillimisht nga Kompania Franceze DANONE ne vitin 2004. Shperndahet ne 20 vende i ambalazhuar ne shishe 100 ml qe vendosen ne fole 4, 6, 8, 10, 12 dhe 16 cope. Me vone ne vitin 2006 DANONE nxjerr produktin me nji etikete qe perbehet nga nji trio (Dy djeme dhe nji vajze) keta jane superheroj qe e mbrojne organizmin e njeriut nga bakteret dhe quhet “Team Actimel”. Me vone ne vende te ndryshme Aktimeli del ne treg me emra sipas shtetit: Ne Finlande “Actimel Tiimi”: Ac, Ti e Mel Ne Gjermani “Team Actimel”: Captain Ac, Ti e Mel Ne Repubiken Çeke “Actimel Team”: Tim, Ac ed El Ne Spaje “Equipo Actimel”: Ele, Casei e Nitass Ne Argentine”Equipo Actimel”: Ele, Casei e Defensis Megjithate ka pase kritika edhe per Aktimelin lidhur me permbajtjen e larte te sheqerit 14,2% qe eshte ne kundershtim me porosine e UK Food Standards Agency qe gjethenje ka sugjeruar 10 gr per çdo 100 gr. Jo te gjithe Probiotiket jane te njejte. Produktet e qumeshtit qe kane cilesine per te forcuar imunitetin kane zaptuar supermarketet. Cili eshte sekreti i tyre? Nje gje eshte e vertete se provat shkencore qe vertetojne per nji produkt nuk eshte edhe per produktin tjeter.

Profesori Filip Marteau, gastroenterolog ne spitalin Europian Georges Pompidou ne Paris. Thote: Disa Probiotike i kane vertetuar ne praktike dobite e tyre per shendetin e njeriut por nuk jane te gjithe njesoj. Ne qofte se nji baktere lufton diarene, nuk do te ishte efikas ndaj alergjise. Ne qofte se konsumohet p.sh. nji jogurt me Probiotike (Lactobacillus bulgaricus dhe Streptokokus thermophilus) permiresohen problemet e tretjes se Laktozes ndersa lloje te tjere Probiotike veprojne kunder gastroenteritit e sidomos tek femijet. Disa parandalojne diarete te provokuara nga antibiotiket ose Probiotike qe luftojne semundjen Crohn (Semundje inflamatike kronike ne intestino) Te tjere Probiotike sugjeron Profesori, qe meritojne vemendje ne te ardhmen jane kryesisht laktobacilet e sidomos kunder ekzemes atopike (Neurodermite) Kur u pyet Profesori Marteau se cilet Probiotike jane më efikas? Tha: Nuk eshte e mundur te specifikohet por mund te thuhet me kompetence per ato qe jane studjuar me shume dhe qe ka fakte shkencore dhe vazhdon, ato qe njihen me shume nga publiku jane; Laktobacillus Casei Defensis (qe gjindet ne Actimel ®, Bifidus Aktiregularis (qe gjindet ne Jogurt Aktivia® te DANONES dhe Lactobacillus Johnsonii LA1 (qe gjindet ne LC1® te Nestle), Lactobacillus bulgaricus shume i studjuar dhe qe gjindet ne disa produkte (Kiselo Mljako) etj Me tej Profesori, citon se pikerisht per Aktimel® AFSSA (Agjensia Franceze per Sigurimin Ushqimore) ka preçizuar treguesit dhe vleren ushqimore te ketij produkti. Treguesit cilesore te nji produkti te tille jane percaktuar me kujdes, p.sh. ne France eshte e ndaluar te thuhet se ky apo ai produkt lejohet per te kuruar kete semundje! Por eshte e pranueshme te citohen vetem te mirat qe sjelle ne aparatin intestinal, POR kjo nuk vë aspak ne diskutim cilesite e mrekullueshme te Probiotikeve dhe gjithmone te provuara shkencerisht. Lidhur me ndonje kontradikte per konsumimin e tyre JO nuk ka asnje mendim te kundert, Probiotiket jane te dobishem, te sigurte dhe qe duhet te perdoren vazhdimisht nga çdo moshe. Produktet Probiotike jane edhe burim i ri energjie. “Probiotik” eshte nji fjale magjike ne Industrine e Qumeshtit. Llojet e jogurteve veçanarisht jane me vlere keshtu publikohet vazhdimisht dhe publiku e beson. Laktobacillus casei DN-114001[modifier ] Argumenti kryesore per kete produkt eshte prania e bakterit Lactobacillus casei DN-114001 (emri tregetar eshte L. casei defensis) shtesa e tij ka per qellim te forcoje mbrojtjen natyrale te trupit tone, çdo sasi prej 100 ml permban rreth 10 miljard nga keto baktere probiotike, plus qe ne jogurt jane (L. delbrueckii subsp. bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus).


DEFIÇITI I LAKTAZES
PS! Per lexuesin LAKTAZA zberthen LAKTOZEN (sheqerin e qumeshtit)

Vetem 1/3 e popullsise ne bote e ruan aftesine per te zberthyer LAKTOZEN mbasi ka kaluar moshen e femijërise, shumica e popullsise ne Azi, Afrike dhe komplet autoktonet e Amerikes jane Intolerante ndaj LAKTOZES gjithashtu gjysa e popullsise se Amerikes Latine dhe 20% e races se bardhe mbasi kane kaluar femijerine nuk e tolerojne LAKTOZEN!!!!

LAKTAZA prodhohet ne organizmin e njeriut.
A shkakton efekte anësore?
LAKTAZA nuk eshte e rrzikeshme dhe nuk shkakton asnje efekt anesore.
Disa studime thone se njerezit qe jane Intolerant ndaj LAKTOZES, e absorbojne më pak Kalçiumin?
Nuk jane te njohura deri tani bashkeveprime midis Kalçiumit dhe medikamenteve.

Dozat qe rekomandohen dhe keshillat per marrjen e LAKTAZES:
Në treg ofrohen qumeshtra per konsum me permbajtje te ulet LAKTOZE ose PA LAKTOZE te cilet mund te konsumohen ne te njejten sasi sikurse qumeshti normal. Disa pika LAKTAZE mund t`i hidhet qumeshtit normal 24 ore para se te konsumohet, me qellim qe te ulet niveli i LAKTOZES ne qumeshtin normal, doza eshte individuale sepse shkalla e Intolerances eshte e ndryshme, pikat e LAKTAZES ose tableta mund te merren edhe para se konsumohet produkti qe permban LAKTOZE.


PROBIOTIKET BAKTERE TE MIRA.

PS! Jo vetem konsumatoret e thjeshte shpesh here i ngaterrojne nocionet: PROBIOTIKE - PREBIOIKE dhe SINBIOTIKE!!!!!

Trupi i njeriut thote Shkenca perbehet nga rreth 1 TRILION qeliza, mirepo ne organizmin e njeriut jetojne 10 here më shume qeliza bakteriale! Disa prej tyre te ngulitura në trupin tone mundet të na semurin ndersa te tjerat bejne te kunderten bejne vetem pune te mira per shendetin tone, pikrisht keto baktere të cilat MIKROBIOLOGJIA deshiron t`i quaje “ TË MIRA “ jane ata qe kane marre emrin PROBIOTIKE
Un kam shkruar vazhdimish t per keto “Baktere bamirese” per kete ndihmon edhe Libri i fundi me titull: PROBIOTIKET PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM”
Jam i bindur se një liber te tille ose më te mire se ky, ka ardhe koha qe sejcili t`a mbaje afer dhe te krijoje mundesite jo vetem per t`a studjuar por edhe per të zbatuar ato çfare shkruhen per aresyen e forte se ka kohe që shkenca eshte perqendruar tek PROBIOTIKET ku ka zbuluar jetegjatesine e njeriut.
Mjeket gjethenje e më shpesh po i perfshijne ne recetat e tyre per rastet kur perdoren antibiotiket te cilet kohet e fundit po behen si “ buke e djathe” Po a e dine te gjithe se çfare ndodhe kur hyjne ne organizmin tone? Pa hyre ne kompetencat e mjekut , mendoj se një gje duhet te jete e qarte se antibiotiket perveç shkaterrimit te mikrobit per te cilin po perdoret, shkatrron te gjithe mikrofloren qe ndodhet në intestinalin tone (stomak zorre) duke asgjesuar edhe BAKTERET E MIRA por duhet të na ngulitet mire ne mendje “ MOS NA LËNTE ZOTI PA TO”. Gjithmone mjeket e afte kane porositur mbas perdorimit te antibiotikeve per kohe te gjate; Pije një filxhan kos.!!!!!!!
Me gjithe shkrimet shkencore, librat, studimet etj. etj. njerezit nuk duan t`a kuptojne vleren jetike te tyre, sejcili ben zgjedhjen e vet por un deshiroj te tranmetoj pa u merzite sidomos sa here qe pasqyrohen punime te reja, rezultate që ia vlen t`i dije sejcili nga ne.
Ka pothuajse nje shekull qe ne vendet e Rajonit tone studjohen seriozisht PROBIOTIKET dhe jo vetem nga vendasit por edhe nga stdjues dhe shkencetare nga te gjithe kontinentet, dallohen ketu Japonezet jane unikal në zbulimet qe kane te bejne me rritjen e jategjatesise se njeriut. A e dini pse vleresohen jashte mase dhe po perdoren PROBIOTIKET e Rajonit tone me sa di une jane 45 shtete me Industri Qumeshti te zhvilluar? Sepse disa nga bakteret tona (Ballkanike) shkelqejne per vetite e tyre ne dobi te shendetit.

Çfare dijme per PROBIOTIKET? Ku qendron vlera e tyre dhe si duhen perdore? Si t`a forcojme sistemin tone Imunitar? Ketu na vjen ne ndihme Doc. Svetlla Danova drejtuese e Laboratorit “ Bakteret acido – Laktike dhe PROBIOTIKE” në Institutin e Mikrobiologjise - BAN.

Çfare jane PROBIOTIKET, PREBIOTIKET dhe SINBIOTIKET ?

Zakonisht njerëzit mendojne se bakteret dhe mikrobet shkaktojne vetem semundje por duhet t`a dijme tashma te gjithe se eshte nje numur i madh i tyre që bejne pjese ne mikrofloren e dobishme, pa te cilat as që mendohet shendeti i jone. Ata jane PROBIOTIKET që do te thote nga Greqishtja e vjeter “pro” = për dhe “bios” = “jeta” keshtu u quajten qe nga mezi i shekullit te kaluar. Sot flitet shume per Mikrobiom njerezor dhe në vendin kryesore dhe si regulator natyral te gjendjes tone shendetesore jane pikërisht mikroorganizmat PROBIOTIKE dhe BIFIDOBAKTERET, mirepo balanca e mikrorganizmave ne zorret tona mund te çeikulibrohet dhe fuqine e marrin mikroorganizmat e demeshme, ne kete rast fillojne shqetesimet qe nisin pikerisht ne zorret tona.
Ndihmesit kryesore te PROBIOTIKEVE jane ata qe quhen PREBIOTIKE që perfaqesojne grup – lendesh ushqyese (oligo dhe polizaharite) që stimulojne
zhvillimin e BIFIDOBAKTEREVE dhe Laktobacileve dhe njekohesisht ulin numrin e mikroorganizmave patogjene, PREBIOTIKET njihen si “ Fibra natyrale “
Me emrin SINBIOTIKE do te kuptojme kombinimin midis PROBIOTIKEVE dhe PREBIOTIKEVE qe ka efekt pozitiv në mikrofloren e zorreve tona e si rrjedhim ne dobi te shendetit tone.
Si veprojne PROBIOTIKET ? Cilet jane efektet pozitive?
Disbalancimi ose mungesa e perkoheshme e baktereve te dobishme ne zorret tona çon ne risk serioz per shendetin e sejcilit POR ne menyre te veçante tek te vegjelit thekson Znj. Svetlla Danova, keta qenie te gjalla te padukshme me syrin e zakonshem, jane faktor – kyç per hemeostazen e zorreve dhe mbron nga nje sere semundjesh, ka ardhe koha që ky fakt te vleresohet nga çdo njeri nga ne, vitet e fundit jane grumbulluar te dhena shkencore per rolin e PROBIOTIKEVE në funksionimin norm ate traktit gastrointestinal dhe aparatit tretes, traktit uro – gjenital, sistemit Imunitar, organet e frymemarrjes, si dhe roli i tyre ne lehtesimin e semundjeve te ndryshme infektive dhe uljen e riskut nga alergjite.
Eshte teper e rendesishme qe sejcili duhet t`a dije se çdo individ ka mikrofloren e zorreve te veçante – specifike per sejcilin, ne organizmin e individit me shendet normal BALANCA MIKROBIKE E ZORREVE eshte ne favor te baktereve te dobishme dhe baktereve neutrale dhe ky raport konsiderohet i knaqeshem kur eshte 80% me 20% (baktere te demeshme). Nga ndikimi i faktoreve te ndryshem si: Keqesimi i situates ekologjike, stresi, infeksionet bakteriale, marrja e antibiotikeve si dhe e lendeve imuno depressive ndikojne në mikrofloren e njeriut, sipas mendimit te shume studjueseve një pjese e kosiderueshme deri 70% e popullsise të sotme kane nevoje per korrektim te mikroflores në traktin e zorreve. Sot mjeti më efikas dhe më i perhapur per të rivendosur dhe per të mbajtur ne nivelin e duhur te mikroflores jane: PROBIOTIKET dhe Ushqimet funksionale.

Si aplikohen PROBIOTIKET tek femijet? Kur duhet te merren si shtese?
Konsumimi i PROBIOTIKEVE eshte mjet i dobishem per rivendosjen e balances shendetesore tek femijet, kjo aplikohet si profilaktike per mbajtjen e mikroflores normale ne zorre eshte si një terapi per problem te ndryshme shendetesore.


Nuk duhet harruar se PROBIOTIKET jane ndihmesat e pazevendesueshem per shendetin e femijve gjate perdorimit te antibiotikeve,atehere kur bashke me mikrobet patogjene asgjesohen edhe nje pjese e mire e baktereve te dobishme, marrja e PROBIOTIKEVE ne kete rast eshte garanci per te pase sa me pak efekte anesore dhe per rikuperim te shpejte gjate kurimit me antibiotike.
Pavaresisht sa kohe ka që studjohen PROBIOTIKET, praktika ne menyre absolute konfirmon dobine e tyre per shendetin e njeriut, ka rendesi te dihet se perveç preparateve ne forme produktesh qe ofrohen ne treg ata mund te shtohen edhe ne ushqime, prania e ketyre baktereve te dobishme ne keto produkte i kthen ato ne ushqime funksionale qe do te thote perveç vleres ushqimore kane edhe efekt te dobishem per shendetin.
Në vend te pare midis ushqimeve PROBIOTIKE sipas studimeve jo vetem te Institutit BAN por edhe te laboratoreve te akredituara ne bote eshte KMB (Kosi Bullgar) ORIGJINAL per aresyen e vetme sepse permban dy baktere acido-laktike te kombinuara si ne asnje produkt tjeter te ketij lloji dhe konkretisht Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus thermophiles, që perbejne bazen cilesive te dobishme te ketij produkti. Djathi i bardhe me shellire gjithashtu permban baktere te dobishme dozen e duhur dhe me cilesi te shkelqyera PROBIOTIKE keto cilesi konfirmohen nga studimet e koheve te fundit në Laboratorin e Baktereve acido – laktike ne Institutin BAN, me fjale te tjera çdo produkt qumeshti me fermentim natyral perfshi ketu edhe gjiza, krema etj. konsiderohen burim kryesore per PROBIOTIK.
Per femijet te cileve nuk u lejohet te konsumojne produkte qumeshti mund t`i marrin si shtesa te PROBIOTIKEVE ne ushqimet.

Çfare duhet pase kujdes në zgjedhjen e PROBIOTIKEVE per femijet e vegjel?
Edhe nje here PROBIOTIKET nuk jane ilaçe por jane regulator natyral të traktit stomak – zorre si dhe per shendetin ne pergjithesi, ata jane ndihmes natyral ne terapite per disa semundje dhe pavaresisht se si merren efekti i tyre nuk duket shpejt por eshte i sigurte, gradual dhe per kohe te gjate, nga perdorimi i tyre nuk ka asnje efekt anesore. Në treg ofrohen preparate te ndryshem PROBIOTIKE kjo e ben disi te veshtire zgjedh- jen per kete ka dy rruge; Të merret informacioni i saktë si dhe konsultimi me mjekun pediater per te marre ate qe duhet per femijet. Nje gje nuk ndryshon se PROBIOTIKET kane efikasitet vetem ne qofte se doza permban jo më pak se 1 miljon baktere te gjalla dhe te jene aktive (duhet te jete e shkruar ne etikete).
TEPER E RENDESISHME!!! Ka raste shtamet e të njejtit lloj ( p.sh. Lactobacillus bulgaricus), megjithese eshte izoluar nga i njejti vend – zone, mund te ndryshoje rrenjesisht dhe te mos kete cilesite e PROBIOTIKUT!!! problemi eshte mjaft teknik sidomos, per konsumatorin ajo qe mund te beje eshte te informohet me te dhena te plota per cilesite e PROBIOTIKUT ne rastin konkret, ndersa per teknologet duhet te dine me shume le t`a gjejne rrugen per t`u informuar, nuk eshte kollaj te ushqehesh shendeteshem.

A ka ndonje risk per shendetin kur merren PROBIOTIKET?
Në keto vitet e fundit EFSA ( Organi Europian per ushqime te shendeteshme dhe pa risk) ka percaktuar kriteret per parrezikshmerine e PROBIOTIKEVE, pranohen vetem ata qe plotesojne disa kerkesa si në dobi te shendetit ashtu edhe te jene te sigurte dhe të parrezikshëm, tek femijet duhet pase kujdes kur ka Intolerance ndaj LAKTOZES apo alergji ndaj produkteve te qumeshtit patjeter duhet bere reduktim doze deri edhe ne menjanim.
.Per çdo njeri perfshi edhe femijet nuk eshte e domosdoshme te konsumohen PROBIOTIKET pa nderprerje sepse ata kane nje veti qe qendrojne per kohe te gjate ne zorret tona por duhet te jene te pranishme ne çdo kohe.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 12 Mar 2017, 09:45

KOSI HAHET EDHE PIHET

Eshte bere shkas nje reklame qe jepet vazhdimisht ne TV diskutohet ne biseda te lira dhe ndonjehere jepen edhe mendime te gabuara, nga ana tjeter shume persona me pyesin dhe kerkojne nji spjegim. Eshte e qarte se ne qofte se pyetet prodhuesi do të merrni nje pergjigje po aq te sakte por me që kerkohet nga une, po pergjigjem.
Ne vartesi te struktures – konsistences , kosi eshte dy lloje; Me mase te formuar ( kosi tradicional) dhe kosi i perzjere ( qe pihet) dhe cilesia e kosit duke e vleresuar sipas struktures dhe shijes varet nga ndertimi i Impjantit (Linjes ) dhe menyres per prodhimin e tij. Duhet te jete e qarte se trajtimi mekanik i tepert e hollon kosin.
Ne prodhimin e kosit te perzjere ( qe do te thote se TRAZOHET ) trajtimi fillestar i qumeshtit eshte i panderprere dhe i njejte si per kosin me mase te formuar deri ne piken qe dergohet me pompe ne rezervuarin e inkubacionit d.m.th. aty ku i hidhet majaja bakteriale (fara e kosit) dhe kryhet fermentimi acido laktik. Ketu nderpritet vazhdimesia sepse qendron ne inkubacion – fermentim dhe kerkon kohen e duhur, e veçanta eshte se gjate fermentimit TRAZOHET – PERZIEHET pa nderprerje me trazuese mekanike dhe kjo nuk e lejon te krijoje MASE TE FORMUAR.
Asnje nga ne nuk e ka harruar porosine e NENES; mos e leviz kosin gjate miksjes se del i holle.
Ne prodhimin e kosit te perzjere (qe pihet) normalisht fermentimi zgjate 2.5 – 3 ore ne 42 – 43 0 C kjo vlen kur perdoren kultura bakteriale te tipit te zakoneshem dhe ne masen 2.5 – 3 % POR koha ndryshon ne vartesi te llojit te tyre. Mbasi eshte arritur aciditeti ne vleren ideale të pH-it e cila varet nga shija qe preferojme, atehere menjehere behet ftohja deri ne 15 – 22 Grade C qe duhet te kryhet brenda 3 minutave dhe ka per qellim te nderprese zhvillimin e metejshem te baktereve duke nderprere fermentimin e thene Shqip te mos thartohet
Nje keshille per prodhuesit; Ne qofte se perdoren kultura bakteriale te koncentruara, te ngrira,apo te ngrira te thata dhe jane hedhur direkt ne rezervuarin e fermentimit (teknologet e kuptojne; Keta baktere – nuk jane aktivizuar ne menyre paraprake) me qene se duan kohe te aktivizohen ne kete rast fermentimi zgjate 4 – 6 ore ne 43 0C.!!!!!
Ne fazen perfundimtare, kur pH-shi arrine vleren 4.2 – 4.5, kosi ftohet deri 15 – 22 0C dhe ma pompe kalon ne ambalazhim ( operacion i njohur ).


Kosi i perzjere (qe pihet) eshte më i pershtateshem do te thote eshte me lehte t`i shtohen lende aromatizuese etj.
Per ata qe kane deshire te zgjerojne njohurite e tyre, poshte jepet nji Impjant i persosur.

KOS I PERZJERE - QE PIHET.png
KOS I PERZJERE - QE PIHET.png (245 KiB) Viewed 956344 timesB I O M I L K U

BIOMILK ALOE VERAEshte ne forme pluhuri që permban sasi te vogel Laktoze dhe eshte fituar nga fermentimi acido laktik i qumeshtit te lopes ekologjikisht i paster i cili eshte pasuruar me ekstraktin e bimes “çudiberese” Aloe Vera, lendet biologjike aktive të prodhuara nga veprimtaria e baktereve PROBIOTIKE (Laktobacterium Bulgaricum) si dhe lendet e çmuara qe permban Aloe Vera e bejne një produkt qumeshti qe ofrohet si ushqim funksional, e bejne ate të afte te forcoje organizmin e njeriut dhe t`a rinojne ate.
Cilat jane konkretisht dobite?
. Stimulon rritjen e qelizave te reja te shendeteshme.
. Pakeson ne menyre te ndjeshme pezmatimet.
. Shkurton disa here kohen e sherimit te plageve te shkaktuara sidomos nga djegiet dhe mbas operimit.
. Forcon dhe i ben elastike enet e gjakut sidomos ato te imëtat = kapilaret, pakeson pezmatimet dhe redukton dhimbjet e shkaktuara nga zgjerimi i eneve te gjakut, tromboflebitet dhe hemoroidet.
. Eshte teper efikas ndaj semundjeve te grave; problemet gjinokologjike, çistet etj.
. Rigjeneron qelizat e lekures se kokes, forcon strukturen e flokeve, stimulon rritjen e flokeve, heq zbokthin, kuron ekzenen dhe frenon renien e flokeve.
. Nuk permban konservante apo mikroorganizma te modifikuara gjenetikisht, të pershtateshem per femije mbi
3 vjeç.
. Nuk eshte konstatuar asnje efekt anesore gjate perdorimit deri tani.
. Nuk ka asnje kufizim per sasine e konsumimit si dhe kohen e marrjes, keshillohet si doze ditore 1 – 3 luge matese para ushqimit ne gjendje te thate ose e tretur ne uje me temperature < 45 Grade C.
. Ne rast pezmatimi, apo mbas operacionit, djegieve, mioma, mire eshte te perdoren kapsula 2 - 6 ne dite.
. Ruhet ne ambjent me temperaturen e dhomes.

Në 100 gr produkt te thate ndodhen 10 miljard qeliza te gjalla dhe ne gjendje latente te Lactobacillus delbrue-ckii spp. Bulgaricus si dhe keto aminoacide: Cystine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptophan, Tyrosine, Valine, Alanine, Acid Aspartic, Acid Glumatic Glicine, Astidine, Histidine, Hudr. Proline, Proline, Serine, Lisinoalanine. Uje – 6%; Lende te thata – 94%. Proteina gjithesejt – 26 – 30%; Yndyre – 0 – 1.5%, Karbohidrate – 52 – 57% ketu bejne pjese: Laktoza – deri 4%, Pektine deri 1%, Ekstrakt ne gjendje te thate te Aloe Vera – 100 mgr, Kalcium - 1290 mgr, Kalium mbi 1500mgr, Fosfor – 1020 mgr, Hekur – 0.8 mgr si dhe vitaminat e qumeshtit. Ofrohet si ushqim funksional ne pergjithesi ne kapsula 280 mgr ku ndodhen 10 mgr Aloe Vera. në çdo kapsule. Produkti permban protein qumeshti.


BIOMILK Aloe Vera 500 gr.

Nuk do te ishte aspak e lehte te kuptohet ky produkt nga nje pjese e konsumatoreve pa spjeguar shkurtimisht se çfare perfaqeson Aloe Vera?

A L O E - V E R A - (Bima e RINISE)
Aloe Vera emri shkencore eshte Aloe Barbadensis Miller permban rreth 200 perberes te ndryshem ku nje pjese e tyre nuk ndodhen ne asnje produkt tjeter, kjo bime çudi berese ka mbi 4000 vjet qe perdoret ne mjekesi dhe kozmetike.
Bima magjike eshte perdore nga egjyptianet dhe greket e lashte, romaket si dhe popujt ne Indi, Kine, Hipokrati qe konsiderohet babai i mjeksesie ka pershkruar vetite kuruese dhe shkruan per cilesite Aloe Vera per lehtesimin e dhimbjeve te stomakut, etj. etj. vete Mbreteresha Kleopatra e ka perdore per ruajtjen e bukurise. Bima rritet ne vendet me klime te ngrohte dhe te thate.
Lengu ka ngjyre pak ne te verdhe me shije pak te tharte, i tejdukshem ka aftesi te depertoje thelle ne lekuren e njeriut e pastron dhe eshte nje qetesues natyral, ndihmon ne zhvillimin e qelizave te reja permireson funksionin e indeve dhe ndimon ne sherimin e plageve, ka veti antibiotike, antimyk, dhe kunder pezmatimeve, stimulon Sistemin Imunitar, qeteson sistemin nervore, ndihmon ne pastrimin e traktit te tretejes dhe asimilimit, shpesh here eshte I pazevendesueshem. Mire eshte te kete sejcili gjethet e Aloe Vera sese perballon disa siklete qe mund t`i ndodhin.
Aloe Vera eshte plotesisht e parrezikeshme shum rralle mund te jap alergji.
Nuk keshillohet te merret ne sasi te madhe nga goja sepse mund te krijoje shqetesime ne stomak.
Nuk rekomandohet per grate shtatzene dhe me femije latant, si dhe individe qe kane alergji ndaj hudhres.

Perberja:
Lengu i Aloe Vera permban mbi 75 perberesa te njohur me veprim universal, eshte i pasur me vitamina, metale dhe mikroelemente eshte i pasur gjithashtu me zaharide, enzyme, sterole, acid salicinik.
Vitamina: A, C dhe E qe jane te njohura si “Vitamina kunder plakjes”ndihmojne ne vetpastrimin e organizmit si dhe ne procesin e formimit te lekures se shendeteshme, kockave, dhembeve si dhe per sherimin e plageve, kontribojne ne rritjen e aftesise se organizmit te njeriut per t`u mbrojte ndaj viruseve dhe pengojne formimin e qelizave kanceroze, tashma njihet efekti i fuqishem antikanceroz i Vitamines E, eshte per t`u vene ne dukje roli i Vitaminave te Grupit B ne funksionimin e sistemit kardiak, shikimit, ne funksionimin e rregullt te sistemit nervor dhe muskulore, forcojne kujtesen, i shenova keta per t`u a kujtuar sidomos atyre qe ushqehen me ushqim të nje anshem edhe pse i ane mundesite per shumellojshmerine e ushqimeve ku perfshihen edhe eta vitamina jetedhenese.
Aloe Vera kane pohuar studjuesit eshte nder te paktat bime qe permban Vitaminen B12 sepse ndodhet kryesisht ne produktet ushqimore me origjine shtazore.
Metalet dhe mikroelementet jane teper te çmuar ata rregullojne balancimin e ujit ne organizmin e njeriut, ndihmone ne dergimin e Oksigjenit deri tek qelizat, jane gjithashtu te nevojshem per koagulimin e gjakut, etj.
Amino – acidet jane zbuluar 18 – 20 amino acide ne lengun e Aleo Vera te domosdoshem per ndertimin e indeve ne trupin e njeriut, per t`u vene ne dukje jane 7 – 8 prej tyre qe jane te domosdoshem dhe vete organizmi i jone nuk i prodhon!
Enzimet; Zberthejne karbohidratet ndihmojne ne pervehtesimin e yndyrnave, largojne trigliceridet nga enet e imta te gjakut – kapilaret, ndihmojne ne rigjenerimin e muskuje, ulin lodhjen, po ashtu ushtrojne veprim frenues në formimin e radikaleve te cilet jane shkaku i semundjeve fatale.
Antrakinonet; Veprojne si antibiotike natyral sepse kane vetite e tyre – antibiotike.
Steroidi; Eshte quajtur Kortizoni natyral, ndihmon direkt ne uljen e kolesterolit si dhe ne disa alergji pa asnje efekt anesore.
Acide yndyrore; Ndihmojne ne rregullimin e sasise se kolesterolit de triglicerideve ne gjak.
Acidi Salicinik; Perberesi kryesore i Asprines, ka efekt qetesues.
Acidi tartrik; Ndihmon ne rregullimin e nivelit te sheqerit ne gjak sidoms diabetiket.
Saponinet; Lende atyrale me veti antiseptike. etj.etj. etj……

Eshte shum e dobishme per floket, ne fillim te perdorimit i bën floket të marrin formen lehtesisht, ne menyre te dukeshme permireson pamjen e flokeve, ndihmon ne rritjen sepse ka veti te theksuara hidrative, pakeson tharjen e sidomos redukton zbokthin. Perveç kesaj Aloe Vera konsiderohet teper efektive ndaj renies se flokeve, eshte e pasur me vitamina prandaj eshte zgjedhje ideale per t`i dhene shkelqim flokeve nga ana tjeter e zbut lekuren e njeriut dhe I njejti efekt vrehet edhe kur perdoret per floket dhe per te pare keto rezultate
duhet te perdoret vete lengu ose produkti qe permban Aloe Vera te pakten 2 – 3 here ne jave, specialistet keshillojne te perdoret sham po qe permban Aloe Vera por efekte me te dukeshme duken kur perdoret lengu original i Aloe Vera si balsam per pastrimin e flokeve dhe te lihet gjithe naten te veproje.
Efektet kunder zbokthit, tharjes si dhe renies se flokeve i dedikohen permbajtjes se enzimeve qe ka bima mendohet se keta ndikojne ne rritjen e flokeve per kete qellim duhet te perdoret lengu i fresket ose geli i Aloe Veres dhe si plotesim larja e flokeve te behet me product qe permban Aloe Vera.
PS!
Per te bere nje pune me mend, ata qe vuajne nga renia e hereshme e flokeve eshte mire më pare te vizitohen te mjeku specialist per te percaktuar shkakun e renies se flokeve, megjithese rastet jane te shumeta qe Aloe Vera ka dhene rezultate dhe efekte pozitive por mund te ndodhe qe shkaku i renies te jete mungesa e vitaminave ne kete rast Aloe Vera mundet te mos kete efektin e duhur ndersa kur eshte zgjedhur perdorimi i Aloe Veres per kete qellim dhe eshte filluar te perdoret atehere rekomandohet edhe të pihet lengu i fresket i Aloe Vera per te rrite efektin.
Lengu si dhe geli i Aloe Vera jet efekt per te gjihe llojet e lekures e veçanarisht per lekuren e ndjeshme.


Studjuesit jane në nje mendje per 10 aresyte qe duhet te konsumohet GELI I Aloe Vera:

VO!
Imagjinoni kur keni prere gjethin e Aloe Vera dhe filloni te nxirrni gelin qe ndodhet ne brendesi te gjethit!! Keshilli Shkencore Nderkombetar i Aloe Vera per 75 perbersat ushqimore, e ka quajtur lengu më i persosur me origjine bimore. Mbasi te njiheni me 10 argumentat do te bindeni pse eshte quajtur nga Shkenca “ Bime e mrekullueshme”.
.1 Dhëmbe te shendeteshem dhe higjene e persosur e gojes.
Aloe Vera eshte teper e dobishme per gjithe gojen si dhe venat ne veçanti, pihet lengu ose geli dhe pastrohen dhembet rregullisht me pasten e dhembeve Forever (qe permban Aloe Vera) dhe do te reduktohen takimet me stomatologun.
.2 Lehteson dukeshem dhe shpejt iritimet e lekures.
Aloe Vera pemireson funksionimin e fibroblasteve, jane pikerisht ata qeliza “të shquara” te cilat jane pergjegjese per formimi n e kolagjenit ne organizmin e njeriut dhe kontribojne ne lehtesimin e iritimit te lekures.
.3 Permireson tretjen.
Një system i shendeteshem tretes garanton qe trupi i njeriut te pervehtesoje lendet ushqyese, Aloe Vera ka veti natyrale detoksifikuese pirja e rregullt e gelit rregullon peristaltiken e zorreve dhe rrite pervehtesimin e proteinave, por ne te njejten kohe pakeson numrin e baktereve te keqija qe jetojne ne zorret tona dhe e gjithe kjo veprimtari realizohet ne menyre natyrale, keshtu lehtesohet ambjenti acid ne stomak si dhe reduktohen shqetesime te tjera te aparatit tretes.
.4 Forcon Sistemin Imunitar.
Aloe Vera forcon Sistemin Imunitar te njeriut ne menyre natyrale, meqene se sistemi mbrojtes (imunitar) punon 24 ore në 24 ore dhe e ruan organizmin e njeriut, Aloe Vera me agjentet imunostimulues natyral i dhurojne trupit një arsenal te vazhdueshem nga ku buron
.5 Rregullon peshen dhe energjine.
Aloe Vera qe merret ne rruge natyrale pastron aparatin tretes, ushqimet qe marrim permbajne shum perberes te padeshrueshem qe e shqetesojne organizmin dhe shpesh here e lodhin, konsumimi i Aloe Vera ndihmon te ndjehemi te shendeteshem dhe plot energji si dhe ndihmon ne ruajtjen e peshes trupore në kufijte normal.
.6 Rigjenerimi i kolagjenit dhe elstines.
Aloe Vera i ofron organizmit te njeriut si burim i pasur me elemente ndertues r me elemente ndertues per te pase lekure te shendeteshme, lekura e jone rinovohet çdo 21 deri 28 dite por duke konsumuar Aloe Vera çdo dite mund t`i kundervihet procesit te plakjes dhe nundet te jete kjo doze ditore per te ilen vuan lekura e juaj.
.7 Doza ditore per minerale.
Midis mineraleve qe u zbuluan në Aloe Vera, jane: Kalciumi, Natriumi, Hekuri, Kaliumi, Kromi, Magnezi, Mangani, Hekuri, Zinku, e gjithe kjo pasuri ! te gjithe e dime se ushqimet qe permbajne vitamina dhe minerale kehillohen per shendet te gjithanshem.
.8 Doza ditore per vitamina.
Geli i Aloe Vera permban vitaminat А, В1, В2, В6, В12, С dhe Е, acid folik dhe nikotinamid, organizmi i njeriut nuk eshte ne gjendje te depozitoje disa nga keto vitamina prandaj duhet t`I marre nepermjet ushqimeve çdo dite, dhe paska nje menyre teper efikase per t`I siguruar nepermjet dozes ditore te Gelit qe ermban Aloe Vera nga ana tjeter kjo konsiderohet edhe nje mbrojtje nga stresi. ?!!
.9 Veti antipezmatuese.
Ne gelin e Aloe Vera ndodhen 12 perberes natyral per te cilet eshte vertetuar se frenojne proceset e pezmatimit pa shkaktuar asnje efekt anesore, nga ana tjeter ndihmon ne levizjen e kockave dhe zhvillimin e muskujve.
.10 Elementet ndertues te trupit.
Aminoacidet jane “tullat” me te cilat eshte ndertuar trupi i jone, Geli i Aloe Vera permban gjithesejt 20 aminoacide ku renditen 8 aminoacidet e pazevendesueshem qe siç dihet organizmi nuk eshte ne gjendje t`i prodhoje, konsumimi i rregullt i Aloe Vera siguron shendetin e mire, pikërisht per aminoacidet, mendoni e gjithe kjo pasuri ne 60 – 120 ml.
.
Attachments
5.png
5.png (565.88 KiB) Viewed 955564 times
4.png
4.png (302.65 KiB) Viewed 955564 times
3.png
3.png (145.12 KiB) Viewed 955564 times
KOS I PERZJERE - QE PIHET.png
KOS I PERZJERE - QE PIHET.png (245 KiB) Viewed 956344 times
KOS I PERZJERE - QE PIHET.png
KOS I PERZJERE - QE PIHET.png (245 KiB) Viewed 956344 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 09 Apr 2017, 11:16

BETEJA E BAKTEREVE

Vazhdojne konsumatoret tone, perfshi ketu edhe miqët e mi kur konsumojne produktete acido – laktike t`i japin më shume rendesi shtesave qe u jane bere USHQIMEVE PROBIOTIKE se sa perberjes bakteriale keshtu; preferojne te diskutojne me shitesin se më mire po një Aktivia – apo nje PROBIOTIK tjeter me luleshtrydhe, ose fruta te tjere e keshtu me radhe gjethenje tentojne ate çfare u pershtatet per te knaqur shqisen e te shijuarit pa zene ne goje dhe pa pase aspak “haber” nga bakteret – llojin – a jane te gjalla madje edhe numrin e tyre!!!!!! Ndryshe eshte me konsumatoret e Europes, degjova nje zonje kur komunikonte me shitesin ne supermarket duke i thene se po marr nje Aktimel sepse dua te ndihmoj ne forcimin e Sistemit Imunitar, apo tjetri kerkoi Aktivia, u ankua se kishte pase si fryerje e keshtu me rradhe….kjo do te thote se kane njohuri, lexojne materjale serioze jo çfare thuhet ne kafene apo nga njerëz inkopetente, un jam gjithemone me mendimin se ja vlen te sakrifikohet koha qe shpenzohet per njeren nga telenovelat apo bisedat pa asnje vlere dhe te mesojme se çfare jane keta PROBIOTIKE te cilet arrijne deri atje sa te kene ne dore gjendjen tone shendetesore, kjo eshte persa i perket konsumatorit por e keqja më e madhe eshte se edhe ata qe merren me trajtimin dhe perpunimin e qumeshtit nuk kane njohurite e duhura dhe kjo vjen nga mungesa e kualifikimit, me sa di un nuk ka vend ne Europe te mos kete Shkollen Profesionale per pergatitjen e teknologeve te mirefillte per trajtimin dhe perpunimin e qumeshtit dhe t`i jepet rruge zbatimit te procedurave teknologjike dhe kontrollit fiziko-kimik e bakterial, nga ana tjeter mungon drejtimi teknik, per mendimin tim kurre nuk mund te kryeje punen e inxhinjerit teknolog të Industrise se Qumeshtit, një kimist (jo per faj te tij)
Le te kthehemi tek problemi që po trajtoj; per t`a kuptuar më mire duhet te jemi te bindur se te gjithe ne neprmjet “deres se depos” = gojës, se bashku me ushqimet hyjne edhe mikroorganizma te llojeve te ndryshme dhe nuk jane pak por me miljarda dhe askush nuk eshte i privelegjuar, kushdo qofte, ne mund t`i pakesojme me masat e gjitheaneshme por asnjehere nuk mund t`i evitojme. Ata ndodhen ne te gjithe aparatin tretes dhe te asimilimit dhe zona më e preferuar e tyre jane zorret tona aty e ushtrojne aktivitetin e tyre jetesore, midis tyre ka baktere te mira qe dijne te bejne vetem pune te mira por ka edhe baktere te KËQIJA dhe mund te kete edhe patogjene – semundje prurese, problem i rendesishem eshte t`a njohim gjendjen – situaten dhe çfare mund te bejme ne?
Do te perpiqem t`a paraqes sipas situatave qe krijohen:
Jane tre situata;
. Situata e pare : Hyrja e baktereve dhe krijohet Disbalancim
. Situata e dyte : Shtohen PROBIOTIKET nepermjet konsumimit per te permiresuar gjendjen ne favor te baktereve te MIRA.
. Situata e trete : Mbas një lufte pa kompromis, betejen e fitojne Bakteret e MIRA.

Tri SITUATAT.png
Tri SITUATAT.png (123.95 KiB) Viewed 955272 times


SITUATA E PARE Hyrja e baktereve bashke me ushqimet..png
SITUATA E PARE Hyrja e baktereve bashke me ushqimet..png (260.47 KiB) Viewed 955272 times


SITUATA E DYTEË
Kur ne e ndihmojme organizmin tone duke konsumuar PRODUKTE PROBIOTIKE siç Jane: KOSI I JONE (KOSI I GJYSHES), KMB (Kosi Bullgar) i cili permban Laktobakterium Bulgaricum = Baktere magjike, JOGURTI, KEFIRI i cili ka zene vendin e pare per dobite e tij në shendetin e njeriut sepse arrine te permbaje deri 20 lloje baktere TË MIRA, Aktivia, Aktimeli me Laktobakterium Casei që kontribon ne forcimin e Sistemit Imunitar etj.

SITUATA E DYTE Marrja e BAKTEREV PROBIOTIKE.png
SITUATA E DYTE Marrja e BAKTEREV PROBIOTIKE.png (369.56 KiB) Viewed 955272 times


3.png
3.png (177.02 KiB) Viewed 955272 timesUSHQIMET - PROBIOTIKE.png
USHQIMET - PROBIOTIKE.png (371.54 KiB) Viewed 955272 times


BETEJA MIDIS BAKTREVE.png
BETEJA MIDIS BAKTREVE.png (456.23 KiB) Viewed 955272 times


Ka nje perballje pa terheqje, lufte deri ne vdekje midis baktereve TE KEQIJA PATOGJENE dhe bakterev te MIRA – PROBIOTIKE, eshte absolutisht e sakte ajo qe thote Shkenca se ne qofte se ne kete perballje mbizotrojne Bakteret “ARMIKE” ne nuk e ndjejme vehten mire, shfaqen shenja shqetesuese ne intenstinalin tone dhe ne te gjithe organizmin.
Kjo lufte midis baktereve behet pa kompromis dhe me mjete te ndryshme, mjeti kryesore eshte krijimi i ambjentit te papershtateshem per zhvillimin e veprimtarise jetesore per kundershtarin por ka edhe nje menyre tjeter; më i forti GLLABËRON me te dobetin, eshte njesoj sikur t`a krahasojme me luften ne kohen e lashte midis Legjioneve Romake kunder armiqeve, ku marrin pjese luftetare te ndryshem keshtu ndodhe edhe me bakteret nga te dy palet ka luftetare te fuqishem-rezistente dhe te paperkulur + gladiatore dhe per te kaluar fitoren ne anen e baktereve te MIRA – PROBIOTIKE qe do te thote për te miren e shendetit tone dhe që ne t`a ndjejme vehten mire, puna më me mend qe duhet te bejme eshte dergimi i armatave dhe forcave te reja per te fituar betejen, kjo perkthehet keshtu: Kur nisemi te blejme nje PROBIOTIK t`a vleresojme; Se pari a ka baktere te gjalla? Cilat lloje duhet te perdore un sot? Sa eshte numri i tyre per 1 ml/produkt? Dhe te furnizojme organizmin tone me shumellojshmeri e sidomos ato baktere qe jane efikase dhe me numrin e nevojshem te baktereve qe do te thote disa miljarda.

FITORJA E BAKTEREVE TE MIRA.png
FITORJA E BAKTEREVE TE MIRA.png (757.3 KiB) Viewed 955272 times


9.png
9.png (114.39 KiB) Viewed 955272 times


Besoj se duke u njohur me kete materjal do te jemi me te kujdeseshem kue bejme zgjedhejen e PROBIOTIKEVE


INDUSTRIA E QUMESHTIT

INTOLERANCA NDAJ LAKTOZES

Mund te kete nga ata qe lexojne keto materjale me ose pa të drejte te çfaqin shenja dyshimi per saktesine dhe vertetesine e tyre, e kam thene edhe here te tjera midis shtyllave ku un mbeshtetem jane edhe te dhenat qe më vijne çdo muaj nga Instituti i Studimeve te Korporates me te madhe ne bote DANONE qe ushtron aktivitetin e vet kudo.
E konsideroj privilegj dhe jam me fat të njihem hollesisht me keto studime, konkluzione të kerkimeve shkencore të kryera nga studjuesit ne mbare boten lidhur me PROBIOTIKET e veçanarisht per Jogurtin - Kosin dhe ashtu te fresketa t`ua transmetoj lexueseve sidomos konsumatoreve sepse perpunuesit e qumeshtit tashma qendrojne te distancuar!!!


10 MAJ 2017 Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com


Sa shpesh mund të konsumohet kosi nga laktose maldigesters dhe qe kane Intolerance ndaj Laktozes?
2017/04/27

Organizatat kombëtare dhe ndërkombëtare si Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara rekomandojnë konsumin e përditshëm të produkteve të qumështit pa yndyrë dhe me yndyrë të ulët (1%) si; produktet acido laktke - kosi. Madje disa organizata kombëtare të ushqyerit siç janë Udhëzimet Ushqimore Amerikane për Amerikanët dhe Programi Kombëtar për Ushqimin dhe Shëndetin në Francë (Program National Nutrition Santé) rekomandojnë që të rriturit të konsumojnë çdo ditë tre vakte produkte qumështi.
Këto rekomandime zbatohen edhe për maldigesters laktoze dhe intolerants lactose gjithashtu, maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës mund të konsumojnë laktozë, në sasi modeste, deri në 12g në një marrje ose deri në 24g, mundësisht në sasi të vogla gjatë ditës, gjatë ngrënies, pa përjetuar simptoma

A mund të konsumohet kosi nga maldigesters lactose dhe intolerants?
2017/04/25

Lactose maldigesters-WGO-kos

Po. Kosi është një lloj ushqimi i paracaktuar që përmban sheqerna, proteina dhe yndyra, të zberthyera në forma të thjeshta.
Maldigestuesit e laktozës dhe intolerantët e laktozës mund të konsumojnë kos, sepse laktoza në kos është tretur në mënyrë më efikase se çdo burim tjetër i qumështit. Pse? Kosi është një formë e qumështit të fermentuar që përmban bakteret e gjalla, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, të paktën (miljona) mikroorganizma të gjalla për gram kos. Këto baktere prodhojnë acidin laktik duke zberthyer Laktozen qe ndodhet ne Kos - Jogurt. Kulturat e gjalla në kos përmirësojnë tretjen e laktozës për sejcilin individ. Kjo kërkesë, për më tepër, miratohet nga Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore. Prandaj, për maldigesters laktoze dhe intolerants, kosi është një mënyrë e lehtë për të konsumuar produktet e qumështit.

A ka kuptim që per shkak te Intolerances ndaj Laktozës të shmangen produktet e qumështit?!
2017/04/20

Për intolerantët e laktozës dhe maldigesters, shmangia e qumështit dhe produkteve të qumështit mund të ketë pasoja shëndetësore. Të gjitha organizatat mjekësore rekomandojnë që maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës të mos shmangin ushqimet e qumështit në mënyrë që të parandalojnë mangësitë e ushqyesve. Maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës duhet të përshtatin dietën e tyre.
Sasi të vogla të laktozës ende mund të konsumohen pa shkaktuar ndonjë simptomë. Konsumi i kosit, i cili përmban baktere të gjalla që ndihmojnë në tretjen e laktozës që përmban, edhe djathrat që përmbajnë laktozë sasi të ulët ose jo, është e mundur dhe madje inkurajohen (cheddar – tip kaçkavalli, provolone, mozzarella, etj.).

Si të jeni të sigurt se jeni Intolerant ndaj Laktozes?
2017/04/18

doagnose-lactose-jotolerate-simptomat
Nuk është e mundur që të vetë-diagnostikoni intolerancën e laktozes, mund të gjesh teste në internet, por këto teste nuk janë vërtetuar shkencërisht.
Për të qenë i sigurtë, duhet të diagnostikohen intolerancat e laktozës. Diagnoza e intolerancës laktoze kryhet vetëm nën një kontroll të rreptë mjekësor me një test ad hoc të hidrogjenit. Ky test përfshin një sfidë me gojë me një dozë standarde të laktozës (zakonisht 20 deri në 50 g) e ndjekur nga zbulimi, në ajrin e nxjerrë, nga hidrogjeni i prodhuar nga flora e zorrëve dhe nga ndodhja e një ose disa / shumë simptomeve të mëposhtme : Bloating, diarre, dhe fryrje.
Shpesh, intoleranca e laktozës diagnostikohet vetë nga individët të cilët përjetojnë siklet intestinale pas konsumimit të produkteve të qumështit por ky duhet te konsiderohet vetem një dyshim!!! Kur i nënshtrohen diagnozës së duhur mjekësore, vetëm 50% e individëve me intolerancë laktozë të vetëdjagnostikuar e shohin gjendjen e tyre të konfirmuar. Ashpërsia e simptomave në përgjithësi është mbi-raportuar me vetë-diagnostikimin. d.m.th. Çdo gjë me mjekun.
Attachments
3.png
3.png (177.02 KiB) Viewed 955272 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 03 Jun 2017, 16:24

K E F I R I
SHPESH BEHET PYETJA ÇFARE KA K E F I R I QE KA KAQ VLERE TE MADHE ???!!!
Jane po ata studjues ne bote qe flasin per dobite qe sjellin ne pergjithesi USHQIMET – PROBIOTIKE dhe jane po ata
qe çuditen per KEFIRIN si burim i paparishikueshem per BAKTERET PROBIOTIKE!! dhe konkretisht disa baktere si
Leuconostoc, Lactobacillus Caucasus, Torula kefir dhe Saccharomyces kefir te cilat nuk mund te jene ne Jogurt –
Kos nga ana tjeter bakteret e Kefirit ne pergjithesi jane me te forta – aktive, gjithasht jane teper te aft ate prodhojne
Vitaminat B12 dhe K, qe permban Kefiri, ndihmon ne lehtesimin e Intolerances ndaj Laktozes, permban te gjithe aminoacidet e pazevendesueshem kjo eshte edhe aresyeja qe shum fiskulturiste e perdorin si shtese ne diten e tyre,
permireson nivelin e sheqerit ne gjak, me nje gote Kefir plotesohen 10% te nevojave ditore per Vit. A, 25% per Vit.D, 30% per Kalcium permban gjithashtu shume mikroelemente kaq te domosdoshem per organizmn e njerut, P, Fe, Mg, K, Cu.
E verteta eshte se keto veti te pakufizuara i ka Kefiri i prodhuar ne menyre artizanale duke perdore kerpudhen Torula – Kefiri (Tibetit) eshte me fat ai qe e siguron!!

Si mund te pergatitet ne shtepi:
Kryesorja eshte te sigurohet kerpudha – kokrizat e Kefirit eshte teper e veshtire por lehtesohet ne qofte se e merrni nga dikush qe po e perdore, ajo ka nje veti qe per disa jave fermentim ajo rritet – shtohet pothuajse dyfishohet. Nuk kandonje procedure strikte ju vete do te gjeni kombinimin qe ju pelqen, patjeter duhen kokrizat e Kefirit, qumesht i fresket, temperatura e ambjentit gjate fermentimit, edhe sasia qe duhe hedhur ne qumesht normalisht esht 1 : 10 ene qelqe dhe luge druri sepse kokrizat e Kefirit veprojne me metalin, eshte I gateshem per konsum mbas 24 – 48 ore fermentim.
Ja disa shenja qe percaktojne perfundimin e Kefirit dhe qe eshte gati per t`u konsumuar:
. Kur hapni kavanozin, zakonisht ndjehet nje shfryerje e lehte.
. Kefiri ka ere te kendeshme dhe te kujton majane e birres
. Eshte bere pak viskoz
. Eshte pak i gazuar, ne qofte se qendron me shum ne fermentim ka treguese te tjere.
Perberja e Kefirit.
• Ka 10 – 20 lloje mikroorganizma dhe baktere.
• Aminoacidin Triptofan
• Gaz karbonik, etanol
• Proteina qumeshti, polizaharite
• Biotine, e cila favorizon marrjen e vitaminave nga organizmi jone.
• Vitamina dhe Pro-vitamina: A, B1, B2, B6, Vitamine D, K2, acid folik.
• Minerale: Kalcium, Hekur, Jod.
• Uje.
Vetite ushqyese e bejne Kefirin ushqim te pershtateshem per te gjitha moshat, vlera e tij varte kryesisht nga menyra se si zhvillohet fermentimi i qumeshtit perfshi edhe koncentrimin e Vitamines B12. Asimilohet lehet, e pasuron organizmin tone me vitamina, minerale dhe proteina, eshte ushqim i dobishem dhe balancues, mban gjalle dhe e forcon Sistemin Imunitar, ka efekt qetesues, ndihmon ne uljen e pagjumesise, depresionit dhe hiperaktivitetit, konsumimi i rregullt i Kefirit lehteson shqetesimet e stomakut, ule fryerjet, gazrat, dhe siguron aktivitet normal te stomakut.
DOBITË PER SHENDETIN NGA KONSUMIMI I KEFIRIT.
Racioni ditore 175 gr KEFIR siguron 20% te nevojave ditore per Kalcium, e domosdoshme per organizmin e njeriut Kefiri konsiderohet PROBIOTIK NATYRAL dhe ndihmon ne menjanimin e disa infeksioneve fungale si: Kandida albikanc. Sipas Mjekesise popullore Ruse ( Ne keto vende perdoret se tepermi KEFIRI):
• Rregullon dhe ndihmon funksionimin e Sistemit Imunitar tek njeriu.
• Rregullon tensionin e gjakut
• Ka efekt pozitiv ne veprimtarine zemres dhe qarkullimin e gjakut,
• Kuron semundjet e lekures – aknet
• Rregullon sistemin e tretjes
• Vepron mire ne Kolit
• Balancon floren ne stomak si dhe acidi e stomakut.
A ka ndonje efekt anesore?
Në ditet e para te konsumimit tek disa persona ka mundesi te rritet sasia e gazrave, por menjehere stomaku adaptohet, permiresohet tretja, kush vuan nga veshkat ose melçi fillimisht mud te kete rendese ne ate zone por shpejt kalon.
KUJDESI PËR KOKRIZAT E KEFIRIT
Eshte thene dhe shkruar disa here se ekzistojne dy lloje KEFIRI:
. NATYRAL i cili pergatitet nga qumeshti por fermentimi kryhet nga nje numur i madh bakteresh mikrobiologet kane pranuar se jane mbi 20 lloje dhe ajo që ka çuditur studjuesit eshte se si keto 20 baktere arrijne te bashkejetojne (Simbioze) kur ne jeten njerezore veshtire eshte te shkojne mire “pa u grindur” më shume se dy njerez!!!! Kete mrekulli e ka realizuar Kerpudha TORULA KEFIRI me vend – banim ne zonen e Kaukazit poshte Tibetit pikersht atje ku takon rruges disa mbi 100 – Vjeçare qe ecin shpejt!!!!! Dhe jo më kot YJET E HOLLIVUDIT e perfshijne ne dieten e tyre.
Kush i ka siguruar keta KOKRRIZA KEFIRI (TORULA KEFIRI) eshte me fat dhe duhet t`a dije vleren.
PS!
Lidhur me trajtimin e kokrizave te KEFIRIT si dhe plot njohuri te tjera per kete produkt qumeshti kush ka durim
mund te lexojë Lbrin – 2 : “PROBIOTIKET PRODUKTE QUMESHTI TË SHENDETESHEM “
KEFIRI INDUSTRIAL i cili pergatitet nga qumeshti por fermentimi kryhet nga kulturat bakteriale te pasterta perberjen e te cilave e din Firma Prodhuese, me gjithate per mendimin tim personal ky eshte ndryshe nga i pari un kete ka shum vjet qe po e prodor sepse e prodhoj vet por them se: “Kur ske pulen han sorren” gjithesesi ka vleren e vet dhe duh-et te jete masiv ;por ne besoj se do te thyejme rekordin per mos perdorim. per Rekordin Europian jam i sigurte që e kemi por shpresojme ate boterore!!!

1.png
1.png (506.26 KiB) Viewed 948633 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 18 Jun 2017, 11:47

INDUSTRIA E QUMESHTIT
Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com
Jun 12 at 10:42 AM

D A N O N E KËSHILLON:

Të gjithe ne konsumatoret duhet t`i njohim 9 problemet qe kane te bejne me Intolerancen ndaj LAKTOZES:
Deri në Organizaten Boterore te Gastrenterogjise ka arritur diskutimi i Intolerances dhe Maldigestionit te LAKTOZES.

.1. Cili eshte dallimi midis MALDIGESTIONIT dhe INTOLERANCES ndaj LAKTOZES?
Ekziston ndryshim midids ketyre dy situatave. E perbashketa eshte se ne te dy rastet LAKTOZA nuk tretet në aparatin tretes nuk zberthehet plotesisht dhe ashtu jo e tretur hyn ne zorre deri ne zorren e trashe. Tek disa individe si pasoje e fermntimit acido laktik ne kolon (zorre e trashe) krijon shqetesime si diare, fryerje etj, kjo quhet Intolerance ndaj LAKTOZES.

.2 Si mund te siguroheni se keni Intolerance ndaj LAKTOZES?

Nuk eshte e mundur ju vet te diagnostikoni Intolerancen ndaj LAKTOZES, studjuesit nuk jane dakort me ato teste qe jepen ne Internet sepse ata nuk jane vertetuar shkencerisht, per te qene te sigurte, Intoleranca ndaj LAKTOZES percaktohet vetem nen kontrollin e rrepte te mjekut, shpesh here njerezit me qene se kane shqetesim si fryerje, diare etj. kane bindur vehten se jane intolerant ndaj LAKTOZES por kur paraqiten te mjeku vetem 50% e tyre jane konfirmuar.

.3 A nenkupton mostretja dhe intolerance ndaj LAKTOZES të kalohet deri ne ekstrem, në reduktimin e qumeshtit dhe produkteve te tij!!!!?

Per intolerantet ndaj LAKTOZES dhe maldigestuesit shmangia e konsumimit te qumeshtit dhe produkteve te tij duhet te kete pasoja per shendetin, studjuesit rekomandojne te mos i shmangin por të adaptohen me keta ushqime, eshte vertetuar se sasi te vogla LAKTOZE organizmi i tyre eshte ne gjendje t`i trese pa krijuar asnje lloj pasoje dhe shqtesim.

.4 A mund te konsumojne Jogurt – Kos intolerantet ndaj LAKTOZES dhe maldigesteret?

PO. Jogurti Kosi i jone eshte produkt me vlere ushqimore dhe i domosdoshem per organizmin e njeriut sepse permban karbohidrate, proteina dhe yndyre te kthyera ne te thjeshta. Eshte theksuar edhe here te tjera Maldigestuesit dhe intolerantet ndaj LAKTOZES mund te konsumojne Jogurtin – Kosin sepse LAKTOZA ne kete produkt eshte e zberthyer me teper se ne çdo produkt tjeter qumeshti dhe duhet te jete e qarte se veprimi i baktereve te dobishme Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, të paktën 10 (8) mikroorganizma të gjalla për gram kos.
.5 Sa shpesh mund te konsumohet Jogurti Kosi nga maldigestet dhe intolerantet e LAKTOZES?

Organizatat kombetare dhe nderkombetare te Ushqimit dhe te Bujqesise te Kombeve te Bashkuara rekomandojne konsumimin e perditeshem te produkteve te qumeshtit POR me yndyre te ULET qe do te thote nen 1%, disa organizata si: Amerikane, Franceze (Program National Nutrition Santé) rekomandojne madje të rriturit te konsumojne 3 here ne dite sasi modeste deri 12 - 24 gr LAKTOZE ne një vakt.

.6 Cilat jane perfitimet nga konsumimi i Jogurtit – Kosit?

Së pari, Jogurti – Kosi eshte një lloj qumeshti i fermentuar qe permban te gjitha lendet ushqyese per organizmin e njeriut, eshte burim per kalciumin, mineralet si; magnezi, kaliumi, zinku etj. nga ana tjeter permban pak natrium, por sasi te mjaftueshme te Vitaminave te grupit B (B1, B2, B3, B6, B9 dhe B12), A dhe E. por ajo qe i rrite vleren eshte mikroflora e dobishme qe ndodhet e gjalle dhe ne sasi te madhe.

.7 Pse ndodhe Intoleranca ndaj LAKTOZES?

Laktoza eshte nje lloj sheqeri që ndodhet natyrshem ne qumesht dhe produktet e tij kur hyn ne organizmin e njeriut (ne zorre) nen veprimin e enzimit LAKTAZE zberthehet ne Glukoze dhe Galaktoze qe jane dy sheqerna me te thjeshte qe perdoren nga organizmi i jone si burim energjie dhe per funksione te tjera. Shumicae njerzve kane veshtiresi në tretjen e LAKTOZES per shkak te mungeses se enzimit LAKTAZE. Simptomat e Intolerances nuk çfaqen menjehere por vetem mbasi ka rene aktiviteti i LAKTAZES nen 50%. Renia e aktivitetit te LAKTAZES eshte sidomos me kalimin e moshes, mirepo tek disa njerez fillon sapo kalon mosha e femijerise, kjo ndodhe sidomos ne popullsine e Azisë, Afrikës, Amerikës së Jugut, Evropës Jugore dhe Australisë, por në vendet e Europës Veriore (Skandinavia, Ishujt Britanikë dhe Gjermania).nuk eshte ky problem.

.8 A ka pasoja per shendetin Intoleranca ndaj LAKTOZES?

Intoleranca ndaj LAKTOZES mund te demtoje cilesine e jetes, por nuk ka asnje pasoje drejte per drejte me shendetin e vetmja pasoje eshte se do te kufizohen produktet e qumeshtit gje qe cenon sasine e kalciumit por kjo duhet kompensuar me ushqime te tjera qe permbajne kalcium ketu perfshihet edhe Jogurti – Kosi.

.9 Cilat jane simptomat e Intolerances ndaj LAKTOZES?

Intoleranca ndaj LAKTOZES manifestohet nga nje ose më shume simptoma qe çfaqen mbas konsumimit te produktit qe permban LAKTOZE; ne mungese te aktivitetit te plote te enzimit LAKTAZE ne zorren e trashe jetojne mikroorganzma te tjera te cilat bejne transformime dhe krijohen gazra (hidrogjen, dioksid karboni, metan ) si dhe acid laktik, acetik keta rrisin presionin dhe si pasoje fillojne shqetesimet feyerje, diare edhe shterngime. Per kete aaresye Autoriteti Europian i Sigurise Ushqimore ka rekomanduar mendimin te mbeshtetur ne studimet shkencore te konsumohet Jogurti e sidomos Kosi i jone qe permban Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, te cilat permiresojne tretjen e LAKTOZES.

3.png
3.png (161.27 KiB) Viewed 947745 times


4.png
4.png (187.53 KiB) Viewed 947745 times


5.png
5.png (230.8 KiB) Viewed 947745 times


6.png
6.png (197.59 KiB) Viewed 947745 times


INDUSTRIA E QUMESHTIT
Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com
Jun 12 at 10:42 AM

D A N O N E KËSHILLON:
Të gjithe ne konsumatoret duhet t`i njohim 9 problemet qe kane te bejne me Intolerancen ndaj LAKTOZES:
Deri në Organizaten Boterore te Gastrenterogjise ka arritur diskutimi i Intolerances dhe Maldigestionit te LAKTOZES.
.1. Cili eshte dallimi midis MALDIGESTIONIT dhe INTOLERANCES ndaj LAKTOZES?
Ekziston ndryshim midids ketyre dy situatave. E perbashketa eshte se ne te dy rastet LAKTOZA nuk tretet në aparatin tretes nuk zberthehet plotesisht dhe ashtu jo e tretur hyn ne zorre deri ne zorren e trashe. Tek disa individe si pasoje e fermntimit acido laktik ne kolon (zorre e trashe) krijon shqetesime si diare, fryerje etj, kjo quhet Intolerance ndaj LAKTOZES.
.2 Si mund te siguroheni se keni Intolerance ndaj LAKTOZES?
Nuk eshte e mundur ju vet te diagnostikoni Intolerancen ndaj LAKTOZES, studjuesit nuk jane dakort me ato teste qe jepen ne Internet sepse ata nuk jane vertetuar shkencerisht, per te qene te sigurte, Intoleranca ndaj LAKTOZES percaktohet vetem nen kontrollin e rrepte te mjekut, shpesh here njerezit me qene se kane shqetesim si fryerje, diare etj. kane bindur vehten se jane intolerant ndaj LAKTOZES por kur paraqiten te mjeku vetem 50% e tyre jane konfirmuar.
.3 A nenkupton mostretja dhe intolerance ndaj LAKTOZES të kalohet deri ne ekstrem, në reduktimin e qumeshtit dhe produkteve te tij!!!!?
Per intolerantet ndaj LAKTOZES dhe maldigestuesit shmangia e konsumimit te qumeshtit dhe produkteve te tij duhet te kete pasoja per shendetin, studjuesit rekomandojne te mos i shmangin por të adaptohen me keta ushqime, eshte vertetuar se sasi te vogla LAKTOZE organizmi i tyre eshte ne gjendje t`i trese pa krijuar asnje lloj pasoje dhe shqtesim.
.4 A mund te konsumojne Jogurt – Kos intolerantet ndaj LAKTOZES dhe maldigesteret?
PO. Jogurti Kosi i jone eshte produkt me vlere ushqimore dhe i domosdoshem per organizmin e njeriut sepse permban karbohidrate, proteina dhe yndyre te kthyera ne te thjeshta. Eshte theksuar edhe here te tjera Maldigestuesit dhe intolerantet ndaj LAKTOZES mund te konsumojne Jogurtin – Kosin sepse LAKTOZA ne kete produkt eshte e zberthyer me teper se ne çdo produkt tjeter qumeshti dhe duhet te jete e qarte se veprimi i baktereve te dobishme Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, të paktën 10 (8) mikroorganizma të gjalla për gram kos.
.5 Sa shpesh mund te konsumohet Jogurti Kosi nga maldigestet dhe intolerantet e LAKTOZES?
Organizatat kombetare dhe nderkombetare te Ushqimit dhe te Bujqesise te Kombeve te Bashkuara rekomandojne konsumimin e perditeshem te produkteve te qumeshtit POR me yndyre te ULET qe do te thote nen 1%, disa organizata si: Amerikane, Franceze (Program National Nutrition Santé) rekomandojne madje të rriturit te konsumojne 3 here ne dite sasi modeste deri 12 - 24 gr LAKTOZE ne një vakt.
.6 Cilat jane perfitimet nga konsumimi i Jogurtit – Kosit?
Së pari, Jogurti – Kosi eshte një lloj qumeshti i fermentuar qe permban te gjitha lendet ushqyese per organizmin e njeriut, eshte burim per kalciumin, mineralet si; magnezi, kaliumi, zinku etj. nga ana tjeter permban pak natrium, por sasi te mjaftueshme te Vitaminave te grupit B (B1, B2, B3, B6, B9 dhe B12), A dhe E. por ajo qe i rrite vleren eshte mikroflora e dobishme qe ndodhet e gjalle dhe ne sasi te madhe.
.7 Pse ndodhe Intoleranca ndaj LAKTOZES?
Laktoza eshte nje lloj sheqeri që ndodhet natyrshem ne qumesht dhe produktet e tij kur hyn ne organizmin e njeriut (ne zorre) nen veprimin e enzimit LAKTAZE zberthehet ne Glukoze dhe Galaktoze qe jane dy sheqerna me te thjeshte qe perdoren nga organizmi i jone si burim energjie dhe per funksione te tjera. Shumicae njerzve kane veshtiresi në tretjen e LAKTOZES per shkak te mungeses se enzimit LAKTAZE. Simptomat e Intolerances nuk çfaqen menjehere por vetem mbasi ka rene aktiviteti i LAKTAZES nen 50%. Renia e aktivitetit te LAKTAZES eshte sidomos me kalimin e moshes, mirepo tek disa njerez fillon sapo kalon mosha e femijerise, kjo ndodhe sidomos ne popullsine e Azisë, Afrikës, Amerikës së Jugut, Evropës Jugore dhe Australisë, por në vendet e Europës Veriore (Skandinavia, Ishujt Britanikë dhe Gjermania).nuk eshte ky problem.
.8 A ka pasoja per shendetin Intoleranca ndaj LAKTOZES?
Intoleranca ndaj LAKTOZES mund te demtoje cilesine e jetes, por nuk ka asnje pasoje drejte per drejte me shendetin e vetmja pasoje eshte se do te kufizohen produktet e qumeshtit gje qe cenon sasine e kalciumit por kjo duhet kompensuar me ushqime te tjera qe permbajne kalcium ketu perfshihet edhe Jogurti – Kosi.
.9 Cilat jane simptomat e Intolerances ndaj LAKTOZES?
Intoleranca ndaj LAKTOZES manifestohet nga nje ose më shume simptoma qe çfaqen mbas konsumimit te produktit qe permban LAKTOZE; ne mungese te aktivitetit te plote te enzimit LAKTAZE ne zorren e trashe jetojne mikroorganzma te tjera te cilat bejne transformime dhe krijohen gazra (hidrogjen, dioksid karboni, metan ) si dhe acid laktik, acetik keta rrisin presionin dhe si pasoje fillojne shqetesimet feyerje, diare edhe shterngime. Per kete aaresye Autoriteti Europian i Sigurise Ushqimore ka rekomanduar mendimin te mbeshtetur ne studimet shkencore te konsumohet Jogurti e sidomos Kosi i jone qe permban Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, te cilat permiresojne tretjen e LAKTOZES.

8.png
8.png (146.19 KiB) Viewed 947745 times


9.png
9.png (116.58 KiB) Viewed 947745 times


INDUSTRIA E QUMESHTIT
Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com
Jun 12 at 10:42 AM

D A N O N E KËSHILLON:
Të gjithe ne konsumatoret duhet t`i njohim 9 problemet qe kane te bejne me Intolerancen ndaj LAKTOZES:
Deri në Organizaten Boterore te Gastrenterogjise ka arritur diskutimi i Intolerances dhe Maldigestionit te LAKTOZES.
.1. Cili eshte dallimi midis MALDIGESTIONIT dhe INTOLERANCES ndaj LAKTOZES?
Ekziston ndryshim midids ketyre dy situatave. E perbashketa eshte se ne te dy rastet LAKTOZA nuk tretet në aparatin tretes nuk zberthehet plotesisht dhe ashtu jo e tretur hyn ne zorre deri ne zorren e trashe. Tek disa individe si pasoje e fermntimit acido laktik ne kolon (zorre e trashe) krijon shqetesime si diare, fryerje etj, kjo quhet Intolerance ndaj LAKTOZES.
.2 Si mund te siguroheni se keni Intolerance ndaj LAKTOZES?
Nuk eshte e mundur ju vet te diagnostikoni Intolerancen ndaj LAKTOZES, studjuesit nuk jane dakort me ato teste qe jepen ne Internet sepse ata nuk jane vertetuar shkencerisht, per te qene te sigurte, Intoleranca ndaj LAKTOZES percaktohet vetem nen kontrollin e rrepte te mjekut, shpesh here njerezit me qene se kane shqetesim si fryerje, diare etj. kane bindur vehten se jane intolerant ndaj LAKTOZES por kur paraqiten te mjeku vetem 50% e tyre jane konfirmuar.
.3 A nenkupton mostretja dhe intolerance ndaj LAKTOZES të kalohet deri ne ekstrem, në reduktimin e qumeshtit dhe produkteve te tij!!!!?
Per intolerantet ndaj LAKTOZES dhe maldigestuesit shmangia e konsumimit te qumeshtit dhe produkteve te tij duhet te kete pasoja per shendetin, studjuesit rekomandojne te mos i shmangin por të adaptohen me keta ushqime, eshte vertetuar se sasi te vogla LAKTOZE organizmi i tyre eshte ne gjendje t`i trese pa krijuar asnje lloj pasoje dhe shqtesim.
.4 A mund te konsumojne Jogurt – Kos intolerantet ndaj LAKTOZES dhe maldigesteret?
PO. Jogurti Kosi i jone eshte produkt me vlere ushqimore dhe i domosdoshem per organizmin e njeriut sepse permban karbohidrate, proteina dhe yndyre te kthyera ne te thjeshta. Eshte theksuar edhe here te tjera Maldigestuesit dhe intolerantet ndaj LAKTOZES mund te konsumojne Jogurtin – Kosin sepse LAKTOZA ne kete produkt eshte e zberthyer me teper se ne çdo produkt tjeter qumeshti dhe duhet te jete e qarte se veprimi i baktereve te dobishme Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, të paktën 10 (8) mikroorganizma të gjalla për gram kos.
.5 Sa shpesh mund te konsumohet Jogurti Kosi nga maldigestet dhe intolerantet e LAKTOZES?
Organizatat kombetare dhe nderkombetare te Ushqimit dhe te Bujqesise te Kombeve te Bashkuara rekomandojne konsumimin e perditeshem te produkteve te qumeshtit POR me yndyre te ULET qe do te thote nen 1%, disa organizata si: Amerikane, Franceze (Program National Nutrition Santé) rekomandojne madje të rriturit te konsumojne 3 here ne dite sasi modeste deri 12 - 24 gr LAKTOZE ne një vakt.
.6 Cilat jane perfitimet nga konsumimi i Jogurtit – Kosit?
Së pari, Jogurti – Kosi eshte një lloj qumeshti i fermentuar qe permban te gjitha lendet ushqyese per organizmin e njeriut, eshte burim per kalciumin, mineralet si; magnezi, kaliumi, zinku etj. nga ana tjeter permban pak natrium, por sasi te mjaftueshme te Vitaminave te grupit B (B1, B2, B3, B6, B9 dhe B12), A dhe E. por ajo qe i rrite vleren eshte mikroflora e dobishme qe ndodhet e gjalle dhe ne sasi te madhe.
.7 Pse ndodhe Intoleranca ndaj LAKTOZES?
Laktoza eshte nje lloj sheqeri që ndodhet natyrshem ne qumesht dhe produktet e tij kur hyn ne organizmin e njeriut (ne zorre) nen veprimin e enzimit LAKTAZE zberthehet ne Glukoze dhe Galaktoze qe jane dy sheqerna me te thjeshte qe perdoren nga organizmi i jone si burim energjie dhe per funksione te tjera. Shumicae njerzve kane veshtiresi në tretjen e LAKTOZES per shkak te mungeses se enzimit LAKTAZE. Simptomat e Intolerances nuk çfaqen menjehere por vetem mbasi ka rene aktiviteti i LAKTAZES nen 50%. Renia e aktivitetit te LAKTAZES eshte sidomos me kalimin e moshes, mirepo tek disa njerez fillon sapo kalon mosha e femijerise, kjo ndodhe sidomos ne popullsine e Azisë, Afrikës, Amerikës së Jugut, Evropës Jugore dhe Australisë, por në vendet e Europës Veriore (Skandinavia, Ishujt Britanikë dhe Gjermania).nuk eshte ky problem.
.8 A ka pasoja per shendetin Intoleranca ndaj LAKTOZES?
Intoleranca ndaj LAKTOZES mund te demtoje cilesine e jetes, por nuk ka asnje pasoje drejte per drejte me shendetin e vetmja pasoje eshte se do te kufizohen produktet e qumeshtit gje qe cenon sasine e kalciumit por kjo duhet kompensuar me ushqime te tjera qe permbajne kalcium ketu perfshihet edhe Jogurti – Kosi.
.9 Cilat jane simptomat e Intolerances ndaj LAKTOZES?
Intoleranca ndaj LAKTOZES manifestohet nga nje ose më shume simptoma qe çfaqen mbas konsumimit te produktit qe permban LAKTOZE; ne mungese te aktivitetit te plote te enzimit LAKTAZE ne zorren e trashe jetojne mikroorganzma te tjera te cilat bejne transformime dhe krijohen gazra (hidrogjen, dioksid karboni, metan ) si dhe acid laktik, acetik keta rrisin presionin dhe si pasoje fillojne shqetesimet feyerje, diare edhe shterngime. Per kete aaresye Autoriteti Europian i Sigurise Ushqimore ka rekomanduar mendimin te mbeshtetur ne studimet shkencore te konsumohet Jogurti e sidomos Kosi i jone qe permban Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, te cilat permiresojne tretjen e LAKTOZES.

10.png
10.png (196.19 KiB) Viewed 947745 times


11.png
11.png (273.06 KiB) Viewed 947745 times
Attachments
7.png
7.png (249.4 KiB) Viewed 947745 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 06 Oct 2017, 09:06

A JANE TE GJALLA BAKTERET NË PRODUKTET PROBIOTIKE???

Po bisedoja me mikun tim te vjeter Bozhidar i cili sapo ishte kthyer nga India dhe po më tregonte per produktet ushqimore atje, midis te tjerave edhe produktet acido – laktike, ato qe quhen produkte PROBIOTIKE dhe menjehere na shkoi mendja te KMB (Kosi Bullgar) por edhe te Kosi jone sepse jane teper te afert dhe ai më tha; keta te rijte a e kane shijuar ndonjehere? Un u tregova më teper optimist !!! dhe ai vazhdoi biseden:
Një dite ndalova ne supermarketin ne Plovdiv ku bej pazarin dhe pashe nje gotë plastike me etikete te re ku shkruhej; Pa konservante, natyral etj. fjale te dashura per ne konsumatoret, me qene se nuk jam i fiksuar ne asnje nga markat dhe nuk deshiroj te bej pazarin çdo dite, e bleva madje mora disa dhe i vendosa ne frigorifer, konçiduan dite feste un u largova nga shtepia e si pasoje qendroi shum gjate ne frigorifer dhjetra dite munde te them se e harrova, ajo qe me beri pershtypje ishte se kapaku me leter alumini nuk ishte ngritur, skishte fryerje, e hapa dhe asnje ndryshim!!! dukej special, sikur sapo e kisha blere, kishte pak hirre ne siperfaqe kjo ska aspak rendesi, familjarisht u beme guximtar dhe e perdorem per te pergatitur diçka per te ngrene, ajo - qe mbeti ashtu e hapur qendroi edhe disa dite ne frigorifer dhe perseri asgje nuk ndryshoi ishte per bukuri!!!! Ne nuk patem ndonje shqetesim madje edhe un që jam mjaft i ndjeshem ndaj produkteve jo te fresketa.
Mbasi e perfundoi tregimin e pame njeri tjetrin sepse jemi të te njejtit zanat, dhe ishim te nje mendje se; me qene se ne etikete shkruan NUK KA KONSERVANT dhe eshte NATYRAL, dhe se ai KOSI i dikurshem ishte rrebel – prishej mbas 24 oreve atehere mbetet që bakteret e sotme jane MODEL I RI ose kane fjete - po kalojne gjumin dimeror.!!!!


INDUSTRIA E QUMESHTIT

NGA INSTITUTI I DANONES
( Prill 2017)

Preferencat e shijes te cilat do te jene gjate gjithe jetes percaktohen që ne femijeri, kete mesazh e dha Dr Julie A. Mennella (Monell Chemical Senses Center, Philadelphia), gjate fjalimit te saje ne Simpoziumin Yini, Shija e embel dhe shija e tharte.
Gjate Konferences se 4 Nderkombetare “ Per ushqyerjen” mbajtur ne Amsterdam 02 – 04 Mars 2017.
Preferenca per shije te embel eshte e lindur dhe qe zbehet ne adoleshence, zgjedhjet e ushqimit ndikohen nga preferencat tona dhe kjo ndikon direkt ne shendetin, edhe per shijen pak te tharte studimet thone se femijet e kane me te zhvilluar dhe e preferojne me shume se sa te rriturit ky eshte nje hap per nje djete te larmishme dhe ndikimet e para per formimin e preferencave te shijes merren ne vitet e para te jetes, prandaj eshte e rendesishme perfundon Dr. Mennella roli i familjes, mesoni si te ushqehen shendeteshem.
Ushqyerja me produkte qumeshti e sidomos Jogurt – kos e permirson shendetin e femijes,•sidomos ne ato familje ku ka tendenca per obezitet, Jogurti – kosi duhet te jete pjese e dietes se shendeteshme.
Prof. Andre Marette (Universiteti Laval, Quebec) gjate simpoziumit Yini “ Si jogurti – kosi mund tepermiresoje shendetin e femijeve” mbajtur ne kete Konference.
Çrregullimet kardiake shkaktohen pjeserisht edhe nga dieta por edhe parandalohen nga menyra e jeteses dhe ketu kontribojne produktet e qumeshtit e ne veçanti jogurti – kosi qe u shoqerua me reduktim rreziku te trashjes deri ne masen 38%. Nga ana tjeter studime te shumeta sugjerojne se reduktohet diabeti.
Gjethenje behet pyetja se cili eshte mekanizmi qe duhet te spjegoje efektet e shendeteshme te Jogurtit – kosit? Dr. Marette sugjeron se kulturat bakteriale prodhojne disa lende; Peptide bioaktive si dhe lipide te cilet duhet te kene efekte te dobishme sidomos ne tretje, mikrofloren e zorreve, sistemin e eneve te gjakut, sistemin nervore, sistemin imunitar si dhe permiresojne veprimin e Insulines.
Prof. Luis Moreno (Universiteti Zaragosa Spaje) ne kete simpozium “ Jogurti – kosi mund te permiresoje shendetin e femijeve”. Si dhe studime te tjera te shkencetareve amerikane qe kane arritur ne te njejtat
10 MAJ 2017 Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com
Sa shpesh mund të konsumohet kosi nga persona me (lactose maldigesters) dhe qe kane Intolerance ?
2017/04/27
Lactose maldigesters-intolerants
Organizatat kombëtare dhe ndërkombëtare si Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara rekomandojnë konsumin e përditshëm të produkteve të qumështit pa yndyrë dhe me yndyrë të ulët (1%) si; produktet acido laktke - kosi. Madje disa organizata kombëtare të ushqyerit siç janë Udhëzimet Ushqimore Amerikane për Amerikanët dhe Programi Kombëtar për Ushqimin dhe Shëndetin në Francë (Program National Nutrition Santé) rekomandojnë që të rriturit të konsumojnë çdo ditë tre vakte produkte qumështi.
Këto rekomandime zbatohen edhe për maldigesters laktoze dhe intolerants lactose gjithashtu. Maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës mund të konsumojnë laktozë, në sasi modeste, deri në 12g në një marrje ose deri në 24g, mundësisht në sasi të vogla gjatë ditës, gjatë ngrënies, pa përjetuar simptoma
Permbajtja e LAKTOZES ne disa produkte qumeshti:
Në 1 gote qumesht i fresket (200ml) ka 10 gr.
Ne 1 filxhan kos (200ml) " 5 - 6 gr
Ne 1 filxhan me gjize (150 gr) " 3 gr
Ne nje cope djathe (50 gr ) " 1 gr
Akullorja mesatare " 12 gr
Gjalpi Ska

A mund të konsumohet kosi nga maldigesters lactose dhe intolerants?
2017/04/25
Lactose maldigesters-WGO-kos
Po. Kosi është një lloj ushqimi i paracaktuar që përmban sheqerna, proteina dhe yndyra, të thyera në forma të thjeshta.
Maldigestuesit e laktozës dhe intolerantët e laktozës mund të konsumojnë kos, sepse laktoza në kos është zberthyer. Pse? Kosi është një formë e qumështit të fermentuar që përmban bakteret e gjalla, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, të paktën 108 (miljona) mikroorganizma të gjalla për gram kos. Këto baktere prodhojnë acidin laktik duke zberthyer Laktozen qe ndodhet ne Kos - Jogurt. Kulturat e gjalla në kos përmirësojnë tretjen e laktozës për sejcilin individ. Kjo kërkesë, për më tepër, miratohet nga Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore. Prandaj, për maldigesters laktoze dhe intolerants, kosi është një mënyrë e lehtë për të konsumuar produktet e qumështit.
A ka kuptim që per shkak te Intolerances ndaj Laktozës të shmangen produktet e qumështit?!
2017/04/20
Për intolerantët e laktozës dhe maldigesters, shmangia e qumështit dhe produkteve të qumështit mund të ketë pasoja shëndetësore. Të gjitha organizatat mjekësore rekomandojnë që maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës të mos shmangin ushqimet e qumështit në mënyrë që të parandalojnë mangësitë e ushqyesve. Maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës duhet të përshtatin dietën e tyre.
Sasi të vogla të laktozës ende mund të konsumohen pa shkaktuar ndonjë simptomë. Konsumi i kosit, i cili përmban baktere të gjalla që ndihmojnë në tretjen e laktozës që përmban, edhe djathrat që përmbajnë laktozë sasi të ulët ose jo, është e mundur dhe madje inkurajohen (cheddar – tip kaçkavalli, provolone, mozzarella, etj.).
Si të jeni të sigurt se jeni Intolerant ndaj Laktozes?
2017/04/18
doagnose-lactose-jotolerate-simptomat
Nuk është e mundur që të vetë-diagnostikoni intolerancën e laktozes, mund të gjesh teste në internet, por këto teste nuk janë vërtetuar shkencërisht.
Për të qenë i sigurtë, duhet të diagnostikohen intolerancat e laktozës. Diagnoza e intolerancës laktoze kryhet vetëm nën një kontroll të rreptë mjekësor me një test ad hoc të hidrogjenit. Ky test përfshin një sfidë me gojë me një dozë standarde të laktozës (zakonisht 20 deri në 50 g) e ndjekur nga zbulimi, në ajrin e nxjerrë, nga hidrogjeni i prodhuar nga flora e zorrëve dhe nga ndodhja e një ose disa / shumë simptomeve të mëposhtme : Bloating, diarre, dhe fryrje.
Shpesh, intoleranca e laktozës diagnostikohet vetë nga individët të cilët përjetojnë siklet intestinale pas konsumimit të produkteve të qumështit. Kur i nënshtrohen diagnozës së duhur mjekësore, vetëm 50% e individëve me intolerancë laktozë të vetëdjagnostikuar e shohin gjendjen e tyre të konfirmuar. Ashpërsia e simptomave në përgjithësi është mbi-raportuar me vetë-diagnostikuar.

Zbuloni se si funksionojnë probiotikët dhe cilet probiotike janë më të mirë për ju!
Kate Watson – Specialiste ne kete fushe, eshte shprehur se ne jetojme ne kete toke prej vitesh dhe kemi mesuar se studimet e shumeta sugjerojne se PROBIOTIKET keto mrekulli mikroskopike ndikojne ne lehtesimin e disa shqetesimeve ne zorre, stomak, si dhe formimin e gazrave por edhe per semundjet shume serioze si ; IBS, Crohn, kolitis ulcerative dhe diarre.
Por a e dini se studimet e reja sugjerojnë që probiotikët mund të ndihmojnë me gjëra të tilla si humbja e peshës, alergjitë, presioni i gjakut dhe aknet?
Megjithëse kërkohen më shumë kërkime, konsensusi i përgjithshëm është që probiotiket duket të jenë efektive në trajtimin / ose parandalimin e një sërë sëmundjesh.
Ky është lajmi i mirë?
Pra, si i shfrytëzoni të gjitha këto për të përmirësuar shëndetin tuaj?
Bota e probiotikëve mund të jetë disi e paqarte dhe hutuese ata vijnë në formën e kapsulave, tabletave, pluhurave, lëngjeve, kanë emra he përbërës konfuze si Bifidobacterium bifidum dhe etiketat e tyre kanë fraza të çuditshme si "njësitë formuese të kolonisë".etj. qe nuk kuptohen lehte nga konsumatori i thjeshte,. Nëse kjo ju përshkruan, atëherë do të jeni vërtet të lumtur që keni gjetur këtë faqe ...
Nepermjet ekspertëve tanë ne do t'ju tregojmë se cilet janë ato që ne dëshirojmë dhe cilet do të shmangim.
Në pak fjalë, ne do t'ju tregojmë gjithçka që ju duhet të dini për të marrë një vendim të informuar rreth probiotikëve dhe shtesave që i përmbajnë ato!
Pra, vazhdoni të lexoni nëse doni të mësoni më shumë rreth probiotikëve dhe se si punojnë ... ose shkoni direkt në listën tonë të shtojcave më të mira probiotike.
Cilat janë probiotikët dhe përse të gjithë i marrin?
Në vitin 2001, Organizata Botërore e Shëndetësisë përcaktoi probiotikët si, "Mikroorganizma te gjalla të cilat, kur administrohen në sasi të mjaftueshme, japin një përfitim shëndetësor ".
Dhe Shoqata Amerikane e Gastroenterologjisë i definon ato si "organizma mikroskopike të gjalla, ose mikroorganizma, që kërkimet shkencore kanë vertetuar se ka perfitime per shëndetin tuaj".
Në thelb, probiotiket janë bakteret "miqësore" ose "të mira" dhe maja që banojnë në traktin tuaj të tretjes. Probiotikët gjenden në trupin tuaj tani, në ushqime të caktuara dhe në shtesat probiotike.
"Këto mikroorganizma ( probiotikë ) mund të ndihmojnë në tretje dhe të ofrojnë mbrojtje nga bakteret e dëmshme, ashtu siç bëjnë tashmë bakteret ekzistuese" në trupin tuaj." -Mayo Clinic
Ata luajnë rol në shumë procese të ndryshme brenda trupit tuaj, por kryesore, sipas mendimit tonë, është aftësia e tyre për të ruajtur BALANCEN MIKROBIKE.
Ju shikoni, përveç baktereve miqësore, trupi juaj është gjithashtu një mikpritës dhe vazhdimisht është i pushtuar nga bakteret "e këqija". Pra, probiotiket janë shumë të rëndësishem në kolonizimin e trupit tuaj dhe mbajtjen e këtyre baktereve të këqija nën kontroll.
Kur kjo balancë ruhet, mund të ketë përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore për sistemin tuaj të tretjes dhe sistemin imunitar.
Por, kur ky "ekuilibër" del jashtë, kontrollit atehere filloni të përjetoni një numër shqetesimesh shëndetësore, duke filluar nga ato te bezdiseshme deri në kërcënimin për jetën.
"Një numër i madh i të dhënave shkencore sugjeron që ju mund të trajtoni dhe madje të parandaloni disa sëmundje me ushqime dhe shtesa që përmbajnë lloje të caktuara të baktereve të gjalla". -Harvard Medical School
Ok. Kështu që tani të gjithë e dimë se sa mund të jenë te dobishem PROBIOTIKET për shëndetin tuaj, mirepo ne cilat drejtime mund të ndihmojnë ata?
Për t'iu përgjigjur kësaj, ajo që duhet të njohim mire të gjitha studimet që janë bërë gjatë dekadave të fundit, te cilet jane te gjitheaneshme sepse eshtevertetuar se ajo që mund të funksionojë për një person mund ose mund të mos punojë për një tjetër.
------------------------------


INDUSTRIA E QUMESHTIT
KUMISI
Ne qofte se udhetoni ne Azine Qendrore do t`a shikoni kete produkt ne te gjtha vitrinat e dyqaneve, banoret e ketyre zonave e konsumojne, thone se keta njerez jetojne gjate ka shum 100 vjeçare.
Një studjues kur po pyeste njerin nga banoret e atjeshem se sa vjeç ishte dhe mori pergjigjen 104 u habit aq teper me gjendjen fizike dhe mendore te tij sa që e" humbi per nje moment" ne kete çast jetëgjati i ofroi nje filxhan me KUMIS. Midis te tjerave shkenca ka pranuar se edhe produktet e tilla si KUMISI dhe " VLLAI I TIJ KEFIRI" absolutisht ndikojne ne jetegjatesine e njeriut.
Kumisi eshte produkt qumeshti i fermentuar tradicionalisht eshte pergatitur nga qumeshti i peles, eshte pije kryesore per banoret e Azise Qendrore eshte i ngjashem me Kefirin, por ne pamundesi te plotesohen kerkesat, detyrimisht eshte kaluar ne prodhimin e Kumisit nga qumeshti i lopes.
K U M I S I
Është një tjetër produkt acido laktik në formë pije për të cilin flitet shpesh në literaturë. Është përdorur që në kohën e lashtë nga popujt e Azisë, të cilin e quajtën VERË E BARDHË. Shekuj më parë është përdorur si ilaç për të shëruar sëmundjen e SKORBUTIT. Shumë shkencëtarë e kanë rekomanduar kumisin për të luftuar tuberkulozin. Kjo ndodhi edhe në vitin 1921 kur me anën e kumisit u shëruan disa fëmijë që vuanin nga tuberkulozi në gjendrat limfatike. Në pamundësi të prodhohet nga qumështi i gomaricës dhe peles është parë mundësia e përgatitjes nga qumështi i lopës dhe të gjitha përpjekjet për t’ia bërë sa më të përshtatshëm këtë qumësht për kumisin mbështeten:
Së pari, në hollimin e qumështit të lopës dhe shtesës së saharozës me qëllim që të ulet përmbajtja e proteinave dhe të rritet sasia e sheqerit.
Së dyti, të përdoret kulturë bakteriale sa më e përshtatëshme dhe si kusht i domosdoshëm është të përdoret mikroflorë e tillë si thuprat acido-laktike të cilat kanë aftësi të pengojnë zhvillimin ose të vrasin jo vetëm bakteret kalbëzuese por edhe bakteret e grupit Coli si dhe disa baktere sëmundje prurëse. Për prodhimin e kumisit nga qumështi i lopës ka disa receptura, dhe më e përhapur është kjo ku përdoret qumësht i skremuar.
Qumësht i skremuar………………………80 pjesë•
Ujë ………………………………………....20 pjesë•
Saharozë …………………………………...5 pjesë•
Saharoza më parë tretet në ujë dhe para se të përdoret kullohet, shurupi përzihet me qumështin e skremuar, pasterizohet në temperaturën 70oC për 20 min, ftohet deri në temperaturën 40oC dhe i hidhet kultura teknike. Kështu qëndron disa orë dhe në momentin e mpiksjes, hidhet në shishe, të cilat janë në vartësi me llojin e kumisit që do të prodhohet. Shishet duhet të durojnë presionin e lartë që krijohet nga formimi i gazrave, të mbyllen hermetikisht, ato qëndrojnë kohë të ndryshme për të fituar këto karakteristika:
( Per te mesuar diçka me teper studjo Librin - 1 Njohuri të hollësishme dhe bashkëkohore për trajtimin dhe industrializimin e qumështit )
KUMISI NJË DITOR (i freskët) aciditeti 60÷80• oT alkooli deri 0.6%
KUMISI DY DITOR (Mesatar) aciditeti 80÷105• oT alkooli deri 0.9%
KUMISI TRI DITOR (i fortë) aciditeti 105÷120• oT alkooli 1.75÷2.5%
Ambjenti ku qëndron kumisi 1-2-3 ditë për të stazhionuar është me temperaturë 6÷7oC. Majatë teknike mund të jenë NATYRALe por laboratoret e specializuara kanë përgatitur dhe po përdorin kultura të pastërta që përbëhen nga: Lactobacterium bulgaricus, thupra të tjera acido-laktike, Lactobacterium kaukazium, acidophilum, majatë laktike e sidomos Toryla Kefiri. Kumisi ka shije të këndshme, specifike, aromë të mirë, gjendje të lëngët, dallon nga kefiri sepse përmban alkool më shumë: ka raste që në vend të ujit, qumështit i shtohet hirrë e freskët, kështu i afrohet më shumë kumisit të prodhuar nga qumështi i gomaricës kumisët natyral. Aciditeti i hirrës duhet të jetë 60oT, pasterizohet në 70oC pastaj ftohet në 40oC dhe i hidhet majaja teknike në masën 3.5% deri sa aciditeti arrin 84oT, ftohet në 25oC dhe i shtohet 0.1% maja buke dhe 0.4% maja qumështi. Mbas 18÷20 orëve hirra ftohet deri në 18oC dhe hidhet në qumështin e ftohur deri në 10oC. Sasia përcaktohet sipas recepturave, më parë në të është tretur sheqeri dhe mbasi përzihet mire, hidhet në shishe, pastaj kalon në stazhionim. Gjithashtu kumisi mund të përgatitet edhe duke përzjerë dhallën me qumështin e pasterizuar me yndyrë të plotë ose i skremuar në masën 20% dhe sheqer 1.3%. Dhalla ose qumështi i skremuar pasterizohet në 85oC për 10÷15 min ftohet në 30oC dhe përzihet me qumështin e pasterizuar me sheqer i shtohet majaja trazohet mirë dhe kur ka arritur aciditetin 55÷60oT amballazhohet në shishe dhe qëndron në temp 10÷12 oC dhe 16÷20 orë për kumisin e dobët, ndërsa 24 orë për kumisin e mesëm dhe të fortë. Mbas fermentimit ruhet në temperaturë nën 10oC, kumisi i prodhuar në këtë mënyrë përmban 0.8 deri 2.2% alkool dhe aciditet 80÷120oT. Kumisi mund të prodhohet edhe vetëm nga DHALLA e cila duhet të jetë me aciditet 35oT dhe jo më shumë se 50oT, i shtohet 1.2÷1.6% sheqer dhe pak maja bakteriale, hidhet në shishe, mbahet në 14÷17oC për 3 ditë.
Në Prendim konsiderohet me vlera te medha ne dobi te shendetit në kete liber qe eshte botuar ne
vitin 1877 eshte quajtur “Shampanje e qumeshtit” shume studjues e kane konsideruar sherues të disa semundjeve; tuberkulozi, bronshiti, anemija etj.

1.png
1.png (186.99 KiB) Viewed 853315 times


2.png
2.png (361.16 KiB) Viewed 853315 times


3.png
3.png (240.34 KiB) Viewed 853315 times

ZHVILLIMI I MIKROORGANIZMAVE NE QUMESHT.

MAJATE
- Zhvillohen ne ambjente me pH 3 – 7.5 dhe optimali eshte pH 5.6, normalisht zhvillohen ne temperature < O 0 C deri 47 0 C ndersa temperatura optimale e zhvillimit te tyre eshte 20 – 30 0 C ndersa ne temperaturen 53 – 58 0 C ngordhin te gjitha format vegjetative, ne vazhdim te 5 deri 10 mimuta, kurse sporet jane më rezistente ata vriten ne 60 – 62 0 C per disa minuta. Majat zhvillohen si ne prani ashtu edhe ne mungese te CO2 dhe H2O por me shpejt ne prani te Oksigjenit.
Formimi i sporeve
Ne parim majate nuk jane aq te deshiruara ne perpunimin e qumeshtit, perjashtim ben KEFIRI ku fermentimi i qumeshtit behet nga kombinimi i majave dhe baktereve acido – laktike te grupuara ne kokriza qe njihen si “Kokrizat e KEFIRIT”

MYQET
Zhvillohen ne pH = 3 – 8.5 temperatura optimale eshte 20 deri 30 Grade C ne pergjithesi jane te padeshirueshem ne perpunimin e qumeshtit perjashtim bejne Penicillium Rokfoert dhe Penicilium Camambert qe shfrytezohen ne prodhimin e djatherave perkates me te njejtin emer.

INHIBITORËT
Jane nje kategori lendesh te cilat mund te ulin cilesine e qumeshtit si lende e pare keta quhen INHIBITORE kur jane te pranishme ne qumesht qofte edhe ne sasi te vogel ato nuk lejojne te zhvillohen proceset jetesore te baktereve acido laktike, ndahen ne tre kategori:

. Antibiotike – Jane prodhime mjekesore qe perdoren per profilaksine si dhe kurimin e semundjeve tek kafshet.-

. Antiseptiket dhe dezinfektuesit – Jane lende qe perdoren per dezinfektimin e siperfaqeve te infektuara.

. Detergjentet – Jane lende qe perdoren per larjen dhe pastrimin e siperfaqeve makineri – pajisje teknologjike etj.

Antibiotiket – Perdoren sidomos per:
. Per kurimin e Mastitit
. Aplikohen ne muskul ose gjirin e kafshes.
. Ne vendet e BE kurimi ndiqet strikt dhe me pergjegjesi
( Shenohet çdo gje nga veterineri)
Antibiotiket kalojne ne qumesht nga organizmi i kafshes qumeshte-dhenese nepermjet urines dhe nxjerrjes se qumeshtit, koha se sa qendron antibiotiku varet nga lloji i antibiotikut, menyra e kurimit dhe vete kafsha, prandaj duhet te zbatohet me rigorozitet – RREGULLI - qumeshti me permbajtje antibiotiku nuk duhet te perdoret per pergatitjen e produkteve te qumeshtit .Sa here që qumeshti permban antibiotike mbi dozen maksimale te lejuar do te ngadalsohet deri edhe bllokohet koagulimi i proteinave te qumeshtit e sidomos tek produktet acido – laktike Jogurti – Kosi.

Metodat qe percaktojne pranine e antibiotikeve ne qumeshtin si lende e pare:
. Teste mikrobiologjike – Me tregues-ngjyrosje, me mbjellje dhe numrim.
. Teste te shpejte me enzyme – Keto teste percaktojne brenda disa minutave pranine ose mungesen e antibiotikeve ne qumesht, keto teste zbatohen per kontrollin e qumeshtit ne cisternat e transportit para se te shkarkohet ne repartin e pranimit, ne qofte testet rezultojne negative qumeshti shkarkohet por ne rast te kundert vazhdon kontrolli i tij me teste te tjere.
Antiseptiket dhe dezinfektuesit qe perdoren ne ferma:
. Lende antiseptike qe asgjesojne bakteret infektuese.
. “ qe perdoren per pastrimin e gjirit para mjeljes.
. Dezinfektuesit jane lende aktive qe perdoren per asgjesimin e baktereve ne siperfaqet qe jane ne kontakt me qumeshtitn, lendet kimike baze jane: Komponimet e Klorit, Jodoforet
Perpunimi termik nuk ka efekt mbi lendet dezinfektuese dhe antiseptike, rendesi ka: Koncentrimi, te mos jene te rrezikshme, te jene te pershtateshme per pastrimin e gjirit dhe makines mjelese.

PS!
Analizat fiziko - kimike dhe bakteriale per qumeshti dhe produktet e tij – metodikat mund t`i gjeni ne Shqip ne:
Lbrin – 1 “ NJOHURI TE HOLLESISHME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN DHE INDUSTRIALIZIMIN E QUMESHTIT”
Librin – 2 “ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”


2.png
2.png (351.43 KiB) Viewed 850755 times1.png
1.png (170.71 KiB) Viewed 850755 times
INDUSTRIA E QUMESHTIT

DUHET NJË PIKE – SHITJE PER KULTURAT BAKTERIALE

Besoj se do te vije ajo dite kur te gjithe ne t`a kuptojme plotesisht rolin vendimtar te kulturave te pasterta bakteriale në sektorin e perpunimit te qumeshtit.
Keto perbehen nga baktere te “MIRA” dhe jane pjese e pandare ne pergatitjene e çdo produkti qumeshti. Një dite nje teknolog me pervoje më tha: Inxhinjer si kemi punuar ne pa keta baktere??!!!! Miku i im, e ka rregulluar dikush tjeter kete pune, sepse keta baktere kane qene gjithmone te pranishme por ne nuk i kemi pa!! a te kujtohet kur nxorem nje udhezim teknik te prdoret KOSI I FRESKET para mpiksjes se qumeshtit ne djathe?
Ata kryejne transformime – zberthime te pjeseve perberese deri ne lende më te thjeshta, gjate fermentimi apo stazhionimit të produktit duke krijuar keshtu te gjitha cilesite karakteristike, vetite organo-leptike perfshi ketu; shijen, aromen, strukturen etj, kjo ndodhe në produktet acido - laktike (PROBIOTIKET), në gjalpe, në te gjitha llojet e djatherave qe stazhionojne por per sejcilin produkt ndryshon lloji i baktereve, me fjale te thjeshta: “ Çfare mbjellë – korrë”
Në zanatin tone keta baktere te ndryshme por te kombinuara ashtu siç i kerkon procedura teknologjike quhen kultura te pasterta bakteriale, jane vertete te pasterta sepse nuk perzihen me baktere te tjera dhe pergatiten ne laboratoret – institutet kerkimore shkencore nga specialistet perkates ne disa vende te botes pikërisht në ato qe kane te zhvilluar industrine e qumeshtit.
Institutet – laboratoret per kerkime shkencore kane bere studimet perkatese ne vendet e tyre dhe kane konkluduar e tashma eshte e qarte perberja bakteriale e kulturave te pasterta per çdo produkt e bazuar ne simbiozen – bashkejetesen midis tyre ata e kane zgjedhur vete shoqerine por edhe kush nga ata e kryen më mire kete funksion.
Perdorimi i tyre tashma ne Europe eshte i detyruar, edhe tek ne ka vite qe po perdoren, ky eshte nje sukses nga pikpamja mikrobiologjike sepse disa vite më pare kur flitej per ta ishte njelloj sikur nuk flisje Shqip un jam deshmitar i ketyre situatave prandaj eshte per t`u vleresuar ky hap perpara, fabrikat dhe qendrat e tjera te perpunimit te qumeshtit si kudo ne bote i porosisin tek Firmat prodhuese, POR per mendimin tim eshte i nevojshem nje organizim më i mire i importimit te kulturave bakteriale, .
Kudo ne bote funksionojne ne çdo qytet qendra te specializuara per shitjen e tyre kjo ka si qellim; sa here qe konsumatoret nuk i gjejne ne treg produktet e qumeshtit sepse nuk prodhohen per mungese te kulturave bakteriale ose shkaqe te tjera, ne kete situate i pergatisin vetë ne shtepi dhe kjo ka disa avantazhe:
. Konsumatoret pergatisin produktet e qumeshtit sipas deshires se tyre, me pak ose aspak yndyre, pa sheqer dhe jo siç ndodhe me disa tregetare qe importojne ushqime PROBIOTIKE (pa u konsultuar) me permbajtje yndyre > 10%, shum sheqer ku dihen pasojat negative per shendetin e njeriut në çdo moshe.
. Kjo perqindje e larte sheqeri me presionin osmotik te rritur vë ne pikpyetje veprimtarine jetesore te baktereve te mira. (A mundet te jetoje njeriu ne thellesi te detit ? JO sepse nuk e lejon presioni i larte, e njejta gje ndodhe edhe me bakteret tona “ TË MIRA” atehere ne qofte se nuk jane te gjalla ky produkt per mua nuk ka vlere.
. Keta produkte duke u pergatitur ne shtepi, eshte e sigurte se permbajne baktere “TË MIRA” te gjalla dhe aktive dhe ne numur maksimal per çdo ml. produkt duke ndikuar më se miri ne shendetin e njeriut.
. Kjo pike sherben edhe per konsumatoret që të marrin informacion te plote per vetite e kulturave bakteriale dhe udhezimet teknike per perdorimin e tyre sepse ato evolojne vazhdimisht, ne çdo kohe behen studime shkencore.
. Kohet e fundit po vrehet nje fenomen, jo vetem tek ne por edhe ne vendet e BE, pa asnje argument teknik, po perdoren kultura bakteriale te tjera per te vetmen aresye; se kushtojne më pak dhe se zgjasin afatin e perdorimit te produkteve!!!!mirepo kjo jo gjithmone perputhet me vetite ne dobi te shendetit te njeriut, prandaj le te zgjedhe vete konsumatori. Deshiroj t`a rispjegoj sepse e shoh se pak haber kane njerezit, perfshi ketu edhe teknologet!!
Ne një bisede me koleget – miq diku jashte vendit tone, u perserit pyetja Pse francezet edhe pse konsumojne goxha bulmetrat ne gjakun e tyre ka shum pak LDL (Kolesterol i keq) ??!!! aq sa edhe bota eshte bere disi xheloze? Miqet e mij teper te axhornuar me te rejat e shkences dhane mendime te njejta dhe si konkluzion midis argumentave te tjere ku perfshihet; Dieta Mesdhetare, Peshku, fruta-zarzavade, stervitja fizike dhe një gote vere e KUQE eshte edhe konsumimi i 50 gr DJATHE ROKFORT - Çfare ndodhe?
Do te mundohem t`a bej te qarte: Kur ne prodhojme djathe te stazhionuar ne pergjithesi nuk zberthehet yndyra aq e vertete eshte kjo sa qe po te ndodhe ne e konsiderojme me te drejte DIFEKT mirepo në djathin ROKFORT i prodhuar me mykun PENICILIUM ROKFORT qe eshte ne fshatin francez ROKFORT ndodhe zberthimi i yndyres, atehere lind pyetja po me Kolesterolin qe ne fakt eshte lipid – yndyre si do te sillet ky myk? Kuptohet se edhe ate do t`a shkaterrroje. Atehere ne qofte se dikush merr guximin t`a prodhoje kete djathe besoj se te gjithe do te jemi te nje mendje qe kete kulture bakteriale t`a sigurojme nga Franca dhe pikrisht Rokfort aty ku ka lindur ky djathe mijera vjet me pare.
Po KEFIRIN e shoh që as nuk në mendje nuk e kemi t`a afrojme, kjo vjen per mungese njohurishe ky PROBIOTIK i mrekullueshem, kur un u them miqve dhe kolegeve se e pergatis ne shtepi ata habiten dhe pergjigja e tyre eshte se “KUR SKE PULEN HAN SORREN” si spjegohet:
KEFIRI ORIGJINAL qe prodhohet nga ata qe e kane kaluar 100 –shin si moshe duke perdore TOLORULA KEFIRI e cila ka një aftesi mgjike te krijoje një SIMBIOZE – BASHKEJETESE midis 20 baktereve te “MIRA” dhe ata ne i marrim nepermjet KEFIRIT ORIGJINAL dhe i fusim ne organizmin tone duke e furnizuar aparatin e tretjes dhe te asimilimit me armata “luftetare” baktere te MIRA qe te fitojne betejen mbi ato te demeshmet. Atehere ku duhet t`a sigurojme Kulturen e paster te KEFIRIT ? atje, Ne Azi poshte TBETIT.
KOSI I JONE, KMB(KOSI BULLGAR), KOSI ÇOBANI – GREK, per fat te mire jane te ngjashem me pak dallime mirepo çfare ndodhe? Megjithese se ky produkt e ka vendlindjen ne Rajonin e Ballkanit perpunuesit e qumeshtit kulturat bakteriale i blejne ne Europe!!!!! ne nje kohe kur pikrisht vendet me te zhvilluara si Kanada - USA - Japonia - Kina etj. et. i blejne ne Rajonin tone!!!!
. Sejcili nga ne perfshi ketu edhe ate qe eshte më i kujdesshem, në traktin e tretjes dhe te asimilimit ka disa miljarda baktere te llojeve te ndryshme perfshi ketu edhe te mira, te padeshirueshme dhe patogjene midis tyre ka nje lufte biologjike e papajtueshme dhe per te luftuar bakteret e demeshme duhen ndihmuar, per kete ne nepermjet ushqimeve PROBIOTIKE dergojme baktere te “MIRA”. Sa më te shumllojsheme te jene dhe ne numër sa me te madh, aq më shpejt e fitojne betejen kunder baktereve te keqija dhe organizmi jone qetesohet.
Më poshte kam shenuar disa kultura bakteriale qe ne perberjen e tyre perfshijne disa lloje baktere te cilat un i blej ne dyqanet jashte vendit tone dhe kuptohet sa e veshtire eshte, prandaj ka ardhe koha (madje jemi te vonuar), të ngrihet te pakten nje qender per shitjen e kulturave te pasterta bakteriale ne gjendje te thate te liofilizuara, kjo do te beje te mundur rritjen e konsumit te PROBIOTIKEVE edhe ne vendin tone, te fillohet me Tiranen dhe me vone me qytetet e tjere, te jeni te bindur se te gjithe do te perfitojne që nga femijet latante e deri tek te moshuarit.
Eshte edhe nje kerkese e BE qe sa po kalon koha dhe po behet e detyrueshme; Ne etikete te shenohen llojet e baktereve dhe numri per ml. produkt; p.sh. Kos apo PROBIOTIK tjeter.

1.png
1.png (170.71 KiB) Viewed 850755 times


Eshte shenuar permbajtja bakteriale.jpg
Eshte shenuar permbajtja bakteriale.jpg (3.15 MiB) Viewed 846491 times


KULTRE  START PER PROBIOTIKE.png
KULTRE START PER PROBIOTIKE.png (1.44 MiB) Viewed 846491 times


KULTURA BAKTERIALE E KEFIRIT.jpg
KULTURA BAKTERIALE E KEFIRIT.jpg (5.24 MiB) Viewed 846491 times


KULTURE PER KMB (Kosi Bullgar).png
KULTURE PER KMB (Kosi Bullgar).png (1.53 MiB) Viewed 846491 times
Attachments
KULTURA BAKTERIALE E KEFIRIT.jpg
KULTURA BAKTERIALE E KEFIRIT.jpg (5.24 MiB) Viewed 846491 times
KULTURA BAKTERIALE E KEFIRIT.jpg
KULTURA BAKTERIALE E KEFIRIT.jpg (5.24 MiB) Viewed 846491 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 02 Jan 2018, 11:55

INDUSTRIA E QUMESHTIT

( Vazhdon PROBIOTIKET)

Miroslavi mik dhe kolegu i im i vjeter i cili vleresohet ne vendin e vet per njohurite ne kete fushe, e pyeta një dite se si po vepron me keta 100 Triljon baktere që kemi sejcili nga ne në organizmin tone??!!!
Ai m`u pergjegj ; Ashtu siç vepron ti o koleg!!! dhe vazhdoi: Më ke thene se po perdore nje kulture bakteriale te Rajonit te Ballkanit qe perbehet nga 5 PROBIOTIKE per pergatitjen e Jogurtit - Kosit, Kefirin, Aktimelin si dhe Kosin tuaj tradicional keto nuk jane pak, jane armata te fuqishme ne ndihme te ekuilibrit bakterial ne favor te baktereve te MIRA.
Mirepo shkenca nuk rrin ne nje vend, jane te panumurt studimet per vleren PA KUFI te PROBIOTIKEVE, miku i im më rekomandoi të studjoj edhe keta te dhena dhe t`ua transmetoj te gjithe bashkekombasve:

PROBIOTIKUN QE SHERON DIABETIN.

Një kapsulë mund të shërojë diabetin: Një medikament i ri lufton dy llojet e sëmundjeve me "Lactobacillus".
Diabeti mund të shërohet thjesht duke marrë një kapsulë që do të "perkonte" trupin. Nëse nuk mund të prodhohet insulina ne pankreas , behet e mundur që të ndryshohet rruga dhe të keni atë insulinë të prodhuar diku tjetër.
Nëse testet miratohen për përdorim njerëzor, ato mund të jenë perparim i madh. Japin shpresë për miliona pacient, në Mbretërinë e Bashkuar dhe gjetkë, është objekt i studimit të ri sugjeron se një "probiotic në kapsulë" përmban bakteret te gjalla dhe mund të reduktojë në mënyrë drastike nivelet e glukozë në gjak.
Në eksperimentet, studiuesit zbuluan se përdorimi i një kapsule që përmban bakteret e zakonshme që gjenden në zorrën e njeriut mund të zhvendosë kontrollin e glukozës nga pankreasi në gupën e sipërme.
Besohet se ky PROBIOTIK të trajtje diabetin - llojet 1 dhe 2 - dhe potencialisht një ditë do të ofrojnë mundësinë e një shërimi. Profesor John Mars, i cili udhëheq kërkimet, ka thënë: "Në qoftë se ajo punon vërtetë mirë për njerëzit, ajo mund të merret në formë kapsule dhe nuk duhet të bëni ndonjë gjë tjetër për të kontrolluar diabetin e tyre. Për momentin, megjithatë, mund të përdoret përveç një trajtimi bazë.
Diabeti ndodh kur sasia e glukozës në gjakun e një pacienti bëhet shumë e lartë, sepse trupi nuk e përdor atë siç duhet. Kjo ndodh kur pankreasi nuk prodhon insulinë (tipi 1), ose nuk është e mjaftueshme për të ndihmuar glukozën të hyjë në qelizat e trupit - ose insulina e prodhuar nuk punon siç duhet (lloji 2).
Botuar në revistën "Diabetes", Profesor Mars dhe kolegët e tij në Universitetin Cornell në Nju Jork, tha se ata kishin krijuar një gjendje të përbashkët të "miqve" tanë bakteret e zorrëve të njeriut të quajtur "Lactobacillus dhe ato duhet t'i sekretojnë një peptid - një hormon që liron insulinën në përgjigje të ushqimit. Probiotiku "Lactobacillus" përdoret shpesh për të parandaluar dhe trajtuar diarren, sindromën e zorrëve të irritueshme, sëmundjen e Crohn dhe sëmundjet e caktuara të lëkurës.
Gjatë një periudhe 90-ditore, ekipi hulumtues i dha probiotikën e modifikuar në formën e një kapsule në një shishe.

Nje Studim tregon se administrimi i baktereve probiotike tek bebet nëpërmjet qumështit mund të ndihmojë në parandalimin e shfaqjes së ekzemës
Universiteti i Granadës ishte Institucioni shkencore I Simpoziumit Ndërkombëtar i Programimit të hershëm të ushqyerit, një takim që përfshinte rreth 300 studiues nga e gjithë bota dhe në kuadër të projektit të sinqertë evropian, ajo përfshin 38 kompani dhe universitete të 16 vende evropiane. Projekti EARNEST (Projekti i Programimit të Ushqyerjes së Hershme) synon të ndihmojë formulimin e politikave, fushatave informuese dhe të zhvillojë dokumente, udhëzime dhe rekomandime që i referohen përbërjes së ushqimeve për foshnjet në mënyrë për të përmirësuar formulat e mamasë. Midis studimeve te tjera eshte edhe ai I , studiuesit te Institutit të Agrochemistry dhe Ushqimit Teknologjisë (CSIC) në Valencia (Spanjë), i cili ka demondtruar se administrimi i bakterieve probiotike tek foshnjat dhe nënat e tyre, me nje histori familjare e kushteve alergjike, redukton shfaqjen e ekzemë ose dermatitit atopik (një gjendje kronike lëkurës karakterizuar nga itchy, eruptions luspa ).
Ekzema prodhon një situatë shqetësuese për të dy prindërit dhe foshnjat që vuajnë prej saj, pasi është e dhimbshme të shohësh lëkurën e fëmijëve të vegjël dhe është e vështirë për të parandaluar fëmijët e vegjël nga kruarja e tyre. Në rastin më të keq, mund të jetë e nevojshme të mbulohen pjesët e prekura të trupit të fëmijës çdo ditë, me shirita të moisturizer. Normalisht, ky çrregullim fillon në vitin e parë dhe ndikon në 1 në 10 fëmijë. Megjithëse fëmijët nuk vuajnë bas kes Progresi më i fundit në kuptimin e rolit të baktereve të zorrëve në zhvillimin e sistemit infantil imunologjik rrite shpresën se disa nga këto vuajtje mund të shmangen në të ardhmen.
Këto studime po i hapin rrugë shfaqjes së perspektivave të reja dhe premtuese se si bakteret e zorrëve arrijnë funksionin imunologjik dhe shpresojmë që ata të mbështesin përdorimin e pro- dhe pre-biotikë në parandalimin e sëmundjeve parësore. në të ardhmen, thotë Yolanda Sanz, një nga pjesëmarrësit e simpoziumit EARNEST.
Pas lindjes, bakteret kolonizojnë zorrët e foshnjës, prandaj është e rëndësishme të sigurohet ekuilibri i duhur midis flores bakteriologjike të ndryshme për të zhvilluar imunitet efektiv. Imuniteti i zorrëve është vija e parë e mbrojtjes dhe parandalon thithjen dhe mbi-reagimin e molekulave që krijojne alergjinë. Qumështi i gjirit përmban antitrupa dhe prebiotikë natyrorë që nxisin krijimin e një bilanci të shëndoshë të baktereve të zorrëve; foshnjat që ushqehen ekskluzivisht me qumështin e gjirit kanë më pak gjasa të zhvillojnë ekzemë.
Studimet e paraqitura sot në Simpoziumin Ndërkombëtar na indin te besojme se, me përdorimin e ngarkesave adekuate bakteriologjike dhe përzierjeve të përshtatshme prebiotike, është e mundur të forcohen mbrojtjet natyrore të foshnjave dhe të zvogëlojnë rrezikun për të vuajtur ekzemë.
"Ky informacion shkencor i ri dhe premtues sugjeron një mënyrë vërtet të thjeshtë për të ndihmuar në zbutjen e barrës së kësaj gjendjeje tek fëmijët dhe prindërit e tyre", thotë profesor Philip Calder (Universiteti i Southampton, Mbretëria e Bashkuar) kryetar i Sesionit të Funksionit Imunologjik dhe një nga partnerët e projektit Nutrimenthe, i financuar nga Komisioni Evropian, qëllimi i të cilit është të vëzhgojë efektet e dietave në 120,000 fëmijë të moshës 6-12 vjeçare në vendet pjesëmarrëse.kontakt: ajo moshe. kur fëmijët rriten,

Rezultate premtuese për luftën kundër sëmundjes Alzheimer në disa studime të kryera nga Universiteti i Camerino, botuar kohët e fundit në Raportet Shkencore.
Studiuesit e universitetit Marche kanë eksperimentuar në kafshet - një grup të minjve një terapi me baze SLAB51, një formulim i probiotikeve përmbajnë një kombinim midis Lactobacillus dhe Bifidobacterium, duke treguar përmirësime të dukeshme. .
Rezultatet e studimit konfirmojnë rëndësinë e të ashtuquajturit "aks gut-trurit" h c dhe marrëdhëniet komplekse ekziston midis Microflores se zorrëve dhe sistemit nervor.
Bakteroterapia gojore është duke u bërë shpejt një praktikë e njohur klinike për një sërë sëmundjesh. Efektet e dobishme të trajtimit probiotik janë të dokumentuara për të dy rastet tipik prej sëmundjeve ndihmon traktin e tretjes se ushqimit si ato që ndikojnë në sistemin nervor të tilla si sklerozë të shumëfishtë.
Probiotiket , përveç mbajtjes se bilancit te Microflores se zorrëve, duhet të ketë efekte pozitive edhe sepse permbajne nënproduktet – lende ushqyese.

Në këtë studim, hulumtuesit Camerino duke testuar për katër muaj, terapi probiotiku në një grup të brejtësve, dhe duke e krahasuar efektin e vet me një grup kontrolli ekuivalent.ka nxjerre rezultate te admirueshme;

Efektet e dobishme të trajtimit probiotik tashmë ishin te qarta mbas 12 javë të terapisë në krahasim me grupin e kontrollit, brejtësve trajtuar me probiotics ka treguar përmirësime të qarta në fakultetet e tyre njohëse.
Rezultatet e testit të sjelljes janë konfirmuar nga analizat laboratorike, i cili tregoi një rënie në numrin e pllaka amyloid, shenja kryesore e njohjes së sëmundjes Alzheimer.
Një rënie e tille do të mbështetet nga efekte të tjera të theksuara nga ana e trajtimit probiotik, në veçanti përmirësimi i proceseve të proteolysis, themelore për shpërbërjen e depozitave proteinave beta-amyloid. Kjo u vu re edhe një rritje në përqendrimin e hormoneve të caktuara të zorrëve (ghrelin, leptin, GLP-1 dhe GIP) të cilat kanë një rol pozitiv në funksionet e të mësuarit dhe kujtesës në sistemin nervor.
Në përfundim, sipas studiuesve, ulje e Microbiome zorrëve ndikojnë disa procese kyçe që do të ngadalësojë përparimin e sëmundjes.
Veprimi i probiotikeve në hormonet e zorrëve dhe proceset proteolitike, shkencëtarët shkruajnë ", ajo zvogëlon ngarkesën e beta amyloid dhe përmirëson funksionin njohës, duke demonstruar një rol në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjes Alzheimer."

PS!
( Vazhdon kjo teme.........)

3.png
3.png (309.09 KiB) Viewed 844445 times


5.png
5.png (220.51 KiB) Viewed 844445 times

INDUSTRIA E QUMESHTIT

( Vazhdimi PROBIOTIKET)

PROBIOTIKET MUND TË SHKATERROJNE SUBSTANCAT KIMIKE - TOKSIKE NË INTESTINALIN TONE ??!!!!

Kurr nuk duhet harruar konkluzioni shkencor i Mikrobiologut te madh Rus Ilija Meçnikov se bashku me djaloshin bullgar Grigorov kur me rastin e zbulimit te Lactobacterium bulgaricum ne Laboratorin e Lui PASTERIT ne vitin 1905 ne PARIS; se KOSI ZGJAT JETEN, pikerisht kete po verteton shkenca sot.

PROBIOTIKET ne intestinalin tone mund te shkaterrojne disa tipe substancash kimike – toksike qe tashme kane depertuar ne jeten tone “moderne” jane shum studime qe e vertetojne kete veprim sidomos ndaj pestiscideve, metaleve te renda qe behen shkak per semundje te renda. Kohet e fundit PROBIOTIKET jane ne qender te vemendjes te mjekeve ku nje numur i madh studimesh mjeksore kane konfirmuar aftesin e tyre per te ndihmuarI sietemin e tretjes dhe te asimilimit te substancave ushqyese ne organizmin tone, per forcimin e sistemit imunitar, ne luften kunder depresionit, dhe per te te rregulluar disa shqetesime inestinale te shkaktuara nga ushqimet e rafinuara dhe te transformuara. Trakti i yne i tretjes permban me shume se 500 lloje baktere ne një total 100 triljon bakteresh, jane te gjithe pjese perberse e mikroflores dhe PROBIOTIKEVE qe do te thote trupi i yne ka me shume baktere se sa qeliza, dhe ka ardhe koha te braktisim besimet e vjetra qe demonizojne bakteret dhe te mesohemi te mbajme qendrimin e duhur ndaj tyre, ate qe thote shkenca sepse bakteret e “MIRA” jane aq thelbesore per shendetin tone.

PROBIOTIKET mund te ndihmojne ne eliminimin e toksinave nga trupi i njeriut.

Bisfenol A. (BPA)
Eshte nje derivat petrokimik gjethenje e me i pranishem dhe eshte shum i rrezikshem sepse demton sistemin endokrin duke çrregulluar ekuilibrin e hormoneve, gjindet ne te gjitha faturat, kartmonedhat, ne materjalet plastike, ne kanaçe te ushqimeve te konservuara si dhe ne shum produkte te tjere ushqimore, eshte vertetuar se duke futur Bifidobacterium brevis dhe Lactobacillus casei ne dieten ushqimore te mijve te ekspozuar ndaj Bisfenol A ka rezultuar se perqendrimet ne gjakun e tyre u pakesuan ne menyre te ndjeshme dhe u eliminuan nepermjet jashteqitjes 2,4 here më shpejt se sa tek grupi i kontrollit pa PROBIOTIKE!!!!!

Perklorati:
Kjo perberje kimike (CIO4) eshte perberes i zakonshem ne propelantet e raketave, kokat e fishekzjarreve gjithashtu një ndotes mjaft i pranishem sepse shkarkohet ne mjediset tona dhe ushqimet tona, kjo substance ka toksisitet te larte sepse parandalon thithjen e jodit ne trupin tone duke demtuar keshtu tiroidin, ajo absorbohet e pandryshuar nga perimet dhe me tej futet ne permjet zinxhirit ushqimor. Eshte arritur te gjindet edhe ne qumeshtin e NENES dhe ne urine, kjo tregon se eshte ne gjendje te infiltroje deri ne sistemin tone endokrin. Per fat te mire eshte vrejtur se nje PROBIOTIK i quajtur Bidobacterium Bifidium ka aftesine e shkelqyer per te degraduar PERKLORATIN ne organizmin tone duke favorizuar debimin e tij.

Kete po i thoja mikut tim : Mjaft me kete kerkese dua kos me yndyre, te shijshem, te trashe etj.kerkesa pa asnje kuptim pa i kushtuar asnje vemendje pranise se PROBIOTIKEVE !!!!!, a jane gjalle dhe sa jane per çdo ml/kos apo produkt tjeter, nuk lejohet më ky anashkalim dhe qendrim mesjetar!!!!

Nitrati i Natriumit
Në parim perdoret si kolorant – ngjyrues dhe ne listen e fameshme te ADITIVEVE ( Kush eshte kurjoz do t`a gjeje ne (LIBRIN – 2) shenohet me (E251) ndodhet me bollek në mish
dhe sallamra por eshte i lidhur me semundje te shumeta kronike, e sidomos tumoret, teper i rrezikshem per pankreasin dhe melçine, edhe nje here PROBIOTIKET mund te ndihmojne ne uljen e demeve qe sjelle kjo toksine, kete e verteton nje studim i koheve te fundit se nepermjet konsumimit te PROBIOTIKUT eshte arritur te eliminohet Nitrati i Natriumit deri ne masen 90% brenda 5 diteve.

Metalet e renda
Gjate rutines tone te perditeshme eshte e lehte te ekspozohemi ndaj ketyre elementeve toksike (alumini, merkuri, kadmiumi dhe plumbi) tjeshte duke marr fryme ne qytet si dhe duke pire uje. Per më teper keta metale te renda jane te pranishme ne pesticidet qe perdoren ne bujqesi, ata shkaktojne semundje te renda dhe prekin te gjitha organet e veçanarisht sistemin nervor dhe muskujt. PROBIOTIKET qe e kane provuar vehten si te dobishem ne kete rast jane Lactobacilet qe ndodhen natyrshem ne ushqimet e fermentuara, kos – Jogurt, Kefir, Kumis, gjalpe dhe djathera dhe nuk duhet harruar se ndodhen edhe ne perime te fermentuara si laker turshi etj.

Insekticidet.
Ne vitin 2009, Gazeta e Kimise Bujqesore dhe Ushqimore ka njoftuar se eshte zbuluar Chlorpyrifos (CP), nje isekticid mjafte i rrezikshem qe shkakton çrregullime neurologjike si dhe semundje antiimune ne trupin tone, mirepo ky insekticid mund te pengohet fale baktereve te lloji Laktobacile, duke e degraduar ate per nje kohe rekord per tre dite (duke eliminuar 83,3%) dhe degradim te plote 100% brenda 9 diteve. Shkencetaret i kane identifikuar sakte keta PROBIOTIKE qe na bejne kete te mire; me keta te dhena: Lactobacillus brevis WCP902, Lactobacillus plantarum WCP931 dhe Lactobacillus sakei WCP904, mos i anashkaloni kur i lexoni ne etikete se keta kane me shum vlere se ata ushqimet e shijshme te konservuara!!!!

PROBIOTIKET varen nga cilesia ushqimit dhe ujit.
Ne qofte se i njohim sa do pak PROBIOTIKET atehere nuk duhet te harrojme se ato kryejne mijera funksione jetesore brenda trupit tone prandaj ka kaq shum studime shkencore – klinike me qellim qe te parandalojne apo te zvoglojne simptomat e reth 200 semundjeve te ndryshme. Kur behet fjale per baktere te “MIRA” eshte e rendesishme te theksohet se ne njerzit nuk jetojme ne VAKUM, prandaj cilesia e baktereve ne zorret tona varet nga cilesia e ushqimit qe kemi konsumuar dhe ne fund te fundit edhe kjo varet nga cilesia e tokes, ne qofte se konsumoni produkte – perime te vaditura me uje qe vjen nga qendra spitalore, popullata te semura, (njerez apo kafshe qe marrin antibiotike pa hesap) dhe qe kane me bollek baktere rezistente ndaj antibiotikeve, ka pak shprese te merrni baktere te “ MIRA”. Në qofte se gjerat do te ecin me kete rritem fjala “ORGANIKE” nuk do te kete asnje kuptim – thjeshte do te jete marketing i paster, rasti i akumulimit te Perkloratit ne ushqimin organik e ben krejt te qarte kete fakt!!!! Me fjale te tjera nese nuk behemi aktiviste (pa hile) ne kete teme, do te humbasim gjithçka.

1.png
1.png (474.99 KiB) Viewed 844213 times


4.png
4.png (437.47 KiB) Viewed 844213 times


2.png
2.png (601.66 KiB) Viewed 844213 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 18 Jan 2018, 10:15

INDUSTRIA E QUMESHTIT

KOZMETIKA ORGANIKE (ME PROBIOTIKE)

Un bej pjese në ata qe jane te bindur se ushqyerja e lekures perfshi edhe lekura e fytyres ushqehet nga brenda sepse keshtu e ka dhene KRIJUESI I MADH dhe kete pranon shkenca, aty eshte mekanizmi qe transmeton lendet ushqyese ne lekure.
Megjithate nderhyrja nga jashte edhe ajo ka kontributin e vet sidomos per demtimet e lekures nga faktorë te jashtem qe shpesh here jane teper agresiv.
Dua te theksoj se edhe ne kete drejtim PROBIOTIKET ndihmojne ne rikuperimin e lekures. Kurre nuk duhen harruar KLEOPATRA dhe SEMIRAMIDA E BABILONISE

MASKE PER FYTYRE

. E shtrine lekuren dhe heqe pikat e zeza.
• Largo rrudhat dhe formimin e tyre.
• Kufizon dhe deri sa menjanon formimin e njollave rreth syve.
Maskat per fytyre Mariah`s face jane produktet e para PROBIOTIKE – KOZMETIKE ne bote qe permbajne Lactobacillus Bulgaricus, ne te njejten kohe pastrojne siperfaqen si dhe ne thellesi lekuren por kane edhe veti ushqyese dhe veprim tonizues, e shtrine lekuren dhe e ben me te fresket, nuk ka efekte anesore skuqje apo alergji. Permban miljona baktere PROBIOTIKE te gjalla Lactobacterium Bulgaricum si dhe lende biologjike aktive qe formohen nga veprimtaria e tyre, keta frenojne veprimin e mikroorganizmave te demeshme duke menjanuar reaksionet infektive se bashku me pektinen pastrojne lekuren edhe ne thellesi, keto baktere forcojne mbrojtjen natyrale, e ruan lekuren nga tumoret dhe alergjite. Amino-acidet, acidet poli te ngopura te qumeshtit, mineralet dhe vitaminat rregullojne sekretimin e sebumit, forcon membranat qelizore, stimulojne rritjen e qelizave te reja dhe te shendeteshme si dhe optimizojne shkembimin e lendeve.
Maskat per fytyre Mariah`s face jane ne pako 5 gr, dhe me nje perdorim, mbasi hapet merret lenda e thate dhe ne nje gote te paster qelqi i shtohet nje luge çaji uje i cili nuk duhet te jete i nxehte sepse ne temperature mbi 50 o C vdesin laktobacilet, pastaj perziehet mire deri sa formohet nji mase homogjene, kjo mase homogjene shperndahet ne fytyre ne menyre uniforme, sidomos ne ato pjese ku formohen rrudhat, lihet kesht 15 – 20 minuta, formohet nje pete e cila hiqet kollaj, fytyra pastaj pastrohet dhe nuk eshte nvoja te perdoren kremera te tjere, mbetet ni arme e knaqeshme natyrale si karamele prandaj edhe mund te mos lahet. Ne te gjitha rastet edhe kur eshte pastruar fytyra nga maskat, bakteret e gjalla – laktobacilet dhe lendet biologjike aktive qe jane formuar prej tyre mbeten dhe depertojne ne lekure duke ushtruar veprim antibakterial dhe kunder infeksioneve.

Perberja: Permban mbi 50 miljon qeliza te gjalla – active te Lactobacillus Bulgaricus, 21 amino-acide, hidrolizat qumeshti, vitamina qumeshti, minerale, enzime, pektine, dhe vaj natyral trendefili i” cili zgjon rinine “eshte produkt natyral nga qumeshti i lopes i paster, nuk permban lende sintetike, konservante, ngjyruese, apo mikroorganizma te manipuluara gjenetikisht, rekomandohen 1 – 2 here ne jave, mundet edhe çdo dite, nuk ka risk per reaksione, ne qofte se perdoret çdo dite nuk ka nevoje te perdoren kremera te tjere.

1.png
1.png (343.96 KiB) Viewed 841980 times


2.png
2.png (248.95 KiB) Viewed 841980 times


3.png
3.png (339.02 KiB) Viewed 841980 times4.png
4.png (179.1 KiB) Viewed 841980 times

2.png
2.png (248.95 KiB) Viewed 841980 times

STUDIM

EKOSISTEMA INTESTINALE DHE PROBIOTIKET.

Kerkesa nga ana e popullsise ne zonen e BE per nje shendet te plote ka nje rritje te theksuar keto vitet e fundit, pacientet jane gjethenje edhe më te informuar dhe më vemendeshem per problemet e shendetit. Në fushen e ushqyerjes një teme aktuale eshte ajo e PROBIOTIKEVE, jo se nuk eshe folur edhe me pare por ky term duke marre konsensusin nderkombetar ka zevendesuar termin e vjeter “acido laktik” Në dekaden e fundit studimet e biologjise molekulare kane bere te mundur njohjen me te mire te llojeve te baktereve dhe rolin e tyre dhe duke i pare jo vetem nga ana klinike por edhe ne dobi te shendetit tone, prandaj ka vende ne Europe si Italia që nuk pushon në furnizimin e popullsise me te dhena te reja shkencore dhe te perceptueshme nga sejcili.

EKOSISTEMA INTESTINALE
Eshte një terme qe ka hyre kohet e fundit ne fushen e mjekesise dhe behet fjale per floren e zorreve tona. Jane rreth 500 lloje baktere gte ndryshme te identifikuara ne zorret tona, qe arrijne ne numër total disa TRILJON, vetem ne një gr. te feces mund te numrohen 100 – 200 miljard baktere qe perben rreth 60% te peshes se feçes. Perqendrimi i flores bakteriale ndryshon gjate traktit te tretjes (stomak - zorre) i cili vjen duke u rritur sa me poshte qe zbret, keshtu ne stomak dhe ne fillim te zorreve te holla ka nje perqendrim te ulet diku (101 – 104 per gram) kjo spjegohet me faktin se prania e acidit te stomakut si dhe lengjeve biljare, lengut pankreatik nuk i lejojne te zhvillohen ato, dhe gradualisht perqendrimi vjen duke u rritur pergjate zorreve (1011 – 1012 mikroorganizma/gr)
Figura e qarteson mire kete shtrirje te baktereve ne zorret tona.
Në se perqendrimi i llojeve te ndryshme mund te ndryshoje perkohesisht ne vartesi te situatave patologjike, flora definitive perbehet kryesisht nga mikroorganizma anaerobe (p.sh., që i përkasin gjeneve Bacteroides, Bifidobacterium, Eubacterium, Clostridium, Peptostreptococcus, Streptococcus) të cilat janë 100-1000 herë më të shumta se aerobët (Escherichia, Enterobacter, Enterococcus, Klebsiella, Lactobacillus, Proteus, etj)

Funksionet e Mikroflores Intestinale
Studime te shumeta te kryera sidomos ne kafshe me permbajtje sterile te zorreve (pa germe) kane demonstruar aktivitetin e kryer nga flora bakteriale qe grupohen ne funksione metabolike – trofike dhe mbrojtese, funksioni metabolik më i rendesishem eshte (fermentimi) tretja e karbohidrateve me anen e enzimeve bakteriale, te cilat nuk treten nga njeriu, pastaj vjen acidifikimi i zorreve qe parandalon perhapjen e mikrobeve patogjene, rrite qarkullimin e gjakut dhe i ben zorret te levizshme, fermentimi zhvillohet kryesisht ne zorren e trashe - verber ku ambjenti eshte më shum acid, nje tjeter aktivitet metabolik i baktereve te zorreve eshte prdhimi i vitaminave (acid Pantothenic, biotin, pyridoxine, riboflavin) Shum studime kane nxjerre ne pah, nderveprimin komplks midis flores bakteriale dhe GALT per zhvillimin e sistemeve imunoregulative dhe konsiston ne parandalimin e depertimit te mikrobeve patogjene dhe substancat e demeshme.

Ndryshimet në Ekosistemen Intestinale

Ekosistemae zorreve eshte e bazuar ne bashkepunimin e qendrueshem te mikroorganizmave, sistemin imunitar dhe në pengimin e depertimit ne mukozen e zorreve, çdo nderhyrje ne njeren nga keta tre komponente krijon çeikuiliber. Disa studime te kryera në kafshet – model eshte vrejtur se bakteret qe i perkasin gjinive Bacteroides Clostridium mund te kontribojne ne rritjen e tumoreve ne zorren e trashe ndersa Laktobacilet dhe Bifidobakteret perkundrazi eshte konfirmuar se parandalojne nje gje te tille.
Per te vazhduar me tej dhe qe te kuptohen nga te gjithe eshte e domosdoshme te mesojme se çfare jane PROBIOTIKET – PREBIOTIKET dhe SIMBIOTIKET patjeter duhet te studjohet literature perkatese un ju rekomandoj LIBRIN - 2 “PROBIOTIKET PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM”

PROBIOTIKËT NË PRODUKTET USHQIMORE

Llojet probiotike të pranishme sot në tregun e vendeve te BE jane te ndryshme p.sh. ne tregun italian, kane demonstrim të mirë dhe me efektivitet, u përkasin kryesisht vetëm dy gjinive bakteriale (Lactobacillus dhe Bifidobacterium) dhe rreth dhjetë llojeve. Çdo lloj probiotiku duhet të ketë dosjen e vet shkencore që mbështet përfitimet e tij të veçanta, me qëllim që të lejojë njohje më të mirë të këtyre produkteve dhe përfitimeve të tyre. Megjithatë, edhe një konsumator i vëmendshëm, në përgjithësi, ka vështirësi për t`u orientuar.. Rëndësia e informatave të sakta për këtë lloj ushqimi tregohet qartë në udhëzimet e përpiluara nga FAO dhe OBSH. Këtu janë një grup rekomandimesh për prodhuesit e ushqimeve probiotike në lidhje me të dhënat që duhet të raportohen në etiketat e produkteve në shitje: Loji i PROBIOTIKUT, numri minimal i qelizave të gjalla te qëndrueshme në maturim, doza efektive e probiotikut, indikacionet e nxjerra nga evidenca shkencore, metodat e përshtatshme të ruajtjes, informacioni mbi prodhuesit

Mekanizmi si ushtron PROBIOTIKU ne dobi te shendetit te njeriut.

Frenimi i rritjes se baktereve patogjene.
. Reduktimi i pH –shit
. Prodhimi i bakteriocines
. Rezistence ne kolonizim
. Bllok te ngjitjes epiteliale

Rritja e efektit mbrojtes
. Prodhimi i acideve yndyrore me zinxhir te shkurte SCFA
. Rritja e prodhimit te mukusit
. Stimulimi i prodhimit te insulines (komponent jetesore)
. Rregullimi i pershkueshmerise se mukozes.
. Konkurrenca per dominimin e zonave me patogjenet dhe toksinat e tyre.

Forcimi i Sistemit Imunitar
. Rritja e IL-10 dhe TGF- β dhe pakesimi i TNF
. Rritja e sekretimit te IgA.

1.png
1.png (646.77 KiB) Viewed 841289 times
PROBIOTIKET = USHQIMI I SË ARDHMES

Divertikula e zorres se trashe, semundje qe takohet shpesh = PROBIOTIKET dhe mesalazina jane efektiv ne kontrollin e semundjes.
Një studim multicentrik italjan mbi divertikulozen kolonike ka nxjerre konkluzionin se trajtimi ciklik me mesalazine dhe PROBIOTIKE (Lactobacillus casei DG) eshte efektiv ne kontrollimin e simptomave te semundjes divertikulare dhe ne parandalimin e komplikimeve inflamatore (divertikulit)
Eshte vertetuar se në rastin e kesaje semundje eshte shfaqe prishje ekuilibri te mikroflores se zorreve duke u reduktuar – pakesuar ndjeshem bakteret e MIRA dhe nje rritje e theksuar e baktereve patogjene te cilat nxisin fillimin dhe vazhdimesine e procesit inflamator te mukozes divertikulare, per kete ekipi i studjueseve i propozoi pacientit trajtim me PROBIOTIKE per te rikthyer balancen normale te flores se zorreve. Per fat te mire studimi shkoi deri ne fund sa u ndertua edhe terapia perkatese;
Eshte kombinim i mesazalines (800 mg 2 here ne dite, per 10 dite) dhe Lactobacillus casei DP ( 1 doze prej 24 biljon qeliza te gjalla ne dite per 10 dite).

VO!
Kancer colorectal: Shkenca premton se do të jene PROBIOTIKET qe do të përmirësojne cilësinë e jetës së pacientëve?

E enjte, 17 nëntor 2016

Intervistë me profesor Amedeo AMEDEI Universitetin e Firences në MICPROBIMM projekt hulumtimi, lidhur me pacientët me kancer kolorektal dhe vleresimi i një roli të mundshëm të PROBIOTIKEVE në parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin.e semundjes.

Ka një korrelacion midis ndryshimeve të florës zorrëve dhe kancerit kolorektal është sugjeruar nga të dhënat e ndryshme në literaturë, por ende nuk është zbuluar se cili është lloji i marrëdhënieve midis mikroflores dhe përgjigjet imune.
.
Interesi ynë është i përqendruar në karakterizimin e dy parametrave dhe korrelacionit të tyre në pacientët të cilët kanë zhvilluar kancerin e zorrës së trashë dhe rektumit: florën e zorrëve dhe përgjigjet imune. Për të sqaruar këtë marrëdhënie, e cila deri më tani asnjëherë nuk është hetuar dhe që përfaqëson një nga elementët më të reja të këtij projekti do të na lejojë për të siguruar një mbështetje parandaluese faza, diagnostike dhe terapeutike identifikuese edhe përzierjet e mundshme të shtojcave (PROBIOTIK – PREBIOTIK ose SIMBIOZE) në gjendje për të rivendosur ekuilibrin e florës zorrëve dhe, në rastin e pacientëve tashmë i nënshtrohen operacionit, për të parandaluar sëmundjet e përsëritura.

Le të fillojmë nga hapi i parë, analiza e mikrobiotës
Faza e karakterizimin e microbiota, te cilen po e kryen Departamenti i Biologjisë, është thelbësore për shkak se ka parë mundesine e identifikimin e grupit te baktereve që janë më të lidhura me progresin e tumorit. Pika jonë e fortë është që ne shikojmë në microbiota në tre rrethe të ndryshme: pështymë, feces dhe biopsi zorrëve. Ajo që shoh në nivelin e pështymës është e ndryshme nga analiza e fekaleve dhe ende e ndryshme nga vendi i tumorit. Ky lloj hetimi nuk është bërë kurrë dhe mund të na ofrojë shumë të dhëna interesante. Elementi tjetër inovative, siç tha, është marrëdhënia në mes të përgjigjes imune dhe microbiota, sepse deri më tani asnjëherë nuk është shpjeguar se si mund të rregulloj / ndikojnë njëri-tjetrin.

Shpjegoni më mirë. ju lutem?
Sistemi imunitar shërben për të na mbrojtur nga çdo gjë që është patogjene. Pse, atëherë, një mrekulli, a mund të tolerojmë mikroorganizma të caktuara në zorrë? në kushte fiziologjike ka një ekuilibër, por ajo mund të ndryshoje për arsye të ndryshme (të stresit, të ushqyerit të pahijshme, mënyrën e jetesës etj) dhe të rrisë incidencën e sëmundjeve të zorrëve, duke përfshirë edhe krijimin e tumorit. Sot ne ende dimë shumë pak për implikimet e mundshme të ndryshimeve në florën e zorrëve dhe në përgjigjen imune. Ne besojmë se të qenit në gjendje të kuptojmë më mirë se si ndërthuren në zhvillimin e kancerit kolorektal do të na lejojë gjithashtu të kalibrojmë përdorimin e probiotikëve dhe të ngjashme, duke e bërë veprimin më efektiv.

Ne tashmë e dimë se PROBIOTIKET - PREBIOTIKET dhe SIMBIOTIKET kanë efekte anti-inflamator të mukozës zorrëve.

Cilat mund të jenë përfitimet e tjera?
Ajo që ne shpresojmë për të treguar një përmirësim të përgjithshëm në cilësinë e pacientit të jetës përmes përdorimit të PROBIOTIKEVE (bakteret e gjalla), PREBIOTIKEVE(përbërësit e ushqimit jo të tretshëm që stimulojnë rritjen / veprimtarinë e baktereve) dhe SIMBOTIKEVE (një përzierje e PROBIOTIKEVE dhe PREBIOTIKEVE) (Per njohuri te hollesishme lexo LIBRIN - 2), veprimi i të cilëve për shëndetin është synergistic dhe për këtë arsye eshte përcaktuar si simbiotik). Përveç efektit anti-inflamator, studimet in vitro sugjerojnë se simbiotikët mund të jenë më aktivë sesa probiotikët ose prebiotikët vetëm në trajtimin e pacientëve që kanë zhvilluar kancer. Tani për tani, provat klinike për të vërtetuar këtë hipotezë kanë qenë të pakta dhe të kufizuara, si në numër të vogël të pacientëve të regjistruar në të dy periudhë të shkurtër vëzhgimit. Me këtë projekt ne duam të kuptojmë se çfarë i mungon pacientit dhe pastaj të integrohet me ato baktere që ne kemi parë të jenë më mbrojtëse se tumori.

Studimi përfshin tre departamente universiteti, por gjithashtu tre kompani.
Departamenti i Biologjisë i Universitetit të Firences, i drejtuar nga Profesor Renato Fani, po punon për karakterizimin e mikrobiotës.

PROBIOTIKET = USHQIMI I SË ARDHMES

PROBIOTIKET; , miliarda baktere që përbëjnë florën e zorrëve tona, shkenca i konsideron sot "truri i dytë" i yni, janë në qendër të debatit shkencor dhe mund të ndikojnë në dietën dhe ilaçin e së ardhmes. Bakteret e "Mira" do të na ndihmojnë të përmirësojmë të ushqyerit, të zgjidhim problemet e jotolerancës dhe alergjive dhe të parandalojmë si dhe trajtojmë shumë sëmundje. Megjithese te padukeshme, ata mund te na japin nje dore ne te ardhmen per te luftuar semundjet.
Vendbanimi i tyre janë zorrët tona, ku përqendrohen komunitetet më të mëdha dhe më të rëndësishme mikrobike dhe e quajnë "trurin e dytë", tëi cilit po i kushtohet vëmendje më e madhe. "The microbiota - tha studiuesi, Dr Mauro Rossi - ka një funksion të rëndësishëm për zhvillimin dhe mbrojtjen e sistemit imunitar, ka prova të qarta në këtë drejtim. Ekziston një ekuilibër dinamik ndërmjet mikrobiotës dhe sistemit imunitar: në kushte të caktuara patologjike disa baktere mikrobiote mund të bëhen patogjene, duke nxitur përgjigjen inflamatore. Një mbizotrim i pasaktë, atëherë, mund të shkaktoj dysbiosis, dmth ndryshojnë ekuilibrin e zorrëve në mes të llojeve të ndryshme microbial, edhe këtu me një rrezik të inflamacionit: kjo është ajo që ndodh, për shembull, në sëmundjen celiac. Microbiota, të vendosura kryesisht në dy pika, pra luan një rol qendror në rregullimin e tolerancës imunitare, duke siguruar që trupi ynë t`i pergjigjet sakte antigjeneve të ushqimit të cilat janë vazhdimisht në dietën dhe jeten tone. Ky aktivitet kryesisht rregullohet nga kolonizimi i mukozes se zorreve me laktobacile dhe bifidobaktere.


1.png
1.png (475.89 KiB) Viewed 840957 times


2.png
2.png (426.16 KiB) Viewed 840957 times


3.png
3.png (334.93 KiB) Viewed 840957 timesINDUSTRIA E QUMESHTIT

Dikush duhet te shkruajë ne Shqip per njohjen dhe vleren e PROBIOTIKEVE, konsumatoret nuk po i kuptojne dhe nuk i vleresojne sa duhet nga ana tjeter jane me mijra studime shkencore që konfirmojnë dobite e PROBIOTIKEVE në shendetin tone, eshte e vertete se do te ndesheni ndonje here edhe me lajme kur nderhyhet me shtesa (E) aditive te ndaluara por kjo eshte pjese e mashtrimeve dhe mungeses se kontrollit serioz jo vetem ne treg por që duhet te kontrollohet ne qendren e prodhimit si funksionon LABORATORI, un jam i bindur se organet perkatese ne kete Planet do t`a zgjidhin.

PROBIOTIKËT = BAZA E SISTEMIT TË IMUNITAR

Fjala "bakteret" sigurisht që nuk ka një përgjigje të këndshme në imagjinatën e njerezve, Ajo sjell në mend imazhet e papastërtisë dhe sëmundjet.dhe nëse diçka si p.sh.E. coli mund të shkaktojë epidemi në çdo kohë, ne kurrë nuk mund të fajsojme te gjitha bakteret !!!!!!!!! Megjithatë, pavarësisht nga paragjykimet tona të fëmijërisë të krijuara nga udhëzimet e drejta të prindërve tanë për t'i larë duart gjithmonë para ngrënies, jo të gjitha bakteret janë të dëmshme për njerëzit.
Ndërsa është e vërtetë se shumë sëmundje mund t'i atribohen infeksioneve bakteriale, ka baktere që janë plotësisht të padëmshme. PROBIOTIKET ndihmojne ne shendeti tone ne dy forma:
Disa kryejnë funksione të dobishme si konvertimi i qumështit në djathë apo produkt tjeter dhe të tjera që jetojnë në stomak - zorre dhe na sigurojne shëndetin tonë.

Bakteret e "MIRA" që jetojnë në stomakun tonë quhen flora e zorrëve dhe të gjitha njihen me emrin PROBIOTIKE . Ne kemi një marrëdhënie simbiotike me këto mikroorganizma dhe nganjëherë quhen "organi ynë i harruar". Në mënyrë ideale, kurrë mos e harroni se; raporti ndërmjet baktereve të dobishme dhe baktereve të dëmshme duhet të jetë 85 për qind në 15 për qind, respektivisht. Nëse ndodh e kundërta në organizmin tonë, lindin probleme te pakendeshme dhe shqetesuese, ka ardhe koha te kuptohet keshtu siç eshte ky fakt.
Së pari, hulumtimet kanë treguar se probiotikët ndihmojnë sistemin imunitar duke parandaluar ftohjet dhe gripin, ndërkohë që ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të tilla si zorrë (te iriruara)nervoz, alergji dhe diarre.
Një sistem i fortë imunitar mbron trupin nga infeksionet e shkaktuara, për ironi, nga bakteret e dëmshme. Për më tepër, nëse sistemi nuk funksionon siç duhet, ne tentojmë të vuajmë nga alergjitë dhe sëmundjet autoimune.
Studimet e fundit në të sapolindurit me astmë dhe ekzemë i kanë lidhur këto gjendje me përgjigjet imunologjike jonormale.

Edhe pse fjala e fundit ende nuk është thënë për aftësinë e saj për të parandaluar astmën, hulumtuesit finlandezë zbuluan se fëmijët që ishin të ekspozuar ndaj probiotikëve në lindje kishin më pak gjasa të zhvillonin ekzemë atopike me 40 përqind.
Së dyti, probiotikët luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e sistemit tonë të shëndetshëm të tretjes.
Stili i jetesës, stresi emocional dhe zgjedhjet ushqimore janë vetëm disa nga arsyet që ndryshojnë balancën e shëndetit të stomakut - zorre tek bakteret e dëmshme.
Idealisht, një sistem i shëndetshëm i tretjes filtron dhe eliminon toksinat, kimikatet, produktet e mbeturinave dhe bakteret e tjera të dëmshme. Gjithashtu absorbon ushqyes duke transformuar ushqyesit e nevojshëm duke i derguar ato në qelizat e trupit që atje ku nevojiten.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se PROBIOTIKET janë efektive në trajtimin e kapsllëkut në të porsalindurit. Shkencëtarët italianë që studiojnë 44 fëmijë që vuanin nga kapsllëku kronik. Pas tetë javësh, ata vunë re se fëmijët që u janë dhënë PROBIOTIKE kishin një përmirësim të ndjeshëm në gjendjen e tyre.
Në fakt, frekuenca e lëvizjes së zorrëve të tyre ishte rritur tre deri në pesë herë në një javë.
Një tjetër studim gjithashtu zbuloi se probiotikët kanë qenë të suksesshëm në trajtimin e dhimbjeve të stomakut tek fëmijët. Një tjetër studim italian i kryer nga Dr Ruggiero Francavilla zbuloi se Lactobacillus rhamnosus, një lloj i baktereve të dobishme, ishte i suksesshëm në trajtimin e dhimbjeve të stomakut.

Shkencëtarët gjithashtu vunë në dukje se fëmijët që marrin probiotikë kanë pësuar një rënie në frekuencën e dhimbjeve të stomakut nga katër herë në një në javë. Për më tepër, fëmijët përjetonin një nivel ndjeshëm më të ulët dhimbjeje.

Benefice te tjera te PROBIOTIKEVE jane:

. Prodhojne vitaminat; A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D, K
. Ndihmojne ne stabilizimin e kolesterolit dhe triglicerideve si dhe presionin e gjakut,
. Reduktojne riskun e kancerit ne kolon.
. Lehtesojne simptomat e sindromit intestinal si dhe shqetesimet e tjera te zorreve.

Kohët e fundit është raportuar se çrregullime të tilla si ADD dhe autizmi në fëmijët, depresioni dhe mjegulla mendore në të rriturit kanë qenë të lidhura me mungesën e barnave të baktereve të zorrëve që krijojnë inflamacion i stomakut. Kjo marrëdhënie është identifikuar si "aks i zorrëve-trurit".

Studime të fundit mbi përfitimet e PROBIOTIKEVE:

Probiotikët parandalojnë episodet e ftohjes dhe gripit. -
Në një studim të kryer në Kinë, 326 fëmijë të moshës ndërmjet tre dhe pesë vjet të moshës kryen në gjashtë muaj. Fëmijëve iu dha qumështi që përmban Lactobacillus acidophilus vetëm ose në kombinim me animalis Bifidobacterium.
Rezultatet e studimit zbuluan se ata që morën vetëm Lactobacillus kishin episode të vogla të kollës dhe hundës së lëngshme.
Kur u sëmurën, ata pësuan konvalescence më të shkurtra dhe kishin më pak gjasa të humbnin shkollën. Shpeshtësia e përdorimit të antibiotikëve ishte gjithashtu 68 për qind më e ulët.

Grupi që mori një dozë të kombinuar të probiotikëve tregoi një incidencë edhe më pozitive të kollës dhe të ftohtit.
Periudha e tyre e rimëkëmbjes ishte më e ulët se në grupin që mori vetëm një shtesë probiotike dhe përdori 84 për qind më pak antibiotikë.
Rezultatet e këtij studimi tregojnë se një shtojcë probiotike mund të jetë e dobishme në trajtimin e ftohjes dhe gripit, por përfitimet janë më të forta kur dy shtojca probiotike merren njëkohësisht.

PROBIOTIKET po trajtojne me sukses ulçerat.

Shkencetaret spanjolle te cilet kane kohe qe studjojne efektet e dobishme te shtameve PROBIOTIKE, kane zbuluar se perdorimi i Bifidobaktereve kuron me efekt 95% në trajtimin e semundjeve kronike inflamatore te zorreve si dhe ulçeren ne stomak te shkaktuara nga Heliko bakter pylori.
Administrimi afatgjatë i probiotikëve në subjekte të kafshëve, nga ana tjetër, zbuloi se PROBIOTIKET mund të rikuperojne dëmtimin e indeve të shkaktuara nga ulcerat e stomakut.
Probiotikët mund ta mbrojnë stomakun nga dëmtimi i rrezatimit -
Disa subjekte kanë frikë nga efektet negative të aksidentit të Fukushima dhe pacientët me kancer me siguri do të gjejnë këtë lajm interesant.

Shkencëtarët në Universitetin e Uashingtonit zhvilluan një studim që krahason efektet e rrezatimit në minj, duke i dhënë një grup probiotikësh të tyre para dhe pas ekspozimit. Ky grup u mbrojt nga dëmtimet radioaktive në zorrët e tyre.

Normalisht, pacientët me kancer të trajtuar me radioterapi të zorrëve i nënshtrohen rrezatimit që shkatërron të dy qelizat; të shëndetshme dhe qelizat malinje. Kur u prezantuan probiotikët, megjithatë, dëmi duket se është reduktuar në mënyrë efektive. Përtej radioterapisë, njerëzit që duan të mbrojnë veten nga rrezatimi mund të kenë mbrojtje nga probiotikët.

Probiotikë kundër antibiotikëve

ANTIBIOTIK fjalë për fjalë do të thotë kundër jetës në krahasim me PROBIOTIK që do të thotë për jetën. Antibiotikët janë barna antibakteriale që përdoren për të trajtuar infeksionet bakteriale. Ata vrasin bakteret dhe i pengojnë ata të shumëzohen. Para se bakteret të shumohen dhe të shkaktojnë sëmundjen, sistemi imunitar zakonisht mund t'i shkatërrojë ato.
Besohet, megjithatë, që nganjëherë trupi nuk mund të përballojë infeksionin dhe mund të ketë nevojë për ndihmë nga antibiotikët.
Nëse ato keqpërdoren ose përdoren gabimisht, ekziston mundësia që bakteret të bëhen rezistente me rezultatin që antibiotikët mund të bëhen më pak efektiv ndaj baktereve.

Ajo ka kohë që dihet se përdorimi i antibiotikëve mund të shkaktojë probleme afatshkurtra shëndetësore si diarreja, dhimbja e stomakut ose skuqjet.
5-39 për qind e pacientëve të trajtuar me antibiotikë përjetojnë diarre si një ndërlikim apo aksidente që ndodhin deri në disa javë pas ndërprerjes së përdorimit.

Për fat të mirë, studimet e fundit kanë zbuluar se përdorimi i PROBIOTIKEVE kompenson për disa nga pasojat negative të përdorimit të antibiotikëve.
Në një meta-analizë që ka ekzaminuar 22 studime të ndryshme, u zbulua se profilaksia me PROBIOTIK zvogëlon shanset për të zhvilluar diarre antibiotike.

Hulumtuesit e Shkollës Mjekësore të Harvardit ishin gjithashtu në gjendje të demonstronin se me PROBIOTIKET janë efektivë në parandalimin e diaresë tek fëmijët dhe të rriturit, pavarësisht nga lloji i probiotikëve të përdorur. Është zbuluar gjithashtu se PROBIOTIKET parandalojne diare kur antibiotikët janë marrë për të trajtuar H. pylori.

A është e mundshme një mbidozim PROBIOTIK ????
Nuk ka efekte anësore negative të raportuara mbi konsumin e tepërt të PROBIOTIKEVE.
Megjithatë, ekziston mundësia e fryrjes dhe / ose ënjtjes, por këto shqetësime shpejt po largohen.
Njerëzit me sindromë të shkurtër të zorrëve kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një infeksion laktobacili.
Prandaj është gjithmonë e dobishme të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të merrni një PROBIOTIK bazuar në lactobacillus.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 13 Feb 2018, 18:25

INDUSTRIA E QUMESHTIT

PSE KMB – KOSI DUHET TË PËRMBAJË 6 BAKTERE????

Inxhinjer; Pse Kosi bullgar duhet të permbaje 6 baktere?

Eshte pyetja që bën Daniela – gjimnaziste ne qytetin ku un kam studjuar Plovdiv - Bullgari. Së pari pyetja eshte me nivel teknik, kjo tregon se keni njohuri per kulturat e pasterta bakteriale, Së dyti ndjehem i privilegjuar që më zgjodhët mua sepse ne vendin tuaj ka specialistë më të afte, Ju falenderoj sinqerisht dhe do të pergjigjem edhe në gjuhen tuaj.
Un po perpiqem të argumentoj se, pse eshte më mire te shtohen edhe 4 - baktere te tjera PROBIOTIKE ne pergatitjen e KMB:
Të gjithe njerezit në mbare boten e lexojne në etiketen e Jogurtit – Kosit kudo që pergatitet; Lactobacterium bulgaricus dhe Streptococus thermophilus dy baktere që bashkejetojne dhe ne saje te aktivitetit te tyre formohet një mase e mpiksur e fermentuar me cilesi organoleptike te admirueshme POR të paktë jane ata që e dine se si eshte zbuluar. Në saje te punes shkencore te djaloshit bullgar – student ne Gjeneve te Zvicres dhe mikrobiologut te madh rus Ilija Meçnikov ne Laboratorin e të madhit Lui Paster në Paris, në vitin 1905 u zbulua nje BACIL i panjohur deri atehere i cili u quajt LAKTOBAKTERIUM BULGARICUS. Per vetite unikale te ketij bakteri jane shkruar qindra faqe mirepo studjuesit ne vendin tend, ka disa dekada që studjojne mundesine e shteses se baktereve te tjera te “MIRA” PROBIOTIKE per pergatitjen e KMB duke krijuar nje kulture bakteriale unikale që po vleresohet kudo ne bote, pikrisht un ne familjen time kete kulture bakteriale po e perdore prej vitesh. Sipas te dhenave qe disponoj sejcili nga keto baktere ka cilesi specifike ne dobi te shendetit te njeriut.

. Bidobacterium longum.

Banor i perhershem ne zorret tona gjate aktivitetit te tyre jetesorë ata prodhojne acide organike ( acidi laktik dhe acetik) që jane te nje rendesie te veçantë sepse sigurojne vleren normale te pH-it dhe mikroflores në zorret, ata jane në antagonizem te theksuar me floren patogjene, parandalojne riprodhimin e tepruar te saje, në pergjithesi bifidobakteret jane një “mburoje”e fuqishme mbrojtese qe mbron traktin digestiv nga semundjet infektive dhe bakteriale.
Bifodobacterium longum ka efekt pozitiv në alergjite e ndryshme, heq simptomat e etheve, disa studime kane treguar efektivitetn e PROBIOTIKEVE në trajtimin e inflamacionit alergjik dhe alergjise ushqimore. Nxit tretjen normale dhe thithjen më te plote te substancave ushqimore, vitaminave dhe mineraleve, hidrolizen e proteinave, fermentimin e karbohidrateve, saponifikimin e lipideve dhe yndyrnave, shperberjen e celulozes dhe pjeserisht te fibrave te perimeve, forcon peristaltiken e zorreve duke lehtesuar levizjen perpara te permbajtjes.
Keta baktere aktivizojne sistemin limfatik dhe prodhimin e imunoglobulinave duke forcuar sistemin imunitar, nuk eshte pa kuptim shprehja se “Imuniteti i njeriut buron nga zorret”
Dëshmia e një defiçiti të bifidobaktereve eshte shenja e vazhdueshme e dysbiosis qe do te thote se semundja eshte ne fazen e dyte mungesa e ketyre mikroorganizmave shpejt çon ne zhvillimin e infeksionit akut te zorreve, shoqerohet me dalje te shpeshta dhe diare por ndodhe edhe e kunderta – kapsllek.

A ka pasoja mungesa e bifidobaktereve?
Në qofte se per shkaqe te ndryshme shumezimi i bifidobaktereve në zorre reduktohet ateherë ndodhin proceset inverse qe do te thote shtohet flora patogjene dhe parazitet shtohen ne menyre aktive qe sjell veç te keqija ne intenstinalin tone, dhe ne qofte se nuk marrim masa dhe nuk menaxhohet shpejt kjo situate atehere gjendja perkeqesohet madje behen alergjik edhe ata produkte që nuk kane shkaktuar here te tjera, gastrit, ulçer ne duoden ose stomak, gjithashtu imuniteti zvoglohet, rreziku i semundjeve virale rritet, shoqerohet me lodhje dhe humbje force, lodhje emocionale madje ulje e vemendjes.
Bifidobakteri longum po zevendeson antibiotikun konkretisht ERITROMICINEN. I shoqeruar me Laktobacilin zevendeson KLI NAMICINEN.

Lactobacillus Gasseri
Eshte i llojeve te ndryshem, Lactobacillus gasseri BNR17 eshte një lloj PROBIOTIKU i izoluar ne qumeshtin e NENES konsiderohet një frenues i obezitetit, perimetrit te belit dhe diabetit. Në vitet e fundit një PROBIOTIK i njohur si Lactobacillus gasseri ka fituar shum popullaritet dhe njihet si baktere e dobishme ose “BAKTERE TË MIRA” ne qofte se merret si shtese në dieten tone thuhet se redukton inflamacionin dhe ofron shumë perfitime shendetesore. Lactobacillus gasseri eshte një specie ne gjinine Lactobacillus të cilat ndihmojne organizmin tone te funksionoje siç duhet duke ulur ne mase te ndjeshme bakteret e demeshme, rrisin imunitetin dhe stimulojne tretjen. Studjuesit sugjerojne se Lactobacillus gasseri ndihmon per te zvogluar yndyren sidomos te barkut, shpejton metabolizmin dhe ul obezitetin, nga ana tjeter ndihmon ne disa probleme shendetesore: Alergji, astma, kapsllek, diare, infeksion nga Helikobacter pylori, kolesteroli i larte, dhimbje menstruale.
Sipas provave klinike eshte konfirmuar se pacientet e trajtuar kane pase shkallen e çrrenjosjes se infeksionit ne stomak me te larte se te tjeret.
Efekte anesore te mundeshme; formim gazrash, ose femijet kur marrin medikamente duhet të keshillohen me mjekun.

LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GG
Studime që konfirmojnë aftësinë e probiotikëve për të parandaluar simptomat e zorrëve (kryesisht - diarre) që jane të lidhura me antibiotikë
Lactobacillusi eshte një lloj i baktereve gram-pozitive anaerobe jo sporo-formuese ben pjese ne mikrofloren e zorreve te njeriut, eshte i dobishem per trajtimin e diarese te shkaktuar nga infeksioni i rotavirusit, që shpesh infekton foshnjet dhe femijet e vegjel. U zbulua ne vitin 1983 dhe u patentua ne vitin 1985 eshte rezistent ndaj efekteve acidike dhe lengut te stomakut dhe biljar, kjo ben te mundur qe te shkojne të gjalla deri ne zorre. Redukton kohe zgjatjen e diarese në femijet, eshte i afte të kolonizojë me sukses zonen urogjenitale duke çvendosur mikrofloren patogjene.
Eshte i dobishem për parandalimin e diarese si dhe gastroenteritin akut, zvoglon infeksionet e traktit respirator ne femijet e vegjel, ndikon ne parandalimin e dermatitit atopik, mbron traktin orogjenital Zvoglon percjellshmerine depertimin tek zorret e femijve, eshte e mundur te zvogloje rrezikun e zhvllimit te çrregullimeve neuro-psikjatrike sidoms tek femijet.
L. rhamnosus po perdoret per zevendesimin e antibiotikut – TETRACIKLINE.

Lactobacillus Casei

Eshte forme e baktereve Gram-pozitive, anaerobe dhe eshte banor normal ne zgavrren e gojes, zorre, ne (traktin intestinal) dhe në vagine, thuhet se gjindet duke filluar që nga mukoza e gojes dhe deri ne rektum. Eshte i afte te rrise lageshtinen e feçeve keshtu rregullon aktin e jashteqitjes, i reziston ambjentit acid me vlere pH = 3 kjo e lejon te shkoje deri ne zorre, pengon zhvillimin e H.pylori, luan rol te dobishem ne vagine sepse duke mbajtur ambjent acid frenon zhvillimin e mikroorganizmave te padeshirueshme, per keto veti Kompania DANONE po e shfrytezon per pergatitjen e AKTIMELIT.


1.png
1.png (428.12 KiB) Viewed 836743 times


2.png
2.png (318.48 KiB) Viewed 836743 times


3.png
3.png (392.72 KiB) Viewed 836743 times


4.png
4.png (371.87 KiB) Viewed 836743 times


5.png
5.png (281.82 KiB) Viewed 836743 times


6.png
6.png (537.55 KiB) Viewed 836743 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 04 May 2018, 18:29

Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com

#yogurt2018
NEWSLETTER APRIL 2018

Ne të gjithë e dimë se një dietë e shëndetshme ndihmon për të ruajtur madje për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm. Për fat të keq, edhe në një shoqëri me një furnizim të bollshëm ushqimesh, një pjesë e madhe e popullsisë nuk plotëson Dietary Reference Intake (DRI) për disa vitamina dhe minerale. Si të ndihmoni për te ndërtuari një diete të shëndetshme?
Kos është në përgjithësi konsiderohet të jetë një ushqim i dendur dhe konsumatorët e kosit kanë treguar se kanë konsum më të mirë të lëndës ushqyese. Në një dietë të rregullt, kosi duket veçanërisht interesant për shkak të kulturave bakteriale aktive të shtuar, përmbajtjes së proteinave, vitaminave dhe mineraleve të tilla si vitaminat A dhe D, kalcium, magnez, kalium dhe fosfor.
Një analizë e ngjashme, e bazuar në të dhënat dietetike të 986 të rriturve në Francë, tregoi se rezultatet më të larta të cilësisë së dietës dhe përputhshmërisë më të mirë me rekomandimet ushqimore franceze u vërejtën me rritjen e konsumit të produkteve të freskëta të qumështit. Në të vërtetë, konsumatorët e produkteve të freskëta të qumështit hanë më shumë fruta, peshk, bishtajore, arra, ujë dhe fibra, dhe më pak alkool. Për më tepër, ata kanë intakes më të mirë në 11 mikronutriente, duke përfshirë disa që nuk janë shumë të pranishme në produktet e freskëta të qumështit siç janë vitamina C dhe vitamina B9.
Kos dhe fruta: kombinimi fitues
Shoqata e Jogurtit - kosit dhe frutave mund të japë përfitime shëndetësore të kombinuara përmes efekteve potenciale prebiotike dhe probiotike. Ajo gjithashtu mund të konsiderohet si një kombinim fitues për zëvendësimin e ushqimeve të varfëra dhe / ose obesogjenike.
Konsumi i frutave është pjesë e udhëzimeve të shumta dietetike në mbarë botën. Energjia (fuqia kalorike) është relativisht e ulët, ato ofrojnë një shumëllojshmëri të antioksidantëve dhe përmbajnë fibra (asimilohen me prebiotikë) të cilat janë të dobishme për mikrofloren e dobishme të zorrëve. Gjetjet e tanishme sugjerojnë se një futje e rritur e kosit dhe frutave mund të zvogëlojë marrjen e ushqimeve me kalori të lartë.
Konsumi i kosit, si dhe konsumi i frutave, shoqërohet me një model dietik të shëndetshëm. Dhe ata janë të dy ushqime të dendura ushqyese!


Burimi:
1. Cormier H, Thifault E et al. Shoqata midis konsumit të kosit, modeleve dietik dhe faktorëve të rrezikut kardio-metabolik. Eur J Nutr, 2016, 55 (2): 577-87.
2. Lecerf, J.M. et al., Kush janë konsumatorët e produkteve të qumështit të freskët? Analiza e profileve të tyre dietetike dhe ushqyese, Nutrition clinique et métabolisme, 2015, 1-29
3. Murphy M et al, futja e përditshme e produkteve të qumështit në Brazil dhe kontributet për marrjen e lëndëve ushqyese: një studim kryq seksional, Ushqimi i Shëndetit Publik, 2015
4. Fernandez M A et al. Përparimet në të ushqyerit 2017; 8: 1555-1645.
Currently, 90% of US children and adults consume less than 1 cup of yogurt per week. This only represents approximately 0.1% of a serving of yogurt per day, which is less than a quarter of the recommended serving from the milk group. However, whether its low-fat or full-fat, yogurts helps meet nutrient needs.
People who regularly eat yogurt also appear to make other more nutrient-rich food choices. Yogurt consumption is indeed associated with a healthier dietary pattern, characterized by higher intakes of vegetables, fruits, nuts, non-hydrogenated fats, yogurt, fish and seafood (also called Prudent Dietary Pattern). Moreover, yogurt consumption has been linked with healthier lifestyle habits. For example, yogurt consumers tend to be less predisposed to smoking and more physically active, in association with a reduced body weight.

Sa Jogurt - kos mund t'ju ndihmojë të ndiheni mirë?
2018/04/19
Nëse konsumi i kosit mund të ketë interes në një dietë të ekuilibruar të shëndetshme, studimet e fundit kanë tendencë të tregojnë një efekt të habitshëm mbi sjelljet dhe stresin ... madje edhe depresionin!
Një çështje e shijes
Ne të gjithë e dimë se çfarë është kur bëjme një kafshim të diçkaje dhe të presim një shije të veçantë, por të shijojmë diçka ndryshe - kjo mund të jetë një eksperiencë e kënaqshme ose e neveritshme. Duke përdorur metoda të ndryshme matëse për përgjigjet emocionale të njerëzve, një ekip hulumtues kërkuan për efektet e mundshme emocionale kur konsumojme Produkte acido – laktike te ndryshem = PROBIOTIKE. Nëse nuk kishte ndryshim në përgjigjet emocionale ndaj luleshtrydheve kundrejt yogurts pineapple, versionet me permbajtje më te ulët yndyrë çoi në përgjigje më pozitive emocionale. Më e habitshme, kosi me vanilje solli një përgjigje të fortë pozitive emocionale!!!!!.
A mund të ndihmojë kosi në reduktimin e rrezikut të depresionit?
Pyetja mund të duket e çuditshme, por përgjigjja duket të jetë premtuese pasi dy studime kanë treguar se përbërësi probiotik i kosit mund të shoqërohet me zvogëlimin e simptomave të depresionit. Depresioni është një çrregullim mendor i zakonshëm, që prek më shumë se 300 milionë njerëz të të gjitha moshave.
Në këtë studim që zgjati shum, në Spanje 14 539 burra dhe gra fillimisht të lirë nga depresioni, u vlerësuan gjatë një periudhe ndjekjeje mesatare prej 9.3 vjetësh. Autorët vlerësuan konsumimin e tyre ( prebiotik dhe të kosit ) dhe regjistruan çdo rast të incidentit të depresionit gjatë periudhës së ndjekjes. Rezultatet tregojnë se konsumi i lartë i kosit me yndyrë te plote ishte i lidhur me një rrezik më të ulët (-22%) të depresionit në femra. Konsumi prebiotik nuk ishte i lidhur dukshëm me rrezikun e depresionit.
Si arrine Jogurti – kosi të ndikojë në humor?
Ky hap i parë i shpjegimit mund të shtrijë në faktin se bakteret probiotike në kos ndikojnë në balancën e mikroflores së zorrëve, e cila është e lidhur me ndryshimet e sjelljes, nëpërmjet ekzistencës së një gjendje të shkelqyer te trurit.
Konsumi i kosit rrit marrjen e baktereve probiotike, sidomos Lactobacilli dhe Bifidobacteria, let te jene te pranishme ne intestinalin tuaj ne çdo kohe keshillojne studjuesit ne France. dhe kështu mund të ndikojë në diversitetin dhe balancimin e microflores të njeriut. Hulumtimet e mëparshme zbuluan se ndryshimet në llojin dhe sasine e mikroorganizmave te zorrëve moderojnë sistemin nervor periferik dhe qendror, duke ndikuar në funksionimin e trurit të ndryshuar dhe mund të kenë ndikim në sjelljen emocionale, si stresi dhe ankthi.
Efekti i përshkruar sugjeron ekzistencën e një aksi për të komunikuar ne menyre të dyanshëme midis sistemit nervor dhe sistemit imunitar, efektet e baktereve të kosit në sistemin nervor nuk mund të ndahen nga efektet në sistemin imunitar. Hulumtuesit sugjerojnë se komunikimi midis baktereve te MIRA dhe trurit mund të ndikohet nga marrja e probiotikëve, të cilat mund të ulin nivelin e ankthit dhe depresionit dhe të ndikojnë në aktivitetin e trurit që kontrollon emocionet dhe ndjesitë. Meqenëse përbërja e mikroflores është e ndryshme për secilin individ, ndryshimet në bilancin dhe përmbajtjen e mikrobeve të barkut të përbashkët ndikojnë në prodhimin e acideve yndyrore të shkurtra butirate, propionate dhe acetat. Këto produkte të fermentimit përmirësojnë metabolizmin e receptorëve duke stimuluar glukozën dhe homeostazën e energjisë, duke rregulluar përgjigjet imune dhe rritjen e qelizave epiteliale, si dhe duke mbështetur funksionimin e sistemeve nervore qendrore dhe periferike. Në qofte se e perkthejme ne gjuhen e thjeshte Jogurti – kosi veç te mkira I sjelle organizmit tone, te gjithe ne e dijme se mjeku ne çdo situate na e rekomandon kosin.
Sa ushqime të fermentuara ju bëjnë të ndiheni mirë?
Ushqimet e fermentuara, të tilla si Jogurti - kosi dhe qumështi i fermentuar, vera dhe birra, lakër turshi etj. qe pergatiten përmes
rritjes së kontrolluar te baktereve te MIRA dhe konvertimit enzimatik të përbërësve ushqimorë të mëdhenj dhe të vegjël. Studimet e fundit klinike të njeriut mbi ushqimet e fermentuara mbështesin mundësinë që fermentimi dhe kontributin e mikrobeve në veçanti mund të ofrojnë edhe mundesine e menaxhimit te peshës trupore ose sëmundjet kronike.
Ende ka nevojë për hulumtime shtesë themelore dhe gjykime klinike të randomizuara, të kontrolluara, megjithatë, përfitimet e ushqimit të fermentuar janë më të mëdha nga sa mendohej deri tani.
Jane 4 arsye kryesore për të ngrënë më shumë ushqime të fermentuara si Jogurti - kosi:
Shumë prej specieve që gjenden në ushqime të fermentuara janë të lidhura me shtamet probiotike.
Ushqimet e fermentuara mund të jenë një burim i rëndësishëm ushqimor i mikroorganizmave të gjalla.
Fermentimi mund të përmirësojë ose të ndryshojë vetitë ushqyese dhe shëndetësore të përbërësve të ushqimit.
Mikrobet në ushqime të fermentuara ndihmojnë në tretjen, prodhimin e vitaminave si B12 dhe K, futjen e komponimeve të reja për ushqimet që kalojne në zorrë.

ASN Nutrition 2018
YINI do të mbledhë ekspertë gjatë takimit vjetor ASN, Ushqimi 2018, që do të mbahet në Boston në qershor të vitit 2018. Samiti i YINI, i organizuar më 10 qershor në orën 12:45 do të jetë në "Konsumoni Jogurtin – kosin”

PS!
E kam theksuar edhe here te tjera se midis shtyllave ku mbeshtetem per te transmetuar njohurite per qumeshtin eshte edhe DANONE Korporata më e madhe qe shtrihet ne te gjithe boten, edhe nje here i falenderoj dhe ndjehem i vleresuar dhe i respektuar që me korektesine e tij Z. Nikolas më dergon në fillim te çdo muaji konkluzionet e studimeve te 1400 studjueseve qe ka kjo Kompani gjigante ne mbare boten.
Kur më pyeti nji mik dhe koleg se a deshiroj te punoj diku ne kete sektor? Pergjigjea eshte e qarte se per aresye moshe nuk besoj, por ai insistoi siç duket nuhati ate çfare mendoja, iu pergjegja: me kanaqesi do te kontriboja ne kete Kompani.
Më shumë informacion. Çfarë është Jogurti - kosi?
Ushqim i fermentuar – Kolonizim bakterial i zorrës – Uhqyes i mire – Parandalon diabetin - Intolerancë ndaj laktozës - Shëndeti i kockave.
Ushqyerja me Jogurt – kos është një projekt bashkëpunues midis Danone dhe Institute Internationale si dhe Shoqërisë Amerikane për të Ushqyerit e cila ka për qëllim të vlerësojë bazën e tanishme të provave mbi ndikimin ushqyese të kosit.
Konsumi i rregullt i jogurt lidhet me rrezikun e zvogëluar të semundjeve të zemrës tek njerëzit me hypertension
Konsumimi i të paktën 2 racioneve të kosit çdo javë, veçanërisht si pjesë e një diete të shëndetshme, shoqërohet me një rrezik të reduktuar për zhvillimin e sëmundjes kardiovaskulare (CVD) në mesin e njerëzve me tension të lartë, zbulon ky studim i shkallës së lartë.
Presioni i lartë i gjakut, i njohur mirë si një faktor rreziku i CVD, prek rreth 1 miliard njerëz në mbarë botën. Efektet e dobishme të konsumit të qumështit me yndyrë të ulët në rrezikun e presionit të lartë të gjakut dhe CVD janë treguar nga studimet e mëparshme, duke përfshirë studimin e metodave dietike për të ndaluar hipertensionin (DASH). Në DASH, një dietë duke përfshirë fruta dhe perime dhe produkte qumështi me yndyrë të ulët ishte e lidhur me një efekt më të madh të uljes së tensionit të gjakut sesa dieta standarde perëndimore ose një dietë duke përfshirë fruta dhe perime pa prodhimet e qumështit.
Megjithëse studimet kanë treguar një përfitim të mundshëm të konsumimit të produkteve të qumështit të fermentuar si kos për njerëzit me hipertension, ka disa studime në shkallë të gjerë të efekteve specifike të shëndetit të kosit në vend të produkteve të qumështit në tërësi.
Autorët e këtij studimi kanë studiuar një lidhje të mundshme të pavarur midis kosit dhe rrezikut CVD në mesin e njerëzve me hipertension. Ata shqyrtuan të dhëna nga të rriturit me tension të lartë që po merrnin pjesë në dy studime afatgjata të kohortës amerikane - 55,898 gra në Studimin e Shëndetit të Infermjereve dhe 18,232 burra në Studimin Pasues të Profesionistëve të Shëndetit.
Pjesëmarrësit konfirmuan për konsumin e tyre të kosit dhe këto u vlerësuan në lidhje me rezultatet e tyre të CVD. Gjetjet janë përshtatur për faktorët e rrezikut CVD, medikamentet dhe dietën.

Marrja e jogurtit ishte shoqëruar me rrezik të zvogëluar të CVD
Rezultatet treguan se konsumimi më i lartë i kosit midis burrave dhe grave në këto dy grupe të njerëzve me hipertension u shoqërua me një rrezik më të ulët të CVD siç tregohet nga shkalla e tyre e sulmit në zemër dhe goditje në tru. Ndër ata që hëngrën së paku 2 servra kos në javë, gratë kishin një rrezik 17% më të ulët të CVD dhe burrat kishin një rrezik më të ulët prej 21% krahasuar me ata që hëngrën më pak se një servim kos në muaj.

Rezultatet ishin veçanërisht të habitshme për infarktin miokardi (MI). Futjet më të larta të kosit u shoqëruan me një rrezik të zvogëluar prej 30% të MI në grupmoshën e grave dhe 19% të rrezikut të reduktuar në grupmoshën e meshkujve. Ishte një shoqatë e dobët për goditje.

Në gratë vetëm, marrja e kosit më të lartë u shoqërua gjithashtu me një nevojë të reduktuar për procedurat e revaskularizimit, siç është një graft koronar arterie.

Ndër ata që hëngrën së paku 2 servra kos në javë, gratë kishin një rrezik 17% më të ulët të CVD dhe burrat kishin një rrezik më të ulët prej 21% krahasuar me ata që hëngrën më pak se një servim kos në muaj. CLICK TO TWEET
Reduktimi i rrezikut CVD ishte edhe më i madh kur kosi ishte pjesë e një diete të shëndetshme
Autorët gjithashtu shqyrtuan nëse rezultatet e tyre ndryshonin në bazë të faktit nëse konsumatorët e zakonshëm të kosit ndoqën nga afër një dietë të shëndetshme për zemrën. Ata gjetën se shoqërimi midis konsumit të kosit më të lartë dhe rrezikut të zvogëluar të CVD ishte edhe më i fortë në mesin e atyre që kishin rezultate më të larta të dietës DASH, me një ulje të rrezikut CVD prej 16% në mesin e grave dhe 30% në mesin e meshkujve.

Si mund të ndodhë kjo ?
Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që futja e jogurt mund të shoqërohet me rrezikun e zvogëluar të CVD duke përmirësuar kontrollin e presionit të gjakut tek njerëzit me hipertension. Kjo mund të arrihet duke bllokuar një enzimë - enzimë konvertimin e angiotensinës - një efekt që mund të shkaktojë që enët e gjakut të relaksohen dhe të zgjerohet, duke reduktuar kështu presionin e gjakut

Autorët konkluduan se gjetjet e tyre mbështesin përfshirjen e kosit në një dietë të shëndetshme për të parandaluar CVD në njerëzit me hipertension.
Zbuloni më shumë: lexoni artikullin origjinal.

Burimi: Buendia JR, Li Y, Hu FB et al. Marrjen e rregullt të jogurt dhe rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare tek të rriturit hipertension. Am J Hypertens. 2018 shkurt 15.


Konsumi i kosit dhe djathit mund të ulë rrezikun e thyerjes së hipit
2018/04/16
Kos dhe djathi janë të lidhur me një rrezik të zvogëluar të frakturës së hip.
Konsumimi i produkteve të qumështit mund t'i mbajë kockat tona të forta dhe të shëndetshme, por është e paqartë nga hulumtimi që produktet ofrojnë përfitime reale në mbrojtjen nga pushimet. Në këtë analizë të të dhënave nga disa studime, autorët raportojnë se hahet kos dhe djathë në veçanti u shoqëruan me një rrezik të ulët frakturë hip.
Produktet e qumështit janë një burim i pasur i kalciumit, vitaminës D, proteinave dhe lëndëve ushqyese të tjera që janë të rëndësishme në ruajtjen e shëndetit të kockave dhe kështu mund të ndihmojnë në parandalimin e frakturës së hipit. Shumica e studimeve të produkteve të qumështit dhe frakturës së hipit janë përqendruar në efektin e qumështit, por rezultatet nuk kanë qenë përfundimtare. Është e arsyeshme të supozohet se lloje të ndryshme të produkteve të qumështit mund të kenë efekte të ndryshme mbi rrezikun e frakturës së hipit sepse ato ndryshojnë në përmbajtjen e lëndës ushqyese. Në këtë përmbledhje të literaturës mjekësore, autorët shqyrtojnë ndikimin e qumështit, kosit, djathit, kremës dhe produkteve të qumështit total në rrezikun e thyerjes së hipit.

Pirja e një gotë qumështi çdo ditë mund të ketë efekte të dobishme në rrezikun e frakturave të hip
Ndërsa disa studime kanë gjetur një rrezik të ulët të thyerjes së hipit me rritjen e konsumit të qumështit, një studim i kohëve të fundit ka raportuar një rritje të rrezikut tek gratë që pijnë sasi të mëdha të qumështit. Në analizën e autorëve, njerëzit që pinë qumështin më të madh kishin një rrezik të ngjashëm me frakturën e hipit ndaj atyre që pinin më së paku. Pirja e një gotë qumështi (200 g / ditë) çdo ditë mund të ketë efekte të dobishme në rrezikun e thyerjes së hipit, thonë autorët. Megjithatë, ata paralajmërojnë kundër pirjes së sasive të mëdha të qumështit sepse efektet janë të paqarta.

Konsumi i kosit dhe djathit shoqërohet me një zvogëlim të rrezikut të frakturës së hipit
Krahasuar me njerëzit që hanin pak ose aspak kos dhe djathë, ata që hanin sasi të mëdha të kosit ose djathit kishin një rrezik 25-32% më të ulët të frakturës së hipit. Të dhëna të mëtejshme janë të nevojshme për të provuar përfundimisht se hahet kos dhe djathë pengon frakturë hip, thonë autorët. Megjithatë, analiza tregoi se konsumi i produkteve të qumështit total dhe krem nuk ishte i lidhur dukshëm me rrezikun e thyerjes së hip.

Autorët sugjerojnë se kosi dhe djathi mund të ushtrojnë efekte të ndryshme nga qumështi, sepse ato përmbajnë pak ose aspak galaktos. Ky sheqer, i gjetur në qumësht, ka qenë i lidhur me stresin oksidativ dhe inflamacionin që mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e kockave. Gjithashtu, ndryshe nga qumështi, kosi dhe djathi përmbajnë probiotikë të cilët janë të lidhur me formimin e përmirësuar të kockave, rritjen e densitetit të eshtrave dhe parandalimin e humbjes së kockave.

Zbuloni më shumë: lexoni artikullin origjinal.

Burimi: Bian S, Hu J, Zhang K et al. Konsumi i produkteve të qumështit dhe rreziku i frakturës së hip: një rishikim sistematik dhe meta-analiza. BMC Shëndeti Publik. 2018; 18: 165.

1.png
1.png (333.52 KiB) Viewed 822500 times2.png
2.png (657.17 KiB) Viewed 822500 times


3.png
3.png (994.62 KiB) Viewed 822500 times


3.png
3.png (994.62 KiB) Viewed 822500 times


4.png
4.png (725.5 KiB) Viewed 822500 times


5.png
5.png (709.69 KiB) Viewed 822500 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 25 Jun 2018, 14:58

P R O B I O T I K E T

NGA DANONE
10 MAJ 2017 Yogurt in Nutrition <contact@yogurtinnutrition.com>
To:FatlumDibra@Yahoo.com

Sa shpesh mund të konsumohet kosi nga personat qe kane lactose maldigesters dhe qe kane Intolerance ?
2017/04/27

Lactose maldigesters-intolerants
Organizatat kombëtare dhe ndërkombëtare si Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara rekomandojnë konsumin e përditshëm të produkteve të qumështit pa yndyrë dhe me yndyrë të ulët (1%) si; produktet acido laktke - kosi. Madje disa organizata kombëtare të ushqyerit siç janë Udhëzimet Ushqimore Amerikane për Amerikanët dhe Programi Kombëtar për Ushqimin dhe Shëndetin në Francë (Program National Nutrition Santé) rekomandojnë që të rriturit të konsumojnë çdo ditë tre vakte produkte qumështi.

Këto rekomandime zbatohen edhe për maldigesters laktoze dhe intolerants lactose gjithashtu. Maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës mund të konsumojnë laktozë, në sasi modeste, deri në 12g në një marrje ose deri në 24g, mundësisht në sasi të vogla gjatë ditës, gjatë ngrënies, pa përjetuar simptoma.

A mund të konsumohet kosi nga maldigesters lactose dhe intolerants?
2017/04/25

Lactose maldigesters-WGO-kos
Po. Kosi është një lloj ushqimi i paracaktuar që përmban sheqerna, proteina dhe yndyra, të kthyera në forma të thjeshta.
Maldigestuesit e laktozës dhe intolerantët e laktozës mund të konsumojnë kos, sepse laktoza në kos është tretur në mënyrë më efikase se çdo burim tjetër i qumështit. Pse? Kos-Jogurti është një formë e qumështit të fermentuar që përmban bakteret e gjalla, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dhe Stroptococcus thermophilus, të paktën 108 (miljona) mikroorganizma të gjalla për gram kos. (larg qofte!! ne qofte se nuk jane te gjalla dhe ne kete sasi!!!!! Sipas mendimit te 1400 studjueseve te DANONES ne mbare boten ky produkt nuk do te kishte vlere). Këto baktere prodhojnë acidin laktik duke zberthyer Laktozen qe ndodhet ne Kos - Jogurt. Kulturat e gjalla në kos përmirësojnë tretjen e laktozës për sejcilin individ. Kjo kërkesë, për më tepër, miratohet nga Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore. Prandaj, për maldigesters laktoze dhe intolerants, kosi është një mënyrë e lehtë për të konsumuar produktet e qumështit.

A ka kuptim që per shkak te Intolerances ndaj Laktozës të shmangen produktet e qumështit?!
2017/04/20

Për intolerantët e laktozës dhe maldigesters, shmangia e qumështit dhe produkteve të qumështit mund të ketë pasoja shëndetësore. Të gjitha organizatat mjekësore rekomandojnë që maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës të mos shmangin ushqimet e qumështit në mënyrë që të parandalojnë mangësitë e ushqyesve. Maldigestuesit dhe intolerantët e laktozës duhet të përshtatin dietën e tyre.
Sasi të vogla të laktozës ende mund të konsumohen pa shkaktuar ndonjë simptomë. Konsumi i kosit, i cili përmban baktere të gjalla që ndihmojnë në tretjen e laktozës që përmban, edhe djathrat që përmbajnë laktozë sasi të ulët ose jo, është e mundur dhe madje inkurajohen (cheddar – tip kaçkavalli, provolone, mozzarella, etj.).

Si të jeni të sigurt se jeni Intolerant ndaj Laktozes?
2017/04/18

doagnose-lactose-jotolerate-simptomat

Nuk është e mundur që të vetë-diagnostikoni intolerancën e laktozes, mund të gjesh teste në internet, por këto teste nuk janë vërtetuar shkencërisht.
Për të qenë i sigurtë, duhet të diagnostikohen intolerancat e laktozës. Diagnoza e intolerancës laktoze kryhet vetëm nën një kontroll të rreptë mjekësor me një test ad hoc të hidrogjenit. Ky test përfshin një sfidë me gojë me një dozë standarde të laktozës (zakonisht 20 deri në 50 g) e ndjekur nga zbulimi, në ajrin e nxjerrë, nga hidrogjeni i prodhuar nga flora e zorrëve dhe nga ndodhja e një ose disa / shumë simptomeve të mëposhtme : Bloating, diarre, dhe fryrje.
Shpesh, intoleranca e laktozës diagnostikohet vetë nga individët të cilët përjetojnë siklet intestinale pas konsumimit të produkteve të qumështit. Kur i nënshtrohen diagnozës së duhur mjekësore, vetëm 50% e individëve me intolerancë laktozë të vetëdjagnostikuar e shohin gjendjen e tyre të konfirmuar. Ashpërsia e simptomave në përgjithësi është mbi-raportuar me vetë-diagnostikuar.

Zbuloni se si funksionojnë probiotikët dhe cilet probiotike janë më të mirë për ju!

Kate Watson – Specialiste ne kete fushe, eshte shprehur se ne jetojme ne kete toke prej vitesh dhe kemi mesuar se studimet e shumeta sugjerojne se PROBIOTIKET keto mrekulli mikroskopike ndikojne ne lehtesimin e disa shqetesimeve ne zorre, stomak, si dhe formimin e gazrave por edhe per semundjet shume serioze si ; IBS, Crohn, kolitis ulcerative dhe diarre.
Por a e dini se studimet e reja sugjerojnë që probiotikët mund të ndihmojnë me gjëra të tilla si humbja e peshës, alergjitë, presioni i gjakut dhe aknet?

Megjithëse kërkohen më shumë kërkime, konsensusi i përgjithshëm është që probiotiket duket të jenë efektive në trajtimin / ose parandalimin e një sërë sëmundjesh.

Ky është lajmi i mirë?

Pra, si i shfrytëzoni të gjitha këto për të përmirësuar shëndetin tuaj?

Bota e probiotikëve mund të jetë disi e paqarte dhe hutuese ata vijnë në formën e kapsulave, tabletave, pluhurave, lëngjeve, kanë emra dhe përbërës konfuze si Bifidobacterium bifidum dhe etiketat e tyre kanë fraza të çuditshme si "njësitë formuese të kolonisë".etj. qe nuk kuptohen lehte nga konsumatori i thjeshte. Nëse kjo shkruhet ne etikete, atëherë do të jeni vërtet të lumtur që keni gjetur produktin e duhur.

Nepermjet ekspertëve tanë (DANONES) ne do t'ju tregojmë se cilet janë ato gjëra që ne dëshirojmë ju t`i shmangni.
Me pak fjalë thote Zj. Kate Watson ne do t'ju tregojmë gjithçka që ju duhet të dini për të marrë një vendim të informuar rreth probiotikëve dhe shtesave që i përmbajnë ato!

Pra, vazhdoni të lexoni nëse doni të mësoni më shumë rreth probiotikëve u drejtohet konsumatoreve ndersa teknologet ne qofte se nuk do t`i pevehtesojne keta njohuri dhe nuk do t`i zbatojne me rigorozitet supermarketet do te jene te mbushur me PROBIOTIKE IMPORTI kjo nuk eshte diçka pozitive sepse ne kemi mikrofloren tone te Rajonit te Ballkanit eshte thene edhe here te tjera me vlera te papara dhe qe lakmohet nga vende me Iindustri Qumeshti te zhvilluar.

Cilat janë probiotikët dhe përse të gjithë i marrin?

Në vitin 2001, Organizata Botërore e Shëndetësisë përcaktoi probiotikët si, "Mikroorganizma te gjalla të cilat, kur administrohen në sasi të mjaftueshme, japin një përfitim shëndetësor në host".

Edhe Shoqata Amerikane e Gastroenterologjisë i definon ato si "organizma mikroskopikë të gjalla, ose mikroorganizma, që kërkimet shkencore kanë vertetuar se ka perfitime per shëndetin tuaj".

Në thelb, probiotiket janë bakteret "miqësore" ose "të mira" dhe maja që banojnë në traktin tuaj të tretjes. Probiotikët gjenden në trupin tuaj tani, në ushqime të caktuara dhe në shtesat probiotike.

"Këto mikroorganizma ( probiotikë ) mund të ndihmojnë në tretje dhe të ofrojnë mbrojtje nga bakteret e dëmshme, ashtu siç bëjnë tashmë bakteret ekzistuese" në trupin tuaj." -Mayo Clinic
Ata luajnë rol në shumë procese të ndryshme brenda trupit tuaj, por kryesore, sipas mendimit tonë, është aftësia e tyre për të ruajtur BALANCEN MIKROBIKE.
Ju shikoni, përveç baktereve miqësore, trupi juaj është gjithashtu një mikpritës dhe vazhdimisht është i pushtuar nga bakteret "e këqija". Pra, probiotiket janë shumë të rëndësishem në kolonizimin e trupit tuaj dhe mbajtjen e këtyre baktereve të këqija nën kontroll.
Kur kjo balancë ruhet, mund të ketë përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore për sistemin tuaj të tretjes dhe sistemin imunitar.

Por, kur ky "ekuilibër" të dalë jashtë, kontrollit atehere filloni të përjetoni një numër shqetesimiesh shëndetësore, duke filluar nga ato te bezdiseshme deri në kërcënimin për jetën.

"Një numër i madh i të dhënave shkencore sugjeron që ju mund të trajtoni dhe madje të parandaloni disa sëmundje me ushqime dhe shtesa që përmbajnë lloje të caktuara të baktereve të gjalla". -Harvard Medical School

Ok. Kështu që tani të gjithë e dimë se sa mund të jenë te dobishem PROBIOTIKET për shëndetin tuaj, mirepo ne cilat drejtime mund të ndihmojnë ata?

Për t'iu përgjigjur kësaj, ajo që duhet të njohim mire të gjitha studimet që janë bërë gjatë dekadave të fundit, te cilet jane te gjitheaneshme sepse eshte vertetuar se ajo që mund të funksionojë për një person mund ose mund të mos jete e pershtateshme për një tjetër.

-----------------------------------------------------------------

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 28 Jun 2018, 10:57

NGA DANONE: SHKURT 2018

JOGURTI – KOSI eshte produkt me vlera ushqimore dhe shum i perdorur .
Kosi jep kontribut interesant ushqyes në faza të ndryshme te jetes.
2018/01/24

Jogurti – Kosi është i njohur si një ushqim që perdoret shpesh në kuadrin e produkteve të qumështit. Bazuar në këto të dhëna, disa studime analizuan kontributin ushqyes të kosit në mesin e popullatës së ndryshme.dhe ne faza te ndryshme te jetes.

Një studim britanik, bazuar në të dhënat e anketës kombëtare të të ushqyerit në Britani të Madhe, analizoi konsumin e Jogurtit - Kosit dhe kontributin e tij në marrjen e lëndëve ushqyese në faza të ndryshme të jetës. Studimi tregoi një kontribut të vogël në marrjen e lëndëve ushqyese në fëmijët e vegjël (për riboflavin vitaminë B12, kalcium, jod dhe fosfor).
Ndërsa adoleshentët kalojnë nëpër fazat përfundimtare të procesit në rritje, kosi ka një vend për kontributin e tij në disa vitamina dhe minerale kryesore. gjatë rritjes, marrja ishte më e lartë tek femrat, sidomos në mikronutriente krahasuar me meshkujt, duke siguruar më shumë se 5% të marrjes së referencës ushqyese për fosfor, jod, kalcium, vitaminë B12 dhe riboflavin.
Sa i përket të moshuarve, një tjetër studim në Holandë tregoi se një konsum ditor i bukës së pasuruar me proteina dhe e shoqeruar me kos të pijshëm rezultoi në marrjen më të madhe të proteinave.
Për të rriturit, marrja e proteinave të mjaftueshme është thelbësore për të mbajtur masën e muskujve dhe shumë të dhëna tregojnë një marrje të pamjaftueshme të proteinave në të rriturit dhe të moshuar të shtruar në spital. Një verifikim i kontrolluar i rastësishëm shqyrtoi ndikimin e bukës së pasuruar me proteina dhe të pirit të kosit në marrjen e proteinave. Rezultatet treguan një ngritje të marrjes së proteinave mesatare me kos ose bukë të pasuruar me proteina, ku 36% e grupit të intervenimit arritën rekomandimet minimale ditore (ndërsa në grupin e kontrollit vetëm 8% plotësonin kërkesat).

Lidhur me individet Obezë dhe jo Obezë., një studim mbi 564 kanadezë (160 individë Obezë dhe 404 jo obezë) vlerësojnë interesin e kosit në modelin dietik. Rezultatet treguan se konsumimi i kosit të përditshëm nxit një model dietik të kujdesshëm dhe është i lidhur anasjelltas me një model dietetik perëndimor, i karakterizuar nga marrja e lartë e mishit të kuq, embelsirave dhe pijeve me sheqer, ushqime me yndyrë të lartë dhe produkte ushqimore të rafinuara.
Për më tepër, kontributi i kosit për konsum të përditshëm të energjisë ishte më i theksuar në individët jo obezë.
Sipas të dhënave nga tabela "Çfarë hamë në Amerikë" (WWEIA), Studimi Kombëtar i Shëndetit dhe Ushqyerjes (NHANES) dhe Studimi i Ushqyerjes së nxenesve në Shkollë (SNDA), 97% e fëmijëve të SHBA hanë ushqime të shijshme, të cilat kontribuojnë në 37% të energjisë së fëmijëve dhe përbëhet pothuajse nga 40% e sheqerit të shtuar. Shumë ushqime të zakonshme janë me permbajtje të larta në yndyrë e kryesisht yndyrna të ngopura, natriumi dhe sheqerna. Studimet sugjerojnë se një ushqyerje e lehte (snacks) mund të jetë i lidhur me adiposity, cilësinë e dietës ose indeksin e masës trupore.

Tjeter studim i kohëve të fundit në SHBA vlerësoi cilësinë ushqyese të disa (snacks ) ushqyrje te lehta popullore, duke përdorur Indeksin e ushqyesve ushqyes (NRF). Ky indeks cakton rezultatet për ushqimet, bazuar në perbersit e tyre për të inkurajuar disa produkte ushqimore dhe duke kufizuar te tjeret. Sa më i lartë të jetë rezultati, aq më i lartë është dendësia e kosumit.

Sipas një klasifikimi Jogurti – Kosi u konsiderua si ushqim me i lehte 55.3% i ndjekur nga qumeshti me 52.5%, frutat 30.1%, pastaj arrat dhe farat 26.7% Jogurti – Kosi,permban; proteina, kalcium, vitamine D dhe magnez kurse ne sasi relativisht te vogel permban; yndhyrna te ngopura, sheqerna dhe natrium dhe u renditen ne ;pozicion negativ: Pijet e gazuara (- 17.2%), embelsira (-11.1%), akullore (-4.4%) dhe karamelet (-4.0%)
Në të vërtetë, duke zëvendësuar ushqimet e tanishme me te tjera me një shije më pak te embel siç eshte Jogurti – Kosi, i kombinuar me fruta ose perime, do të rriste konsumin tek fëmijët, një doze ditore 170 gr

Ushqimi i fëmijëve amerikanë të moshave 2 deri 11 përmban energji të tepërt dhe sheqerna, por vitamina D, kalcium dhe kalium i pamjaftueshëm do të siguronte kalciumin e nevojshëm për fëmijët e moshës 9-11 vjeç për të përmbushur nivelin e rekomanduar të marrjes dhe do të rriste vitaminën D dhe konsumin e kaliumit për fëmijët e të gjitha grupmoshave. Kombinimi i kosit me fruta ose perime do të rritë gjithashtu konsumin e të gjithë lëndëve ushqyese.

Rrjedhimisht, kërkesa për Jogurt –Kos dhe produkte qumështi është në rritje dhe Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FOA) vlerëson se kërkesa për qumësht do të rritet nga aktualisht 700 në mbi 1000 miliardë kg në vitin 2050.
Në kundërshtim me idenë se, pirja e sasive të mëdha të qumështit eshte pozitive, kohët e fundit është lidhur me rritjen e rrezikut të frakturës në gratë e moshuara kjo lidhet edhe me humbjen e muskujve, mirepo studimet kane konkluduar se disa kombinime të ndryshme të qumështit ose Jogurtit – Kosit dhe ne pergjithesi produktet acido laktike plus marrja e frutave dhe perimeve tregon se konsumatorët që kane konsumuar edhe sasi te medha jane më pak te rrezikuar nga frakturat.
Në të kaluarën, konsumi i qumështit është rekomanduar për të promovuar eshtra të forta dhe për të zvogëluar rrezikun e thyerjeve. Kohët e fundit, keshillohet KUJDES konsumim i moderuar.
Në këtë studim të bazuar në popullsi, gratë suedeze të moshës së mesme dhe të moshuar përfunduan një pyetësor të frekuencave ushqimore gjatë viteve 1987-1997. Gjatë një ndjekjeje të mesme prej 22 vjetësh, 5.827 nga 99.311 gra kishin pësuar një frakturë.

Pirja e më shumë qumështit lidhet me normat më të larta të frakturave. Pavarësisht nga marrja e frutave dhe perimeve nga ana e grave, konsumi i lartë i qumështit u shoqërua me një rritje të rrezikut të frakturës.

Normat e thyerjes së hipit ishin më të lartat tek gratë që pinë shumë qumësht, por hëngrën pak fruta dhe perime. Krahasuar me grupin e referencës që pinte më pak se një gotë qumësht në ditë me një konsum të lartë të frutave dhe perimeve [≥5 servings / day]), ata që pinin të paktën tre gota qumësht në ditë dhe hëngrën më pak se dy servra frutat dhe perimet në ditë kishin një rrezik 2,5 herë më të lartë të frakturës
100 vjet përfitimet shëndetësore të Jogurtit – Kosit por ka ende te pa zbuluara.

Produktet e fermentuara te qumështit përfshijnë; Jogurtin - Kosin, krem dhe salcë, qumësht acidophil, dhe KEFIRI që jane konsumuar për mijëra vjet në Lindjen e Mesme dhe Azinë, Jogurti – Kosi në veçanti është rritur konsumi në mënyrë drastike dhe ka fituar popullaritet në botën perëndimore sidomos gjatë 60 viteve të fundit. Autorët e këtij rishikimi ofrojnë një pasqyrë gjithëpërfshirëse të zhvillimeve në shkencë dhe teknologji, sidomos në prodhimin e jogurtëve, të cilat kanë çuar në produktet që konsumohen më shum sot.
Konsumi i kosit filloi të rritet në vitet 1960. Para viteve 1960, kosi u shit vetëm në disa dyqane ushqimore në vendet perëndimore. Ndersa sot më lehtë mund të gjejmë shumë lloje të kosit, duke përfshirë edhe ato me permbajtje të larte yndyre, të freskëta, të pijshëm ose me strukture te ngjeshur të ngrira, kos i Rajonit tone - Ballkanit, me përmbajtje të ndryshme të yndyrës.
Ushqimet me permbajtje te ulet yndyrë po preferohen sidomos nga vitet 1980 dhe 1990 dhe rrjedhimisht, shumica e jogurteve pergatiten me qumesht yndyre te ulet.. Kohët e fundit, provat tregojnë se një konsum më i lartë i yndyrës së ngopur të qumështit lidhet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës. Prandaj shitja e kosit me yndyre të plotë po rritet!!!!!.Keta thenie dhe kunderthenie per mendimin tim duhet te marrin fund dhe te mbahet nje qendrim shkencor i argumentuar dhe jo shkrime pa pergjegjesi, njerzit po çoroditen, un personalisht nuk marr guximin te konsumoj produkt me yndyre te larte = acide te ngopura!!!!

Jogurtit mund t`i shtohen perberes te tjere per t`a bërë atë më tërheqës!!!!
Kosi është një produkt i fermentuar i qumështit që përmban dy baktere të acidit laktik, Streptococcus thermophilus dhe Lactobacillus bulgaricus. Këto kultura starter fermentojnë laktozën (sheqerin e qumështit) për të formuar acid laktik. Rritja e aciditetit transformon qumështin në një xhel të butë. Një varietet përbërësish mund t'i shtohen kosit për të përmirësuar cilësi dhe shije.
Un mendoj se ketu duhet te ndalemi, shumica e jogurteve ne ditet e sotme jane të ëmbël me sheqer ose sweeteners alternative dhe mund të përmbajnë fruta për t'i bërë ata më joshëse për konsumatorët, shpesh here i shtohet qumësht pluhur ose stabilizues si niseshte modifikuar ose pektin - jep një strukture më të trashë dhe viskoze kjo parandalon ndarjen e hirrës dhe ndihmon në pezullimin e frutave në kos.
Teknikat e avancuara të prodhimit, duke përfshirë ultrafiltrimin dhe trajtimet e ngrohjes dhe presionit, kanë ndihmuar në uljen e nevojës për stabilizues dhe ntrashës qe rrisin viskozitetin.
Kushdo mund te beje studime dhe prova që shpesh here ne emer te shkences kane më teper qellim reklamimi, un bej pjese tek ata qe nuk ka hedhur ndonje here sheqer Kosit, sot sikur teprohet me keta shtesa, nuk jam kundra hedhjes së frutave e per kete nuk ka nevoje per sudime :POR që t`i hidhet sheqer ketij produkti nuk i jap asnje spjegim teknik, se pari sheqeri po luftohet per ato aresye qe dihen por nga ana tjeter konsumimi i kosit me fruta nga me te ndryshmet, apo mjalte, reçel mund te behet sipas deshires ama prania e sheqerit ne Kos ka ndikim negativ edhe mbi mikroorganizmat – bakteret e MIRA qe permban, mirepo kjo i intereson prodhueseve sepse luan rolin e konservuesit zgjat kohen e konsumimit afatin e skadences.
Përfitimet e shumta shëndetësore që lidhen me jogurt-kosin përfshijnë Funksionin e përmirësuar të zorrëve dhe rritjen e imunitetit, përmbajtje të lartë të vitaminës A dhe D krahasuar me qumështin përshtatshmëria për njerëzit me intolerancë laktoze për shkak të përmbajtjes së reduktuar të laktozës që rezulton nga fermentimi ul kolesterolin në serum
ul rrezikun e obezitetit dhe sindromës metabolike, zvogëlimi i mundshëm i rrezikut për kancer të caktuar.

Cilësia e dietës

Produktet e qumështit mund të ndihmojnë në mbrojtjen nga sëmundjet kronike përmes potencialit të tyre antioksidues
2018/01/2
Është jetike për ushqimet që hamë për të luftuar stresin oksidativ, pasi kjo përfshihet në fillimin e sëmundjeve kronike më të lidhura me moshën dhe dietën. Produktet e qumështit përmbajnë një shumëllojshmëri të komponimeve me aktivitet antioksidues. Produktet e qumështit të fermentuar, dhe veçanërisht ato që përmbajnë probiotikë, duket se kanë potencial më të madh antioksidues se qumështi.

Produktet e qumështit përmbajnë disa antioksidantë, duke përfshirë proteinat, peptidet, enzimat antioksiduese, acidin linoleik të konjuguar (CLA) dhe vitaminat A, C, D3 dhe E *. Potenciali antioksidues i llojeve të ndryshme të qumështit (qumështi, kosi, qumështi i fermentuar dhe djathi) është studiuar gjerësisht in vitro, por ka pasur shumë pak studime in vivo dhe njerëzore. Autorët e këtij artikulli kanë shqyrtuar literaturën dhe kanë shqyrtuar provat në dispozicion.

Produktet e qumështit janë një burim i vlefshëm i antioksidantëve
Aktiviteti antioksidues i produkteve të qumështit është kryesisht për shkak të proteinave, sidomos kazeinë. Potenciali antioksidues i qumështit rritet gjatë tretjes in vitro deri në 2.5 herë për shkak të çlirimit të peptideve antioksiduese. Trajtimet termale siç është përpunimi ultra të lartë (UHT) nuk kanë efekt të qartë mbi potencialin antioksidues të qumështit.

Aktiviteti antioksidues i qumështit varet nga burimi i kafshëve dhe përmbajtja e yndyrës
Burimi i kafshëve është çelësi i përmbajtjes antioksiduese, me qumësht dhie që përmban më shumë antioksidantë se qumështi i lopës.
Qumështi i plotë ka potencial më të lartë antioksidues se qumështi me yndyre te ulet sepse përmban më shumë antioksidantë të tretshëm në yndyrë, siç është CLA. Qumështi nga fermat organike ka një përmbajtje më të lartë CLA se qumështi konvencional për shkak të përmbajtjes më të lartë të acideve yndyrore polyunsaturated në dietat e lopëve në fermat organike.

Kos dhe djathë kanë potencial më të lartë antioksidues se qumështi
Ndryshimet gjatë procesit të fermentimit duket se përmirësojnë potencialin antioksidues. Prandaj kosi ka potencial më të lartë antioksidues se sa qumështi sepse bakteriet e acidit laktik në kos gjenerojnë peptide antioksiduese. Yogurts probiotic përmbajnë antioksidantë edhe më shumë se kos konvencionale, sepse probiotics rritet avari proteinave dhe prodhimin e peptides antioxidant. Një efekt synergistic është parë kur shtamet probiotic janë të kombinuara në një kos, duke rezultuar në një aktivitet më të madh antioxidant se një kos që përmban një tendosje të vetme.

Djathi ka potencial më të lartë antioksidues se produktet e tjera të qumështit, ndoshta për shkak të përmbajtjes së tij më të lartë të proteinave dhe procesit të fermentimit: gjatë ripeningimit të djathit, prishja e proteinave tek peptidet antioksiduese dhe aktiviteti mikrobik duket se rritet më tej përmbajtja antioksiduese.

3.png
3.png (441.14 KiB) Viewed 812905 times


4.png
4.png (477.86 KiB) Viewed 812905 times


5.png
5.png (441.94 KiB) Viewed 812905 times


6.png
6.png (631.66 KiB) Viewed 812905 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 06 Jul 2018, 09:38

INDUSTRIA E QUMESHTIT

Nuk do t`a tepronim ne qofte se themi se sot, më shume se here te tjera çdo njeri e ka kthyer vemendjen tek ushqimi qe merr çdo dite, dhe perpiqet te beje nji jete sa më te shendeteshme. Debati publik rrreth ushqimeve te geno-modifikuara, ndikimet dhe demet qe sjellin ato per organizmin e njeriut, e ka mprehe edhe me shume vemendjen e konsumatoreve në mbare boten rreth asaje çfare po blejne. Te gjithe ne kemi pare ne supermarkete shume njerez para se t`a vendosin produktin ne karrocen e vet, shikojne me vemendje në se permban”E”dhe ne qofte se permban me shumice preferojne të mos e blejne me gjithese nuk jane plotesisht te qarte. JO ESHTE E GABUAR!!! Keshtu më ka ndodhe edhe mua, Une kur i lexoj nuk i kuptoj te gjitha, ma merr mendja se edhe te tjeret ne kete gjendje jane, ka informacione nga me te ndryshmet, ne literature dhe Internet, te sakta e ngandonjehere edhe te pa bazuara qe edhe na trembin. Madje me ka ndodhe ne nje rast, mora nji produkt ushqimore dhe kur pashe etiketen kishte”E”dhe shifren mbrapa nuk e dija se çfare eshte kur hapa te dhenat qe disponoj, me doli se ishte TERSHERE e bluar = nje nga mrekullite ushqimore, por mund te ndodhe edhe e kunderta. Apo rasti tjeter, nje miku i im duke blere ne supermarket, kishte ne duare nji Aktivia dhe me tha, jane te shenuara disa”E”dhe më pyeti, nuk po e kuptoj çfare perfaqesojne? ishte rastesi sepse edhe une kisha te njejten ne duaret e mija e cila kishte te shenuar kater”E”, nuk po e kuptoja por pergjigjen jam perpjeke t`a jap ne LIBRIN - 2. Te ashtuquajturat”E”ne thelb jane lende kimike me prejardhje natyrale ose sintetike, qe shfrytezohen ne industrine ushqimore si shtesa teknologjike ne produktet ushqimore, kudo njihen edhe me emrin”Aditive”. Me rendesi eshte te kuptohet ndryshimi midis termit”Shtese ushqimore”dhe termit”shtese teknologjike”Me te parin kuptohen vitaminat, mineralet, lende te tjera qe kane si qellim per te rritur perbersat e produktit ne dobi te organizmit tone, ndersa”shtesat teknologjike”hidhen ne produkte gjate pergatitjes se tyre ose paketimit dhe kane funksione te ndryshme; per permiresimin e shijes, cilesise ose pamjen e jashtme, per rritjen e vleres ushqimore, per zgjatjen e afatit te konsumimit, ose edhe per te lehtesuar procesin e prodhimit te produkteve. Nga ana tjeter Inicialet e me poshtme interpetohen keshtu: A= Produkte JO toksike pa asnji rrezik per shendetin B= Dëmet toksike jane te pa konsiderueshme. C= Kujdes! Produkti edhe mund te jete lehtesisht toksik E= Shiko materjalin Siç del nga kjo qe u tha”shtesat teknologjike”jane: Konservantet, Ngjyruesit, Embelsuesit, Emulgatoret, Stabilizatoret etj. Qe ne shumicen e rasteve jane me prejardhje sintetike sepse kushtojne me lire. Perdorimk i tyre eshte lejuar ose jo nga BE, por e rendesisheme eshte si zbatohet? Kontrolli i sigurise se Aditiveve i eshte besuar Organit te Sigurise se Ushqimeve (FoodSafetyAuthority, FSA) me rezidence ne Parma te Italise. Edhe pse x-Aditiv eshte lejuar te shtohet ne produktin ushqimore nga Komisioni Europian, shteti ne çdo vend nepermjet normativave kombetare vlereson ne se duhet te lejohen ne teritorin e vet. P.sh. nga Komisioni Europian jane miratuar mbi 1520 per t`u perdore por shume prej tyre nuk lejohen te perdoren, per çdo shtese jepet edhe normativa maksimale qe nuk duhet te tejkalohet.

KONSERVANTET E200 – E290 jane te rrezikeshem.

Konservantet ushqimore perfaqesojne lende kimike natyrale ose sintetike, te cilat i shtohen produkteve ushqimore ose farmaceutike per te rritur afatin e konsumimit pavaresisht ne se behet fjale per pocese mikrobiologjike apo ndryshime kimike. Disa metoda konservimi perfshijne perdorimin e kripes se gjelles, sheqerit, uthulles, te cilet tashma konsidrohen si produkte ushqimore dhe jo si konservues. Mirepo njerezit konservantet i llogarisin si lende te demeshme per shendetin e njeriut.
Shtesat ushqimore jane perdore qe ne kohet e lashta shekuj me pare, psh. Hudhra, peshku i kripur, frutat e embelsuara, ushqimete pikante etj.
Kur njerezit u larguan nga provincat dhe i u drejtuan qendrave te medha te banimit si dhe qyteteve, u ndeshen me pergatitjen e ushqimeve qe te rezistojne si gjyse te gateshme dhe ushqime te konservuara.

Per te ndaluar prishjen e produkteve ushqimore perdoren menyra te ndryshme:
Per permiresimin e cilesive ushqimore te humbura gjate perpunimit, dhe vete procesi i hedhjes se shtesave ushqimore mund te perfshije lende qe nuk i ka pase me pare produkti por qe jane teper te nevojshme ne dieta te veçanta. P.sh, Jonizimi i kripes lidhet me mbrojtjen e njeriut nga semundjet qe shkaktohen nga mungesa e Jodit.
. Per ngadalesimin e prishjes se ushqimeve.
. Per permiresimin e shijes, perberjes, cilesive dhe ngjyres.
. Kur Firmat – prodhuese ofrojne shtesa per Industrine Ushqimore, Qeveria, duhet te marre te gjitha masat per te siguruar parrezikshmerine e tyre per shendetin e konsumatoreve, keshtu disa konservante ndalohet te perdoren edhe pse kane qene miratuar me pare, kjo sepse me teknologjine e kohes testimi i tyre eshte bere me i sakte dhe précis. Kjo eshte aresyeja qe njerezit vazhdojne t`i konsiderojne te demeshem konservantet.
. Shkenca vazhdon te punoje per prodhimin e shtesave te reja ushqimore, si dhe te permiresoje metodat e testimit te produkteve ushqimore.duke bere vazhdimisht permiresime. Nga ana tjeter zhvillimi i teknologjise gjithashtu ndihmon per kontrollin e sigurise se ushqimeve. Ligjeshmeria gjithashtu ne kete fushe eshte rinovuar pa nderprerje duke ecur paralel me teknologjite e reja.
Shtesat ushqimore ne vehtevehte nuk jane nje gje “ e keqe “ marrim si shembull; Acidi askorbik ne fakte eshte Vitamina C, apo alpha-tocopherol qe do te thote Vitamine E ose perdoren antioksidante qe i ruajne produktet nga prishja. Emulgatoret te cilet bejne bashkimin e yndyres me ujin, Lecitina p.sh. perdoret ne prodhimin e margarines, akullores etj.

PS!
Mbajeni afer kete LIBER ose nje te tille por më te mire
sepse perveç te tjerave do t`u beje te mundur te mbani qendrimin e duhur ndaj ADITIVEVE ( E ).


1.png
1.png (709.31 KiB) Viewed 827664 times

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest