P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 28 Jan 2025, 11:41

Latest post of the previous page:

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

Konsumimi i lactobacillus acidofilus dhe bifido baktereve të GJALLA nëpërmjet produkteve të qumështit është rruga ideale për të vendosur barazpeshën në mikroflorën e zorrëve. Përveç mundësisë së parandalimit të diaresë, studiuesit mendojnë se lactobacillus, aci-dofilus dhe bifido bakteret mund të ndihmojnë për:
• Të ulur shkallën e kolesterolit në gjak.
• Për të lehtësuar keqpërthithjen e laktozës.
• Për të forcuar sistemin imunizues të organizimit.
• Për të pakësuar rrezikun e sëmundjes fatale në stomak

ACIDOP. Siç dihet, Lactobacillus Acidophilus eshte bakteria me e rendesisheme nga bakteret “MIKE” ne zorret tona, qe perveç rolit ne tretjen dhe asi-milimin e ushqimeve, studimet e bera tregojne se keto baktere kane edhe funksione te tjera.
Eshte vertetuar se ne shume persona per fat te keq prania e baktereve “Mike” eshte shume e varfer ne aparatin intestinal. Prandaj marrja e nji sasie suplementare e Acidophilus ne formen e produktit që permban Probiotik me cilesi te mire çdo dite, jo vetem parandalon semundjet intestinale por edhe patologjite e tjera, zgjidhe shqetesimet e kostipacionit (Kapsllekut), furnizon organizmin me enzimin LAKTAZE qe tek shume njerez mungon, ndihmon ne asimilimin produkteve te qumeshtit te pasur me kalcium.
Jogurtet qe prodhohen sipas procesit teknologjik permbajne baktere te gjalla por jo aq vitale qe te zhvillohen ne organet intestinale, ne pergjithesi ne nji porcion jogurt ka maksimumi pak miljona Laktobacile ndersa Acidofilet jane më shume dhe i rezistojne me teper ambjentit ne zorret tona.

Lidhur me permbajtjen e Laktobacileve deshiroj te beje te qarte mendimin tim per KOSIN qe prodhojme ne, permban sasi te madhe laktobacilus bul-garicus prandaj ky produkt eshte me i ngjashem me Kiselo Mljako (Kosin Bullgar), jetojme ne nji rajon, prandaj edhe i afrohet si perberje bakteriale, kete une e kam vertetuar me anen e nji analize mikrobiologjike jashte vendit. Eshte detyre e specialisteve dhe organeve perkatese te ndjekin prodhimin me te dhena konkrete per perberjen bakteriale dhe raportin si qendrojne Laktobacilet me streptokoket ne kosin tone dhe te zgjedhim raportin me te mire ashtu siç veprojne vendet e tjera, jemi te vonuar e thene më qarte eshte keshtu: Ne Kosin tone kur vjen ne tavolinen e ngrenies permban mikro-organizma “MIKE” mirepo ato jo vetem qe duhet te jene te gjalla dhe per kete duhet te vertetohet me analize mikrobiologjike por te jene ne numur sa me te madh dhe te jene ne raportin më te pershtateshem Laktobacile/Streptokoke, kur produkti ka shije dhe arome më te kendeshme dhe fjalen e fu-ndit per kete e thote knsumatori. Lb. Acidophilus nderhyn ne asimilimin e ushqimeve dhe prodhon vitaminen e grupit B.
Nuk duhet të harrojmë se nga te gjitha keto benefice asnjera nuk eshte aq e rendesishme sa fuqia e pabesueshme ANTIBIOTIKE – ANTIBAKTERIALE - ANTIVIRUSALE dhe ANTIMYK qe posedojne bakteret “Mike” midis tyre Acidophilus DDS-1. Ato jane te afta te prodhojne acidin laktik, peroksidin e hid-rogjenit si dhe substanca antibiotike siç eshte Acidophilina qe sipas Prof. Shahani dhe koleget e tij, lufton me sukses disa mikrobe te demeshme si; Escherichia Coli, Proteus mirabilis, dhe disa lloje te Clostridium, Salmonella, Shigella e Staphilococcus. Candida e herpes njihet si semundje qe shqet-eson shume njerez, duke konsumuar Probiotike me permbajtje Lb. Acidophilus 2 miljard dhe Bifidus 2 miljard per 3 muaj, eshte ulur niveli i Candita nga 100 miljon ne 10 miljon njesi per gram feçe, ne perfundim nji autoritet tashma teper i njohur Dr. Shahani thote se Lb. Acidophilus dhe mikroorganizma te tjera duhet te kurojne Kandias, dhe sidomos ne qofte se kombinohet edhe me alget Klamath.
Kandidoza e pranishme ne organizmin e njeriut, e pare ne mikroskop eshte vrejte se perhapja dhe shtimi i saje kontrollohet nga Probiotiket intestinal, por kur keto pakesohen per motive te ndryshme, atehere Candita shtohet, shperndahet dhe mund te penetroje ne muret e mukozes intestinale dhe te perhapet ne organet e tjera te trupit tone e bashke me ta edhe substancat toksike qe formohen gjate tretjes së ushqimit duke u derdhur ne gjak qe do te thote AUTOINTOKSIKACION. Ne kete rast infeksioni me candita mund te godase mukozen e gojes, lekures, qellzes, kembeve etj. Kur infeksioni me Candita eshte i vazhdueshem, mund te manifestohet me reaksione alergjike, diare, kolite, plage ne lekure qe perhapen kudo ne trup, kuptohet se ve-primi me me mend eshte kurimi me ilaçe nga ana tjeter sa me shpejt te fillohet te konsumohen Probiotike qe permbajne (Laktobakt. ACIDOPHYLUS, BIFIDOBACTERIUM e L. BULGARICUS) duke rritur mikrofloren e dobishme e cila te perballoje sulmin kunder Candita. - PATOLOGJI te LEKURES siç jane dermatitet (pezmatimet), alergjite, ekzema atopike deri edhe ne patologji komplekese si; psoriasi te cilat takohen me shpesh ne vendet e industria-lizuara jane pergjigjur pozitivisht tajtimit me probiotike.
Aknet qe takohen sidomos tek adoleshentet por shpesh prekin edhe te rriturit e sidomos seksin femerore, sipas mjekesise shkaqet jane nga çrregullimet hormonale, stresi emocional, ndjeshmeria, dhe keta kurohen me ilaçe por studime te shumeta tashma kane vertetuar se ndikon pozitivisht ne permir-esimn e gjendjes perdorimi i Probiotikeve me baze (ACIDOPHILUS E BULGARICUS); madje mjekë rus dhe bullgar e trajtojne me kete Probiotik. Ulçeren brenda zgavres se gojes me dhimbje te lehta, mbi gjuhe, ose ne anen e brendeshme te faqeve, buzeve qe mund te shkaktohen nga mungesa e higjenes se gojes, infeksionet virale, alergjite nga ushqimet, apo mungese ushqimi, stresi i tepert, si mase e shpejte keshillohet; higjena e gojes, nji diete me me sa me pak sheqerna dhe te perdoren Probiotike qe permban Lb. Acidophilus.
Shume punime shkencore dhe prova ne kafshet kane treguar aftesine e Laktobacilus Acidophilus per te asimiliuar dhe pakesuar kolesterolin ne gjak, ne vitin 1979, u provua ne 54 vullnetare duke u dhene jogurt me numur te madh Laktobacilesh, kane pase nji ulje te kolesterolit deri ne masen 10% brenda javes, e si te mos vleresohet nji arritje kaq e madhe!!!

Veprim Ant-tumoral. Bakteret “Mike” e sidomos Acidophilus dhe Bifidus, e ushtrojne veprimin anti-tumoral ne tri menyra:

• Eleminojne ose dizaktivizojne substancat kimike qe mund te transformoheshin ne substanca kancerogjene, te tilla si: nitrite qe jane perdore shpesh si konservante te produkteve ushqimore por kur hyjne ne organizem transformohen ne NITROSAMINE.

• Dizaktivizojne enzimet e prodhuara nga bakteret patogjene te cilat transformojne substancat kimike ne substanca kancerogjene me pasoja fatale per jeten e njeriut sikurse eshte rasti i nitriteve qe transfor-mohen ne Nitrosamine dhe dizaktivizimi i ketyre enzimeve eshte konsideruar kontributi me i rendesishem anti-kancerogjen i baktereve “Mike”

• Sipas studjuesve bakteret ‘Mike” jane te afta te shtypin disa veprime tumorale. Keto efekte jane konfirmuar ne nji numer ta madh provash ne kafshe dhe ne njerez.

• Ndihmon funksionin e melçise.

• Ndihmojne ne zberthimin e laktozes. Nji numer i madh studimesh tregojne edhe cilesi te tjera, probiotiket prodhojne shume enzyme si: proteaza, amilaza, lipaza, celulaza etj. Vitaminat B1, B2, B6, B12 etj. Ato sintetizojne amino acidet ku perfshihen edhe ata që organizmi i njeriut nuk i prodhon dot. Deri me sot nuk dsponohen mendime te kunderta apo veprime anesore dhe toksike per produktet probiotike.

Vaginite dhe Infeksionet urinare. Tradicionalisht jogurti njihet qe jep efekt pozitiv kunder vaginiteve por perdorimi i kapsulave me Lb. Acidophilus duke u perhape ne keto organe, rrite rolin kurues. Gjithashtu siç veprojne keto baktere kunder Herpes, po ashtu kane treguar efekt pozitiv edhe kunder semundjeve te lekures, vlen te permendet ne kete rast, ne Rusi eshte perdore me sukses nji “Paste me Acidophilus” duke e aplikuar direkt ne zonen e infektuar. Per shume studjues amerikan perdorimi i vazhdueshem i Probiotikut qe permban Lb. Acidophilus ne gjendje te gjalle dhe ne sasi normale, rrite aciditetin lokal duke kontribuar keshtu ne zgjidhjen e patologjive qe kane te bejne me infeksionet vaginale.

Infeksionet ne rruget urinare. Shume te zkonshme tek njerzit qe shoqerohen me urinim me dhimbje, temperature, diare, te vjella dhe gjethenje ku-rohen me antibiotike sipas keshillave te mjekut, mirepo ka raste qe perseri kthehen dhe infeksioni perhapet edhe me shume ne traktin urinar sepse eshte prishur ekuilibri i mikroflores intestinale dhe e gjithe pergjegjesia bie mbi disa mikrobe te demeshme qe kane hyre ne organizmin tone ne rruge te ndryshme dhe kane arritur deri ne zorret, keto jane; Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterococcus, Klebsiella Pneumoniae. Krahas masave higjeno-sanitare, evitimi i larjes ne vaske, zgjedhja e veshjeve (intime) kryesisht PAMBUK, studjuesit keshillojne te perdoren patjeter Probiotike me permbajtje L. ACIDOPHILUS se bashku me L. RHAMNOSUS, duke rritur aciditetin kontribojne ne zgjidhjen e kesaje patologjie.

Karie, helmime dhe radiacion. Shpesh here nji grup bakteresh patogjene jane te afta te formojne formacione me karie, helmime te ushqimeve dhe ba-kteret mund te parandalojne perhapjen e tyre. Edhe per radiacionin jane bere disa eksperimente ne kavie duke i ushqyer me qumesht qe permban sasi te madhe Lb. Acidophilus dhe nuk jane vrejte zhvillime te metejshme negative.

Osteoporoza. Kjo semundje varet nga shkalla e absorbimit te kalciumit dhe qe lidhet me prodhimin e estrogenit edhe ketu prania e baktereve “Mike” e sidomos Acidophilus dhe Bifidus, mund te jene te dobishme per te gjithe ata persona qe kane filluar degjenerim te struktures se kockave.
Ne semundjet antiimune eshte vrejte se edhe vete rrobat e trupit kane shkaktuar shqetesim sepse keta kane simptomat dhe jane shume te ngjashme me disa baktere, ketu organizmi i njeriut GABON, sistemi mbrojtes (Imunitar) i pergjigjet, sulmon vehteveten. I nisur nga ky fakt Dr. Alan Ebringer, del King’s College Hospital i Londres, ka gjetur ne nji paciente qe vuante nga spondiloartrite anchilosa nji semundje antiimune, nivel te larte te klebsielles (substance qe nxite sistemin imunitar) mbi normalen, sepse rrobat e trupit kishin karakteristika te ngjashme me klebsiellen normale, dhe sistemi im-unitar reagonte, po në Angli, ka edhe persona te tjere me artrit reumatoid shkaktuar nga rrobat-veshjet sepse jane te ngjashme me baktere proteus qe shkakton infeksione urinare.

Artriti Reumatoid eshte semundje inflamatore kronike sidomos ne artikulacione (kyçe) qe e ka bazen ne ndryshimin e sistemit mbrojtes te organizmit tone, shkaqet e sakta te semundjes akoma nuk jane plotesisht te qarta por studimet e deritanishme supozojne se infeksionet intestinale dhe alergjite e demtojne mukozen intestinale duke rritur keshtu depertueshmerine qe ka si pasoje kalimin e substancave te padeshirueshme ne gjak dhe prej atje eshte e qarte se ku mnd te shkojne. Duke futur ne dieten e pacienteve me artrit rheumatoid, probiotikët si: L. GG, BIFIDOBAC-TERIUM, L. PLANTARUM dhe L. BULGARICUS kane permiresuar gjendjen e tyre klinike. KOSTIPACIONI (Kapslleku). Nuk eshte semundje por eshte nj simptome, qe provokohet nga nji anomali intestinale ne kalim, duke penguar jashteqitjen, ne qofte se kjo qendron pa dale per nji kohe me te gjate se 24 ore, mund te shkaktoje fenomenin e autotoksikacionit. Shkaqet e kostipacionit njihen, më kryesoret jane: Funksionim jo normal (Kolona Irritabile), qendrimi per kohe te gjate ne shtrat dhe perdorimi i disa ilaçeve si; antidepresive, qetesues dhe laksative, mungesa e ushqimeve me fibra, mungesa e ushtrimeve fizike, semundje gastro-intestinale dhe ulja e mikroflores intestinale. Ky shqetesim mund te shfaqet per kohe te shkurte si pasoje e ndonje nderhyrje kirurgjikale, semundje apo udhetim i gjate por mund te jete edhe nga demelosja e keij organi, probleme qe mund te Perdorimi i antibiotikeve per nji kohe te gjate per te luftuar infeksionet, provokon gjithashtu ndryshimin e flores bakteriale intestinale, shpesh vrehet diare me feçe te lengeta qe shoqerohet me dhe-mbje te lehta ne bark, ne keto kushte mjeket keshillojne perdorimn e Probiotikeve e sidomos qe permbajne keto baktere: LACTOBACILLUS PLANTARUM, LACTOBACILLUS ACIDO-PHYLUS LACTOBACILLUS BULGARICUS, LACTOBACILLUS GG STRE-PTOC-OCCUS THERMOPHILUS, BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM SA-CCHAROMY-CES BOULARDII, BACILLUS CLAUSII

Fryerja e barkut.- Gazra intestinal jane gjethenje te pranishem sepse formohen gjate tretjes se ushqimeve por kur jane ne mase te tepruar, atehere krijon fryerje dhe shqetesime pra behet fjale per ate qe mjeket e quajne AEROFAGIA dhe METEORISMO. Qe mund te para-ndalohet duke reduktuar/eleminuar perkohesisht disa ushqime qe mund te kontribojne ne formimin e gazrave si: Zarzavatet, soja, qepa, brokoli, lulelaker, kumbulla, molla banane etj. cerale, integralet, produktet e qum-eshtit, djatherat, yndyrnat, pijet me gaz etj. Nderhyrja behet me ilaçe nga mjeku por ndikojne ne menyre te ndjeshme edhe konsumimi i Probiotikeve e sidomos, L. ACIDO-PHYLUS, L. CASEI dhel L. GG, me doza qe keshillohen edhe nga mjeku dhe qe ndihmojne per parandali-min e METEORISMOS Mëlçia. Nji integrim i Bifidus ne organizmin e njeriut, vepron par-alelisht per pastrimin dhe riforcimin e melçise duke bere reduktimin e lendeve toksike intestinale te cilat me vone depositohen ne gjak dhe kercenojne melçine. Nji kombinim me mikroalgën Klamath, rri-te ne menyre te dukeshme veprimin e Bifodo

V A Z H D O N.........Në cilet produkte gjendet sidomod Lb. Acidophilum.....

Share This


0
0
0
Loading...
User avatar
Fatlum Dibra
Posts: 292
Joined: 29 Oct 2016, 10:10
Vendodhja: Tiranë
Profesioni: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Puna qe ben: Inxhinier - Teknolog në Industrine e Qumështit
Rreth Jush: Mbas mbarimit të gjimnazit në Shkodër, ka vazhduar studimet e larta në Bullgari, në Universitetin e Teknologjisë Ushqimore, dega Inxhinieri-teknologji për industrinë e qumështit në vitet 1958-1961.
Më 1962-1965 Specialist qumështi në Bashkimin Qendror të Kooperativave të Konsumit.
1966-1971. Kryeinxhinjer në ndërmarjen e Përpunimit të Qumështit Tiranë,
1972-1979. Në Ministrinë e Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore - Specialist për industrinë e qumështit.
1980-1992. Pedagog në shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit, Tiranë.
Në vitin 1973 është specializuar gjatë një tremujori në Rumani, Çekosllovaki dhe Gjermani, për njohjen e teknologjive të reja të kohës në fushën e industrisë së qumështit.
Gjatë punës në dikaster ka dhëmë kontributin e tij për projektimin teknologjik dhe vënien në punë të fabrikave të qumështit Durrës, Lushnje, Fier, Korçë, Pogradec, Ersekë dhe veçanërisht fabrikës së qumështit Shkodër ku u prodhua për herë të pare ne vendin tone qumështi pluhur dhe i kondensuar me sheqer.
Është autor dhe bashkëautor i disa teksteve mësimore për shkollën e mesme teknologjike Tiranë, Universitetin Bujqësor Kamëz, shkollat e mesme bujqësore dhe shkollën Profesionale të Industrisë së Qumështit Tiranë.
Tani autor i tre teksteve te rinj:
“ NJOHURI TE HOLLESISHEME DHE BASHKEKOHORE PER TRAJTIMIN“
“ PROBIOTIKET – PRODUKTE QUMESHTI TE SHENDETESHEM“
“ PROJEKTIMI DHE ANALIZATORET NE INDUSTRINE E QUMESHTIT”

Re: P R O B I O T I K E T - B A K T E R E TË M I R A

Postby Fatlum Dibra » 29 Jan 2025, 18:15

Industria e Qumeshtit dhe Njohuri ne Dobi te Shendetit

PRODUKTET E QUMESHTIT QË PËRMBAJNË LB. ACIDOPHILIUM.

DHALLA. Është nënprodukt gjatë prodhimit të gjalpit nga krema e ëmbël ose e fermentuar. Përmbatja e yndyrës është rreth 0,5 % . Përmban mjaft lecitinë, afatin e përdorimit e ka të shkurtër.

Sipas të dhënave të fundit një produkt acido-laktik ”QUMËSHTI BRA” po prodhohet në Suedi. Ky emër ka kuptim të dyfishtë “BRA” në gjuhën suedeze do të thotë “i mirë” por përfaqëson edhe shkro-njat e para të baktereve Bifido, Reuter, Acidophilus. Ky produkt prodhohet dy llojesh: i ëmbël dhe i athët. Kështu bakteriet acido-la-ktike mund të kenë aftësi të më-dha për të ndihmuar në shëndetin e njerëzve. L. acidophilus dhe Bifido janë pjestarë të rë-ndësishëm të mikroflorës në zorrët e njeriut, i pari mbizotëron në zorrën e hollë kurse i dyti në zorrën e trashë.

BIOJOGURTI Përmban: Lactobacillus delbrueckii .sp bulgaricus, streptococcus thermophilus. Lactobacillus acidophilus G
Në vende të ndryshme janë identifikuar mikroorganizma të ndryshme probiotike dhe jane prodhuar produkte probiotike, më poshtë jepen disa mikro-organizma që janë përdorë në produktet e qumështit. dhe që shiten në treg:

Shtami bakterial – Kompania prodhuese – Shteti.

Lactobacillus acidophilus NCFM Rhodia Madison U.S.A

Lb. acidophilus DDS-1 Kulturat Nebraska Linkoln U.S.A

Lb. acidophilus La-5 Chr. Hansen, Kopenhagë, Danimarkë

Po i shenojme me qellim qe konsumatori kudo qe te ndodhet, kur te jete para ketij produkti te dije se çfare permban dhe se kemi te bejme me nji probiotik.
PS!
PROBIOTIKËT Trajtohen edhe në farmaci në gjendje të paster, ne kete rast eshte mjeku që vendos se çfare duhet të blejme POR me qene se keto jane gji-thmone te dobishem per shendetin tone, eshte mire te dihet roli i tyre dhe ku gjinden.

Kompleksi Probiotik BIOVEA? Bakteret Probiotike te quajtura ”Bak-tere te Mira”, gjinden ne aparatin intestinal dhe jane elemente te pazevendesueshem per mbrojtjen natyrale. Ata prodhojne enzime dhe vitamine B, mbrojne organizmin nga shume mikrobe si (Candita albicans), kufiz-ojne prodhimin e gazrave dhe permiresojne sis-temin imunitar. Infeksionet e ndryshme, nji ushqyerje jo e pershtateshme, abuzimi me alkoolin, perdorimi i antibiotikeve, si dhe he-lme te ndryshem, mund te kercenojne floren bakteriale dhe si pasoje iritohet membrana e mukozes se zorreve.
Studimet klinike te kryera ne Universitetet me te njohura, kane demonstruar efikasitetin e baktereve Probiotike ne aparatin intestinal duke perfshire edhe efektet e dobishme kunder kolitit dhe diareve me origjine te ndryshme.
Kompleksi Probiotik ndihmon per te kontrolluar shtimin e baktere-ve te demeshme, nderhyn ne inflamacionet dhe permireson papershkueshmerine e zorreve, eshte perdore edhe per trajtimin e semundjes Crohn, per sindromen Iritabel Intestinale si dhe per te redu-ktuar mbindjeshmerine ndaj pro-dukteve te qumeshtit.

Si funksionon Kompleksi Probiotik BIOVEA?
Çdo tablete e Kompleksit Probiotik BIOVEA, permban 4 miljard mikroorganizma te gjalla te kater llojeve te ndryshme.

• Laktobacili acidofil (80 %) ben pjese ne bakteret”Mike”qe zakon-isht perdoret me shume. Ky bakter gjindet ne aparatin tretes, vagine, dhe sherben si mbrojtes kunder hyrjes dhe shtimit te baktereve te keqija duke luftuar semundjet, ky veprim zhvillohet duke u mbeshtete ne disa mekanizma. Keshtu shperndarja e ushqimit, ndjekur nga laktobacili acidofil enzimet e tij formojne acidin laktik, peroksi-din e hidrogjenit dhe substanca te tjera te nder-mjeteme duke krijuar nji ambjent te papershtateshem deri ne armiqesore per mikro-organizmat e padeshiruara. Laktobacili acidofil prodhon edhe Lakt-aze, enzim qe zberthen sheqerin e qumeshtit (Laktozen) deri ne sheqerna me te thjeshte. Persona qe kane intolerance ndaj Laktozes, nuk jane ne gje-ndje te prodhojne kete enzim, per kete aresye shtesa e Laktobacilit acidofil per keta persona sjelle veçse te mira per shendetin.

• Laktobacili bulgaricus (10%) Eshte bakteri kryesore midis baktereve”Mike”qe ndikon ne permiresimin e tretjes se lendeve te qume-shtit, proteinave si dhe per prodhimin e substancave antibiotike natyrale qe frenon zhvillimin e mikroorganizmave te padeshiruara, ka efikasitet maksimal per eliminimin e mbeturinave mbas shkem-bimit te substancave, per pastrimin e kolonit pa demtuar bakteret e dobishme, duke ndikuar ndjeshem ne rritjen e imunitetit ne organ-izmin e njeriut. Ky mikroorganizem teper i rendesishem eshte stud-juar nga nji numur shkencetaresh dhe eshte konkluduar se eshte teper efikas per trupin e njeriut. Studjuesit kane zbuluar se Laktoba-kterium bulgaricus sintetizon nji substance ANTIBIOTIK NATYRAL me spekter te gjere aktiviteti, qe eshte perdore me sukses prej shu-me vitesh nga mjeket bullgare (Ku edhe eshte zbuluar) per trajtimin e dizfunksionimit gastrointestinalit si enterokolitet.

• Bifidobakterium bifidum (5%) Eshte ne grupin e baktereve”Mike”-qe gjindet sidomos ne zorre dhe kolon. Bifidibakteret konsiderohen jashtezakonisht te rendesishem per shendetin e sistemit gastroint-estinal, me sukses po perdoren per te perballuar dizfunksionimin e zorreve dhe per te forcuar sistemin imunitare, disa lloje kane afte-sine per te prodhuar vitaminen B. Bifidium bakter ne menyre te veçante eshte i dobishem sepse permireson pergjigjen imunitare te trupit duke evituar shtimin e enzimeve te demeshme.
• Streptokoku termofil (5%) ka nji funksion te rendesishem si Probi-otik sepse heq simptomat e intolerances ndaj Laktozes si dhe prob-leme te tjera intestinale

PS!
Ky materjal kaq shkencor që na serviret jo nga biznesi por nga njerezit e shkences “SHPRESOJMË” të tërheq sadopak vemendjen e perpunuesve te qu-meshtit të cilet as që e kanë mendjen aty por na sevirin KOS të trashë-viskoz që nuk bjen nga kavanozi kur e kthen përmbys!!!, ky na qenka më cilesori dhe as nuk merren me llojin dhe sasine e baktereve te mira që permban e sidomos raporti midis tyre!!!!!! Apo konsumatorët (me perjashtime te vogla) në superm-arket zgjedhjen e bejne vetem ne vartesi te treguesve organo-leptik dhe rrallë here u bie në mend per bakteret!!! Apo ka të tjere që nuk duan të kuptojne MIKROFILTRIMIN që eshte një arritje e mrekullueshme e shkences në dobi te shendetit, në nji situate të tille pa pretendime eshte më e lehtë per perpunuesit.

SINBIOTIK I RI.
Produkt special permban 6 PROBIOTIKE :Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus lactis, Streptococcus thermophilus dhe Bifidobacterium bifidum – qeliza bakteriale te gjalla1 kapsule permban 700 miljon te ushqyera nga klorela. Studjuesit kane rrjeshtuar 20 aresye pse duhet konsu-muar ky produkt:
Eshte me vend t`i kujtojme te gjithe te ineteresuarve një liste qe perbehet nga 20 benefice per shendetin tone qe ka CHLORELLA PYRENOIDOZA ose siç quhet “MBRTERESHA E CHLORELLAVE”
(Chlorella është një bimë e jeshile dhe jo-likore, zbuluar nga bo-tanistja hollandeze dhe mikrobiologu Martynus Willem Bayerink në 1890. Ajo për-mban shumë proteina, vitamina dhe minerale, klorofil bojë e gjelbër bimore.
.1 Përdoret si ilaç, në disa pjesë të botës dhe si ushqim. Përmban antiinflamator, antibakterial, antiviral, imun-stimulues , dhe më shumë.)
Studime të fundit mbi përfitimet e probiotikëve. Duke njohur keta të mira që u dedikohen probiotikve, nuk duhet harruar se i gëzon edhe Lb. Acid-ophilus që ben pjese në probiotiket më të rendesi-shem

Probiotikët parandalojnë episodet e ftohjes dhe gripit. -
Në një studim të kryer në Kinë, tek fëmijë të moshës ndërmjet tre dhe pesë vjet u kryen në gjashtë muaj. Fëmijëve iu dha qumështi që përmban Lactobacillus acidophilus vetëm ose në kombinim me animalis Bifidobacterium.
Rezultatet e studimit zbuluan se ata që morën vetëm Lactobacillus kishin episode të vogla të kollës dhe hundës së lëngshme.
Kur u sëmurën, ata pësuan konvalescence më të shkurtra dhe kishin më pak gjasa të humbnin shkollën. Shpeshtësia e përdorimit të ant-ibiotikëve ishte gjithashtu 68 për qind më e ulët.
Grupi që mori një dozë të kombinuar të probiotikëve tregoi një in-cidencë edhe më pozitive të kollës dhe të ftohtit.
Periudha e tyre e rimëkëmbjes ishte më e ulët se në grupin që mori vetëm një shtesë probiotike dhe përdori 84 për qind më pak antib-ioti-kë.
Rezultatet e këtij studimi tregojnë se një shtojcë probiotike mund të jetë e dobishme në trajtimin e ftohjes dhe gripit, por përfitimet janë më të forta kur dy shtojca probiotike merren njëkohësisht.

Qumështi i parë acidofilik tashmë në Bullgari

Narine Bulgaria AD ofron qumështin e parë acidofilik në Bullgari me shtamet e baktereve acidofilike n.v. Ep 317/402.
Për më shumë se 50 vjet, qumështi acidofilik Nariné, i acidifikuar me baktere acidofilus n.v. Ep 317/402, prodhohet në Armeni, Rusi, Ukrainë, Kazakistan, Moldavi, Japoni dhe në shumë vende te tjera.
Qumështi nariné acidophilus përgatitet me anë të fermentimit të qumështit të freskët të pasterizuar nga veprimi i baktereve acido-filike laktike Lactobacillus acidophilus, n.v. Ep 317/402.
Shkencëtari armen Prof. Dr. Levon Erzinkyan - mikrobiolog, doktor i shkencave biologjike, arrin të zgjedhë llojin specifik Lactobacillus acidophilus n.v. Ep 317/402, duke patur aftësinë më të lartë të mu-ndshme për t'u vendosur dhe mbijetuar në traktin gastrointestinal.
Në majanë (kulturat bakteriale) me Lactobacillus acidophilus n.v. Ep 317/402 Narine shtohet edhe Lactobacillus Bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus. Kështu, qumështi afrohet me shijen e jogurtit - kosit tradicional bullgar, cilësitë e njërës bakterie i shtohen cilësive të tjetrit. Kjo arrin një produkt të ndryshëm por me të vërtetë cilës-or që ka merita të padiskutueshme.
Përveç kësaj, inulina dhe pektina janë përfshirë në qumështin Nar-iné acidophilus. Pasi të merren nga njerëzit, ata kalojnë nga goja, në stomak dhe zorrët e holla pa u shkatërruar nga enzimat dhe acidet, kjo arrin në zorrën e trashë e pandryshuar, ku shërben për të ushq-yer baktet.
Për të mbajtur të gjallë bakteret në qumësht, nuk duhet të nxehet në furrë me mikrovalë ose mbi 40 ° C!


1.png
1.png (471.06 KiB) Viewed 64 times


FUND
-------------------------------------------------

Return to “Bioteknologji Ushqimore”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests