INDUSTRIA E QUMESHTIT
PËRFITIMET NGA K O S I.
Çfarë është K O S I (kiselo mljako në Bullgari = produkt acido - laktik i Rajonit të Ballkanit.
Ështe një produkt i njohur që merret nga fermentimi bakterial i qumështit. Bakteret që përdoren për të bërë kete lloj kosi fermentojnë laktozën, sheqerin natyror që gjendet në qumësht. Ky proces prodhon acid laktik, i cili më tej vepron me proteinat e pranishme duke i dhënë kosit shijen dhe strukturën unike. Kosi i zakonshëm është një produkt viskoz i bardhë, i trashë kremoze me një shije të këndshme pak të thartë.
Për fat të keq, shumica e prodhuesve shtojnë përbërës të tjerë si sheqeri dhe aromat artificiale në kos për të rritur jetëgjatësinë e tij dhe për t’i dhënë një shije më joshëse, këto lloje kosi nuk janë aq të të shëndeteshem . Nga ana tjetër, kosi i thjeshtë i pa ëmbëlsuar ka një numër përfitimesh të rëndësishme shëndetësore.
- 1.png (606.52 KiB) Viewed 9464 times
Kiselo mljako përmban shumë kalcium - një mineral i nevojshëm për dhëmbët dhe kocka të shëndetshme. Vetëm një gotë kos sig-uron 49% të nevojave ditore të kalciumit. Për më tepër, është i pa-sur me shumë vitamina B, veçanërisht vitaminë B12 dhe riboflavinë, e cila mund të mbrojë një person nga sëmundjet e zemrës dhe disa defekte kongjenitale të tubit nervor. Një gotë kos siguron gjithash-tu 38% të kërkesës ditore të fosforit, 12% të magnezit dhe 18% të kaliumit. Këto minerale janë thelbësore për rregullimin e presionit të gjakut, metabolizmit dhe shëndetit të kockave.
. Kiselo mljako ka shumë proteina, siguron një sasi mbresëlënëse të proteinave - rreth 12 g proteina për 200 g kos. Marrja e mjaftueshme e proteinave është e rëndësishme për rregullimin e oreksit, pasi rrit prodhimin e hormoneve që sinjalizojnë ngopjen. Kjo mund të zvogëlojë automatikisht numrin e kalorive që konsumoni në përgjithësi, gjë që ndihmon në kontrollin e peshës.
. Disa lloje të kosit mund të mbështesin shëndetin e tretjes kosi detyrimisht duhet të përmbajë baktere të gjalla (probiotikë), të cilat janë ose pjesë e majasë ose shtohen pas pasterizimit. Ato mund të jenë të dobishme për shëndetin e tretjes. Disa lloje të probiotikëve, të tilla si bifidobacteria dhe lactobacilli, janë treguar të afta për të zvogëluar simptomat e sindromës së zorrës së irrituar. Përveç kësaj, disa studime kanë zbuluar se probiotikët mund të mbrojnë nga diarreja e shkaktuar nga antibiotikët, si dhe nga kapsllëku.
- 2.png (1010.44 KiB) Viewed 9464 times
Kiselo mljako - KOSI i jonë, mund të forcojë sistemin imunitar
Konsumimi i rregullt i kosit - veçanërisht nëse përmban probiotikë - mund të forcojë sistemin imunitar dhe të zvogëlojë gjasat e prekjes nga sëmundja. Probiotikët gjithashtu ulin inflamacionin në problemet shëndetësore të tilla si infeksionet virale dhe çrregullimet e zorrëve. Studimet tregojnë se në disa raste, probiotikët gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e frekuencës, kohëzgjatjes dhe ashpërsisë së ftohjes së zakonshme. Kosi i pasuruar me vitaminë D mund të forcojë më tej sistemin imunitar. Vitamina D ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të tilla si ftohja e zakonshme dhe gripi.
. Kosi mund të mbrojë nga osteoporoza Kosi përmban disa lëndë ushqyese thelbësore për ruajtjen e shëndetit të kockave, duke përfshirë kalcium, proteina, kalium, fosfor dhe ndonjëherë vitaminë D. Të gjitha këto vitamina dhe minerale janë veçanërisht të dobishme në parandalimin e oste-oporozës, një gjendje e karakterizuar nga dobësimi i kockave.
. Kosi mund të përmirësojë shëndetin e zemrës Përmbajtja e yndyrës në kos është një nga arsyet pse përfitimet e tij shëndetësore janë të disku-tueshme. Përmban kryesisht yndyrna të ngopura, me një sasi të vogël të acideve yndyrore të pangopura. Yndyrnat e ngopura më parë janë menduar se shkaktojnë sëmundje të zemrës, por hulumtimet aktuale tregojnë se nuk është kështu. Nuk ka asnjë provë konkrete që yndyrnat në kos janë të dëmë-shme. Në fakt, kosi mund të përfitojë edhe shëndetin e zemrës. Disa studime tregojnë se ngrënia e yndyrave të ngopura nga produktet me yndyrë të plotë rrit kolesterolin “e mirë” HDL, i cili mund të përmirësojë shë-ndetin e zemrës. Studime të tjera kanë zbuluar se pirja e kosit zvogëlon incidencën e përgjithshme të sëmundjeve të zemrës.
- 3.png (1012.55 KiB) Viewed 9464 times
.
. Kiselo mljako mund të ndihmojë në ekuilibrin e peshës trupore
Duke qenë i pasur me proteina, me ndihmën e kalciumit kiselo mljako ndihmon në rritjen e niveleve të hormoneve që ulin oreksin, siç janë peptidi YY dhe GLP-1. Përveç kësaj, disa studime kanë zbuluar se konsumi i kosit shoqërohet me peshë më të ulët trupore, përqindje të yndyrës trupore dhe peri-metrin e belit. Studime të tjera tregojnë se ata që konsumojnë kos kanë tendencë për të ngrënë më mirë në përgjithësi sesa ata që nuk e konsumojnë atë. Kjo është pjesërisht për shkak të përmbajtjes së saj më të lartë të lëndëve ushqyese krahasuar me përmbajtjen e saj mjaft të ulët të kalorive. Sidoqoftë, disa njerëz duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm kur marrin kos, me aciditet te ulet dhe ne sasi te moderuar pasi kjo mund të çojë në shqetesime ne stomak.
Kosi është armiku numër një i stresit
Studiuesit amerikanë kanë zbuluar se burrat e moshuar që nuk flenë sa duhet janë në rrezik të problemeve të gjakut dhe, më saktësisht, të hipert-ensionit. Rezultatet e studimit tregojnë se mungesa e gjumit të thellë rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut me rreth dy herë. Dihet që mbipesha, pirja e duhanit dhe të tjerët. janë faktorë rreziku për presionin e lartë të gjakut, por studimet e reja vërtetojnë se më e rrezikshmja është mungesa e gjumit të mjaftueshëm ose të mirë. Kjo është arsyeja pse mjekët këshillojnë pacientët të luftojnë stresin për të siguruar një gjumë të mirë të natës.
Edhe studiuesit irlandezë kanë arritur në konkluzionin se jogurti - kosi është produkti për të cilin kanë nevojë njerëzit me gjumë të dobët. Kiselo mljako, për të cilin Bullgaria është krenare, është një antidepresiv natyral dhe ndihmon në lehtësimin e çrregullimeve mendore. Problemet e stomakut mund të shkaktojnë depresion dhe probleme të shëndetit mendor, si dhe të jenë një burim i vazhdueshëm i stresit. Probiotikët aktivë në qumësht kanë një efekt të dobishëm në florën e zorrëve dhe qetësojnë stomakun.
Studiuesit shpresojnë që kërkimet shkencore shtesë, do të provojnë të njëjtën efektshmëri te njerëzit, duke çuar në ndryshime në trajtimin e dep-resionit. Ka ushqime të tjera që kanë efekte anti-stres. Këto janë boronicat, brokoli, pjepri, agrumet, kungull i njomë, vezët, peshku, prodhimet e detit, hudhra, speci jeshil, lakra e kuqe, patatet e ëmbla, domatet - të gjitha ushqimet që përmbajnë anti-oksidantë. Përmbajnë vitaminë B6 dhe vitaminë B12, avokado, bizele, gjalpë kikiriku, salmon, spinaq, fara luledielli, domate, arra, vezë,- gjithashtu. Për shkak të kalciumit dhe magnezit që përmbahen në djathin e verdhë dhe kosin, ato gjithashtu mund të konsiderohen produkte qetësuese sepse relaksojnë fijet muskulore.
- 4.png (269.56 KiB) Viewed 9464 times
Hani kos - zvogëlon stresin dhe na rinon
Për fuqinë shëruese të kosit bullgar tashmë është folur shumë, dhe fama e tij ka kaluar prej kohësh kufijtë e vend – lindjes. Sidoqoftë, ka ende studime të panumërta për të provuar saktësisht se për çfarë është i mirë dhe nëse kosi modern, i cili shpesh here nuk ka asnjë lidhje me atë që kanë konsumuar prindërit, gjyshërit, a i ka ato cilësi për të cilat dihet.
Kjo është arsyeja pse këtu do t'ju tregojmë se çfarë vërtetohet për kosin bullgar dhe pse është e dobishme ta hani atë: - Kosi bullgar ka reputacionin e një superushqimi sepse përveç që është shumë i shijshëm, përmban proteina të vlefshme, magnez, kalcium, kalium, fosfor dhe vitamina. Nëse jeni më-suar të hani disa lugë kos në ditë, do të zvogëloni procesin e plakjes së trupit tuaj dhe do të rinoheni, dhe kjo është provuar shkencërisht. Nuk është rastësi që kosi përdoret për të bërë shumë [maska shtëpiake për fytyrën dhe trupin] dhe është një përbërës në maska për flokë të shëndetshëm;
- 5.png (577.71 KiB) Viewed 9464 times
Kiselo mljako, po e zvogëlon stresin dhe ndihmon në uljen e tensionit .
. Ndihmon gjithashtu për të arritur gjumë të shëndetshëm;
- Nëse konsumoni kos të rregullt, do të mbroni veten nga gripi dhe ftohjet, pasi substancat që përmbahen në të veprojnë si një imunostimulues;
- Mund të bëni edhe një dietë detoksike, e cila shprehet vetëm në marrjen e kosit për një ditë. Sidoqoftë, mos konsumoni asgjë tjetër. Në këtë mënyrë do të pastroni trupin tuaj nga toksinat e grumbulluara dhe menjëherë do të ndiheni më të freskët;
- Sipas studimeve të fundit, nëse pini mjaft kos, mund të luftoni me sukses edhe Parkinsonin. Ky pretendim nuk është provuar ende, por shumica e ekspertëve besojnë se në vetëm disa vjet, të gjithë të sëmurët me Parkinson do të renditen midis konsumatoreve të rregullt të KISELO MLJAKO.
-- Kiselo Mljako funksionon mirë në psoriazë, dhe mund të konsumohet drejtpërdrejt ose të përdoret si kompresë në zonat e prekura.
Çfarë kosi të konsumoni
Kosi është një produkt i lashtë bullgar dhe ka qenë i pranishëm në tryezën e ketij populli për shekuj me radhë.
Kur do të bëni zgjedhjen në rrjetin e tregetise, specialistet e ketij vendi keshillojne se është e domosdoshme dhe teper e rëndësishme të dini se me ligj Kiselo mljako prodhohet vetëm nga qumështi që plotëson rregulloret e legjislacionit bullgar dhe evropian dhe eshtë e papranueshme të përdoren për-bërës të tjerë, përfshirë. qumësht pluhur, niseshte, konservantë, etj.
Eshte ndër produktet që kanë jo vetëm vlerën më të madhe ushqyese, por edhe përfitimet më të mëdha për shëndetin e njeriut. Kiselo mljako, i cili në të kaluarën prodhohej kryesisht vetëm në Rajonin e Ballkanit, tani prodhohet në të gjithë botën dhe është i disponueshëm në të gjitha format dhe shi-jet.
Ekspertet bullgar keshillojnë; “Para se të merrni një nga dhjetëra llojet që janë në dispozicion në dyqanet në vendin tonë, duhet të keni parasysh se kosi në dukje i dobishëm mund të bëhet një kurth, nëse nuk i kushtoni vëmendje asaj që blini.”
Pra kudo në botë ndjehet fryma tjetersimit, që do te thote “liri e madhe” ne ndryshimin e tregueseve te standartit, që ne fakt STANDARTI = duhet të jetë nje marreveshtje e shkruar midis prodhuesit – tregetuesit – konsumatoret .
Këshillë №1 - Zgjidhni më të zakonshmin.
Siç e kemi thënë tashmë, për përgatitjen e kosit ju duhet vetëm qumësht i freskët i lopës dhe. dy specie të baktereve të gjalla Lactobacillus bulgaricus dhe streptococcus thermophilus., të cilat janë në një marrëdhënie simbiotike. Këto mikroorganizma janë përgjegjës për shndërrimin e qumështit në kiselo mljako si dhe vetitë e tij të dobishme.
Nëse dëshironi, atëherë mund të shtoni JU; sheqer, mjaltë, fruta të thata ose të freskëta.
Mos blini kiselo mljako që kanë shumë aditivë. Shmangni kiselo mljako që etiketohen se përmbajnë ëmbëlsues artificialë ose yndyrna të hidrogje-nizuara.
Këshillë 2 - Kushtojini vëmendje përmbajtjes së kalciumit. Po, të gjithë jogurtet përmbajnë kalcium, i cili është thelbësor për shëndetin e kockave, por jo të gjithë kanë të njëjtën përmbajtje. Zgjidhni ate që përmban të paktën 15 për qind të sasisë së rekomanduar ditore të kalciumit, i cili është 1000 mg për një të rritur.
Këshillë № 3 - Mos e vini vehten në siklet duke pretenduar Kiselo mljako me permbajtje të larte yndyre!!!!!!
Por zgjedhja më me mend do të ishte kiselo mljako me gjyse yndyre rreth 1,5%.
Këshillë №4 - Zgjidhni qumësht me baktere të mira Bakteret e mira ose të ashtuquajturit probiotikë janë shumë të ngjashëm me bakteret që banojnë në sistemin tretës të njeriut. Këto baktere mbështesin tretjen dhe funksionimin e traktit gastrointestinal. Fatkeqësisht, pas trajtimit të nxehtësisë së cilës pjesë e qumështit i nënshtrohet, ato zhduken.
Këshillë № 5 - Mos blini kos të ëmbël është më mirë të mos blini kos të ëmbël ose qumësht që përmban fruta (natyral ose jo aq shumë. Kosi normalisht përmban një përqindje të caktuar sheqeri të qumështit, të ashtuquajturën laktozë. Nëse i shtoni asaj përqindjen e sheqerit të shtuar, si dhe sheqerin në fruta, ju do të merrni një produkt mjaft jo-dietik.
Këshillë №6 - Lexoni me kujdes etiketat Kur blini ndonjë gjë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të lexoni etiketën e saj. Në etikten e kiselo mjako mund të zbuloni nëse ai përmban probiotikë të rëndësishëm ose mikroorganizma të tjera të gjalla të shtuara. Mbani në mend se permbajtja me shumice e probiotikeve te gjalle nuk do të thotë domosdoshmërisht kiselo mljako më i mirë ose më i dobishëm, eshte kerkese e domosdoshme por po aq e rendesishme eshte lloji i mikroflores dhe mbasi jeni informuar se cilat baktere do te jene më te dobishme, zgjidhni ate qe quhet “mjedisi i artë.
- 6.png (746.22 KiB) Viewed 9464 times
Kosi bullgar lufton me Parkinsonin
Kiselo mljako i PRODHUAR NË BULLGARI po e theksoj; është në gjendje të luftojë sëmundjen e Parkinsonit. Zbulimi i pabesueshëm u bë nga shkenc-ëtarët gjermanë, Kosi bullgar është bërë një sensacion i vërtetë për mediat gjermane. Sipas ekspertëve, vetëm dy substanca mund të riparojnë qelizat nervore dhe, për habinë tonë të madhe, ato gjenden në frutat e papjekura dhe në kosin tonë. Në sëmundjen e Parkinsonit, janë pikërisht këta neurone që prodhojnë dopaminë që degjenerojnë. Një nga faktorët përgjegjës për gjendjen është një gen i dëmtuar i quajtur DJ-1. Parandalon acidin glukonik dhe laktatin D (-) - të arrijnë në neuronet për të cilat këto dy substanca janë jetike. Sidoqoftë, ekspertët nga Max Planck kanë zbuluar se lakti D (-) - i pranishëm në kosin cilësor Bullgar, mund të merret me këtë problem, por ende nuk ka krijuar mekanizmin e saktë për këtë. Në botimin gjerman të Bild-Zeitung, kiselo mljako vlerësohet si i shijshëm dhe i pasur me baktere të dobishme. Për dekada, shkencëtarët kanë besuar se ka veti të veçanta sepse fshatarët në Bullgari arrijnë një moshë shumë të madhe dha ka shum 100-vjeçarë thuhet gjithashtu.
Sipas një prej shkencëtarëve Anthony Hyman, konsumi i kosit bullgar mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjes së Parkinsonit. Një nga ekspertet, në ekipin tonë të hulumtimit tashmë e ha rregullisht, tha Hyman. Sidoqoftë, në mënyrë që kiselo mljako të përdoret gjerësisht si një kurë për Parkin-sonin, nevojiten teste të thelluara mjekësore, dhe ekipi i shkencëtarëve të Hyman thekson se nuk ka ndonjë trajnim të nevojshëm serioz mjekësor. Sidoqoftë, ai dhe kolegët e tij planifikojnë të patentojnë zbulimin e tyre dhe të fillojnë kompaninë e tyre. Hyman nuk mund të parashikojë nëse kosi bullgar së shpejti do të shfaqet në supermarketet gjermane, por ai premton se ai dhe ekipi i tij do t`i hyjnë punës sa më shpejt që të dalin rezultatet molekulare dhe mjekët të jenë gati për kërkimet e tyre. Nëse i gjithë ky proces do të zgjasë një, dy apo tre vjet, nuk mund të themi tani. Por një gjë është e sigurt - ne kemi bërë një hap të madh përpara, thotë me krenari shkencëtari.
Jogurti ; A do të zëvendësojë kosin bullgar!!!!
Ditët e fundit, ka pasur shumë zhurmë në lidhje me kërkesën e tre kompanive të mëdha, prodhuesve të KISELO MLJAKO, për një ndryshim në mënyrën e prodhimit të kosit bullgar. Iniciatorët e kërkesës për ndryshimin e standardit shtetëror bullgar për kosin janë kompani të huaja - prodhuesit dolën me dy kërkesa kryesore :
- për të ndryshuar raportin e baktereve - Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus, si dhe për të lejuar që kiselo mljako të shitet në paketa të ndryshme nga ato të miratuara nga standardi.
Pas një reagimi të fortë publik dhe institucional, iniciatorët e ndryshimit hoqën kërkesën e tyre të parë, por ende këmbëngulin që kosi bullgar të lejohet të shitet në paketim më të lirë.
Sidoqoftë, ekspertët janë kundërshtarë të vendosur të idesë së ndryshimit të kerkesave ekzistuese standarde, sepse kjo do të ndalonte fermentimin tradicional Bullgar. Me fjalë të tjera - ndryshimi i paketimit do të vrasë kosin bullgar dhe vetëm kos i thjeshtë do të shitet në dyqane, duke humbur cilësit, prodhuesit i u drejtuan organeve më të larta por pergjigjet janë kategorikisht kundër ndryshimit të standardit shtetëror Bullgar. Sipas normave aktuale, kiselo mljako mund të paketohet dhe të ofrohet vetëm në qelq, qeramike dhe polistireni. Të gjitha paketimet e tjera do të dëmtojnë vetitë e produktit dhe do të ndalojnë procesin e fermentimit.
Kërkesa e këtyre tre kompanive është që të përfshijnë në këtë listë të gjitha paketimet e destinuara për kontakt me ushqimin, qëllimi është që të mundësohet kiselo mljako të transportohet dhe shitet në pako polipropileni. Paketimi me polipropilen është shumë më i lirë, gjë që do të garantonte fitime shumë më të mëdha për prodhuesit. Dikasteri perkates dhe Ministria e Bujqësisë ka kundërshtuar me forcë kërkesat e kërkuesve. Instituti për Standardizim është gati të marrë një vendim për rastin.
Kosi bullgar është një produkt i preferuar i amerikanëve
Kosi bullgar zuri vendin e parë në kategorinë e produkteve të qumështit në renditjen e Ushqimeve të Qumështit, i cili mbahet çdo vit në Shtetet e Bashkuara. Kosi i vlerësuar është nga marka Trimona. Prodhohet nga Atanas Valev nga Plovdiv, i cili jeton në New York prej vitesh. Maja tipike bullgare me lactobacillus bulgaricus përdoret për prodhimin e kiselo mljako, dhe nuk i shtohen produkte konservantë ose trashës që rrisin viskozitetin. Renditja në Ushqimet e Qumështit bazohet në votimin në internet, i cili përfshiu 7000 përdorues të regjistruar. Në sondazhe, pjesëmarrësit duhej të tregonin 10 më të mirët nga 30 produktet e propozuara. Prodhuesit e akullores, djathit dhe qumështit kanë gjetur një vend në listë. Trimona ka aplikuar si një produkt tërësisht organik i bërë nga qumështi pa OMGJ, gluten ose sheqer, raporton Dairy Foods. Slogani reklamues i kosit thotë: Lërini Grekët filozofët e tyre, lini kosin tek ne.
Tre vjet më parë, e njëjta markë e kiselo mljako arriti në finalet e konkursit Made in America, i cili organizohet nga prezantuesja e famshme e TV Martha Stewart. Konkurrenca është shumë e popullarizuar në Shtetet e Bashkuara dhe më pas produkti tradicional Bullgar arriti të kualifikohej në kategorinë e Ushqimit, Bujqësisë dhe Qëndrueshmërisë.
- 7.png (714.63 KiB) Viewed 9464 times
Dieta që përmban kiselo mljako.
Dihet që kiselo mljako është një produkt shumë i dobishëm, dhe konsumimi i tij gjate ditës me kos jo vetëm që ndihmon në humbjen e peshës, por përmirëson gjendjen e përgjithshme të trupit, një dietë ku perfshihet kosi ndihmon per pastrimin e stomakun nga toksinat. Përmbajtja optimale e yndyrës është 2.5 përqind.
- 8.png (477.59 KiB) Viewed 9464 times
Hani kos kundër diabetit
Studime te shumëta kane konfirmuar se jogurti ndihmon në luften kunder diabetit Tip, 2, nga ana tjeter tashmë ështe e vertetuar se duke konsumuar kiselo mljako dyfishohet kjo dobi per shendetin tone.
Rreziku i diabetit të tipit 2 mund të zvogëlohet nëse hamë një filxhan kos në ditë, thonë shkencëtarët. Studimi është britanik dhe sipas rezultateve, jo vetëm kosi ka një efekt pozitiv në shëndetin tonë por edhe produkte të tjera të qumështit me pak yndyrë, të tilla si djathi i freskët dhe gjiza, gjith-ashtu zvogëlojnë rrezikun e diabetit, thonë ekspertët. Me konsum të rregullt dhe një kombinim të produkteve të ndryshme të qumështit, shansi për të mbrojtur veten nga kjo sëmundje është 24%. Arsyeja që këto produkte janë veçanërisht të përshtatshme për parandalimin e diabetit qëndron në bakteret probi-otike dhe formën e veçantë të vitaminës K që ato përmbajnë. Sipas studiuesve nga Universiteti i Kembrixhit, ky është studimi i parë në të cilin zakonet e të ngrënit regjistrohen paraprakisht dhe qëllimi është të testohet nëse ato mund të ndikojnë në rrezikun e shfaqjes së diabetit.
Sipas Dr. Nita Foroy, që kreu të gjithë studimin, informon se është gjetur një produkt që mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe është shumë inkurajues. Dr. Foroy shpjegon se më shumë hulumtime po bëhen mbi ushqimet që mund të rrisin rrezikun e diabetit sesa mbi ato që mund të na mbrojnë. Kiselo mljako nuk është produkti i parë ushqimor që shkencëtarët pretendojnë se na mbron nga sëmundja. Diabeti dhe faktorët e rrezikut që rrethojnë sëmundjen janë studjuar nga shkencëtarët në të gjithë botën. Disa kohë më parë, një studim tjetër i kryer nga ekspertë australianë të Universitetit Melburnit tregoi se ngrënia e më shumë sallatave dhe perimeve gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2.