TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 25 Jan 2023, 11:22

Latest post of the previous page:

INDUSTRIA E QUMESHTIT VAZHDIM.....

QUMËSHTI PA LAKTOZË.

Intoleranca ndaj laktozës nuk do të thotë t`i privosh vehtes produktet e qumështi! “eshte denim i rendë”. Mendjet e ndritura nepermjet studimeve shkencore na kanë dhene zgjidhjet, thjeshte nga ne mbetet t`i zbatojmë.

(PS!!! Më ka ndodhë keshtu, rastesisht një person më tha se tashmë armiku kryesore per shendetin e njeriut eshte qumeshti dhe produktet e tij!!! = Thënie tipike e ekstremistve, mungesë njohurishë dhe "opozitarë të qumeshtit". Çudia më e madhe e të gjitha kohrave!!! Kur e pyeta se si e ka zgjidhë problemin e amino-acidev qe ndodhen vetem ne produktet e qumeshtit që disa prej tyre janë të pazevendesueshem dhe që marrin pjese ne shtimin e qelizave në trupi tone?? Gjithashtu si e zgjidhe problemin e balancimit te mikroflores në aparatin tretes – asimilim, më tha se nuk marr vesh nga kjo pune, e kuptova se ishte viktime “thaçe-themeve.)
Le të vazhdojmë me temën që po zhvillojmë; Kurrë nuk duhet kaluar ne ekstrem, por duke u keshilluar me ekspertet perfshi edhe mjekun, duhet gjete zgjidhja më e mundeshme, dhe mbasi i kemi konsumuar të gjitha menyrat që u thane më lart dhe nuk kanë dhene rezultatin e duhur ateherë kalojme ne fazen e dyte, në menjanimin e LAKTOZES por JO qumeshtin me nenproduktet e tij.

5.png
5.png (356.93 KiB) Viewed 8274 times


Ndër zgjidhjet e përshtatëshme, ështe heqja e LAKTOZËS nga qumështi, ju lejon të shijoni kënaqësitë dhe përfitimet e qumështit pa shqetësime në tretje.

Si largohet laktoza nga qumështi? Studjuesit konfirmojnë; Ne nuk e heqim laktozën, por e bëjmë atë të tretshëme falë një procesi shumë të thjeshtë që riprodhon atë që ndodh natyrshëm te njerëzit. Tek njerëzit që tolerojnë në mënyrë perfekte sheqerin e qumështit, laktozën, e cila në fakt zbërthehet falë një enzime të pranishme në zorrën e hollë, LAKTAZA. deri në dy sheqerna të thjeshtë, glukozë dhe galaktozë, në mënyrë që të lehtësojë përthith-jen dhe për rrjedhojë tretjen e saj.
Problemi i njerëzve intolerantë ndaj laktozës është se ata nuk prodhojnë ose prodhojnë pamjaftueshëm laktazë. Prandaj, në qumësht thjeshtë shtohet laktaza gjatë procesit të prodhimit. Me fjalë të tjera, laktaza – enzim e zberthen Laktozen siç do të bënte trupi për ta përthithur mirë, kështu, qum-ështi "tretet paraprakisht".

Procesi i përgatitjes së qumështit pa laktozë.
QUMËSHTI PA LAKTOZË.
Lind pyetja: njerëzit intolerantë ndaj laktozës a mund ta konsumojnë atë pa problem? Po patjeter. Siç tregohet në pakon (kutine) qumështi ka më pak se 0,1% laktozë, që është pragu i vendosur nga autoritetet publike për të qenë në gjendje të konsiderojnë se një qumësht është pa laktozë.
Megjithatë, studjuesit na kujtojnë se intoleranca nuk është një alergji: dëbimi(heqja) total nuk është i nevojshëm, as nuk rekomandohet. Njerëzit që e tolerojnë dobët laktozën, në shumicën e rasteve, mund të konsumojnë gjithashtu qumësht klasik duke marrë disa masa paraprake:
Sasi të vogla, kombinim me ushqime të tjera, etj. Avantazhi i qumështit pa laktozë është të hani, pini dhe gatuani qumështin pa bërë pyetje dhe pa marrë ndonjë masë të veçantë.

A ka qumështi pa laktozë të njëjtat veti si qumështi i zakonshëm?
Absolutisht
PO. Ai përmban të njëjtat lëndë ushqyese dhe në të njëjtat sasi. Prandaj, njerëzit që janë intolerantë mund të përfitojnë nga kalciumi, vitamina D dhe përfitimet e tjera të qumështit pa rrezikun e shqetësimit në tretje. Pa folur as për ushqimin, qumështi pa laktozë është shumë i përshtatshëm për ata që pëlqejnë shijen e qumështit, por nuk e tresin mirë atë. Madje, degustimi i verbër ka treguar se ai i tërheq konsumatorët më shumë se qumështi konvencional, sepse degradimi i laktozës rrit ëmbëlsinë e tij, kjo është vetëm një përshtypje pasi niveli i sheqerit mbetet i njëjtë. Së fundi, i përshtatet të gjitha dëshirave të kuzhinës së qumështit.

Alergjia ndaj qumështit është një reagim jonormal i sistemit imunitar ndaj proteinave që gjenden në qumësht dhe jo ndaj laktozës. Prandaj, produktet pa laktozë për fat të keq nuk janë zgjidhje në këtë rast. Tek të rriturit: prek më pak se 5 persona në 1000 dhe ndryshon në mënyrë të konsiderueshme midis grupeve etnike.

PRODHIMI I PRODUKTEVE PA LAKTOZË
Njerëzit intolerantë ndaj laktozës tani janë të kënaqur me përzgjedhjen e madhe të produkteve të qumështit pa laktozë. Vitet e fundit, gama është zgjeruar gjithnjë e më shumë dhe kjo është fantastike! Por a e dini se si prodhohet qumështi pa laktozë?

Janë dy mënyra për të bërë qumësht pa laktozë nga qumështi konvencional.

METODA E PARË
. E para quhet "hidrolizë enzimatike". Një enzimë shtohet në qum-ësht dhe ndan sheqerin e qumështit, ose laktozën, në dy sheqerna të veçantë (galaktozë dhe glukozë). Pas këtij procesi, qumështi pa laktozë ka shije më të ëmbël se qumështi i zakonshëm i lopës, por gjithsesi mund të quhet qumësht.
METODA E DYTË
. Procedura e dytë është një proces, në të cilin e gjithë laktoza e pranishme në qumështin konvencional të lopës fillimisht hiqet, më tej ndahet dhe restaurohet pjesërisht.
V A Z H D O N . . . . . . .

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 31 Jan 2023, 18:38

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

PRODHIMI I QUMËSHTIT PA LAKTOZË SIPAS METODES SE PARE.

Skema - 1

9.png
9.png (74.22 KiB) Viewed 3752 times


7.png
7.png (27.27 KiB) Viewed 3752 times8.png
8.png (180.27 KiB) Viewed 3752 timesPRODHIMI I QUMËSHTIT PA LAKTOZË SIPAS METODES SË DYTË

. Procedura e dytë është një proces, në të cilin e gjithë laktoza e prani-shme në qumështin konvencional të lopës fillimisht hiqet, më pas nda-het dhe më tej restaurohet pjesërisht. Mbas perfundimit të procedur-ës, qumështi ka shije më pak të ëmbël se produktet e tjera të qumështit pa laktozë.
Ky është një proces i patentuar nga Em-mi, në të cilin e gjithë lak-toza e pranishme në qumështin konvencional të lopës fillimisht hiqet, më pas ndahet dhe më pas restaurohet pjesërisht. Pas pro-cedurës "Good Day", qumështi ka shije më pak të ëmbël se prod-uktet e tjera të qumështit pa laktozë. Megjithatë, në të vërtetë nuk mund të quhet më "qumësht", por "pije qumështi".
Laktozë, sheqer qumështi Por pse qumështi pa laktozë është më i ëmbël se qumështi i zakonshëm i lopës?
Laktoza shpesh zbërthehet nga një enzimë, beta-galaktozidaza, e cila ndan laktozën në glukozë dhe galaktozë. Kjo enzimë duket paksa si një palë gër-shërë që prenë molekulën e laktozës në dy lloje sheqeri. Pas ndarjes, qumështi përmban ende po aq sheqer, por numri i molekulave të sheqerit është dyfishuar. Kjo shpjegon pse qumështi pa laktozë ka shije më të ëmbël se qumështi i zakonshëm. Pija e qumështit të Emmi's Good Day ka më pak shije të ëmbël sep-se kur hiqet një pjesë e laktozës ose sheqerit të qumështit, sheqeri i pranishëm në këtë pjesë humbet. Prandaj përmban më pak karbohidr-ate në formën e sheqerit. Për krahasim: një qumësht pa laktozë përmban rreth 5 g sheqer për 100 ml qumësht. Pije qumësht Emmi 3 g për 100 ml pije qumështi.
Procesi i përgatitjes së qumështit pa laktozë.
Kjo shpikje lidhet me një procedurë ku vihen në zbatim teknol-ogjitë reja në industrine e qumshtite të cilat bazohen në kalimin e qumeshtit ne MEMBRANAT FILTRUESE, pa njohur parimin e ketyre metodave nuk mund të kuptohet proçedura teknologjike për prdhimin e qumështit me pak laktozë ose kryesisht pa laktozë, mundësisht pa shtimin e ujit.
Ështe zgjidhje inteligjente prodhimi i produkteve pa laktozë, ka kompani ne Europë që kanë zhvilluar një linjë të plotë të perbere nga pajisjet dhe makinerite për prodhimin e produkteve të quështit me pak laktozë dhe qumështit pa laktozë.
Linja perfshinë sistemet e mikrofiltrimit, ultrafiltrimit, nanofiltrimit dhe osmozës së kundërt, të cilat janë sistemet më të përdorura të filtrimit për heqjen e laktozës.
PARIMI I PUNES: Qumështi i lëngshëm kalon nëpër membranat e filtri-mit, të cilat mbajnë laktozën, por lejojnë që proteinat dhe shumica e përbërësve të tjerë të kalojnë. Megjithatë, proceset e filtrimit dhe ndarjes mund të mbajnë një pjesë të kalciumit. Një sfidë tjetër me të cilën përballen prodh-uesit është të sigurojnë që balanca e kalciumit në produktin përfundimtar të mbetet sa më afër që të jetë e mundur me atë të qumështit të plotë, kjo edhe eshte aresyeja qe kompanite bashkepunojne në partneritet me industrinë për të zhvilluar procese që kanë një ndikim minimal në ekuilibrin e kalciumit dhe mineraleve të produkteve të qumështit pa laktozë. Gjithashtu janë projektuar dhe instaluar linja dhe impjante me te-knologji që sigu-rojne një jetëgjatësi deri në 40 ditë në frigorifer, dhe qumësht UHT që mund të ruhet jashtë frigoriferit. Këto pro-dukte mund të jenë një mjet shpëtimi për foshnjat, fëmijët dhe të rriturit që jetojnë në zona ku aksesi në produktet e qumështit pa la-ktozë mbetet i pakët, ose ku transporti dhe ruajtja në frigorifer janë të vështira. Zhvillimi i teknologjive dhe zgjidhjeve më të avancuara të përpunimit e ndihmon industrinë të prodhojë produkte qumështi me vlera ushqyese dhe me cilësi të lartë për një popullsi globale që ka kërkesa specifike dietike.
Ruhet në temperatura nga +2°C deri në +25°C. Ruajeni paketimin e hapur në një temperaturë prej (4 ± 2) °C. Rekomandohet të konsumohet brenda 3-4 ditëve. Afati i ruajtjes 180 ditë.

VITAMINAT DHE MIKROELMENTET:
Vitamina B . . . . . .120.4 mcg 16%
Vitamina B20.2 mg 14.3%
Vitamina D2 mcg 40%
Kalcium 120 mg 15%
Si prodhohen produkte që shmangin pasojat e pakëndshme për çdo shkallë të intolerancës ndaj laktozës, duke ruajtur përbërjen natyrale, shijen dhe të gjitha vetitë e dobishme të qumështit?
Teknologjitë për prodhimin e produkteve pa laktozë Mënyra tra-dicionale për të reduktuar sasinë e laktozës në produktet e qumë-shtit është ferm-entimi: për shembull, në prodhimin e produkteve të qumështit të fermentuar - fermentimi - ose kur piqet djathi, laktoza shpërbëhet natyrshëm, pasi kur shtohet kultura fillestare, bakteret ushqehen me sheqer qumështi. Prandaj, të gjitha produktet e qum-ështit të fermentuar, djathrat janë fillimisht me laktozë të ulët: sasia e laktozës në to është më e vogël se në qumështin e zakonshëm. Kështu, me simptoma të lehta të intolerancës ndaj laktozës (kur enzima e laktazës është ende e pranishme, por jo mjaftueshëm aktive), mund të hani çdo djathë dhe produkte qumështi (kos, gjizë, kefir, kos) për të ruajtur nivelin e konsumit të produktet e qumështit duke refuzuar qumështin e zakonshëm. Është gjithashtu e mundur që të shtohet enzima e lakta-zës në produktet e zakonshme të qum-ështit kur hahet, por një ilaç i tillë mund të ndi-kojë negativisht në shijen e pjatave dhe, në përgjithësi, e bën marrjen e ushqimit të lidhur me mjekimin, gjë që nuk është shumë e këndshme. Ekzistojnë gjithashtu të ashtuquajturat mënyra teknologjike për të reduktuar përmbajtjen e laktozës në produkte, kur laktoza shpërbëhet gjatë procesit të prodhimit të produktit. Mënyra më e zako-nshme në botë për të reduktuar përmbajtjen e laktozës në qumësht është shtimi i enzimës së laktazës në produkt. Enzima zbërthen deri në 98% të laktozës në qumësht. Kështu, nëse një litër qumësht i zakonshëm përmban rreth 50 g laktozë (4,8 g laktozë për 100 g), atëherë pas shtimit të enzimës, nuk mbetet më shumë se 1%. Si rezultat, shumica e laktozës zbërthehet në sheqerna më të thjeshta - glukozë dhe galaktozë. Qumështi i tillë quhet me laktozë të ulët (H yla). Përbërja origjinale e qumështit ruhet, e cila siguron afërsinë maksimale të produktit për sa i përket vetive me qumështin e zakonshëm, megjithatë, për shkak të glukozës, qumështi fiton një shije të veçantë të ëmbël, për shkak të së cilës ky qumësht ka njohësit e vet: shkon mirë me kafe. Është ky prod-ukt që prodhohet në shumë vende, përfshirë Europen Lindore , si një alternativë ndaj qumështit të rregullt për ata që nuk mund të tresin laktozën. Në mungesë të rëndë të laktazës, edhe një sasi minimale e laktozës shkakton një reaksion në trup, kështu që produktet me përmbajtje të ulët laktozë nuk mund të jenë zgjidhje, pasi laktoza duhet të eliminohet plotë-sisht nga dieta. Për raste të tilla, është krijuar qumësht plotësisht pa laktozë. Valio ka zhvilluar dhe patentuar teknologjinë e filtrimit të membra-nës për prodhimin e qumështit pa laktozë. Teknologjia për prodhimin e qumështit pa laktozë kë-rkon pajisje të teknologjisë së lartë, si dhe te-knologji të veçantë. Valio ka zhvilluar këtë teknologji unike për 15 vjet dhe në vitin 2006 ka patentuar këtë teknologji un-ike: laktoza filtrohet në një mënyrë të veçantë, kështu që qumështi pa laktozë Valio mund të konsumohet nga një person edhe me shkallën më të lartë të intolerancës ndaj laktozës, sepse Përmbajtja e laktozës në të është më pak se 0.01%, domethënë 10 herë më pak se në qumë-shtin me laktozë të ulët. Në të njëjtën kohë, qumështi Valio Eila pa laktozë ka një shije natyrale të qumështit.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 04 Feb 2023, 18:14

INDUSTRIA E QUMESHTIT

V a z h d i m: INTOLERANCA NDAJ LAKTOZES

Teknologjia Valio

Duke pa shkallen e ulët të njohurive nga ana e konsumatoreve por edhe "teknologeve" por edhe mungesen e burimeve per të mesuar diçka më teper, po thellohem në hollesite teknike me qellim që të mos privohet qumeshti dhe produktet e tij ne dieten e atyre që e kanë kete difekt.
Më ka ndodhe edhe keshtu; miku im nuk donte t`a shihte me sy qumeshtitn kur e pyeta se si vepron me kosin, djathin etj nuk ankohem më tha kupt-ohet se ishte intolerant ndaj laktozes,
Sikur të provosh kete që ke para syve tuaj (sepse aty punonte ku tregetohet qumeshti pa laktoze) .......!!!!

Teknologjia e filtrimit me membranë Valio eshte e njohur në shum vende te botes, ndër blerësit e teknologjisë janë kompani me famë botërore që kanë zgjedhur zhvillimin e qendrës Valio R&D për prodhimin e produkteve pa laktozë. Aktualisht nuk ka analoge të qumështit Valio pa laktozë në disa vende. Teknologjia e patentuar dhe e vlerësuar me membranë e Valio prodhon qumësht me aromë natyrale me më pak se 0,01% laktozë.
- Hapi kryesor në këtë proces është ultrafiltrimi me membranë, i cili heq një pjesë të laktozës nga qumështi.
- Në hapin tjetër shtohet enzima e laktazës, e cila më në fund heq laktozën e mbetur. Laktoza ndahet natyrshëm nga hidroliza në elementët e saj më të thjeshtë, monosakaridet glukozë dhe galaktozë, të cilat nga ana e tyre treten lehtësisht, madje edhe në trupin e njerëzve me një shkallë të lartë të intolerancës ndaj laktozës. Meqenëse përqendrimi i laktozës zvogëlohet në këtë fazë, hidroliza e laktozës nga laktaza nuk rrit ëmbëlsinë e produktit, siç ndodh kur qumështi me laktozë të ulët përftohet nga përpunimi thjesht enzimatik.

1.png
1.png (356.11 KiB) Viewed 3729 times


Qumështi i përfituar në këtë mënyrë përmban gjithashtu 35% më pak karbohidrate (sepse laktoza është sheqer qumështi, karbohidrate), më pak kalori duke ruajtur përbërjen origjinale minerale, vlerën ushqyese dhe shijen e qumështit origjinal.

Produkte të qumështit pa laktozë për dieta speciale.

Produktet e qumështit si: qumështi, djathi dhe kosi i prodhuar nga qumështi i lopës, deles, dhisë ose buallices janë shpesh një nga elementët kryesorë të dietave të shëndetshme dhe të ekuilibruara. Produktet e qumështit janë të pasura me proteina, kalcium dhe vitamina, për të cilat trupi ynë ka nevo-jë për t'u rritur dhe për të qëndruar i fortë. Pijet dhe ushqimet me bazë qumështi janë tashmë të shijshme më vete dhe shumë përbërës të qumështit shfaqen në recetat më të mira të ëmbla dhe të shijshme, që nga djathi deri te akullorja.
Formulat ushqimore me bazë qumështi janë gjithashtu burime të rëndësishme të lëndëve ushqyese për foshnjat, ndërsa suplementet pluhur dhe të lëngshëm janë të njohura per atletët ose njerëzit e të gjitha moshave që kanë kërkesa të veçanta dietike dhe kanë nevojë për më shum energji. Shumica prej nesh nuk hezitojnë të hedhin një gotë qumësht të ftohtë që shuan etjen ose të shijojnë një kos.
Megjithatë, konsumimi i produkteve të qumështit është tek disa njerëz shkaku i simptomave të pakëndshme të barkut, si fryrje, nauze apo diarre. Kjo ndodh sepse këta njerëz nuk mund të tresin laktozën, e cila është karbohidrati kryesor në qumësht.

2.png
2.png (315.74 KiB) Viewed 3729 times


Produkti Digemilk me VETËM 1% yndyrë është pa laktozë (<0.1% për 100ml produkt) dhe është i përshtatshëm për të gjithë ata që kanë vështirësi në tretjen e qumështit për shkak të intolerancës ndaj laktozës. Laktoza është shndërruar nga enzima në dy përbërësit e saj, glukozë dhe galaktozë, të cilat asimilohen më lehtë. Ambalazhimi në shishe PET me kapak. Ruhet në frigorifer në + 4 ° C; pas hapjes, konsumohet brenda 3-4 ditëve. Afati i ruajtjes: 21 ditë nga data e paketimit.

PS!
Për ata që kane arritur ne perfundimin se duhet te perjashtojne Laktozen nga qumeshti u sugjeroj te konsumojne:
. Qumesht i perpunuar termikisht me regjimin UHT
. I mikrofiltruar
. Pa Laktoze.

3.png
3.png (472.18 KiB) Viewed 3729 times4.png
4.png (127.78 KiB) Viewed 3729 times


VO!
Produktet e qumështit janë një pjesë thelbësore e dietës ditore. Megjithatë, intoleranca ndaj sheqerit të qumështit – laktozës – është arsyeja kryesore për të mos pirë qumësht. Kur qumështi është pa laktozë, a është akoma qumësht? Njerëzit me të drejtë kerkojne spjegim, dhe paaftesia e ka çorjentuar disi konsumatorin!!

Ja edhe një lloj tjeter qumeshti pa laktozë me vlera të larta per shendetin e atyre që nuk guxojne të konsumojne qumeshtin normal. Qumështi Valio Eila (Zero Lactose) është qumështi i parë në botë i krijuar posaçërisht për njerëzit me intolerancë ndaj laktozës (sheqerit të qumështit).
Një teknologji unike e zhvilluar nga qendra Valio R&D në 2001 redukton sasinë e laktozës në qumësht deri në 0.01%. Pirja e qumështit Valio Eila (Zero laktozë) ndihmon në shmangien e shqetësimit, rëndimit në stomak dhe pasojave të tjera të pakënd-shme që shkakton intoleranca ndaj laktozës. Në të njëjtën kohë, Valio Eila (Zero Lactose) është një qumësht krejtësisht natyral që ka ruajtur shijen dhe të gjitha vetitë e dobishme, përfshirë përbërjen minerale, të qumështit të lopës. Qumështi Valio E ila (Zero laktozë) është një produkt vërtet unik mund të konsumohet nga njerëz me shkallë të ndry-shme të intolerancës ndaj laktozës – si pije ose si përbërës në gatim, ka receta të ndryshme për një dietë pa laktozë, Eila (Zero Lactose) UHT për shkak të përpunimit në temperaturë të lartë dhe paketimit aseptik nuk kërkon ruajtje në të ftoh-të. Vetëm pas hapjes duhet të ruhet në frigorifer. Qumështi Valio Eila (Zero Lactose) UHT vjen në pako 250 ml dhe 1 litër me kapak plastik të përshtatshëm.konsumatoret duhet të jenë vigjilent sepse tregetarët po importojne keta produkte pa laktoze dhe eshte fat i madh qe u jepet mndesia me ba seicili zgjedhjen e vet sigurisht ne qofte se ka njohuri.
Ndersa per perpunuesit e qumeshtit duhet te jene me te vemendëshem ndaj teknologjive te reja dhe te fillojne t`i prodhojne ne vend sepse nuk mja-fton te krekosemi me fabrikat e qumeshtit në pamje por me ate çfare prodhon dhe po te vazhdojme ne kete pike jemi disi larg jane shum produkte qumeshti që akoma nuk po merr kush inisjativen per t`i pergatitur.
PS! Ne qofte se dikush më pyet per produktet me PROBIOTIKË, eshte e domosdoshme te pergatiten ne vend per shum aresye.

Qumështi Valio
Përberja dhe vlera ushqyese në 100 gr. Produkt.
Vlera kalorike 39 kkal.
Proteina 3.4 gr
Yndyre, ngakjo: Acide yndyrore 1.6 gr 0.8 gr
Karbohidrate, nga kjo Laktozë 3.2 gr 0 gr
Normalizohet Vitamina D
-------------------------------------------------------------------------
Attachments
1.png
1.png (356.11 KiB) Viewed 3729 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 09 Feb 2023, 10:32

INDUSTRIA E QUMESHTIT

INTOLERANCA NDAJ LAKTOZES V A Z H D I M....

ENZIMË PER QUMESHT PA LAKTOZË.
Lacta-Free, 2 gr si mund të perdoret?


Përbërja: Preparati enzimë Lacta, i liofilizuar (e tharë në gjendje të ngrirë) - enzimë - galaktozidazë (laktazë), e marrë si rezultat i fermentimit të Aspergillus oryzae. Jo-OMGJ:

Produkti nuk përmban mikroorganizma të modifikuar gjenetikisht dhe është prodhuar në përputhje me Direktivën 1829/2003 (KE) dhe të Parlamentit Europian dhe Këshillit të datës 22 shtator 2003, duke mos lejuar kulturat bakteriologjike të merren gjenetikisht të modifikuara.
Kompania italiane "Biochem" ka zhvilluar një preparat i cili përmban enzimën e laktazës me pastërti dhe përqendrim të lartë. Me ndihmën e këtij pro-dukti është e mundur që qumështi të privohet nga përmbajtja e laktozës, sepse mbas aplikimit të enzimës qumështi tretet plotësisht nga personat me probleme me tretjen e laktozës.

Qumështi pa laktozë mund të konsumohet drejtpërdrejt në ushqim ose duke përgatitur një shumëllojshmëri produktesh qumështi të fermentuara, Qumështi dhe produktet e qumështit pa ose më pak laktozë nuk shkaktojnë ndryshime në strukturën, jetëgjatësinë e produktit përfundimtar.
Shum konsumatorë të cilet kane njohurite perkatese por edhe me ndihmen e nutricientit po e perdorin me sukses kete preparat, duke vepruar keshtu:

- Shtohet enzima (pako) në qumësht dhe përziehet mire, qumështi nuk duhet të jetë më i nxehtë mbi 42°C.
- Lihet për 8-12 orë në frigorifer, Enzima mund të veprojë lehtësisht në +5 gradë, produkti do të jetë gati për konsum.
- Nëse dëshironi të përgatisni produkte të tjera qumështi me fermentim acido laktik pa laktozë duke përdorur starter dhe enzimë, atëherë nuk është e nevojshme ta bëni atë në hapa të ndryshëm. Fillimisht mund të shtoni enzimën dhe përziehet, e më pas zbatohet procedura e produktit.

KURJOZITET!
Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë të re për të prodhuar qumësht pa laktozë.

Një teknologji unike për prodhimin e qumështit pa laktozë është shpikur në Yekaterinburg. Pavel Minin, një student në Universitetin Shtetëror Agrare Ural dhe Viktor Timkin, profesor në Departamentin e Inxhinierisë Ushqimore, dolën me një mënyrë të re për të filtruar sheqerin e qumështit nga qumështi.
Testimi tregoi se përmbajtja e laktozës në produktin përfundimtar nuk kalon 0,1 gram sheqer qumështi për litër.

Ideja e shkencëtarëve është e thjeshtë: qumështi hyn në një bimë membranore, ku uji dhe pjesa më e madhe e laktozës ndahen prej saj. Koncentrati i çliruar nga uji plotësohet me ujë të pijshëm të pastër derisa të rikthehet vëllimi fillestar, pastaj cikli përsëritet. Pas kalimit në disa faza, produkti, i pastruar plotësisht nga laktoza dhe i rikthyer në konsistencën e dëshiruar, hiqet nga aparati. E veçanta e teknologjisë qëndron në mungesën e enzimave për zbërthimin e sheqerit të qumështit. Falë kësaj, qumështi ruan vetitë e tij natyrore. Prodhimi i tij është më ekonomik, pasi nuk ka nevojë të blini enzima të shtrenjta.
Studimet kanë treguar efektivitetin dhe besueshmërinë e teknologjisë. Tashmë së shpejti vitin, një ndërmarrje e madhe qumështi në rajon është gati të ofrojë objektet e saj të prodhimit për testimin e teknologjisë në shkallë industriale.

“Në botë, në prodhimin e qumështit pa laktozë, përdoren më shpesh enzimat që shpërbëjnë sheqerin e qumështit,” thotë Pavel Minin, student i dip-lomuar në USAU, fitues i konkursit UMNIK në 2018. - Si rezultat, qumështi mund të ketë një shije të ëmbël, humbet vetitë e tij të dobishme. Një tjetër disavantazh i rëndësishëm është se produkti i importuar ka një kosto të lartë dhe nuk është i disponueshëm në shumicën e dyqaneve. Teknologjia jonë do të bëjë të mundur krijimin e qumështit pa laktozë pa humbur cilësitë e tij të dobishme dhe me kosto më të ulëta prodhimi.”

Enzima zbërthen deri në 98% të sheqerit të qumështit (laktozen) e krahasuar me laktozen qe zberthehet ë prodhimin e kosit (jogurtit), që arrinë deri në 70% të laktozës. Produkti i përftuar në këtë mënyrë përmban glukozë dhe galaktozë në formë të lirë dhe kjo shpjegon pse qumështi pa laktozë është më i ëmbël se qumështi i zakonshëm.

1.png
1.png (33.14 KiB) Viewed 3701 times


2.png
2.png (1.05 MiB) Viewed 3701 times


===============================================================================================
FUND

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 16 Feb 2023, 11:30

INDUSTRIA E QUMESHTIT.

TREGËTIMI (SHITJA) I HIRRES.

ÇFARË ËSHTE HIRRA E DJATHIT.
Me që jemi miq të vjeter, po të pergjigjem, sepse kam shkruar jo vetem per hirren por per çdo problem teknik që ka te bejë me sektorin e perpunimit te qumeshtit.

Më pyete si të veproj; kam gjete hirre shum të mire???!!!

Pergjigjeja e shkurtë eshte; dergoje per analize ne laborator dhe krahaso rezultatet me standartin.

Pergjigje e gjate dhe e perseritur e kam thene disa here, eshte kjo me poshte:

Hirra është një bioprodukt i qumështit. Në prodhimin e djathit, për shembull, mbetet si një lëng i hollë dhe transparent në sipërfaqe dhe që varet nga cilesia e qumeshtit por edhe edhe nga zbatimi i procedures se prodhimit te djathit.

Tashmë dihet se perveç si lënde e pare per prodhimin e Gjizes – Rikotes tek ne nuk njihet ndonjë opsion tjeter, nderkohë që ka edhe mundesi te tjera;

TRAJTIMI DHE PERPUNIMI I HIRRES
Jo vetem ne vendin tone por kudo ne bote, menyrat mesjetare te trajtimit dhe tregetimit te hirres se djathit jane te destinuara te deshtojne.
Pa një standart ku te percaktohen te gjithe treguesit fiziko-kimik dhe pa një trajtim me proçeduren teknologjike ne vartesi me llojin e hirres nuk do te bindet konsumatori inteligjent, sepse ky produkt konsumohet direkt dhe eshte krejt i panjohur per mungese informacioni.
Hirra e djathërave duhet patjeter të konsumohet sa më e fresket, menjehere mbas prodhimit, ashtu siç veprohet edhe me disa produktet e tjera te qu-meshtit dhe harrojeni pretendimin se mund te qendroje disa dite ne treg!!!!!! vetëm 6 deri ne 10 ore thone ekspertët.

Afati i ruajtjes së hirrës natyrale në temperaturën e dhomës është vetëm 6 orë. Kur depozitohet serumi, aciditeti i tij aktiv zvogëlohet, rritet fraksioni në masë i laktozës dhe aciditeti i titrimit. Afati i ruajtjes së hirrës është vetëm disa orë, dhe përdorimi i sajë është i mundur brenda ketij afati dhe ve-tëm atehere kur menjëherë mbas prodhimit është dërguar në treg.

Diagrami bllok, përmbledh proceset e ndryshme të aplikuara në përpunimin e hirrës dhe janë në vartesi të produktit përfundimtar.

. Hapi i parë është kullimi - filtrimi i hirres ndarja e grimcave të djathit që mbeten në hirrë, e ndjekur nga ndarja e mbetjeve të vogla të yndyrës dhe kazeinës kjo ndikon pjesërisht edhe për të rritur efektin ekonomik. (per kete eshte folur ne shkrimet e më parsheme)
. Serumi – hirra duhet të përpunohet sa më shpejt që të jetë e mundur sapo të merret nga masa e djathit, sepse për shkak të temperaturës dhe përb-ërjes sajë, bakteret që zberthejnë laktozen dhe proteinat fillojnë të shumohen në të.
Rekomandohet marrja e hirrës direkt gjatë prodhimit të djathit, dhe ruajtja e saj për një kohë të shkurtër në një rezervuar, më pas pastrohet (filt-rohet), pasterizohet (Kjo duhet të vleresohet seriozisht sepse ka edhe pseudoteknolog qe mund të prodhojne djathe pa pasterizuar qumeshtin !!!!) dhe ftohet kalon në ruajtje në pritje të përpunimit të mëtejshëm ose direkt në treg.

Trajtimi në treg ka rolin e vet në ruajtjen e cilesise së hirrës se djatherave, nuk duhet të zhgenjehemi edhe pse nuk eshte thartuar, edhe pse konsum-atori mund t`a pelqejë, patjeter duhet te tregetohet ne kushte te pershtateshme higjeno – sanitare dhe ne temperature nën 5 gradë C dhe per kohe te shkurte deri 6 ore, eshte delikate, nuk duhet harruar se hirra e djatherave permban nje kompleks lendesh te cilat edhe ne kete temperature per kohe te gjate psojne ndyshime, denatyrohen duke ulur vleren ushqyese edhe pse ne nuk e vrejme.

Automatet e ngjashem me ato qe sherbejne per shitjen e qumeshtit do të siguronin kushtet e nevojsheme, mendoj se nuk duhet të mungoje në kete rast edhe reklama per t`a njohur më në hollesi kete produkt, teknologet duhet te bejne punen e tyre edhe në rrjetin e tregëtimit per njohjen e ketij produkti disi te harruar dhe jo t`a shesin ata qe nuk din të japin asnje spjegim teknik!!!!.

Industria e qumështit po zhvillon metoda për ruajtjen e hirrës natyrale duke rritur lëndën e saj të thatë nepermjet koncentrimit si dhe duke e tharë plotesisht atë.

HIRRA- përbën 80 ÷ 90 të vëllimit të përgjithshëm të qumështit që hyn në përpunim dhe përmban rreth 50 % të lëndëve ushqyese të qumështit fillestar.
Përbërja e përafërt e hirrës është:

Lëndë të thata 6,4%, Ujë 93,6%, Yndyrë 0,05 (vetem kur skremo-het), Proteina 0,55, Azot protei-ne 0,18, Laktozë 4,8, Hiri (lëndë mi-nerale 0,5, Kalçium 0,043, Fosfor 0,040, Natrium 0,050, Kalium 0,16, Klorur 0,11, Acid la-ktik 0,05. Hirra ka gjetur përdorim në ush-qimet për fëmijë, ushqimet dietike, supra, djathëra, pije, ëmbëlsira, produkte farmaceutike etj.


2.png
2.png (21.49 KiB) Viewed 3653 times


Në botë veprohet keshtu:
Hartohet procedura teknogjike nga speciailestë teknolog dhe eksperte te tjere, mbi kete baze do te prodhohet dhe në keto kushte do te tregetohet.
Hartohet standarti i hirres me të gjitha kerkesat perfshi edhe permbajtjen bakteriale.

PS!
Në qofte se dikush kerkon mendimin tim si eshte më mire te proçedohet per tregetimin e hirres, jam plotesisht koshjent se menyra me automat eshte më e sigurte dhe bindese.

METODAT E FILTRIMIT ME ANËN E MAMBRANAVE SPECIALE.

LARGIMI I GRIMCAVE TË KAZEINES DHE NDARJA E YNDYRES.
(Eshte folur herë te tjera)

Në qender te vemendjes per studjuesit gjethënje ka qene koncentrimi i hirres se djatherave nepermjet heqjes te pjeseshme te ujit qe do te thote te mbahen ato perberes qe janë ne dobi te shendetit të njeriut, dhe bashke me ujin te largohen të panevojshmet por gjethënje pa demtuar pjeset per-berse, duke krijuar një produkt te koncentruar, me volum më te vogel por me vlera te shumëfishuara dhe më i qendrueshem.

Njihen disa metoda per te arritur deri në kete produkt; eshte avullimi i pjesëshem qe kryhet në aparatet e vakumit ne temperature jo të larte.
POR shkenca ka arritur rezultate te admirueshme nepermjet FILTRIMIT ME MEMBRANA, ku realizohen me sukses; pastrimi, ndarja e grimcave te kaz-eines, yndyres, fraksionimi i proteinave si dhe prodhimi i isolateve.

. FILTRIMI ME MEMBRANA
Zbatimi i filtrimit me membrana mund të favorizohet nga objektiva të ndryshëm, siç janë rritja e rendimentit, përmirësimi i cilësisë së produktit, përmirësimi i kushteve të higjienës, rritja e fleksibilitetit të prodhimit dhe zvogëlimi i ndikimit mjedisor në operacionet. Për disa produkte, filtrimi me anen e membranve është thjesht zgjidhja e vetme e trajtimit që mund të miratohet.

Sistemet e filtrimit me membrana funksionojnë me efikasitet në qindra fabrika në të gjithë botën.
Kemi të bejme me operacione - proçedura të panjohura dhe per te pase rezultate sa më te mira, firmat qe prodhojne keta linja disponojne impjante – pilot te vogla, që me lehtesi perdoren nga stafi i fabrikes se qumeshtit ne kushte konkrete dhe mbi bazën e rezultateve si dhe korigjimit te vrejtjeve behet porosia e linjes me kapacitetin e dëshiruar, (linjat pilot jepen me qira).
Impiantet pilot ju lejojnë të provoni të gjitha proceset e ndryshme të filtrimit të hirres së djatherave, qumeshtit etj. vendoset në fabrikë, ku mund të përdoret për të provuar lëndët e para, me stafin tuaj dhe opsionet e paketimit. Në këtë mënyrë, rezultatet e vlefshme janë marrë për teste në shkallë të vogël, të cilat kështu mund të shndërrohen në prodhim në një shkallë industriale.

1.png
1.png (198.64 KiB) Viewed 3653 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 18 Feb 2023, 13:42

INDUSTRIA E QUMESHTIT

Djathi mund të prodhohet gjithesesi, ka nga ata perpunues qumeshti që perpiqen të na bindin se mpiksjen e qumeshtit mund t`a realizojne me acide të ndryshem organik, PO bëhet prerja e qumeshtit por eshte mohuar roli i majase se djathit fermentit Kimozine që perveç te tjerave ndikon ne maturimin e djathit.
Një “perpunues mesjetar” pohon se un e mpiks qumeshtin me maja djathi por në temperature 50 gradëC,!!!!!! sa do që perpiqesh të diskutosh teknikisht ai të binde me faktin se ky djathe kerkohet ne Tirane!!!!

Po bëhen gara për shkurtimin apo minimizimin e kohë-zgjatjes së maturimit të djathit hallka më vendimtare në proçeduren teknologjike që do të thotë të mos zberthehen pjeset perberese te djathit deri në amino acide eshte njesoj sikur të hash nji molle apo dardhe te papjekur por me pasoja më të renda.
Një tjeter “perpunues qumeshti” duke u krekosë se po zbaton traditen dhe ka kaluar ne BIO!!! po prodhon djathin pa bëre pasterizimin e qumeshtit, kete zbulim shkencor që ka shpetuar miljona njerez nga mikroorganizmat e demeshme që ndodhen me shumice ne qumeshtin e porsamjele, aq sa njerezimi nuk i ka harruar bëmat e BRUCELOZES.
Shpesh here, jo vetem tek ne por edhe ne vendet që i konsiderojme si shembull i mire, behen perpjekje per të prodhuar djathin nepermjet rrugeve jo të rregullta që shkurtimisht ekspertet i kane permbledhe ne tabelen bashkengjitur:
Jam i bindur se perpunuesit tane do të gjejne rrugen e drejte; ajo që siguron shendetin e konsumatoreve, respekton standartet por edhe me shpresë se do të rriten kontrollet nga profesionistet – ekspertet, një dite miku im më tha se siç duket ka ardhe koha e “çekatit te produkteve te qumeshtit”
Mirepo keto realizohen vetem me profesionistë, laboratore të akredituara dhe kur të na mbushet mendja se akoma nuk jemi bindë, të ngrihet një Qender Studimore per Qumeshtin ku të “qajne hallet teknike” të gjithe shqip-folesit, dhe mos të harrojmë se ky eshtë vetem fillimi i masave që duhen marrë!!!


1.png
1.png (169.63 KiB) Viewed 3640 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 23 Feb 2023, 10:56

INDUSTRIA E QUMESHTIT

PIKAT PËR KONTROLLIN E QUMËSHTIT DHE PRODUKTEVE TE TIJ KU MUND TË RREZIKOHET SHËNDETI.

Ky dokument paraqet pikat kritike të zinxhirëve të qumështit të përshkruara në një vend jo aq te zhvilluar, kontroll për të shmangur çdo rrezik për shëndetin e konsumatoreve nga qumështi dhe produktet e tij. Ai ofron një skemë të rreziqeve që vijne nga qumështi dhe produktet e tij, standardet mikrobiologjike dhe kriteret për këto produkte si dhe analizat që duhet të kryhen.

ORIGJINA E MIKROORGANIZMAVE
1. Origjina endogjene. Patogjenët (tuberkulozi, bruceloza). mund të vijnë nga kafsha e sëmurë në fazën e bakteremisë, ato mund të shpërndahen në traktin respirator, traktin tretës, gjoks, mitër. Mikroorganizmat e aparatit tretës janë jashtëzakonisht të larmish-ëme dhe të shumta (Bacteroides, flora laktike, enterobacteriaceae, salmonella, clostridia). Ata munden të shpërndahen në mjedis por edhe në trup; ata shkojnë lart për shembull deri tek gjiri përmes kanalit të gjirit (Streptococcus lactis). Nga kjo ka rezultuar se më pak se 2.5% e qumështi është steril në gjëndrën e primiparëve!
(Carlier et al., 1984). Pissang Changai raporton se qumështi normal përmban mikrobe.

2. Origjina ekzogjene Ka shumë ndotje të qumështit dhe produkte-ve të qumështit që nga prodhimi deri në perpunim, këto janë ndo-tje dytësore (Carlier et al, 1984):
• Njeriu është agjenti kryesor i ndotjes: duart dhe rrobat e pista, njerëzit të sëmurë - pacientët (gjendjet e frymëmarrjes, të tretjes dhe të lëkurës).
Njeriu mund të bartë Salmonellen: Salmonella typhi eliminohet për disa vite, trajtimi me antibiotikë nuk e eliminon.
Stafilokokët: barten në lëkurë dhe shumohen në gjëndra djerse. Ato janë të pranishme në lëkurë disa orë pas larjes kujdes me duart dhe aq më tepër nëse duart janë të djersitura. Ata janë të pranishëme në zgavrat e hundës dhe të gojës dhe në traktin respirator. Përhapja e tyre është madhore në rast të ftohjes, akneve, impetigos etj.
• Kafshët si njerëzit janë bartës të mikrobeve: traktit tretës, lëkurës dhe shtojcat, sistemin e frymëmarrjes, lezionet, etj. Le të shtojmë se Insektet janë gjithashtu bartës të mikroorganizmave. Roli i tyre është demonstruar në transportin e shigella, salmonela dhe të tjera.
• Mjedisi është burimi kryesor i ndotjes. Toka strehon të ashtuquajt-urat mikrobe telurike dhe spore të majave, mykut, bacilit dhe Clostridium.
Sa i përket ujit (veçanërisht rrjedhjet), ka të ngjarë të përmbajë të gjitha speciet bakteriale duke qenë se kullon mbeturinat, sanën etj. Mikrobet gram - Aerobet si Pseudomonas janë të zakonshme në ujërat e ëmbla.
Ajri mbart spore, baktere, materiale të avulluara, spërkatje... Materjalet e paketimit - materialet mbeshtjellese dhe në veçanti pëlhurat janë një vend i mrekullueshëm i përqendrimit të mikroorganizmave.

PS!
Më shum kujdes sidomos ata që preferojn Produkte qumeshti te prodhuara" fshateshe" !!!! pa mohuar arritjet shkencore.

STANDARDET DHE KRITERET MIKROBILOGJIKE.
Objektivi i kritereve mikrobiologjike është të bëhet një gjykim mbi gjendjen e sigurtë të produktit per shendetin e konsumatoreve, kontaminimet e zhvilluara duke i krahasur me standartet a paraqesin rrezik per shendetin?.
Duke ditur se shpërndarja e mikroorganizmave në një grup produktesh nuk është homogjene, duhet të analizohen mostra të shu-mta dhe të inter-pretohen te dhenat për të nxjerre rezultatin e saktë.
Qumeshti i fresket i papërpunuar per treg (shitje).
O njerëz! Jo kushdo mund të tregetoje qumeshtin dhe peroduktet e tij, del, ne trotuar ose hap nji kjoske etj. forma mesjetare!!!! Por ka rregulla duke filluar per vet personin si dhe qendren ku grumbull-ohet qumeshti duke u kontrolluar per ciles-ne; vetite dhe perberjen fiziko-kimike e në menyre te veçante ngarkesen bakteriale dhe qelizat somatike, keshtu vepron e gjithe bota.

Ja kerkesat bakteriale; që duhet t`i dine dhe t`i zbatojne te gjithe prodhuesit dhe perpunuesit e qumeshtit:
Patogjene, mbeturina toksina. Mungon
Salmonela Mungon në 25 gr (idem),n=5, c=0
Strepokoke – B – hemolitik Mungon ne 0.1 ml, n=5, c=0
Qeliza somatike Më pak se 4.105 qeliza/ml
Flora aerobe mezofile (FAM) Më pak se 5.104 qeliza/ml kushtezimi
Më pak se 3.105 “ DLC
Koliformet total Më pak se 10.2 qeliza/ml
Më pak se 103 “ me kushtezim
në DLS
N=5, c=2 m=100 M=1000
Më pak se 102 qeliza/ml
Aciditeti në Dornik Nga 14 dhe 180D
Stafilokokus aureus Më pak se 102 mikrobe/ml
N = 5, c = 2, m = 100, M = 500
(mungon në 0.1 ml )
( E. Coli) ( mungon në 0.1 ml )
( Mycobacterium sp. ) ( mungon )
PS!
Un e kam të qartë eshte kollaj me fole por per t`i realizuar nuk esh-te aq e lehtë por edhe ky anash - kalim dhe padituri nuk na falet, le të fillojmë me ata qe jane teper të domosdoshme:
- Ngarkesa totale mikrobike/ml qumesht te paperpunuar si dhe
- Numri i qelizave somatike/ml qumesht dhe te vazhdojme më tej.
dhe jo vetem të thuhet se behet numrimi i tyre por teknologu dhe jotjeter kush te raportoje me sifra per odo prodhues qumeshti.
Të hapen jo një por disa shkolla profesionale per të gjithe shqip-folesit sepse eshte pakesuar ajo armatë" e teknologeve me aresim profesional etj. etj. etj.
===========================================

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 27 Feb 2023, 17:20

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

ËSHTE E DOMOSDOSHME TË PAKTEN NJË QENDER E SPECIALIZUAR PËR TRAJTIMIN DHE SHITJEN KULTURAVE TË PASTERTA BAKTERIALE

Edhe herë të tjera kemi folur per kete problem!! Besoj se do te vije ajo dite kur te gjithe ne do t`a kuptojme plotesisht rolin vendimtar te kulturave te pasterta bakteriale në sektorin e perpunimit te qumeshtit, sepse perbehen nga baktere te “MIRA” dhe jane pjese e pandare ne pergatitjen e çdo pro-dukti qumeshti.
Një dite nje teknolog me pervoje më tha: Inxhinjer si kemi punuar ne pa keta baktere??!!!!

Miku i im, e ka rregulluar dikush tjeter kete pune, sepse keta baktere kane qene dhe vazhdojnë të jene gjithmone te pranishme por jo të zgjedhura (seleksionuara), dikur shume vite më pare qumeshti kalonte ne mpiksje pa u pasterizuar pra permbante edhe mikroorganizma jo te dëshirurara por edhe baktere te mira, sigurisht kur kishte patogjene rrezikohej shendeti i konsumatoreve, më vone mendjet e ndritura e bëne te detyrushem pasterizimin dhe ty duhet të kujtohet kur nxorem nje udhezim teknik për shtesen e KOSIT TË FRESKET në qumesht para mpiksjes ne djathe? Sepse tashmë në qum-eshtin e pasterizuar mungonte mikroflora, mirepo bakteret që ndodhen ne këte kos – zberthejnë pjesët perberese në masen e mpiksur e cila në kete faze akoma nuk quhet djathë, por mbasi behen zberthimet e pjeseve perberse deri ne lende më te thjeshta, kjo ndodhë gjate fermentimit apo stazhi-onimit të plotë të produktit duke krijuar keshtu te gjitha cilesite karakteristike, vetite organo-leptike perfshi ketu; shijen, aromen, strukturen etj, kjo ndodhe në produktet acido - laktike (PROBIOTIKET), në gjalpe, në te gjitha llojet e djatherave.( Më hollesisht spjegohen në Libri 1)
Mirëpo duke perdorë kosin nuk arrihen vetite dhe cilesite specifike te produktit që po pergatisim sepse në kos ndodhen vetem dy lloje baktere, - shken-ca – studjuesit na kanë mësuar nepermjet teknologjise bashkohore se për sejcilin produkt ndryshon lloji i baktereve, me fjale te thjeshta: “ Çfare mbjellë – korrë” kështu do të devijojmë nga menyra tradicionale, kjo behet per të miren e produktit që po pergatisim.
Në zanatin tone keta baktere te ndryshme por gjithmone te kombinuara ashtu siç i kerkon procedura teknologjike quhen kultura te pasterta bakteriale, jane vertete te pasterta sepse nuk perzihen me baktere te tjera dhe pergatiten ne laboratoret – institutet kerkimore shkencore nga specialistet perka-tes ne disa vende te botes pikërisht në ato qe kane te zhvilluar industrine e qumeshtit, perfshi edhe Rajonin tone të Ballkanit.
Institutet – laboratoret per kerkime shkencore kane bere studimet perkatese ne vendet e tyre dhe kane konkluduar, tashma eshte e qarte perberja ba-kteriale e kulturave te pasterta per çdo produkt e bazuar ne simbiozen – bashkëjetesen midis tyre ata e kane zgjedhur vete shoqerine por edhe eshte qartesuar se kush nga ata, cili lloj e kryen më mire kete funksion.
Detyra kryesore e Qendres së Trajtimit dhe Tregetimit eshte te ndjeke me vemendje dhe në vazhdimësi keta studime shkencore dhe porosine per kultura bakteriale t`a beje mbi bazen e te dhenave të reja shkencore, jo duke pyetur tregetaret apo të tërhiqen vetem nga çmimi i ulet!!!
Kuptohet kjo punë nuk duhet lënë në doren e gjysë të paditurve sepse tek e fundit nuk po sjelle farë kungulli apo lule dielli por baktere te pasterta -te cilat duhet të kosiderohen njësoj si vaksinat dhe nuk mund te tregetohen ne kjoska por duhet vepruar ashtu siç veprohet kudo ne botë, eshte inxhinjeri teknolog i qumeshtit patjeter i specializuar për mikrobiologjine e qumeshtit diku në njè vend te BE, i aftë per t`i trajtuar, për të instruktuar teknologet e prodhimit, gjithashtu duhet të siguroje sasite sipas kerkesave duke perfshi edhe per te gjithe ata konsumatore që i kane kushtet dhe njohurite teknike por qe duan të pergatisin produktet e qumeshtit nështepi, ku midis tyre jam edhe un që po rropatem andej e kendej per t`i siguruar nga jashte dhe të jeni të sigurtë se nuk eshtë aspak e lehte, madje jo gjithmone jep rezultat mirepo keshtu si un jane shum, kete e kam kuptuar nga kontaktimet me shum “hallezhijë”
E pyeta një ditë një perpunues qumeshti; ku i merr kulturat e pasterta bakteriale per KOSIN- më tha nga Gjermania!!!!! Kuptohet sepse jane më lire por a duhen bere perpjekje diku ne Rajonin tone sepse në fakt kosi eshte produkt sidomos i Rajonit tone ndersa ata prodhojne sidomos JOGURTIN që edhe ky eshte produkt acido-laktik dhe me të njejten mikroflore por kanë ndryshim, vend-lindja e baktereve te KOSIT eshte ne Rajonin tone, mos harroni thonë mikrobiologet kjo ka rendesi ne industrine e qumeshtit.
Nuk eshte pa kuptim importimi që bejne disa dhtete si; si Japonia. Kina, Kanadaja, USA dhe ne qofte se numrohen deri ne fund behet rreth 45 vende kur duan te prodhojne KOS importojne kulturat start nga vendet e Rajonit të Ballkanit
Eshte pikrisht Profesori Teymuras Kurtshaliya nga Instituti i Biologjisë molekulare dhe qelizore te Gjenetikës (MPI-CBG) "Max Planck" në Dresden (Gjer-mani) kane bëre zbulimin e fundit për efektet terapeutike të (KMB) kosit bullgar.
Ky studim u krye nga shkencetaret gjerman; Kosi Bullgar kuron semundjen e Parkinsonit, Shkenca ka pranuar se jane dy lende qe mund te rigjenerojne qelizat nervore, keta lende ndodhen ne KOS dhe frutat e papjekur.
Acidi glykolik eshte ne fakt nje lloj i acidit laktik qe njihet si: D(-)- Laktat i afte per te rigjeneruar qelizat nervore, mjafton qe keto qeliza te jene ak-oma te gjalla, sepse shkaku i semundjes eshte nje gen difektoz qe njihet si; DJ-1 i cili pengon acidin glykolik te arrije deri tek neuronet kete pohojne shkencetaret,
Ne laboratorin e Institutit ekipi i kryesuar nga Prof. Teimuraz Kuçalia pergatiten KMB original me kultura bakteriale nga Bullgaria dhe siç pohojne stu-djuesi ka akoma per te bere por ne kemi hedhur nje hap te sigurte perpara.
Pasi acidi laktik ndihmon në rivendosjen e dëmtuar nga qelizat e Parkinsonit, enzima mund të ndihmojë në trajtimin e dhjetra sëm-undjeve të tjera të tilla si epilepsia, sklerozë të shumëfishtë, dhe shumë sëm-undje gjenetike që ndikojnë në Mitochondria e qel-izave, thekson prof. Teymuras Kurtshaliya.
Rezultatet e prof. Kurtshaliya tregojnë se shtimi i : D(-)- Laktat i acidit laktik ose glikolate parandalon degjenerimin dhe vdekjen e atyre që preken nga sëmundja qelizave nervore të njeriut Parkinson dhe rivendosjen aktivitetin normal të tyre. Kosi prodhohet nga Lactobacillus Bulgaricus, është pasuruar me D-laktik. Prof. Kurtshaliya pretendon se kosi bullgar është produkt i niveleve më të larta me kete perberes dhe se konsumi i vazhdueshëm i tij mund të ndikoje per te luftuar dhe për të parandaluar zhvillimin e sëmundjes së Parkinsonit.
Ekipi i "Max Planck" vërteton zbulimin nga eksperimente laboratorike, të cilat janë injektuar qeliza të dëmtuara te trurit parkinsonit. Pas disa muajsh të trajtimit me këte acid laktik, shkencëtarët kanë vënë re se qelizat po rimëkëmben. Profesor Kurtzhalia është kategorik që brenda 2 viteve ai mund të fillojë testimet tek njerëzit. Por për këtë qëllim, ata duhet të bëjnë hulumtime të mëtejshme për lloje të ndryshme të kulturave starter.

Ideja e vizitës së Profesor Kurtzhalia në vendin e lindjes se BKM me ekipin e tij.
"Ne arritëm në përfundimin se varietetet evropiane të kosit - jogurtit nuk permbajnë mjaft nga enzimat D-laktate. "Ne kemi gjetur se D-laktat ndihmon në ruajtjen e potencialit elektrokimik të mem-branës mitokondriale, e cila është esenciale për prodhimin e ene-rgjisë", shpjegon profesori. Kurtshaliya.

6.png
6.png (478.67 KiB) Viewed 3563 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 01 Mar 2023, 13:11

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit Vazhdim

Lidhur me sigurimin e kulturave bakteriale per djathin me shellire jashte Rajonit tone diku ne qender te Europes në një kohe qe keta djathera tradicionalisht prodhohen ne Rajonin e Ballkanit, spjegoh-et edhe me faktin se me kete problem kaq teknik merren specialistë të nji fushe tjeter larg Industrise se qumeshtit.
Perdorimi i tyre tashma ne Europe eshte i detyruar, edhe tek ne ka vite qe po perdoren ky eshte nje sukses nga pikpamja mikrobiologjike arritje që dikur e kemi ënderruar, sepse disa vite më pare kur flitej per ta, ishte njelloj sikur nuk flisje Shqip un jam deshmitar i ketyre situatave prandaj eshte per t`u vleresuar ky hap perpara.
Përdorimi sipas rregullave teknike i kulturave të pasterta bakteriale eshte domosdoshmeri, mos harroni, se lloje të ndryshme mikrogjallesash, edhe pse zbërthejnë të njëjtin përbërës në djathë prodhojnë lëndë të ndryshme që formojnë shije – aromë - strukturë të ndryshme në djathë.
Mirëpo në një vend është thënë se me pasterizim zhduket 99.9% e mikroflorës që përmban qumështi, atëherë nga do të merret kjo mikroflorë? Vite me radhë u tha më lart, përdorej një sasi kosi, e cila nuk dihet saktësisht se çfarë përmban por është e sigurtë që ka mikroflorë acido-laktike dhe po aq e sigurtë se përmban edhe mikroflorë të padëshirueshme. Kjo mënyrë do të vazhdojë edhe në të ardhmen por në zona të thella malore artizanale sepse është një zgji-dhje “NGA HALLI”.

PËRDORIMI I KULTURAVE TË PASTËRTA BAKTERIALE ËSHTË I DETY-RUESHËM NË PRODHIMIN E DJATHIT NGA QUMËSHTI I PASTERIZUAR sepse i vetmi burim i mikroflorës së dobishme të seleksion-uar janë baktëret që hedhim në qumësht para mpiksjes.

Zakonisht përdoren dy lloje kulturash.

• Kultura MEZOFILE me temperaturë optimale 20÷40 grade C

• Kultura THERMOFILE me temperaturë optimale deri në 45 grade C - 60 grade C

Kulturat bakteriale që përdoren me shumë janë ato të përziera me dy ose më shumë llojesh, këta prodhojnë jo vetëm acidin-laktik por edhe substanca të tjera që i japin djathit shijen dhe aromën e mirë dhe karakteristike sipas llojit janë këto baktere që me zbërthimet që bëjnë formohet dioksidi i ka-rbonit që ka rëndësi për krijimin e vrimave normale - karakteristike -(të dëshirueshme) në djathë. Në përgjithësi kulturat e pastërta bakteriale duhet: të jenë të afta të form-ojnë acidin laktik të zbërthejnë proteinat dhe të prodhojnë CO2 . Kur qumështi mpikset, qelizat bakteriale përqëndrohen në masën e mpiksur, formimi i acidit laktik e ul pH-in. Kjo ndihmon në SINEREZËN (që do të thotë tkurrje e masës së mpiksur që shoqërohet me largimin e hirrës) përveç kësaj çlirohen kripërat e kalciumit dhe fosforit çka ndikon në formimin e konsistencës së djathit.
Një funksion tjetër me rëndësi që kryejnë kulturat bakteriale është se nuk lejojnë bakteret e mbetura gjallë mbas pasterizimit ose ato që vijnë nga rindotja dhe që kanë nevojë për laktozë, por dhe nuk e durojnë acidin laktik. Prodhimi i acidit laktik vazhdon deri sa zbërth-ehet e gjithë laktoza e djathit.
Fermentimi acido-laktik zakonisht është proces pak a shumë i shpe-jtë.Në disa lloje djathërash siç është kasheri, ai duhet të përfundojë para se dja-thi të presohet ndërsa në djathërat e tjerë brenda një jave. Kur kultura bakteriale përmban edhe baktere (CO2 – formuese) atëherë acidifikimi i djathit shoqërohet me prodhim dioksidi karboni, gazi që del në fillim tre-tet në lagështirën e djathit, dhe kur tretësira ngopet, gazi del jashtë dhe krijon vrimat me formë sythi.
SI KUJTESË! Në qoftë se ka çrregullime në efektin e kulturave bak-teriale që do të thotë nuk veprojnë si duhet, shkaku duhet kërkuar në qumësht do të thotë se përmban: antibiotikë, bakterofage, mbe-tje të lëndëve pas-truese. Si rregull kultura bakteriale hidhet në qu-mësht afërsisht në temp-eraturën 300 C gjatë kohës që vaska e mpiksjes është duke u mbushur, kjo bëhet:
• Për të pasur një shpërndarje të mirë dhe të njëllojtë të mikroflorës
• Për t’u dhënë kohë baktereve të ambjentohen me mjedisin e ri, koha e nevojshme nga inokulimi deri tek zhvillimi quhet PERIUDHA E PARAMA-TURIMIT është 30÷60 min. Sasia e kulturës varet nga lloji i djathit. Në të gjitha llojet e djathërave, marrja e ajrit duhet të shmanget kur qumështi dërgohet në vaskën e djathit sepse kjo do të cënonte cilësinë e masës së mpiksur dhe do të krijonte mundësi për humbjen kazeinës në hirrë.
STAZHIONIMI BIOKIMIK I KREMËS. Proceset biokimike që ndodhin nga mikroflora e dëshiruar por edhe nga mikroorganizmat e dëm-shme përc-aktojnë shijen, aromën dhe cilësinë e gjalpit veçanërisht nga krema e fermentuar.
Qëllimi i teknologjisë është të krijojë kushte për të zhvilluar mikro-florën e dobishme që i hidhet në formën e kulturave të pastërta ba-kteriale dhe mundësisht të frenohet veprimtaria jetësore e mikro-florës së padëshiru-ar. Me transformimet që bëhen prodhohet acid laktik, gjithashtu kultura bakteriale e gjalpit permban edhe baktere aromatizuese të cilat me zberthimet që bejne formohen: lëndë siç është diacetili, etanoli, acide yndyrore dhe i japin veti organolep-tike të veçanta aromë dhe ere disi e harruar keto kohet e fundit!!!!.
Stazhionimi biokimik kryhet edhe me mikrofloren natyrale qe permban krema, përvoja qindravjeçare e ka realizuar në kushte artizanale ku edhe sot vazhdon. Kulturat natyrale ështe kosi i fresket dhe dhalla që përmban mikroflorën e dobishme. Në fillim përgatitet kosi me qumësht të cilësisë së mirë, pastaj me këtë përgatitet një sasi tjetër kosi e cila do të përdor-et direkt për stazhionimin e kremës, kështu bëhet një lloj rigjenerimi i mi-kroflorës. Teknikët tanë “për shaka” shpesh thonë se kjo është kultura e pastër për baxhot malore.

VAZHDON ___________________

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 03 Mar 2023, 19:44

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit VAZHDIMI....

PËR KULTURAT E PASTËRTA BAKTERIALE; Më e rëndësishmja në këtë hallkë të procedures teknologjike është: përgatitja e kulturave të pastërta bakteriale si dhe trajtimi i tyr qe do te thote aktivizimi i tyre.
Për këtë është folur hollësisht më lart, si dhe në LIBRIN
- 1. Kulturat e pastërta për stazhionimin biokimik të kremës janë të tipit LD ose L që do të thotë se ato përmbajnë baktere që prodhojne lende aro-matike = diacetylactis 0.6% dhe 13% (Cit + Lactococci) dhe Leuc.-Citrovorum nga 0.3 deri 5.9% të numërit të përgjithshëm të bakte-reve, leuconostoc mesenteroides sp cremoris, ose vetëm të tipit të dytë, rrallë ose aspak do t`a gjeni një gjalpe te tille tek ne!!!!
Acidi laktik, diacetili dhe acidi acetik janë aromat më të rëndësishme që prodhohen nga bakteret, prodhimi i substancës më arom-atike në gjalpë di-acetili varet nga prania e oksigjenit. Stazhionimi (maturimi) biokimik i kremës bëhet në regjime të ndryshëm dhe në kushte të ndryshme, parimi është: Në temperatura të ulëta rritet sasia e majasë teknike dhe koha e qëndrimit zgjatet dhe e kundërta në temperatura relativisht më të larta shkurtohet koha.
. Konsumatoret pergatisin produktet e qumeshtit sipas deshires se tyre, me pak ose aspak yndyre, pa sheqer dhe jo siç ndodhe me disa tregetare qe importojne ushqime PROBIOTIKE me permbajtje yndyre > 10%, shum sheqer kur dihen pasojat negative per shendetin e njeriut në çdo moshe.
. Kjo perqindje e larte sheqeri me presionin osmotik te rritur vë ne pikpyetje veprimtarine jetesore te baktereve te mira. (A mundet te jetoje njeriu ne thellesi te detit ? JO sepse nuk e lejon presioni i lar-te, e njejta gje ndodhe edhe me bakteret tona “ TË MIRA” atehere ne qofte se nuk jane te gjalla ky produkt per mua nuk ka vlere.
. Keta produkte duke u pergatitur ne shtepi, eshte e sigurte se permbajne baktere “TË MIRA” te gjalla dhe aktive dhe ne numur mak-simal per çdo ml. produkt duke ndikuar më se miri ne shendetin e njeriut.
. Kjo pike sherben edhe per konsumatoret të marrin informacion te plote per vetite e kulturave bakteriale dhe udhezimet teknike per perdorimin e tyre sepse ato evolojne vazhdimisht, ne çdo kohe behen studime shkencore.
. Kohet e fundit po vrehet nje fenomen, jo vetem tek ne por edhe ne vendet e BE, pa asnje argument teknik, po perdoren kultura bakteriale te tjera per te vetmen aresye; se kushtojne më pak dhe se zgjasin afatin e perdorimit te produkteve!!!!mirepo kjo jo gjithmone perputhet me vetite ne dobi te shendetit te njeriut, prandaj le te zgjedhe vete konsumatori.
Deshiroj t`a rispjegoj sepse e shoh se pak haber kane njerezit, per-fshi ketu edhe teknologet!!
Ne një bisede me koleget – miq diku jashte vendit tone, u perserit pyetja Pse francezet edhe pse konsumojne goxha bulmetrat ne gjakun e tyre ka shum pak LDL (Kolesterol i keq) ??!!! aq sa edhe bota eshte bere disi xheloze? Miqet e mij teper te axhornuar me te rejat e shkences dhane mendi me te njejta dhe si konkluzion midis argu-mentave te tjere ku perfshihet;
. Dieta Mesdhetare, Peshku, fruta-zarzavade, stervitja fizike dhe një gote vere e KUQE eshte edhe konsumimi i 50 gr DJATHE ROKFORT - Çfare ndodhe?
Do te mundohem t`a bej te qarte: Kur ne prodhojme djathe te staxhionuar ne pergjithesi nuk zberthehet yndyra aq e vertete eshte kjo, sa qe po te ndodhe ne e konsiderojme me te drejte DIFEKT mirepo në djathin ROKFORT i prodhuar me mykun PENICILIUM ROKFORT qe eshte ne fshatin francez ROKFORT ndodhe zberthimi i yndyres, atehere lind pyetja po me Kolesterolin qe ne fakt eshte lipid – yndyredhe shqeteson mljona njerz ne bote, si do te sillet ky myk? Kuptohet se edhe ate do t`a shkaterrroje. Atehere ne qofte se dikush merr guximin t`a prodhoje kete djathe besoj se te gjithe do te jemi te nje mendje qe kete kulture bakteriale t`a sigurojme nga Franca dhe pikërisht Rokfort aty ku ka lindur ky djathe mijera vjet me pare.
Per mendimin tim eshte i nevojshem nje organizim më i mire i im-portimit te kulturave bakteriale, ka shum probleme teknike qe as nuk mund te diskutohet se mund t`i japin zgjidhje njerëz jashte profesionit, kudo ne bote funksionojne ne çdo qytet qendra te specializuara per trajtimin dhe shitjen e tyre kjo ka si qellim; të administrohen nga profesioniste, të zgjidhen në pershtatje me produktin, te jene të pasterta nga na bakteriale, here mbas here te analizohen etj, kete punë më mire se kushdo mendoj se behet nga një institucion që varet nga shteti.

1.png
1.png (241.44 KiB) Viewed 3477 times2.png
2.png (218.56 KiB) Viewed 3477 times


3.png
3.png (913.16 KiB) Viewed 3477 times


4.png
4.png (550.92 KiB) Viewed 3477 times
FUND

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 07 Jun 2023, 10:38

SI T`A PRODHOJ DJATHIN SHARRI NË PUNISHTEN TIME?

( Më pyet nji teknolog i djathit)

Së pari, kete djathe un nuk e njoh praktikisht, vetëm e kam degus-tuar prandaj një pergjigje më të sakte do merrnit nga teknologet e vendit ku pro-dhohet në Kosove.
Kam lexuar materjale teknike se si veprojne në zona te ndryshme për përgatitjen tij në menyre artizanale por në qofte se kerkon t`a prodhosh per të furnizuar tregun, ështe mirë t`i kesh parasyshe disa këshilla:

E rendesishme eshte të bindesh, a e pëlqejne konsumatoret tane dhe së dyti mbasi të jetë miratuar proçedura teknologjike duke percaktuar parametrat teknologjik deri ne staxhionimin e plote te djathit si dhe të miratohet standarti i tij me të gjithe treguesit fiziko-kimik.

Si përgatitet Djathi i Sharrit?
Në shumicen e rasteve, pohojne ata që e prodhojne, veprohet keshtu; qumështi i deles, i sapo mjelë dhe i kulluar, ngrohet në një temperaturë prej 35 deri në 37 gradë Celsius !!!!!.

PS! A duhet të pasterizohet qumeshti? (Për mendimin tim duhet te pasterizohet sepse nuk ka prova që gjate pervlimit te jete zhdukur mikroflora gazo-formuese dhe mikroorganizmat e tjera.
Pas kësaj, në vartësi me sasine e qumeshtit, i shtohet majaja e djathit per të bere mpiksjen, për 40 litra qumësht shtohet një lugë mesatare nga ky lëng.!!!

PS! Sasia e majase percaktohet me formule (Lexo Librin – 1)
Procesi i mpiksjes zgjatë rreth 40 minuta. E gjithë kjo më pas përzihet dhe hidhet në një enë më të madhe me napë dhe kullohet, në mënyrë që djathi i pastër të mbetet në formë të pogaçes.

PS! Duke u mbeshtete ne pervojen më të mire, gjykoj se duhet te percaktohet në detaje dhe të unifikohet perpunimi i mases se mpiksur në kazan ashtu siç veprohet per çdo lloj djathi.

PS! Të nxirret rezja e prodhimit sipas procedures teknologjike te unifikuar dhe te miratuar nga byroja e standarteve.
Djathi i tillë vendoset në një dërrasë ahu, që të mos marrë ndonjë aromë. Pas tre ditësh zverdhet dhe më pas thyhet ose pritet në copa.
Më pas lihet të thahet, varësisht nga vendi ku ruhet. Nëse ruhet në stan atëherë aty duhet të ketë qarkullim ajri, ndërkaq nëse ruhet në shtëpi ose në fabrikë, atëherë ky proces kryhet duke perdore pajisjet perkatese që sigurojne parametrat dhe kushtet per maturimin normal të djathit Sharri si; (Temperatura e ambjentit – Lageshtina relative e ajrit dhe shpejtesia e qarkullimi te ajrit në depon e stazhionimit.
Këta parametra duhet të jene percaktuar ne proceduren teknolo-gjike.
Megjithatë, në këtë faze nuk përfundon puna. Djathi i thyer ose i prerë që vendoset në kavanoza ose në ndonjë enë tjetër, duhet të njomet me lëng të kripur, i cili mund të pergatitet sipas menyrave te njohura. Kështu lihet për 10 ditë. Vetëm pas kësaj procedure dja-thi është i gatshëm për konsum.
PS!! Koha e maturimit eshte mire të percaktohet sakte deri sa dja-thi te kete plotesuar ato kerkesa tregues organoleptike (shija - aroma – struktura) dhe jo siç paraqitet shpesh here ne fotot e Internetit sepse ajo strukture më teper presupozon fryerje te hereshme te djathit që do te thote ne fazen fillestare djathi ka kaluar fermenti-min gazor të padeshirueshem qe do te thote jane te pranishme bakteret coli aerogenes kjo vjen nga mos respektimi të kushteve higj-eno – sanitare ne prodhim dhe injorimi i pasterizimit te qumeshtit, ndryshe duhet të zbatohet një përvlim i mases se djathit i cili të arrijë t`i shkaterroje keto baktere.
Ështe domosdoshmeri mbasi të diskutohen me specialistet – teknologet – mjeshtrat e prodhimit te djathit dhe të miratohet një procedure teknologjike më e mira e mundeshme, kjo te behet ligj dhe te zbatohet nga te gjithe eshte e vetmja menyre qe krijon mundesi te kontrollohet dhe nuk lejon rebelim teknologjik.
Ka të dhena se, për shkak të " përmbajtjes së lartë të yndyrës", kanë hequr dorë nga prodhimi i djathit nga qumështi i deleve, dhe se e prodhojnë nga ai i lopës.

PS! Teknologjia e pergjitheshme e djathit na mëson se si standartizohet yndyra ne qumeshtin si lende e pare dhe na jep mundesi te prodhojme djathin me yndyren e deshiruar duke plotesuar kerkesat e konsumatoreve te çdo moshe. (Shiko LIBRIN - 1)

Procesi i KRIPJES “njelmësimit”, temë e shpeshtë e polemikave thonë prodhuesit.
Procesi i kripjes - njelmësimit është shpesh një shkak për grindje midis admiruesve të djathit!!!. Kritikët thonë se është shumë i njel-mët dhe për këtë arsye shumë njerëzve nuk u pëlqen, sidomos në vendet e Evropës Prëndimore.
PS! Kërkesat e konsumatoreve duhen respektuar sepse jo vetem lidhen me shijen por ajo që ka më shum rendesi kripa e tepert, rre-zikon shendetin, prandj duhet te veprohet (Shiko Librin – 1)
Lidhur me permbajtjen e kripes ne djathin Sharri si dhe per çdo dja-the tjeter nuk eshte më fakultative sepse nuk eshte çeshtje shije na pelqen ose jo por eshte problem qe lidhet me shendetin e konsum-atoreve. Të gjithe e dijmë pse teknologet na ofrojne djathera me permbajtje te larte kripe dhe Europa nuk i pranon asnjehere, po ne pse i lejojmë!!!? per kete ne vartesi me % e kripes qe do te kete dja-thi (gjithmone te ulet < 4%) pergatitet she-llira dhe percaktohet koha e qendrimit ne kriposje.

1.png
1.png (194.23 KiB) Viewed 2776 times


2.png
2.png (661.54 KiB) Viewed 2776 times


3.png
3.png (513.91 KiB) Viewed 2776 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 10 Oct 2023, 18:13

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

Miku im më tha se ke kohe që nuk po poston materjale (te cilat ai i ndjek) por pergjigjeja ime eshte se; me kete indiferentizem dhe errësire teknologjike nuk besoj se ndjehet mungesa!!
Sidoqofte un do te vazhdoj......

KËRKIMET E FUNDIT TREGUAN: QUMËSHTI ËSHTË I DOBISHËM PËR TË GJITHË!

Për shumë prej nesh, ku bej pjese edhe un, qumështi lidhet me kujtimet e fëmijërisë, është produkti i parë që njeriu takon në jetën e tij dhe lind pyetja;
Pse qumështi është kaq i mirë për shëndetin dhe a është i dobishëm ai për të rriturit?

Ekziston një mendim se të rriturit nuk duhet të konsumojnë qumësht, se sistemi tretës i një të rrituri nuk mund të përballojë përpunimin e këtij pro-dukti. Megjithatë, mjekët thonë se të gjithë njerëzit e tresin qumështin në mënyrë perfekte, me përjashtime. Këta të fundit, janë personat të cilëve u mungon enzima laktazë ose eshte në sasi te pakët, e cila zbërthen sheqerin e qumështit. Sigurisht, këta njerëz nuk do të vdesin nga qumështi, por shqetësimi i zorrëve tyre mund të jetë mjaft i fortë.
Në të njëjtën kohë, ka njerëz, trupi i të cilëve thith qumështin e lopës më keq, dhe dikush është shumë i ndjeshëm ndaj qumështit të dhisë.
Ekspertët shpjegojnë se kjo varet kryesisht nga gjenotipi. domethënë, çfarë lloj qumështi kanë konsumuar paraardhësit tanë në sasi më të mëdha, atëherë na përshtatet.
Për këte temë eshte folur aq shum sa vetëm ne kete Faqe Facebuku ka dhjetra faqe materjal beshkëkohor. !!!!!!

Shkencëtarët gjithashtu theksojnë se qumështi me yndyre te plote ( I pa skremuar) i lopës ose i dhisë nuk është i përshtatshëm për fëmijët e vegjel. E gjitha kjo, ka të bëjë me përbërjen e qumështit të nenes i cili ndryshon nga qumështi i kafshëve qumesht-dhenese..
Megjithëse teknologjitë moderne për prodhimin e formulave të qumështit për foshnjat janë shumë afër përsa i përket përbërësve kryesorë me qumë-shtin e nënës.
Shkencëtarët nga universitetet e Bristol dhe Cardiff kryen një studim që tregoi qartë se qumështi përmirëson shëndetin.
Studimi përfshinte persona të moshës 62 deri në 86 vjeç. për një kohë të gjatë mbi temën e zakoneve dhe dietës. Në të njëjtën kohë, u morën parasysh zakonet e vetëm atyre njerëzve që kishin të dhë-nat mjekësore të fëmijëve që u studiuan nga shkencëtarët, rezultoi se një sasi e madhe qumështi dhe mëngjezet e rregullta në fëmijëri për shumë rezultuan të ishin çelësi i shëndetit deri në pleqëri. Ishte gjithashtu interesante se ata që pinë qumësht dhe në mëngjes pre-ferojnë përgjithësisht ushqim më të shëndetshëm se sa ata që nuk ndjekin korrektësinë e dietës së tyre.

Sipas mjekëve, fëmijët 2-3 vjeç duhet të pinë 2 gota qumësht në ditë, fëmijët 4-8 vjeç - 2,5 gota në ditë po keshtu edhe të rriturit kanë përfitime shëndetësore.
Një tjetër zbulim në lidhje me përfitimet e qumështit dhe produkteve të qumështit është bërë nga shkencëtarët, u zbulua se qu-mështi ndihmon jo vetëm për të hequr qafe shumë sëmundje, por edhe për të ruajtur lëkurën e re, për të përmirësuar çehren. Për shkak të përmbajtjes së lartë të kalciumit në produktet e qumështit, kolagjeni sekretohet intensivisht në trup - një substancë përgjegjëse për mungesën e rrudhave dhe elasticitetin e lëkurës. Për më tepër, të gjithë e dinë se kalciumi forcon kockat, dhe për këtë arsye sëmundje të tilla të lidhura me moshën si, për shembull, osteopo-roza, kërcënojnë në një masë më të vogël adhuruesit e qumështit. Mund të shihet se qumështi është shumë i popullarizuar në mesin e atletëve dhe jo rastësisht. Në një sasi prej vetëm gjysmë litri, ky produkt mund të plotësojë nevojën e trupit për proteina me 20%. Dhe produktet e fermentuara te qumështit largojnë toksinat nga trupi dhe janë ndihmësi i parë për të ruajtur funksionimin normal të traktit gastrointestinal.

1.png
1.png (269.1 KiB) Viewed 1928 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 17 Oct 2023, 10:43

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

SKREMATRIÇE PËR SKREMIMIN E QUMESHTIT DHE HIRRËS

Dikush (perpunues qumeshti) gjate bisedes që po kerkonte ndihme teknike, u habit se gjiza u prodhonte edhe nga hirra e djatherave!!!
Pra paska edhe keshtu; jemi me fat që akoma kemi teknolog që dijne të perpunojne qumeshtin.
MEGJITHATE:
A e dijnë konsumatoret pse jane te privuar te konsumojne djathe me pak yndyre madje në botë realzohet çdo kerkese e konsumatorit per sasine e yndyres qe duhet te kete djathi sipas deshires, ne vartesi me gjendjen e tyre shendetesore ashtu siç vepron gjithe dyrnjaja?
Po që eshte i detyruar te konsumoje Rikoten apo gjizen nga hirra e djatherave me permbajtje yndyre te larte e cila më shum i sjelle dëm se sa shendet????!!!!
Mos harroni se Rikoten e perdorin sidomos italjanet por edhe ne kemi dekada që ia njohim vleren ushqyese – ajo kuron mëlçine sepse permban metionine, por jo me permbajtje të larte yndyre, dhe cili eshte shkaku: sepse disa pseudoteknolog ngurrojne te perdorin kete pajisje te thjeshte e cila sherben per skremimin e një pjese te qumeshtit e cila duke u bashkuar me qumeshtin me yndyre te plote ne raportin e duhur sjell stabilizimin e yndyres ne djathe. Kjo sherben edhe edhe per skremimin e hirres e cila kur del nga djatherat permban deri 1% yndyre!!!! mirepo ka edhe nga ata që na ofrojne djathe me me permbajtje yndyre 0 %; mendoj se ky eshte ekstremizem, sepse djathi eshte teper i forte nuk ka shije etj.

Si duhet të veprojmë:
Jo rralle degjoj: Nuk e dua djathin e deles sepse ka shum yndyre!!!!!
konsumatoret nuk kane faj, jemi ne që nuk u a spjegojme, por jane edhe disa pseudoteknolog që se bashke me shitesat e paditur, kane krijuar nji lëmsh sa që kur jam ne pozicionin e klientit nuk mund të reagoj.
O njerez; vertete qumeshti i deles ka më shum yndyre se qumeshtrat e tjere, por teknologjia permbajtjen e yndyres në djathe nuk e ka lene ne "dore të deles" por dihet se rrezja e djathit (qe do te thote nga 100 kgr qumesht dele merret më shum djathe) dhe duke u pjestuar kjo sasi yndyre me sasine e djathit del perqindja e yndyres ne djathe sipas deshires tone, aspak e veshtire, nji llogaritje e thjeshte pakesojme yndyren ne qumesht per te fituar djathe me më pak yndyre, enjejta gje eshte edhe per gjizen - rikoten.

E spjegova per konsumatoret sepse perpunuesit e qumeshti duhet ti din keto veprime elementare.

Midis shumëllojshmerisë së seperatoreve eshte edhe tipi më i thjeshte që po paraqesim me poshte sepse nuk mund te kete punishte perpunimi qumeshti – baxho – fabrike pa kete pajisje.
Gama e plotë e MILKY nga JANSCHITZ GMBH ndarës yndyre gjysmë-profesionale per skremimin e qumështit dhe hirrës së djatherave: FJ130 EAR LL, FJ350 EAR dhe FJ600LL..konstruksion në çelik inox, motorë pa furça (pa furça) për të siguruar jetë të gjatë dhe higjiena dhe pastërtia maksimale, me kapacitete nga 130 deri në 600 lt/h. per punishtet e vogla. të prodhuara në Austri.
Skrematriçe kap. nga 130 deri në 600 lt/h. të prodhuara në Austri.

1.png
1.png (772.09 KiB) Viewed 1893 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 22 Nov 2023, 11:04

VO! M I K R O F I L T R I M I. = TEKNOLOGJI E RE

Nuk po vleresohet sepse nuk eshte kuptuar jo vetem nga konsumatoret por edhe nga perpunuesit e qumeshtit!!!!

Studiuesit e Universitetit Cornell kanë zbuluar se heqja e mikroorganizmave dhe qelizave somatike nga qumështi i papërpunuar duke përdorur filtrimin me membranën speciale mund të përmirësojë ndjeshëm sigurinë, cilësinë dhe jetëgjatësinë e qumështit dhe produkteve të qumështit.
Për të vlerësuar efektin e mikrofiltrimit në rritjen e jetëgjatësisë së qumështit dhe rritjen e mikro-organizmave në qumështin e papërpunuar, të pasterizuar dhe qumështin pas filtrimit me membranë:

. Qumështi i mikrofiltruar dhe më pas i pasterizuar ishte = "i pastër" për 14 javë,
. i pasterizuar = vetëm për 40 ditë,
. i mikrofiltruar = për 21 ditë dhe
. i papërpunuar =për 7 ditë.

Po qumeshti i mikrofiltruar dhe i sterilizuar me regjimin teknik UHT. = Pergjigjen e pyetjes teknologet do t`a gjejnë ne qofte se studjojne me pergjegjesi literature teknike dhe konkretisht : “Teknologjite e reja te perpunimit te qumeshtit” ndersa konsumatoret mund t`a shohin ne disa supermarkete ku kete artikull ushqimore e menaxhojne ata qe marrin vesh nga kjo pune.
Mikrofiltrimi mund të rrisë shumë jetëgjatësinë e produktit, sepse pasterizimi nuk është efektiv kundër sporeve dhe qelizave somatike, dhe bakteret e vdekura kufizojnë jetëgjatësinë e qumështit të pas-terizuar për shkak të enzimave të çliruara.

Shkolla e Lartë Agrare Luis de Queiroz (Brazil) dhe Laboratori i Kërkimeve Teknologjike të Qumështit (Francë) zbuluan se mikro-filtrimi paraprak i lëndës të parë të përdorur për përgatitjen e qumështit të pijshëm (per treg) rrit "jetën" e tij me 3 deri në 5 herë.
Kjo sugjeron se siguria shëndetësore e djathrave të prodhuar nga qumështi i papërpunuar i mikrofiltruar është të paktën ekuivalente, dhe ndoshta edhe më e lartë, sesa djathrat e prodhuar nga qumështi i pasterizuar.

Shoqata Amerikane e Shkencëtarëve të Qumështit kreu një studim.
Qumështi i skremuar i papërpunuar u mikrofiltrua, u pasterizua në 72°C për 15 sekonda dhe u ftoh në 6°C.
Në tre prova, numri i baktereve të qumështit të papërpunuar u re-duktua nga 2.400, 3600 dhe 1.475 cfu/ml në 0.240, 0.924 dhe 0.920 cfu0. /ml, përkatësisht, nga përdorimi i mikrofiltrimit = rezultat i paparë.
Qumështi i skremuar i pasterizuar i mikrofiltruar më pas u ruajt në secilën nga katër temperaturat (0.1,2.0, 4.2 dhe 6.1°C) dhe numri total i baktereve u përcaktua çdo javë pas periudhës 92 ditore.
Pas 92 ditësh, vetëm 50% e kampioneve të ruajtura në 6.1°C dhe 12% e kampioneve të ruajtura në 4.2°C tejkaluan numrin total të baktereve prej 20,000 cfu/mL.
Asnjë mostër e ruajtur në 0.1 ose 2.0 gradë C nuk arriti nivele të dallueshme të baktereve gjatë studimit.
Kjo eshte njera anë qe ka te beje me rritjen e qendrueshmerise se qumeshtit por ajo që ka edhe më shum rendesi eshte fakti se:
Duke e kaluar qumeshtin e paperpunuar d.m.th. ate që grumbullo-het nga fermat dhe fermerët me permbajtje bakteriale mjaft të larte të gjitha keto ndalen nga membrane e mikrofiltrimit.
Duhet të jete e qarte se qumeshti i paperpunuar permban nje sasi shum te larte qeliza somatike qe perfaqesojne ruazat e bardha , trupa të vdekur gjate luftes qe zhvillon organizmi i kafshes – qumesht dhenese gjate betejave me mikrobet ne raste semundje e sidomos kur preket nga mastitis, megjithese se nuk jane te gjalla perseri kjo eshte një mase biokimike që nuk shihet me sy të mire nga mjekesia duke i mbajtur membrana e qumeshti do te jete teper më i paster.

PS!
Kur vendosni te bleni qumesht per konsum me regjim termik UHT, ne kuti, vleresojeni mbishkrimin ne etikete MICROFILTRATO sepse do t`i beni nje sherbim shendetit tuaj ashti siç vepron gjithe bota.
MILKNEWS.T
milknews.t

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 26 Nov 2023, 10:43

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

TREGUESIT MIKROBIOLOGJIK PER QUMESHTIN ME UHT.

Ështe e qartë se qumeshti i sterilizuar me regjim termik UHT, që perdoret per konsum (per t`u pi) dhe që tregetohet edhe tek ne, ështe vertetë i sigurtë dhe per kete duhet të kemi besim, por organet që merren me importimin ose pergatitjen në vend gjithmone duhet të jenë të vemendeshem per sig-urine e tij. Edhe pse i tillë ka disa norma që studjuesit perfshi edhe ata të sigurise se shendetit të cilët keshillojne të zbatohen.

. Së pari nepermjet analizave kontrollohet në se eshte zbatuar me rigorozitet regjimi termik dhe ambalazhimi aseptik.

Qumësht dhe (krema) i sterilizuar dhe UHT i pijshëm. Gjatë kontrollit mikrobiologjik rutinë të një produkti me sterilizim dhe mbushje aseptike, deri në 100 mostra merren nga çdo grup në intervale të rregullta për të përcaktuar statusin e sterilitetit industrial. Për të ko-ntrolluar produktin e prodhuar me metodën me dy faza, me kusht që të ftohet në 20-30 ° C, deri në 100 mostra merren nga nji parti. Në se temperatura e ftohjes është mbi 30 ° C dhe produkti ruhet në kushte të tilla për më shumë se një orë, atëherë merren 100 mostra të tjera për të identifikuar sporet e mikroorganizmave term-ofile.
Me një proces të qëndrueshëm teknologjik, produktet e gatshme monitorohen të paktën dy deri në tre herë në javë.
Nëse të paktën një mostër jo-sterile gjendet në kampionin e specifikuar, çdo grup inspektohet çdo ditë derisa të gjitha mostrat në tre mostrat e fundit të jenë sterile.
Për të identifikuar qelizat vegjetative dhe sporet e baktereve mezo-filike aerobike, mostrat e qumështit (të sterilizuara) mbahen në një termostat në 37 ° C për tre ditë, kremi i sterilizuar - deri në pesë ditë, pas së cilës ato ekzaminohen në pamje dhe shije.
Për të zbuluar sporet e baktereve aerobike termofile, këto mostra mbahen në 55 ° C për pesë ditë.

Qumështi dhe kremi i sterilizuar konsiderohen industrialisht sterile nëse, pas inkubimit, nuk vërehen ndryshime vizuale në konsistencën dhe shijen e produktit (aciditeti i titruar nuk duhet të rritet me më shumë se 2 ° T).
Para fillimit të çdo cikli teknologjik monitorohet gjendja sanitare dhe higjienike e pajisjeve. Për këtë, larjet merren nga njësitë dhe pajisjet.
Në rastin e një metode me dy faza, në seksionin e linjës nga para-sterilizuesi deri te makina mbushëse, shishet dhe guarnicionet e tapës, ajri në punëtori monitorohet domosdoshmërisht çdo 10 ditë: nga numri i përgjithshëm i baktereve ( jo më shumë se 50); nuk lej-ohet prania e majave dhe mykut.
Me një sterilizim të vetëm të qumështit, mostrat merren në rrjedhën nga një rezervuar i ndërmjetëm duke përdorur një pajisje speciale për marrjen e mostrave në një balonë me një kapacitet 3-10 litra: në vëllimin e specifikuar, qelizat vegjetati ve të baktereve dhe sporeve duhet të mungojnë.
Me metodën e sterilizimit me dy faza, marrja e mostrave kryhet menjëherë pas mbushjes në shishe (tre shishe gjatë një ndërrimi: në fillim, në mes, në fund të mbushjes).
Numri i përgjithshëm i baktereve nuk duhet të kalojë 100 për 1 cm3, dhe sporet termofile nuk duhet të kalojnë 10 qeliza. Në të njëjtën kohë, cilësia e produktit të përfunduar kontrollohet nga treguesit fizikë dhe kimikë.

PS!
Pë nji pseudoteknolog, keto kerkesa jane të pa perceptueshme prandaj eshte urgjente pergatitja e mikrobiologeve dhe inxhinjereve teknolog per perpunimin e qumeshtit, ne qofte se eshte e pamundur te pergatiten në vend, te dergohen jashte sepse ka fakultete ku brenda 3 – 4 viteve pergatisin kuadro te tille keta do ta bejne te mundur integrimin e industrise se qumeshtit atje ku deshirojme të shkojme.

1.png
1.png (42.88 KiB) Viewed 1485 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 267
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: TEKNOLOGJIA E PERPUNIMIT TE QUMESHTIT - TRADICIONALE DHE BASHKEKOHORE

Postby Fatlum Dibra » 05 Dec 2023, 17:30

INDUSTRIA E QUMESHTIT

KËRKIMET E FUNDIT TREGUAN: QUMËSHTI ËSHTË I DOBISHËM PËR TË GJITHË!

Për shumë prej nesh qumështi lidhet me kujtimet e fëmijërisë, është produkti i parë që njeriu takon në jetën e tij.
Pse qumështi është kaq i mirë për shëndetin dhe a është i dobishëm ai për të rriturit?

Ekziston një mendim se të rriturit nuk duhet të konsumojnë qumësht, se sistemi tretës i një të rrituri nuk mund të përballojë përpunimin e këtij produkti. Megjithatë, mjekët thonë se të gjithë njer-ëzit e tretin qumështin në mënyrë perfekte, me përjashtime të rralla.

Këta të fundit përfshijnë personat të cilëve u mungon enzima laktazë, e cila zbërthen sheqerin e qumështit. Sigurisht, këta njerëz nuk do të vdesin nga qumështi, por shqetësimi i tyre i zorrëve mund të jetë mjaft i fortë.
Në të njëjtën kohë, ka njerëz, trupi i të cilëve thith qumështin e lopës më keq, dhe dikush është shumë i ndjeshëm ndaj qumështit të dhisë. Ekspertët shpjegojnë se kjo varet kryesisht nga gjenotipi. Domethënë, çfarë lloj qumështi kanë konsumuar paraardhësit tanë në sasi më të mëdha, atëherë na përshtatet.
Shkencëtarët gjithashtu theksojnë se qumështi i plotë (me yndyre te plote) i lopës ose i dhisë nuk është i përshtatshëm për fëmijët. E gjitha kjo ka të bëjë me përbërjen e qumështit të nenes i cili ndryshon nga qumështi i kafshëve. Megjithëse teknologjitë moderne për prodhimin e formulave të qumështit për foshnjat janë shumë afër përsa i përket përbërësve kryesorë me qumështin e nënës.

Shkencëtarët nga universitetet e Bristol dhe Cardiff kryen një studim që tregoi qartë se qumështi përmirëson shëndetin. Studimi përfshinte moshat 62 deri në 86 vjeç. Si rezultat, rezultoi se një sasi e madhe qumështi dhe mëngjezet e rregullta në fëmijëri për shumë rezultuan të ishin çelësi i shëndetit deri në pleqëri. Ishte gjithashtu interesante se ata që pinë qumësht dhe në mëngjes preferojnë për-gjithësisht ushqim më të shëndetshëm se sa ata që nuk ndjekin ko-rrektësinë e dietës së tyre.
Sipas mjekëve, fëmijët 2-3 vjeç duhet të pinë 2 gota qumësht në ditë, fëmijët 4-8 vjeç - 2,5 gota në ditë dhe të rriturit me përfitime shëndetësore mund të pinë 3 gota qumësht.
Një tjetër zbulim në lidhje me përfitimet e qumështit dhe produkteve të qumështit është bërë nga shkencëtarët. Pra, u zbulua se qumështi ndihmon jo vetëm për të hequr qafe shumë sëmundje, por edhe për të ruajtur lëkurën e re, për të përmirësuar çehren. Për shkak të përmbajtjes së lartë të kal-ciumit në produktet e qumështit, kolagjeni sekretohet intensivisht në trup - një substancë përgjegjëse për mungesën e rrudhave dhe elasticitetin e lëkurës. Për më tepër, të gjithë e dinë që kalciumi forcon kockat, dhe për këtë arsye sëmundje të tilla të lidhura me moshën si, për shembull, osteopor-oza, kërcënojnë në një masë më të vogël adhuruesit e qumështit. Mund të shihet se qumështi është shumë i popullarizuar në mesin e atletëve dhe jo rastësisht. Në një sasi prej vetëm gjysmë litri, ky produkt mund të plotësojë nevojën e trupit për proteina me 20%. Edhe produktet e fermentuara te qumështit largojnë toksinat nga trupi dhe janë ndihmësi i parë për të ruajtur funksionimin normal të traktit gastrointestinal.

Qumështi: Duhet t`a konsumojmë apo jo?

Mbështetësit e një jetese të shëndetshme refuzojnë qumështin, pa-si e konsiderojnë atë të pashëndetshëm. A është me të vërtetë?

Ekspertët mblodhën mite rreth qumështit për të kuptuar se ku ësh-të e vërteta dhe ku ka frikësime të kota
Siç e dini, qumështi është përfshirë në shumicën e rekomandimeve dietike në botë por shpesh njerëzit dëgjojnë se është i pashëndet-shëm. Sigurisht, konsumimi i qumështit është vërtet i kundërindi-kuar për disa njerëz, por a do të thotë kjo se ai është i dëmshëm për të gjithë?!!!

Tendenca për të refuzuar qumështin erdhi nga Perëndimi. Në fillim të shekullit të njëzetë, refuzimi i produkteve të qumështit u promovua nga mbështetësit e mjekësisë alternative - Paul Bragg dhe Herbert Shelton.
Punimet e tyre janë kritikuar prej kohësh, por disa nga teoritë e tyre vazhdojnë të marrin interpretime të reja.
Ndoshta intoleranca ndaj laktozës dhe alergjia ndaj proteinave të qumështit janë bërë gjithashtu një arsye për të folur për rreziqet e qumështit.

Mitet për qumështin
1. Qumështi përmban sheqer, që do të thotë se mund të shka-ktojë diabetin e tipit 2. !!!!!!

2. Dr Simon Stinson, nutricionist në Fondacionin Britanik të Ushqyerjes, tha se qumështi përmban rreth 4.7% sheqer (laktozë). Kjo është pak më pak se në manaferrat natyrale, të cilat nuk janë kri-tike për trupin. Gjëja kryesore është të mos konsumoni sasi të më-dha ushqimesh me sheqerna të lira.
Sheqeri i lirë është sheqeri që shtohet përveç sheqernave që gjenden në ushqimet natyrale (mjaltë, fruta, qumësht, perime, manaferrat, etj.). Nëse vendosni sheqer në çaj, në pije, në pasta, atëherë jeni duke konsumuar sheqer pa pagesë.

. Qumështi nga kafshët nuk është i destinuar për njerëzit, kështu që shumë njerëz nuk e tresin atë.!!!

Sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë në SHBA, MedlinePlus, shumë njerëz (rreth 65% e popullsisë) nuk mund ta tresin sheqerin e qumështit (laktozën) për shkak të faktit se trupi i tyre nuk prodh-on enzimën LAKTAZË që e zbërthen laktozën, kjo eshte thene dhe ster-thene, por mungesa e njohurive tek disa njerez e hap kete problem se here qe opozitarët e qumeshtit kan ndonje siklet.. Por kjo nuk do të thote se këta persona nuk mund të konsumojnë qumësht kafshësh.
Në foshnjëri, pothuajse të gjithë prodhojnë laktazë - ajo është e nevojshme për thithjen e laktozës nga qumështi i nënës. Natyra ka përcaktuar që ndërsa rritemi, geni që është përgjegjës për prodh-imin e laktazës "fiket" dhe enzima që zbërthen sheqerin e qumë-shtit pushon së prodhuari, sepse një i rritur nuk ushqehet me qum-ështin e gjirit.
Por pasi njerëzit zbutën kafshët dhe i mbajten në ferma dhe filluan të pinin qumësht në çdo moshë, genet evoluan në atë mënyrë që prodhimi i enzimës nuk u ndal.
Pra ky person fitoi aftësinë për të tretur qumështin në moshën ma-dhore. Por vetëm banorët e atyre rajoneve që historikisht janë të lidhur me konsumin e qumështit nga kafshët shtëpiake kanë aftës-inë për të asimiluar laktozën (Fig. 1). Për shembull, në Europen Veriore deri në 80% e popullsisë tretë qumështin. Por në Afrikë apo Kinë, situata është e kundërt.

1.png
1.png (499.2 KiB) Viewed 3244 times

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests