BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 19 Jun 2020, 09:05

Latest post of the previous page:

INDUSTRIA E QUMESHTIT
Në qofte se jeni specialist ne kete fushe, keni fondet perkatese dhe deshironi të jeni ne një nivel me perpunimin e qumeshtit në vendet e zvilluara
mos e anashkaloni kete Linje ultra moderne.
Linja flet vet nuk ka nevojë per spjegim.

1.png
1.png (723.96 KiB) Viewed 34768 times

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 21 Jun 2020, 14:14

INDUSTRIA E QUMESHTIT

D J A T H I I S H K R I R Ë

Në qendrat perpunimit te qumeshtit, baxhot, minifabrikat dhe fabrikat e prodhimit te djathit, kudo ne bote megjithë masat ne drejtim te DERATIZIMIT perseri eshte e pamundur te mos i shpetojne kontrollit serioz dhe vigjilences, sasi qofte edhe minimale te prekura nga brejtesit, te cilet djathin e kane ushqimin më te preferuar dhe arrijne t`a gjejne.
Kur e pyeta Mirosllavin mikun - kolegun tim, si e keni zgjidhur ju ne vendin tuaj? Pergjigja ishte e prere = RIPËRPUNIM duke pergatitur djathera te shkrire.
Asnjeherë nji fabrike djathi qofte edhe me kapacitet te madh nuk e perballon me lende te pare d.m.th. djathera me difekte te ndryshem nje repart te tille por organizohet ne menyre te atille qe ne X - zone te grumbulloje edhe nga qendrat e tjera te prodhimit te djathit kundrejt një çmimi te areye-shem te ndertuar nga specialiste te aresyeshem, ndryshe or miku im keta djathera perfundojne ne tavolinen e fukarase! Jam plotesiht dakort i thashë sepse dekada më pare e kishim nje repart te tille madje me teknologji te avancuar qe edhe sot do te zgjidhte kete problem.

DJATHËRAT E SHKRIRË

Djathi i shkrirë është një ripërpunim i djathërave të ndryshëm në temperaturë të lartë duke i shtuar shtesa të ndryshme ushqimore. Fillimisht djathërat e shkrirë u prodhuan për të fituar një produkt më të qëndrueshëm edhe në kushte të zakonshme, tashmë konsiderohet si artikull i veçantë dhe ka përd-orim të gjerë.

Për prodhimin e djathërave të shkrirë, lënda e parë, janë djathërat e ndryshëm në raport sipas recepturës, djathi duhet të jetë normal, por lejohet të përdoren edhe djathëra me defekte të lehta, si të deformuar, me përmbajtje të madhe ose të ulët kripe, me çarje etj. Por duhet pasur kujdes, NUK LEJOHET TË PËRDORET djathë me të meta të theksuara të shijes dhe erës, e sidomos me procese të theksuara mikrobiologjike. Proçedura per prodhimin e djathërave të shkrirë përfshin këto operacione:

1.Zgjedhja dhe ruajtja e lëndës së parë
2.Përpunimi fillestar dhe bluarja e djathit
3.Përgatitja e kripërave shkrirëse
4.Rregullimi i përmbajtjes së ujit
5.Shkrirja
6.Formimi dhe paketimi

1. Zgjedhja e lëndës së parë dhe ruajtja – Djathi i shkrirë mund të përgatitet nga një lloj djathi ose nga disa lloje djathërash. Ata përzihen në një raport sipas shijes, që kërkohet t’i jepet.
Me cilësi të mirë përgatitet nga djathë plotësisht i stazhionuar, ndërsa djathi i pa stazhionuar ose i tej stazhionuar është i pa-përshtatshëm. Në përgjith-ësi djathi i shkrirë ka më pak të meta në krahasim me djathin nga i cili është përgatitur, sepse gjatë ngrohjes një pjesë e lëndëve që shkaktojnë këto të meta avullojnë ose lidhen me lëndët e tjera. Kur përdoret si lëndë e parë djathë i pastazhionuar ose i tejstazhionuar, djathi i shkrirë formon shtresa të veçanta: Proteinë – ujë – yndyrë, për këtë arësye gjatë shkrirjes së djathit të tejstazhionuar i shtohet pak djathë i pastazhionuar të pastruar dhe larë mirë por jo më shumë se 25%.
Djathërat me difekte si: çarje, myk në sipërfaqe etj, para se të përdoren duhet të kontrollohen për përmbajtjen e yndyrës dhe të përzihen me djathëra të tjerë që të sigurohet me saktësi yndyra në djathin e shkrirë.
Në vendin tonë disa vite më parë u fitua një përvojë e mirë për prodhimin e djathërave të shkrirë dhe me tepër rezultat kanë dhënë këto receptura:

1 .Djathë VIZE …. 37,5% 2. Djathë VIZE … 50% 3. Djathë VIZE … 40%


Djathë FETE … 37,5% Djathë FETE … 50% Djathë FETE … 40%

GJALPË …...... 25% GJIZË E FRESKËT … 20%

2. Përpunimi fillestar dhe bluarja e djathit – Në fillim bëhet pastrimi i djathërave. Në rastin e djathit me shëllirë, pastrohet në vozë, hiqet shëllira dhe i hidhet ujë i pastër dhe i ftohtë, qënd-ron 4÷5 orë, pastaj pastrohet çdo copë djathi dhe vendoset në tavolinë për t’u tharë.
Ndërsa djathërat e fortë, pastrohen, në fillim kruhen mirë nga myku dhe papastërtitë e ndryshme. pastaj priten në shirita me gjerësi 3÷4 cm me qëllim që të bëhet më mirë shkrirja dhe të zhduken kokrrizat. Djathi bluhet pastaj shtypet në mënyrë që të mos ketë kokrriza dhe shkrirja të bëhet uniforme.
Bluarja bëhet në makinën e veçantë që përfaqëson një mulli të zakonshëm, mirëpo përsëri ka nevojë të shtypen këto kokrriza sado të vogla të jenë ato. Për këtë djathi i bluar dërgohet në makinën e ngjeshjes ku pjesa kryesore e saj janë boshtet cilindrike të vendosur afër njëri-tjetrit dhe rrotullohen me të njëjt-ën shpejtësi në drejtime të kundërt por me kahje (sens) nga brenda. djathi i bluar duke hyrë midis dy boshteve shtypet dhe zhduken kokrrizat.

3. Përgatitje e kripërave shkrirëse (EMULGATORËT) roli i tyre. – Gjatë bluarjes dhe shkrirjes shkatërrohet struktura fillestare e djathit kështu që gjatë ngrohjes (në procesin e shkrirjes) në temperaturën 30÷40ºC yndyra fillon të ndahet, po kështu edhe uji ndahet lehtësisht nga masa e djathit. Mirëpo duke vazhduar ngrohja e djathit deri në temperaturën e shkrirjes dhe gjatë trazimit të pandërprerë, yndyra dhe uji përsëri bashkohen (emulgohen) dhe djathi formon strukturën e vet të re. Pikërisht për të arritur plotësisht emulgimin bëhet shtesa e kripërave shkrirëse (emulgatorët).
Emulgatorët janë lëndë kimike të cilat tresin proteinat e djathit dhe emulgojnë yndyrën,për këtë sasia e proteinave të tretë-shme në ujë në djathin e shkrirë arrijnë deri në masën 80%.
Zakonisht si emulgatorë përdoren: acidi citrik dhe kripërat e tij mirëpo këto kushtojnë shumë,prandaj në vend të tyre përdoren edhe kripërat fosfate në masën 2,5÷4%. . Është e vështirë të flitet se cila përzierje e kripërave është më e përshtatshme dhe cila është me saktësi sasia e nevojshme që duhet të përdoret gjatë prodhimit të djathërave të shkrirë, teknologu vazhdimisht duhet te jete ne kontakt me literaturen sepse studjuesit kohet e fundit kane hedhë poshte disa kripera si te demeshme per shendetin e njeriut siç nitratet duke i zevendesura me te tjera. Duhet pasë kujdes se në konsistencën dhe cilësinë e djathërave të shkrirë, rëndësi tëveçantë ka vlera e koncentrimit të joneve të lira të hidrogjenit si në lëndën e parë ashtu edhe te emulgat-orët.
Sipas shkallës së stazhionimit të djathërave pH ndryshon nga kufijtë 4,50 për djathërat e freskët deri në 8,00 për djathërat e tejstazhionuar. Më mirë prodhohen kur pH është në vlerën
5,80÷5,90 prandaj edhe sasia e emulgatorëve përcaktohet në vartësi me koncentrimin e joneve të hidrogjenit. Për të përcak-tuar PH-in e masës së përgatitur përdoret një përzierje bromuresh.
Në një epruvetë merret një sasi e vogël nga masa e djathit, i hidhet 5 ml ujë i distiluar dhe mandej hidhet 0,5 ml nga solu-cioni, në qoftë se përzierja merr ngjyrë BOJË-HIRI masa është e rregullt, në qoftë se merr ngjyrë të verdhë do të thotë se ka ambjent acid dhe kur merr ngjyrë blu është ambjent bazik. Përcaktimi i pH-it më saktë dhe më shpejt bëhet me pH-metër me elektrodë për matje direkt të pH në produkt.

4. Rregullimi i përmbajtjes së ujit – Përmbajtja e ujit është një nga faktorët më të rëndësishëm që përcakton konsistencën e djathërave të shkrirë të cilët normalisht përmbajnë 60%.
Kur përdoret në sasi të madhe si lëndë e parë djathi i fortë me që kanë më pak lagështirë duhet bërë plotësimi duke i shtuar ujë, ndërsa në rastin kur përdoren djathëra të butë që kanë më shumë lagështirë, emulgatorët hidhen në formë pluhuri. Nga ana tjetër djathi para se të përpunohet, copëtohet dhe lihet në tavolinë që të avullojë një pjesë e ujit dhe mund t’i shtohet pak djathë i fortë me përmbajtje të ulët lagështire.

5. Shkrirja – Sipas shkallës së mekanizimit, shkrirja mund të bëhet në dublikator me trazuese mekanike por akoma më mirë kryhet me dublikator (kazan me këmishë) inoksidabël
me trazuese mekanike që punojnë në vakum. Mbasi është bërë përzierja e djathit, bluarja dhe ngjeshja, hidhet në kazan, makina ka dy të tillë (dubl-ikator) kur zbrazet njëri, mbushet tjetri, i shtohen kripërat shkrirëse (emulgatorët) dhe ujë, përz-ihen mirë dhe fillon ngrohja. Gjatë ngrohjes masa e djathit tra-zohet pandërprerje që të mos digjet. Në vartësi me veçoritë e lëndës së parë temperatura e shkrirjes lëviz nga 75º-85ºC. Në qoftë se ngrohja bëhet mbi këtë temperaturë djathi i shkrirë fiton shijen e qumështit të zier, kurse shkrirja në temperaturë më të ulët nuk zhduk plotësisht mikroor-ganizmat dhe djathi i shkrirë nuk është i qëndrueshëm, ka raste që shkrirja bëhet edhe në temperaturë të lartë mbi 85ºC kjo sidomos në kazanët e hapur dhe zgjat rreth 20 min ndërsa në kazanë të mbyllur rreth 10 min.
Gjatë procesit të shkrirjes që në temperaturë 40ºC ndahet yndyra kurse në temperaturë 60ºC përsëri yndyra thithet nga djathi, shkrirja është bërë plotësisht mbasi ka arritur elasticitetin, është homogjen dhe fiton aftësinë për t’u ngjitur, të mos jetë masë e ujëshme dhe jo shumë viskoze. Konsistenca e djathit të shkrirë kontrollohet gjatë procesit të shkrirjes duke veprohet në këtë mënyrë: Në një pjatë të bardhë porcelani, të pastër hidhen 10÷20 ml nga djathi që shkrin dhe mbas 2÷3 min shikohet konsistenca dhe shija.
Makinat më të avancuara janë ato që punojnë me vakum sepse krijojnë mundësi që nëpërmjet vakumit, kur thithet ajri nga kazani, bashkë me të çlirohen erërat e padëshirueshme
dhe lagështira e tepërt nga masa e djathit, po kështu arrihet më shpejt temperatura e shkrirjes.
Kjo makinë është më e përshtatshmja për prodhimin e djathë-rave të shkrirë. Dy kazanët që punojnë në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri, secili mban 50 deri 60 kg lëndë të parë për shkrirje, sejcili ka kapakun, janë komplet inoksidabël, përmes kapakut kalon trazuesja mekanike, kapaku mbyllet herm-etikisht dhe vetëm në këto kushte mund të punohet, pra kjo është një kërkesë e domosdoshme. Lëvizja e trazueses bëhet me tre shpejtësi: Ka pedalin e sigurtë të ndalimit, është e pajisur gjithashtu me pajisjet e sinjalizimit dhe të kontrollit, shkrirja e djathit bëhet në mënyrë indirekte në kazan ose edhe direkt me avull në lëndën e parë në kazan me anën e inxhektorit.
Kapaku ka murin mbrojtës nga brenda i cili nuk lejon të dalë masa e shkrirë e djathit në tubin e vakumit.
Vetë makina (ne kete rast) përbëhet nga trupi kryesor dhe dy kazanët me trazuese mekanike, elektromotori, mekanizmi i lëvizjes, ventili i reduktimit të avullit, manometër për avullin, vak-um-metër, termometër vet-shkrues si dhe mjete sinjalizimi
.
6. Formimi dhe paketimi. Mbasi ka përfunduar shkrirja, ashtu i nxehtë kalon në formim që realizohet në makinën automatike e cila kryen tre operaci-one:
DOZIMI-FORMIMI-PAKETIMI.
Makina është e aftë të paketojë në pesha të ndryshme 25-30-38-114 gr me forma trekëndëshe, katërkëndësh këndrejtë, gjysëm rrethi. Në pjesën e sipërme makina ka hinkën e pran-imit që pranon deri 60 kg djathë, është inoksidabël. Në fillim në çdo formë vihet letra e aluminit, mbushet me djathë të shkrirë dhe bëhet mbështjellja, pakot vendosen në kutitë e kartonit që në shumicën e rasteve janë me formë të rrumbullakët. Edhe për këtë në repart është makina që shërben për përgatitjen e kutive. Kutitë me djathë të shkrirë mbasi mbyllen mirë vendosen në rafte për t’u ftohur rreth 24 orë pastaj vend-osen në arkat e kartonit, dërgohen në depo ku qëndrojnë 24 orë dhe vetëm mbas kësaj mund të bëhet lëvizja e tyre për t’i dërguar në ruajtje ose të konsumohen.

DISA TË META

• SHIJE E HIDHUR – Shkaktohet në ato raste kur përdoren djathëra të pastazhionuar plotësisht dhe kur janë zbërthyer proteinat nga veprimi i mikroorganizmave.
• SHIJE DJEGËSE – Kur nuk pastrohet mirë korja e djathit ose mbas pastrimit ka qëndruar për kohë të gjatë në ambjent të hapët.
• SHIJE SI TË SAPUNIT – kur si lëndë e parë është përdorur djathë i tejstazhionuar. Në këtë rast është mirë të rregullohet receptura, të shtohet pak gjizë me aciditet të lartë.
• Ka raste, djathi i shkrirë nuk është i lidhur mirë, shkaku është tek lënda e parë ose janë përdorur kripëra shkrirëse të papër-shtatëshme.

. 1 LINJË PER PRODHIMIN E DJATHERAVE TE SHKRIRE.

Linja e prodhimit të djathit të përpunuar: Pajisja kryesore eshte kazani i shkrirjes (universal) Sejcila pjesë e linjës ka një funksion specifik, por është krijuar për të punuar si një sistem i vetëm.

KARAKTERISTIKAT KRYESORE
Dublikatori universal i shkrirjes është projektuar për prodhimin e djathit të shkrirë, mund të përdoret gjithashtu për prodhimin e salcave të djathit, majonezës, ketchup dhe produkteve të tjera të ketij. Eshte i ndertuar nga materjal inoksidabel me transmetim te larte te nxehtesise, perbehet nga dy shtresa (këm-isha) me mundesi ngrohje dhe ftohje që realizohet me avull si dhe uje te ftohte, ne rastin konkret eshte zgjedhur rezervuari me kapacitet 500 lt.

Rezervuari balancues përdoret për të rregulluar temperaturën e produktit para se të formohet, për të marrë strukturën e nev-ojshme të produktit, për të balancuar makinën. Në pjesën e sipërme, është vendosur një motor elektrik me fuqi 1.5 kW që vë ne levizje trazuesen me shpejtësi rrotullimi prej 30 r/m. Për qëllime ngrohjeje ose ftohjeje, avulli ose uji i ftohtë.

Pajisja lidhet me makinen e forimimit – dozimit dhe paketimit ne leter alumini qe vendosen ne kuti kartoni.

. 2 Linje per djathin e shkrire . DONI®Pack PCH / 2 /.

. Blloku është i përbërë nga module të lidhura sipas procedures teknologjike, montohen në një mbajtese - kornizë për instalim të shpejtë dhe të lehtë.
Paketimi fillon menjëherë pas marrjes së sasisë minimale të produktit në re-zervuarin e depozitimit. Produkt i përfunduar, të paketuara në enë plastike është ftohur me shpejtësi në një dhomë të ftohjes ose tunel, më pas është e gatshme për dërgesë.

Paketimi kryhet në DONI®Pack PCH / 2 /.
DONIDO® Eshte njësi e vetme - bllok, qe permban nje modul DONI®Hotmix ose DONI®Hotmix TopUp, të integruar me DONI®Pack 1.5 PCH me një pro-dhim të referencës 350 kg / h në paketat e 250 g ose module njësi dyshe qe perfshin dy module DONI®Hotmix ose DONI®Hotmix TopUp integruar me DONI®Pack 3,0 PCH me një prodhim të referencës 700 kg / h, në kontejner prej 250 g. Një kombinim i modulit bllok mund të sigurojë punën, që plot-ësojnë kërkesat si të mesme dhe fleksibilitet ndërmarrjet e mëdha më të madh në procesin e prodhimit / e njëkohshëm të disa artikujve / dhe aftësinë për zgjerimin e kapaciteteve.


1.png
1.png (170.07 KiB) Viewed 4275 times


Screenshot_1.png
Screenshot_1.png (1006.69 KiB) Viewed 4275 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 02 Mar 2022, 10:20

INDUSTRIA E QUMESHTIT

DUA TË FILLOJ NJË AKTIVITET PER PERPUNIMIN E QUMESHTIT.

Së pari, kush ka në mendje të filloje një aktivitet te tille duhet pa-tjeter të kete njohurite teknike per qumeshtin dhe produktet e tij; Të njohë mire perberjen e qumeshtit, trajtimin e tij menjehere mbas mjeljes, produktet e qumeshtit si; qumeshtin per konsum - kosin – djathin e bardhe me shellire – gjalpin – gjizen nga hirra (rikota) dhe gjizen nga qumeshti dhe patjeter duhet te kete marre njohuri praktike per procedurat teknologjike të pakten per kohe te shkurte në nje punishte ku punohet me standarte teknike, i them keto sepse nuk po hap nji kjoske por kemi te bejme me produkte teper deli-kate që kerkojne trajtim teknik!!! dhe t`a harrojme variantin se do te mësoje gjate punes, duke qene i paditur dhe që kerkon te behet menjehere “aga” do t`a kete mendjen tek fitimi në pamundesi per të gjete rrugedalje do te kerkoje zgjidhje te tjera aspak te pranueshme, do të krijoje kon-fuzion = falimentim kete e thone francezet, kanadezet dhe vendet e tjera te Europes që kane tradita ne kete sektor.
Pa dashje dalim gjethenje në të njëjtin problem që duhet të na shqetesojë seriozisht – aftesite profesionale dhe kualifikimi për te cilin eshte folur dhe do te vazhdojme te flasim deri sa te vleresohet dhe te realizohet duke filluar nga shkollat profesionale dhe kurset me periudha te shkurta deri tek tra-nsmetimi i njohurive edhe onlai nga specialiste te vertetë me programe te miratuara etj.
Un, në pergjithesi nuk arrij të komunikoj me kurajoz te tille që marrin persiper të ngrejne aktivitete pa pase asnje njohuri teknike – organizuese, por ne rastin konkret kemi të bejme me një grup te rijsh me banim jashte kufijve te vendit tone per që kane arritur të aftesohen ne menyra te ndryshme dhe më kane bindur qe marrin vesh nga ky zanat.
Do të perpiqem t`i ndihmoj me sa kam mundesi për ate çfare kerkojne:
Deshirojne të dijne si duhet të veprojne për te ngritur një aktivitet – biznes fitimprurës per perpunimin e qumeshtit pranë fermës së prodhimit të qum-ështit. Duke përdorur receta të thjeshta prodhimi, ju mund të organizoni pergatitjen e produkteve të qumështit të shijshëm dhe me vlerë të lartë ushq-imore, nga ana tjetër, një mini-baxho apo mini – fabrike do të sjellë një fitim të mirë kur lenda e pare = qumeshti merret edhe nga fermat aty afer.

Mundësitë e zhvillimit të biznesit
Ju mund të filloni biznesin tuaj të vogël për përpunimin e qumështit duke pergatitiur produkte të kerkuara nga konsumatoret; djathi, gjizë, rikota, salcë kosi, gjalpe, me ndihmën e pajisjeve të tjeshta, të lira ku realizohen disa operacione te procedures teknologjike duke pakesuar keshtu numrin e pajisjeve teknologjike.
Investimet e mëtejshme do të ndihmojnë në zgjerimin e gamës së produkteve me kalimin e kohës.
Një nga mundësitë për sigurimin e lendes se pare është krijimi i fermes blegtorale familjare, kjo do të kërkojë rritjen e investimeve, per blerjen e paj-isjeve te mjeljes dhe trajtimit fillestar te qumeshtit, Ndersa agregatet e linjës për përpunimin e qumështit ndryshojnë në varësi të produktit qe do te pergatitet, aftësisë prodhuese, perveç pajisjeve te reja edhe pajisjet e përdorura mund të ndikojnë veçanërisht në uljen e shpenzimeve fillestare.
Në shum vende te botes jane projektuar module = projekte tip spas te dhenave ne detyren e projektimit.
Njësitë ndryshojnë gjithashtu në vartesi të shkallës së automatizmit. ato janë bërë prej çeliku inox si dhe nga materiale polimerike dhe plastike ushq-imore.
Jane dy mundesi per ngritjen e mini – baxhos:
. MINIFABRIKE QUMESHTI e qëndrueshme.
. “ “ e lëvizëshme.
Mund të fillohet me sigurimin e minimumit te pajisjeve dhe mjeteve te punes, rekomandohen:
Tavoline teknologjike – seprerator i thjeshte gjyse hermetik me kap. 200 lt/h, tundes – shtrydhese per gjalpe, kallepe.
.I Pasterizator - Ftohes – Fermentues Qumeshti = kryehn disa procese.
. Kapaciteti 50 deri 500 lt.
. Pasterizim në 65 grade C per 20 min
. Ftohës deri ne T = 32gradeC
Realizohet pergatitja e disa produkteve te qumeshtit
. 1 PRODHIMI I RIKOTËS
. Ngrohja deri ne 93gradeC
. 2 Prodhimi i Kosit – Jogurtit. Në te njejten pajisje realizohet per Kosin me mase te ngjeshur dhe Kosi që pihet.
. Pasterizim ne T = 93 gradeC per 10 minuta.
Trazimi – hedhja e majasë
. Termostatimi per fermentimin dhe koagulimin ne T = 43grade C per 3 - 3.5 ore
. Prodhimi i Jogurtit – Kosi që pihet behet ne te njejten pajisje dhe deri ne mpiksje ndiqet e njejta procedure teknologjike.
Perzjerja (Trazimimi) = Homogjenizimi (Kosi që pihet) . Mbushja e gotave plastike – kavanoza etj.
Rentabiliteti i mini - fabrikës së përpunimit të qumështit eshtë më i si-gurte në qofte se porositni module, sidomos per fillestarët, un keshilloj t`i drejtohen Firmave Prodhuese te impjanteve te tille që kane experie-nce, japin ndihme teknike dhe i plotesojne kerkesat tuaja ne qofte se jeni te afte t`u jepni te dhenat teknike qe kerk-ohen.
Linja të tilla ofrohen të gatshme dhe me ndihmën e tyre ju me-njëherë mund të përpunoni deri në 2000 litra qumësht të papë-rpunuar në një kohë.
Ky eshte minimumi dhe vetem fillimi, keni shum pune per te bere per te perballuar konkurrentet te cilet edhe ata po planifikojne nje gje te tille!!!.

1.png
1.png (361.47 KiB) Viewed 3445 times


2.png
2.png (265.67 KiB) Viewed 3445 times


3.png
3.png (658.13 KiB) Viewed 3445 times

MINIPAJISJE - 36 litra - Modeli DOMMCP36
Diblikator i thjeshte me mure të dyfishtë brenda qarkullon ujë, çelik inox 304
Kapaciteti 36 litra
MINIPAJISJE - 36 litra - Modeli DOMMCP36
Lartesia 75 cm
Gjeresia 65 cm
Thellesia 60 cm
Pesha 48 kg
Punon me : Gaz
Materiali : Inoks.
Ideale për përdorim ushqimor në perpunimin e sasive minimle te qumeshtit, për djathe, rikotës dhe pasterizimit të qumështit etj.
Punon me gaz, siguri kundër fikjes aksidentale, flakë pilot dhe termostat me sondë kontrolli të temperaturës

4.png
4.png (486.75 KiB) Viewed 3445 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 04 Jan 2024, 12:59

INDUSTRIA E QUMESHTIT

HARTIMI I PROJEKTIT TEKNOLOGJIK - MINIFABRIKE QUMESHTI.
PS!
Ështe i destinuar të dështoje një objekt per perpunimin e qumeshtit sidomos:
- Kur nuk sigurohet lenda e pare – qumeshti i fresket per nji per-iudhe te gjate kohes prandaj duhet studjuar me seriozitet rrjeti nga do te merret lenda e pare.
- Kur nuk realizohet shperndarja (shitja) e produkteve te gateshme, prandaj të nxirren sakte, me pergjegjesi sasitë per treg, per konsu-matoret kryesore, duke perfshi edhe konkurrencen.
- Cilesia e produkteve te gateshme dhe kjo arrihet nga teknolog me pervoje dhe kualifikim te pa nderprere
Nji fabrike per perpunimin e qumeshtit (e kam thene disa here) projektohet nga grupi projektues i inxhinjerve me profile te ndry-shem, ku sejcili kryen pjesen e vet deri ne projektin e plote…keshtu vepron bota.
psh kur importohet nga jashte nji objekt qumeshti normalisht, in-vesttitori harton projektin e pergjitheshem, nderton teknologjine dhe ia ofron bleresit me një vlere monetare jo të vogel.
Prandaj në shum vende ku industria e qumeshtit drejtohet nga të aftit dhe behet fjale per minifabrika qumeshti ose fermë familjare + minifa-brike qumeshti, punishte te mekanizuara afer lendes se pare aktivizohen specialistet për të bere vet projektet, duke u perpjeke t`a kursejne kete shume parash por kjo behet vetem ne qofte se kemi profesionistet.
Dikur, në nji kohe inxhinjerit teknolog per perpunimin e qumeshtit i kerkohej më shum, i ngarkonin detyra qe nuk i takojne sepse gjith-mone i afti ngarkohet më tepër me detyra se sa i pa afti, punon më shum dhe kritikohet më shum!!!
Ishin inxhinjerët e vertetë, të paket në numër që kishin studjuar ne universitetet e Europes dhe qendruan ne kete profesion megjithe veshtiresite në ate kohe
Disa kolege tane të ketij profili i kryen më se miri keta detyra, dhe kjo vazhdoi edhe më vone, ndersa sot na i bejne gati ata qe na she-sin fabrikat kuptohrt se kjo nuk eshte e gabuar por behet sepse mungojne specialistet e mirëfillte, madje edhe kur disktohet me investitorin nuk sigurojme te dhenat per nji objekt bashkekohor
Çfarë ndodhë; Dikush kishte degjuar se marr vesh nga qumeshti dhe më tha po blej disa pajisje dhe makineri per te ngritur nji fabrike djathi dhe kerkonte ndihme!!! Pa asnje tè dhene, pa bere studim nga do te sigurohet lenda e pare dhe pa studjuar nevojat e tregut, keshtu objekti nuk eshte i kompletuar.
Eshte mire keto që po shkruaj më poshte t`i mesojne mire ata qe duan te investojne por edhe ata që japin fondet per keto investime, ky eshte minimumi, te pakten te dijne se çfare kerkojne sepse nuk mjafton të sigurosh fondet por patjeter duhen njohuri teknike, sep-se po harrohen standartet e produkteve te qumeshtit.

Si hartohet PROJEKTI TEKNOLOGJIK i minifabrikes se qumeshtit.

ETAPAT E PROJEKTIMIT

Etapa e PARË: Rezyme–Pershkrimi i shkurte i Investimit.

Etapa e DYTË: Analiza dhe studimi i Tregut të shitjes se produkteve.

Etapa e TRETË: Sigurimi i lendes se pare - Qumeshti rrjeti i grumbullimit. burimet e furnizimit.

Etapa e KATËRT: Hartimi i listes se pajisjeve dhe makinerive teknologjike me specifikimet teknike si dhe perllog- aritja e nevojave per Uje – Energji Elektrike dhe Avull.

Etapa e PESTË: Hartimi i listes se specifikuar i pajisjeve dhe mjeteve labloratorike per kontrollin fiziko – kimik te lendes se pare dhe produkteve te qumeshtit.

Etapa e GJASHTË: Llogaritja e siperfaqeve te perpunimit, stazhionimit, ruajtjes dhe ambjenteve te tjere te Minifbrikes.

Etapa e SHTATË: Hartimi i PlANIMETRISE
së vendosjes së pajisjeve dhe makinerive
teknologjike ne çdo repart.

V A Z H D O N . . . . . . . . . . .

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 06 Jan 2024, 15:33

INDUSTRIA E QUMESHTIT.

Si hartohet PROJEKTI TEKNOLOGJIK i minifabrikes se qumeshtit.

Vazhdimi....

Seksioni i projektimit

Përzgjedhja dhe pajisjet teknologjike.

Përzgjedhja e pajisjeve kryhet në bazë të llogaritjes së produktit dhe orarit të procesit teknologjik, kapaciteti i çdo pajisje dhe makineri teknologjike percaktohet per 1 turn.
Në të njëjtën kohë, duhet të sigurohet: vazhdimësia e procesit teknologjik; automatizimi i proceseve të prodhimit; konsumi ekonomik i avullit, ujit, të ftohtit dhe energjisë elektrike, si dhe përdorimi optimal i të gjitha pajisjeve
Në përzgjedhjen e pajisjeve kuptohet procedura e vendosjes së produktivitetit, markës së makinerive, aparateve, linjave dhe përcaktimi i numrit të tyre të nevojshëm për të gjithë. operacionet e përpunimit të lëndëve të para dhe produkteve me cilësi të lartë, keto i jep inxhinjeri teknolog i perp-unimit te qumeshtit i cili duhet te kete njohuri teknike bashkëkohore dhe pervoje te gjate në prodhim sidomos të njohe teknologjite e reja, edhe më mire behet puna kur konsultohet me kolegët e ketij sektori (nga përvoja ime në keto situata gjethenje kam krijuar grupe specialistesh te kesaje fushe)

Konstruksioni:

Reparti i pranimit të qumeshtit

Fabrika në rastin tone ka kapacitet 20 tonqumesht/dite dhe do të punojë me 2 turne. Qumeshti vjen dy here ne ditë.
Kapaciteti i pajisjeve – makinerive ton/orë percaktohet me formulen:
Kap. = Sq : k 20 : 2 = 10 ton/orë
Ku: Sq = Sasia e qumeshtit ne turn, ton
Koha e pranimit te qumeshtit, orë

Përcaktimi i Siperfaqes se dhomes ftohjes, sipas formules:

Sip.dh = Sprod x K / N Ku:
Sprod. = Sasia e produktit që do te ruhet në kg.
K = Koha e ruajtjes, turne
N = Norma e ngarkeses ne 1 m 2 siperfaqe e dyshemesë në kg. duke marre parasyshe shfrytezimin e dyshemesë në kg
- Siperfaqeja e dhomes per Kosin: në m2 sipas formules duhet tejete.
Sip.dh = 7092 x 1.5 : 160 = 66,48 m2
- Siperfaqeja e dhomes per qumeshtin per treg, m2 sipas formules duhet të jete:
Sip.dh = 4700 x 5 : 400 = 58.75 m2
Siperfaqeja e dhomes per ruajtjen e kremes. m2 sipas formules duhet të jete:
Sip.dh = 7150 x 1.5 : 500 = 21.45 m2

Seksioni inxhinierik.

Strukturat e ndërtimit përcaktohen në varësi të llojit të objektit, kriji-mit të kushteve për prodhimin e asortimentit, sigurimit të kushteve klimatike, kushteve të temperaturës dhe lagështisë.
Ndërtesa është projektohet me mure vetë-mbështetëse, kornizë. Ndarjet bëhen me tulla, panele rezistente ndaj zjarrit.
Ndarjet janë bëhen prej 250 mm, ndarjet që izolojnë dhomat e punishtes dhe ruajtjes janë 385 mm.
Lartësia e dhomës përcaktohet kryesisht nga dimensionet e përgjithshme të pajisjes. Dritaret vendosen midis akseve të rrjetit kryesor, por gjatësisë së ndërtesës në të dy anët. Gjerësia e dritares 1500 mm, lar-tësia 2500 mm. Dyer teke 900 mm, dyer dyshe 1800 mm

Tabela – Siperfaqja e ambjenteve ë prodhimit.

Ambjentet Sip. % Sip. m2 Kuadrati i ndertimit.
Korpusi i prodhimit 60 3 82 11
Ambjentet ndihmese 30 191 6
Ambjente shtepijake 7 45 1.5
Korridore, sheshe etj 3 19 0.5
Gjithesejt 100 637 19

Furnizimi me ujë: Në projektin e furnizmit me ujë konsumi ditor i ujit K.ditor m3 per nevojat e prodhimit percaktohet sipas normave të zgjeruara dhe llogaritet me formulen:
K.ditor = n x Sq
Ku:
n = norma e ujit në ton per lenden e pare duke marrë parasysh ripërdorimin e një pjese të mbetjeve, m3/ton
Sq = Qumeshti i përpunuar në turn
K.ditor = 10.5 x 20 = 210 m3
Sasia e ujit te nxehte eshte pranuar 30% e sasise se ujit te fresket.
Sasia e ujit te nxehte = 210 x 0.3 = 63 ton/turn.

Kanalizimet.

Sistemi i furnizimit me ujë duhet të përputhet me kërkesat e paraqitura në SNiP "Furnizimi me ujë. Rrjetet dhe strukturat e jashtme” dhe “Ujësjellës - kanalizimet e brendshme të ndërtesave”. Në aspektin sanitar uji nuk duhet të përmbajë më shumë se 100 baktere në 1 ml, titri i baktereve të grupeve Escherichia coli nuk duhet të jetë më i vogël se 300. Duhet të sigurohen të paktën dy depozita me ujë të pastër për të furnizuar vazhdimisht ndërm-arrjen me ujë.
Kanalizime sistemet. Në objektin e perpunimit te qumeshtit përdoret një sistem i veçantë të kanalizimeve. Sistemi është projektuar në formën e dy rrjeteve - rrjeteve të stuhisë dhe shtëpiake ujërat e zeza industriale dhe ujërat e zeza shtëpiake.
Furnizimi me avull. Avulli në objektet e qumeshtit shpenzohet për nevojat teknologjike, per ujin e nxehtë, ngrohje ambjenti.

Puna dhe mbrojtja e mjedisit.

Mbrojtja e mjedisit është një nga problemet më të rëndësishme të shtetit. Ndërmarrjet e industrisë së qumështit mund të jenë një burim i drejt-përdrejtë i ndotjes së saj. Për të parandaluar ndotjen, ndërmarrjet e qumështit duhet të marrin masa për parandalimin e ndotjes së mjedisit për shkak të hyrjes së ujërave të zeza, llumit ndarës, shpëlarjes dhe larjes së ujit që përmban yndyrna dhe mbetje proteinike, kimikate të mbeturinave, dezin-fektues dhe detergjentë etj, si dhe për shkak të emetimeve. të aerosoleve dhe gazeve në atmosphere. Një rol të rend-ësishëm luan mbrojtja nga ndotja e burimeve ujore. Për të mbrojtur trupat ujorë nga ndotja, ujërat e zeza nga ndërmarrja i nënshtrohen trajtimit mekanik dhe biologjik. Për të shma-ngur ndotjen e tokës, është e nevojshme të merren masa për grumbullimin, largimin dhe përpunimin e mbetjeve industriale dhe shtëpiake, po zhvill-ohen masa për mbrojtjen dhe sigurinë e punës, duke përfshirë zgjidhje për të reduktuar zhurmën dhe dridhjet industriale, nxehtësinë e tepërt, etj., më pas një rrjet për përmirësimin e komoditetit të kushteve të punës. Vëmendja e duhur duhet t'i kushtohet kushteve sanitare dhe higjienike të punës së punëtorëve, në lidhje me këtë, sigurohen pajisje mbrojtëse personale për punëtorët: kominoshe, këpucë speciale dhe regjime rac-ionale të punës dhe pushimit duhet të sigurohen gjithashtu. Në objekt, punëtorët pajisen me mjete sanitare, ofrohet një zyrë mjekësore për organizimin e shërbimeve mjekësore
VO!
Teknologu duhet t`i pervehtesoje mire keto njohuri do t` i vlejne shum ne kontaktet me specialistet e firmave qe investojne ne kete sektor.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 19 Jan 2024, 14:31

INDUSTRIA E QUMESHTIT

V A Z H D I M I . . . . . . .
Furnizimi me ujë:
Në projektin e furnizmit me ujë konsumi ditor i ujit K.ditor m3 per nevojat e prodhimit percaktohet sipas normave të zgjeruara dhe llogaritet me formulen:
K.ditor = n x Sq
Ku:
N = norma e ujit në ton per lenden e pare duke marrë parasysh ripërdorimin e një pjese të mbetjeve, m3/ton
Sq = Qumeshti i përpunuar në turn

Sasia e ujit te nxehte eshte pranuar 30% e sasise se ujit te fresket.

Kanalizimet.
Sistemi i furnizimit me ujë duhet të përputhet me kërkesat e paraqitura në SNiP "Furnizimi me ujë. Rrjetet dhe strukturat e jashtme” dhe “Ujësjellës - kanalizimet e brendshme të ndërtesave”. Në aspektin sanitar uji nuk duhet të përmbajë më shumë se 100 baktere në 1 ml, titri i baktereve të grupeve Escherichia coli nuk duhet të jetë më i vogël se 300. Duhet të sigurohen të paktën dy depozita me ujë të pastër për të furnizuar vazhdimisht objektin me ujë.
Kanalizime sistemet. Në objektin e perpunimit te qumeshtit përdo-ret një sistem i veçantë të kanalizimeve. Sistemi është projektuar në formën e dy rrjeteve - ujërat e zeza industriale dhe ujërat e zeza shtëpiake.

Furnizimi me avull. Avulli në objektet e qumeshtit shpenzohet për nevojat teknologjike, per ujin e nxehtë, ngrohje ambjenti.

Puna dhe mbrojtja e mjedisit.
Mbrojtja e mjedisit është një nga problemet më të rëndësishme të shtetit. Ndërmarrjet e industrisë së qumështit mund të jenë një burim i drejt-përdrejtë i ndotjes së saj. Për të parandaluar ndotjen, ndërmarrjet e qumështit duhet të marrin masa për parandalimin e ndotjes së mjedisit për shkak të hyrjes së ujërave të zeza, llumit ndarës, shpëlarjes dhe larjes së ujit që përmban yndyrna dhe mbe-tje proteinike, kimikate të mbeturinave, dez-infektues dhe detergj-entë etj, si dhe për shkak të emetimeve. të aerosoleve dhe gazrave në atmosfeere. Një rol të rendësishëm luan mbrojtja nga ndotja e burimeve ujore. Për të mbrojtur trupat ujorë nga ndotja, ujërat e zeza nga ndërmarrja i nënshtrohen trajtimit mekanik dhe biologjik. Për të shmangur ndotjen e tokës, është e nevojshme të merren masa për grumbullimin, largimin dhe përpunimin e mbetjeve industriale dhe shtëpiake, po zbatohen masa për mbrojtjen dhe sigurinë e punës, duke përfshirë zgjidhje për të reduktuar zhurmën dhe dridhjet industriale, nxehtësinë e tepërt, etj., më pas një rrjet për përmirësimin e komoditetit të kushteve të punës. Vëmendja e duhur duhet t'i kushtohet kushteve sanitare dhe higjienike të punës së punëtorëve, në lidhje me këtë, sigurohen pajisje mbrojtëse per-sonale për punëtorët: kominoshe, këpucë speciale dhe regjime ra-cionale të punës dhe pushimit duhet të sigurohen gjithashtu. Në objekt, punëtorët pajisen me mjete sanitare, ofrohet një zyrë mje-kësore për organizimin e shë-rbimeve mjekësore.

PS!
Në qofte se dikush i ndjekë me vemendje keto që shkruaj, e kupton se të gjitha keto detyra teknike me profile të ndryshem nuk mundet t`i kryej nji person, ne kete rast inxhinjeri teknolog i perpunimit te qumeshtit sa do i afte te jete, kjo eshte detyre e një grupi specialistesh që arrijne deri në ha-rtimin e detyres se projektimit – projektit teknologjik projektit elektrik – furnizimit me uje – avull – projektit te godines si dhe stacionit te perpunimit te mbetjeve teknologjike. Un kete grup – byro projektimi apo seksion si të doni e quajme, po e vendose ne Qendren Studimore sepse keshtu veprojne shum ve-nde, por dikush mund t`a vendose diku tjeter edhe kjo eshte e pra-nueshme por rendesi ka të mos e lëjme kete vend pa projektues!!!

FUND.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 25 Jan 2024, 17:42

INDUSTRIA E QUMESHTIT

PËR K U A L I F I K I MI N.

TRE LIBRA TEKNIK NË GJUHEN SHQIPE – MATERJAL ME 1200 FAQE DO TË GJENI PERGJIGJE PËR ÇDO PYETJE LIDHUR ME INDUSTRINË E QUMËSHTIT.

Sa herë që shikoj në reklama raste të çuditeshme sepse djathe me difekte serioze reklamohet si i cilesise se mire!!! gjalpe i mbledhur top pa e ditur se çfare permban brenda, djathera te pa maturuar (pa pjekë etj), janë të paket teknologet me të cilet mund të kom-unikosh per probleme teknike, kete mungese njohurish e ndihmon edhe mungesa e kontrollit dhe vet-kontrollit në trajtimin dhe perpunimin e qumeshtit, mungojne shkollat profesionale qe gjithmne kane pergatite teknologe te mesem te cilet i kane dalë per zot ketij sektori. Në keto kushte ka vetem nji zgjidhje të shfrytezojme literaturen teknike. Kushdo mund të shfrytezoje literature ne gjuhe te huaj por edhe keta 1200 faqe ne qofte se i sudjonime kujdes dhe arrini t`i pervehtesoni nuk do te mbetet pyetje pa pergjigje lidhur me kete sektor, sepse tre librat e kane marre vleresimin nga instituci-onet perkatese dhe ekspertet e ketij sektori.
Tashmë jam bindur se keta tre libra duhen trajtuar së bashku sepse jane te lidhur në mënyre te pashmangëshme me njeri tjetrin dhe nuk du-het te mungojne ne bibloteken e librave teknike të atyre që merren me prodhimin dhe përpunimin e qumeshtit Keta njohuri mund t`i gjeni në literature teknike në disa gjuhe te huaja por jo kaq të renditura dhe te lidhura me njera tjetren të cilat jam i bindur se do t`i qendrojne kohes sepse mbeshteten ne kolona te forta;
- Në parimet themelore që edhe sot perbejne bazen e programeve mësimore për pergatitjen e inxhinjerve teknolog të Industrise se Qumeshtit në Universitetet e Europes.
. Ështe përvoja e teknologeve dhe mjeshtrave tanë që na e dhane neprërmjet praktikes, un jam perpjeke t`i vendose keta njohuri ne vendin ku u takon.
. Vazhdimisht jam konsultuar me miqët - koleget e mi që kane pervoje te gjate dhe te sukseseshme në vendet e tyre, dhe së fundi eshte edhe përvoja e ime mbi gjyse shekulli, vullneti dhe pasioni per kete specialitet që vazhdoj t`a kem edhe sot, dhe të jeni te bindur se nuk do të më gjeni asnjëhere të pa azhornuar me të rejat dhe pervojat boterore në kete sektor.
Duke pare kërkesat e panumurta brenda dhe jashte vendit tone, per literature teknike në shqip, më ka shtyre të bej diçka ku të interes-uarit të kene mundesi të orjentohen, sigurisht kete punë mund t`a bente dikush tjeter por siç duket koha më zgjodhi mua.
Në qofte se kerkoni te mësoni parimet bazë, argumentat teknike, proçeset fiziko-kimike dhe mikrobiologjike, difektet, shkaqet dhe si menj-anohen ato do t`i gjeni në keto libra në pjesen: TEKNOLOGJIA E PËRGJITHESHME mos i kerkoni ne teknologjine speciale sepse aty jepen procedurat – recepturat per sejcilin djathë.
Janë spjeguar hollesisht dhe praktikisht të gjitha analizat fiziko-ki-mike dhe bakteriale me metodat klasike POR gjithashtu edhe per ata që i kane mundesite te sigurojnë pajisje te shtrejta ku aplikohen metodat e reja të sakta, te shpejta pra më te avancuara te kohes së sotme “ ANALIZATORET E QUMESHTIT”, perfshi edhe testet, këta jane e ardhmja e laboratoreve.
Jemi një vend i pershtateshem për zhvillimin e blegtorise, perfshi ketu edhe bagetite e imëta, nga ana tjeter me sa dij un, vazhdohet te jepen kredi, mirepo sa jane te pergatitur teknikisht ata qe i marr-in keta kredi?
Në mungese te institucioneve perkatese kohet e fundit jam bere si pike referimi dhe në shumicen e rasteve ata qe me drejtohen nuk kane haber nga kjo pune dhe po bejme disi “shkence” në Faceb-ook”. duhet të jete e qarte se investuesit e rij sidomos fillestaret që duan t`i hyjne ketij zanati dhe nuk jane aspak teknolog duhet të be-jne perpjekje te mesojne diçka, te njohin etapat e projektimit deri ne hartimin e asaje qe quhet DETYRE E PROJ-EKTIMIT per ngritjen e nje qendre perpunimi qumeshti, keshtu mundesohet edhe komunikimi, të gjitha keto do ti gjeni ne keta tre libra, sipas asaje çfare ker-koni, kapaciteti, shkalla e mekanizimit, që i perkasin çdo lloji inves-timi; Ferme familjare, Ferme – Minifabrike Qumeshti apo Minifabrike etj të cilat deri dje i kemi projektuar vet ne, sot u eshte lene ne dore të huajve që ofrojne objektin duke rritur ndjeshem vleren e tij!!!
Per here të pare jepen njohuri te hollesishme per PROBIOTIKET të cilet pak ose aspak njihen dhe vlerësohen në vendin tone kur Euro-pa po i perdore jo vetem si ushqime por edhe per të luftuar disa semundje! Në liber i keni te spjeguara mire, qartë, thjeshte në detaje që mund te kuptohen nga te gjithe.
Të jeni te bindur se aty perfshihen hulumtime – studime të kryera kohet e fundit nga institucione të akredituara në bote perfshi edhe ata të Korporates gjigande DANONE me 1400 studjuesë, e shtrire dhe qe operon në mbare boten, jam me fat që keto materjale më vijne rregullisht drekt nga DANONE. çdo muaj dhe po perpiqem t`i transmetoj përveç rrugeve te tjera edhe nepermjet librave.
Lidhur me cilesine e librave: Një kurjozitet; miqet dhe koleget e mij më thane: Në një vend te vogel ke dhene një kontribut te madh. Edhe per cilesine e botimit kam bere të pamunduren, skemat tekn-ologjike me shum ngjyra, letra speciale, në makinerite e “PEGIT” që kane rritur cilesine që rrallë here takohet në librat teknik por njeko-hesisht kane rritur shpenzimet që i kam perballuar vet sepse ask-ush nuk eshte afruar per sponsorizim.
Keta libra ndoshta kerkojne të kesh njohuri per t`i perceptuar sepse jane te nivelit te larte, mirepo ndryshe nuk ka progres. Në qoftë se vleresoni keshillen time; Ju që keni në mendje të merreni me kete sektor që nga fermeret – teknologet dhe deri te shitesat e produkt-eve te qumeshtit, jo vetem t`i lexoni por t`i përvehtësoni këto njoh-uri, format janë të ndryshme; nepërmjet shkollave, kurseve por edhe onlaj, tashmë eshte domosdoshmeri per të gjithe shqipfolesit.

FATLUM DIBRA

Inxhinjer Teknolog në Industrine e Qumeshtit.

Cel. 0692234390

1.png
1.png (686.68 KiB) Viewed 1592 times


2.png
2.png (761.9 KiB) Viewed 1592 times


3.png
3.png (784.37 KiB) Viewed 1592 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 07 Mar 2024, 17:33

INDUSTRIA E QUMESHTIT

. MINI – BAXHO KAP 400 LT PER PRODHIMIN E DJATHIT ME SHELLIRE Dim 9000 x 3000 mm

Kjo mund të ishte pergjigjeja per ata që duan te fillojne një aktivitet me kapacitet te vogel në perpunimin e qumeshtit, patjeter duhet te kene njohurite teknike dhe pervojen praktike.
E kemi theksuar ne menyre te detajuar si veprohet; detyrimisht do te respektohen etapat e projektimit deri ne etapen e fundit, zgjedhja e pajisjeve dhe makinerive teknologjike dhe vendosja e tyre sipas procesit teknologjik


1.png
1.png (436.32 KiB) Viewed 1333 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 11 May 2024, 14:23

INDUSTRIA E QUMESHTIT

SIGURIMI TEKNIK NE INDUSTRINE E QUMESHTIT

Industria e qumështit përballet me disa çështje të shëndetit dhe sigurisë në punë, mjedisit dhe sigurisë ushqimore, të cilat nuk janë të pavarura nga njëra-tjetra.
Qendrat e perpunimit te qumeshtit dhe fabrikat e djathit janë godina komplekse, instalimi dhe mirëmbajtja e të cilave duhet të sigurohet me kujdes (kaldaja dhe njësitë ftohëse, kullat e ftohjes, ventilimi, rrjeti elektrik dhe shkarkimi i ujërave të zeza) për të zvogluar rreziqet.
Shpesh here disa masa që në dukje jane te pepërfillshme dhe nuk u kushtohet kujdesi i duhur pikrisht ato behen shkak i aksidenteve te medha deri me pasoja fatale.
Me çfare kam pa tek ne por edhe në disa objekte te vendeve fqinje, sigurimi teknik ne sektorin e perpunimit te qumeshtit nuk eshte aspak në nivelin e duhur!!!
Kush ka pase pergjegjesi teknike ne kete sektor gjate pervojes, e kupton mire se çdo te thote PËRGJEGJESI PER SIGURIMIN TEKNIK TE PUNTOREVE, prandaj gjendja jo e knaqeshme më kane nxitë të perpiqem per t`ua bërë të ditur atyre që nuk i dijne, disa rregulla specifike qe ka ky sektor. Jam perpjekë të perfshije pervojat e atyre vendeve ku zbatohen keta rregulla dhe funksionon ligji.
Me vlerësimin paraprak të rrezikut, masat parandaluese mund të reduktojnë në masë të madhe rreziqet profesionale në industrinë e qumështit: Këto masa gjithashtu kontribojnë në sigurinë ushqimore dhe mjedisin.

1. KËRKESAT E PËRGJITHSHME PËR MBROJTJEN NË PUNË
. Ky udhëzim për mbrojtjen ne punë parashikon kërkesat themelore të sigurisë për teknologun e përpunimit të qumështit në kryerjen e detyrave të tij.
. Personat jo më të rinj se 18 vjeç, të cilët kanë arsimin e duhur, i janë nënshtruar një ekzaminimi mjekësor dhe nuk kanë kundërindikacione për arsye shëndetësore, kanë kaluar informime hyrëse dhe paresore të sigurisë në vendin e punës, të trajnuar për metoda të sigurta të punës që kanë përfunduar një stazh në vendin e punës dhe kanë testuar njohuritë e tyre për kërkesat e mbrojtjes në punë, si dhe trajnimin për rregullat e sigurisë nga zjarri, trajnimi për rregullat e sigurisë elektrike.
. Teknologu i përpunimit të qumështit është i detyruar:
- të njohë dhe të respektojë kërkesat e këtij udhëzimi, rregullat dhe normat e mbrojtjes së punës dhe higjienës industriale, rregullat dhe normat për mbrojtjen e mjedisit, rregullat e rregulloreve të brendshme të punës;
- të respektojë rregullat e sjelljes në territorin e ndërmarrjes, në mjediset e prodhimit, ndihmës dhe komoditetit;
- të kujdeset për sigurinë personale dhe shëndetin personal;
- të respektojë kërkesat e sigurisë nga zjarri dhe shpërthimi, të njohë sinjalet paralajmëruese të zjarrit, procedurën për të, vend-ndodhjen e pajisjeve të shuarjes së zjarrit dhe të jetë në gjendje t'i përdorë ato;
- të dijë vendndodhjen e çantës së ndihmës së parë dhe të jetë në gjendje t'i japë ndihmën e parë viktimës;
- të njohë procedurën në rast emergjence;
- të përdorë pajisjet mbrojtëse, mjete dhe pajisje për qëllimin e tyre të synuar në përputhje me udhëzimet e prodhuesve.
- të njohë ligjet dhe aktet e tjera rregullatore ligjore në fushën e prodhimit të qumështit dhe produkteve të qumështit; dokumente rregullatore dhe metodologjike, materiale për përgatitjen teknologjike të prodhimit; standardet shtetërore për lëndët e para dhe produktet e gatshme, metodat për vlerësimin e nivelit të cilësisë së tyre; procedurën e mbajtjes së dokumentacionit teknik dhe teknologjik; kërkesat për organizimin racional të punës në hartimin e proceseve teknologjike;
- të njohë profilin, specializimin dhe veçoritë e strukturës organiz-ative dhe teknologjike të seminarit;
- të njohë kapacitetet e prodhimit, karakteristikat teknike, tiparet e projektimit dhe mënyrat e funksionimit të pajisjes, rregullat për funksionimin e saj;
- të njohë teknologjinë e përpunimit të qumështit, përbërjen, vetitë, treguesit dhe karakteristikat e tij;
– të njohë rregullat për ruajtjen dhe llogaritjen e kimikateve të rrezikshme të përdorura në proceset teknologjike.
. Teknologu i punishtes së përpunimit të qumështit duhet t'i nënshtrohet:
- informim i përsëritur për mbrojtjen e punës në vendin e punës të paktën 1 herë në 6 muaj;
- ekzaminim mjekësor periodik në përputhje me legjislacionin ak-tual në vendin tone.
— testi tjetër i njohurive për kërkesat e mbrojtjes së punës të pa-ktën një herë në vit.
. Teknologu është i detyruar të kryejë vetëm punën e caktuar nga mbikëqyrësi i menjëhershëm i punës. Nuk lejohet t'ia besoni punën tuaj punonjësve të tjerë dhe të lejoni persona të paautorizuar në vendin e punës.
. Gjatë punës, jini të vëmendshëm, mos u hutoni nga çështjet dhe bisedat e jashtme dhe mos shpërqendroni punonjësit e tjerë.
. Teknologu i përpunimit të qumështit gjatë punës mund të ndi-kohet negativisht nga faktorët e mëposhtëm të rrezikshëm dhe të dëmshëm të prodhimit:
— makina dhe mekanizma lëvizëse, pjesë lëvizëse të pajisjeve teknologjike;
- tension i rritur në qarkun elektrik, mbyllja e të cilit mund të ndodhë përmes trupit të njeriut;
- skaje të mprehta, gërvishtje dhe vrazhdësi në sipërfaqet e pajisjeve dhe mjeteve;
- rritje e nivelit të zhurmës në vendin e punës;
- lagështia e rritur e ajrit të zonës së punës;
- rritja e temperaturës së ajrit të zonës së punës;
- rritje e përmbajtjes së pluhurit në ajrin e zonës së punës;
- ndriçim i pamjaftueshëm i zonës së punës;
- mbingarkesë neuropsikike, stres psiko-emocional, punë e tepërt;
- mikroorganizmat patogjenë;
- sipërfaqet e rrëshqitshme të dyshemesë.

V A Z H D O N . . . . . . ..

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 15 May 2024, 15:45

INDUSTRIA E QUMESHTIT

Rreziqet kryesore në trajtimin dhe perpunimin e qumeshtit (baxho dhe fabrikat e djathit

Industria e qumështit grumbullon, perpunon, paketon dhe shndërron qumështin në produkte të freskëta të qumështit (kos, produkte acido – laktike), djathëra, gjalpë, qumësht i kondensuar dhe pluhur.
Rreziqet biologjike
Antigjenet e thithur në pluhur, lidhen me një zhvillim te baktereve dhe mykut, kjo ndodhë sidomos gjatë maturimit (pjekjes) së djathrave në veçanti Penicillium casei ose Penicillium roqueforti ose marimangat në koren e djathit Gruyères, djathrat blu, Cantal... ), që mund të çojnë në alveolite alergjike ose pneumoni të mbindjeshmërisë (sëmundja e mu-shkërive të prodhuesve të djathit): sindroma e frymëmarrjes (dispne, kollë, ekspektorim) dhe/ose shenja të përgjithshme (ethe, humbje pe-she).
Duke përjashtuar diagnozën me shmangien e hershme të alergjenit dhe trajtimin anti-inflamator, rreziku i përparimit në dështim të rëndë të frymëmarrjes është i mundur në rast të ekspozimit të vazhdueshëm.
Rreziqet nga mos – trajtimi i qumeshtit si lende e pare.
Mosrespektimi i rregullave të higjienës duke filluar që nga mjelja e kafsheve qumesht-dhënëse, mund të jetë shkaku i helmimit nga ushqimi.
Rezervuaret, csternate qumështit, pajisje teknologjike, kontejnerët dhe materialet në kontakt me qumështin janë burime të infeksionit (salmonela, stafilokoku, listeria, etj.) që ndotin qumështin dhe disa produkte të papërpunuara të qumështit (djathërat) me mikrobe patogjene.
Simptomat janë zakonisht diarre, dhimbje barku, nauze, të dridhura,
ethe dhe të vjella, të cilat mund të jenë serioze për fëmijët e vegjël, të moshuarit, gratë shtatzëna dhe subjektet me imunitet të kompr-omentuar.
Kushtet e punës në perpunimin e qumeshtit – baxhot, fabrikat e djathit janë të favorshme për rënie në të njëjtin nivel: dyshemetë shpesh janë të lagura ose të rrëshqitshme për shkak të ndotjes me yndyre, derdhjes së lëngjeve, etj.
Ekzistojnë tre mënyra për të mbrojtur punonjësit nga rreziku i rrë-shqitjes:
- ta bëjë dyshemenë të mos rrëshqasë (mbrojtje kolektive).
- imponojë veshjen e këpucëve që nuk rrëshqasin (mbrojtje personale)
- të kufizojë lëvizjen e operatorëve dhe të krijojë pika të sigurta per parandalimin.
Për të parandaluar rrezikun e rënies në të njëjtin nivel, duhet të ve-ndosen mbulesa dyshemeje që nuk rrëshqasin, me dyshekë që nuk rrëshqasin në vendet më të ekspozuara, sipërfaqet e pabarabarta dhe/ose pengesat duhet të hiqen ose të shënohen qartë, veçanërisht në vendet ku kalohet, dysh-emetë duhet të pastrohen rregu-llisht dhe çdo produkt i derdhur aksidentalisht, gjatë rrjedhjes ose derdhjes, pastrohet menjëherë. Rrjedha e lëngjeve duhet të drejto-het drejt rrjetave ose sifoneve. Në qoshet dhe kryqëzimet ndërmjet dyshemesë dhe mureve, format e rrumbullakosura e bëjnë më të lehtë pastrimin e këtyre vendeve ku ka të ngjarë të grumbullohen papastërtitë. Ne duhet të kufizojmë gjithashtu shpërndarjen e lë-ngjeve nga gropat në tokë me vendkalime për qarkullimin e karro-cave. Së fundi, korsitë e trafikut duhet të pastrohen nga të gjitha pengesat.
Përveç kësaj, punonjesit duhet të veshin këpucë mbrojtëse me thembra që nuk rrëshqasin.
Parandalimi i rreziqeve të frymëmarrjes
Ventilimi i ambienteve të punës dhe grumbullimi i pluhurit dhe av-ujve në burim dhe shkarkimi jashtë duhet të sigurojë rinovimin e vazhdueshëm të ajrit në mënyrë që të kufizohen rreziqet për shë-ndetin. Ventilimi dhe ajrimi i vendeve të punës luajnë një rol thel-bësor në kufizimin e përqendrimit në ajrin e ambientit të të gjithë avujve dhe pluhurit përgjegjës për shumë sëmundje pulmonare.
Sistemet e ventilimit dhe nxjerrjes duhet të jenë të përmasave me shpejtësi të mjaftueshme rrjedhjeje të aftë për të siguruar ajrim mi-nimal në çdo kohë, në mënyrë që të shmanget akumulimi i substa-ncave të dëmshme dhe të evakuohen aromat e pakëndshme dhe kondensimi. Mirëmbajtja e sistemit të ventilimit në përputhje me rregullat e teknikës është thelbësore, sepse rrjetet bllokohen shpejt me filtra jashtë funksionit, rrjeta pjesërisht të penguara... Ventilatorët, kanalet e ventilimit, valvulat dhe elementët e tjerë ven-tilatorë duhet të projektohen në mënyrë të tillë që ato të mund të kontrollohen dhe, nëse është e nevojshme, të pastrohen. Mirëmbajtja rigoroze (kontrolli i filtrave me pastrim ose zëvendës-im, izolim i rrjedhjeve) është thelbësor për funksionimin e duhur të këtyre instalimeve.
Masa të tjera si mbështjellja e djathit me një cipe te holle plastike – ushqimore (në letër alumini) gjatë maturimit, dhe izolimit të procesit janë gjithashtu efektive.
Mbajtja e maskave të pluhurit të bëra prej letre ose kartoni, të lehta, të disponueshme, të tipit FFP2 për mirëmbajtjen e rastësishme më im-unogjene është një masë parandaluese dytësore, por me një kohë-zgjatje efektiviteti të kufizuar në disa orë.
Parandalimi i rreziqeve elektrike
Instalimi elektrik (dollapët elektrikë, telat dhe kabllot, ndriçimi) du-het të jetë në përputhje me standardet e sigurisë elektrike (të vend-osura nga standardi NF C15-100 për mjedise të lagështa), në veçanti, një ndërprerës, një pajisje mbrojtëse e rrymës diferenciale me ndjeshmëri të lartë (30 mA). ), tokëzim i mirë i të gjitha instalimeve metalike të ko-ntrolluara, prizat dhe kabllot jo me defekt, ...

Ruajtja e kimikateve
Ruajtja e produkteve kimike (detergjentë, dezinfektues, etj.) paraqet rreziqe të tilla si rreziku i rënies ose përmbysjes së ambalazhit me rrjedhje ose derdhje të produktit.
Kështu, procedurat e papërshtatshme të ruajtjes mund të çojnë në dobësimin e paketimit, duke shkaktuar rrjedhje ose thyerje akside-ntale dhe ndotje.
Të gjitha këto karakteristika e bëjnë të nevojshme, përveç marrjes së masave paraprake gjatë përdorimit të tyre, përdorimin e kabin-eteve ose përshtatjen e dhomave specifike të ruajtjes: dollapë me rafte mbajtëse, pajisje magazinimi me tabaka mbajtëse për të para-ndaluar dhe kontrolluar rrjedhjet aksidentale të lëngjeve ndotëse.
Magazinimi i produkteve duhet të kryhet sipas kategorive në amb-ientet e parashikuara për këtë qëllim, të ajrosura siç duhet dhe të kyçura. Ai do të kufizohet në sasitë e kërkuara për një periudhë të caktuar. Asnjë pajisje ose produkt nuk duhet të braktiset jashtë ve-ndeve të autorizuara ose të lihet pa ruajtje pas çdo ndërhyrjeje.
Gjithashtu këshillohet që të kufizohen sa më shumë sasitë e ruajt-ura dhe të ruhen në punishte vetëm sasitë e produkteve që nuk i kalojnë ato të nevojshme për një ditë pune.
Masat individuale të higjienës
Higjiena personale është një nga masat më të rëndësishme që du-het zbatuar për të parandaluar kontaminimin e qumështit dhe pro-dukteve të qumështit nga mikrobet që janë patogjene për njerëzit.

Masat e higjienës sanitare
“Paketa e Higjienës” bashkon rregulloret evropiane që synojnë ope-ratorët në të gjithë zinxhirin ushqimor dhe rregullon gjithashtu org-anizimin e kontrolleve shëndetësore. "Paketa e Higjienës" është një grup rregullash të krijuara për të ndihmuar operatorët të zbatojnë menyra për të garantuar sigurinë ushqimore. Kjo “Paketë Higjieni-ke” imponon menaxhimin rigoroz të sigurisë ushqimore duke përc-aktuar detyrime specifi-ke për profesionistët:

- Detyrimi i gjurmueshmërisë
- Detyrimi për të tërhequr produkte që mund të paraqesin rrezik për shendetin publik,
- Detyrimi për të informuar shërbimet e kontrollit.
Qendrat e perpunimit te qumeshtit dhe fabrikat e djathit kërkohet që të jenë në gjendje t'i përgjigjen çdo kontrolli të ciklit të tyre të prodhimit nga autoritetet shëndetësore, në mënyrë që të verifiko-jnë përputhjen me specifikimet shëndetësore dhe menaxhimin e rrezikut. Ky detyrim i vigjilencës së vazhdueshme i ka shtyrë ata të vendosin procedurat e analizës së rrezikut dhe kontrollit të tipit HACCP (Analiza e rrezikut dhe pika kritike e kontrollit), të cilat bëjnë të mundur zbulimin, në të gjithë zinxhirin e prodhimit, të defekteve që mund të kenë ndikim në sigurinë e ushqimit gjatë përpunimit dhe, për rrjedhojë, për t'i parandaluar ose korrigjuar ato përpara se produkti të përpunohet dhe paketohet plotësisht.
HACCP është një sistem që identifikon, vlerëson dhe kontrollon rre-ziqe të rëndësishme të sigurisë ushqimore. Zbatimi i HACCP bëhet duke ndjekur një sekuencë logjike hapash, që përfshinë analizën e rreziqeve dhe përcaktimin e pikave kritike të kontrollit (një pikë thuhet se është kritike kur paraqet një rrezik të papranueshëm, korrigjimi i të cilit nuk mund të shtyhet në një fazë të mëvonshme) .
HACCP ka të bëjë me 3 klasat e rreziqeve për higjienën e ushqimit: rreziqet biologjike, kimike dhe fizike.
Sistemi HACCP, procedurat dhe kontrollet do të grupohen së bash-ku në një "Plan të Kontrollit Shëndetësor" në tre dosje: Praktikat e mira të higjienës, plani HACCP, gjurmueshmëria dhe menaxhimi i krizave shëndetësore. Plani i kontrollit shëndetësor përshkruan masat e marra nga institucioni për të garantuar higjienën dhe sigurinë shëndetësore të prodhimeve të tij dhe përfshin elementët e nevojshëm për zbatimin dhe vërtetimin e aplikimit (regjistra dhe regjistrime të rregullta në rast anoma lish).
Një plan trajnimi është i nevojshëm dhe specifikon se si punëdhën-ësi përmbush, pozicion pas pozicioni, detyrimet e tij të trajnimit për higjienën ushqimore.
Kërkohet analiza e rrezikut specifik për vendin. Sistemi i menaxhimit të gjurmueshmërisë dhe menaxhimit të alarmit shëndetësor duhet të jetë i shkruar dhe i njohur (menaxhimi i shënimeve të dorëzimit të mi-rë-informuara dhe të klasifikuara siç duhet, etj.).
Punëdhënësi duhet t'u sigurojë punëtorëve të tij rroba të pastra pune, kapuç ose shami, në sasi të mjaftueshme për t'i lejuar ato të ndërrohen shpesh. Veshja mbrojtëse ka një rol të dyfishtë, atë të sigurimit të personave që e veshin nga njëra anë dhe nga ana tjetër të përbëjnë barrierën më të padepërtueshme të mundshme midis trupit dhe mjedisit të punës. Rrjedhimisht, veshja profesionale që mban personeli synon të mbrojë produktet ushqimore nga konta-minimi i lidhur me praninë njerëzore (sputum, djersë, lëkurë që zhvishet, etj.). Megjithatë, vetë veshjet profesionale të ndotura bë-hen faktorë të kontaminimit veçanërisht kur ato janë të lagura. Prandaj, është e detyrueshme të sigurohet pastërtia e tyre në baza ditore, dhe personeli i ekspozuar duhet të ndërrojë rrobat e tij çdo ditë dhe rrobat e punës duhet të lahen rregullisht.
Në fushën e higjienës, dhomat e zhveshjes dhe tualetet duhet të le-htësojnë praktikat e higjienës personale, të jenë të lehta për t'u mir-ëmbajtur, të shtrihen në mënyrë të tillë që të izolojnë në mënyrë efikase zona specifike dhe të përshtaten me numrin e punonjësve.
Dhomat e zhveshjes kontribuojnë gjithashtu në higjienën sanitare: ruaj-tja e rrobave të punës duhet të mbrohet nga pluhuri dhe pap-astërtia dhe ruajtja e rrobave të rrugës dhe rrobave të punës duhet të ndahen. Së fundi, është thelbësore të keni një vend magazinimi për rroba të pastra dhe një vend tjetër për rroba të ndotura.
Thonjtë, flokët duhet të mbahen gjithmonë të shkurtër dhe të rregullt, higjiena e duarve është themelore.

- Mbikëqyrje mjekësore
Zbulimi sa më i hershëm i irritimeve të lëkurës dhe të frymëmarrjes dhe ndërhyrja e mjekut të punës mundëson identifikimin e punëto-rëve të predispozuar ndaj alergjive profesionale dhe heqjen e ekspozimit për të parandaluar sëmundjet kronike.
Në rast të një alergjie të krijuar dhe paaftësi per pune (veçanërisht astma dhe pneumopatia), ndryshimi i pozicionit për një largim total të alergjentit në fjalë mund të kërkohet nga mjeku i punës, i cili, në përputhje me nenin perkates të Kodi i Punës, autorizohet të propozojë masa individuale si transferime apo transformime pune, të ju-stifikuara nga konsideratat që kanë të bëjnë me gjendjen e shënde-tit fizik të punëtorëve që nuk korresp-ondojnë më me punën e kër-kuar.
PS! Dikush më tha se keto qe ke shkruar nuk besoj se kan në me-ndje t`i zbatojne!!! Atëhere, shum shpejt do t`a shohin vehten jashte ketij sektori.

V A Z H D O N . . . . . .

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 10 Jun 2024, 11:12

INDUSTRIA E QUMESHTIT

V A Z H D I M I. . . . .

ASPEKTET E MBROJTJES SË SHENDETIT DHE SIGURISE TË PUNONJESVE TE QUMESHTIT

Rregullat për mbrojtjen e punës në industrinë e qumështit
1. Kërkesat e përgjithshme
. Këto rregulla vendosin kërkesat kryesore rregullatore shtetërore në fushën e mbrojtjes së punës që synojnë parandalimin e dëmtimeve industriale, sëmundjeve profesionale dhe të lidhura me aktivitetin e punëtorëve të industrisë së qumështit.
. Kërkesat për mbrojtjen e punës të përfshira në këto rregulla zbatohen për organizatat që merren me përpunimin e qumështit, pavarësisht nga format e tyre organizative dhe ligjore dhe format e pronësisë, dhe janë të detyrueshme për çdo lloj aktiviteti në industrinë e qumështit në çdo vend te BE etj.
. Kur bëhet fjalë per gratë, punëdhënësi duhet të ketë parasyshe dhe të udhëhiqet nga lista e punëve të rënda dhe me kushte të dëmshme, në kryerjen e të cilave ndalohet të punojnë gratë, (Ka dekrete te veçanta)
. E njejta gjë zbatohet edhe per të miturit
. Kushtet e punës në vendet e punës duhet të jenë në përputhje me kërkesat e percaktuara mire në rregulloret aktuale të miratuara.
. Punëdhënësi është i detyruar të respektojë kërkesat rregullatore shtetërore për mbrojtjen e punës
. Punonjësit duhet t'i nënshtrohen ekzaminimeve mjekësore të de-tyrueshme paraprake (me punësim) dhe periodike (gjatë punësimit) në përputhje me urdhrin e Ministrisë së Shëndetesise.
. Gjatë kryerjes së proceseve teknologjike dhe përdorimit të makinerive dhe pajisjeve, duhet të merren masa për të përjashtuar ndikimin tek punëtorët të faktorëve të mëposhtëm të rrezikshëm dhe të dëmshëm të prodhimit:
a) makinat dhe mekanizmat në lëvizje;
b) elemente të lëvizshme të pambrojtura të pajisjeve të prodhimit;
d) rritje e përmbajtjes së pluhurit dhe gazit në ajrin e zonës së pu-nës;
e) temperatura e lartë ose e ulët, lagështia, shpejtësia e ajrit të zo-nës së punës;
f) temperaturë e ngritur e qumështit, avullit dhe ujit;
g) niveli i rritur i zhurmës;
h) niveli i rritur i vibrimit;
i) ndriçimi i pamjaftueshëm natyror dhe artificial i vendeve të punës dhe zonave të punës;
j) rritje e tensionit në qarkun elektrik, mbyllja e të cilit mund të ndodhë përmes trupit të njeriut;
k) nivele të rritura të elektricitetit statik;
l) rritje e nivelit të rrezatimit ultravjollcë;
m) niveli i rritur i rrezatimit infra të kuq;
o) vendndodhjen e vendit të punës në një lartësi të konsiderueshme në raport me sipërfaqen e tokës (dysheme);
o) kimikatet toksike dhe irrituese, mikroorganizmat patogjenë dhe pro-duktet e tyre metabolike, si dhe parazitët që shkaktojnë sëmu-ndje infektive dhe parazitare të përbashkëta për kafshët dhe njer-ëzit;
p) mbingarkesë fizike, neuropsikike;
c) rrezik biologjik.
. Gjatë studimit të fizibilitetit të projektit, projektimit, vendosjes, ndërtimit, rindërtimit, vënies në punë të qendrave te perpunimit te qume-shtit - minifabrikave dhe fabrikave të përpunimit të qumësh-tit, aktivitetet e të cilave mund të kenë një ndikim të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në gjendjen e mjedisit, kërkesat e sigurisë mjediso-re dhe mbrojtjes së shëndetit publik duhet të jenë në përputhje me Ligjin "Për mbrojtjen e mjedisit"
Qendrat e përpunimit të qumështit duhet të kenë zonat e nevojsh-me mbrojtëse sanitare dhe objektet e trajtimit që përjashtojnë ndotjen e dherave, ujërave sipërfaqësore dhe nëntokësore, sipërfaqeve të pellg-ut ujëmbledhës dhe ajrit atmosferik.
. Kur kryeni punë që nuk parashikohen nga këto Rregulla, duhet të udh-ëhiqeni nga rregullat ndërsektoriale të mbrojtjes së punës, rregullat e mbrojtjes së punës të organeve të tjera ekzekutive, rregu-llat e sigurisë, rregullat dhe normat sanitare, standardet dhe rregull-oret e tjera të miratuara në mën-yrën e përcaktuar.
Kërkesat për organizimin e sigurt të punës për proceset prodhuese (teknologjike).
. Proceset e prodhimit – proçedurat teknologjike të përpunimit të qumështit duhet të jenë në përputhje me projektet e miratuara, dokumentacionin teknologjik dhe aktet e tjera që kanë të drejtë të zbatohen në industrinë e qumështit, si dhe kërkesat e këtyre rregullave.
. Kërkesat e sigurisë për proceset teknologjike duhet të përcakto-hen në dokumentet teknologjike të miratuara. Dokumentacioni teknologjik duhet të përmbajë kërkesa sigurie jo vetëm për proceset kryesore, por edhe për proceset e pastrimit të mbetjeve tekn-ologjike nga vendet e punës dhe mjediset industriale,ruajtjen, për-punimin dhe dërgimin e tyre për asgjësim.
. Proceset e përpunimit të qumështit nuk duhet të shoqërohen me ndotje të mjedisit (ajrit, tokës, trupave ujorë) me substanca të dëmëshme në për-qendrime që tejkalojnë nivelet maksimale të lejueshme të përcaktuara nga dokumentet rregullatore.
. Proceset teknologjike, makinat, mekanizmat, pajisjet e prodhimit duhet të jenë në përputhje me kërkesat e akteve rregullatore ligjore për sigurinë nga zjarri, të miratuara në mënyrën e përcaktuar.
. Masat e mbrojtjes nga shpërthimi duhet të përcaktohen në doku-mentacionin teknologjik në formën e udhëzimeve për kryerjen e sigurt të punës, si dhe për përdorimin e pajisjeve mbrojtëse të punë-torëve, dhe puna më e mire eshte të afishohen ne repart dhe per çdo pajisje – makineri, të mos harrojme sot jemi në kulmin e inde-ferentizmit!!!! (ZOTI na ruajt nga aksisdntet)
. Operacionet e ndërlidhura të përpunimit të qumështit të kryera në ambiente të ndryshme nga dy ose më shumë punëtorë duhet të pajisen me alarme zanore ose të lehta.
. Qumështi, lëndët e para ndihmëse dhe materialet e furnizuara për përpunim duhet të plotësojnë kërkesat e miratuara në mënyrën e përcaktuar.
. Organizatat e përpunimit të qumështit duhet të pranojnë qumësht nga furnizuesit në përputhje me dokumentet rregullatore të mirat-uara.
. Kushtet për transportin e qumështit dhe produkteve të qumështit për transportin ndërqytetës, urban dhe periferik duhet të jenë në përputhje me kërkesat rregullatore të miratuara në mënyrën e përcaktuar.
. Rrugët hyrëse, platformat në mbikalime dhe vendet e ngarkim-shkarkimit duhet të plotësojnë kërkesat e dokumentacionit teknik të miratu-ar në mënyrën e përcaktuar.
. Qumështi dhe produktet e qumështit duhet të transportohen në ambalazhe, kontejnerë ose pajisje, të cilat tregohen në dokumenta-cionin teknologjik, të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Trajtimi mekanik, termik i qumështit dhe produkteve të qumështit duhet të jetë në përputhje me kërkesat e dokumentacionit teknolo-gjik dhe teknik të miratuar.
. Prodhimi i produkteve të qumështit të fermentuar dhe akullores duhet të kryhet në përputhje me kërkesat e dokumentacionit tekn-ologjik dhe teknik të miratuar.
. Gjiza, kosi, gjalpi, kremi, djathi, akullorja, kazeina, qumeshti i ko-ndensuar, qumeshti pluhur dhe produkte të tjera duhet të prodho-hen në përputhje me kërkesat e dokumentacionit teknologjik të miratuar.
. Prodhimi i kanaçeve duhet të jetë në përputhje me kërkesat e do-kumentacionit teknologjik dhe teknik të miratuar në mënyrën e pë-rcaktuar.
. Kimikatet (acidet, alkalet dhe tretësirat e tyre, kaustikët e lëngësh-ëm dhe të ngurtë, zbardhuesit, kimikatet e tjera të përdorura në prodhimin e produkteve të qumështit) duhet të ruhen dhe përd-oren në përputhje me dokumentacionin teknik te miratuar.
. Ngarkimi, shkarkimi, transporti i kimikateve me rrugë automobilistike ose hekurudhore duhet të kryhet në përputhje me kërkesat e rregullave të mbrojtjes së punës.
. Mbetjet e prodhimit që paraqesin rrezik për njerëzit dhe mjedisin duhet të largohen nga vendet e punës pasi ato grumbullohen dhe asgjësohen me metodat e parashikuara në dokumentacionin e pro-jektimit të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Sistemet e kontrollit dhe menaxhimit për proceset teknologjike duhet të sigurojnë mbrojtje të besueshme të punëtorëve nga rreziqet e mundshëm si dhe mbyllja emergjente e pajisjeve të prodh-imit.
. Veshje speciale, këpucë speciale dhe pajisje të tjera mbrojtëse personale duhet t'u jepen punonjësve në përputhje me standardet e përcaktuara, përveç veshjeve speciale dhe këpucëve speciale, punëtorëve duhet t'u jepen veshje sanitare, këpucë sanitare dhe pajisje mbrojtëse në përputhje me standardet e përcaktuara.
. Kur përdorni respiratorë, maska gazi, helmeta dhe pajisje të tjera mbrojtëse në procesin e prodhimit, punonjësi duhet t'i nënshtrohet udhëzimeve të veçanta për rregullat e përdorimit të tyre, metodat më të thjeshta të kontrollit të shërbimit dhe, nëse është e nevojsh-me, trajnime për përdorimin e tyre.
. Funksionimi, ruajtja dhe testimi i pajisjeve mbrojtëse personale kund-ër goditjes elektrike (doreza dielektrike, çizme, çizme, gall-oshe,qilima, rripa sigurie) duhet të kryhen në përputhje me kërkesat e dokumentacionit teknik rregullator të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Regjimi i punës dhe pushimi i punonjësve vendoset në organizatë në përputhje me rregullat e rregulloreve të brendshme të punës dhe legjislacionit aktual.
. Organizata duhet të vendosë një alternim racional të periudhave të punës dhe pushimit gjatë ndërrimit, të përcaktuar nga kushtet e prodhimit dhe natyra e punës së kryer, ashpërsia dhe intensiteti i saj.
. Për pjesën tjetër të punëtorëve sigurohen ambiente të veçanta dhe dhoma për shkarkim psiko-fiziologjik.

V A Z H D O N. . . . . .

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 11 Jun 2024, 13:44

INDUSTRIA E QUMESHTIT

VAZHDIMI:

. KËRKESAT PER PAJISJET E PRODHIMIT, VENDOSJEN E TYRE DHE ORGANIZIMIN VENDEVE TE PUNES.

. Kërkesat e sigurisë për pajisjet e prodhimit që përdoren në përpunimin e qumështit, vendosjen e tyre dhe organizimin racional të vendeve të punës duhet të merren parasysh në të gjitha fazat e zhvillimit të projektimit dhe dokumenteve teknologjike të miratuara.
. Makinat, mekanizmat dhe pajisjet e tjera të prodhimit, automjetet, proceset teknologjike, materialet dhe kimikatet, mjetet e mbrojtjes individuale dhe kolektive të punëtorëve, duhet të jenë në përputhje me kërkesat e mbrojtjes në punë dhe të përdoren në përputhje me kërkesat e dokumentacio-nit teknik të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Pajisjet e prodhimit gjatë funksionimit nuk duhet të ndotin mjedisin me emetime të substancave të dëmshme në sasi më të larta se vlerat e lejuara të përcaktuara nga dokumentacioni rregullator i miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Makineritë dhe pajisjet e prodhuara nga vet ndërmarrje duhet të jenë në përputhje me kërkesat e dokumentacionit rregullator dhe teknik të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Pajisjet teknologjike, vendet e punës në ambientet industriale duhet të vendosen duke marrë parasysh kërkesat e dokumentacionit teknik dhe teknol-ogjik të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Pajisjet duhet të lyhen me ngjyra që përputhen me kërkesat e dokumentacionit rregullator.
. Makinat, mekanizmat, pajisjet, instalimet duhet të jenë të pajisura me alarme kontrolli, paralajmërimi, frenimi dhe emergjence në përputhje me dokumentacionin teknologjik dhe teknik të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Sistemi i alarmit duhet të përdoret si sistem i pavarur dhe i kombinuar me pajisjet mbrojtëse, sigurie, frenimi, nisjeje, pajisjet e kontrollit të paj-isjeve, si dhe me mjete automatike të shuarjes së zjarrit.
. Pajisjet e prodhimit duhet t'i nënshtrohen mirëmbajtjes periodike, testimit, riparimit brenda afateve kohore të përcaktuara në udhëzimet e funks-ionimit, të miratuara në mënyrën e përcaktuar.
. Funksionimi i instalimeve elektrike dhe llojeve të caktuara të pajisje-ve elektrike duhet të kryhet në përputhje me dokumentacionin rregullator të miratuar.

Kërkesat për lëndë të para, produkte gjysëm të gatshme, produkte

. Materialet fillestare (qumështi), produktet gjysëm të gatshme dhe produktet e gatshme të organizatave të përpunimit të qumështit duhet të jenë në përputhje me kërkesat e dokumentacionit rregullator të miratuar.
. Duhet të evitohet, kontakti i lëndëve të para, produkteve të gatshme me shpendët, brejtësit dhe kafshët nuk lejohet. Magazinimi i lëndëve të para dhe produkteve të gatshme duhet të jetë në përputhje me kërkesat e dokumentacionit rregullator të miratuar në territor nuk duhet të ketë mbeturina dhe mbetje.
. Uji i përdorur në proceset teknologjike duhet të jetë i sigurt dhe të jetë në përputhje me kërkesat e dokumentacionit teknik të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Produktet e gatshme duhet të transportohen në ambalazh, kontejnerë ose pajisje, të cilat tregohen në dokumentacionin teknologjik, të miratuar.
. Magazinimi i lëndëve të para, produkteve gjysëm të gatshme, produkteve të gatshme dhe produkteve të tjera duhet të kryhet sipas dokumentacionit teknologjik të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Në magazina, frigoriferë dhe ambiente të tjera që përdoren për ruajtjen e produkteve të gatshme dhe materialeve të tjera, duhet të vendosen tabela që tregojnë ngarkesën e lejuar për 1 m2 dysheme.
. Qumështi pluhur duhet të ruhet në dhoma të veçanta që plotësojnë kërkesat e sigurisë.
. Kimikatet e përdorura në industrinë e qumështit duhet të ruhen dhe përdoren në përputhje me kërkesat e dokumentacionit teknik dhe teknologjik të miratuar në mënyrën e përcaktuar.
. Në kontejnerët që përmbajnë substanca toksike, përveç emrit të tyre, duhet të vendoset një mbishkrim paralajmërues: "Poison".
. Muret, ndarjet, mbulesat e depove për ruajtjen e cilindrave të gazit duhet të bëhen nga materiale që plotësojnë kërkesat e sigurisë nga zjarri.
. Bombula me amoniak ose gazra të tjerë duhet të transportohen dhe ruhen në përputhje me kërkesat e dokumentacionit teknik dhe udhëzi-meve teknologjike të miratuara në mënyrën e përcaktuar.
Aspektet e organizimit të sigurisë të përbashkëta për të gjitha ose shumicën e llojeve të qumështit;
Vitet e fundit, procesi i ristrukturimit të sistemit të perpunimit te qum-eshtit duke iu përshtatur Rregulloreve europiane të higjienës ushqimo-re si dhe dispozitat e Dekretit Legjislativ 81/2008 per "mbrojtjen e shëndetit dhe sigurisë në vendin e punës" ka rezultuar në një përmirësim të gjerë ne vendet e BE dhe kudo.
Përdorimi i disa pajisjeve - makinave i bën disa faza të punës të au-tomatizuara plotësisht ose pjesërisht, ndërsa në punishtet e thjeshta ato vazhdojnë të kryhen kryesisht me operacione manuale.
Nga ky këndvështrim, duket e përshtatshme të renditen elementët e përbashkët dhe faktorët e rrezikut që mund të ndikojnë në thelb mbi aksidentet si dhe parandalimin e tyre.
Në lidhje me organizimin e punës dhe sigurinë e përbashkët për të gjitha baxhot, është e dobishme të përmendim disa detyrimet thelbësore, që punë-dhënësi, qoftë ai privat apo shteteror.


Franca e zbaton keshtu:

• emëron Shefin e Shërbimit të Parandalimit dhe Mbrojtjes (RSPP); I cili ka aftesite teknike per t`a kryer kete funksion.
• kryen vlerësimin e gjendjes dhe rreziqet ne pune, harton dokumentin që rezulton (DVR) dhe vendos për këtë çështje miratimi i ma-save parandaluese;
• garanton mbrojtjen e shëndetit dhe sigurisë së punonjësve, duke i vënë në dispozicion makineritë, pajisjet, mjediset dhe vendet e pu-nës që përputhen me legjislacionin aktual dhe sigurojnë mjetet e nevojshme mbrojtëse personale (PPE);
• i garanton çdo punonjësi trajnimin adekuat të përgjithshëm dhe specifik mbi rreziqet e pranishme në vendin e punë si dhe trajnim praktik në për-dorimin e sigurt të makinerive, pajisjeve.
• emëron punonjësit e urgjencës (parandalimin e zjarrit dhe ndih-mën e parë) dhe siguron trajnimin e tyre, në baxho këto detyra shpesh kryhen nga tekologu.
Gjithashtu funksioni i personit përgjegjës, një figurë shumë e rë-ndësishme në menaxhimin e sigurisë: është ai që, zakonisht, kryen trajnimin e parë të fillestarve – puntoreve te rij për përdorimin e makinerive dhe pajisjeve (p.sh. vinç ngritës, urë pastrues të zhvill-ueshëm, manual dhe automatik).
Ai është një person ekspert, me shumë autonomi, por edhe me shkallën e parë të përgjegjësisë prandaj ligji parashikon një kurs trajnimi specifik për personin përgjegjës.
Punëtorët e ekspozuar ndaj rreziqeve shëndetësore si zhurma, dridhjet, përdorimi i kimikateve dhe mbi të gjitha trajtimi manual i ngarkes-ave, duhet paraprakisht si dhe kontroll periodic nga mjeku kompetent i caktuar nga punëdhënësi për të nxjerrë në pah çdo sëmundje apo patologji që lidhet me aktivitetin e qumështit, veç-anërisht në fazën e hershme dhe ende të kthyeshme.
Një figurë tjetër e rëndësishme është Përfaqësuesi për Sigurinë e Punëtorëve (RLS), i cili mund të zgjidhet nga punëtorët si zëdhënës të tyre për çështjet e sigurisë dhe shëndetit në vendin e punës.
Krahas të drejtave, punëtorët kanë detyrime të respektojnë disa rregulla;
Në veçanti ata do të duhet të marrin pjesë në kurset e trajnimit, i nënshtrohen ekzaminimeve mjekësore, ndjekin udhëzimet e dhëna nga pu-nëdhënësi per të përdorë saktë makineritë, pajisjet dhe mjetet mbrojtëse personale dhe respekton çdo procedurë ose udhëzim operativ të kompanisë.
Është gjithashtu e dobishme të konsultohen këto pjesë të përgjith-shme dhe/ose monografi për të thelluar aspekte të veçanta për çdo temë që ndoshta përmendet ose trajtohet.

V A Z H D O N. . . . . . . . .

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest