DISA TEMA PER PUNE - DIPLOME

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

DISA TEMA PER PUNE - DIPLOME

Postby Fatlum Dibra » 07 Nov 2016, 09:26

DISA TEMA PER PUNE – DIPLOME TE VLEFESHME EDHE PER GRADA TE TJERA SHKENCORE PER INDUSTRINE E QUMESHTIT
Edhe here te tjera e kam theksuar se dikur Profesoret tone te nderuar ne ndertimin e Punes – Diplome te studenteve kerkonin midis te tjerave te sillnin diçka te re ne kete sektor, eshte kerkese e drejte po mendoj se varet shume nga njohurite qe kane studentet, kjo me teper i takon Universiteteve qe kane Kateder te veçante per QUMESHTIN DHE PRODUKTET E TIJ ose kur diplomanti eshte me pervoje ne kete specialitet dhe kerkon Graden shkencore. Ndersa per studentet aktual me ato njohuri minimale qe kane, nuk kane se çfare te sjellin, un e shoh, me vend se nepermjet Punes – Diplome te aftesohen ata vetë, t`a pergatisin temen ata vete dhe ne menyre sa me te pavarur duke lexuar dhe mesuar e sidomos te shfrytezojne literaturen e bolleshme qe ekziston, kjo do te thote te rrisin njohurite e tyre, per fat te mire ka literature edhe ne Shqip dhe nga ana tjeter te udhehiqen shkencerisht. Kjo kerkon pune, kembengulje dhe perkushtim por eshte e domosdoshme.
Nga pervoja e ime që ne vitet e studimeve ne Universitet, zhvillimin e diplomes e kam ndjere si nje hyrje ne kete zanat madje nji hap perpara POR kjo varet nga deshira qe ka sejcili per te vazhduar me tej ne kete specialitet, dikush nje dite me pyeti; a ia vlejti qe zgjodhe kete zanat? Ne qofte se do te kthehej koha mbrapa si do te veproje ? Pergjigjen e kam dhene me kohe: Asgje nuk do te korigjoja si per UNIVERSITETIN ku studjova ashtu edhe degen Inxhiner Teknolog ne Industrine e Qumeshtit.
Me poshte jane disa tema – Diplome te cilat mund t`i shikojne studentet dhe mund t`ua propozojne Katedres mbasi te sigurohen kushtet per realizimin e temes, le te vendoset si eshte me mire, por gjykoj se keto tema jane afer zanatit.
Ne qofte se dikush do te më pyese se cila do te jete ndihma e ime konkrete? Pergjigjeja eshte kjo: Diplomantet qe kane njohurite e duhura, lexojne dhe i jane perkushtuar ketij specialiteti do te kene ndihmen time te pakursyer.

TEMA : 1
TE DHENAT KRAHASUESE PER QUMESHTIN QË OFROHET NE TREGUN E …….
TEMA 2:
PERBERJA DHE VETITE FIZIKO-KIMIKE TE QUMESHTIT TE LOPES SIPAS RACAVE NE DY RAJONE TE VENDIT TONE.

TEMA - 3
NDRYSHIMET MIDIS GJALPIT TE PRODHUAR ME KULTURA NATYRALE DHE KULTURA TE PASTERTA BAKTERIALE

TEMA 4
PRODHIMI I DJATHIT TE BARDHE ME SHELLIRE (TELEME ) SIPAS STANDARTIT EUROPIAN

TEMA 5
SI DO T`A OEGANIZOJ GRUMBULLIMIN E QUMESHTIT NE RAJONIN TIM.
T E M A - 6
NGRITJA E AKTIVITETIT FERMË – MINIFABRIKE QUMESHTI
T E M A - 7
KOS ME FARË SUSAMI = USHQIM FUNKSIONAL
T E M A - 8

NJOHURI MBI PLANIN E BIZNESIT PER PERPUNIMN E QUMESHTIT.

T E M A – 9
KONTROLLI LABORATORIK GJATE PRODHIMIT TE KOSIT DHE JOGURTIT.
------------------------------------------

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: DISA TEMA PER PUNE - DIPLOME

Postby Fatlum Dibra » 23 Apr 2020, 09:55

DISA TEMA PER PUNE – DIPLOME TE VLEFESHME EDHE PER GRADA TE TJERA SHKENCORE PER INDUSTRINE E QUMESHTIT

Edhe here te tjera e kam theksuar se dikur Profesoret tone te nderuar ne ndertimin e Punes – Diplome te studenteve kerkonin midis te tjerave te sillnin diçka te re ne kete sektor, eshte kerkese e drejte po mendoj se varet shume nga njohurite qe kane studentet, kjo me teper i takon Universiteteve qe kane Kateder te veçante per QUMESHTIN DHE PRODUKTET E TIJ ose kur diplomanti eshte me pervoje ne kete specialitet dhe kerkon Graden shkencore. Ndersa per studentet aktual me ato njohuri minimale qe kane, nuk kane se çfare te sjellin, un e shoh, me vend se nepermjet Punes – Diplome te aftesohen ata vetë, t`a pergatisin temen ata vete dhe ne menyre sa me te pavarur duke lexuar dhe mesuar e sidomos te shfrytezojne literaturen e bolleshme qe ekziston, kjo do te thote te rrisin njohurite e tyre, per fat te mire ka literature edhe ne Shqip dhe nga ana tjeter te udhehiqen shkencerisht. Kjo kerkon pune, kembengulje dhe perkushtim por eshte e domosdoshme, nga ana tjeter te kete kushte ku te zhvilloje pjesen praktike dhe analizat laboratorike . patjeter kerkohet udheheqesi shkencore te jete i ketij specialiteti dhe me pervoje te gjate.
Nga pervoja e ime që ne vitet e studimeve ne Universitet, zhvillimin e diplomes e kam ndjere si nje hyrje ne kete zanat madje nji hap perpara POR kjo varet nga deshira qe ka sejcili per te vazhduar me tej ne kete specialitet, dikush nje dite me pyeti; a ia vlejti qe zgjodhe kete zanat? Ne qofte se do te kthehej koha mbrapa si do te veproje ? Pergjigjen e kam dhene me kohe: Asgje nuk do te korigjoja si per UNIVERSITETIN ku studjova ashtu edhe degen Inxhiner Teknolog ne Industrine e Qumeshtit.
Me poshte jane disa tema – Diplome te cilat mund t`i shikojne studentet dhe mund t`ua propozojne Katedres mbasi te sigurohen kushtet per realizimin e temes, le te vendoset si eshte me mire, por gjykoj se keto tema jane afer zanatit. Sa here qe perseriten do te thote se ka tema te reja.
Ne qofte se dikush do te më pyese se cila do te jete ndihma e ime konkrete? Pergjigjeja eshte kjo: Diplomantet qe kane njohurite e duhura, lexojne dhe i jane perkushtuar ketij specialiteti do te kene ndihmen time te pakursyer.

Eshte interesante se më shume interesohen ata qe jane jashte kufijve tane!!!!
TEMA : 1
TE DHENAT KRAHASUESE PER QUMESHTIN QË OFROHET NE TREGUN E …….

TEMA 2:
PERBERJA DHE VETITE FIZIKO-KIMIKE TE QUMESHTIT TE LOPES SIPAS RACAVE NE DY RAJONE TE VENDIT TONE.

TEMA - 3
NDRYSHIMET MIDIS GJALPIT TE PRODHUAR ME KULTURA NATYRALE DHE KULTURA TE PASTERTA BAKTERIALE

TEMA 4
PRODHIMI I DJATHIT TE BARDHE ME SHELLIRE (TELEME ) SIPAS STANDARTIT EUROPIAN


TEMA 5
SI DO T`A ORGANIZOJ GRUMBULLIMIN E QUMESHTIT NE RAJONIN TIM.

T E M A - 6
NGRITJA E AKTIVITETIT FERMË – MINIFABRIKE QUMESHTI

T E M A - 7
KOS ME FARË SUSAMI = USHQIM FUNKSIONAL

T E M A - 8

NJOHURI MBI PLANIN E BIZNESIT PER PERPUNIMN E QUMESHTIT.

T E M A – 9
KONTROLLI LABORATORIK GJATE PRODHIMIT TE KOSIT DHE JOGURTIT.

TEMA 10
FERME ME 70 LOPE PER PRODHIMIN E QUMESHTIT BIOLOGJIK

TEMA 11 ( Per marrjen e grades shkencore “DOKTOR”

STUDIMI I TË DHENAVE GJATE MATURIMIT DHE RUAJTJES SE DJATHIT TE BARDHE ME SHELLIRE.

TEMA 12

FABRIKE PER PERGATITJEN E PRODUKTEVE TË IMITUARA TE QUMESHTIT ME KAPACITET 4000 Lt QUMESHT TE RIBERE NË DITE.

TEMA 13

MINIFABRIKE (BAXHO) ME KAPACITET 500 lt QUMESHT/DITE PËR PERGATITJEN E KOSIT DHE DJATHIT TE BARDHE ME SHELLIRE.

TEMA 14 :
MINIFABRIKE PER PRODHIMIN E DJATHIT TE BARDHE ME SHELLIRE DHE DJATHIT KAÇKAVALL Kap. 2 Ton. Qumesht/Turn.


T E M A Nr. 15 (TEME PER MASTER )

APLIKIMI I ( MIKRO – VALËVE ) NE PRODHIMIN E DJATHIT KAÇKAVALL NGA QUMESHTI I LOPES.


T E M A 16:
P R O J E K T I M I I M I N I B A X H O S. KAP 3000 lt/dite


T E M A 17.

A U T O K O N T R O L L I
( NGA PËRVOJA FRANCEZE)

AUTOKONTROLLI NË FERME PER TRAJTIMIN DHE PERPUNIMIN E QUMESHTIT


TEMA 18
PRODHIMI I QUMESHTIT PLUHUR SI NJË IDE PREMTUESE PER BIZNESIN.

SI ARGUMENTOHET NGRITJA E FABRIKES PER PRODHIMIN E QUMESHTIT PLUHUR.


T E M A 19
B I Z N E S - P L A N PËR PRODHIMIN E DJATHIT ITALJAN SIPAS MENYRES TRADICIONALE


TEMA – 20

PROJEKTI EKOLOGJIK “ BAKTERET E QUMESHTIT – TRASHËGIMIA NATYRORE E NJERËZIMIT”
PS!
Kjo temë rekomandohet per ata që njohin Mikrobiologjine e Qumeshtit dhe kane pervoje në analizat mikrobiologjike.
TEMA - 21
S T U D I M: S I Z G J I D H E T P Ë R P U N I M I I
Q U M E S H T I T SA MË A F E R L E N D E S S Ë
P A R Ë. (Në zonen X )


TEMA - 22 Përcaktimi i baktereve të acidit laktik në kos, në vartesi me afatin e ruajtjes.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest