BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 01 Sep 2024, 10:56

Latest post of the previous page:

INDUSTRIA E QUMESHTIT

V A Z H D I M I I T E M Ë S:

SIGURIA DHE SHËNDETI NË PUNË

Të gjithë specialistët përgjegjës për sigurimin e kushteve të sigurta dhe të shëndetshme të punës, në kuadër të kompetencave të tyre, po punojnë për zhvillimin e masave për mbrojtjen e punës, duke udhëzuar të gjithë punëtorët, duke u pajisur me literaturën e nevojshme.
Gjatë përpunimit të qumështit në të gjitha fazat e prodhimit, nga marrja e lëndëve të para deri në shpërndarjen e produkteve të gatshme, është e nevojshme të respektohen rrepësisht rregullat e sigurisë.
Në fabrikat e qumështit, informimet janë të detyrueshme. Mbas punësimit, çdo punonjës kërkohet t'i nënshtrohet një informimi hyrës. Detyra e inst-ruktimit në hyrje është të njohë punonjësin e sapoardhur me dispozitat e përgjithshme dhe rregullat e sigurisë për kryerjen e punës, përdorimin e pa-jisjeve etj. Për më tepër, informimi hyrës përfshin këto çështje kryesore: rregulloret e brendshme, rregullat e punonjësit detyrimet për respektimin e udhëzimeve, rregullave dhe normave për sigurinë teknologjike dhe higjienike industriale, masat paraprake gjatë qëndrimit në territorin e ndërmarrjes, procedurën e dhënies së ndihmës së parë në rast aksidenti, masat e sigurisë nga zjarri në ndërmarrje etj. në lidhje me instruktimin në hyrje për mbro-jtjen e punës shenohen per çdo puntor në regjistrin perkates.
Pas pranimit në punë ose transferimit në një punë tjetër, informimi kryhet në vendin e punës. Bëhet një shënim i duhur për sjelljen e tij në regjistrin e njoftimeve për çështjet e mbrojtjes së punës, i cili mbahet nga drejtuesi.
Një nga kushtet më të rëndësishme për sigurinë e funksionimit të pajisjeve është pajtueshmëria me punën dhe disiplinën teknologjike. Ndalohet rrep-tësisht të punohet në pajisje me defekt, të lihet pa mbikëqyrje një makinë ose aparat që funksionon, t'i besohet mbikëqyrja e pajisjes një personi që nuk ka të drejtë ta bëjë këtë, të riparojë pajisjet gjatë funksionimit të saj.
Makineritë, pajisjet në punë në fabrikë janë të mirëmbajtura dhe gjithmone në gjendje të mirë. Pjesët lëvizëse të pajisjes janë të mbrojtura. Makineritë janë të pajisura me kyçje, pajisje sigurie, tokëzim, instrumente dhe alarme.
Makinat, pajisjet dhe pajisjet instalohen duke marrë parasysh kalimet e nevojshme për mirëmbajtje dhe riparim, distancat minimale midis pjesëve të spikatura të pajisjes në vendet ku nuk ka lëvizje të njerëzve (0,5 m). Distanca minimale midis pjesëve të spikatura të pajisjes, duke marrë parasysh kalimin me një drejtim, është 0.8 m. Distanca nga maja e pajisjes deri në fund të trarëve të tavanit është 0.8 m. Gjerësia e shkallëve për servis nga platformat janë 0.8 m, dhe pjerrësia e shkallëve është 45º.
Rregullat e sigurisë kur punoni në pajisjet kryesore teknologjike reduktohen në përputhje me rregullat për funksionimin e sigurt të çdo lloj pajisjeje, të parashikuar nga udhëzimet për ndërtimin dhe funksionimin e saj.
Pompat e instaluara në themele janë të fiksuara fort, dhe lidhjet e bashkimit të pompave me motorët elektrikë kanë mbrojtëse të fiksuara fort, lehtësisht të lëvizshme. Motorët e hapur që drejtojnë pompat mbrohen nga mbulesa metalike të lëvizshme.
Ndarësit janë instaluar në një themel betoni dhe të siguruar me bulona ankorimi. Ka jastëkë gome midis themelit dhe çarçafëve të shtratit ndarës.
Aparatet vakum janë të pajisura me valvola mbyllëse dhe instrum-ente (matëse vakum, matës presioni, termometra). Në stinët e nxehta dhe të ftohta, pajisjet e ventilimit ruajnë temperaturën e nevojshme të ajrit në punishte.
Objektet e prodhimit janë të ndriçuara në mënyrë të barabartë në përputhje me rregulloret.
Larja dhe dezinfektimi me cilësi të lartë i pajisjeve është faktori kry-esor që kontribuon në prodhimin e produkteve të gatshme me cilësi të lartë, larja e pajisjeve kryhet nga punëtorë të trajnuar posaçërisht jo më të rinj se 18 vjeç, të cilët nuk kanë kundërindikacione mjekësore për këtë punë, të cilët janë trajnuar për teknikat e sigurta të punës dhe të udhëzuar. Punëtorët pajisen me veshje të posaçme, këpucë, pajisje mbrojtëse (size sigurie, resp-iratorë, doreza gome etj.), si dhe pajisje të nevojshme pastrimi, kimikate dhe materiale.
Tretësirat (solucionet) të acideve, alkaleve dhe detergjenteve teknike përgatiten nga solucione të koncentruara ose pluhura të thata në përputhje me masat e sigurisë.

KUJDES! Kur holloni acidin sulfurik me uje, KURRË nuk do të hdhni ujin ne acid por acidin ne uje.
Solucionet thithen me pipeta që sigurojne mos kalimin e solucionit ne organizmin tone.
Duhet të kihet parasysh se acidi klorhidrik dhe nitrik, si dhe një zgjidhje e përqendruar e sodës kaustike, kur futen në lëkurë, shkaktojnë djegie. Këto substanca janë me rrezik të veçantë për sytë. Prandaj, puna me substanca kaustike (agresive) kryhet vetëm në syze sigurie, doreza gome, çizme gome dhe përparëse.
Tretësirat e detergjenteve teknike përgatiten në ujë në temperaturë -55-60ºC, ndërsa punëtorët përdorin pajisje mbrojtëse personale - syze dhe respiratorë.
Çdo punëtor merr veshje sanitare, qëllimi i të cilave është mbrojtja e produkteve nga ndotja e mundshme nga veshjet personale të punëtorit.
Legjislacioni sanitar parashikon kontroll të detyrueshëm periodik të të gjithë punëtorëve që prodhojnë dhe janë në kontakt me produktet ushqimore. Një ekzaminim mjekësor kryhet për të identifikuar pacientët infektivë.
Mjeku i sindikatës kontrollon gjendjen e librezave shendetesore të punonjësve, ku kontrolli i fluorografise, difteria, si dhe disponueshmëria e të gjitha vaksinimeve janë të detyrueshme dhe është përgjegjës për kalimin në kohë të ekzaminimeve mjekësore nga punonjësit.
Përveç kësaj, punonjësit e ndërmarrjes janë të përfshirë në kryerjen e disa punëve të një natyre të veçantë që lidhen me respektimin e regjimit sanitar dhe higjienik në fabrikën e qumështit. Këtu përfshihen përgatitja dhe testimi i solucioneve pastrimi dhe dezinfektimi, kontrolli i klorimit të ujit, etj.
Masat për përmirësimin e mbrojtjes së punës në ndërmarrjet e qumështit
Për të përmirësuar gjendjen e mbrojtjes së punës në ndërmarrje, duhet të merren masat e mëposhtme:
Ndërmarrjet duhet të ndajnë fonde për riparimin e makinerive dhe paji-sjeve, blerjen e inventarit dhe kominosheve për punonjësit.
Për specialistët kryesorë dhe drejtuesit e forcave speciale për të siguruar informime në kohë dhe me cilësi të lartë për mbrojtjen e punës.
Mos lejoni përdorimin e pajisjeve elektromekanike në gjendje të gabuar, kontrolloni rregullisht të gjitha njësitë dhe mekanizmat e punës.
Është e nevojshme t'i përmbahen rreptësisht kërkesave të caktuara higjienike, për të kontrolluar funksionimin e ventilimit në ambiente.
Për të parandaluar shfaqjen e zjarreve, mos lejoni rastet e pirjes së duhanit dhe përdorimin e burimeve me flakë të hapur në ambiente dhe pranë tyre. Siguroni ambientet me pajisje të mjaftueshme për shuarjen e zjarrit.
Zbatimi i propozimeve të bëra do të rrisë mbrojtjen e punës dhe do të ulë nivelin e lëndimeve industriale.
. Në laboratorët fiziko - kimikë, në repartin e përgatitjes së tretësirave të pastrimit, kur punohet me acide dhe alkale të koncentruara, duhet të për-doren përparëse, çizme plastike (gome).
Kur punoni me zgjidhje të acideve dhe alkaleve me përqendrim mesatar (acidi sulfurik - deri në 50%, acidet nitrik dhe klorhidrik - deri në 20, alkali - deri në 10%), duhet të përdoren doreza teknike gome.
. Për punën që lidhet me përgatitjen e detergjenteve dhe dezinf-ektantëve, hollimin e tretësirave të koncentruara të acideve dhe alkaleve, përdorni syze hermetike me filma NP që nuk mjegullojnë.
. Pastrimi i acideve dhe alkaleve të derdhura, përgatitja e solucion-eve dezinfektuese duhet të bëhet në maskat e filtrimit të gazit me kutinë "B".
. Në procesin e punës respektoni rregullat e sigurisë elektrike nga zja-rri dhe shpërthimi, mos bllokoni kalimet dhe daljet me lëndë të para, kontejnerë, mbetje dhe materiale e produkte të tjera.
. Mbani të pastër vendin e punës. Mbani dyshemenë të pastër, shmangni krijimin e vendeve të rrëshqitshme dhe të ndotura. Vëzhgoni masat e higjienës personale.
. Ruani detergjentët dhe dezinfektuesit në një depo të veçantë në kontejnerë të etiketuar.
. Është e nevojshme njohja dhe zbatimi i mënyrave për eliminimin e rreziqeve dhe dhënien e ndihmës së parë viktimës.
. Në rast të devijimit nga standardet e sigurisë në rast aksidenti ose dëmtimi, njoftoni menaxherin e punës. Personat që shkelin kërkesat e këtij udhëzimi janë përgjegjës në mënyrën e përcaktuar me ligj.
Pompat centrifugale të qumështit
. Sigurohuni që pompa të rrotullohet lehtësisht dhe të mos ketë objekte të huaja në të ose në sipërfaqen e motorit elektrik.
. Lëreni pompën të jetë boshe për një kohë të shkurtër dhe, nëse nuk ka devijime në funksionimin e saj dhe motorin elektrik, mund të filloni ta përdorni.
Ftohës qumështi me pllaka
. Kontrolloni gjendjen e guarnicioneve të gomës.
. Përpara se të ndizni njësinë, hidhni ujë në të gjithë sistemin dhe sigurohuni që ështe e mbyllur mire.
Impiante pasterizuese dhe ftohëse
. Kontrolloni gjendjen e guarnicioneve të gomës mbyllëse.
. Në linjën e avullit duhet të ketë një matës presioni të mirëmbajtur dhe të kontrolluar. Presioni i avullit duhet të mbahet jo më i lartë se sa specifikohet në pasaportë.
. KURRË mos leshoni avullin e pastaj qumeshtin sepse krijon djegie, te zbatohet procedura në pasaporten teknike.
. Përpara se të ndizni njësinë, ndizni pastruesin e qumështit dhe kur shpejtësia e rrotullimit të tij të arrijë numrin e kërkuar të rrotullimeve, kaloni ujin nëpër sistem, duke ndezur pompën e qumështit. Sigurohuni që instalimi të jetë i mbyllur mire.
Pastrues qumështi-ftohës, centrifugim.
. Sigurohuni që sasia e kërkuar e vajit të jetë në karter.
. Gjatë montimit të tamburit, nuk lejohet përdorimi i pjesëve nga një separator tjetër, për montimin e pjatave veprohet sipas numrit qe ka sejcila pjate dhe vendosen aq pjata sa percaktohet ne pasaporten te-knike te seperatorit.
. Para se të ndizni motorin e centrifugës, është e nevojshme të lironi frenat.
. Frenat perdoren vetem nen 2000 rrot/min. dh vihen parallel e ma-jta dhe e djathta.
Depozita për ftohjen e qumështit
. Kontrolloni: disponueshmërinë dhe shërbimin e tokëzimit mbrojtës të motorëve elektrikë;
Kujdes kur behet pastrimi nga brenda, prania dhe shërbimi i një pajisjeje bllokuese në kapakët e rezervuarëve, duke siguruar ndal-imin e tra-zuesve kur ngrihen kapakët.
Ngrohës elektrik të ujit
. Kontrollo: disponueshmërinë dhe shërbimin e tokëzimit mbrojtës të motorëve elektrikë dhe motorëve; shërbimi i shtresës së jashtme;
Nuk lejohet lidhja e një ngrohës elektrik në rrjetin elektrik me izolim teli të prishur dhe me mbulesa mbrojtëse të hequra që hapin akses në pjesët e ndezura.
Kërkesat e sigurisë gjatë punës
. Është e papranueshme: të ulesh, të qëndrosh në këmbë, të vendosësh rroba dhe sende të tjera në kafazet dhe gardhe të tjera të pjesëve të rrezi-kshme të makinerive dhe pajisjeve, të shkosh përtej gardheve të makinave dhe instalimeve elektrike, të prekësh telat e zhveshur dhe pjesët e elek-trizuara, për të shmangur një aksident: Mos hiqni poster-at dhe gardhet paralajmëruese, mbulesat mbrojtëse nga pajisjet elektrike, mos lini një makinë që funksionon pa mbikëqyrje, mos rrëmbeni qasjet ndaj pajisjeve elektrike me objekte të huaja, mos kryeni riparime të pavarura të pajisjeve elektrike.
. Lëvizni enë qelqi me lëngje agresive në shporta të forta me dy doreza.
. Kur çmontoni ujin e nxehtë, lëngjet agresive, shmangni spërkatjen e tyre, transferojini në një enë me kapak mbyllës.
Pompat centrifugale të qumështit
. Gjatë funksionimit të pompave, kontrolloni periodikisht ngrohjen e motorit elektrik. Nëse motori mbinxehet, ndaloni pompën derisa të eliminohet shkaku i mbinxehjes.
. Nuk lejohet shtrëngimi i kutisë së mbushjes derisa pompa të ndalojë plotësisht.
Ftohës qumështi me pllaka.
. Monitoroni regjimin e temperaturës së ftohjes. Seksioni i shëllirë nuk duhet të jetë i ngrirë.
. Nëse furnizimi me qumësht ndalet, fikni pompat e ujit të ftohtë.
Impiante pasterizuese dhe ftohëse
. Pasi t'i vendosni pajisjet në rregullim (kontroll) automatik, ndizni furnizimin e qumështit për t'u pasterizuar, hapet rubineti per furnizimin me qumeht dhe më pas pompën e qumështit.
. Deri në momentin që qumështi futet në njësi, seperatori i qumështit duhet të funksionojë me shpejtësi të plotë, përndryshe qumështi mund të derdhet, pastaj aktivizoni furnizimin me ujë të nxehtë dhe avull.
. Monitoroni regjimin e temperaturës së pasterizimit dhe ftohjes dhe kontrolloni presionin e avullit në matës presioni. Hapni gradualisht valvulat e avullit, kujdes avulli mund të depërtojë dhe t'ju djegë duart.
. Nëse centrifuga punon me dridhje të shtuar ose me një ndryshim në zërin e barabartë, është e nevojshme të ndaloni funksionimin dhe të kontrolloni kushinetat, çiftin e vidave dhe gjendjen e sustës.
. Për të parandaluar hyrjen e ujit në rezervuarin e vajit, lani pjesët e kazanit dhe shtratit me dorë, mos përdorni një zorrë uji.
. Ndalohet korrigjimi ose instalimi i pajisjes marrëse-dalëse gjatë rrot-ullimit të tamburit te seperatorit, ngadalësimi i rrotullimit te tamburit me sende të huaja ose në mënyra të tjera duke ushtruar presion me duar per t`a ndale, përveç atyre të parashikuara në udhëzime.

NË LABORATOR.
. laborator lejohet vetem me perparese
. Ndalohet pirja e duhanit, ngrënia, pirja e ujit në laborator me gotat laboratorike.
. Vlerësimi organoleptik i mostrave të qumështit që përmbajnë konservues është i ndaluar.
. Mos ndizni ose fikni çelsat dhe pajisjet pa leje. Para se të ndizni pajisjet ose ndarësit, paralajmëroni shoqëruesit aty pranë.
. Çdo reagent duhet të ketë një vend të caktuar. Vëzhgoni këtë rregull veçanërisht në mënyrë rigoroze në lidhje me acidin sulfurik dhe alkooli amilik, që përdoren për të përcaktuar përqindjen e yndyrës nëqumësht dhe produktet e tij.
. Tregoni kujdes të veçantë gjatë përcaktimit të përqindjes së yndyrës në qumësht dhe produktet e qumështit.
. Përdorni pajisje – mjete për matjen e yndyrës; të lara, të thata dhe tapa elastike të thata;
. Mbushni butirometrat me acid sulfurik dhe alkool izoamil vetëm në vendin ku ndodhen këta reagentë. Ndalohet vendosja e shisheve me acid dhe alkool në tavolina laboratorike;
. Para se ta tundni, kontrolloni që tapa të jetë e mbyllur mirë. kur tund-ni, mbajini butirometrat larg vetes dhe të tjerëve.
. Kur mbyllni butirometrat me tapa, tundni, numëroni treguesin e yndy-rës dhe hapni butirometrat, mbajini ato nga pjesa e zgjatur, mbështje-llë në një pecetë;
. Punoni vetëm në një centrifugë shërbimi me një mbulesë të mbyllur sigurie;
. Vendosni butirometrat në centrifugë në mënyrë strikte simetrike, pë-rpara duke e lidhur centrifugën me rrjetin elektrik, kontrolloni nëse është e mbyllur mire mbulesa dhe shtresa e jashtme;
. Nëse centrifuga fillon të beje zhurmë gjatë punës, shkëputeni me-njëherë nga rrjeti elektrik;
. Nëse acidi bie në kontakt me kutinë, shpëlajeni menjëherë me ujë të rrjedhshëm, neutralizoni me sodë buke, e cila duhet gjithmonë të qënd-rojë pranë acidit dhe shpëlajeni sërish me ujë. Rroba që kanë rënë në kontakt me acidin, shpëlajeni menjëherë me ujë të rrjedh--shëm.
. Kullojeni acidin sulfurik të shpenzuar nga butirometrat në një enë të veçantë. “Ndalohet derdhja e acidit në kanalizim rrjeti.
. Në rast lëndimesh (prerjesh), lyejeni plagën me tretësirë diamanti
zarzavate ose jod.
. Në rast djegieje termike, aplikoni një copë garzë të lagur me alkool ose një tretësirë permanganat kaliumi në zonën e djegur.
. Në rast të dëmtimit të pajisjeve, autori kompenson koston e dëmit të shkaktuar

VO!!!!!
Vleresimi i sakte i gjendjes se sigurimit teknik ne industrine e qumeshtit eshte; Vet-kontrolli nga ana e perpunuesve te qumeshtit si dhe ata qe drejtojne kete sektor ne kete vend; le t`i verifikojne ne vend sa zbatohen të gjitha keto që u thane më lart.!!!!!!!

F U N D

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 05 Dec 2024, 19:59

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

P R O J K T I M I.

Eshte tema më e veshtire per t`u perceptuar nga ndjekesit ne kete faqe Facebooku. Jane shokë, miq, te njohur dhe te panjohur të cilet kerkojne ndihme teknike per të ngritur nje qender perpunimi qumeshti, te gjithe keta persona kane një te perbashket = Nuk kane haber per kete sektor !!!!
Në keto kushte per deri sa nuk ka institucionet perkatese per kualifikimin ashtu edhe projektimin jemi të detyruar un të tranmetoj ato çfare di dhe ju t`i zbatoni.
POR KESHTU NUK MUND TE VAZHDOHET

Më poshte do te jap me hollesi per çdo detaje :

Si hartohet PROJEKTI TEKNOLOGJIK I MINIFABRIKES SE QUMESHTIT.

MINIFABRIKE – QUMESHTI . . . . . .

P R O J E K T I T E K N O L O G J I K

EMERTIMI I INVESTIMIT OBJEKTI: (Fabrike per prodhimin e djathit…..)

. EMRI DHE ADRESA E INVESTITORIT PER INFORMACIONIN.

. ÇFARE PERFAQESON INVESTIMI – KARAKTERISTIKAT

Kurdohere dhe ne çdo vend, zhvillimi i Industrise se Qumeshtit ka ndjeke te njejten rrugë por ritmi ka kene i ndryshem diku me shpejt dhe diku me ngadale.
Detyra primare mbetet shtimi i prodhimtarise se qumeshtit nga fermeret individe ose te bashkuar si dhe nga fermat e mëdha dhe te organizuara mire, ka vende në bote që NUK dine numrin e kopeve te kafsheve qumeshtdhënse me nji proodhimtari pë t`u pase “zili” por ka edhe vende te tjera ku vem-endja e autoriteteve eshte pakesuar ne kete rast industria e qumeshtit eshte e destinuar të psojë regres!!
Kurse perpunimi i qumeshtit gjethenje eshte zgjidhur me synimin; qendrat e perpunimit te jenë sa me afer prodhimit te qumeshtit kjo sidomos kur qumeshti destinohet per prodhim djathi sepse ne keto kushte kursehet transporti i gjate dhe nuk cenohet cilesia e qumeshtit por kur qumeshti des-tinohet per treg qe do te thote per konsum atehere keshillohet fabrikat e perpunimit te qumeshtit jenë sa më afer konsumatoreve. Edhe ne kete rast per qytetet e medha me disa miliona banore nuk shihet me sy te mire nji fabrike e vetme ose siç quhet ne vendet e Europes Lindore Central, por kohet e fundit preferohen dy te tilla me kapacitet me te vogel se sa nji gjigante.
Perpunimi i qumeshtit realizohet ne baxho – punishte te mekanizuara – minifabrika dhe fabrika me kapacitet te madh ku pergatitet qumeshti per treg dhe produktet e fresketa – probiotiket etj.
Gjithmonë shteti nxit dhe ndihmon me kredi, por duhet të shikojme me kujdes, KUSH APLIKON: Kush mund te kerkoje?

Perpunuesit e qumeshtit te regjistruar, prodhuesit ne qendrat e teknologjisë së ushqimit të përfshira në zhvillimin, prodhimin ose përdorimin e prod-ukteve që konsiderohen të ligjshëm për FIP.
Perpunuesit e qumeshtit. Një prodhues i qumështit i cili ushtron aktivitet ne nji baxho apo fabrike. Një qendër apo Institut i shkencës dhe teknologjisë ushqimore.
Llojet e tjera të organizatave (ato te marketingut te qumështit, një shoqatë e përpunuesve të ushqimit, etj.) të cilët dëshirojnë për të mbështetur projektet e anëtarëve të tyre
Propozimi i projektit, aplikanti duhet të paraqesë një përshkrim të detajuar të aktiviteteve të planifikuara në projekt, duhet të demonstrojë se si propozimi i plotëson të gjitha kërkesat në lidhje me pranueshmërinë e një projekti, si dhe kriteret e vlerësimit bazuar në shumën e fondeve dhe kompleksiteti si dhe rreziqet që lidhen me projektin.
Gjatë vlerësimit të propozimit, CCL do të kontaktojë kë-rkuesin për një intervistë telefonike që do të plotësojë ose vërt-etoje informacionin e dhënë në dokumentet që shoqërojnë propozimin. Kur i gjithë informacioni i nevojshëm është pranuar, Komisioni i Vlerësimit CCL të përfundojë shqyrtimin e tij, përcakton brenda 30 ditëve të punës, nëse aplikimi konsiderohet i ligjshëm për CCL.

Vlerësimi i aplikacioneve. Për çdo aplikim, Komisioni i Vlerësimit CCL vlerëson projektin duke u bazuar në kërkesat e parashtruara në Udhëzuesiin perkates, si dhe përfitimet dhe rreziqet e tij. Ne vende si; (Franca, Kanadaja), i kushtohet vemendje dhe kane me shume prioritet sot projektet që shfrytezojne lendet e thata pa yndyre te qumeshtit si në pergatitjen e qumeshtit pluhur pa yndyre, koncentratet e proteinave apo qumeshti i skremuar i lenget ata kane nji nivel me te larte financimi. Një aplikant i cili synon të zhvillojë një produkt të qumështit me yndyrë te larte, të tillë si gjalpë dhe gjalpë i shkrire duhet të specifikojë se si do të shiten ose të trajtohet si lende per pergatitjene e produkteve te tjere. Nëse aplikuesi është gjithashtu duke kërkuar fonde dona-torëve të tjerë, të tilla si pusht-eti lokal ose qendrore, etj. Ai duhet të raportojë tek CCL, per shumat e kërkuara në kohën e dorëzimit. Fondet nga CCL nuk duhet të përdoren për të mbështetur aktivitetet e mbuluara tashmë nga bur-ime të tjera të fondeve apo të ndihmave të tjera. Nëse projekti ësh-të miratuar, fondet do të ndahen si më poshtë: 50% e fondeve do të shkojë për afatmesëm, pas marrjes së një raporti të detajuar së bashku me dëshminë e pagesës së shpenzimeve të miratuara; 50% e fondeve do të paguhen një herë të gjitha aktivitetet e aprovuara qe kane përfunduar dhe pasqyrohen ne një raport përfundimtar me dëshmite për pagesën e shpenzimeve të miratuara.

Historiku dhe qëllimi i programit te Komisionit Kanadez te Qumeshtit është i angazhuar për të inkurajuar prodhimin e produkteve të qumështit dhe në krijimin e kushteve të favorshme për rritjen e tyre dhe inovacionet.
Fondi ka ardhe gjethenje duke u rritur. Kështu, kompanitë dhe qe-ndrat e teknologjisë ushqimore mund të marrin mbështetje financeiare për projektet e zhvillimit të produktit, dhe në fushat e mëposhtme:

Konsultimet: Qasja në këshillat e specialistëve dhe ekspertëve në faza të ndryshme të zhvillimit të produktit: ekspertët e menaxhimit dhe hulumtimi i tregut, studjuesit dhe specialistët me shërbimet teknike dhe përpunimin e produktit ushqimor.

PS!!!
Nji fabrike per perpunimin e qumeshtit (e kam thene disa here) projektohet nga grupi projektues i inxhinjerve me profile te ndrysh-em, ku sejcili kryen pjesen e vet deri ne projektin e plote…keshtu vepron bota, psh kur importohet nga jashte nji objekt qumeshti normalisht, investitori harton projektin e pergjitheshem, nderton teknologjine dhe ia ofron bleresit me një vlere monetare jo të vogel.
Prandaj në shum vende ku industria e qumeshtit drejtohet nga të aftit dhe behet fjale per minifabrika qumeshti ose fermë familjare + minifabrike qumeshti, punishte te mekanizuara afer lendes se pare aktivizohen specialistet për të bere vet projektet, duke u perpjeke t`a kursejne kete shume parash por kjo behet vetem ne qofte se kemi profesionistet.
Dikur, në nji kohe inxhinjerit teknolog per perpunimin e qumeshtit i kerkohej më shum, i ngarkonin detyra qe nuk i takojne sepse gjithmone i afti ngarkohet më tepër me detyra se sa i pa afti, punon më shum dhe kritikohet më shum!!!
Ishin inxhinjerët e vertetë, të paket në numër që kishin studjuar ne universitetet e Europes dhe qendruan ne kete profesion megjithe veshtiresite në ate kohe
Disa kolege tane të ketij profili i kryen më se miri keta detyra, dhe kjo vazhdoi edhe më vone, ndersa sot na i bejne gati ata qe na shesin fabrikat sepse mungojne specialistet e mirëfillte.

Çfarë ndodhë; Dikush kishte degjuar se marr vesh nga qumeshti dhe më tha po blej disa pajisje dhe makineri per te ngritur nji fabrike djathi dhe ker-konte ndihme!!! Pa asnje tè dhene, pa bere studim nga do te sigurohet lenda e pare dhe pa studjuar nevojat e tregut, keshtu vazhdon të psoje regres ky sektor.
Eshte mire keto që po shkruaj më poshte t`i mesojne mire ata qe duan te investojne por edhe ata që japin fondet, ky eshte minimumi, te pakten te dijne se çfare kerkojne sepse nuk mjafton të sigurosh fondet por patjeter duhen njohuri teknike, sepse po harrohen standartet e produkteve te qum-eshtit.
Dua të theksoj se ky materjal perceptohet vetëm nga teknologë që kane njohuri të plota teorike, kane kryer nji shkollë profesionale per Industrine e qumeshtit, brenda ose jashte vendit dhe per kete disponojnë dokumentin perkates si dhe të kenë pervoje te sukseseshme ne kete sektor sepse nuk mjafton vetem deshira.
E rendesishme eshte menyra e transmetimit te kesaje metodike; më me efekt eshte nepermjet shkolles profesionale, ndryshe nepermjet kurseve speciale të kualifikimit mirepo per keto forma askush nuk eshte i interesuar prandaj mbetet forma Onlai e cila në qofte se organizohet mire dhe merret seriozisht mund te arrihet diçka.

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 10 Dec 2024, 12:38

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

V A Z H D I M I I T E M E S P R O J E K T I M I. . . . . .

Po paraqes nji shembull ashtu siç ka ndodhë ne praktike, duke pershkruar çdo detal:

. FABRIKE DJATHI KAP. 2 Ton Qumesht/Turn

ETAPAT E PROJEKTIMIT

PS! O teknlog! pa plotesuar keto etapa nuk mund të kalohet në hartimin e Projektit Teknologjik

Etapa e PARË: Rezyme–Pershkrimi i shkurtë i invesimit.

Etapa e DYTË: Analiza dhe studimi i tregut te shitjes se produkteve

Etapa e TRETË: Sigurimi i lendes se parë - Qumeshtit - rrjeti i grumbullimit te qumeshtit.

Etapa e KATËRT: Hartimi i listes se pajisjeve dhe makinerive teknologjike me specifikimet teknike si dhe perllogaritja e nevojave per Uje – Energji Elektrike dhe Avull.

Etapa e PESTË: Hartimi i listes se specifikuar të pajisjeve dhe mjeteve labloratorike per kontrollin fiziko – kimik te lendes se pare dhe produkteve te qumeshtit.

Etapa e GJASHTË: Llogaritja e siperfaqeve te perpunimit, stazhionimit, ruajtjes dhe ambjenteve te tjere te Minifabrikes.

Etapa e SHTATË: Hartimi i PlANIMETRISE së vendosjes së pajisjeve dhe makinerive teknologjike ne çdo repart.

Në mungese te Detyres se Projektimit (që ndodhe shpesh ne praktike per mungese të zbatimit te rregullave) po mbeshtetemi ne te dhenat e kon-firmuara nga Investitori per destinacionin e lendes se pare – Qumeshti.

Gjithashtu per te kaluar PROJEKTIN i kushtohet rendesi e veçante disa kërkesave:

.1 Nji informacion i hollesishem mbi gjendjen e tanishme.
- Cila eshte gjendja e ime (aplikuesit) aktuale
- Kush jane sukseset dhe veshtiresite, problemet qe kam
- Cilat jane njohurite e mija teknike . Shkalla e kualifikimit
- Dikush nga punonjesit ka nevoje te aftesohet me tej.

Ne vendet me Industri qumeshti te zhvilluar i kushtohet kujdes i veçante aftesive teknike aq sa nuk u jepen kredi atyre qe nuk jane te afte dhe te sukseseshem, stazhi ne kete profesion dhe pervoja e mire vleresohet kudo dhe perben argumentin bazë per te aplikuar per kredi.

2. Qartesimi i Objektivave - Pse po ndermerr nji aktivitet per perpunimin e qumeshtit
- Cilat jane te ardhurat e mija - Sa jam i perkushtuar per kete aktivitet

3. Analizimi i territorit - Cilat jane karakteristikat e territorit tim (Infrastruktura – rruget kryesore – daljet, popullsimi)
- A ka ndonje mbeshtetje teknologjike per biznesin tim
- Cilat jane mjetet e punes.

4. Studimi i Tregut - Cilat jane tendencat per konsum
- Kush jane konkurrentet e mij
- Cilat jane mundesite ne zonen time
- Cilet jane produktet qe kerkohen me shume.

5. Ndertimi i Projektit - Prodhimi i qumeshtit sot dhe ne te ardh-men - Burimet per nje periudhe te pakten 5 vjet.
- Disponoj ndertese apo ndertim te ri.
- A duhen burime njerezore dhe financiare per te nisur aktivitetin e perpunimit te qumeshtit.

6. Vleresimi i Riskut:
- Si rreziqe konsiderohen:
- Kushtet teknike
- Ngarkesa e punes
- Ana financiare dhe borxhet
- Shitjet.

7. Ka rendesi te plotesohen te gjitha keta kerkesa sepse ne rast te kundert, në momentin kur hyn ne Europe shume qendra perpunimi qumeshti nuk klasifikohen dhe detyrimisht mbyllen, ka experience te hidhur nga disa vende te BE.

PS!
Ështe i destinuar të dështoje një objekt per perpunimin e qumeshtit sidomos:
- Kur nuk sigurohet lenda e pare – qumeshti i fresket per nji per-iudhe te gjate kohes prandaj duhet studjuar me seriozitet rrjeti nga do te merret lenda e pare.
- Kur nuk realizohet shperndarja (shitja) e produktev te gateshme, prandaj të nxirren sakte, me pergjegjesi te specifikuara sasitë per treg, per konsumatoret kryesore, duke perfshi edhe konkurrencen.
- Cilesia e produkteve te gateshme dhe kjo arrihet nga teknolog me pervoje dhe kualifikim te pa nderprere, konkretisht kemi rastin me burime furnizimi qumeshti si lende e pare e disa llojeve.

Investuesi do t`a destinojë:
Destinacioni i qumeshtit në Turn:

1. Qumesht lope (gjatë gjithe vitit), sasia (12 – 13 kv)/24 orë. Perdoret per prodhimin e djathit kaçkavall, rezja rreth 9% (staxhionimi rreth 60 ditë)
2. Qumesht dele (15 shkurt deri 30 gusht), sasia (10 – 15 kv)/24 orë Perdoret per prodhimin e djathit kaçkavall, rrezja rreth 15% (staxh-ionimi rreth 60 ditë)
3. Qumesht dhie (prill deri shtator), sasia (6 – 10 kv)/24 orë Perdoret per prodhimin e djathit te bardhe me shellire, rrezja rreth 13% (staxhionimi rreth 40 ditë)
4. Produkt tjeter eshte gjiza: Per 100 lt qumesht nxirren 4 – 5 kg gjize nga hirra e djathit.
5. Gjalpë që fitohet nga skremimi i hirres. Për 100 lt qumesht perdorur per prodhimin e djathit me shellire merren 04 – 0.5 kg gjalpe.

PS!
Ne periudhen PRILL – GUSHT fabrika do te furnizohet me sasine maksimale/24 ore :
. Qumesht Lope = 13 kv = Per prodhimin e djatherave te forte (Kaçkavall)
. Qumesht Dele = 15 kv = Per prodhimin e djatherave te forte (Kaçkavall)
. Qumesht dhije = 10 kv = Per prodhimin e djathit te bardhe me shellire
Gjithesejt = 38 kv, pikërisht keto shifra merren per bazë per të llogaritur kapacitetin maksimal të minifabrikes që rezulton 20 kv. Qum-esht ne 1 Turn.

Si mendoni kjo ka rendesi per makinerite dhe sallat e stazhionimit.???
Ështe vendimtare që te perballojme pikun e prodhimit te qumeshtit nga fermeret.
Llogaritjet behen kur eshte piku i qumeshtit duke u mbeshtete edhe ne rrezet reale ne kete zone nxjerrim sasite ditore per çdo produkt:
PS: Per te bere llogaritjet do te perdorim tabelen e rrezeve te produkteve te qumeshtit.
Kjo tabele eshte frut i punes së teknologeve – mjeshtrave dhe eko-nomisteve te perpunimit te qumeshtit dhe eshte zbatuar atje ku ke-rkohej llogari edhe per 1 kg qumesht, tani nuk jane të interesuar perpunuesit e qumeshtit!!! sepse nuk vleresojne as rreze prodhimi, as firot gjate perpunimit te qumeshtit!!!!
Shiko tabelen e rrezeve te prodhimit.

1.png
1.png (532.23 KiB) Viewed 969 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 14 Dec 2024, 16:41

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

VAZHDON TEMA: Si hartohet Projekti Teknologjik i minifabrikes se qumeshtit...

. DJATHE KAÇKAVALL nga Qumeshti i lopes . . . . . . . 13 kv x 9 kg = 117 kg. (cilesi e I dhe II)
. DJATHE KAÇKAVALL nga Qumeshti i deles . . . . . . . . 15 kv x 15 kg = 225 kg
Gjithesejt = 342 kg

. DJATHE I BARDHE ME SHELLIRE nga Qumeshti i dhise . . . . . . . . = 10 kv x 13 kg = 130 kg

. GJIZA nga HIRRA (3800 kg qumesht MINUS rreth 500 kg = 3300 kg HIRRE)
Nga 100 Kg. qumesht dele = 4.3 kg Gjize 15 kv qumesht Dele x 4.3 Kg = 65 kg
Nga 100 Kg. qumesht lope – dhi = 2.3 kg Gjize 23 kv qum. Lope-dhi x 2.3 Kg = 53 kg
Gjithesejt = 118 kg

. GJALPI qe fitohet nga skremimi i hirres se djatherave:
Mesatarisht nga 100 lt qumesht nxirret = 05 kg gjalpe. 38 kv x 0.5 kg (mes.) . . . 19 kg

VO!
Nuk duhet perjashtuar mundesia e prodhimit te djatherave me permbajtje gjyse – yndyre, (madje eshte gabim) qe po kerkohen ne treg, ne kete rast rritet sasia e prodhimit te gjalpit ne 24 ore sepse ka yndyre mpiksje me te ulet. Ky fakt u mbajt parasyshe për repartin e prodhimit te gjalpit.

LISTA E PAJISJEVE DHE MAKINERIVE

Duke u nisur nga sasite e qumeshtit dhe produktet që do te prodhohen ne kete minifabrike, hartohen proçedurat teknologjike nga kjo rezultojne pajisjet dhe makinerite teknologjike të cilat nji teknolog qumeshti duhet t`i dijë.

Përzgjedhja dhe pajisjet teknologjike.

Reparti i pranimit të qumeshtit
Fabrika në rastin tone ka kapacitet 20 ton-qumesht/dite dhe do të punojë me 2 turne. Qumeshti vjen dy here ne ditë.
Kapaciteti i pajisjeve – makinerive ton/orë percaktohet me formulen:

Kap. = Sq : k 20 : 2 = 10 ton/orë

Ku: Sq = Sasia e qumeshtit ne turn, ton

Koha e pranimit te qumeshtit, orë

Përzgjedhja e pajisjeve kryhet në bazë të llogaritjes së produktit dhe orarit të procesit teknologjik, kapaciteti i çdo pajisje dhe makineri teknologjike percaktohet per 1 turn.
Në të njëjtën kohë, duhet të sigurohet: vazhdimësia e procesit teknologjik; automatizimi i proceseve të prodhimit; konsumi ekonomik i avullit, ujit, të ftohtit dhe energjisë elektrike, si dhe përdorimi optimal i të gjitha pajisjeve

Në përzgjedhjen e pajisjeve kuptohet procedura e vendosjes së produktivitetit, markës së makinerive, aparateve, linjave dhe përc-aktimi i numrit të tyre të nevojshëm për të gjithë. operacionet e përpunimit të lëndëve të para dhe produkteve me cilësi të lartë, keto i jep inxhinjeri teknolog i perp-unimit te qumeshtit i cili duhet te kete njohuri teknike bashkëkohore dhe pervoje te gjate në prodhim sidomos të njohe teknologjite e reja, edhe më mire behet puna kur konsultohet me kolegët e ketij sektori (nga përvoja ime në keto situata gjethenje kam krijuar grupe specialistesh te kesaje fushe)

Peshore mekanike me dy rezervuare inoksidabel nga 250 kg sejcili per peshimin e qumeshtit.
Elektropompe qumeshti me kap. 1000 lt/h
Filter mekanik per qumeshtin. Kap. 1000 lt/h.
Tank inoksidabel per ftohjen dhe ruajtjen e qumeshtit kap. 1000 lt.
Elektropompe qumeshti e levizeshme me kap. 1000 lt/h.
LINJA PASTERIZIM – SKREMIM – FTOHJE QUMESHTI Kap. Rreth 1000 lt/h
Eshte Modul i automatizuar per trajimin termik te qumeshtit, sheke-mbyes nxehtesie me pllaka i kompletuar bën pasterizimin dhe ftohjen e qumeshtit te kryeje keto operacione:
. Te kete nje seksion rigjenerimi.
. Punon me uje te ngrohte
. Pasterizimin
. Pastrim dhe larje e ndermjteme.
. Pastrimi perfundimtar.
Ne kushte normale te shfrytezimit dhe me qumesht te cilesise se mire, mund te punoje deri ne 10 ore pa nderprerje.
. Termizim ne 65 Grade C dhe ftohje ne 4 Grade C per ruajte.
. Pasterizim ne 72 – 76 Grade C duke qendruar 20 – 30 sekonda ne kete temperature dhe ftohje deri ne 32 – 34 Grade C per prodhimin e djathit.
. Pasterizim ne 95 – 96 Grade C dhe ftohje deri ne 22 – 45 Grade C per pergatitjen e prod. acido-laktike. (Ne te ardhmen do te prodhohet Kosi)
. Pasterizim ne 85 – 95 Grade C dhe ftohje deri ne 4 Grade C per qumeshtin e tregut.
Projektohet me rigjenerim te shkalles se larte qe arrine deri 94% shum ekonomik.
Kapaciteti rreth 1000 lt/h.
. Seperatori me kap 1000 lt/h me pajisjen per pastrim te mekani-zuar.
Pergatites djathi, me mundesi ngrohje me uje te nxehte dhe ftohje, komplet me pajisjet dhe mjetet per perpunimin e mase se mpiksur per djathin e bute me shellire, kap. 600 lt, se bashku me rezervuarin dhe multiformat katerkendeshe 2000 gr.
Pergatites djathi, me mundesi ngrohje me uje te nxehte dhe ftohje, komplet me pajisjet dhe mjetet per perpunimin e mases se mpiksur per djatherat e forte (kaçkavall), kap. 600 lt, se bashku me rezervuarin dhe multiformat e rrumbullakta.
Prese pneumatike vertikale per presimin e djatherave te forte (kaçk-avalli).
Karroce – prese me vide per presimin dhe kullimin e djathit te bute me shellire.
Tavoline teknologjike inoksidabel e levizeshme.
Vaske per kriposjen e djathit me shellire 200 x 80 cm.
Sistemi i mekanizuar i kriposjes se djatherave te forte.
Kreme pjekese inoksidabel qe sherben per pasterizimin, ftohjen dhe maturimin e kremes per prodhimin e gjalpit, kap. 300 lt.
Tundes – shtrydhese inoksidabel per prodhimin e gjalpit kap. 300 lt.
Karroce inoksidabel per gjalpin.
Formuese gjyse e mekanizuar per paketimin e gjalpit.
Pergatitesi i Gjize – Rikotes inoksidabel me ngrohje me uje te nxehte deri 95 Grade C, se bashku me tavolinen teknologjike kap. 500 lt.
Rezervuar inoksidabel per fermentimin e hirres kap. 1000 lt
Seperator per skremimin e hirres
Kondicioner Industrial (Ajer – ftohes) qe sigurojne parametrat gjate stazhionimit te djathit; Ajr te paste rte filtruar, te pasuruar me lageshtine, dhe temperaturen e stazhionimit.
Rezervuar inoksidabel per depozitimin e hirres qe del nga gjiza kap. 2000 lt.
Pajisje per mbylljen e kutive te djathit te bute me shellire
VO!
.Per t`a bere sa me te lehte Projektimin po paraqesim prospektet e makinerive dhe pajisjeve teknologjike dhe adresat ku mund të dre-jtohemi per sigurimin e tyre.

V A Z H D O N T E M A . . . . . .

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 21 Dec 2024, 10:48

V A Z H D O N TEMA: P R O J E K T I M I.

PS!
Kjo Faqe Facebooku po zevendeson edhe Byronë e Projektimit, qellimi eshte keto njohuri që mungojne të shkojne tek ata që duan te merren me kete sektor seriozisht dhe shpesh here kerkojne ndihmë.

Në vazhdim jane dhene prospektet e pajisjeve dhe makinerive teknologjike, per minifafabriken e qumeshtit ku proçedurat teknologjike do ye kryhen sipas teknologjise bashkohore.

1.png
1.png (587.79 KiB) Viewed 882 times


2.png
2.png (274 KiB) Viewed 882 times


3.png
3.png (305.04 KiB) Viewed 882 times


4.png
4.png (295.42 KiB) Viewed 882 times


5.png
5.png (326.51 KiB) Viewed 882 times


6.png
6.png (579.59 KiB) Viewed 882 times


7.png
7.png (28.54 KiB) Viewed 882 times


8.png
8.png (29.73 KiB) Viewed 882 times


9.png
9.png (375.57 KiB) Viewed 882 times


10.png
10.png (39.81 KiB) Viewed 882 times


11.png
11.png (554.05 KiB) Viewed 882 times


12.png
12.png (338.22 KiB) Viewed 882 times


13.png
13.png (36.17 KiB) Viewed 882 times


14.png
14.png (608.61 KiB) Viewed 882 times


15.png
15.png (31.47 KiB) Viewed 882 times



V A Z H D O N T E M A . . . . .
Attachments
12.png
12.png (338.22 KiB) Viewed 882 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 29 Dec 2024, 11:37

·
Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

V A Z H D I M I T E M Ë S. . . . .

DHOMA FRIGORIFERIKE
Përcaktimi i Siperfaqes se dhomes ftohjes, sipas formules:

Sip.dhoms = Sprod x K / N Ku:

Sprod. = Sasia e produktit që do te ruhet në kg.

K = Koha e ruajtjes, turne

N = Norma e ngarkeses ne 1 m 2 siperfaqe e dyshemesë në kg. duke marre parasyshe shfrytezimin e dyshemesë në kg

Duhet siguruar Impjanti i ftohjes per te perballuar nevojat e fabrikes perfshi ketu edhe te pakten nje dhome frigoriferike me permasa ( ? ) ku te sigurohet T = 4 gradë C.

DHOMA FRIGORIFERIKE
Duhet siguruar Impjanti i ftohjes per te perballuar nevojat e fabrikes perfshi ketu edhe te pakten nje dhome frigoriferike me permasa ( ? ) ku te sigurohet T = 40 C.
PS!
Qumeshti qe furnizon fabriken i pergjigjet kerkesave sipas Rregullave te vendosura nga BE 853/2004/ЕС dhe vjen nga qendrat e grumbullimit mbasi i eshte nenshtruar kontrollit rigoroz per cilesine e qumeshtit te lopes, te jete nga kafeshe-qumeshtdhe-nese te shendosha, i fresket, me aciditet deri 18 grade T, pa shtese uji, pa konservante, lende alkalike apo inhibitore aq sa vetem kur eshte e domosdoshme do t`i nenshtrohet FILTRIMIT ose kalohet ne seperatorin pastrues, behet pasterizimi ne Linjen e pasterizim – skremim 72 – 74 grade C, per 20 – 30 sekonda, ftohet deri ne tem-perature e mpiksjes, i hidhen kulturat bakteriale, behet mpiksja du-ke hedhur ne qumesht Klorurin e Kalciumit dhe majane. Vazhdon procesi teknologjik me operacinet ; pritet masa e mpiksur ne kua-drate etj… ndahet hirra e cila grumbullohet ne ene metalike inok-sidabel, pastaj masa e djathit mblidhet ne bllok – formohet – pre-sohet – kriposet eshte parashikuar edhe kriposje e thate, ambala-zhohet dhe kalon ne depon e stazhionimit’

. Stazhionimi (maturimi ) i djathit kryhet sipas proçedures teknolo-gjike te llojit te djathit, prandaj jane parashikuar dy salla stazhio-nimi; njera per djatherat e forte (ku perfshihet Kaçkavalli) dhe dja-therat e bute me shellire, fillimisht ne temperature dhome per pak kohe dhe pastaj ne kushte te veçanta me hollesisht parametrat jepen sipas llojit te djathit, aty vazhdon 45 – 60 dite nen kujdesin e teknologut i behen sherbimet e nevojshem por e rendesishme esh-te se aty sigurohen te gjithe parametrat ne rastin tone eshte para-shikuar Djathi BS. (Teleme) por do te prodhohen edhe djathera te tjere.
Konform praktikave me te mira te perpunimit te qumeshtit do te duhen:
. Linja per pranimin e lendes se pare- qumeshtit me peshore mekanike sepse pranimi i qumeshtit behet ne peshe.
. Filter mekanik per te pakesuar sadopak ngarkesen e madhe bakteriale te lendes se pare.
. Tanke me mure te dyfishte per ftohjen dhe depozitimin e qumeshtit.
. Eshte zgjedhur Linje komplet per pasterizimin – skremimin – ftohjen e qumeshtit me regjime te ndryshem perpunimi termik duke zgjidhur edhe perspektiven.
. Separator per skremimin dhe standartizimin e yndyres ne qum-esht.
. Pompa qumeshti te levizeshme.
. Pajisje per pergatitjen e djathit – komplet me aksesoret.
. Presa per presimin individual te formave te djathit.
. Pajisje e mekanizuar per kriposjen e djathierave te forte.
. Vaska per kriposjen e djathit te bute me shellire.
. Dhome frigoriferike per ruajtjen e perkoheshme te djathit dhe produkteve te tjera.
Lenda e pare qumeshti i fresket nga qendrat e specializuara per grumbullimin e qumeshtit transportohet deri ne fabrike me trans-port special – cisterna qumeshti qe i pergjigjen te gjitha rregullave qe kerkon sot BE. Jane te ndertuara me seksione te veçante, temp-erature maksimale e qumeshtit lejohet deri + 6 grade C, kontrolli i qumeshtit ne pranim, si dhe parametrat teknologjik gjate zbatimit te proçedurave dhe per produktet e gateshme, lendet ndihmese etj. do te kontrollohen nga laboratori i vetem Fiziko - Kimik dhe çdo parti produkti te gateshem shoqerohet me dokument (flete-analiza ) per tregun e brendeshem.
Pastrimi larja dhe dezinfektimi ne repartin e prodhimit ku perfshihen pajisjet – makinerite teknologjike, dhe mjetet e transportit behet duke perdore uje te pijshem qe ploteson te gjitha kerkesat dhe cilesite sidomos nga pikepamja e pastertise mikrobike dhe kimike sipas direktivave te BE. 80/778/ЕЕС.
. Skema e Infrastruktures rrugore parashikohet pa ndryshim i asaje qe ekziston.
Sipas rastit eshte e nevojshme per te bere ndryshime ne Infrastruk-turen rrugore ekzistuese sepse eshte siguruar dalja deri ne rrjetin kryesore rrugore.
. Fabrika furnizohet me uje te pijshem nga Ujesjellesi i qytetit. Ose ??? …… me prurje V= 1.73 lt/sek. nuk eshte parashikuar rritje te sasise se ujit te pijshem ndersa per:
Mbeturina nga perpunimi i qumeshtit
. Lende dhe materjale te papershtateshme per konsum.
. Precipitate dhe mbeturina nga pastrimi i ujrave teknologjike. etj.
. Nga ana tjeter do te formohen mbeturina nga paketimi ( leter – karton), qelqi, nga veshjet, baterite, vajra te ndryshem si dhe mbas perpunimit te tyre.
Mbetje qe shkaktohen nga vete vete personeli i sherbimit, i cili llogaritet per 90 veta ne 1 muaj = 4 M3 ato grumbullohen çdo dite ne thase najloni dhe dergohen ne pikat e grumbullimit te mbeturi-nave te qytetit.
Masa per uljen e ndotjes se ambjentit rrethues.
Nuk do te kete ndotje ambjentit si per ajrin ashtu edhe terrenin, do te shfrytezohen makineri qe punojne me energji elektrike dhe nuk pritet ndotje me gazra dhe pluhur, sidomos per levizjet dhe transp-ortin e brendeshem, zhurma do te jete vetem ajo e jashtemja dhe nga motoret e fabrikes, zhurme do te jete edhe ajo e levizjes se automjeteve me shpejtesi te kufizuar max. 10 km/ore, zhurma do te kontrollohet sipas rregullave.
Z O N A
N I V E L I I Z H U R M E S (shiko foton)

Objekti nuk do te ndikoje ne rritjen e zhurmes ne ambjentin rrethues.
Ekziston kanali per largimin e ujrave krejt i ndare qe dergon ujrat teknologjike nepermjet kolektorit kryesore deri ne stacionin e pastrimit te ujrave te qytetit, ujrat teknologjike qe dalin nga reparti prodhimit, larja dhe pastrimi i cisternave dhe pajisjeve te tjera te transportit kane kaluar me pare ne stacionin lokal te pastrimit aty dergohen me tubacione dhe pompa, ku largohen te gjitha mbeturinat qe perbehen nga lende te patreteshme me madhesi mbi 3 mm me tej kalojne ne mbajtesin e yndyrnave dhe pastrimit biologjik.
Ne nji objekt te tille per perpunimin e qumeshtit eshte llogaritur perafersisht rreth ? M 3 (po e lë ne vartesi te kushteve konkrete) ujra teknologjike per te cilat eshte lidhur marreveshtje me organin perkates.
Lidhur me largimin e ujrave te shiut eshte zgjidhur me vet-rrjedhje sepse eshte parashikuar pjerresi drejt jugut. Ne sheshin e lire nuk do te ruhen lende djegese apo vajra.
Makinerite dhe pajisjet teknologjike qe do te perdoren ne kete objekt i pergjigjen te gjitha kerkesave higjeno – sanitare dhe ketij prodhimi:
. Te dhenat teknike. Konstruksioni, dhe mundesite e shfrytezimit sigurojne zbatimin e procesit teknologjik dhe pa krijuar ndotje.
. Kane ndertim te tille qe lejon pastrimin e tyre lehtesisht.
. Lejojne respektimin e rregullave teknike dhe mbajtjen paster te ambj-entit.
. Nuk demtojne dyshemene dhe muret.
. Do te vendosen ne ate menyre qe te realizohet lehte venia ne pune dhe pastrimi i tyre.
. Jane nga materjal te atille qe duke rene ne kontakt me ushqimet, lendet pastruese dhe dezinfektuese nuk jane te demeshme dhe nuk demtohen.
Do të respektohen me rigorozitet të gjitha kërkesat higjenike per shfrytezimin dhe mirembajtjen:
. Ne vende te veçanta do te vendosen instruksione per menyren e ruajtjes se higjenes personale, si kryhet pastrimi dhe dezinfektimi i ambjentit, pajisjeve dhe makinerive dhe gjithe inventarit, si dhe domosdoshmenist, do te afishohen rregullat e sigurimit teknik.
. Ambjenti mbahet paster ne çdo kohe.
. Ushtrohet kontroll i vazhdueshem per pranine e demtueseve, dhe sa-po shfaqen merren masa urgjente per eliminimin e tyre qe kryhen nga organet e specializuara per kete veprim.
. Ne depo dhe repartet e prodhimit nuk lejohet hyrja e personave qe nuk kane lidhje me objektin.
. Ne kete qender perpunimi qumeshti nuk lejohen prania dhe mbaj-tja e kafsheve.
. Inventari dhe mjetet e punes qe perdoren per larje – pastrim dhe dezinfektim, ruhen ne rafte te caktuar te ndare dhe te mbyllur.
. Mbas mbarimit te punes ne çdo turn te gjitha mjetet, tavolinat, paji-sjet si dhe ambjenti pastrohen dhe lahen dhe dezinfektohen.
. Ne çdo ambjent ka kosha – ene te mbylluar me thase polietileni dhe kapak qe hapet me kembe ne te cilet grumbullohen mbeturina materjalesh te ndara mbeturinat e produkteve ushqimore me mbe-turinat e tjera.
. Te gjitha masat per mbajtjen paster te ambjentit do te vendosen ne pjese te ndryshme te territorit.
Harta e vend – ndodhjes se fabrikes. (shiko foton)
Dimri ne qytetin………. Eshte X…… ( Jepen disa te dhena per klimen )

1.png
1.png (310.99 KiB) Viewed 806 times

2.png
2.png (364.32 KiB) Viewed 806 times

3.png
3.png (244.02 KiB) Viewed 806 times

4.png
4.png (107.08 KiB) Viewed 806 times

5.png
5.png (342.76 KiB) Viewed 806 times

6.png
6.png (328.57 KiB) Viewed 806 times

7.png
7.png (298.35 KiB) Viewed 806 times

8.png
8.png (29.15 KiB) Viewed 806 times


V A Z H D O N PROJEKTIMI NË MËNYRE TE DETAJUAR... ... ... ... ...
Attachments
5.png
5.png (342.76 KiB) Viewed 806 times
4.png
4.png (107.08 KiB) Viewed 806 times
3.png
3.png (244.02 KiB) Viewed 806 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 08 Jan 2025, 10:54

V A Z H D I M I I T E M E S HARTIMI I PROJEKTIT TENOLOGJIK . . . . . .



STACIONI PER GRUMBULLIMIN DHE PASTRIMIN E UJRAVE TEKNOLOGJIKE
Çdo qender perpunimi i qumeshtit duhet te kete një stacion per grumbullimin dhe sipas mundesive per pastrimin e ujrave teknologjik.
Ujrat teknologjike dergohen ne kolektorin kryesore, eshte parashikuar edhe nji stacion per pastrimin e tyre.
Të dhena që kerkohen ne projektin teknologjik per funksionimin e fabrikes:
Furnizimi me Energji elektrike. . . . ? Kw (Nga llogaritjet totale)
Tensioni ne furnizim. . . . . . . B – 380/220 ±5%
Rrjete elektrik me 5 perçuesa. . . . . . . — L1, L2, L3, N, PE
Furnizimi me uje:
Cilesia sipas standartit.
Nevojat per uje. . . . . . 10 m3/Turn
Presioni i ujit. . . . . . . . 2 – 4 atm
Temperature e ujit. . . . . . < 6 0 Grade C
Ndriçim natyral. . . . . . deri 5 m
Kanalizimi. . . . . . 4 m3 /h
Kushtet klimatike gjate shfrytezimit;
Temperatura e ambjentit rrethues. . . . . – 45 der + 50 Grade C


1.png
1.png (1.02 MiB) Viewed 619 times


2.png
2.png (539.51 KiB) Viewed 619 times


3.png
3.png (1.15 MiB) Viewed 619 times


4.png
4.png (51.09 KiB) Viewed 619 times


5.png
5.png (438.35 KiB) Viewed 619 times
Attachments
2.png
2.png (539.51 KiB) Viewed 619 times
1.png
1.png (1.02 MiB) Viewed 619 times

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: BAZAT E PROJEKTIMIT NË INDUSTRINE E QUMESHTIT

Postby Fatlum Dibra » 13 Jan 2025, 15:30

·
Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

V A Z H D I M I I T E M Ë S: P R O J E K T I T E K N O L O GJ I K . . . . . . .

LABORATORI FIZIKO - KIMIK (Shiko fotot 1 - 11)

1.png
1.png (207.53 KiB) Viewed 477 times

2.png
2.png (345.86 KiB) Viewed 477 times

3.png
3.png (180.89 KiB) Viewed 477 times

4.png
4.png (134.66 KiB) Viewed 477 times

5.png
5.png (220.33 KiB) Viewed 477 times

6.png
6.png (411.12 KiB) Viewed 477 times

7.png
7.png (320.05 KiB) Viewed 477 times

8.png
8.png (587.42 KiB) Viewed 477 times

9.png
9.png (136.23 KiB) Viewed 477 times

10.png
10.png (324.95 KiB) Viewed 477 times




Si duhet të llogariten me saktesi siperfaqet e reparteve:

Ashtu siç u veprua per llogaritjen e depove te stazhionimit te djatherave sipas llojit e cila ka rendesi për maturimin normal sepse sigurohet kubatura qe do te thote sa meter kub ajr ka ne ambjentin e maturimit te djathit. Mikrorganizmat e dobishme kane nevoje per ajr te paster qe te zhvillohen dhe te veprojne me perbersit e djathit duke bere zberthimin e pjeseve perberse deri sa arrihet maturimi normal.
12.png
12.png (27.12 KiB) Viewed 477 times


Ne menyre analoge percaktohet siperfaqja e dhomes se kosit:

- Siperfaqeja e dhomes per Kosin: në m2 sipas formules duhet tejete.

Sip.dh = 7092 x 1.5 : 160 = 66,48 m2

- Siperfaqeja e dhomes per qumeshtin per treg, m2 sipas formules duhet të jete:

Sip.dh = 4700 x 5 : 400 = 58.75 m2

Siperfaqeja e dhomes per ruajtjen e kremes. m2 sipas formules duhet të jete:

Sip.dh = 7150 x 1.5 : 500 = 21.45 m2

Strukturat e ndërtimit përcaktohen në varësi të llojit të objektit, krijimit të kushteve për prodhimin e asortimentit, sigurimit të kushteve klimatike, kushteve të temperaturës dhe lagështisë.
Ndërtesa projektohet me mure vetë-mbështetëse, kornizë. Ndarjet bëhen me tulla, panele rezistente ndaj zjarrit.
Ndarjet janë bëhen prej 250 mm, ndarjet që izolojnë dhomat e punishtes dhe ruajtjes janë 385 mm.
Lartësia e dhomës përcaktohet kryesisht nga dimensionet e përgjithshme të pajisjes. Dritaret vendosen midis akseve të rrjetit kryesor, por gjatësisë së ndërtesës në të dy anët. Gjerësia e dritares 1500 mm, lar-tësia 2500 mm. Dyer teke 900 mm, dyer dyshe 1800 mm

PS!
Ju mund të çfletoni në literature por nuk do t`i gjeni kaq te detajuara dhe te paraqitura thjeshte e te kuptueshme por gjithmone per nji gjyse teknolog, kjo do te thotë; pa pase njohuri teknike kurrë nuk do të kuptohen

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests